ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#326 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Bogu plakati ... koliko sam puta setao i isao u sumu gore. Jos kuce nisu ugrozene ...ovo je nekih 500m od kuca. Sto je najgore, ovo vise niko ugasiti ne moze osim dragog Allaha . A kise sinoc ni kapi nije bilo :(
Ajatolah_

#327 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Ajatolah_ »

Valjda će se barem organizovati pošumljavanje poslije ove katastrofe, "sreća" pa su izbori ove godine.
skafiskafsnjak

#328 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

EdoI wrote:Valjda će se barem organizovati pošumljavanje poslije ove katastrofe, "sreća" pa su izbori ove godine.
Brate, prijatelj mi kaze , zemlja gori ... to znaci da narednih godina tu nista ne moze narasti . Kao da zemlja kamen postaje :(
Hajlac

#329 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Gore je (bila) :( jedna od meni najljepsih suma kad se iz Glogosnice krene serpentinama prema Glogovu.

Ako cemo prihvatiti teoriju da su ovo podmetnuti pozari, kako to da se nikad do sad ovakvo nesto nije desilo? Da pola Prenja izgori!

Izvinite ali ja ne pusim tu pricu da su osnovni krivci palikuce. Citali o majanskom kalendaru i povjerovali u smak svijeta ove godine pa odlucili da citav jug Evrope zapale? Nidje veze.

Niko ne spominje ove pozare u svjetlu pohebane Klime. Sad vec drugu godinu imamo hronicnu susu ali to nikome nista ne znaci.

Na Grenlandu se, 4 sedmice prije pocetka sezone otapanja, otopilo toliko leda koliko se otopilo za citavu proslu sezonu 2011. :!: Niko o tome ne razmislja.

http://www.huffingtonpost.com/2012/08/1 ... 83063.html

SAD su pogodili tolika susa i sumski pozari nikad zabiljezeni od kad mjere tj. 1895. :!:

"By the end of June, the fire had burned nearly 18,000 acres and had destroyed 346 homes, marking the most destructive wildfire in Colorado history."

"As a whole, the contiguous U.S. had its record warmest (...) July on record."

http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/fire/2012/6
http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/fire/2012/7

Zatvaramo oci pravim uzrocima katastrofa ovolikih razmjera.
Last edited by Hajlac on 28/08/2012 01:05, edited 2 times in total.
Hajlac

#330 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

L00d wrote:
EdoI wrote:Valjda će se barem organizovati pošumljavanje poslije ove katastrofe, "sreća" pa su izbori ove godine.
Brate, prijatelj mi kaze , zemlja gori ... to znaci da narednih godina tu nista ne moze narasti . Kao da zemlja kamen postaje :(
Vjeruj mi da se vjerovatno nikada vise i nece vratiti onakva suma kakvu smo poznavali na tom dijelu Prenja :(

Razlog - sto ce biti sve manje 'normalnih' godina u smislu umjerenih temperatura i dovoljne kolicine padavina (i normalnog intenziteta da ne sapere povrsinski sloj zemlje nuzan za rast flore).

Dovoljno je shvatiti da je endemska Munika prezivjela desetine hiljada godina jos od zadnjeg ledenog doba a sad u pisljivih mjesec dana ce dobar dio tih suma nestati. Gdje je ta normalna klima koja ce dozvoliti vracanje flore na to podrucje? Munici trebaju desetljeca ako ne i stoljeca da se vrati na ova zgarista.
Mozemo se mi zavaravati ali za 10 godina ce i maloj djeci postati jasno da smo presli u jedno drugacije vrijeme kakvo priroda milionima godina nije vidjela.

Don't shoot the messenger.
mrtva kokoš

#331 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by mrtva kokoš »

jbt sta je ovo :shock: :( :(
BegA_

#332 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by BegA_ »

Dusa me zaboli gledajuci ove slike. :sad: Kako li nase uvazene "hairlije" politicari reaguju kad' vide ove slike?! Odgovornost? Griznja savjest?! FUJ!
legenda reala

#333 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by legenda reala »

nOrMaLaC wrote:
Ovo je malo apsurdno pitanje: Negdje sam čuo da je moguće gasiti požar ponovnim paljenjem novonastalog požara
pa da dođe do nekakvog spajanja požarne fronte i da se tako navodno požari gase sami od sebe?? :-)
Zna li iko o čemu je riječ?
100% tačno, vidio svojim očima :wink:
Vatra vatru gasi :o
Znači čim se susretnu, ugasi se koda nikad nije gorila :o

Hajlac wrote:
Vjeruj mi da se vjerovatno nikada vise i nece vratiti onakva suma kakvu smo poznavali na tom dijelu Prenja :(
Ne znam kakve su kulture, ali nekad u maju bio požar i ono sve izgorilo što je moglo, svi kažu nema ništa više od tog, eno sve se ponovo povratilo, nakon jedne kiše se osjetila razlika
poznanik

#334 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Hajlac wrote:...Ako cemo prihvatiti teoriju da su ovo podmetnuti pozari, kako to da se nikad do sad ovakvo nesto nije desilo? Da pola Prenja izgori!

Izvinite ali ja ne pusim tu pricu da su osnovni krivci palikuce. Citali o majanskom kalendaru i povjerovali u smak svijeta ove godine pa odlucili da citav jug Evrope zapale? Nidje veze.

Niko ne spominje ove pozare u svjetlu pohebane Klime. Sad vec drugu godinu imamo hronicnu susu ali to nikome nista ne znaci.

Pravi uzroci ove katastrofe su nemar, nebriga, javašluk, neprofesionalan i "bolimekurac" odnos svih pojedinaca i organizacija koje su dužne voditi protivpožarnu brigu, provoditi protivpožarni nadzor, kakav je predviđen Zakonom o šumama FBiH, Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH, Zakonom o spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao i nizom zakona i propisa u FBiH koji definiraju i određuju rad Civilne zaštite.

Pravi uzroci konjičke, jablaničke, mostarske katastrofe i drugih neprocjenjihiv šteta izgorenim šumama brda i planina po cijeloj BiH su - ljudi :x

Da jednog ili nekoliko njih, smjestimo u Zenicu na nekoliko godina, drugi bi dobro razmislili o svojim postupcima i nesposobnostima ili odlascima na poljoprivredne sajmove ili ljetovanja po Jadranu, dok gore planine... :x

Da su svi odgovorni reagirali na vrijeme i odmah "ugasili" požarišta, ne bi vatra uhvatila maha i izazvala katastrofu ovih razmjera :x
Hajlac

#335 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

legenda reala wrote:
Hajlac wrote:
Ne znam kakve su kulture, ali nekad u maju bio požar i ono sve izgorilo što je moglo, svi kažu nema ništa više od tog, eno sve se ponovo povratilo, nakon jedne kiše se osjetila razlika
Lakse je za bjelogoricnu sumu pod uslovom da poplavne kise sad na jesen i proljece ne saperu sloj zemlje, ali problem je crnogorica i pogotovo endemska Munika koja rasta stotinama godina :(
Max Bunker

#336 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Max Bunker »

poznanik wrote:
Hajlac wrote:...Ako cemo prihvatiti teoriju da su ovo podmetnuti pozari, kako to da se nikad do sad ovakvo nesto nije desilo? Da pola Prenja izgori!

Pravi uzroci ove katastrofe su nemar, nebriga, javašluk, neprofesionalan i "bolimekurac" odnos svih pojedinaca i organizacija koje su dužne voditi protivpožarnu brigu, provoditi protivpožarni nadzor, kakav je predviđen Zakonom o šumama FBiH, Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH, Zakonom o spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao i nizom zakona i propisa u FBiH koji definiraju i određuju rad Civilne zaštite.

Pravi uzroci konjičke, jablaničke, mostarske katastrofe i drugih neprocjenjihiv šteta izgorenim šumama brda i planina po cijeloj BiH su - ljudi :x

Da jednog ili nekoliko njih, smjestimo u Zenicu na nekoliko godina, drugi bi dobro razmislili o svojim postupcima i nesposobnostima ili odlascima na poljoprivredne sajmove ili ljetovanja po Jadranu, dok gore planine... :x

Da su svi odgovorni reagirali na vrijeme i odmah "ugasili" požarišta, ne bi vatra uhvatila maha i izazvala katastrofu ovih razmjera :x
:thumbup:

Ima i do klimatskih promjena ali haveru, iskljucivo je u pitanu ljudski faktor.
Pa jebem mu, sjecam se kada sam se prije dvije sedmice vracao sa puta i na radiju slusam nekog mudonju iz Mostara, koji govori nesto kao : " Mi smo locirali pozar, ostavili smo gore jednu patrolu, no necemo nista gasiti jer bi veceras moglo biti kise pa da mehanizaciju ne izvlacimo ! " ( sjecam se da je povezao kisu, mehanizaciju i vatru ) :run:
Nakon rata, kada je gorila suma vise Zmajevca i/ili Sedrenika, bila organizovana akcija gasenja pa raja sa Ciglana, Koseva, Kosevskog Brda i Gorice, isla gore gasiti a bas pozar jeben bio.
Iskljucivi krivac za ovu katastrofu je ljudski faktor i neorganizacija takvog tipa, da TLN jos igra, imali bi scenarija za jedno dvije sezone serijala minimum.
Hajlac

#337 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

poznanik wrote:

Naravno da su ljudi krivi kako za nebrigu i izrabljivanje suma tako i generalno za ove klimatske promjene.

Medjutim ja ne pusim pricu da su za pozare ovolikih razmjera sad vec mozemo reci po citavoj zemaljskoj kugli krivi palikuce! Pa i u Spaniji i Grckoj dva citava otoka su izgorila tj. sume. U Spaniji Nacionalni park a u Grckoj endemska suma vrste drveta koje nigdje drugo na svijetu ne raste.
Kako da se nikad prije ove 2012. takvo nesto nije dogodilo na ovoliko mjesta na Zemlji :!: :?:

Ako cemo se zaustaviti samo na njima kao pociniteljima, necemo daleko stici u podizanju svijesti o uzroku sve vecih prirodnih katastrofa.

Ja bih opet to postavio drugacije - da sume nisu ovako susne i toplotni udari ovako jaki, mislim da i pored naseg javasluka nadleznih i samog lokalnog stanovnistva, ne bi bilo katastrofe ovakvih nikad do sad vidjenih razmjera.
svemirska_vjeverica

#338 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by svemirska_vjeverica »

L00d wrote:
Jed1217 wrote:Jao strahote :shock:
Glogosnica - Selo u opcini Jablanica

Image
Kakav narod, takva vlast, nismo bolje ni zasluzili. Evo kako se brinu ljudi koji su dobili nase glasove.
Last edited by svemirska_vjeverica on 28/08/2012 02:14, edited 1 time in total.
savez_napolje

#339 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Image

Stanje u Glogošnici, mještani ujutro kreću sa dobrovoljnom akcijom gašenja...
:cry: :cry: :cry:
Frtalj_Duše

#340 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Frtalj_Duše »

Ove slike su perfektna ilustracija stanja u BiH - DŽEHENNEM(ilitiga)PAKAO! :run:

Neka nam je svima Dragi Bog na pomoći, prije svega ovim pogođenim mjestima jednom dobrom kišom, a potom i nama ostalima koji smo osuđeni da živimo u ovoj zemlji!
iz dna duše

#341 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by iz dna duše »

Pa mi u stvari i ne gasimo požare, to je činjenica----Dijelom jer radi se o nepristupačnim predjeliima, a da bi se fizička lica organizovala i gasila požar. ...A najveći razlog je da bi jedino došlo u obzir gašenje iz vazduha, a to nije naša vlast u stanju da obezbijedi. Mi samo posmatramo i možemo kao ljudi da se osjećamo bespomoćno...Ovako bi bilo i da nam se desi zemljotres, epidemija bolesti... Vatra se širi kako je vjetar nosi...nestaju šume, mnoge endemske vrste biljaka, šta li je sa životinjama iz tih predjela, ne treba puno mašte da zamislimo....Negdje se pojavila slika vozila Vatrogasnog društva Konjic...vozila sam onakva viđala u starim crno-bijelim filmovima, užas!
Sjedimo i gledamo...a vatra se širi i mi ne možemo ništa učiniti. Dođe mi nas žao, a onda i nije, mi smo birali ove "stručnjake" na vlast...
Ringhio

#342 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Ringhio »

Nije da branim vlast, ali brate, da se povuce mehanizacija iz gradova gdje ne gori, pa dodju dobrovoljci koji ce pomoci nasim kvazi vatrogascima, taj pozar bi se lako ugasio.

Da 10 000 ljudi dodje gore, i prospe po flasu vode, to bi vec bilo iskontrolisano.

Niko nama nije kriv, sem nas samih.
sinuhe

#343 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

Privatizovati sume pa bi se vec neko o njima brinuo. Ovako ili ce ih neko posjeci ili ce ih pozar progutati.
sinuhe

#344 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

Jah, da je sve na ho-ruk. Ne znam ni sto ce vatrogascima vozilo staro 50 godina. Neka nose lavore, tu su troskovi tek nikakvi.
fssafasf

#345 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by fssafasf »

Religious Fantastic wrote:
BegA_ wrote:Dusa me zaboli gledajuci ove slike. :sad: Kako li nase uvazene "hairlije" politicari reaguju kad' vide ove slike?! Odgovornost? Griznja savjest?! FUJ!

kako reaguju? Počešu se po mudima pa po guzici i odu spavat...
svaki politicar u drzavi pocevsi od lijanovica it majku natakario
salter071

#346 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by salter071 »

Religious Fantastic:"baš da vidim ko će me mobilizirati..?"

Da smo svi tako razmisljali 1992-ge ne bi bilo ni tebe ni ovog grada ili bi pisao cirilicom. U svakom slucaju ne bi se cerekao ko lud dok ti zemlja gori i piskarao te gluposti. Upravo radi takvih kao ti i jesmo tu gdje jesmo. Jedina je utjeha sto takvi poput tebe ne traju dugo.
salter071

#347 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by salter071 »

Kopirano sa komentara:

Bosna gori......nikog nije briga!!!

Jedna slika govori viče od 1000 riječi:
Image
Hendrix

#348 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hendrix »

Interesuje me šta radi vojska profesionalna? Zašto ih plaćamo, osim da leže po kasaranama...? Zašto se ne angažuju na gašenju požara? Nevjerovatna situacija da nam nema ko požare gasiti, a budžet znaju trošiti...ode sve u pm.
VjecitiStudent

#349 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

Imali smo raj, sjebali smo ga.
Napokon cemo zivjeti u zemlji kakvu zasluzujemo.
matsuda

#350 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by matsuda »

Ne gori ova vatra tamo gdje treba da gori :(
Post Reply