Cholina_Lokica wrote:Sto je onda ne zovu stara
Punice i Svekrve
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
rookfash
#326 Re: Punice i Svekrve
- frameni
#327 Re: Punice i Svekrve
Gladna wrote:
Njoj ne odgovara da je moje djete zove nanom....![]()
sta raditi
Cuj njoj ne odgovara
- zambaklija
#328 Re: Punice i Svekrve
moja punjca je vopra,kad god se narokam skuha mi kiselu čorbu

- male_okice
#329 Re: Punice i Svekrve
svekra i svekrvu od prvog dana zovem imenima. Nisu se bunili, cak stavise moj suprug svoju mater zove imenom citav zivot odmalena ona sama kaze, jednostavno nije htio nikad da je zove mama
tvrdoglavo dijete
, uglavnom ja njih zovem po imenu oni mene i to je to.
Sto se tice to nana-majka. Ja svoje nane oduvijek zovem majka, znaci kad neko kaze majka moja prva asocijacija je da je to nana, a mama je mama, ona nije majka. Ne znam tako je nekako svima nam unucadima, valjda obicaj. tako da nismo nikad imali problem oko toga...mislim da ce moje dijete moju mamu i svekrvu zvati majka, meni licno ne smeta mozda ce ih zvati i nana kako god one hoce neka odluce samo ne moze MAMA.
Sto se tice to nana-majka. Ja svoje nane oduvijek zovem majka, znaci kad neko kaze majka moja prva asocijacija je da je to nana, a mama je mama, ona nije majka. Ne znam tako je nekako svima nam unucadima, valjda obicaj. tako da nismo nikad imali problem oko toga...mislim da ce moje dijete moju mamu i svekrvu zvati majka, meni licno ne smeta mozda ce ih zvati i nana kako god one hoce neka odluce samo ne moze MAMA.
-
Melami
#330 Re: Punice i Svekrve
ne mogu da vjerujem kakvi su to umovi. Cuj smeta joj sto je neko zove nana a ona bi da je zove majka.
s druge strane, njoj se tesko navici da nekome kaze majka.
Mislim ono, pa zar se ne mozete dogovoriti oko takvih sitnica?? Kako bi se dogovorile oko kupovine stana? Recimo hoce punac da ima ucesce u kupovini stana sa 30k al zeli da se stan uzme blizu njih, i sta sad? A vi necete, kako bi se oko toga dogovorili kad ne mozete oko tih naziva.
tobejarabi.
Ja sam mamu zvao majka nekad u djetinjstvu, al sam se vremenom naucio da je zovem mama, nakon sto sam se ozenio, zenini za nanu kazu majka, i ja sam to prihvatio, mislim ono, zar je to toliki problem?
isto tako, naravno da se punac i punica moraju oslovljavati sa ''vi'' i ne sa imenima, bar na pocetku, a kasnije kako se ko osjeca komotno.
Znaci meni su definitivno najbolje dvije opcije oslovljavanja punice:
-punice
-gospodjo Aida
a moze i gospodjo punice, iako je to malo previse
Eto ne znam sad da je to tolika nauka.
s druge strane, njoj se tesko navici da nekome kaze majka.
Mislim ono, pa zar se ne mozete dogovoriti oko takvih sitnica?? Kako bi se dogovorile oko kupovine stana? Recimo hoce punac da ima ucesce u kupovini stana sa 30k al zeli da se stan uzme blizu njih, i sta sad? A vi necete, kako bi se oko toga dogovorili kad ne mozete oko tih naziva.
tobejarabi.
Ja sam mamu zvao majka nekad u djetinjstvu, al sam se vremenom naucio da je zovem mama, nakon sto sam se ozenio, zenini za nanu kazu majka, i ja sam to prihvatio, mislim ono, zar je to toliki problem?
isto tako, naravno da se punac i punica moraju oslovljavati sa ''vi'' i ne sa imenima, bar na pocetku, a kasnije kako se ko osjeca komotno.
Znaci meni su definitivno najbolje dvije opcije oslovljavanja punice:
-punice
-gospodjo Aida
a moze i gospodjo punice, iako je to malo previse
Eto ne znam sad da je to tolika nauka.
- sanjam-te
#331 Re: Punice i Svekrve
Ja svojoj svekrvi kažem "mati" ako baš moram da je zovnem al najradije uspostavim kontakt očima i kažem joj šta imam da joj kažem
mada znam je zovnuti i nadimkom kako je i njena djeca zovu i nije se nikad bunila,bar da ja znam...a složila bih se da je najlake kad se djeca rode onda zvati neno,nano zavisi već..onako uz djecu
a moj suprug još nisam čula da je moju mamu zovno ikako
moja mama sama dođe
šalu na stranu, i on praktikuje ovo pogleda je i onda kaže šta ima,nema potrebe da je zovne ikako i do sad nije bilo neugodnih situacija.
a moj suprug još nisam čula da je moju mamu zovno ikako
- VenomousV
#332 Re: Punice i Svekrve
sanjam-te wrote:Ja svojoj svekrvi kažem "mati" ako baš moram da je zovnem al najradije uspostavim kontakt očima i kažem joj šta imam da joj kažemmada znam je zovnuti i nadimkom kako je i njena djeca zovu i nije se nikad bunila,bar da ja znam...a složila bih se da je najlake kad se djeca rode onda zvati neno,nano zavisi već..onako uz djecu
![]()
a moj suprug još nisam čula da je moju mamu zovno ikakomoja mama sama dođe
šalu na stranu, i on praktikuje ovo pogleda je i onda kaže šta ima,nema potrebe da je zovne ikako i do sad nije bilo neugodnih situacija.
tako i ja ganjam pogled pa onda nesto kazem
al' sam skontala kada pricam sa buducom svekrvom i onda nesto spominjem buduceg svekra da ga oslovljavam nadimkom (kojim ga skoro svi zovu
- Aleluja
#333 Re: Punice i Svekrve
...punice hmm može i punana! 
- Cholina_Lokica
#334 Re: Punice i Svekrve
PukiAleluja wrote:...punice hmm može i punana!
- Aleluja
#335 Re: Punice i Svekrve
kako je krenulo biće i PuCholina_Lokica wrote:PukiAleluja wrote:...punice hmm može i punana!
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#336 Re: Punice i Svekrve
hajd mozda umre uskoro, sigurno je stara, pa ti je rijesen problemGladna wrote:Drage moje moze li savjet![]()
Porijeklo mog muza i njegovih je iz djela bosne gdje za nanu kazu majka.
Kod mene nije tako. Kod mene je nana/nena.
U mojim ocima i usima je "majka" mama znaci ja sam majka svog djeteta.
Ona zeli da je moje djete zove majkom. Ali ja nemogu sama sebi preko jezika da kazem svom
djetetu npr" majka te zove" ili "majka ti kupila bla bla " jer za mene sam ja majka mom djetetu.
sta raditi
ne mogu vjerovati sta vam sve smeta i onda svekrve ne valjaju
- otherside
#337 Re: Punice i Svekrve
ja sam svoju nanu zvala majkom, nikad mi nije palo na pamet da mozda to mami smeta.
doduse, mama nikad to nije ni spomenula...
tesko da djetetu to moze napraviti neku zbrku identiteta - moje misljenje.
moja svekrva se naziva "nanom" kad komunicira s unukom a svekar je zove "bakom"
i mene nekad zbune
al' hajde, sta cu im ja...nek' se dogovore izmedju sebe 
doduse, mama nikad to nije ni spomenula...
tesko da djetetu to moze napraviti neku zbrku identiteta - moje misljenje.
moja svekrva se naziva "nanom" kad komunicira s unukom a svekar je zove "bakom"
i mene nekad zbune
- Bambi_na_kofeinu
#338 Re: Punice i Svekrve
Pa valjda je majka/mama nešto više od pukog naziva.
Meni je moja nana bila u određenoj fazi života bitnija i od roditelja, danas se sa "nana" obraćam nekolicini starijih žena...ne puca mi srce pri tome i ne osjećam se da sam pljunula na svoju nanu po krvi.
A obraćanje svekrvi sa "vi" ili "teta" i nakon što sam se udala za njenog sina mi je bespotrebno potenciranje distance, po meni muževa porodica postaje i moja proširena, i obratno, persiranje mi je neumjesno i tužno u tom slučaju.
Meni je moja nana bila u određenoj fazi života bitnija i od roditelja, danas se sa "nana" obraćam nekolicini starijih žena...ne puca mi srce pri tome i ne osjećam se da sam pljunula na svoju nanu po krvi.
A obraćanje svekrvi sa "vi" ili "teta" i nakon što sam se udala za njenog sina mi je bespotrebno potenciranje distance, po meni muževa porodica postaje i moja proširena, i obratno, persiranje mi je neumjesno i tužno u tom slučaju.
- otherside
#339 Re: Punice i Svekrve
meni kad neko kaze: volio/la bih da me ne persiras, nekako se bolje osjecam kad smo na "ti", ja iste sekunde prestajem i shvatam poentu ovog prelaza.Bambi_na_kofeinu wrote: A obraćanje svekrvi sa "vi" ili "teta" i nakon što sam se udala za njenog sina mi je bespotrebno potenciranje distance, po meni muževa porodica postaje i moja proširena, i obratno, persiranje mi je neumjesno i tužno u tom slučaju.
sve dok se to ne dogodi, svakog starijeg od sebe, nepoznate osobe i svaku sluzbenu konverzaciju obavljam sa persiranjem.
- Bambi_na_kofeinu
#340 Re: Punice i Svekrve
Ma nije bilo upućeno tebi, znam i dosta svekrva/punica koje insistiraju na persiranju.otherside wrote: meni kad neko kaze: volio/la bih da me ne persiras, nekako se bolje osjecam kad smo na "ti", ja iste sekunde prestajem i shvatam poentu ovog prelaza.
sve dok se to ne dogodi, svakog starijeg od sebe, nepoznate osobe i svaku sluzbenu konverzaciju obavljam sa persiranjem.
Ali mi je, ma od koga potencirano, ružno, jer to je prvi krug porodice i muževe i moje, ne teta sa šaltera u banci.
- tech10
#341 Re: Punice i Svekrve
Ja sam moju puki persirao od prvog dana i tako je stvarno najbolje. Distanca-zakon.
- Cholina_Lokica
#342 Re: Punice i Svekrve
To ti je ono, hocu da mi dolazite svaka 3 dana na kafu/rucak, ali me persiraj da se zna da sam ja ovdje glavnaBambi_na_kofeinu wrote:Ma nije bilo upućeno tebi, znam i dosta svekrva/punica koje insistiraju na persiranju.otherside wrote: meni kad neko kaze: volio/la bih da me ne persiras, nekako se bolje osjecam kad smo na "ti", ja iste sekunde prestajem i shvatam poentu ovog prelaza.
Ali mi je, ma od koga potencirano, ružno, jer to je prvi krug porodice i muževe i moje, ne teta sa šaltera u banci.
- otherside
#343 Re: Punice i Svekrve
slazem se...ali i svekrva/punica, tj. svekar/punac trebaju snahu/zeta tako prihvatiti pa reci: sine, hajde da se ne persiramo, nema potrebe...Bambi_na_kofeinu wrote:Ma nije bilo upućeno tebi, znam i dosta svekrva/punica koje insistiraju na persiranju.otherside wrote: meni kad neko kaze: volio/la bih da me ne persiras, nekako se bolje osjecam kad smo na "ti", ja iste sekunde prestajem i shvatam poentu ovog prelaza.
btw, mislim da taj prelaz sa 'vi' na 'ti' ipak treba doci nesto kasnije, poslije barem nekoliko godina bracnog staza
s druge strane, nemam nista ni protiv konverzacije na "ti" od starta ako ce se svi tako ugodnije osjecati
-
mummy2008
#344 Re: Punice i Svekrve
Prije bih umrla nego svekrvi rekla mama, u pocetku sam se lomila da izgovorim ma nema sanse i tako evo 15 godina obacam joj se sa ti uvijek skonta kad njoj nesto govorim tako da nema zabune, rijetko kad je zovem njenim imenom, da li je njoj bilo krivo sto je ne zovem majkom ili mamom ne znam, mislim da nije.
Znam price da ako ne govoris svekru/svekrvi babo/majka kao da je to manjak postovanja i bla, bla, ima onih koje ih tako zovu a iza ledja ne mogu ih smislit, ima i slucajeva gdje je to normalno gdje se uspostavi fin normalan odnos pa je i to normalno. Medjutim ja nisam mogla niti cu ikad moci niti cu ikad ocekivati, ako docekam da meni moja snaha govori mama (nidje veze
)
Znam price da ako ne govoris svekru/svekrvi babo/majka kao da je to manjak postovanja i bla, bla, ima onih koje ih tako zovu a iza ledja ne mogu ih smislit, ima i slucajeva gdje je to normalno gdje se uspostavi fin normalan odnos pa je i to normalno. Medjutim ja nisam mogla niti cu ikad moci niti cu ikad ocekivati, ako docekam da meni moja snaha govori mama (nidje veze
- Comtesse du Avignon
#345 Re: Punice i Svekrve
Ja svoju svekrvu zovem po nadimku kao i moj muž (nikada joj ne kaže mama, samo ponekad majko).
Tako je običaj u primorskim krajevima Crne Gore odakle je. Šira familija je zove po imenu muža.
Iako je Muslimansko-Bošnjačka familija svi unuci je zovu - Baba.
Tako je običaj u primorskim krajevima Crne Gore odakle je. Šira familija je zove po imenu muža.
Iako je Muslimansko-Bošnjačka familija svi unuci je zovu - Baba.
- astrid
#346 Re: Punice i Svekrve
Tebe dijete sigurno ne zove majka nego mama,tako da ne vidim problemGladna wrote:Drage moje moze li savjet![]()
Porijeklo mog muza i njegovih je iz djela bosne gdje za nanu kazu majka.
Kod mene nije tako. Kod mene je nana/nena.
U mojim ocima i usima je "majka" mama znaci ja sam majka svog djeteta.
Ona zeli da je moje djete zove majkom. Ali ja nemogu sama sebi preko jezika da kazem svom
djetetu npr" majka te zove" ili "majka ti kupila bla bla " jer za mene sam ja majka mom djetetu.
sta raditi
- Qler
#347 Re: Punice i Svekrve
I ja kuburim sa svojom zenom oko toga... ali jebaji ga... on svoju nenu zove majka, i njena mama hoce da je mala zove majka, ja se borim ali gubim bitku 
-
mp3problem
#348 Re: Punice i Svekrve
Majka ili nana, najbolje uzeti po malo iz svakog, pa je zvati mana 
- Ductus Holedocus
#349 Re: Punice i Svekrve
mp3problem wrote:Majka ili nana, najbolje uzeti po malo iz svakog, pa je zvati mana
- Irm@
#350 Re: Punice i Svekrve
moj Dragi je s mojoj mamom (to jest punanom) u savrsenim odnosima..ja sam trenutno u inostranstvu a oni se redovno cuju i barem jednom sedmicno je on na rucku kod moje mame..lijepo Boga mi
puno puta smo pricali o tome kako on s mojom mamom ima odlican odnos dok ja sa svekrvom..huh..
nije da se ne volimo..ali ne cvjeta ni ljubav..ustvari rijeko se vidjamo..
i moj Dragi kaze da su moja i njegova mama jednostavno drugacije osobe..svi nasi prijatelji moju mamu bas vole dok su sa njegovom na distanci..
i tako njega punana pazi i mazi a meni svekrva: dobar dan kako ste (da, i persira me)

puno puta smo pricali o tome kako on s mojom mamom ima odlican odnos dok ja sa svekrvom..huh..
nije da se ne volimo..ali ne cvjeta ni ljubav..ustvari rijeko se vidjamo..
i moj Dragi kaze da su moja i njegova mama jednostavno drugacije osobe..svi nasi prijatelji moju mamu bas vole dok su sa njegovom na distanci..
i tako njega punana pazi i mazi a meni svekrva: dobar dan kako ste (da, i persira me)