Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
hercegovac_pravi

#326 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by hercegovac_pravi »

Procitao sam i o Dalmatinovoj pogibiji...zao mi je momci ali Dalmatin nije poginuo ni u kakvom "jurisu na bunkere". Jednostavno je ubijen metkom u glavu i to najvjerovatnije od strane ljudi koji su mu bili pratnja u nekakvom izvidjanju. U trenutku njegove pogibije nije bilo nikakvih borbenih dejstava. Covjek se nije slagao sa politikom tzv. "herceg-bosne" i uklonjen je.

E sada ako govorite o pogibiji u borbenim dejstvima, pokojin Bozan Simunic je poginuo u borbenim dejstvima prilikom oslobadjanja Semica Gradine. Da Semica Gradina je bila oslobodjena jedan duzi vremenski period..ali da se ne udaljavam od rasprave...
Pokojni Bozan je poginuo u minskom polju nakon oslobadjanja ove kote. Plan je bio da se poslije Semica Gradine vrsi napad na kotu iznad Kotasnice (U rejonu Rotimlje). Tu je Bozan "potegao" minu i nastradao. Pokoj mu dusi. Dobar borac ..jedan od rijetkih na "onoj" strani za koje to mogu reci...
dragan.s

#327 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

mirage77 wrote: 1) Još smo u 92. Spomonjao je da su postojale Mostarska i Nevesinjska brigada. Interesuje me kakav je bio raspored na mostarskom ratištu po bataljonima prije ove ofanzive HV i HVO. Gdje su položaje držali Nevesinjci? Je li bilo značajnijih paravojnih dobrovoljačkih snaga iz SRJ? Isto tako znaš li kakva je bila situacija južnije na čapljinskoj opštini? Jesu li liniju Klepci-Tasovčići-Žitomslići ugrubo držale samo lokalne snage ili je bilo podrške iz Bileće,Berkovića,Ljubinja...Znam da ova brda prema Hutovu blatu nisu bila pokrivena ali to i nije nešto prohodno. Ali su bili položaji južno od Stoca. Ugrubo Poplat-Drenovac. Ko je to držao?
Da, postojale su dvije brigade. Mostarska je držala dio od Salakovca do Gubavice, čak neko vrijeme do Domanovića. Nevesinjska je preuzela ovaj bataljon koji je bio na Dubravama i držala je dio prema Čapljini i taj dio prema Hutovu. I tu se vezala sa brigadom iz Ljubinja i Bileće. Ali ni meni nije baš najjasnije ko je gdje bio zbog haosa koji je vladao.
U obadvije brigade je bilo dosta Nevesinjaca, ali i Trebinjaca i Bilećana. Iz razloga što se dosta njih upućivalo u Mostar u rezervu.
Po bataljonima nisam siguran ko je gdje bio.
Od paravojnih jedinica bila je neka grupa koji su se nazivali "Šešeljevci". Njih možda desetak, a jedan je koliko znam svjedočio Šešelju na suđenju. Većinom su se vrzmali po Mostaru. Od ostalih bilo je nešto padobranaca koji su ostali nakon povlačenja JNA. Oni su učestvovali u čišćenju lijeve obale, ali koliko znam samo do SDK gdje su ispraznili trezor i većinom se izgubili. Bilo je još nekih grupa, a nikakve koristi od njih nije bilo. Samo su pravili haos i nisu htjeli na liniju jer su oni kao specijalci. Ali im je glavno bilo da maznu kakvo auto i natrpaju ga čime stignu, a niko im se nije smio suprotstaviti.
Formalno su Tasovčići i taj dio uz Neretvu bili pod Nevesinjskom brigadom, ali uglavnom su položaje držali lokalni mještani koji čak nisu ni bili u vojsci nego u nekoj formaciji kojom je lafo komandovao SDS. Iz drugih dijelova su slate jedinice na ispomoć njima i tako se na dan pada Tasovčića dole zateklo i nešto ljudi iz Malog Polja.
2)Isto tako spomenula se ova jedinica Radovića. Imam vjerovatno dobro pamćenje, pa se sjećam nekih snimaka RTRS iz jeseni 94(operacija Jesen 94) gdje je čini mi se bila ova radićeva jedinica. Oni su bili negdje na južnom dijelu. Rekao je da su iz Bileće. Ja sam mislio da je to neka korpusna interventna jedinica. Čini mi se da je imao bradu i nosio je onu Mladićevu modificiranu šajkaču. Bili su sa snajperima i kao tražili borce 4. korpusa da ih neutrališu. Možeš li reći nešto više o ovome?
Malo sam pisao o njima ranije. Nisu bili korpusna interventna jedinica nego su imali stacionarni položaj na jednom dijelu Vranjevića. Ali su učestvovali kao jedinica (oko 60-tak ljudi) u svim akcijama van zone odgovornosti brigade. Oni su npr. zauzeli neko selo kod Olova u zimu 93/94 što je bio skoro jedini uspjeh te operacije. Bila je priča kako su tom prilikom prešli neku rijeku, čini mi se na konopcima i zašli iza leđa odbrani.
Last edited by dragan.s on 21/01/2012 22:43, edited 1 time in total.
dragan.s

#328 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

hercegovac_pravi wrote:Procitao sam i o Dalmatinovoj pogibiji...zao mi je momci ali Dalmatin nije poginuo ni u kakvom "jurisu na bunkere". Jednostavno je ubijen metkom u glavu i to najvjerovatnije od strane ljudi koji su mu bili pratnja u nekakvom izvidjanju. U trenutku njegove pogibije nije bilo nikakvih borbenih dejstava. Covjek se nije slagao sa politikom tzv. "herceg-bosne" i uklonjen je.
Ja sam u to vrijeme bio na Podveležju, a on je poginuo na Brštaniku tako da pričam ono što sam čuo od ljudi koji su bili tamo. Bio je napad na jedan naš položaj, pucalo se žestoko, radili su i minobacači i napad je odbijen. Njegovo tijelo je ostalo vrlo blizu naših položaja i kasnije su ga izvukli. Nismo ni znali da je bio neko bitan dok nisu odmah uveče počela propitivanja na motoroli (čuveni 17-ti kanal) o njemu. Tijelo je nedugo zatim razmijenjeno (kao i ostala). O tim nekim kasnijim nagađanjima prvi put čujem. Ako je imao metak u glavi moguće da ga je neko i kasnije mrtvog propucao.
GTR R34

#329 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by GTR R34 »

cestitam na odlicnom dijalogu na ovoj temi.

Bit ce zanimljivo kad vidimo malo te karte.Moze li neko napisati malo vise o sukobu HVO sa AARBIH u Mostaru u periodu rata? Borbe za naselja i pokusaji da se nesto uzme i sl.
hercegovac_pravi

#330 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

dragan.s wrote:
hercegovac_pravi wrote:Procitao sam i o Dalmatinovoj pogibiji...zao mi je momci ali Dalmatin nije poginuo ni u kakvom "jurisu na bunkere". Jednostavno je ubijen metkom u glavu i to najvjerovatnije od strane ljudi koji su mu bili pratnja u nekakvom izvidjanju. U trenutku njegove pogibije nije bilo nikakvih borbenih dejstava. Covjek se nije slagao sa politikom tzv. "herceg-bosne" i uklonjen je.
Ja sam u to vrijeme bio na Podveležju, a on je poginuo na Brštaniku tako da pričam ono što sam čuo od ljudi koji su bili tamo. Bio je napad na jedan naš položaj, pucalo se žestoko, radili su i minobacači i napad je odbijen. Njegovo tijelo je ostalo vrlo blizu naših položaja i kasnije su ga izvukli. Nismo ni znali da je bio neko bitan dok nisu odmah uveče počela propitivanja na motoroli (čuveni 17-ti kanal) o njemu. Tijelo je nedugo zatim razmijenjeno (kao i ostala). O tim nekim kasnijim nagađanjima prvi put čujem. Ako je imao metak u glavi moguće da ga je neko i kasnije mrtvog propucao.
Zao mi je Dragane, ne mogu se sloziti sa ovom konstatacijom. Dalmatin nije poginuo ni u kakvom jurisu na bunkere. Isao je u izvidjanje sa jos 3 osobe. Ove tri osobe su se vratile neokrznute a sa tvrdnjom da je Dalmatina zakacio metak od PAM-a, sto je nakon razmijene tijela ubrzo dematirano a sva prica nestala negdje "pod tepihom".
dragan.s

#331 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

hercegovac_pravi wrote: Zao mi je Dragane, ne mogu se sloziti sa ovom konstatacijom. Dalmatin nije poginuo ni u kakvom jurisu na bunkere. Isao je u izvidjanje sa jos 3 osobe. Ove tri osobe su se vratile neokrznute a sa tvrdnjom da je Dalmatina zakacio metak od PAM-a, sto je nakon razmijene tijela ubrzo dematirano a sva prica nestala negdje "pod tepihom".
OK, kako sam čuo tako sam i prenio. Više detalja nemam.
El_comadante

#332 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by El_comadante »

svaka cast za temu i kulturan dijalog.
mirage77

#333 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

hercegovac_pravi wrote:
mirage77 wrote:
hercegovac_pravi wrote:Dobra tema...dosta polu-informacija i nagadjanja..
Odmah da postavim nekolike cinjenice jer vidim da nema dovoljno informisanoti..
1) Hum je bio oslobodjen. Ostala je nekolicina "bojovnika" koju su uspjeli pobjeci i docepat se rusevina austrougarske tvrdjave na juznoj strani. Tu ih nije niko ni pokusavo napasti. Vecina ih je izginula u bunkerima jer nisu ocekivali upad sa ove strane. Vecina nasih momaka je izginulo u povratku jer su bili izlozeni dejstvu tenka sa "Stotke". . Cilj ove operacije uopste nije bio oslobadjanje i drzanje Huma vec odvlacenje dijela snaga HV-a i tzv. "hvo-a" sa sjevernog ratista.

2) Vrda su bila oslobodjena. Sjeca li se iko onog famoznog javljanja na radiju i poklica "Sa Vrda se vidi more"? Nisam ucestvovao u toj akciji ali sa 100%-nom sigurnoscu tvrdim da su Vrda bila pod kontrolom ABiH. Poslje 2-3 dana jednostavno su napustena a Armija se vratila na pocetne polozaje.

3) Akcija "Jesen - 94" je propala zbog klasicnog ne postovanja komandne odgovornosti podcinjenog kadra, koji su iz straha (razumljivo) odbili pokrenuti svoje jedinice koje su trebale ucestvovati u drugom dijelu akcije (frontalni udar). Vecina ljudi je izginula pri povlacenju i to upravo zbog nedostatka te frontalne podrske na koju se uveliko racunalo. Poginula su 84 borca Armije BiH . U akciji ubacivanja u neprijateljsku pozadinu nije ucestvovalo 1000 vojnika, cak ni blizu. One karte sto je neko postavio u ranijim postovim su obicno naklapanje i ubleha za narod (vjerovatno poticu iz Sefkine kjige). Teziste operacije NIJE bilo oslobadjanje Nevesinja. Druga faza djelovanja je trebala biti usmjerena po pravcu "Semica Gradina-Stjepan Krst-Dabrica" i stvaranje preduslova za eventualnu mogucnost djelovanja u pravcu Dubrava i Stoca (da, znam primirje sa tzv. "hvo" je bilo potpisano ali se nije vjerovalo da je dugorocno odrzivo)..

4). tzv."hvo" je drzao elementaru u Potocima i nista vise. Tu nisu nikome bili interesanti jer nisu imali mogucnost niakvog efektivnog djelovanja i ugrozavanja nasih pozicija. Ostavljeni su ko misevi da crknu u gomilama sljunka. Ovo sto neko pise da su drzali sve sa drugu stranu magistrale je neistina. Opet kazem drzali su samo elementaru.

5) tzv. "hvo" u Mostaru nije uspio pomjeriti liniju razdvajanja niti jednog milimetra. Gdje je linija oformljena na pocetku rata tu je ostala sve do kraja rata...a bas su se jadni trudili...ali jedna je stvar pucati PAM-om ili tuci
VBR-om ili tenkom, dok je sasvim druga stvar "stisnut guzicu" pa udarit na liniju. Jednom su cak koristili zivi stit napravljen od logorasa iz Heliodroma...ni tada nisu imali petlje da promole nos iz bunkera vec su pucali neduznim ljudima u ledja i pobili ih na nekoliko metara udaljenosti od nas. Obicne kukavice kakve sam rijetko sretao u zivotu.

6) Famozni "Velmos" i "Vinarija"...pobili ih Gacani ko zeceve. Nosite supljake o VBR-ovima i poklapanju. Puka utjeha za dobiveni degenek. Momku naletjeli na nisan i on ih povaljo...kraj price. Skupljali su ih tenkovima i transporterima. smijesno mi djeluju price o "proboju" do zadnjih kuca...kakvom jadnom proboju ? :-) Pa niko na njih nije metka opalio kad su pravili "proboj". Sta mislite zasto ? I onda kad su natjerani u bjeg i skontali da ce dobit po guzici, nadje se "budala" da ih poklopi...Probali, dobili po nosu bas kao i "milon puta" do tada..kraj price..
Hercegovac pravi,

Tvoji navodi pod 1,3,4,5 i 6 su tačni i poklapaju se sa većinom dokumentacije i svjedočenja do koje se može doći. I ovo za Vrde je uglavnom tačno. U ovoj CIA knjizi ima stranica o borbama za Vrde. Tu kažu da smo mi imali dva velika napada tuda. 19.09.1993. je propao. Ali smo 04.10. uzeli Vrde. Ali se nije imalo snage za dalje. Desila se i Grabovica i stvari su bile kompromitovane. Ja znam za ovu vojsku iz Sarajeva što je bila tu. Tu je bilo svašta. I njima se nije baš išlo prema Mostaru. Njima se više dopadao Široko Brijeg ili Posušje. Čuli su da je tamo bilo dosta Mercedesa. :D To sam čuo iz priče učesnika. Tako da je to zakočilo. A evo i vidi se iz datuma da je to trajalo preko 20 dana a nije se desio odlučujući proboj. Tako da i priče da je to naprasno prekinuto nepiju vode. Tu se trebalo nešto mijenjati u manevru snaga i pokušati nešto preko Neretve iz Bijelog Polja ili od Gornje Drežnice dublje od Neretve.
Možeš li ti nešto više reći o akciji 30.06.1993. i prodoru kroz Bijelo Polje?
Mirage @
I ovo za Vrda je tacno. Vjeruj mi, znam o cemu pricam. Oslobadjanje Vrda se nije sastojalo od uzimanja samo jedne kote, uzmes je i kazes "e sada su Vrda slobodna", vjerovatno zbog toga pravis referencu na malo duzi vremenski period ove akcije...no da ne duljim...
Na pitanje da li se moglo dalje i da li se imalo snage za takav prodor, ne mogu odgovoriti. Ne raspolazem tacnim informacijama o ljudistu i MTS-u koje je ucestvovalo u toj akciji. Vrda su bila uzasno lose branjena od strane tzv. "hvo-a"... nekoliko puta smo isli u ranije izvidjanje sa momcima iz Dreznice, tako da i ovo sa sigurnoscu mogu tvrditi.
A sada o akciji u Bjelom Polju...90% te akcije je izvelo lokalno stanovnistvo organizovano od strane Bosnjaka koji su tada bili u lokalnim HVO jedinicama. Nekolicina ljudi je iz korpusa otisla gore cisto zbog sinhronizacije ali su lokalci obavili odlican posao. Razoruzali HVO a oni sto su uspjeli pobjeci satjerani su u sljunakru iz koje nisu pomakli ostatak rata. Ko zna gdje je sljunkara kod magistrale, zna o cemu govorim. Jednostavno su tu ostavljeni jer nikome nisu smetali a ta pozicija nije mogla biti upotrijebljena kao "odskocna daska" nekom buducem napadu tzv. "hvo-a"...ni dan danas mi nije jasno zasto su uopste to drzali..ali njihov problem..
Dakle, u ovoj akciji nije bilo nikakvog "prodora"..ljudi su vec bili tu...
Dobro znam da su ljudi iz Bijelog Polja odigrali tu glavnu ulogu. Ali valjda je HVO imao nekakav prednji kraj prema Mostaru i Drežnici. Na kraju krajeva bio je Sjeverni logor. To su odradile snage iz Mostara. Tu je poginuo i Hujka. Koliko se tu snaga branilo a koliko napadalo? Poslije se u Bijelom Polju formirala 47. bbr. Koliko je bilo bataljona u Bijelom Polju? U ovu brigadu je onda ušao i bataljon iz Drežnice. A na jugu se od ove dvije bivše bojne HVO iz Blagaja i Dračevica formirala 48. bbr. Po scenariju Bijelog Polja se pripremalo nešto slično sa Dubravama i Stocem, ali su onda oni protjerali civilno stanovništvo, a vojno sposobne pozatvarali po logorima.
mirage77

#334 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

Evo još za Dragana pitanje. Često se može naći po internetu jedna stvar koja mi se čini kao iz svijeta fantazije. Kaže se da je Hrvatska za podršku od SAD tokom rata i kasnije dala Americi neke podatke, informacije ili šta već ne vezano za ovaj Institut za bojne otrove u Livču u Bijelom Polju. Znamo da je i sada tu kasarna OSBiH. E šta Dragan zna o tome. Kada su to napustili ovi oficiri odnosno naučnici iz SRJ? I šta je eventualno moglo ostati iza njih? U kakvom su stanju to zatekle snage HV i HVO u ljeto 92?
dragan.s

#335 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

mirage77 wrote:Evo još za Dragana pitanje. Često se može naći po internetu jedna stvar koja mi se čini kao iz svijeta fantazije. Kaže se da je Hrvatska za podršku od SAD tokom rata i kasnije dala Americi neke podatke, informacije ili šta već ne vezano za ovaj Institut za bojne otrove u Livču u Bijelom Polju. Znamo da je i sada tu kasarna OSBiH. E šta Dragan zna o tome. Kada su to napustili ovi oficiri odnosno naučnici iz SRJ? I šta je eventualno moglo ostati iza njih? U kakvom su stanju to zatekle snage HV i HVO u ljeto 92?
Taj institut je prestao postojati već u februaru ili martu 1992.-e. Muž kolegice sa posla je tamo radio kao inženjer hemičar (civilno lice u JNA) i tada negdje je ostao bez posla. Kasnije sam od ljudi koji su tamo radili čuo da se tamo ustvari vršilo ispitivanje dejstva bojnih otrova, a proizvodnja manje više u laboratorijskim količinama.
HVO nije imao šta zateći tamo jer je sve bitno evakuisano ranije. Samo prazne zgrade. O tome šta se tamo tačno radilo se moglo saznati od ljudi koji su nekad tamo radili pa je moguće da je obavještajna služba HV-a prikupila te podatke i dala amerima. Ali to je sve opet u fazi nagađanja. SFRJ nije imala neku veliku proizvodnju ni zalihe bojnih otrova, ali je sigurno amerima i to bilo interesantno.
stokton

#336 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by stokton »

Ko svi vi? Jeli ti govoris u svoje ime ili u ime svih Mostaraca..opusti se legendo. I sam kazes da nisi bio tamo. JA JESAM. Vidis li razliku ? Opet ti kazem da je samo jedna tenkovska granta pala medju "bojovnike" i to kada su vec bili u povlacenju a ova trojka ostala izdvojena od glavne skupine. Supljiranje o motorlli i navodjenju je mahalski mit i nista drugo. Cuj javi VBR-u da tuce po toj kuci... :-)
Cinjenca ostaje da su "bojovnici" primjeceni, da im je omogucen ulaz u "zonu sumraka". Niko metka nije na njih opalio kad su ulazili. Na prve znake sukoba su stali i ni milimetra vise nisu krenuli naprijed. Skontali u kakav su zajeb upali. pokusali se vratiti i onda je nastao haos koji je rezultirao ogromnim brojem mrtvih. Najvise ih je nastradalo na izlazu kod Velmosa...to je bio masakar jer su naletili na sijac za koju i nisu znali da se tu nalazi...i to je kraj price.
Pa bola u predhodnom postu kažeš da nisi bio tamo, da si kasnije došao, a sada kao bio si tamo :-) .Drugo to su nam u brigadi pričali ljudi koji su branili te položaje. Treće, i da nije bila motorola činjenica je da je pala granata među njih i da je od tog momenta nastupio haos, da nije toga bilo kurac bi se oni zaustavili. I opet moriš sa tim VBR-om koga ja nisam spomenuo nego neko drugi.
Uostalom ti imaš pravo na svoje mišljenje, kao i ja, ali vidim iz predhodnih postova ,ispade niko ne zna ništa samo ti znaš pravu istinu o svemu šta se dešavalo na ovim prostorima. Ispade da te ni jedna akcija nije mimoišla.
stokton

#337 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by stokton »

mirage77 wrote:

Tvoji navodi pod 1,3,4,5 i 6 su tačni i poklapaju se sa većinom dokumentacije i svjedočenja do koje se može doći. I ovo za Vrde je uglavnom tačno. U ovoj CIA knjizi ima stranica o borbama za Vrde. Tu kažu da smo mi imali dva velika napada tuda. 19.09.1993. je propao. Ali smo 04.10. uzeli Vrde. Ali se nije imalo snage za dalje. Desila se i Grabovica i stvari su bile kompromitovane. Ja znam za ovu vojsku iz Sarajeva što je bila tu. Tu je bilo svašta. I njima se nije baš išlo prema Mostaru. Njima se više dopadao Široko Brijeg ili Posušje. Čuli su da je tamo bilo dosta Mercedesa. :D To sam čuo iz priče učesnika. Tako da je to zakočilo. A evo i vidi se iz datuma da je to trajalo preko 20 dana a nije se desio odlučujući proboj. Tako da i priče da je to naprasno prekinuto nepiju vode. Tu se trebalo nešto mijenjati u manevru snaga i pokušati nešto preko Neretve iz Bijelog Polja ili od Gornje Drežnice dublje od Neretve.
Možeš li ti nešto više reći o akciji 30.06.1993. i prodoru kroz Bijelo Polje?
To je priča za malu djecu. Akcija je zaustavljena jer je Alija to zahtjevao, jer su se tako on Tuđo i stranci dogovorili u pregovorima u Neumu.
Zbog toga su žrtvovani i oni na Humu i bezveze smo izginuli na Raštanima. A neka ludi Bošnjo i dalje misli kako se nije mooglo ko u srednjoj Bosni :(
stokton

#338 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by stokton »

mirage77 wrote:
hercegovac_pravi wrote: A sada o akciji u Bjelom Polju...90% te akcije je izvelo lokalno stanovnistvo organizovano od strane Bosnjaka koji su tada bili u lokalnim HVO jedinicama. Nekolicina ljudi je iz korpusa otisla gore cisto zbog sinhronizacije ali su lokalci obavili odlican posao. Razoruzali HVO a oni sto su uspjeli pobjeci satjerani su u sljunakru iz koje nisu pomakli ostatak rata. Ko zna gdje je sljunkara kod magistrale, zna o cemu govorim. Jednostavno su tu ostavljeni jer nikome nisu smetali a ta pozicija nije mogla biti upotrijebljena kao "odskocna daska" nekom buducem napadu tzv. "hvo-a"...ni dan danas mi nije jasno zasto su uopste to drzali..ali njihov problem..
Dobro znam da su ljudi iz Bijelog Polja odigrali tu glavnu ulogu. Ali valjda je HVO imao nekakav prednji kraj prema Mostaru i Drežnici. Na kraju krajeva bio je Sjeverni logor. To su odradile snage iz Mostara. Tu je poginuo i Hujka. Koliko se tu snaga branilo a koliko napadalo? Poslije se u Bijelom Polju formirala 47. bbr. Koliko je bilo bataljona u Bijelom Polju? U ovu brigadu je onda ušao i bataljon iz Drežnice. A na jugu se od ove dvije bivše bojne HVO iz Blagaja i Dračevica formirala 48. bbr. Po scenariju Bijelog Polja se pripremalo nešto slično sa Dubravama i Stocem, ali su onda oni protjerali civilno stanovništvo, a vojno sposobne pozatvarali po logorima.
Ne mogu vjerovati da ovo čujem. Za tu akciju je znalo samo mali broj Bjelopoljaca, jer se nije moglo svakome vjerovati. Da ih je više znalo akcija bi propala kao i svaka druga. Odrađena je od strane naše brigade, uz pomoć Akrepa i Drežničana i nekolicine momaka iz HVO-a BIjelog Polja.Znam to iz prve ruke. Kakvo crno lokalno stanovništvo
istjerani

#339 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by istjerani »

Dragane jedno pitanje

Kako je funkcionisala trgovina naftom preko Stoca?
Par mojih prijatelja ( srbi i hrvati) su skoro redovno nalazili i pili kafu u Metkovicu 93 i djelom 94

A sad jedna prica koju sa cuo prije par godina od tipa iz zapadnog Mostara....kaze svaki put kad je bila dogovorena artiljerijska "podrska" srbi su javljali hrvatima pa su onda ovi sklanjali ljudstvo sa tih lokacija..
zlajaBHF

#340 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

hercegovac_pravi wrote:
dragan.s wrote:
Zao mi je Dragane, ne mogu se sloziti sa ovom konstatacijom. Dalmatin nije poginuo ni u kakvom jurisu na bunkere. Isao je u izvidjanje sa jos 3 osobe. Ove tri osobe su se vratile neokrznute a sa tvrdnjom da je Dalmatina zakacio metak od PAM-a, sto je nakon razmijene tijela ubrzo dematirano a sva prica nestala negdje "pod tepihom".
Koliko se sjecam, Dalmatin je poginuo kada se poksalo izvuci tijelo Bozana ili je bilo obrnuto, jer su te pogiblje koliko se sjecam bile povezane. Velika je vjerovatnoca da su oba likvidirana.
dragan.s

#341 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

istjerani wrote:Dragane jedno pitanje

Kako je funkcionisala trgovina naftom preko Stoca?
Par mojih prijatelja ( srbi i hrvati) su skoro redovno nalazili i pili kafu u Metkovicu 93 i djelom 94

A sad jedna prica koju sa cuo prije par godina od tipa iz zapadnog Mostara....kaze svaki put kad je bila dogovorena artiljerijska "podrska" srbi su javljali hrvatima pa su onda ovi sklanjali ljudstvo sa tih lokacija..
Funkcionisala je tako da su naši vozači dovozili cisterne do kasarne u Čapljini. Naravno, od linije u Stocu bi imali pratnju vojne policije. U Čapljini bi prespavali, a cisterne bi preuzeli vozači iz HV-e i vozili ih u Split gdje su punjene i zatim vraćane u Čapljinu. Tu bi ih opet preuzeli naši vozači i vozili ovamo. Za Metković ne znam, moguće je da se nešto i tamo tovarilo, ali većinom je bila Čapljina u pitanju.

Za dojave ne znam ništa. Nije bilo nikakve direktne linije VRS-HVO na Mostarskom području, a moguće da je neko motorolom nešto javljao mada sumnjam.
hercegovac_pravi

#342 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

stokton wrote:
Ko svi vi? Jeli ti govoris u svoje ime ili u ime svih Mostaraca..opusti se legendo. I sam kazes da nisi bio tamo. JA JESAM. Vidis li razliku ? Opet ti kazem da je samo jedna tenkovska granta pala medju "bojovnike" i to kada su vec bili u povlacenju a ova trojka ostala izdvojena od glavne skupine. Supljiranje o motorlli i navodjenju je mahalski mit i nista drugo. Cuj javi VBR-u da tuce po toj kuci... :-)
Cinjenca ostaje da su "bojovnici" primjeceni, da im je omogucen ulaz u "zonu sumraka". Niko metka nije na njih opalio kad su ulazili. Na prve znake sukoba su stali i ni milimetra vise nisu krenuli naprijed. Skontali u kakav su zajeb upali. pokusali se vratiti i onda je nastao haos koji je rezultirao ogromnim brojem mrtvih. Najvise ih je nastradalo na izlazu kod Velmosa...to je bio masakar jer su naletili na sijac za koju i nisu znali da se tu nalazi...i to je kraj price.
Pa bola u predhodnom postu kažeš da nisi bio tamo, da si kasnije došao, a sada kao bio si tamo :-) .Drugo to su nam u brigadi pričali ljudi koji su branili te položaje. Treće, i da nije bila motorola činjenica je da je pala granata među njih i da je od tog momenta nastupio haos, da nije toga bilo kurac bi se oni zaustavili. I opet moriš sa tim VBR-om koga ja nisam spomenuo nego neko drugi.
Uostalom ti imaš pravo na svoje mišljenje, kao i ja, ali vidim iz predhodnih postova ,ispade niko ne zna ništa samo ti znaš pravu istinu o svemu šta se dešavalo na ovim prostorima. Ispade da te ni jedna akcija nije mimoišla.
Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Postao/la hercegovac_pravi dana 21/01/2012 21:26

Koje bola realnosti ? Gdje je realnost u prici kako je momak "smako" zapovjednika, postao ekspert u upotrebi motorole koju do tada nije u zivotu vidio, postao toliko dobar u upotrebi vojnih toponima i karta da je toliko precizno (u 30 metara) naveo punjenje VBR-a da "poklopi" iskljucivo HV ? I sve to u jeku borbe ?
Govorim ti kao neko ko je bio tu, ne na samom pocetku ali veci dio borbenih dejstava. Jedine zrtve koje je artiljerija HV-a i tzv. "hvo-a" napravio u svojim redovima, bile su ona tri momka sto su se iz nekakvog razloga odvojili od glavne grupe i nisu vise imali mogucnost povrtaka za glavnom grupom a njihovu lokaciju je poklopila tenkovska granata. Ne granata VBR-a. Tada je poginu i onaj momak u tzv. "hvo" koji je prije rata zivio na Kocinama ili Ortijesu..nisam vise siguran..Kad je VBR sasuo punjenje tada je sve vec skoro gotovo bilo..
Te ublehe o "VBR poklapanju" su samo mitovi koji sire Skutori. Jer "krvi ti iz nosa" gdje ce saka jada sa lijeve obale da pobije onliko "specijalaca" i to iz HV-a...
Procitaj dobro sta pise...

Sto se tice pricanja.......uvjek su ljudi pricali...tako je i Rambo sam pobjedio citavi Vijetnam... :dance:
Ako se samo malo smiris i procitas ono sto je napisano (ono drugo boldano) a ne da pjenis i istjerujes "nekakvu svoju istinu" skontat ces da granta nije zaustavila njihovo napredovanje. Ta granta je dosla u momentu kada su "bojovnici" vec bili pritisnuti na povlacenje.

Dalje gdje vidis da ja tvrdim da sam ucestvovao u svakoj akciji? Do sada sam ovdje ostavio samo 3-4 posta i konkretno pomenuo samo jednu akciju u kojoj sam bio...dakle kolega "mlatis ko maksim po diviziji"..

ako ti nije tesko de mi posalji imena tih ljudi iz brigade koji su ti "pricali price o motoroli", posalji ih na pp, a ja cu ti reci tacno gdje su bili tog dana.
hercegovac_pravi

#343 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

stokton wrote:
mirage77 wrote:
hercegovac_pravi wrote: A sada o akciji u Bjelom Polju...90% te akcije je izvelo lokalno stanovnistvo organizovano od strane Bosnjaka koji su tada bili u lokalnim HVO jedinicama. Nekolicina ljudi je iz korpusa otisla gore cisto zbog sinhronizacije ali su lokalci obavili odlican posao. Razoruzali HVO a oni sto su uspjeli pobjeci satjerani su u sljunakru iz koje nisu pomakli ostatak rata. Ko zna gdje je sljunkara kod magistrale, zna o cemu govorim. Jednostavno su tu ostavljeni jer nikome nisu smetali a ta pozicija nije mogla biti upotrijebljena kao "odskocna daska" nekom buducem napadu tzv. "hvo-a"...ni dan danas mi nije jasno zasto su uopste to drzali..ali njihov problem..
Ne mogu vjerovati da ovo čujem. Za tu akciju je znalo samo mali broj Bjelopoljaca, jer se nije moglo svakome vjerovati. Da ih je više znalo akcija bi propala kao i svaka druga. Odrađena je od strane naše brigade, uz pomoć Akrepa i Drežničana i nekolicine momaka iz HVO-a BIjelog Polja.Znam to iz prve ruke. Kakvo crno lokalno stanovništvo
De zdravlja ti nemoj se provaljivat. Pa u glavu znam sve ljude koji su ovo iznijeli na svojim ledjima..
hercegovac_pravi

#344 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

zlajaBHF wrote:
hercegovac_pravi wrote:
dragan.s wrote: Ja sam u to vrijeme bio na Podveležju, a on je poginuo na Brštaniku tako da pričam ono što sam čuo od ljudi koji su bili tamo. Bio je napad na jedan naš položaj, pucalo se žestoko, radili su i minobacači i napad je odbijen. Njegovo tijelo je ostalo vrlo blizu naših položaja i kasnije su ga izvukli. Nismo ni znali da je bio neko bitan dok nisu odmah uveče počela propitivanja na motoroli (čuveni 17-ti kanal) o njemu. Tijelo je nedugo zatim razmijenjeno (kao i ostala). O tim nekim kasnijim nagađanjima prvi put čujem. Ako je imao metak u glavi moguće da ga je neko i kasnije mrtvog propucao.
Koliko se sjecam, Dalmatin je poginuo kada se poksalo izvuci tijelo Bozana ili je bilo obrnuto, jer su te pogiblje koliko se sjecam bile povezane. Velika je vjerovatnoca da su oba likvidirana.
Zlaja jarane mislim da te sjecanje vara. Dalmatin jeste poginuo u istom regionu gdje i Bozan (od prilike 2-3 kilometra sjver-istocno) ali desetak dana kasnije (nisam siguran u dan ali tu je to negdje). Bozan je 100% zaglavio u minskom polju. U to nemam nikave sumnje. Sutri dan su gore (na Semica gradini) poginula i ona dvojica momaka iz Visica
El_comadante

#345 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by El_comadante »

pitanje za dragana ako može da odgovori. čuo sam priču da ste imali jake snage u Kalnoviku tipa par tenkova i oklopnih vozila ida ste napali prema bjelmičima i da niste uspjeli nista napraviti pa da daš komentar o tome. i kad smo več tu ko je držao Sinanoviče koji je na spoju Hercegoivna i Sarajevo
zlajaBHF

#346 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

hercegovac_pravi wrote:Zlaja jarane mislim da te sjecanje vara. Dalmatin jeste poginuo u istom regionu gdje i Bozan (od prilike 2-3 kilometra sjver-istocno) ali desetak dana kasnije (nisam siguran u dan ali tu je to negdje). Bozan je 100% zaglavio u minskom polju. U to nemam nikave sumnje. Sutri dan su gore (na Semica gradini) poginula i ona dvojica momaka iz Visica
U to vrijeme je poginuo i jedan momak sa Bivolja Brda.

Da li je mozda Dalmatin isao da izvuce njegovo tijelo?
Da li se ista o tome pricalo?

Zna li iko od vas nesto vise o akciji 13.jula 1993 na Dubravama?
riko-ga

#347 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

El_comadante wrote:pitanje za dragana ako može da odgovori. čuo sam priču da ste imali jake snage u Kalnoviku tipa par tenkova i oklopnih vozila ida ste napali prema bjelmičima i da niste uspjeli nista napraviti pa da daš komentar o tome. i kad smo več tu ko je držao Sinanoviče koji je na spoju Hercegoivna i Sarajevo
Neka se i dragan nadoveze ako sta zna.Evo ti moje vidjenje.Neznam koliko su bili jaki al u tenkovima al su imali 1-2 napada ka Bjelmicima.Ovaj drugi su izveli sa velikim ljudstvom bez neke potpore oklopnjaka(teren nije dozvoljavao).Imali su na startu nekoga uspjeha jer su probili nase linije odbrane.No brzom kolsolidacijom ljudstva prave se nove linije i poslije par dana uz pomoc Muderizove jedinice VRS-e se razbija uz veliki broj izbaceni iz stroja(sto poginuli sto ranjeni) i linije se vracaju.To je bio najjaci udar sa njihove strane konkretno na Bjelmice ujedno i poslednji.

Sinanovici do velike ofanzive VRS-e (Igman i Bjelasnica) je bio u nasim rukama.Tada pada i kao i sva sela podno Bjelasnice je spaljen.Nase linije od Bjelmica su bile po Visocici.VRS-e nije bog zna ni imala neku jaku liniju tu jer su prosli dalje ka Igmanu.Poslije sve do povratka IGmana i Bjelasnice od strane 1. Korpusa Sinanovici su bili "nicija zemlja".Tek po zauzimanju Treskavice to jeste izlaska ARBiH na Treskavicu Sinanovici ponovo i fakticki ostaju u nasim rukama.
stokton

#348 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by stokton »

@hercegovac_pravi

Sa tobom se ne može raspravljati, ti sve znaš, čak znaš više od mene o akciji u kojoj sam direktno učestvovo :roll: . Nemam volje više ti odgovarati, nepopravljiv si :D. Živio ti meni, da smo imali više takvih u ratu ne bi ni četnika ni ustaša bilo u Hercegovini ha ja.
dragan.s

#349 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

riko-ga wrote: Neka se i dragan nadoveze ako sta zna.Evo ti moje vidjenje.Neznam koliko su bili jaki al u tenkovima al su imali 1-2 napada ka Bjelmicima.Ovaj drugi su izveli sa velikim ljudstvom bez neke potpore oklopnjaka(teren nije dozvoljavao).Imali su na startu nekoga uspjeha jer su probili nase linije odbrane.No brzom kolsolidacijom ljudstva prave se nove linije i poslije par dana uz pomoc Muderizove jedinice VRS-e se razbija uz veliki broj izbaceni iz stroja(sto poginuli sto ranjeni) i linije se vracaju.To je bio najjaci udar sa njihove strane konkretno na Bjelmice ujedno i poslednji.
Ne znam baš mnogo šta se dešavalo na tom terenu, ali otprilike sam i ja to čuo. Par napada na Bjelimiće bez većeg uspjeha. Nisu oni tamo imali nešto mnogo oklopa, a i inače mislim da su pripadali sarajevsko-romanijskom korpusu. Snage su sačinjavali lokalni mještani i čuo sam da je bio veliki haos u toj brigadi (ili bataljonu više ne znam). Kasnije se tamo oformio nastavni centar gardijske brigade, ali su oni većinom bili angažovani po Treskavici.
GTR R34

#350 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by GTR R34 »

Jedno pitanje za dragana. Oni tankovi sto su uzeti na iigmanu tj bjelasnici ( prvi tenkovi kojih se ARBIH dokopala), da li su bili iz sastava Hercegovackog korpusa ili sarajevsko romanijskog?
Post Reply