Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#326 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

nasa wrote:
zagortenej wrote:upozorenje: sadržaj ove stranice se ne preporučuje za vehabije mlađe od 18 god. zbog sadržaja koji se ne mogu naći u zvaničnoj vehabijskoj literaturi
A kako vi toliko znate o vehabijama pa ste i strucnjaci za njihovu literaturu,a ne mislim samo na tebe nego inace ....otkud toliko interesovanje ,iz licnog iskustva ,poznavanja i razocarenja u vehabije ili ....
Iskreno,recimo da se slazem da pristup od strane selefija odredjenim pitanjima i odredjena praksa iziskuju pojasnjenja ali nekako budem skepticna prema tolikom izljevu nezadovoljstva da ne upotrjebim teze rijeci koje su i na ovoj temi cesto izrecene u pravcu vehabija ....nije lijepo :wink: moze se to valjda fino rijesiti....
npr.ako bi podjelili petrodolare mislim da bi to bio fin pocetak razumjevanja medju muslimanima svih pravaca :D
namjerno sam stavio to upozorenje jer se oni tako ponašaju, oni ne daju svojim pripadnicima da čitaju drugu literaturu, tačnije da slušaju druga mišljenja. i mislim da smo previše tolerantni mi muslimani, ovi uzimaju za pravo da prezentuju islam na pogrešan način, ali što je najgore, ipak se to radi smišljeno, nisu oni toliko naivni. i onda imamo iskrivljenu sliku islama u svijetu, zapadnjaci nam svašta govore o Poslaniku s.a.w.s., ali su i u pravu, oni kažu: vi ste muslimani to rekli, to piše u vašim knjigama. i dokle više da tolerišemo to ponašanje? ubacili su knjigu Zapečaćeni dženetski napitak po cijelom svijetu i ubacili u nju samo par netačnih stvari, ali toliko bitnih da su promijenili sliku o islamu; to su godine hzr. Aiše kad se udala za Poslanika s.a w.s., ubistvo (da ne kažem masakr) pripadnika plemena Benu Kurejze... jel to Poslanik naš radio, de se zapitajte malo, hoćemo li sve progutati što nam serviraju?!?
zagortenej

#327 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

fatamorgana wrote:
zagortenej wrote:
fatamorgana wrote:Naso a zar te ovo pomalo ne zabrinjava .... kakav je tvoj stav kao vjernika o svemu ovome?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-selef ... /130625105
ma nisu oni ozbiljni, oni se samo igraju :D
pa pozovi ih kode sebe kući nek' se malo igraju, :D
neka fala, daleko im kuća bila :D
Towelie

#328 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Koji je problem ako neko izabere da ide u dzihad protiv neprijatelja Islama? Cak je sva sunijska ulema pozvala na dzihad u Siriji.
zagortenej

#329 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Koji je problem ako neko izabere da ide u dzihad protiv neprijatelja Islama? Cak je sva sunijska ulema pozvala na dzihad u Siriji.
je li bio koncenzus uleme? :D
fatamorgana

#330 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:Koji je problem ako neko izabere da ide u dzihad protiv neprijatelja Islama? Cak je sva sunijska ulema pozvala na dzihad u Siriji.
Istinski džihad je rat protiv samog sebe, protiv vlastitog ega/ nefsa i traje čitav život, projiciranje te borbe na vani je znak slabosti jer vanjskog neprijatelja je mnogo lakše pobijediti od onog unutrašnjeg ....
zagortenej

#331 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

zagortenej wrote:
je li bio koncenzus uleme? :D
džihad u kojem je dozvoljeno jesti i ljudsku jetru i srce, jel i to ulema odobrila? naći ćete vi sa svojim poremećenim poimanjem islama dokaz i da je to halal, sve što vam godi je halal, a što vam ne godi je haram. to je vaš islam
nasa

#332 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

zagortenej wrote:
nasa wrote:
zagortenej wrote:upozorenje: sadržaj ove stranice se ne preporučuje za vehabije mlađe od 18 god. zbog sadržaja koji se ne mogu naći u zvaničnoj vehabijskoj literaturi
A kako vi toliko znate o vehabijama pa ste i strucnjaci za njihovu literaturu,a ne mislim samo na tebe nego inace ....otkud toliko interesovanje ,iz licnog iskustva ,poznavanja i razocarenja u vehabije ili ....
Iskreno,recimo da se slazem da pristup od strane selefija odredjenim pitanjima i odredjena praksa iziskuju pojasnjenja ali nekako budem skepticna prema tolikom izljevu nezadovoljstva da ne upotrjebim teze rijeci koje su i na ovoj temi cesto izrecene u pravcu vehabija ....nije lijepo :wink: moze se to valjda fino rijesiti....
npr.ako bi podjelili petrodolare mislim da bi to bio fin pocetak razumjevanja medju muslimanima svih pravaca :D
namjerno sam stavio to upozorenje jer se oni tako ponašaju, oni ne daju svojim pripadnicima da čitaju drugu literaturu, tačnije da slušaju druga mišljenja. i mislim da smo previše tolerantni mi muslimani, ovi uzimaju za pravo da prezentuju islam na pogrešan način, ali što je najgore, ipak se to radi smišljeno, nisu oni toliko naivni. i onda imamo iskrivljenu sliku islama u svijetu, zapadnjaci nam svašta govore o Poslaniku s.a.w.s., ali su i u pravu, oni kažu: vi ste muslimani to rekli, to piše u vašim knjigama. i dokle više da tolerišemo to ponašanje? ubacili su knjigu Zapečaćeni dženetski napitak po cijelom svijetu i ubacili u nju samo par netačnih stvari, ali toliko bitnih da su promijenili sliku o islamu; to su godine hzr. Aiše kad se udala za Poslanika s.a w.s., ubistvo (da ne kažem masakr) pripadnika plemena Benu Kurejze... jel to Poslanik naš radio, de se zapitajte malo, hoćemo li sve progutati što nam serviraju?!?
Slazem se,ova pitanja su ozbiljna i zahtjevala su opsirniji pristup i meni je to upalo u oci pri citanje navedene knjige koja je inace sasvim OK....
Ali gledaj,tema su sije ili preciznije jedan dio istih,zasto ne odgovoriti smireno,argumentima itd.na optuzbe koje idu u pravcu sija zasto se mora odmah kontrirati vehabijama.Meni to bude malo sumnjicavo jer mene kada pitaju nesto odgovaram onim u cemu sam ja ,a ne pricom o onim koje smatram pogresnim ma koji god oni pravac bili....
zagortenej

#333 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Slazem se,ova pitanja su ozbiljna i zahtjevala su opsirniji pristup i meni je to upalo u oci pri citanje navedene knjige koja je inace sasvim OK....
Ali gledaj,tema su sije ili preciznije jedan dio istih,zasto ne odgovoriti smireno,argumentima itd.na optuzbe koje idu u pravcu sija zasto se mora odmah kontrirati vehabijama.Meni to bude malo sumnjicavo jer mene kada pitaju nesto odgovaram onim u cemu sam ja ,a ne pricom o onim koje smatram pogresnim ma koji god oni pravac bili....
a šta misliš zašto je otvoren ova tema? ko su rafidije? ja nit' sam upoznao kojeg nit' sam znao da postoje. ali to je vehabijska taktika, optuži svakog ko nije istomišljenik, nađi mu prikladno ime, rafidija zvuči dobro, običan narod ne zna ko su oni, nit' će saznati i onda samo opleti...
nasa

#334 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

Ima vise problema i pitanja koja bi se postavila zato se ostavi poziva na dzihad ,neka ulema koja je kompetentna daje i pojasnjava svoje stavove ,smatraj ovo opomenom!
zagortenej

#335 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

@nasa

sjeti se kako je Poslanik s.a.w.s. naredio da se sruši džamija koju su licemjeri napravili da bi podijelili vjernike, a ta džamija je bila veća i ljepša od one u Medini, ali bilo je bitno da se odmah reaguje, dok nisu uzeli maha.
zagortenej

#336 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

i smatram da nemamo mi šta pričati o rafidijama, možemo kad ne budemo imali pametnijeg posla, a imamo ga napretek.
J3r1ch0

#337 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

zagortenej wrote:
Utvrditi da su Vehabije zabludjela sekta kakvom je prikazuju je vro lako, potrebno je samo dokazati da njihovi akaidski/fikski stavovi nisu prisutni u pravnim školama Ebu Hanife, Malika, Šafije i Ahmeda ibn Hanbela
prelazimo na akademski nivo? mogu oni biti formalno u okviru ehlusunneta, ali njihova praktična djela i ponašanje ih izdvajaju od većine.] a i petrodolari takođe, nije isto provoditi dawu sa neograničenim budžetom, i bez budžeta.

S obzirom da su Vehabije na akademskom nivou dio ehlusunneta a na rekla-kazala nivou nisu nema smisla da dalje ulazimo u diskusiju.

Rekao je Allah dž.š. u osmom ajetu sure El-Maideh:

O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!
zagortenej

#338 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

J3r1ch0 wrote:
zagortenej wrote:
Utvrditi da su Vehabije zabludjela sekta kakvom je prikazuju je vro lako, potrebno je samo dokazati da njihovi akaidski/fikski stavovi nisu prisutni u pravnim školama Ebu Hanife, Malika, Šafije i Ahmeda ibn Hanbela
prelazimo na akademski nivo? mogu oni biti formalno u okviru ehlusunneta, ali njihova praktična djela i ponašanje ih izdvajaju od većine.] a i petrodolari takođe, nije isto provoditi dawu sa neograničenim budžetom, i bez budžeta.

S obzirom da su Vehabije na akademskom nivou dio ehlusunneta a na rekla-kazala nivou nisu nema smisla da dalje ulazimo u diskusiju.

Rekao je Allah dž.š. u osmom ajetu sure El-Maideh:

O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!
ja ne mrzim nikog, ali neću da prešutim laži na Poslanika s.a.w.s. i iskrivljavanje istorije islama i razna podmetanja. ja ne znam zašto se u školi uči istorija ljudske civilizacije, vjerovatno je neko skontao da je to vrlo bitno, kako bi ljudi nešto naučili o svojoj istoriji. jedino kod muslimana je istorija obavijena velom tajni ili se uopšte ne interesujemo za nju. ko god hoće, nek pročita kako je nastao vehabijski pokret, kakvu su ulogu imali u rušenju hilafeta i sve će biti jasno. mogu oni iznositi hiljade dokaza ali istorijske činjenice se ne mogu izmijeniti.
a ove ajete koje si naveo trebaju prvo vehabije primijeniti, ...jer Allah doista zna šta čine...
zagortenej

#339 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

fatamorgana wrote:Naso a zar te ovo pomalo ne zabrinjava .... kakav je tvoj stav kao vjernika o svemu ovome?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-selef ... /130625105
a jeste li se ikad zapitali zašto Palestina nije nikad na njihovom popisu? stvarno bih volio da dobijem objašnjenje
Teea

#340 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Teea »

to za neprijatelje islama zavisi iz cijeg ugla gledas,shehadet imaju i jedni i drugi.A koliko znam bosanska oficijalna ulema je pozvala da se ne ide u "dzihad" u SIrij , al danas ulema hvala bogu vise nego vjernika i za svaciji ukus pa volja ti ilahije uz muziku il bez muzike uz zvuk mitraljeza u transu medju 73 hurije i svi su na haku samo vjeruj
Towelie

#341 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Tea, to sad zavisi ko je za tebe reprezentativna ulema. Ja bih uvek pre poslusao fetvu Muhameda Hasana nego recimo Kavazovica. Al opet kazem, to je individualno, verovatno neko misli i drugacije i to je u redu.
live82

#342 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by live82 »

el-Fauzân o odlazku u Siriju
Govori: ´Alim Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: http://www.al-afak.com/showthread.php
Datum: 1433-06-06/2012-04-27
The video cannot be shown at the moment. Please try again later.
Pitanje:
Šta se može uraditi za braću u Siriji i Šamu? Da li je obaveza ići u džihad u ovakvom vremenu?

Odgovor:
Đžihad će postati obavezan ako vladar pozove. Ako vladar, musliman poziva u džihad i mobiliše ljude vojnike za džihad, onda je obaveza sposobnome da se odazove a vladar to zahtijeva od njega.

Poslanik (salla Allâhu alejhi ve sellem) je rekao:”Kada vam se naredi da izađete (u borbu), vi će te izaći (u borbu)

مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمُ انفِرُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الأَرْضِ

”O vjernici, zašto ste neki oklijevali kada vam je bilo rečeno: ”Krenite u borbu na Allâhovom putu!”, kao da ste za zemlju prikovani? 9:38
Džihad se mora odvijati pod vodstvom vladara koji je musliman.

Što se tiče pojedinaca koji će se prihvatiti oružija svaki pojedinačno, onda to neće donijeti korist. Dovešće samo do krvoprolića. Neće doprinijeti ujedinjenju ili nečem drugom.
Ovo se iskusilo i čista je fakta. Dužni smo da se molimo za našu braću muslimane da pobijede i da im Allâh podari uspjeh protiv onih koji ih tretiraju nepravedno.
live82

#343 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by live82 »

Ibn ´Usejmîn o tekfiru na rafidije

Govornik: Imâm Muhammed bin Sâlih bin ´Usejmîn
Izvor: Likâ’ el-Bâb el-Meftûh (189 B)

Pitanje:

Da li tekfiriti rafidije (râfidah) općenito?

Odgovor:

Kao i svi ostali novotari (Ahl-ul-Bid´ah) ni rafidije nisu sve iste. Oni se međusobno mnogo razlikuju. Neki počine nevjerstvo, a drugi ne. Neki od njih su neuki ništa ne razumiju. Ne može se dati sveobuhvatni sud za njih sviju dok se ne prouči svaki pojedinac posebno. Isto važi i za mu’tezile, džehmije i ostale novotare.
live82

#344 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by live82 »

Šta predstavlja tekfirenje jednog muslimana?
Autor: Imâm Muslim bin el-Hadždžâdž en-Nîsâbûrî
Objašnjava: Imâm Jahjâ bin Šeref en-Nevevî
Izvor: Sharh Sahîh Muslim (2/42-43)
Dâr al-Kutub al-´Ilmiyya, 1421/2000

111 – Ebû Bekr bin Ebî Šejbe nam je ispričao: ”Muhammed bin Bišr i ´Abdullâh bin Numejr su nam ispričali: ´Ubejdullâh bin ´Umer nam je ispričao, od Nâfi´a, od ´Ibn ´Umera da je Vjerovjesnik (sallallâhu ´alejhi ve sellem) rekao:
”Ako čovjek proglasi svog brata nevjernikom, to se vrati jednom od njih dvojice.”
Jahjâ bin Jahjâ et-Temîmî, Jahjâ bin Ejjûb, Kutejbe bin Se´îd i ´Alî bin Hudžr su nam ispričali, od Ismâ´îl bin Dža´fera koji je rekao: Jahjâ bin Jahjâ je rekao: Ismâ´îl bin Dža´fer nam je ispričao, od ´Abdullâh bin Dînâra koji je čuo Ibn ´Umera kako kaže: Allâhov Poslanik (sallallâhu ´alejhi ve sellem) je rekao:
”Ako čovjek kaže svome bratu ”O ti nevjerniče”, to se vrati jednom od njih dvojice. Ili je tako kao što je kazao, ili se to vrati njemu.”
Objašnjenje:
Ovaj hadis je jedan od hadisa kojeg učenjaci smatraju dvosmislenim s obzirom da njegova očita formulacija ne može biti njegovo pravo značenje. Ovo se temelji na tome da Sljedbenici Istine (Ahl-ul-Haqq) ne smatraju jednog muslimana nevjernikom ako bi pao u grijehe kao što su ubistvo i blud. Isto važi i za nazivanje svoga brata ”nevjernikom” bez vjerovanja da je [njegova] vjera poništena. Ako se onda poznaje ovo što smo spomenuli, ovaj hadis se može tumačiti na vise načina:
Prvo: Da to važi za onoga ko smatra dozvoljenim to reći. Ta osoba huli. Prema ovom značenju, optužba se vraća njemu.
Drugo: Da njegovo potcjenjivanje brata i grijeh u proglašavanju istog nevjernikom, se vraća njemu.
Treće: Da se ono odnosi na Haridžije koji proglašavaju vjernike nevjernicima. Ovo objašnjenje je prenio el-Kâdî ´Ijâdh (rahimehullâh) od Imâma Mâlika bin Enes. Međutim, ovo objašnjenje je slabo, jer ispravno mišljenje koje većina učenjaka ima kaže da Haridžije , kao i svi ostali Ehl-ul-Bid´ah, nisu nevjernici.
Četvrto: Da ga ova optužba vodi ka nevjerstvu.
Peto: Da se njegov Tekfîr vraća njemu. Znači, ne vraća mu se nevjerstvo već njegov Tekfîr kada proglasi svog brata vjernika nevjernikom. To je kao da sam sebe proglašava nevjernikom. Ovo je ili zato što on proglašava nevjernikom nekog poput samog sebe, ili da je proglasio nekog nevjernikom, kojeg proglašava nevjernikom samo neko ko ne vjeruje u Islâm – a Allâh zna bolje.

Ko ima pravo na Tekfir, Tebdî’ i Tafsîk?
Autor: ‘Alim Salih bin Fauzan el-Fauzan
Izvor: http://alfawzan.ws/sites/default/files/ ... 7-4-16.mp3
Datum: 1427-04-16/2006-05-15

Pitanje:

Ko ima pravo učiniti Tekfir i Tefsîk na ljude?

Odgovor:

Ulema kada uvide to. Ulema su ti koji znaju kada treba presuditi za nevjerstvo, grijehe i novotarije.
Ulema odlučuje o tome.
live82

#345 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by live82 »

Jedna od najboljih knjiga protiv Râfidija
Autor: Šejh ‘Abdus-Salâm bin Bardžas Âl ‘Abdil-Karîm
Izvor: Tarîkh Tadwîn-il-’Akîda as-Selefijja, strana 165
325 – Ithbât Imâmati Ebî Bekr as-Siddîq
Napisao je Ibn Zindžûjah. On se zvao Ebû Bekr Muhammad bin Hâtim bin Zandžûjah el-Bukhârî.
Ibn Kathîr je pomenuo knjigu u ”al-Bidâjah ven-Nihâjah” i citirao je. Ova knjiga je jedna od najboljih knjiga koja pobija zablude Râfidija. U njoj on citira Imâma Ibrâhîma bin Ja’qûba el-Džûzadžânîja.
Kroksica

#346 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

live82 wrote:Jedna od najboljih knjiga protiv Râfidija
Napisao je Ibn Zindžûjah. On se zvao Ebû Bekr Muhammad bin Hâtim bin Zandžûjah el-Bukhârî.
Ibn Kathîr je pomenuo knjigu u ”al-Bidâjah ven-Nihâjah” i citirao je. Ova knjiga je jedna od najboljih knjiga koja pobija zablude Râfidija. U njoj on citira Imâma Ibrâhîma bin Ja’qûba el-Džûzadžânîja.
De brato nesto konkretno, ja te nista ne skontah. :D
live82

#347 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by live82 »

Jedna od najboljih knjiga protiv Râfidija

Draga sestro da i mene i tebe Allah uputi na pravi put sve muslimane i one koji su za upute amin

Autor je spomenio u svojoj knjizi (strana 165
325 – Ithbât Imâmati Ebî Bekr as-Siddîq)
kako se knjiga zove i koje autor te knjige o rafidama. Ja ne znam da li ima prijevod znacenja na nasem jeziku Allah najbolje zna. Ali da znas sestro dobro je znati o sektama i njihovim zabludama. Jer ako nemas znanja o njima, moze ti neko sumlju da ubaci u vjeru i eto problema. Da nas Allah sacuva i uputi na pravi put amin
Ja se nadam da razumijes.
live82

#348 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by live82 »

Uzimanje znanja od neuke omladine je predznak Sudnjega Dana
Govornik: `Alim Rabî` bin Hâdî el-Medhalî
Izvor: `Awâ’iq fî Tarîq Tâlib-il-`Ilm, strana 33-34
Drugi faktor koji ljude spriječava od znanja je da omladina počinje podučavati – والعياذ بالله. Predznak Sudnjega Dana je da se znanje traži kod omladine. Oni nešto malo nauče i smatraju da su učenjaci, a u stvari su mladi jadnici koji misle da su dostigli cilj. Krenu da pričaju, a neuki ljudi se okupljaju oko njih i ignorišu učenjake. Ovo je predznak Sudnjega Dana. Jedan od predznaka Sudnjega Dana je da će ljudi ostaviti velike učenjake da bi tražili znanje kod neuke omladine koja misli da je sposobna. Ovo je katastrofa. `Abdullâh bin Mas`ûd je rekao:
”Ljudi će se nalaziti u dobrom stanju sve dok budu uzimali znanje od svojih pouzdanih i učenjaka…”
Razmisli o ovim riječima:
”Kada budu uzimali znanje od svojih malih, propast’ će.”
Ovo je prepreka na putu ka znanju.
Postoje ljudi koji žele imati znanje pa budu prevareni od ove omladine. Oni krenu misliti da je on jedan od najučenijih ljudi. Da su samo otišli kod nekog drugog uvidjeli bi da je on i sam u potrebi da uči sa njima i da na koljenima sjedi pred učenjacima.
To što oni krenu da pričaju je velika katastrofa i velika prepreka na putu do znanja. Oni su kao razbojnici koji odvraćaju ljude od znanja i od učenjakâ. Ovo je predznak Sudnjega Dana. Ovo je loš znak koji će se pojaviti prije Sudnjega Dana. Ovaj mladić možda daje fetve o nečemu što ne zna. On možda priča o Allâhu bez znanja:
قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالْإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَنْ تُشْرِكُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ
”Reci: Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i tajni, i grijehe, i neopravdanu primjenu sile, i da Allâhu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allâhu govorite ono što ne znate.” 7:33
Studenti moraju imati uvid. Moraju se navikavati na velike učenjake, učenjake sa širokim znanjem, koji su svoje živote proveli tražeći znanje i šireći znanje. Oni imaju iskustva. Na jednom jedinom sjedenju od njih možeš dobiti nešto za što bi tebi trebalo više godina. Oni ti daju sažetak zasnovan na znanju. Ako biste ti i tvoji mladi učitelji počeli istraživati oko istog pitanja, ne biste ništa zaključili. Ovo je takođe faktor sa kojim se studenti mogu susresti. Zato moraju misliti na to.
live82

#349 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by live82 »

Imâm el-Adžurri je rekao:
Učenjaci su svjetlost Allâhovim robovima, svjetionici državama, stubovi ummeta i izvori mudrosti. Oni prouzrokuju šejtanov gnjev. Pomoću njih žive srca pravovjernih i zbog njih umiru srca zabludjelih. Njihovo postojanje na zemlji je poput nebeskih zvijezda pomoću kojih se raspoznaje pravac na kopnu i na moru. Kada se ugase čovjek se izgubi ali dok sjaju vidi se jasno.
(Ahlakul-’Ulema’, str. 10)
zagortenej

#350 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Kroksica wrote:
live82 wrote:Jedna od najboljih knjiga protiv Râfidija
De brato nesto konkretno, ja te nista ne skontah. :D
jel ti sad jasnije? :D
Post Reply