Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
RLewis

#326 Re: Odg: mobilni radari tj kamere

Post by RLewis »

BadCopy wrote:Mogu samo mahat usima.Ukoliko ti kaznu ne naplate odmah nemas sta platiti.

Od zla oca od gore matere
Znam da na izlazu sa autoceste u kaknju redovno stoji patrola sa laptopom i samo strane table prate na naplatnim i ako imas kakvu kaznu odmah na naplatu. Tako da sigurno postoji baza prekrsaja i svaki put kad policija zaustavi strane table provjerava tu bazu.

Sent from my ZP998 using Tapatalk
goran16v

#327 Re: mobilni radari tj kamere

Post by goran16v »

ema_ wrote: Policija je rekla samo da može mi biti problem neplaćena kazna kod produživanja nekih dokumenata i slično.

I da, da li je zaista tačno da ide 20 km dodatno na svaku kaznu ako se ne plati u tih 8 dana roka?
Koliko je meni poznato sanakcija koja mozda podlijeze zastari i novcana kazna nisu ista stvar i da, kad udje u registar kazni, kazna ne moze da zastari. U isti registar ne idu samo kazne za soabr, prekrsaje nego za sve, ne placanje komunalne takske itd itd.

Tacno je ali ne u svim slucajevima. Na prekrsajnom nalogu pise:
"Na osnovu Clana 34. stav 1. tacka 11 i clan 36. Zakona o prekrsajima, novcanu kaznu, iznos stete i troskove duzni ste uplatiti u roku od 8 dana od dana urucenja, odnosno obavjestiti ovlasteni organ o prihvatanju novcane kazne (stavljanjem potpisa ispod teksta "Priznajem odgovornost...).Ako u roku od 8 dana od dana urucenja ovog prekrsajnog naloga ne platite fiksno utvrdjeju kaznu, odnosno ne obavjestite organ o prihvatanju odgovornosti, troskovi naplate od 20 KM bice dodati sumi koju vec dugujete..."
Takodjer u Pravnoj pouzi na nalogu pise:
Na osnovu Clana 34. stav 3. Zakona o prekrsajima mozete podnijeti zahtjev za sudsko odlucivanje o preksajnom nalogu, tako sto ce te jednu kopiju ovog prekrsajnog naloga poalati Opcinskom sudu Sarajevo - Prekrsajno odjeljenje u roku od 8 dana

Ovo znaci da, ukoliko ti policija direkno urucuje nalog, ako potpises prihvatanje odgovornosti na licu mjesta kaznu mozes platiti kad hoces do sljedece pravne radnje (reg,. vozila, produzenje pasosa itd) bez dodatnih 20 KM, odnosno da u roku od 8 dana dostavis kopiju naloga u kojem trazis sudsko odlucivanje. Ukoliko ti je nalog stigao postom ili ostavljen na autu u roku od 8 dana moras: 1. platit kaznu ili 2. dostaviti sudu nalog u kojem prihvatas odgovornost i platiti kaznu do sljedece pravne radnje ili 3. dostaviti Sudu naloga u kojem trazis sudsko odlucivanje i cekati poziv. Ako nista od tog ne uradis u roku od 8 dana onda ide dodatnih 20 KM koje moze splatiti do sljedece pravne radnje.
ema_

#328 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

A šta je s ovim, ne spominju se ni pasoši ni lične kao dokumenti koji se neće moći produžavati?

Član 41. Zakona o prekrsajima BiH
(Posljedice upisa kazne u Registar novčanih kazni)
(1) Dok se ne plate sve novčane kazne i troškovi koji su evidentirani u Registru novčanih kazni, kažnjenom se neće dozvoliti:
a) registracija ili produženje važenja registracije motornog vozila;
b) izdavanje ili produženje važenja vozačke dozvole;
c) učešće na javnom tenderu; ili
d) promjena registracije pravnog lica ili registracije samostalne zanatske djelatnosti.

kao i

Član 80. Zakona o prekrsajima FBiH
Posljedice upisa kazne u registar novčanih kazni
Dok se ne plate sve novčane kazne i troškovi koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom se neće dozvoliti:
registracija, ili produženje važnosti registracije motornog vozila;
izdavanje, ili produženje važnosti vozačke dozvole;
učestvovanje na javnom tenderu ili
promjena registracije pravnog lica, ili registracije samostalne obrtničke djelatnosti.
drug_profi

#329 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

To bi bilo krsenje ljudskih sloboda. Validan licni i putni dokument imas pravo i obavezu imati.
HM 2011

#330 Re: mobilni radari tj kamere

Post by HM 2011 »

drugi profil wrote:To bi bilo krsenje ljudskih sloboda. Validan licni i putni dokument imas pravo i obavezu imati.
Što je u potpunosti ok, međutim šta kad bi neko donjeo zakon da ne možeš napustiti državu sa dugovima prema državi ? Imaš dokumente ali nema prelaska državne granice dok se ne plate dugovi ?
ema_

#331 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

Taman posla :-) .
goran16v

#332 Re: mobilni radari tj kamere

Post by goran16v »

drugi profil wrote:To bi bilo krsenje ljudskih sloboda. Validan licni i putni dokument imas pravo i obavezu imati.
Po zakonu je svako lice starije od 18 god duzno imati i nositi LK, ali i ne pasos. tj putnu ispravu. Vadjenje putne isprave nije zakonom obavezujuce, vec je samo omoguceno i ko hoce da putuje nek je vani, ko nece - ne mora, ali drzava po zakonu o putnim ispravama ima pravo odbiti zahtjev za izdavanje ili oduzeti putnu ispravu. To je standardno u zakonu svake drave i tu nema nikakvog krsenja ljudskih sloboda. Uskracivanje vize isto tako jednako sprjecava putovanje kao i oduzimanje pasosa ali nije krsenje slobode. Vjerujem da je tacno da zahtjev za izdavanje nece biti odbijen zbog novcane kazne u sudskom registru ali ce biti odbijen npr. ako postoji sumnja da ce lice izbeci kazneni postupak, izvrsenje presude itd tako da bi se i kazna iz sudskog registra bez ikakvih problema sa slobodama mogla ubaciti u ovo.
kakavdanakneiskustvu

#333 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

ema_ wrote:Evo kome treba info, onima kojima kazne ne odu na adresu iz bilo kojeg razloga (npr. strane tablice), sve se skuplja u tu neku arhivu snimaka, i jednom kad vas zaustavi policija iz nekog razloga, čim ukucaju vaše tablice, izlistat će se sve kazne od radara. To se meni desilo danas :mrgreen: .

Ono što mene zanima, koliko treba vremena da te kazne "propadnu" tj. ona zastara što je neko negdje spominjao? Policija je rekla samo da može mi biti problem neplaćena kazna kod produživanja nekih dokumenata i slično.

I da, da li je zaista tačno da ide 20 km dodatno na svaku kaznu ako se ne plati u tih 8 dana roka?

20 maraka je dodatna taksa za kaznu koja nije plaćena u roku od 8 dana,osim ako nisi potpisao na nalogu da se slažeš da si napravio prekršaj,tad nema tih 20 km
drug_profi

#334 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

goran16v wrote:
Po zakonu je svako lice starije od 18 god duzno imati i nositi LK, ali i ne pasos. tj putnu ispravu. Vadjenje putne isprave nije zakonom obavezujuce, vec je samo omoguceno i ko hoce da putuje nek je vani, ko nece - ne mora, ali drzava po zakonu o putnim ispravama ima pravo odbiti zahtjev za izdavanje ili oduzeti putnu ispravu. To je standardno u zakonu svake drave i tu nema nikakvog krsenja ljudskih sloboda. Uskracivanje vize isto tako jednako sprjecava putovanje kao i oduzimanje pasosa ali nije krsenje slobode. Vjerujem da je tacno da zahtjev za izdavanje nece biti odbijen zbog novcane kazne u sudskom registru ali ce biti odbijen npr. ako postoji sumnja da ce lice izbeci kazneni postupak, izvrsenje presude itd tako da bi se i kazna iz sudskog registra bez ikakvih problema sa slobodama mogla ubaciti u ovo.
Vidi, slazem se sa tobom, ali ono gore sam napisao jer sam jednom negdje procitao da je osporena pravicnost oduzimanja slobode kretanja radi prekrsaja za koje je propisana samo novcana kazna. Drugo su oni oblici krsenja zakona koji predvidjaju zatvore. Meni i jedno i drugo imaju smisla, ali na pravnicima je da tumace ustav i povelju o ljudskim pravima.
spreca

#335 Re: mobilni radari tj kamere

Post by spreca »

HM 2011 wrote:
Što je u potpunosti ok, međutim šta kad bi neko donjeo zakon da ne možeš napustiti državu sa dugovima prema državi ? Imaš dokumente ali nema prelaska državne granice dok se ne plate dugovi ?
to vec imas u rusiji.........uglavnom imaju pojacanu kontrolu na aerodromima medjunarodnim.........ima sudska policija i ako imas kakvu kaznu nije vazno kolika je vrate te sa pasoske kontrole...i propada ti karta ili odmah platis.........to vazi samo za kazne koje je sud potvrdio....odnosno koje su prosle sudski proces i nije vazno koji prekrsaj si napravio......najcesce je to alimentacija i kazne iz saobracaja
goran16v

#336 Re: mobilni radari tj kamere

Post by goran16v »

drugi profil wrote:
goran16v wrote:
Vidi, slazem se sa tobom, ali ono gore sam napisao jer sam jednom negdje procitao da je osporena pravicnost oduzimanja slobode kretanja radi prekrsaja za koje je propisana samo novcana kazna. Drugo su oni oblici krsenja zakona koji predvidjaju zatvore. Meni i jedno i drugo imaju smisla, ali na pravnicima je da tumace ustav i povelju o ljudskim pravima.

Vjerujem da si procitao, ali i kad bi uveli to sankciju to se ne bi moglo nazvati krsenje ljudskih sloboda i sloboda kretanja jer bi krsenje bilo i pomenuti odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave, za izdavanje vise (sto je jos gore, strana zemlja ti sprjecava da se kreces) i oduzimanje putne isprave, a nisu! U esenciji nije bitno da li je preksaj veliki ili mali bitno je da ti je onemoguceno putovanje. Pravicnost je relativna stvar, u nekim zemljama ako si zatecen pjan za volanom ides u pritvor, kod nas ti uzmu VD na 24h i puste kuci. Kod nas nije pravicnost nego popustljivost...
Bilki

#337 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bilki »

ema_ wrote:Zna li neko koja je procedura ako radar uslika tablice koje nisu bh? Jel tačno da ta kazna završi na granici, tako nešto? :zoka: Ako je tačno, koji je onda otprilike vremenski period kad to stigne na naplatu :mrgreen:
granica je uvezana samo sa ZDK kantonom, svi ostali kantoni nisu uvezani kao ni RS, kod prvog zaustavljanja u kantonu gdje si nacinio prekrsaj ces dobiti nalog za uplatu, ako nemas neki bosanski vazeci dokument onda ces ici u naj blizu policisku stanicu i uplatiti kaznu, dok ce drotovi da ti uzmu pasos i kad uplatis vratit ce ga :D
ema_

#338 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

Evo ja sam na prošloj stranici napisala šta se meni desilo :D , kad su me zaustavili u pola mog prekršaja, onda su pregledali i radar podatke, uručili naloge i objasnili kad mogu uplatiti ako želim, fini neki bili. A moj prekršaj zbog kojeg su me zaustavili halalili :D , nisu mi nikakav problem pravili za dokumente, ni stranu VD ni tuđu saobraćajnu ni bh ličnu , kod mene sve komplicirano :lol: .
drug_profi

#339 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

A nije im cudno sto vozis tudje auto sa stranom VD i BH licnim dokumentom?
Ja bih prvo pomislio da ti je BH vozacka oduzeta, narocito kad ti vidim dosije. :D

Sta si to sve poradila, sejtane, nemoj da na klixu ispadnes....
ema_

#340 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ema_ »

Pa tražili su ako imam bh dokument da upišu, imam i strani dokument. Al, ovdje gdje sam ja, svakako skoro svi imaju dvojne dokumente, pa policija navikla :D .

Al radari su im niđe veze, još dugo nisam ni znala da je bio na tom mjestu uopće, i to ono ograničenje 40, ja vozila 51 i 54 km :-) :-) .
Bilki

#341 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bilki »

ema_ wrote:Evo ja sam na prošloj stranici napisala šta se meni desilo :D , kad su me zaustavili u pola mog prekršaja, onda su pregledali i radar podatke, uručili naloge i objasnili kad mogu uplatiti ako želim, fini neki bili. A moj prekršaj zbog kojeg su me zaustavili halalili :D , nisu mi nikakav problem pravili za dokumente, ni stranu VD ni tuđu saobraćajnu ni bh ličnu , kod mene sve komplicirano :lol: .
i kod mene je strana vozacka bosanska licna, samo prihvatim nalog i mahnem im, ide u prvu korpu, tako se kazne samo gomilaju :run:
goran16v

#342 Re: mobilni radari tj kamere

Post by goran16v »

Bilki wrote:
ema_ wrote:Evo ja sam na prošloj stranici napisala šta se meni desilo :D , kad su me zaustavili u pola mog prekršaja, onda su pregledali i radar podatke, uručili naloge i objasnili kad mogu uplatiti ako želim, fini neki bili. A moj prekršaj zbog kojeg su me zaustavili halalili :D , nisu mi nikakav problem pravili za dokumente, ni stranu VD ni tuđu saobraćajnu ni bh ličnu , kod mene sve komplicirano :lol: .
i kod mene je strana vozacka bosanska licna, samo prihvatim nalog i mahnem im, ide u prvu korpu, tako se kazne samo gomilaju :run:
Dok jednom ne budes vadio bos VD ili kakav banalan papir u opstini pa ti izlistaju sta su nagomilali...
Filadendron9

#343 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Filadendron9 »

Zdravo,

registrovala sam se iz razloga sto mi treba pomoc. Sinoc sam se vracala iz centra grada (Sarajevo) i tronozac je bio na raskrsnici u Nedzaricima (na trotoaru do krajnje desne trake). Ja sam vozila oko 80 km/h u srednjoj traci. Da li postoji mogućnost da su me uhvatili? Ako da, koliko se ceka da kazna dodje na adresu i da li postoji mogucnost da je ja u posti dignem ranije?

Hvala :)
quarterback

#344 Re: mobilni radari tj kamere

Post by quarterback »

da, oko 7-10 dana, donijeti ce ti je postar
Filadendron9

#345 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Filadendron9 »

quarterback wrote:da, oko 7-10 dana, donijeti ce ti je postar

A mogu li u postu ja otici ranije i da mi je predaju? Ne bih bas da mi roditeljima na oci ide kazna :)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#346 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bitanga_sa_otesa »

mislim da te su te morali zaustaviti za tronozac......
shandrprcSA

#347 Re: mobilni radari tj kamere

Post by shandrprcSA »

Ne ides u postu vec u saobracajnu policiju i tamo trazi da ti daju nalog
Filadendron9

#348 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Filadendron9 »

shandrprcSA wrote:Ne ides u postu vec u saobracajnu policiju i tamo trazi da ti daju nalog

Molim te, budi ljubazan i jos mi reci gdje se nalazi sjediste saobracajne policije, pa da odem.

Mnogo hvala
530i

#349 Re: mobilni radari tj kamere

Post by 530i »

bitanga_sa_otesa wrote:mislim da te su te morali zaustaviti za tronozac......
Ne moraju (ako mislimo na isto), samo ga stave i ovaj slika...poslije šalju čestitke na ime vlasnika vozila koji se izjašnjava o tome ko je upravljao vozilom...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#350 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bitanga_sa_otesa »

vise puta sam ih vidjeo tu kod bitumenke sa tronozcem i cak sam vidjeo da policajac trci u lijevu traku i skrene nekog na prosirenje... :D
Post Reply