Nova fetva reisuleme
-
miki.ba
#326 Re: Nova fetva reisuleme
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pokazimo ... /120818037
Pokažimo ljubav prema djeci, roditeljima, prijateljima i komšijama
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić danas je svim vjernicima uputio čestitku povodom nastupajućeg blagdana Ramazanskog bajrama.
Reis je kazao kako će ovogodišnji ramazan ostati upamćen po dugim i vrućim danima, punim džamijama na teravih-namazima, te velikom broju omladine na noćnim kijam-namazima.
"Braćo i sestre, Bajram je vrijeme kad treba da pokažemo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. Bajram je vrijeme kad treba da mislimo na bolesne i molimo Allaha da ozdrave, da mislimo na radnike, rudare i čuvare mira, da im Allah pomogne u njihovom poslu, da mislimo na omladinu i studente, da im Allah omili vjeru i moral. Treba da mislimo na zarobljenike i mučenike da ih Allah oslobodi iz ropstva, na ovisnike da im Allah olakša, da se odviknu od zla droge i alkohola. Treba da mislimo na sve ljude dobroga srca, da ih Allah čuva od svakog belaja", kazao je Cerić.
Reis Cerić je posebno naglasio kako je u ovom ramazanu zekat, jedna od temeljnih islamskih dužnosti, shvaćen bolje nego ikad ranije i prihvaćen kao briga svih vjernika. Dodao je kako moli Allaha da blagoslovi sve one koji su dali ili će dati zekat za potrebe zajednice.
Na kraju čestitke, Cerić je svim muslimanima, kako u BiH, tako i u svijetu, zaželio Bajram Šerif Mubarek Olsun. On je istakao da Bajram posebno čestita prognanim, bolesnim i nemoćnim ljudima.
Pokažimo ljubav prema djeci, roditeljima, prijateljima i komšijama
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić danas je svim vjernicima uputio čestitku povodom nastupajućeg blagdana Ramazanskog bajrama.
Reis je kazao kako će ovogodišnji ramazan ostati upamćen po dugim i vrućim danima, punim džamijama na teravih-namazima, te velikom broju omladine na noćnim kijam-namazima.
"Braćo i sestre, Bajram je vrijeme kad treba da pokažemo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. Bajram je vrijeme kad treba da mislimo na bolesne i molimo Allaha da ozdrave, da mislimo na radnike, rudare i čuvare mira, da im Allah pomogne u njihovom poslu, da mislimo na omladinu i studente, da im Allah omili vjeru i moral. Treba da mislimo na zarobljenike i mučenike da ih Allah oslobodi iz ropstva, na ovisnike da im Allah olakša, da se odviknu od zla droge i alkohola. Treba da mislimo na sve ljude dobroga srca, da ih Allah čuva od svakog belaja", kazao je Cerić.
Reis Cerić je posebno naglasio kako je u ovom ramazanu zekat, jedna od temeljnih islamskih dužnosti, shvaćen bolje nego ikad ranije i prihvaćen kao briga svih vjernika. Dodao je kako moli Allaha da blagoslovi sve one koji su dali ili će dati zekat za potrebe zajednice.
Na kraju čestitke, Cerić je svim muslimanima, kako u BiH, tako i u svijetu, zaželio Bajram Šerif Mubarek Olsun. On je istakao da Bajram posebno čestita prognanim, bolesnim i nemoćnim ljudima.
-
Great Cornholio
#327 Re: Nova fetva reisuleme
Riječi su jedno, a djela su drugo.
- ultima_palabra
#328 Re: Nova fetva reisuleme
A ove koji su dali negdje drugo, za njih ne moli?Dodao je kako moli Allaha da blagoslovi sve one koji su dali ili će dati zekat za potrebe zajednice.
- ifas
#329 Re: Nova fetva reisuleme
Ne znam da li je bilo, ako jeste sorry, ako nije ... evo objasnjenja ...
-
sokkia
#331 Re: Nova fetva reisuleme
e ja ga njima ne dam pa makar đaba postio 
- GAU8
#332 Re: Nova fetva reisuleme
A kome ide bajramska sergija?

Postali su ko ljekari jbt. Umrla osoba je cekala 5 dana dok se komsije nisu sazalile i skupile novac za dzenazu - zna se po tarifi...
Da li se ijedan od licemjera sjetio izdvojiti svojih 45 minuta i uraditi to besplatno, covjeku vjerniku, koji nije imao nikoga??
Postali su ko ljekari jbt. Umrla osoba je cekala 5 dana dok se komsije nisu sazalile i skupile novac za dzenazu - zna se po tarifi...
Da li se ijedan od licemjera sjetio izdvojiti svojih 45 minuta i uraditi to besplatno, covjeku vjerniku, koji nije imao nikoga??
- vatrogasac
#333 Re: Nova fetva reisuleme
Znam neke koji su to odradili besplatno, ali dok to ne budu radili SVI za kritike je.GAU8 wrote:
- S4mpion
#334 Re: Nova fetva reisuleme
Ne mogu da vjerujemGAU8 wrote:A kome ide bajramska sergija?![]()
-
Great Cornholio
#335 Re: Nova fetva reisuleme
Ima i gorih slučajeva. U ratu jedan hodža nije htio klanjati dženazu poginulom borcu. Nakon kraćeg ubjeđivanja od strane saboraca poginulog borca, ipak je pristaop da klanja dženazu, besplatno.S4mpion wrote:Ne mogu da vjerujemGAU8 wrote:A kome ide bajramska sergija?![]()
Nije mu proradila savjest, već se preplašio kad je drug tog poginulog borca repetirao pušku, tad je vjerovatno pomislio na Boga.
- forest gump
#336 Re: Nova fetva reisuleme
Istina živa. No money no dženaza.
-
Great Cornholio
#337 Re: Nova fetva reisuleme
A ljudi se i dalje drže tradicije da se poslije tevhida mora dat' hodži 50 km, i pile pečeno. Niti jedan to ne odbije, bez obzira kakva sirotinja mu to nudila.forest gump wrote:Istina živa. No money no dženaza.
- Qler
#338 Re: Nova fetva reisuleme
Zalosna je cinjenica da na prste mozes nabrojati prave, postene hodze, ovo ostalo je sve sljam i kriminal. Ja im vala ne dao pare za dzenazu, a i u amanet cu ostaviti svojima da im ne daju, nego da me onako posade ispred dzamije, pa da vidimo koliki su vjernici..
-
Great Cornholio
#339 Re: Nova fetva reisuleme
Pet penzija ode U IZ kad neke penzioner umre, pa se često u narodu kaže da kad neko umre " zakopaju" mu i familiju.
- S4mpion
#340 Re: Nova fetva reisuleme
Ima njih koji odbiju taj novac,ima i onih koji sidju u kabur da spuste mejta kada nema ko drugi.Great Cornholio wrote:A ljudi se i dalje drže tradicije da se poslije tevhida mora dat' hodži 50 km, i pile pečeno. Niti jedan to ne odbije, bez obzira kakva sirotinja mu to nudila.forest gump wrote:Istina živa. No money no dženaza.
- @mba
#341 Re: Nova fetva reisuleme
IZ bi svakako trebala biti transparentnija sto se tice zekata i sadakatul fitr, sto trenutno nije, toliko od mene!
-
Great Cornholio
#342 Re: Nova fetva reisuleme
Možda ima, ja za takva čuda do sada nisam čuo, niti sam ih vidio, a do sada sam , otprilike , bio na jedno 100 dženaza.S4mpion wrote:Ima njih koji odbiju taj novac,ima i onih koji sidju u kabur da spuste mejta kada nema ko drugi.Great Cornholio wrote:A ljudi se i dalje drže tradicije da se poslije tevhida mora dat' hodži 50 km, i pile pečeno. Niti jedan to ne odbije, bez obzira kakva sirotinja mu to nudila.forest gump wrote:Istina živa. No money no dženaza.
Jesam čuo za jedan slučaj, jednog hodže iz Gornje Tuzle( prije rata je to bilo), koji je bio hodža u jednoj od mnogobrojnih džamija u G. Tuzli ( manjeg mjesta a više džamija nisam vidio), koji je radio posao hodže besplatno, a za život zarađivao zidajajući kuće ljudima.
- vatrogasac
#343 Re: Nova fetva reisuleme
A ima ih koji iz Evrope dođu u RS. Teško da je novac motiv u konkretnom slučaju.S4mpion wrote:
Ima njih koji odbiju taj novac,ima i onih koji sidju u kabur da spuste mejta kada nema ko drugi.
Efendija Hodžić bio je imam džemata u njemačkom Baden-Badenu kad je, 2001. godine, u novinama našao konkurs za imama u Trebinju. Rođen je u Teočaku i nikad prije nije bio u Trebinju. Ipak, odlučio se doći i voditi trebinjski džemat.
-
Great Cornholio
#344 Re: Nova fetva reisuleme
Plaća li se porez na zekjat i vitre. Trebalo bi, ipak je IZ poslovna organizacija koja se bavi uslužnom djelatnošću, ne bi trebali biti privilegovani u odnosu na druge organizacije koje se bave uslužnim djelatnostima.
-
sokkia
#345 Re: Nova fetva reisuleme
http://www.klix.ba/forum/kler-t96201.html-f=6
pošto sam cuo za jedan (nemio slucaj)jednog vrlo mladog imama htjeo sam cuti i ostala mišljenja i iskustva po ovom pitanju,ali ne nađoh sagovornike ,a i admin mi promjenu naslov tako da ostadoh "kratki rukava"
pošto sam cuo za jedan (nemio slucaj)jednog vrlo mladog imama htjeo sam cuti i ostala mišljenja i iskustva po ovom pitanju,ali ne nađoh sagovornike ,a i admin mi promjenu naslov tako da ostadoh "kratki rukava"
- BHF_Manijak
#346 Re: Nova fetva reisuleme
90% onih koji i ne daju zekata ili nisu duzni da ga daju jer nisu u nisabu mozgaju ovdje i pametuju gdje ce se dati i zasto je tako, a da ne pricam o dezurnim ateistima i agnosticima!
Mnogima je vatra gdje ce njihove pare otici, a ionako ih ne planiraju dati, mislim nidje veze. Ako ste vec vjernici a neko vam sad kaze "ja sam se perd Bogom obavezao da cu uzeti te pare i dati ih u prave svrhe", onda ne vidim sto je vas briga za njega? Njemu na obraz i odgovrnost, vase je da date, ako vec dajete, a hoce li ih parmak raspodjeliti tamo gdje duzan i dati kome treba to je vec njegova stvar i veeelika odgovornost! Vi ste sa sebe duznost skinuli cim ste svoju obavezu davanja sadekatul fitra rijesili, a to hoce li i ovi drugi pravu stvar sa njima uraditi nije valjda vasa stvar, ako su se vec obavezali!
Druga stvar, moze se vrlo lahko doci do uvida u raspodjelu zekata.
Mnogima je vatra gdje ce njihove pare otici, a ionako ih ne planiraju dati, mislim nidje veze. Ako ste vec vjernici a neko vam sad kaze "ja sam se perd Bogom obavezao da cu uzeti te pare i dati ih u prave svrhe", onda ne vidim sto je vas briga za njega? Njemu na obraz i odgovrnost, vase je da date, ako vec dajete, a hoce li ih parmak raspodjeliti tamo gdje duzan i dati kome treba to je vec njegova stvar i veeelika odgovornost! Vi ste sa sebe duznost skinuli cim ste svoju obavezu davanja sadekatul fitra rijesili, a to hoce li i ovi drugi pravu stvar sa njima uraditi nije valjda vasa stvar, ako su se vec obavezali!
Druga stvar, moze se vrlo lahko doci do uvida u raspodjelu zekata.
- Ljuska_u_BaklaFi
#347 Re: Nova fetva reisuleme
Izvin'te sto ja ovdje pitam, jel' moguce da je izbrisana tema "Imal neko da odgovori na par pitanja" tako nekako, isla sam redom da ju iscitam ali ne zavrsih, a sada ne mogu da je nadjem 
- fatamorgana
#348 Re: Nova fetva reisuleme
Jeste ....Ljuska_u_BaklaFi wrote:Izvin'te sto ja ovdje pitam, jel' moguce da je izbrisana tema "Imal neko da odgovori na par pitanja" tako nekako, isla sam redom da ju iscitam ali ne zavrsih, a sada ne mogu da je nadjem
- Ljuska_u_BaklaFi
#349 Re: Nova fetva reisuleme
Haj fala, sto rek'o Laka, bas mi je zao 
- fatamorgana
#350 Re: Nova fetva reisuleme
Nema na čemu, i drugi put,Ljuska_u_BaklaFi wrote:Haj fala, sto rek'o Laka, bas mi je zao