DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI

Locked
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Vodenjak wrote:
Kotromanic wrote:
weds wrote:

:roll: :zzzz:
Uh, ovo je zaista bio nokaut weds. Svaka čast!
SD-6 wrote: daj ba vodeni...ne budi skroman...bio si ti General i u ratu :D ...naravno iz debele hladovine :oops: sva sreca pa si ti sve znao pa klizno na vakat...ko ce ba ucestvovat u odbrani BiH s multietnickom Ar BiH(92)...ta znao si ti odmah da ce to 95-biti jednostranacka vojska...zato je bolje se sklonit na vrijeme :wink: ...svakako ima telaca koji ce se pobrinuti da tvoja kuca ostane uzgor...ha ja... pa nije to tvoj rat :oops: :roll:
...a bas me zanima i za ovo "jasno i glasno"...dje u Dzematu :D il Partiji :oops: ...kladim se da si ih ti hvato po sjelima i na svoj nacin doprinio procesu 83-e...zato je tebi svaka reakcia na aliju ustvari refleks na 83-u...kud ih ne bacise na lomacu majku him...mozda onda ne bi bilo belaja...niti Slobe i Franje...kud Babu ne stavismo na čelo...sad bi sa ponosom kazivali da smo se vratili korijenima...i da smo mi ustvari oduvijek bili pripadnici "nebeskog naroda" :zzzz: ...idi sankaj se...jebo glupe bosnje ...ko im je kriv sto ne znaju da je alija kriv za rat :roll:
Vidi, vidi...
Tri mala Alijina fichfiricha porede MENE sa Karadzicem......
A kad im ja ili neko drugi pomene kako su od 1990. Alija i Radovan u istu tutu pishali i kako to i danas rade oni koje su za zivota instruirali kako ce i sta ce, onda se ko i naljute pa klicu kako se SDA i SDS ne moze porediti! :roll:

E moje male jadne sirotice! :D

Nikakve vam ja potrebe nemam da se pravdam bilo kome od vas...
Znam samo da nikome dole nista duzan nisam! Bas vala nikome!

Ali vas, pocev od Alije i ostale bratije bilo kojeg predznaka koje vi tako nesebicno podrzavate je masa koji mi stosta dugujete! Oduzeli ste mi sve! Unistili ste mi dvije domovine koje sam podjednako volio! O tome sta su jedni popalili (cetnici), a drugi pokrali (Armija) necu ni da govorim! Manje je bitno, ali je bitno jer je MOJE!
A ono sto je MOJE je bitnije od bilo kojeg naroda i religije, ideje ili drzave!
Ono sto je najgore, oduzeli ste mi pravo da zivim kao COVJEK jer ste na prvo mjesto, svojim djelima, ucenjima ili samo glasovima stavili naciju i vjeru! U takvoj konstelaciji, pojedinac nema nikakve shanse jer tad su mase te koje "misle"!
A zna se kako misle - onako kako im ovan zvonar kaze! A Alija je, onako star i slabashan, imao dobar glas za jednog takvog ovna, priznacete!

I poslije svega toga, ocekujete da se za nacionalisticke ideje tih masa i ovna im zvonara uzme pushka i ide ginuti!
Halooo! Kuc! Kuc! Ima li koga???? :shock:

I dragi moj SD-6, moje prisustvo u Armiji 1992 ne bi pomoglo da ista NE postane SDA-policija 1993!
I vidis, ja sam to znao, za razliku od tebe koji si sasvim sigurno tome i doprinijeo! Ne ponosim se, istina posebno time, jer bilo vas je u principu lako chitati jos od 1990.
Sto se tice Fikreta, nemoj tako...
Pa TI si, ako nisi bio balav 1990 glasao za njega! Kao uostalom i svi ostali iz stada vam! I to ne samo za njega vec i za Biljku, Koljevica, Kljujica, Borasa... A sve to po preporuci i direktivi centrale na celu sa "najvecim demokratom"? Jelde da si to radio? Ha? Hajde, prEznaj, ne stidi se...
Necemo ti nista, znamo mi to vec odavno!

Zato, pametni moji djecaci, :roll: :roll: nemojte se vise provaljivati. Karadzic i njegova armada kostala me je dobrog dijela familije a Alija kao djubretar koji je s njim shurovao od samog pocetka 1990. nosi svoj dio odgovornosti za to! I to podebeo!
ZAJEDNO su doveli do rata, u ratu su cetnici bili "losi momci", a onda opet ZAJEDNO rade ovo sto rade od dana potpisivanja Dejtona!
Republiku Srpsku ne cuvaju samo Srbi vec i te kako i gospoda iz SDA i HDZ! Uz vashu svesrdnu pomoc!

Nemojte se vishe provaljivati ovdje kako ste protiv ovog ili onog, kad opet u isti churak pushete sa SDS-om i HDZ-om, kao sto vam je i "najveci demokrata" radio od 1990 i kao sto vas je to i naucio uostalom!
Vodenjak, nakon nokauta rijeci su suvisne. To ti je isto ko kad je Zijo Poljo nakon nokauta trazio mec isponove. Pateticno! :zzzz:
Prenj

Post by Prenj »

Kotromanic wrote:
Prenj wrote:
Kotromanic wrote: Sad stvarno ne znam bili plakao ili bi se smijao. E vidis, ljudi kao ja, su ljudima poput tebe, omogucili da gledate TV i da pljujete ljude koji u rovovima nisu imali TV niti su TV vidjeli od 92-96. Ne znam gdje si ti to bio kada si toliko gledao TV. Mozda u Njemackoj ili Austriji? Uglavnom stidi se. Od sada na tebe ne mogu gledati drugim ocima nego kao sto gledam cetnika. A mozda i jesi cetnik, koji se pretvara da je neki anacionalan tip.
Istina, kao sto je i istina da je "'94 bila najteza ratna godina (Kotromanic)"

Mozda za tebe nije, jer si ti ipak sve to gledao na TV. Dok sam ja bio na ratistima u Srednjoj Bosni. To je bilo vrijeme kada je HVO, prije pregovora posljednji put sa 18 000 bojovnika pokusao osvojiti Srednju Bosnu (kraj januara pocetak februara). Svo civilno stanovnistvo koje je tada bilo u G. Vakufu, N. Travniku, Vitezu, oko Zepca koncetrisalo se u vec tada iscrpljenoj Zenici. Ko je tada bio tamo zna o cemu govorim. Ne trebam ni napominjati da su cetnici HVO-u posudjivali naoruzanje npr. kod Golubinja pored Zepca. A radilo se o koordiniranom napadu u Srednjoj Bosni. Armija BiH je bila totalno iscrpljena. Na ratistu je bila i neka splitska brigada. Sjecam se da su nasi zarobili i nekog iz Osijeka, pa su ga predali u Zenicu. Otvorena agresija RH. Splicani su nosili ambleme slicne nacistickim (crna boja sa glavom). Mislim da se njihova brigada zvala 111. splitska. Zatim tu je operisala brigada Ante Starcevic iz Uskoplja itd. To je vrijeme kada je Srednja Bosna gorila, u otvorenoj agresiji RH na BiH, dok su im cetnici cuvali ledja. Ali ti to valjda znas bolje nego ja, jer je bio prenos na CNN-u, pa si uz cips mogao komentarisati i vagati tezinu pojedinih ratnih godina. :-)
Cuj teska situacija u srednjoj Bosni?! Prvi put cujem!?
Pa zar nije licno "Alija postedio Vitez napada", zao mu bilo zrtava?!

Na stranu tuzne sale, Vasingtonski sporazum je potpisan 28. februara 1994. koji je u potpunosti zaustavio sukobe u srednjoj Bosni (hvala jos jednom Americi).
Dogadjaji koji su se desili u ostatku godine 1994. nikako je ne mogu kvalificirati za najtezu godinu rata.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Kotromanic wrote:
Vodenjak wrote:
Kotromanic wrote: Uh, ovo je zaista bio nokaut weds. Svaka čast!
SD-6 wrote: daj ba vodeni...ne budi skroman...bio si ti General i u ratu :D ...naravno iz debele hladovine :oops: sva sreca pa si ti sve znao pa klizno na vakat...ko ce ba ucestvovat u odbrani BiH s multietnickom Ar BiH(92)...ta znao si ti odmah da ce to 95-biti jednostranacka vojska...zato je bolje se sklonit na vrijeme :wink: ...svakako ima telaca koji ce se pobrinuti da tvoja kuca ostane uzgor...ha ja... pa nije to tvoj rat :oops: :roll:
...a bas me zanima i za ovo "jasno i glasno"...dje u Dzematu :D il Partiji :oops: ...kladim se da si ih ti hvato po sjelima i na svoj nacin doprinio procesu 83-e...zato je tebi svaka reakcia na aliju ustvari refleks na 83-u...kud ih ne bacise na lomacu majku him...mozda onda ne bi bilo belaja...niti Slobe i Franje...kud Babu ne stavismo na čelo...sad bi sa ponosom kazivali da smo se vratili korijenima...i da smo mi ustvari oduvijek bili pripadnici "nebeskog naroda" :zzzz: ...idi sankaj se...jebo glupe bosnje ...ko im je kriv sto ne znaju da je alija kriv za rat :roll:
Vidi, vidi...
A kad im ja ili neko drugi pomene kako su od 1990. Alija i Radovan u istu tutu pishali i kako to i danas rade oni koje su za zivota instruirali kako ce i sta ce, onda se ko i naljute pa klicu kako se SDA i SDS ne moze porediti! :roll:

Ali vas, pocev od Alije i ostale bratije bilo kojeg predznaka koje vi tako nesebicno podrzavate je masa koji mi stosta dugujete! Oduzeli ste mi sve! Unistili ste mi dvije domovine koje sam podjednako volio! O tome sta su jedni popalili (cetnici), a drugi pokrali (Armija) necu ni da govorim! Manje je bitno, ali je bitno jer je MOJE!
Ono sto je najgore, oduzeli ste mi pravo da zivim kao COVJEK jer ste na prvo mjesto, svojim djelima, ucenjima ili samo glasovima stavili naciju i vjeru! U takvoj konstelaciji, pojedinac nema nikakve shanse jer tad su mase te koje "misle"!
A zna se kako misle - onako kako im ovan zvonar kaze! A Alija je, onako star i slabashan, imao dobar glas za jednog takvog ovna, priznacete!

I poslije svega toga, ocekujete da se za nacionalisticke ideje tih masa i ovna im zvonara uzme pushka i ide ginuti!

I dragi moj SD-6, moje prisustvo u Armiji 1992 ne bi pomoglo da ista NE postane SDA-policija 1993!
I vidis, ja sam to znao, za razliku od tebe koji si sasvim sigurno tome i doprinijeo! Ne ponosim se, istina posebno time, jer bilo vas je u principu lako chitati jos od 1990.
Pa TI si, ako nisi bio balav 1990 glasao za njega! Kao uostalom i svi ostali iz stada vam! I to ne samo za njega vec i za Biljku, Koljevica, Kljujica, Borasa... A sve to po preporuci i direktivi centrale na celu sa "najvecim demokratom"? Jelde da si to radio? Ha? Hajde, prEznaj, ne stidi se...

Zato, pametni moji djecaci, :roll: :roll: nemojte se vise provaljivati. Karadzic i njegova armada kostala me je dobrog dijela familije a Alija kao djubretar koji je s njim shurovao od samog pocetka 1990. nosi svoj dio odgovornosti za to! I to podebeo!
ZAJEDNO su doveli do rata, u ratu su cetnici bili "losi momci", a onda opet ZAJEDNO rade ovo sto rade od dana potpisivanja Dejtona!
Republiku Srpsku ne cuvaju samo Srbi vec i te kako i gospoda iz SDA i HDZ! Uz vashu svesrdnu pomoc!

Nemojte se vishe provaljivati ovdje kako ste protiv ovog ili onog, kad opet u isti churak pushete sa SDS-om i HDZ-om, kao sto vam je i "najveci demokrata" radio od 1990 i kao sto vas je to i naucio uostalom!
Vodenjak, nakon nokauta rijeci su suvisne. To ti je isto ko kad je Zijo Poljo nakon nokauta trazio mec isponove. Pateticno! :zzzz:
Kadija te tuzi, kadija ti sudi!
Dzabe argumenti, dokazi, svjedocenja....
Imaju oni vec stavove...
Iz centrale a i "odozgo"... :roll: :zzzz:
weds

Post by weds »

Prenj wrote:
Kotromanic wrote:
aris_angelis wrote:Najgora Alijina mana je bila,do podne mislim ovako a od podne onako :roll:
A ti si garant nešto u rodu Vidovitoj Bebi, kada tako dobro čitaš nečije misli :lol:
Kotromanicu, da si bio u BiH od '92 do '96, ko sto nisi, znao bi da je to Alijina izjava, prenesena vise puta na TV.
Kakave bjedne lazi i insinuacije.

R. predsjednik Alija je opisivao ratno stanje i promjene na terenu. Da si vidio rata znao bi da je u sat vremena stanje na linijama i opcenito terenu mjenjano. Zivjelo se od danas do sutra...

Mada cisto sumnjam da znas ista vise od Dzoginih habera sa Pala ;)

Vodenjak wrote:
Oduzeli ste mi sve! Unistili ste mi dvije domovine koje sam podjednako volio!
Ex Yu ti je uzela JNA i Srpsko-Hrvatski hegemonizam proistekao iz nacionalizma njegovanog par desetljeca...bekane :oops:

Ono sto je najgore, oduzeli ste mi pravo da zivim kao COVJEK jer ste na prvo mjesto, svojim djelima, ucenjima ili samo glasovima stavili naciju i vjeru!
Nestankom Komunizma nestade i meze...

Fotelja, polozaja, naprdzivanja i litanija :zzzz:
A Alija je, onako star i slabashan, imao dobar glas za jednog takvog ovna, priznacete!
Stoko jedna amoralna, Aliju rahmetli ce spominjati kako svijet tako i Bosnjaci, ostace u sjecanju svoga naroda ali i citavog svijeta koji mu dode u bolnicu, na dzenazu, na mezar...A mezar ce mu cuvati ARMIJA BIH!

Sta li ce od tebe ostati?? Ni trag ni pomen ;)

:)

auhh

zato si sjedio sa cetnicima 1992. pa zdusio preko bare kada si postao nepodoban

auu opet, pa fikret bi tebi i takvima najvise valjao-srbi islamske vjeroispovjesti sa podobnoscu partijske knjizice...bjeda kojoj tito dade hljeb i skolu...dusevna fukara
weds

Post by weds »

Alija Izetbegovic may best be known as the President who single-mindedly struggled for a just end to the conflict which ravaged post-Tito Yugoslavia in 1990s. In the face of indifference of the Muslim world and Europe, which had lapsed on its 50-year-old promise of ‘never again’ as concentration camps once more sprang up in its midst, he tirelessly campaigned for justice at home and abroad. To some he was difficult and uncompromising; to others he is a man wh sought to live his life by the highest of principles. As a prisoner of conscience in the 1980 - he once wrote When I lose the reasons to live, I shall die.

Born in 1925, he was educated in Sarajevo before qualifying as a lawyer. He was imprisoned twice by the communist government of Yugoslavia 1946-48 & 1983-88. On the second occasion as a Muslim intellectual, he served five years of fourteen year sentence merely for his written words. In 1990, as his political party came to power with the fall of communism, Alija Izetbegovic was elected as President of Bosnia-Herzegovina. He stood by his people throughout the war of aggression against his country in the 1990s, leading his people with nerves of steel, living by his principles both as a European and as a Muslim. He signed the Dayton Peace accord in November 1995 and was re-elected to a 3-member collective Presidency in 1996. It was his principles, however, for which he eventually resigned his position in 2000, announcing that the international community was pushing things forward in a manner with which he could not live.

Alija Izetbegovic is one of those rare individuals who have managed to both inspire and lead a whole nation nation in its pursuit of freedom - winning the admiration of the people of the world-over. His esteemed career as a lawyer, activist, politician, freedom fighter, scholar - spanning two centuries, as a model European Muslim will interest scholars, politicians and general public; Muslims and non-Muslim, alike. (From: Inescapable Questions)

On October 19 2003, Alija Izetbegovic met his Creator. May Allah have mercy on his soul. Amen.

Biografija: r. Alija Izetbegović

Image
(motiv: Markica BH pošte)

Kratka biografija

1925.:
Rođen 8. augusta u Bosanskom Šamcu

1928.:
Sa familijom se preselio u Sarajevo

1941.:
Pridružuje se Mladim Muslimanima

1943.:
Maturirao u Prvoj muškoj gimnaziji u Sarajevu

1945.:
Odlazi na služenje vojnog roka

1946.:
Uhapšen prvi put, u prvoj grupi Mladih Muslimana,
osuđen na tri godine zatvora

1949.:
Ženi se gosp. Halidom, dobiva troje djece - Bakira, Sabinu i Lejlu

1956.:
Završava Pravni fakultet

1962.:
Položio advokatski ispit

1970.:
Završio djelo Islamsku deklaraciju

1983.:
Sarajevski proces: Prvooptuženi od 13 muslimanskih intelektualaca, osuden na 14 godina zatvora, odležao pet godina i osam mjeseci

1984.:
Objavljen djelo "Islam između Istoka i Zapada",
prijevod na vise svjetskih jezika

1990.:
Formiranje SDA, izabran za predsjednika SDA 26. maja,
na Osnivačkoj skupštini stranke

1990.:
1. decembra postaje predsjednik Predsjedništva RBiH
- Prvi predsjednik RBIH

1992.-1995.:
Ratni period, predsjednik ratnog Predsjedništva RBiH

1992.:
Zarobljen od strane JNA na sarajevskom aerodromu

1993.:
Nagrada kralja Fejsala

1994.:
Nagrada za ljudska prava grada Izmira1995.;
Potpis Dejtonskog sporazuma 14. novembra
- donesen mir nakon agresije i genocida;
odlikovan hrvatskim odličjem "Kraljica Katarina"

1997.:
Dobitnik Godišnje nagrade Američkog centra za demokratiju,
Počasnog doktorata Univerziteta u Rijadu,
Počasnog doktorata Univerziteta u Istanbulu,
Ordena slobode Republike Turske...

1998.:
Dobitnik Povelje mira Međunarodne lige humanista;
Orden nezavisnosti države Katar...

1999.:
Nagrada Foruma Crans Montana za promovisanje ljudskih prava

2000.:
Dvije godine prije isteka mandata, gosp. Alija Izetbegovic napušta funkciju člana Predsjedništva BiH

2001.:
Objavio svoje Autobiografske zapise, Sjećanja;
na Trećem kongresu SDA izabran za počasnog predsjednika stranke,
proglašen Islamskim misliocem 1422. hidžretske godine

2003.:
19. oktobra preselio u 14:25.

---------------------------------------------
Allah rahmeten vasieten
Prenj

Post by Prenj »

A da zavrsimo diskusiju sa ovim clankom iz "The Guardiana"?
Mislim da ce, uz malu dozu tolerancije, i kriticari i branitelji lika i djela Alije I. biti zadovoljne sa napisanim.
Image
http://www.guardian.co.uk/obituaries/st ... 94,00.html

Alija Izetbegovic
Bosnia's first president, a devout Muslim who fought for his country's survival in war and peace during the 1990s

Ian Traynor
Monday October 20, 2003
The Guardian

Alija Izetbegovic, the first president of Bosnia and Herzegovina, has died aged 78 in Sarajevo's Kosevo hospital, which overlooks the graves of so many of that city's siege victims. His was a short - and a late - political career, and one to which he always seemed ill-suited, as if history had played a cruel joke in casting him in a key role in the sad and brutal war disfiguring the Balkans.

Izetbegovic, a Slav Muslim, survived first Serbian and then Croatian assaults on his people and their ancestral lands, Yugoslav army arrest, Serbian rocketing and sniper fire of his offices, the backstabbing of rival Muslim leaders, and the contempt of western mediators before dying of a heart attack in the city he had inhabited since his youth.

Always an improbable national leader, devout and mild-mannered, he chalked up just over five years as president of Bosnia (1990-96) and after that, four years as co-president (1996-2000) in the wake of the Dayton peace treaty of December 1995.As president, he spent most of that time leading the fight for his country's very survival.

In a former Yugoslavia destroyed by misrule and betrayed by a host of treacherous, power-hungry leaders, Izetbegovic stood out as a decent sort. Even so, he blundered and schemed to the detriment of the cause he professed to be serving - that of an integrated Bosnia. He was more sinned against than sinning, but in the political, military, and diplomatic games of the Balkans, he was no angel either.

Izetbegovic emerged from obscurity at the end of the 1980s, just as the political battles that accompanied the collapse of communism and the nationalist ascendancy were being played out. In the spring of 1990, he helped form and was chosen leader of the Democratic Action Party.

In the first modern multi-party elections in November of that year, the Muslim party was strongest, by virtue of representing the biggest single national group, 44% of the pre-war population. By this time, the Bosnian political spectrum had already split along ethnic lines. President Franjo Tudjman of Croatia sponsored the creation of the Bosnian wing of his Croatian Democratic Union, while Radovan Karadzic's Serbian Democratic Party, controlled by Belgrade, became the other main force. Such a politics of ethnic exclusiveness made the war predictable. In opting for ethnic politics, Izetbegovic was as guilty as the Serbian and Croatian fanatics who hated him so viscerally.

As head of the strongest party, Izetbegovic became president, or rather first among equals in the collective presidency. Of all the heads of state in the six republics of former Yugoslavia, Izetbegovic uniquely had been a lifelong anti-communist. All the other leaders had been senior apparatchiks in the communist regime, although Tudjman swapped his communism for nationalism at the end of the 1960s.

By the summer of 1991, war was raging first in Slovenia, then much more seriously in Croatia. In a vain attempt to avert the looming bloodbath, Izetbegovic backed a new, looser structure for Yugoslavia, and sought to sweet-talk the (Serb) Yugoslav army, with its considerable stockpiles of arms and garrisons in Bosnia, into reason. However, he did little to prepare his people for what was about to befall them.

When western Europe bowed to German pressure and recognised Croatia's independence at the beginning of 1992, the Bosnian die was cast. Izetbegovic was forced to decide whether to request international recognition, too, or opt to remain as what would be an appendage of a Greater Serbia run by the Milosevic regime in Belgrade. The choice between following Tudjman or running with Milosevic, both of whom were scheming in secret to carve up Bosnia between them, was like having to choose between leukaemia and a brain tumour, he once memorably remarked.

Following an independence plebiscite, European recognition of a state called Bosnia-Herzegovina came on April 5 1992, and the Serbs launched their partitionist war the next day. The Serbs instituted the Sarajevo siege, and Izetbegovic looked to the wider Muslim world for financial support and hundreds of troops. There followed long weeks bunkered in the Sarajevo presidency where Izetbegovic veered between panic and other-worldly serenity, punctuated by endless negotiating sessions in Geneva, Vienna, London, and Ohio, culminating in the Dayton deal in 1995.

Izetbegovic often seemed a lonely old man. Throughout the terrible waves of ethnic cleansing in what was primarily a war against civilians, Izetbegovic alone among the rival leaders retained a moral stature. "Those who have bloodied their hands cannot be forgiven," he said. "But the only ones who are to be forgiven regardless of everything are the women and children. Let us not be an army that does what they are doing to us. Let us never fight against women and children. We will never win if we do."

The Serb and Croat leaders hated him for that kind of talk. In the propaganda of both regimes, Izetbegovic was a closet ayatollah, scheming to establish an Islamic theocracy.

He was a devout Muslim, who once affirmed that he had "no national feelings at all". The religious activism that earned him two jail terms under the communists was distorted by the Serb and Croat regimes to paint him as an Islamic supremacist.

Izetbegovic was born in the north Bosnian town of Bosanski Samac, and moved as a child to Sarajevo, where he spent the second world war. Just after the war, as Tito's communists tightened their grip on Yugoslavia, he was jailed for three years for religious agitation. He later studied law at Sarajevo university and worked as a legal consultant to Bosnian firms.

In 1970, he published his Islamic Declaration, a tract that says Islam is incompatible with non-Islamic systems and calls for Islamic religious and political revolution. The book made no reference to Bosnia, but it remained the basis for the well-funded and well-organised Serb and Croat campaigns to label Izetbegovic a fundamentalist.

In 1982, with Bosnia under hardline communist rule, Izetbegovic got a 14-year term for his publication Islam Between East And West, an attempt to define the curious status of Bosnia's Muslims, a population of semi-westernised Balkan Slavs. He served five years in Foca, south-east of Sarajevo, where Serbs massacred Muslims during the second world war and again in 1992.

He emerged from jail in 1988 to a Yugoslavia in its death throes, a process seriously set in train the previous year by the arrival in power of Slobodan Milosevic in Belgrade.

With the bigger and more powerful Serbian and Croatian nationalist rulers bent on helping themselves to Bosnia and confining the Muslims to the status of second-class citizens, the odds were stacked against Izetbegovic.

In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines. And embittered by the ferocity of the assault on Bosnia's Muslims and what he perceived as their betrayal by the west, he eschewed all claim to multi-ethnic leadership.

However, above all, Izetbegovic, branded a fundamentalist by his enemies but who embodied the wish to live-and-let-live more than those enemies ever did, leaves behind a country partitioned and destroyed by the real fundamentalists, the Serb and Croat leaderships, in the worst barbarity seen in Europe since the Nazis.

He is survived by his wife, Halida, and three children, Sabina, Lejla and Bakir.
senkaca

Post by senkaca »

Prvo treba hebati i mater i oca onome ko je dao ovakav naziv temi portalu koji nosi ime SA...
Fair Life

Post by Fair Life »

weds wrote:(...)

R. predsjednik Alija je opisivao ratno stanje i promjene na terenu. Da si vidio rata znao bi da je u sat vremena stanje na linijama i opcenito terenu mjenjano. Zivjelo se od danas do sutra...

(...)
Kakav je smisao poruka iz Izetbegovicevih govora:

- "Mirno spavajte, rata biti nece" (A.I., Mart 1992, u vrijeme srpskih barikada u Sarajevu);

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice);

- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);

- "Pregovarat se mora" (I.A., August 1992 i nadalje u cijelom periodu 1992-1995. Izjava od Augusta 1992 je data povodom prvog izlaska za pregovaracki stol sa ratnim zlocincima na Londonskoj konferenciji, nakon sto hiljada zrtava u nekoliko mjeseci u prvom talasu genocida); Ova spremnost pregovaranja, ne samo vojnih ili humanitarnih nego i pitanja Ustava, konkretno teritorijalnog integriteta RBiH mobilizirala je i dala jasne vizije svim neprijateljima RBiH u narednim godinama.

- "Bolje je godinu dana pregovarati nego jedan dan ratovati" (I.A., prihvata konferenciju o suverenoj RBiH, u Londonu, kada istovremeno Milosevic odbija konferenciju o Srbiji povodom Kosova);

- "Vazan je narod, a ne drzava" (I.A., Mart 1993; izjava pred Parlamentom, kada je opravdavao potpisivanje osnovnih nacela nove tri drzave prema V/O planu); U ovoj je izjavi Izetbegovic promovirao neistinu da su drzava I narod kontradiktorni, a "humanizmom" i "brigom" za narod prikrio namjeru ukidanja drzavnosti RBiH na nacin napustanja njenog ustavnog i teritorijalnog kontinuiteta.

- "BiH nece biti onakva kakvom smo je ZAMISLJALI" (I.A., Sept.1993, proglasava ZAMISLJANOM drzavu koja ima hiljadugodisnji kontinuit a upravo je medunarodno priznata, sto je za Bosnjake sam Boziji dar); S druge strane svoju zamisao o maloj Bosni nudi njenim stanovnicima kao jedinu realnost.

- "SVIJET nije ucinio nista da zastiti Bosnu" (I.A. cesto se poziva na svijet misleci na obicne posrednike u pregovorima koji i sami, kao Lord Owen, tvrde: "Mi smo samo posrednici". Ustvari I.A. tvrdi da je svijet ta sila koja mimo njega stavlja suverenitet RBiH na dnevni red. Premda je mandat da izlazi na te pogubne konferencije dobivao na osnovu patriotskih govora da ce zahtijevati rjesenja iz domena vojnih i humanitarnih pitanja upravo je on, korak po korak, drzavnost RBiH stavljao na dnevni red iznenadjujucim prihvatanjem nacela teritorijalne i ustavne podjele drzave).

- "BiH ce se jednog dana ujediniti kao sto se ujedinila Njemacka" (I.A. Nov. 1993. povijest BiH poredi sa povijescu agresorske Njemacke, koja nikad nije prihvatila podjelu, pa se zbog toga jednoga dana mogla legalno i bez veceg otpora ujediniti. Apsurdno, A.I. podjelu RBiH, koja je zrtva agresije, tri puta prihvata - kroz Lisabonsku i dvije Zenevske konferencije); U ovoj izjavi A.Izetbegovic bosanskom narodu nudi prevaru na infantilnom nivou koji je potpuno nevidljiv postenim ljudima, a posebno visokim intelektualcima.

-"Mi hocemo zajednicki zivot u Bosni, ali sta mozemo kada to nece oni". (A.I. nakon zenevske konferencije u jesen 1993) Jos jedna obmana i zamjena teza u cilju prepariranja svijesti Bosnjaka i njihove pripreme za prihvatanje "realnosti" o odustajanju od maticne drzave na osnovu argumenata sile. Za Bosnjake fatalno znacenje ove izjave vidi se u drugoj izjavi :Moramo pregovarati sa onim Srbima I Hrvatima koji pusku nose. Time je Izetbegovic legalizirao Srbe u bandama koljaca na stetu onih Srba u klupama Parlamenta BiH. Time je I potpuno neutralizirao dravotvorne Hrvate u Vladi I Predsjednistvu koji su se do tada ( Izbacivanje Kljijica I Komsica I ubacivenje Bobanovih ljudi u Vladu BiH) uspjesno opirali I Tudjmanu I Bobanu.

- "BiH sa Hrvatima i Srbima u Predsjednistvu nije moguca" (I.A. u govoru u Zenici, Nov. 1993. nakon poraza njegovih ideja o UNIJI na Bosnjackom saboru, u drzavotvornom saboru - Parlamentu - i u Predsjednistvu, gdje je vracena ustavnost uvodenjem Kljujica, Komsica i Durakovica; A.I. pripisuje subverziju legalnim i drzavotvornim Hrvatima i Srbima umjesto da je insistirao na ustavnoj poziciji Hrvata i Srba eliminacijom iz prava drzavljana svih nelojalnih Hrvata i Srba.

Kad je rijec o subverziji, bilo bi interesantno da Izetbegovic odgovori na pitanje zasto su propale brojne ponude nekih evropskih i arapskih vlada za satelitsku i TV deblokadu Sarajeva. U vrijeme Izetbegovicevih zenevskih sesija, otpor institucija i gradana podijeli RBiH, onemogucavan je prekidom svih telefonskih i fax-veza Sarajeva sa okolnim svijetom.

- "Ako potpisemo, imat cemo mir - a ako ne potpisemo, imat cemo rat" (I.A. Jan. 1993, povodom prihvatanja novih ustavnih nacela o tri Bosne u V/O planu); Ovako je A.I. presijecao argumentirane studije i analize nekih clanova zenevaskih timova i za svoj projekat pridobijao potpuno neupucene i informativno blokirane siroke mase iscrpljenog bosanskog stanovnistva.

- "Vance/Owenov plan je dobar zato sto u njemu nema 'Herceg-Bosne' " (I.A. dezinformira Parlament o sustini novog drzavno-teritorijalnog subjekta koji se do tada zvao Herceg-Bosna, a od tada "provincija sa hrvatskom vecinom"; jedna od tipicnih semantickih podvala u kojoj Herceg-Bosna napusta naziv, a dobija medunarodno priznanje, sto znaci nepovratno pa I jace od dokumenata berlinskog kongresa i kasnijih dokumenata koje ima sama Bosna i Hercegovina); Isti metod je ponovljen kasnije u Rimskom dogovoru gdje Izetbegovic ukidanje RBiH u korist Federacije tumaci kao nestanak "Herceg Bosne". To u nasem narodu prolazi kao "nuzni paralelalizam" iako je do tada Herceg Bosna bila fantomska tvorevina a RBiH medjunarodno pravni subjekt.

- "Vazno je da smo sacuvali drzavu" (tvrdnja A.I. nakon prihvatanja ugovora o Uniji, pa i separatnih dogovora sa srpskom i hrvatskom stranom o referendumu o otcjepljenju koje treba da uslijedi dvije godine nakon pregovora). Ponovna infantilna laz sracunata na recepciju najsirih masa, posebno muslimanskih, koje Izetbegovicevi vaspitaci ubjeduju da je cak I unija drzava u stvari drzava. Naime, Izetbegovicev projekat rekostrukcije RBiH pracen je teoretskim projektom, da je drzavljanstvo (Bosanci), narod (Bosnjaci) i vjera (muslimani) - jedno. Cilj ovog koncepta jeste da nakon srpskog i hrvatskog paralamenta u Bosni sada i Bosnjaci osnuju svoj paralament i odreknu se drzavotvornog Parlamenta, najvece svetinje u zajednickoj svjetskoj civilizaciji u cemu je udjel islama i samog serijata nezamjenjiv.

Izetbegovic od dolaska na vlast zajednickom svjetskom konceptu drzave nudi svoj koncept; u njegovom konceptu "drzave" dominira neki prostor koji pokriva iskljucivo jedna ideologija. Njegove rijetke pristalice idu cak dotle da tvrde da Bosnjaci sada, sa A. Izetbegovicem, prvi put u povijesti dobijaju svoju drzavu. Ova djecija misao, prijemciva intelektualno najpasivnijim dzamijskim strukturama, neizreciva je uvreda stotinama hiljada zrtava.

- "Vance/Owenov plan je najbolje od svih losih rjesenja". ( I.A. je to rekao za plan koji novim granicama presijeca puteve i rijeke, zile kucavice Bosnjackog naroda) . Uz to, zaboravlja da, bar za presjednika drzave, Ustav RBiH (1974 i 1990) mora da bude jedino rjesenje i okvir iz kojeg ne smije izlaziti, sve dok Parlamenat i gradjani ne donesu drugaciji. Odnos prema Ustavu RBiH je najjace mjesto Predsjednikove subverzije protiv RBiH. Izetbegovic sa mrznjom promovira tezu da je posljednji Ustav "komunisticki", sto bi navodno trebalo da bude nesto jezivo lose. Ustav se moze mijenjati jedino u Parlamentu BiH; to je i ucinjeno amandmanima koji su prvi i jedini legalno ukinuli njegov komunisticki karakter ali obezbijedili kontinuitet drzavnosti BiH, kao svetinju na koju se i Izetbegovic zakleo da ce j e cuvati prilikom preuzimanja polozaja clana Predsjednistva (S)RBiH.

Koliko je legalitet vazan i kolika je snaga samog Ustava pokazuje i izjava Lorda Owena kada je na prvoj plenarnoj sjednici u Zenevi (2. Jan. 1993) rekao: "Najveci problem nam je jaka ustavna pozicija opcina koja onemo gucava promjenu opcinskih granica unutar RBiH. U nasem radu (etnickoj podjeli BiH) postovali smo to koliko smo mogli". Koliko god je onemogucavao podjelu BiH Ustav je produzavao zivot Bosne i pobjedjivao neprijatelje Bosnjaka.

Sa svijescu da cak i same opcinske granice i Ustav onemogucavaju podjelu RBiH silom medjunarodnog legaliteta i obaveze postivanja suverenosti (Ustava), delegacija BiH je u otporu Owenu isla bas tim putem - da bi u narednim danima upravo Izetbegovic bio taj koji je, nakon sto je otvorio granice BiH za diskusiju, sada pristupio otvaranju opcinskih granica. Jednom rijecju, bilo je to bacanje drzave na drazbu -- "na dobos". Upozoravanja da otvaranje granica RBiH, a pogotovo granica opcina, ne odgovara Bosnjacima, jer su koncentrirani uz puteve i rijeke, Izetbegovica nije nimalo dojmilo.

Januara 1993. Zenevska konferencija je zvanicno sazvana na principima postivanja Ustava RBiH i nepovredivosti granica i cjelovitosti RBiH. Medjutim, kada je delegacija dosla na konferenciju, na stolu je bio gotov projekat podjele RBiH, pracen Owenovom strategijom u izjavi: "Princip ove konferencije je - UZMI ILI OSTAVI". Izetbegovic se nije suprotstavio izmjeni dnevnog reda i principa pozivnice za konferenciju. Nepoznato je da je diplomatska delegacija RBiH odbila rad i tako zaustavila Izetbegovica u potpisivanju pristanka na nove medjunarodno priznate drzave unutar BiH koji bi legalizirao "Herceg-Bosnu" na 35% teritorije BiH. Osnovni cilj te klopke je bio ubacivanje Hrvata u rat na strani Srba. Sve je to bilo moguce samo na osnovu relativiziranja ustavno-pravne i medjunarodno-pravne pozicije RBiH, na koje je Izetbegovic pristao. Mir koji je zenevski plan nudio Bosancima, kao i prostor unutar BiH, podrazumijevao je prethodno razoruzanja kao uvjet da bi se cetnici povukli sa dostignutih na provincijske granice. Na osnovi toga je Milosevic nagovarao paljanski "parlamenat " da prihvati zenevski plan i Karadzicev potpis u New Yorkujer " Srbi se nikada nece povuci sa dostignutih na dogovorene granice jer Plan predvidja da se to moze desiti samo mirnim putem, tj na osnovi slobodne volje Srba).

- "Nemam vecinu u Parlamentu" - bio je Izetbegovicev odgovor na pitanje zasto on, Owen, Boban i Karadzic vijecaju o buducnosti RBiH, a ne svi oni koji zele doci u Parlament suverene drzave. U to vrijeme, 1992. godine, vecinu u Parlamentu Izetbegovic nije mogao dobiti samo za podjelu Bosne. Kvorum se uvijek mogao skupiti u okviru mandata UN-a ako bi se to postavilo kao uvjet za izlazak na pregovore van RBiH. UNPROFOR jeste subjekt blokade Sarajeva, ali zahtjevi, koji bi igru UNPROFOR-a otkrili, nikad nisu postavljeni kao uvjet za jedan od mnogih potpisa o podjeli BiH koje je A.Izetbegovic dao. "UNPROFOR NAM TREBA" - bio je odgovor A. Izetbegovica na pitanje jednog renomiranog americkog, istrazitelja ucesca generala Mekenzija u silovanjima Bosnjakinja u kaficu "Sonja".

- "Nas potpis na V/O plan povuci cemo ukoliko se nasi uslovi ne ispune u razumnom roku". Umjesto da postavlja uvjete i rokove za izlaske na pregovore, on je nakon prihvatanja cjelokupnog paketa podjele BiH u New Yorku, proljeca 1993, obrazlozio da je to uvjetno. Problem nije u tome sto je "razumni rok" za Predsjednikove uvjete davno prosao, nego je problem sto ti uvjeti nisu dio potpisanog paketa, a jos veci problem je sto on, kao pravnik, vrlo dobro zna razliku izmedju formalnog i neformalnog uslova. Medjutim, najteze pada to sto je A. Izetbegovic upravo postavljanje neformalnih uvjeta iskoristio za stopiranje otpora Bosnjaka znajuci da vrijeme i zaborav spasavaju njega, a destrukciju RBiH podizu na novu osnovu na sljedecoj konferenciji.

- "Niko ne moze zatvarati oci pred cinjenicom da je etnicka podjela vec izvrsena" (I.A. izjava u septembru 1993. suprotna "Platformi Predsjednistva" /poziv gradjanima na odbranu cjelovite BiH/ s pocetka 1992.i Ustavu RBiH, donesenim rezolucijama UN-a koje definiraju situaciju u RBiH kao agresiju, te suprotno vazecim medunarodnim konvencijama o neprihvatanju promjena granice silom). Ovim se A. Izetbegovic prikljucuje osnovnoj strategiji neprijatelja Bosne - pretvaranju svake nove dostignute pozicije agresora u osnovicu buducih pregovora o Bosni.

- "Borit cemo se dok ne oslobodimo sve dijelove BOSANSKE REPUBLIKE (u BiH)". (I.A. suprotno posljednjim stavovima Parlamenta i vazecem Ustavu, prakticno oglasava podjelu Bosne i oslobodilacki rat svodi na rat za prostor na koji su strategijom uzasa stjerani Bosnjaci. Tome su prethodili Izetbegovicevi pristanci na demilitarizaciju kao prvi uvjet svih planova da bi se Srbi povukli sa dostignutih na dogovorene granice. I.A. pri tome ne uvazava da slobodni prostor Tuzle brane i protjerani Zvornicani, Bratuncani, Vlasenicani, da Sarajevo brane i Focaci i Visegradani, Mostar i Trebinjani i Gacani, srednju Bosnu Prijedorcani I Krajisnici - sa osnovnom motivacijom da se jednog dana vrate u svoj dom.Ovim Izetbegovic direktno rusi motivaciju i borbeni moral na strateskom podrucju cijele slobodene teritorije i odbrani pretpostavlja garancije i potpise smrtnih neprijatelja Bosnjaka. Slicna izjava je data i na Skupstini Gradskog odbora SDA (Sarajevo 12.01.94):

-"Boricemo se dok ne oslobodimo sve opstine sa vecinskim bosnjacko-muslimanskim stanovnistvom po popisu iz 1991." A.I. time direktno krsi Ustav republike BiH na koji je svojevremeno polozio zakletvu. KZ BiH sankcionira kao tesko krivicno djelo sve one po stupke i radnje koje ugrozavavaju suverenitet i cjelovitost drzave, RBiH. A.I. upravo to cini, iscrtavajuci zajedno sa Karadzicem i Bobanom granice novih triju drzava na teritoriji suverene RBiH, ciji je on, kojeg li paradoksa, Predsjednik Predsjednistva.

- "Banju Luku ne mozemo osloboditi jer nemamo snage". Ova Izetbegoviceva misao iz Novembra 1993. u Zenici mnogo je jasnija u kontekstu druge njegove misli iz Zeneve u januaru 1993: "Bijeljenu ne mozemo traziti jer tamo vise nema Muslimana". Svaki musliman bi citirao Kur'an i rekao: Istjerajte ih odakle su vas istjerali; nijedan drzavnik ne bi prihvatao fakticko stanje umjesto drzavnog subjektiviteta, a svaki normalan covjek ne bi rusio moral ljudi i boraca od kojih je vecina iz okupiranih krajeva i nakon genocida takvim izjavama prakticno cestitao krvniku i samim tim prizivao da se genocid nastavi. Tim izjavama Izetbegovic je gotovo direktno poslao signal cetnicima koji se moze definirati na slijedeci nacin: Sto god cetnici/JNA osvoje genocidom i ratnim zlocinima, bice im na medjunarodnim dokumentima potpisano rukom Alije Izetbegovica. Preostaje samo pitanje:Zar iko misli da bi cetnici ikada odbili ovaj dodatni poziv ?!

- Kombinacija neosjetljivosti i prema drzavi i prema narodu rezultirala je potrebom za virtuoznom retorikom u javnim nastupima sa osnovnom karakteristikom postavljanja neispravnih pitanja. Od clana Glavnog staba ABiH, Stjepana Sibera, trazio je pristanak na potpis sporazuma (podjelu Bosne) u januaru 1993. na sastanku u hotelu "President" u Zenevi, uputivsi mu pitanje: "Da li Armija BiH rat moze dobiti za godinu dana?"(!). Isto tako od preostalih clanova, a isto tako od naroda BiH, trazio je pristanak na srpske i hrvatske drzave u Bosni na osnovu argumentacije njegovog pravnog asistenta Kasima Trnke, da ce, zamislite, Bosnjaci biti bezbijedni u cetnickim provincijama "jer sam V/O plan predvidja cak pet instrumenata za zastitu elementarnih ljudskih prava"! Na skali stupnjevanja ljudskog integriteta, gdje iznad ljudskih prava, tj. vjerske i kulturne autonomije, postoji jos ustavni, konstitutivni i drzavotvorni narod, - Izetbegovic, voden ljubavlju prema vlastitoj ideologiji, narodu na koji se cesto poziva, nudi samo dno na skali integriteta i naroda I individue.

- "Trazit cemo izlaz na more za Bosansku republiku"; I.A. nakon prihvatanja etnicke podjele drzave BiH i privatanja logike etnickog prostora od BH Hrvata trazi izlaz na more drzave, RBiH, koja ima izlaz na more, osim ako A.Izetbegovic vec nije prihvatio da te drzave vise nema. Umjesto da otvoreno, prije odlaska na zenevske pregovore, narodu to I kaze, on je pravo na izlazak na pregovore krajem oktobra 1993. odbio tvrdeci da mu je cilj borba za humanitarnu pomoc ali vec prvih dana istom tom narodu priredio smrtne udarce veleizdaje prihvatajuci "osnovna nacela" ponudjene podjele Republike BiH.

Na konferenciji u Zenevi, u decembru 1993, Izetbegovic nije uradio nista drugo nego nastavio projekat unije koji je bosanski Parlament odbio u septembru '93. Ono sto nisu u stanju ni Owen ni Stoltenberg, u stanju je A.Izetbegovic, a to je da nosa projekat unije iz neformalnog prostora Zeneve u formalni prostor Savjeta sigurnosti, Bijelu kucu i islamske metropole, gdje zloupotrebljava dobrotu islamskih prijatelja Bosne tvrdeci da krscanski Zapad vrsi na njega pritisak.

- "Rjesenje za Sarajevo mora se hitno naci"; (I.A. u Novembru 1993. uvodi podjelu Sarajeva u dnevni red konf. o BiH na iznenadjenje cijelog svijeta, osim Karadzica. Golgotu Sarajeva Izetbegovic cementira tvrdnjom da se "nikada necemo povuci sa onih dijelova grada KOJE DRZIMO" i, opet racunajuci na djetinjastost slusalaca, ustrajava u objasnjavanju da to nije podjela grada nego da se radi o dva paralelna grada a da se "njemu taj Karadzicev prijedlog u osnovi svidja". Ta bi granica "dva paralelna grada" otprilike isla dolinom Miljacke, upravo linijom zbog koje su cetnici do sada ispalili milion i po granata na Sarajevo, bez obzira na vjeru i naciju Sarajlija, i ubili, poklali i silovali desetine tisuca njegovih zitelja. S druge strane, Izetbegoviceva "mirovna diplomacija" sa Karadzicevim trupama oko Sarajeva svodila se na brojne naredbe o povlacenju, a najmanje dva puta sa Vraca do same Miljacke, i to na samom pocetku agresije, kao i na zaustavljanje deblokade Sarajeva na pravcu Ilidze u ljeto 1992. Tada su cetnici vec bili savladani i pruzali otpor jos samo iz jedne zgrade -- ali, stize naredjenje o obustavljanju akcije. O ovome slucaju postoje brojni svjedoci medju borcima i komandantima te akcije, kao i filmski materijal o uspjesnom toku ove operacije do onog momenta kada stize naredba o povlacenju. Svoju namjeru da jos onda podijeli grad plasirao je, kao miroljubivost prema cetnicima izjavama tipa: "Evo, mi cemo se prvi povuci". Rezultat je bezbroj zaustavljenih djevojackih i djecackih snova sa Grbavice i Vraca koji su prosli cetnicke bordele i stratista. Sarajevo Izetbegovic i njegovi idolopoklonici desetljecima dozivljavaju kao "leglo" vlastitih ideoloskih neprijatelja -- koje treba i ideoloski, a ocigledno i fizicki (!), unistiti

-"Mi o razmjeni Gorazda nismo razgovarali" ( Odgovor I.A. na pitanje novinara o tome da li je tacno da se razgovaralo o ustupanju asresoru nekih sarajevskih opcina za 3,5 % teritorija KORIDORA- a ne grada Gorazda - za Gorazde i Srebrenicu). Izetbegoviceva zamjena teza budi najcrnje sumnje, ali samo kod onih koji su vec svjesni da Izetbegovic koristi djecije metode manipulacije.

- "Trazimo da Serbrenica, Gorazde i Zepa budu sigurnosne zone" (I.A. dok pregovara sa Karadzicem u vrijme konferencije koju redovito prati srpska ofanziva, stisava buru u Americi te izvlaci iz corsokaka svjetsku zajednicu koja je i sama sigurnosne zone okarakterizirala kao prijedlog koji nije dostojan ljudskoga roda).

- " Zelim reci Amerikancima kakve zlocine Srbi sve cine u Bosni" (I.A. najavljuje posjetu Al Gore-u, kao nacin da se pridruzi pregovarackom timu koji je ovaj put vodio Silajdzic u maju 1993., da bi za dva dana sluzbeno potpisao njujorsku verziju podjele Bosne, iako tada nije bio clan pregovarackog tima ). Naime, nakon sto je Al Gore-u rekao kakve zlocine Srbi cine, A.I. je ipak otisao u New York, gdje je Silajdzic vodio pregovore; tu je prakticno isti dan potpisao njuorsku verziju zenevskog dokumenta o podjeli RBiH. Ovaj potpis je poznat po tome sto ga je Izetbegovic pravdao kao uvjetni potpis gdje su uvjeti o prestanku artiljerijskih napada na civile i sl. trebali biti ispunjeni u "RAZUMNOM ROKU". Taj Izetbegovicev "razumni rok" davno je istekao, ali je zato on jos jednom uspio kompromitirati SAD pred bosanskom javnoscu. Naime, Amerikanci su tada bar iz razloga principijelne podrske legalitetu i moralu u medjunarodnim odnosima, tvrdili da nece prihvatiti nikakav plan koji sve tri strane u Bosni ne prihvate, misleci da ce bosanska strana shvatiti poruku i biti ta koja ce biti protiv. Medutim, mudrost A.I. je tu podrsku prevazisla te bosanska strana prihvata plan i omogucava Srbima da iskoriste americku strategiju za sebe i nakon par dana u "parlamentu" na Palama storniraju Karadzicev potpis; da ne budu cetnici krivi za prekid pregovora u New Yorku pobrinuo se A. Izetbegovic, odazvavsi se na totalno bezpredmetnu "Atinsku konferenciju" koju su na brzinu organizirali Owen i Micotakis. Usput je Karadzic melodramom u paljanskom "parlamentu" svijet upoznao da njegova para-drzava, "gradjena krvlju" (nevinih Bosnjaka) ima parlament, vladu, ustav, drzavu i narodnu demokratiju za koju jednostrane odluke cak i samoga Karadzica, ako se ticu suvereniteta "Srpske Bosne", ne moraju imati podrsku. Tako je Izetbegovic "nabacio loptu" Radovanu Karadzicu, da svijetu pred TV kamerama odrzi lekciju o "srpskoj demokraciji i drzavotvorstvu", a Bosnu jos vise bacio u blato konfuzije pred svjetskom javnoscu, itd.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

weds wrote:
Prenj wrote:
Kotromanic wrote: A ti si garant nešto u rodu Vidovitoj Bebi, kada tako dobro čitaš nečije misli :lol:
Kotromanicu, da si bio u BiH od '92 do '96, ko sto nisi, znao bi da je to Alijina izjava, prenesena vise puta na TV.

Vodenjak wrote:
Oduzeli ste mi sve! Unistili ste mi dvije domovine koje sam podjednako volio!
Ex Yu ti je uzela JNA i Srpsko-Hrvatski hegemonizam proistekao iz nacionalizma njegovanog par desetljeca...bekane :oops:

Ono sto je najgore, oduzeli ste mi pravo da zivim kao COVJEK jer ste na prvo mjesto, svojim djelima, ucenjima ili samo glasovima stavili naciju i vjeru!
Nestankom Komunizma nestade i meze...

Fotelja, polozaja, naprdzivanja i litanija :zzzz:
A Alija je, onako star i slabashan, imao dobar glas za jednog takvog ovna, priznacete!
Stoko jedna amoralna, Aliju rahmetli ce spominjati kako svijet tako i Bosnjaci, ostace u sjecanju svoga naroda ali i citavog svijeta koji mu dode u bolnicu, na dzenazu, na mezar...A mezar ce mu cuvati ARMIJA BIH!

Sta li ce od tebe ostati?? Ni trag ni pomen ;)

:)

auhh

zato si sjedio sa cetnicima 1992. pa zdusio preko bare kada si postao nepodoban

auu opet, pa fikret bi tebi i takvima najvise valjao-srbi islamske vjeroispovjesti sa podobnoscu partijske knjizice...bjeda kojoj tito dade hljeb i skolu...dusevna fukara
Ali priznaj da si ipak glas´o i za Fikreta i za Plavshiicku i za ostale i svoje i moje dzelate! 8-)

Hajde, priznaj ba, sto si pi3da, nista ti necemo! Rek´o Alija, ti poslus´o pa sta...

Fin mlad i indoktrinisan! :D
A ni danas nista bolji - samo malo matoriji i time i budalastiji!

SD-6

Post by SD-6 »

Vodenjak wrote:
Kotromanic wrote:
weds wrote:

Uh, ovo je zaista bio nokaut weds. Svaka čast!
Vidi, vidi...

....e moj Đenerale(prije,poslije i sto je najvaznije u toku rata :D )...kao prvo nisam glas'o 90-e jer djeci od 6 god. nisu dali :roll: ...a ko zna za koga bi glas'o mozda za vizionara Babu :oops: kojeg eto ti nisi odmah procito :sad: a mozda za
Nazifa Gljivu :-D ili nekog treceg...
...ti izgleda jedini jos ne kontas da sam sebi skaces u usta...prvo kazes(u vise postova i s drugih tema) da je ArBiH bila nas ponos i dika na početku rata/92') te multietnicka,moralna sve naj naj...da bi se sve to okrenulo 95-e(ili evo sad si spustio i na 93-u)i postala stranacka vojska(haj da sad zanemarimu ovu neutemeljenu optuzbu)al' zasto se onda ti nisi prikljucio toj casnoj Armiji 92-e kojoj eto nista ne zamjeras...ha? :-? to je kljucno pitanje...nego si ti sve naravno unaprijed napravio racun(doslo ti more bit u san,zajebo si i dzemilu)) ...pa skonto jebo Bosnu i 92-e i bilo kad poslije...i reko svima"zbogom zohari" k'o sto supak nele kaze(edo care hvala na stihu :wink: )...da si ti ostao u njoj mozda ne bi gled'o preko CNN-a kako ti se kuca dimi...niti bi zamjerio,dozvolio Armiji(jer kud ce pored tebe ziva) ako ti je mozda uzela koju deku i ispraznila frizider i pokrala drva...ili mozda izbjeglicama sto su ti uzeli bijelu tehniku(Bog ih pomogo :D )...pa sad kukas ko kukavac sinji valja se opet kucit nanovo...a placa u SWE slaba :sad: ...skrte gazde jedva 10 milja izruce,i to ponekad 2-og majku him :x ...pa kontas da tuzis drzavu zbog nanesene materijalne stete i dusevne boli jer si od prekomjernog gledanja CNN-a skroz naskroz obolio pa i dan dana salutiras Titi kojeg si izvajo u snijegu i metno pred kucu da je stiti od zlih sejtana(ala alija i ostala "bagra" koja ti dolazi u san)...
zato dragi nas patrioto sa svim ratnim priznanjima i titulama...ti ovdje nemas podloge,hipoteke, iza sebe da bilo sta palamudis o 92-95...vec se jarane kao sto sam ti vec porucio idi sankaj(ako nije okopnilo) pa mozda vjetar i ucini svojei provjetri taj smrad koji bazdi iz tvoje lobanje pa nam mozda jednog dana puhnu i drugi vjetrovi...s mirisom maslacaka i ljiljana :D (evo me k'o pjesnik :-) )i marijuane :oops: ...ni ko te ne tjera da glasas za SDA,niti da branis pojedince iz njihovih redova kad zaista i ne zasluzuju ,ali nemoj da nam skrnavis ono sto smo teskom mukom,i uz dosta zrtvovane krvi(ne tvoje)odbranili(tj. bar opstali kao narod) u nemogucim uslovimana na manje vise castan nacin(ne kazem bezgrijesan)
emmiirr

Post by emmiirr »

Pozivam sve istinske patriote , a pogotovo one koji su proveli rat u Bosni i Hercegovini da prestanu slati komentare na ovu temu, kada se vec moderator nije udostojio da zakljuca ili obrise ovu temu.
Kada sam veceras cuo na Kosevu kako 20 000 ljudi u glas pjeva Da te nije Alija na muziku himne, kad mi srce nije puklo od ponosa!
mostarac

Post by mostarac »

Moja je krv potekla u ratu i ostao sam invalid. Ne stopostotni, ali invalid. ovako ja ti kazem da tog izdajnika, politickog analfabetu i jednog totalno nebulozunog egoisticnog bolesnika treba izbaciti sa Kovaca jer je on te ljude poveo u rat, a ti ljudi su ratovali za BiH, a ne za islamsku drzavu, radi koje je on sjedio i sa krvnicima tih momaka na Kovacima. On je pljunuo na sve te zrtve i opet koalirao s karadzicem, a u hercegovini sa Bobanom. Nosit govno da ne sramoti Kovace.
mostarac

Post by mostarac »

emmiirr wrote:Pozivam sve istinske patriote , a pogotovo one koji su proveli rat u Bosni i Hercegovini da prestanu slati komentare na ovu temu, kada se vec moderator nije udostojio da zakljuca ili obrise ovu temu.
Kada sam veceras cuo na Kosevu kako 20 000 ljudi u glas pjeva Da te nije Alija na muziku himne, kad mi srce nije puklo od ponosa!
Time su dokazali da ce Sarajevo uvijek biti mali klub i osramotili ga.
Ne, ne navijam za Zelju.
stickitout

Post by stickitout »

emmiirr wrote:Pozivam sve istinske patriote , a pogotovo one koji su proveli rat u Bosni i Hercegovini da prestanu slati komentare na ovu temu, kada se vec moderator nije udostojio da zakljuca ili obrise ovu temu.
:shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Toozla

Post by Toozla »

...sad se vidi ko nije patriota... :D
mostarac

Post by mostarac »

Toozla wrote:...sad se vidi ko nije patriota... :D
Ma najbolje su ove patriote ko "emmiirr". Zakuhaju. Rekao bi covjek oni ce prvi povest narod u boj za slobodu, a kada se uzvrati sneprijateljskih polozaja meni i tebi daju puske u ruku, a oni nas bodre kulturno-zabavnim programom iz sklonista ili jos gore bave se logistikom 50% meni 50% raji. A puna im usta rata i poziva na odbranu ovog ili onog, a kukavice najobicnije.
SD-6

Post by SD-6 »

...jedno pitanje ko je odbranio mostar?...da nisu mozda mostarci, :-) ...najvise se mostaraca povelo za vidovitim vodenjakom a grad pustise okolnim seljacima(nevesinje,podvelezje,gaccko,dubravci)zato nemoj mi samo vase heojske price...niste oslobodili jednog kolometra ...dali ste da vas saka ustasa potjera i procera...a s tvojim slucajem smo vec upoznati...sta no bijese...aha...preskocise te za humanitarnu :lol: ...nije te alija s huma gadjo...usmjerio si mrznju(zbog ranjavanja) na pogresnu adresu...al' naravno sad ces ti onu poznatu mostarsku tezu ispalit"prod'o nas alija" :zzzz: aha za kiseljak sigurno :oops:
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

umro je mostar wrote:Moja je krv potekla u ratu i ostao sam invalid. Ne stopostotni, ali invalid. ovako ja ti kazem da tog izdajnika, politickog analfabetu i jednog totalno nebulozunog egoisticnog bolesnika treba izbaciti sa Kovaca jer je on te ljude poveo u rat, a ti ljudi su ratovali za BiH, a ne za islamsku drzavu, radi koje je on sjedio i sa krvnicima tih momaka na Kovacima. On je pljunuo na sve te zrtve i opet koalirao s karadzicem, a u hercegovini sa Bobanom. Nosit govno da ne sramoti Kovace.
Mozeli iko ovoga patriotu koji ima nick koji nemaju ni najveci neprijatelji Mostara opomenuti da malo ohladi sa ovim izrazima tipa govno,bolesnik itd. ako vec sam nije dovoljno odgojen
mostarac

Post by mostarac »

SD-6 wrote:...jedno pitanje ko je odbranio mostar?...da nisu mozda mostarci, :-) ...najvise se mostaraca povelo za vidovitim vodenjakom a grad pustise okolnim seljacima(nevesinje,podvelezje,gaccko,dubravci)zato nemoj mi samo vase heojske price...niste oslobodili jednog kolometra ...dali ste da vas saka ustasa potjera i procera...a s tvojim slucajem smo vec upoznati...sta no bijese...aha...preskocise te za humanitarnu :lol: ...nije te alija s huma gadjo...usmjerio si mrznju(zbog ranjavanja) na pogresnu adresu...al' naravno sad ces ti onu poznatu mostarsku tezu ispalit"prod'o nas alija" :zzzz: aha za kiseljak sigurno :oops:
Prvo, u stvarnom, tj. real zivotu ranjavanje ne spominjem, ali ovde sam spomenuo, jer sve one koji nisu za onog bolesnog egoistu oslovljavate sa razlicitim nadimcima i kao vi se borili za BiH. Ma da jeste po dzamijama.

Drugo ovaj komentar gore je zaista divan. Ja ti zelim sljedece:

1. Da bog da ti nikad niti ijedan grad u BiH ne dozivili tu "sacicu" ustasa
2. Da bog da nikad ni jedan grad na svijetu ne dozivio rat kakav je bio u Mostaru
3. Da bog da te ako ti trebalo branili Mostarci, za koje kazes da su pobjegli, jer ako bi te te "pobjegulje" branile mirno bi mogao spavati
4. Da bog da sa tvojim gradom i zivotom i zivotima tvojih sugradjana nikada niko ne trgovao kao onaj bolesni izdajnik sto je trgovao sa Mostarom
bosna forever

Post by bosna forever »

Sve sto dolazi iz usta i pera gospode Vahida Sendijarevica i Muhameda Borogovaca moj zeludac jednostavno ne moze da provari. Zajedno glume neke bosnjacke disidente koji su jos prije pocetka rata napusili BiH, i iz toplih domova SAD-a, konstantno sole pamet Bosnjacima, narocito onima u dijaspori.
Peticija kojom se trazi da se Alija Izetbegovic proglasi izdajnikom Bosnjackog naroda i drzave BiH, jer je u Dayton-u potpisao sta je vec potpisao, mozda bi bila vrijedna za procitati da je dosla od bilo koga drugog, ali od njih........
E pa gospodo "disidenti", lahko je biti general poslije bitke a jos lakse zavaljen u "LAZY BOY" fotelji americkog doma. Nisam pobornik rahmetli A. Izetbegovica, ali bih VAS volio pitati sta bi ste mislili da ste se vi borili ili da su vasa djeca ginula.

P.S.
Glupo je ali mi pade na pamet ona "Lahko je tudjim k*** gloginje mlatiti". Zato Vahide i Muhamede NE SERI TE, jer cete isprljati kozna sjedala u svom novom Cadillac-u, posteno zaradjenim nakon 15 ili vise godina boravka u SAD.
Fair Life

Post by Fair Life »

"Da te nije Alija" pjevano na melodiju himne ?!

SRANJE !!

I cudimo se onda zasto se regruti u Banja Luci zaklinju Republici Srpskoj ??

PS__Izmedju tih 20.000 ljudi koji su pjevali na stadionu Kosevo i regruta u banjaluckoj kasarni ne vidim razliku...

Ti si... poseban slucaj.
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:

PS__Izmedju tih 20.000 ljudi koji su pjevali na stadionu Kosevo i regruta u banjaluckoj kasarni ne vidim razliku...

Ti si... poseban slucaj.
Podsjeti me na lagumdjiju...i njemu su cetnici u Banja luci bili isti sa onim borcima Armije ,invalidima,na Marindvoru...
I oni srpski regruti me uopste ne cude.Cudili bi me mozda da je 88' ili 89'
ali danas ne...danas me cude ljudi koji eto ne vide razliku izmedju ovih koje si pomenuo
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:
Fair Life wrote:I cudimo se onda zasto se regruti u Banja Luci zaklinju Republici Srpskoj ??

Ti si... poseban slucaj.
Podsjeti me na lagumdjiju...i njemu su cetnici u Banja luci bili isti sa onim borcima Armije ,invalidima,na Marindvoru...
I oni srpski regruti me uopste ne cude.Cudili bi me mozda da je 88' ili 89'
ali danas ne...danas me cude ljudi koji eto ne vide razliku izmedju ovih koje si pomenuo
@ Diplomato sa grane... nisi trebao silaziti radi komentara.
Nisam primijetio da su u komentaru na koji sam replicirao spominjani borci Armije...

Moj (ne vise medju zivima) bivsi komsija odgovorio: "Svoje govno sam pregrizi i ne stavljaj ga drugome u usta, jer mozda je covjek navikao da jede hranu."

Drugi put obuhvati i onaj dio na koji se odnosi moj komentar, tako da ja ne moram to raditi naknadno.
"Da te nije Alija" pjevano na melodiju himne ?!

SRANJE !!

Ti si... poseban slucaj.
Last edited by Fair Life on 18/05/2005 07:05, edited 1 time in total.
DiplomataSaSela

#349 q

Hajde eto poceo si me ko i vrijedjati ali nema veze...BTW jos uvijek ne kontam zasto su isti ko i cetnici...ne znam da pogledas ponovo one slike sa ravne gore mozda koju razliku i uocis
Fair Life

#350 Re: q

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:Hajde eto poceo si me ko i vrijedjati ali nema veze...BTW jos uvijek ne kontam zasto su isti ko i cetnici...ne znam da pogledas ponovo one slike sa ravne gore mozda koju razliku i uocis
Ti... ili si lud ili bezobrazan ?? Ili oboje ??

Ja sam napisao 'regruti na polaganju zakletve u Banja Luci'... a ti uporno "o cetnicima sa Ravne Gore".

Nemoj da ti ponovim ono sto bi ti moj mrtvi komsija rekao u svojim najboljim danima.
Locked