domaće pivo
Moderator: anex
- Jack Be Nimble
#326 Re: domaće pivo
Ma gledam na youtube kako ljudi objasnjavaju nauku iza punjenja sa dusikom i trebala mi garaza kada bi htjeo tako nesto postici i puno novca. Al definitivno promjeni teksturu pive sto mi se jako dopada!
- brewer
#327 Re: domaće pivo
to je velika investicija, ali ako hoćeš da ipak malo promijeniš teksturu i da imaš nešto slično, dodaj laktozu u pivo.Jack Be Nimble wrote:Ma gledam na youtube kako ljudi objasnjavaju nauku iza punjenja sa dusikom i trebala mi garaza kada bi htjeo tako nesto postici i puno novca. Al definitivno promjeni teksturu pive sto mi se jako dopada!
-
radet
#328 Re: domaće pivo
Ako sam dobro skontao 25 g (33,3%) 25 g Northdown (8,6%) se stavlja čim voda prokuha, 25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) 20 minuta prije kraja i 25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) 5 minuta prije kraja kuhanja??brewer wrote:hm, kupio si onaj set opreme s neta? daj da vidim link s kojega si kupio, baš me zanima.radet wrote:Evo da se i ja prijavim. Već nekoliko dana detaljno čitam i odlučio sam se upustiti u proces pravljenja. Oprema je nabavljena tj. naručena s neta, pa mi još samo treba sirovina i čim sve stigne krećem u akciju. Ako može preporuka koji hmelj, kvasac i slad kupiti i odakle, kao i količine. I još jednom veliko hvala na ovako iscrpinim informacijama i vremenu koje trošiš na sve ovo tipkanje.
što se tiče recepta, evo jedan recept za sve početnike. radi se o engleskom bitter pivu. ovo je pivo koje je za prvi put savršeno. treba vam 4,7 kg baznog pilsner slada, 0,3 kg crystal slada 120 EBC, northdown i east kent goldings engleske sorte hmelja, te jedna vrećica S-04 kvasca.
Premium Bitter (recept za forum)
8-B Special/Best/Premium Bitter
Author: Brewer
Size: 23 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 153,26 kcal per 12,0 fl oz
Original Gravity: 1,046 (1,040 - 1,048)
|====================#===========|
Terminal Gravity: 1,012 (1,008 - 1,012)
|======================#=========|
Color: 10,59 (5,0 - 16,0)
|================#===============|
Alcohol: 4,53% (3,8% - 4,6%)
|======================#=========|
Bitterness: 33,7 (25,0 - 40,0)
|=================#==============|
Ingredients:
4,7 kg (94,0%) 4,7 kg Pilsner Malt - added during mash
0,3 kg (6,0%) 0,3 kg Crystal Malt 120 EBC - added during mash
25 g (33,3%) 25 g Northdown (8,6%) - added during boil, boiled 60 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 20 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 5 m
1 ea 1 ea Fermentis S-04 Safale S-04
Results generated by BeerTools Pro 1.5.23
- brewer
#329 Re: domaće pivo
da, dobro si skontao! s tim da će tvoj hmelj koji naručiš najvjerovatnije imati nešto različite vrijednosti alfa kiselina, tako da će biti potrebno malo prilagoditi samo količine. mogu ti ja pomoći s tim kad ti dođe hmelj....radet wrote:Ako sam dobro skontao 25 g (33,3%) 25 g Northdown (8,6%) se stavlja čim voda prokuha, 25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) 20 minuta prije kraja i 25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) 5 minuta prije kraja kuhanja??
-
radet
#330 Re: domaće pivo
Važi, sve bi trebalo biti tu za najviše 10-ak dana.brewer wrote:da, dobro si skontao! s tim da će tvoj hmelj koji naručiš najvjerovatnije imati nešto različite vrijednosti alfa kiselina, tako da će biti potrebno malo prilagoditi samo količine. mogu ti ja pomoći s tim kad ti dođe hmelj....radet wrote:Ako sam dobro skontao 25 g (33,3%) 25 g Northdown (8,6%) se stavlja čim voda prokuha, 25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) 20 minuta prije kraja i 25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) 5 minuta prije kraja kuhanja??
-
radet
#331 Re: domaće pivo
I još jedna nedoumica. Filter od cijevi za vodokotlić je u stvari samo samo ona inoxna mrežica bez crijeva koje se inače nalazi unutra??
- brewer
#332 Re: domaće pivo
naravno, bez crijeva...............u tu mrežicu ćeš samo ugurati jednu spiralu od bakrene žice, da je ne bi pritisnuo previše slad i da ne bi zaštopala. nadam se da si skontao. a drugi kraj začepi sa aluminijskom folijom. i imaš filter!radet wrote:I još jedna nedoumica. Filter od cijevi za vodokotlić je u stvari samo samo ona inoxna mrežica bez crijeva koje se inače nalazi unutra??
-
radet
#333 Re: domaće pivo
Skontao sam. Sticajem okolnosti ću dobiti i 2 bureta za točeno pivo od 50 litara, ali o tome nešto kasnije. Da mi je skuhati prvo, onda će sve biti lakše, nadam se.brewer wrote:naravno, bez crijeva...............u tu mrežicu ćeš samo ugurati jednu spiralu od bakrene žice, da je ne bi pritisnuo previše slad i da ne bi zaštopala. nadam se da si skontao. a drugi kraj začepi sa aluminijskom folijom. i imaš filter!radet wrote:I još jedna nedoumica. Filter od cijevi za vodokotlić je u stvari samo samo ona inoxna mrežica bez crijeva koje se inače nalazi unutra??
- Comrad
#334 Re: domaće pivo
Je li ko kupovao ove lonce i poklopce
Da provjerim gdje, da ne trazim previse, konto sam do Obija ili Robota otici. Termometar, hidormetar i airlock sam narucio sa neta.
@brewer, sto se tice mljevenja slada postoji li neka alternativa za mlin cekicar. Ako sam dobro vidio, ima ih po piku, ali su malo skupi i onako malo su i poveliki. Da li se ovdje kod nas mogu nabaviti neke mini jeftinije varijante.
Takodjer, govorio si o flasama. Je li mogu ove nepovratne npr. 0,33l sarajevsko pivo boce izdrzati da ne popucaju ili to moraju biti one povratne deblje boce. Pretpostavljam da mogu i ove 0,33l ali da pitam opet.
Hvala.
@brewer, sto se tice mljevenja slada postoji li neka alternativa za mlin cekicar. Ako sam dobro vidio, ima ih po piku, ali su malo skupi i onako malo su i poveliki. Da li se ovdje kod nas mogu nabaviti neke mini jeftinije varijante.
Takodjer, govorio si o flasama. Je li mogu ove nepovratne npr. 0,33l sarajevsko pivo boce izdrzati da ne popucaju ili to moraju biti one povratne deblje boce. Pretpostavljam da mogu i ove 0,33l ali da pitam opet.
Hvala.
-
radet
#335 Re: domaće pivo
Ja sam sve potrebno našao po podrumuma familije i prijatelja. Isto tako sam dobio informaciju da se sve može kupiti na auto pijaci po prihvatljivim cijenama. Sutra je pijaca, pa opleti.Comrad wrote:Je li ko kupovao ove lonce i poklopceDa provjerim gdje, da ne trazim previse, konto sam do Obija ili Robota otici. Termometar, hidormetar i airlock sam narucio sa neta.
Hvala.
-
radet
#336 Re: domaće pivo
Evo sam ja zainteresovan za slad iz NG. Još samo da se organizujemo kako da to preuzmem. Inače sam u Sarajevu.lordd wrote:Pozdrav svima,
evo ja planiram narednih dana da odem do Gradiske po slad. Ja idem iz Banjaluke, pa ako je nekome lakse mogu i za njega kupiti. Moze se preuzeti i u Doboju i u BL.
Vec sam kontaktirao autora teme preko privatne poruke ali evo i ovde da pitam, mozda je korisnije za sve, da li bi bio problem da nam navedes tacne linkove sa http://www.hopandgrape.co.uk/public/catalog.asp sta da kupimo od specijalnih sladova, hmelja, kvasca za ovaj gore recept sto si naveo? Da samo isklikamo i narucimo. Nije sto sam lijen, nego kontam ako pogresno narucim pa opet narucivati i cekati dok to dodje...
P.S. Ja sam skoro svu opremu vec pribavio pa ako je neko iz BL moze da se javi da mu preporucim gdje sta ima. Nesto se mora i sa neta ali sve ostalo ima ovde... A i za sirovine sa neta se moze zajedno naruciti, pa da se ustedi na postarini koja marka
- brewer
#337 Re: domaće pivo
alternativa je da sam napraviš mlin. to je najjednostavnije i najbolje.Comrad wrote:Je li ko kupovao ove lonce i poklopceDa provjerim gdje, da ne trazim previse, konto sam do Obija ili Robota otici. Termometar, hidormetar i airlock sam narucio sa neta.
Hvala.
evo nekoliko opcija kako su ljudi radili:
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtopic.php?t=2875
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtopic.php?t=2298
http://bellsouthpwp.com/c/h/chezrad/grain_mill.htm
http://www.beerbarian.com/homebrew/maltmill/
na ovom zadnjem linku samo klikni dole na iduće korake.
ovako otprilike to izgleda u jednostavnoj a učinkovitoj varijanti

jedna je osovina pogonjena, a druga nije. bitno je da se može namjestiti razmak između valjaka od 0,5mm - 2 mm i da su valjci nazubljeni kao ovi.
druga opcija je da kupiš jeftini Corona mill. ja imam Coronu i zadovoljan sam. s tim da ja imam original, a na ovom linku ispod je izgleda neka kopija. izgledaju doduše identično. jedini problem s ovim je jako skupa dostava.
http://www.ebay.com/ctm/Flour%20Mill%20 ... 0400539225
što se flaša tiče, preporučujem ipak velike od 0,5. uskoro ćete skontati da je najveća patnja u ovom hobiju, pranje flaša
velike flaše od 0,5 je lakše oprati i manje ih ima, naravno. najbolje su ti ove povratne ambalaže (sarajevsko, ožujsko, karlovačko itd.) izbjegavaj flaše sa amblemima i reljefnim logoima na flaši, na primjer pan i jelen....
-
radet
#338 Re: domaće pivo
Jel ova corona kao onaj naš stari dobri za mljevenje oraha? Meni više liči na ručnu mašinu za mljevenje mesa. 
- brewer
#339 Re: domaće pivo
ni blizu. radi se o dvije ploče koje trenjem jedna od drugu melju zrno. čitava jedna knjiga bi se mogla napisati samo o mljevenju.radet wrote:Jel ova corona kao onaj naš stari dobri za mljevenje oraha? Meni više liči na ručnu mašinu za mljevenje mesa.
od mljevenja toliko toga zavisi. najbolje je kada se zrno ječma zgnječi o dvije ravne površine, kao što su ovi valjci. od ogromne je važnosti da ljuska ostane skoro čitava, a da se sadržaj unutar ljuske raspe u brašno.
niti jedan drugi mlin to ne može postići, osim čekićara ili ovoga sa dva valjka. što je φ valjaka veći, to oni kvalitetnije melju, ali im je zato potrebna veća snaga.
ljuske od zrna koje ostanu čitave djeluju kao primarni filter. od tih ljuski će se nakon ukomljavanja na dnu posude za ukomljavanje stvoriti takozvani grain bed kroz koji će sva sladovina proći prije nego što prođe kroz naš filter koji smo stavili na dno posude. taj grain bed koji se najvećim dijelom sastoji od ljuski koje su netopive u vodi djeluje kao primarni filter i ljuske su te koje će također isfiltrirati i "očistiti" sladovinu od krupnijeg trunja i komada zrna.
ovako otprilike treba da izgleda samljeveni slad

svako zrno mora biti zgnječeno, unutrašnji sadržaj mora biti zgnječen, ali ljuske moraju ostati čitave. slad ni slučajno ne smije biti samljeven u brašno, niti ljuske smiju biti uništene, jer bi na taj način dobili jednu ljepljivu kuglu na dnu posude za ukomljavanje i sve bi vam zaštopalo i ne bi bilo moguće procijediti sladovinu.
ova Corona za koju kažeš da podsjeća na mašinu za meso ne radi na tom principu, nego na principu dvije ploče koja trenjem jedna od drugu melju slad.
e sad dolazimo do jednog bitnog pojma, odnosno međukoraka, koji nisam spomenuo do sad da vam se stvari ne bi činile prekompliciranima. taj korak se zove vorlauf, izraz je njemački ali ga koriste i amerikanci i on otprilike u slobodnom prijevodu znači recirkulacija.
ovo se radi u trenutku kad je ukomljavanje završeno nakon 60 minuta. vi ste miješali nekoliko puta tu kašu unutar posude za ukomljavanje i naravno da je dosta sitnih čestica, komada zrnja i tako dalje, prošlo u sam filter. sada trebate da ispustite sladovinu u lonac, međutim to ne radite odmah, nego radite recirkulaciju.
recirkulacija se radi tako da se uzme manja posuda (plastični bokal, zdjela ili slično) cca. 2 litra zapremine i prvo se u tu zdijelu otpusti otprilike 1 litar sladovine koja će biti jako mutna i bit će puna trunja koje je prošlo kroz filter i ostalo u filteru za vrijeme miješanja. sada tih 1 l iz zdjele polako, oprezno vraćamo opet na vrh slada. taj grain bed koji sam spominjao, taj primarni filter će na vrhu zadržati svo ono trunje i sitne čestice. ovaj postupak ponovimo nekoliko puta, sve dok iz pipe ne poteče bistra sladovina bez ostataka komadića zrnja.
nakon ispiranja slada s novom vodom, vorlauf, odnosno recirkulacija se ponavlja prije puštanja vode za ispiranje.
nadam se da ste shvatili. a pošto video govori 1000 riječi, evo postupka vorlaufa u kućnim uslovima. on ovdje radi vorlauf na 1:51 i uradi to samo jednom jer je ovo samo demonstracija. inače je potrebno ponoviti nekoliko puta. inače ovaj video se isplati pogledati od početka do kraja. nemojte da vas zbune temperature jer oni sve govore u Farenheitima.
- brewer
#340 Re: domaće pivo
još sam zaboravio napomenuti da razmak između valjaka na mlinu igra veliku ulogu u cijelom procesu. jedna desetina milimetra razlike u razmaku može donijeti ogromne probleme, jer sve može zaštopati zbog presitno mljevenog slada. svaki sistem koji napravite u kućnim uslovima će imati svoju optimalnu krupnoću/sitnoću samljevenog slada koji ćete koristiti. ja sam sigurno skuhao desetak tura dok nisam našao optimalan razmak među valjcima.
prekrupno mljeven slad će dovesti do toga da ćete vrlo jednostavno i bez poteškoća cijediti sladovinu, brzo će sva izaći kroz filter, odnosno pipu i vrlo je brzo i zgodno ovako završiti s tim, međutim poteškoća je u tome što će vam iskoristivost biti manja na taj način - manje šećera će se ekstrahirati u sladovinu.
s druge strane presitno mljeven slad dovest će do vrlo sporog cijeđenja, problema kod filtriranja, ponekad to može potrajati i po sat vremena ili duže, ali zato je iskoristivost šećera maksimalna.
treba naći optimum između ove dvije krajnosti i mljeti slad na taj način da se dovoljno brzo cijedi, ali i da ostavlja dobru iskoristivost.
prekrupno mljeven slad će dovesti do toga da ćete vrlo jednostavno i bez poteškoća cijediti sladovinu, brzo će sva izaći kroz filter, odnosno pipu i vrlo je brzo i zgodno ovako završiti s tim, međutim poteškoća je u tome što će vam iskoristivost biti manja na taj način - manje šećera će se ekstrahirati u sladovinu.
s druge strane presitno mljeven slad dovest će do vrlo sporog cijeđenja, problema kod filtriranja, ponekad to može potrajati i po sat vremena ili duže, ali zato je iskoristivost šećera maksimalna.
treba naći optimum između ove dvije krajnosti i mljeti slad na taj način da se dovoljno brzo cijedi, ali i da ostavlja dobru iskoristivost.
-
Dendrlix
#341 Re: domaće pivo
A moze li se sladovina cijediti preko sterilne gaze? Nekako mi zgodnije izgleda nego ovo sa filterom od cijevi za vodokotlic.
- brewer
#342 Re: domaće pivo
može, ali je iskoristivost mala i ta metoda je zapravo vrlo nezgodna. nekoliko razloga je za to - na primjer, nije dobro stiskati gazu rukama da bi se iscjedila sladovina iz nje zbog ekstrakcije tanina iz ljuske zrna (tanini proizvode nepoželjne okuse u pivu, trpkost i oporost, a u vinu su poželjni u određenim količinama), gaza u kojoj će ti stajati taj slad bit će teška u prosjeku 10 kg, a s obzirom da je ne smiješ stiskati moraš je držati iznad lonca nekih 30-ak minuta da se to dobro ocijedi. znači moraš je okačiti na nešto ili je držati rukama, mora bit čvrsta i kvalitetna gaza, najbolje poliesterska. gaza u toj fazi ne mora biti sterilna.Dendrlix wrote:A moze li se sladovina cijediti preko sterilne gaze? Nekako mi zgodnije izgleda nego ovo sa filterom od cijevi za vodokotlic.
drugi razlog je nešto manja iskoristivost slada preko gaze. treći razlog je nemogućnost ili vrlo ograničena mogućnost ispiranja slada. četvrti razlog je jako mutna sladovina iz razloga koje sam naveo u prethodnim postovima.
peti razlog je taj da piknik frižider ima i izolacijske sposobnosti i dobro drži temperaturu komine.
ima još nekoliko razloga. uglavnom ta metoda se zove BIAB (Brew In A Bag) i možeš izguglati šta i kako, međutim nije ni približna ovome sa filterom kako sam objasnio.
ovom metodom se većinom služe početnici, ali u kućnim uslovima je ono što sam ja objasnio najbolje rješenje. tebi se samo čini da je gaza zgodnija. vjeruj mi, jer cijedio sam i ja i na gazu i na svašta nešto.....
-
lordd
#343 Re: domaće pivo
Mozes li nam malo pojasniti kad se u ovom tvom procesu koristi hidrometar? Slabo na ovim youtube video tutorijalima vidim da korsite hidrometar...
Jel nam on samo koristi da znamo koliko ce nase pivo sadrzavati alkohola ili pomocu njega odredjujemo nesto u procesu kuvanja?
Jel nam on samo koristi da znamo koliko ce nase pivo sadrzavati alkohola ili pomocu njega odredjujemo nesto u procesu kuvanja?
- brewer
#344 Re: domaće pivo
hidrometar ili areometar je mjerni uređaj koji nam pokazuje količinu otopljene tvari u vodi. hidrometar ne mjeri količinu alkohola. nekoliko je mogućih skala na hidrometrima (Brixova, Oechslova, Platonova itd.) a u USA je najčešće korištena skala SG ili specific gravity (specifična gustoća), a s obzirom da se od tamo i krenuo širiti masovno ovaj hobi, ovo je ustaljena skala.lordd wrote:Mozes li nam malo pojasniti kad se u ovom tvom procesu koristi hidrometar? Slabo na ovim youtube video tutorijalima vidim da korsite hidrometar...
hidrometar radi na principu arhimedovog zakona (Tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine.)
skala specifične gustoće na hidrometru predstavlja odnos čiste vode i tekućine u kojoj je otopljena neka tvar (u našem slučaju šećer). čista voda ima specifičnu gustoću 1.000.
što je tekućina gušća, to će više ostati hidrometra da viri iznad tekućine.
temperatura uzorka je važna jer temperatura mijenja očitanje hidrometra. zato su svi hidrometri baždareni na određenu temperaturu. to znači da uzorak mora biti ohlađen ili zagrijan na temperaturu na koju je baždaren hidrometar. najčešće je to 15°C ili 20°C.
dva su bitna podatka u pivarstvu - OG (original gravity - početna gustoća) i FG (final gravity - završna gustoća).
OG se mjeri u trenutku kad je pivo skuhano i ohlađeno, neposredno prije dodavanja kvasca i puštanja piva na fermentaciju. tu ćemo dobiti podatak o početnoj gustoći, odnosno količini otopljenog šećera u sladovini prije početka fermentacije. neka prosječna gustoća za neko normalno jako pivo je 1.048
za vrijeme fermentacije kvasac će konzumirati šećer u sladovini i ta gustoća će se smanjivati (normalno, jer šećer nestaje!). nakon nekih 10 dana, kvasac bi trebao "pojesti" sve fermentabilne šećere i pretvoriti ih u alkohol i tada bi gustoća trebala biti puno manja. zavisno od vrste kvasca, najčešće je to negdje 1.012
da bi izračunali količinu alkohola u tom pivu, to radimo po slijedećoj formuli: (OG-FG)*1,25
u našem slučaju to je: (1.048-1.012)*1,25 = 0,036*1,25 = 0,045 = 4,5%
dakle takvo pivo čiji je OG bio 1.048 a FG 1.012 ima ABV (alcohol by volume) od cca. 4,5%
napominjem da je ovo samo okvirna formula, jer je prava dosta složenija, ali ovo će vam dati približan rezultat sa malim otklonom. za pravi izračun treba koristiti neki pivarski software.

na slici se vidi način očitanja hidrometra/aerometra. morate imati i menzuru uz njega, to ne zaboravite.
-
lordd
#345 Re: domaće pivo
A sto se tice baznog slada, jel ko isao u Gradisku da ga kupi? Zna li ko koje im je radno vrijeme i da li rade subotom?
To je Slovenija Slad kako sam skontao.
-
radet
#346 Re: domaće pivo
Ako budeš išao i ja sam mušterija za kupiti tvoj višak, ako ga bude bilo??lordd wrote:A sto se tice baznog slada, jel ko isao u Gradisku da ga kupi? Zna li ko koje im je radno vrijeme i da li rade subotom?
- brewer
#347 Re: domaće pivo
svaki radni dan od 8-14h se može kupiti slad. subotom na žalost ne rade. nije Slovenija, nego Slavonija slad. tako je naziv fabrike. inače, oni su u vlasništvu belgijske sladare Boortmalt tako da im je slad jako kvalitetan. 5kn/kg košta, a vreće su od 50 kila. znači oko 65 KM je jedna vreća. to je jako puno slada, pa možeš i poloviti s nekim. evo radet hoće, pa se pokušajte dogovoriti.lordd wrote:A sto se tice baznog slada, jel ko isao u Gradisku da ga kupi? Zna li ko koje im je radno vrijeme i da li rade subotom?
-
lordd
#348 Re: domaće pivo
Da, Slavonija slad 
Idem ja uskoro, uzecu vrecu, pa eto radet kad donesem javicu ti se.
Samo jos nisam siguran kada cu ici, povrijedio sam koljeno pa nekoliko dana ne mogu da vozim
Idem ja uskoro, uzecu vrecu, pa eto radet kad donesem javicu ti se.
Samo jos nisam siguran kada cu ici, povrijedio sam koljeno pa nekoliko dana ne mogu da vozim
- Comrad
#349 Re: domaće pivo
@brewer, drug ja sam narucio hidrometar sa ovog linka sto si ti postavio, medjutim odgovori mi lik da ne isporucuje u nasu zemlju.
Nasao sam ovaj neki drugi, je li valja ovo cemu ili da trazim dalje...ali dosta ih ne isporocuje za BiH...
http://www.ebay.co.uk/itm/STEVENSONS-WI ... 53edbacbc8
Nasao sam ovaj neki drugi, je li valja ovo cemu ili da trazim dalje...ali dosta ih ne isporocuje za BiH...
- brewer
#350 Re: domaće pivo
odličan ti je ovaj sa tvog linka.Comrad wrote:@brewer, drug ja sam narucio hidrometar sa ovog linka sto si ti postavio, medjutim odgovori mi lik da ne isporucuje u nasu zemlju.
ja sam vam prvi link postavio na koji sam naišao, nisam ni obraćao pažnju na dostavu.
samo ti uz hidrometar obavezno treba i menzura. ne znam da li ima na ebayu. ja sam svoju naručio sa hopandgrape.co.uk
plastična menzura je ok, ne mora biti staklena (jedan predmet manje na koji se treba paziti da se ne razbije)
prije nego naručite s neta, možda bi bilo dobro raspitati se kod nas po apotekama za menzuru. menzura mora biti zapremine 100 mL i mora biti dužine kao i hidrometar.
inače, jedna napomena svima - oprezno rukujte s hidrometrom jer je jako osjetljiv na udarce i od tankog je stakla napravljen i lako puca. ja sam već polomio nekoliko komada