Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kabal1337

#32451 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

RagibUzoriti wrote: 15/12/2020 12:24 Gdje onaj majstor, da mi kaze na koliko NM da stegnem sarafe sto prolaze kroz ovo oscilirajuce rame?

Mogu li da ih namazem biljnim maslom u nedostatku keramicke paste?

Image
Pa nije slagao covjek da se lafete stezu u prirodnom polozaju tj. Pod teretom automobila. Tako svako fabricko uputstvo kaze.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#32452 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

kabal1337 wrote: 15/12/2020 17:21
RagibUzoriti wrote: 15/12/2020 12:24 Gdje onaj majstor, da mi kaze na koliko NM da stegnem sarafe sto prolaze kroz ovo oscilirajuce rame?

Image
Pa nije slagao covjek da se lafete stezu u prirodnom polozaju tj. Pod teretom automobila. Tako svako fabricko uputstvo kaze.
Nisam ja rekao da je slagao. Nego na koliko NM da ove stegnem, nisam nasao upustvo za upotrebu.

Ustvari ja konkretno ove dijelove vec stegao dok su tockovi bili odvojeni od zemlje.
Moram da ga pitam jel to znaci da ponovo skidam pa da stezem kad bude na zemlji ili?
Al'din

#32453 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

RagibUzoriti wrote: 15/12/2020 18:02

Image
Nisam ja rekao da je slagao. Nego na koliko NM da ove stegnem, nisam nasao upustvo za upotrebu.

Ustvari ja konkretno ove dijelove vec stegao dok su tockovi bili odvojeni od zemlje.
Moram da ga pitam jel to znaci da ponovo skidam pa da stezem kad bude na zemlji ili?
Jok, samo popusti pa ponovo dotegni :mrgreen: pazi na taj rukavac u koji se kugla instalira, ako kihneš prilikom dotezanja, puknut ce :lol:
RagibUzoriti

#32454 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

Al'din wrote: 15/12/2020 22:09
RagibUzoriti wrote: 15/12/2020 18:02

Jok, samo popusti pa ponovo dotegni :mrgreen: pazi na taj rukavac u koji se kugla instalira, ako kihneš prilikom dotezanja, puknut ce :lol:
U kuglu sam nasuo dvokomponentnog ljepila da dobro stegne,da se ne mrda. Konto sam zavariti,ali elektroda mi nesto brlja kad varim :lol:
jasko__

#32455 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jasko__ »

Molim pomoc oko problema sa DPF.
Vozim Octviju 2012 1.6 tdi 250 000 na satu.
Posto moja zimska voznja se svodi na odlazak i vracanje sa posla i malo gradske voznje motor tokom hladnih dana se ne stigne ugrijati i postici radnu temperaturu.
Prije par dana mi se upalila lampica DPF. Problem sam privremeno rijesio vozenjem auta 10tak kilometara na 3000 obrtaja u 3 brzini. Medjutim nakon 7 dana osjetim da bi se lampica mogla ponovo upaliti pa sam preventivno opet izasao na otvorenu cestu i propuhao auto.
Molim vasu pomoc sta da radim.
Da li da povremeno izlazim na otvorenu cestu i propuhujem., da li da idem na regeneraciju preko laptopa, da koristim neke aditive ili da uradim masinsko pranje DPF (molim misljenje za ovo jer nemam iskustva, kolika mi je to garancija da se nece pojavljivati problem u slijedecih par godina). Molim pomoc...

Mislim na skidanje DPF i masinsko pranje. Da li neko ima sa ovim iskustava i ako ima kod koga da vozim da ovo uradim?

Jaran je radio ovo masinsko pranje kod Neskovica u Sarajevu i nakon mjesec dana imao isti problem i na kraju ukinuo DPF. Mozda je ovo bio neki problem kod njegovog auta i cijelog sistema, a mozda ipak nije ni ovaj nacin najsigurniji.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#32456 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

problem je kod neskovica jer oni ne znaju uopste sta rade :run:
Al'din

#32457 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

bitanga_sa_otesa wrote: 16/12/2020 08:53 problem je kod neskovica jer oni ne znaju uopste sta rade :run:
Prijatelj iz Kladnja radio kod Neskovica, krenuo kuci nazad, na putu prije Zenice crkne mu turbo. DPF nije bio ociscen, bio je zabetoniran.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#32458 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

jasko__ wrote: 16/12/2020 08:42 Molim pomoc oko problema sa DPF.
Posto moja zimska voznja se svodi na odlazak i vracanje sa posla i malo gradske voznje motor tokom hladnih dana se ne stigne ugrijati i postici radnu temperaturu.
Prije par dana mi se upalila lampica DPF. Problem sam privremeno rijesio vozenjem auta 10tak kilometara na 3000 obrtaja u 3 brzini. Medjutim nakon 7 dana osjetim da bi se lampica mogla ponovo upaliti pa sam preventivno opet izasao na otvorenu cestu i propuhao auto.
Da li da povremeno izlazim na otvorenu cestu i propuhujem., da li da idem na regeneraciju preko laptopa, da koristim neke aditive ili da uradim masinsko pranje DPF (molim misljenje za ovo jer nemam iskustva, kolika mi je to garancija da se nece pojavljivati problem u slijedecih par godina). Molim pomoc...

Mislim na skidanje DPF i masinsko pranje. Da li neko ima sa ovim iskustava i ako ima kod koga da vozim da ovo uradim?

Jaran je radio ovo masinsko pranje kod Neskovica u Sarajevu i nakon mjesec dana imao isti problem i na kraju ukinuo DPF. Mozda je ovo bio neki problem kod njegovog auta i cijelog sistema, a mozda ipak nije ni ovaj nacin najsigurniji.
Ima u Tesnju,ljudi dobro rade 🙂

https://www.dpfturboservis.ba/

Kakav neskovic,kurton 💀

A vidi jednu stvar,sve trebas prekontrolisat,ubrizgavanje,egr,pcv i turbo,jer moze se opet brzo napunit ako je nesto prije njega neispravno..
kabal1337

#32459 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Nemas tu garancije, taj sto cisti ce uvijek naci izgovor tipa dizna, egr i el. Ciscenje je glupost, i mozes izvuci godinu dana. Kod mene je prijatelj cistio, nije prosla ni godina opet problem. Nema fajde od ciscenja pogotovo ako ti je kratka ruta.
+ Da ne pricam o ustedi goriva

Po pravilu 1 reg na pun rezervoar
Evolution_IV

#32460 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

Jah,kako moj jaran voza vec 3cu godinu od ciscenja :zoka:

Jebo vas gasenje kako softwersko tako i mehanicko :run:
bitanga_sa_otesa

#32461 Re: Pitamo Mehanicare ?

Al'din wrote: 16/12/2020 09:12

Prijatelj iz Kladnja radio kod Neskovica, krenuo kuci nazad, na putu prije Zenice crkne mu turbo. DPF nije bio ociscen, bio je zabetoniran.
dvojica prijatelja mehanicara imala iste probleme ,jer su nosili tamo,kao lafo da ciste ,vrate na auto pritisak nije dobar,odnesu kod drugih ljudi ociste sve bude ok..davno sam ja pisao da ne znaju nagib nastelovat na autima gdje ima stelovanje,a ne neke slozenije poslove ...
Laplace

#32462 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Laplace »

Koliko ja znam, Nešković to uradi za nekoliko sati. Problem je (bar kako kažu neki majstori) što se DPF za tih par sati ne osuši kako valja. Meni je jedan majstor govorio da bi mi uradio čišćenje DPF-a ako zatreba, ali bi auto kod njega bilo dva-tri dana, DPF bi se sušio u mašini dugo (samo čišćenje je brzo, sušenje se dugo radi). Ako se dobro en osuši, čestice se lijepe i ostaju tu.

To koliko sam zapamtio, davno bilo, otad mi je povremena oštrija vožnja autoputem pročistila DPF (sa 59% na 25%, prema dijagnostici) pa zasad nemam potrebe razmišljati o mašinskom čišćenju.
Laplace

#32463 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 16/12/2020 08:53 problem je kod neskovica jer oni ne znaju uopste sta rade :run:
Onda bi na onoj reklami trebali napisati "Akcija! Betoniranje DPF-a 200 KM". :D
bitanga_sa_otesa

#32464 Re: Pitamo Mehanicare ?

Laplace wrote: 16/12/2020 11:05 Problem je (bar kako kažu neki majstori) što se DPF za tih par sati ne osuši kako valja.
upravo,to je najveci problem.
Evolution_IV

#32465 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

u HR ima i ovih sto ga "ispeku" :-D

http://www.puric.hr/index.php/ciscenje-dpf-filtera/

Postupak čišćenja:

Pregled jezgre keramike filtra inspekcijskom kamerom. Filter koji ispunjava uvjete za čišćenje ne smije imati mehaničkih oštećenja, biti rastopljen, zatvoren..
Instaliranje filtra u stroj
Ispitivanje povratnog tlaka, pokazuje stupanj začepljenja filtra prije čišćenja
Primjena sredstva za čišćenje
Pokretanje postupka čišćenja. Temperatura vode 60 ℃
Analiza prljave vode koja izlazi iz filtra (boja, količina ulja)
Čišćenje (10 – 20 min)
Sušenje (oko 30 min) sa vrućim zrakom, cca 150 ºC
Ispitivanje povratnog tlaka, pokazuje stupanj začepljenja filtra nakon čišćenja. U nedostatku punog protoka, povratak na točku 5.
Snimanje uloška filtra s inspekcijskom kamerom
Priprema izvještaja.

Ispitivanja jasno su pokazali da je najučinkovitija metoda čišćenja filtera DPF / FAP / KAT čišćenje vodom pod visokim pritiskom s dobro odabranim deterdžentom. S druge strane, kemijsko čišćenje pokazalo se kao najgora i najinvazivnija metoda.
Samo hidrodinamičko čišćenje bila je jedina šansa da se riješe svih vrsta čvrstih čestica iz ulaznih kanala filtarskog uloška.

Ostale metode nisu jamčile takvu učinkovitost, čuvajući strukturu filtarskog uloška neoštećenom.

Druge metode čišćenje:

Termička obrada u indukcijskoj peći omogućuje izgaranje čađe u kanalima filtera do stvaranja pepela, za razliku od uvjeta u ispušnom sustavu, gdje čestice čađe reagiraju s dušikovim dioksidom iz ispušnih plinova, iz kojih nastaju ugljični monoksid i dušični oksid. Oni se, s druge strane, u kombinaciji s kisikom formiraju ugljikove diokside i dušikove okside koji izlaze iz ispušnog sustava.

Jednostavno rečeno, čađa tamo oksidira do plinskog oblika, kojem je puno lakše izaći iz filtra nego pepeo.

Osim toga, učinkovitost ove metode malo ovisi o sreći.

Prekratko vrijeme obrade znači da snažno komprimirana čađa smještena unutar jezgre filtera neće izgorjeti i filtar neće povratiti punu učinkovitost. S druge strane, predugo vrijeme zagrijavanja dovodi do degradacije jezgre filtera. Nakon toplinske obrade, kanali filtarskog uloška blokiraju se pepelom, koji je, ovisno o prethodnom postupku izgaranja čađe, manje ili više prikladan za puhanje komprimiranim zrakom.

Ultrazvučnim čišćenjem je moguće očistiti s slabo ili umjereno zaprljane filktere.

Nažalost, većina filtera dolazi u lošem stanju.

U takvim uvjetima čišćenja tekućina za čišćenje ne prolazi kroz sve kanale, ostavljajući neke od njih netaknute

Pneumatska obrada nije dobra za čišćenje filtera zagađenih uljem i sa velikim naslagama ugljika.

Kvar turbopunjača ili sustava ubrizgavanja često vode do punjenja DPF-a motornim uljem ili nesagorijelim dizelskim gorivom.

Pored toga, u ovoj je metodi potrebno izrezati filter, ukloniti jezgru filtra i zatim zavariti.

Samo regeneracija u servisnom načinu rada ima smisla samo kod automobilima s manjom kilometražom, gdje je u blokiranim kanalima filtera manje nakupljene čađe. Takva čađa lako izgara u obliku plina.

U automobilima s preko 100 000 km takav postupak se vrlo rijetko pokaže učinkovitim.

Spaljena čađa oslobađa samo mali dio filtrirnih kanala, preostali dio je još uvijek ostaje blokiran čađom.

Čišćenje kemijskim preparatima je pravo mučenje za filter.

U većini slučajeva, kemikalija otapa čvrste česticama filtera, blokirajući filter u još većoj mjeri. Vrlo često može dovesti do mehaničkog oštećenja filtera.
RagibUzoriti

#32466 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

Ustanovili smo da Neskovic raja brljave i fusere. Znaci bacanje para,ako se odlucite popravljati vozilo tamo. Inace ne vjerujem nimalo ovim servisima tamo iza Dobrinje 1 i dalje,zbog iskustva kojeg sam imao kad sam dobio klempu za neki servis koji sam radio jednom. Ono konto ide sve na obraz,a oni mi ga zabili do balcaka :izet:

Medjutim mene nesto drugo interesuje.

Ovo:
jasko__ wrote: 16/12/2020 08:42 Medjutim nakon 7 dana osjetim da bi se lampica mogla ponovo upaliti

Sesto culo ili nesto drugo u pitanju?
Last edited by RagibUzoriti on 16/12/2020 11:30, edited 1 time in total.
vjeshalica

#32467 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vjeshalica »

Mozda mu je pocelo pomalo kandisat u autu.....
ado-nekad-sampion

#32468 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-nekad-sampion »

Ja sam cistio, ali ne u BiH, prije cca 2 godine, od tad nikakvih problema. Kako, nemam pojma, majstor skinuo, poslao firmi koja se tim bavi, firma poslala ispis kako/sta i garanciju pola godine nazad s DPFom i to je sve.

Ako su ostali sklopovi ok, ne vidim kako ciscenje ne pomaze, naravno ako to radi neko ko zna sta radi.

Ovo sto covjek osjeti, to je osjecaj koji dobijes kad se zadesi taj problem. :D Kad cesto pokusava regeneraciju to je jasan znak da ce lampica vrlo brzo zasijati ponovo. :D

Nego moj savjet, zajebi to propuhivanje, ako DPF nikad nije diran dobro je i potrajao 250 k, otidji majstoru koji ce znati sta treba raditi i kome poslati na ciscenje. Vjerujem da i u BiH vec postoje ljudi koji znaju sta rade.
soferina

#32469 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by soferina »

Evolution_IV wrote: 16/12/2020 10:24 Jah,kako moj jaran voza vec 3cu godinu od ciscenja :zoka:

Jebo vas gasenje kako softwersko tako i mehanicko :run:
sto bolan psujes, ponasas se ko idol ti , nisi ti mehanicar, ne stoji ti takav rijecnik
soferina

#32470 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by soferina »

od kad se u Kladanj iz Sarajeva ide preko Zenice ?
Zeleni12

#32471 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Zeleni12 »

Kod Neskovica ne valja radit spuru, dpf...
Izbjegavat u sirokom luku
avijon

#32472 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by avijon »

Jednom odes majstoru ugasis softverski i mehanicki (izbusi ga) ostane sve fabricki izgled = nemas vise problema nikad, nece ti neki drugi dio stradat kao posljedica dpfa "zacepljenog".

Ili se vozaj svako malo obilazi majstore, cisti, mjenjaj pa nikad sa mirom nisi dok vozis auto, uvijek u glavi hocel moc jos itd.

Rijesi se belaja i ja cu uskoro poceo je zajebavat :thumbup:
artur morgan

#32473 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

Kad voziš auto sa 250 hiljada km na satu, ti osjećaji da će se nešto ubrzo pokvarit su očekivani i normalni :-D
iceman ze

#32474 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iceman ze »

Nije to do >250k na satu, bas uvijek tako. Imamo u firmi 2 ista auta, i motori, i brand. Razlika da je prvi 90% loko, a drugi 80%otvorena cesta. Ovaj loko pod garancijom, stalno u ovlasteni na dpf servis, ovaj drugi nikad.
ado-nekad-sampion

#32475 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-nekad-sampion »

Upravo, ali bez obzira kakva je voznja oni su projektovani na 150-200 k, tako da 250 k je super u svakom slucaju.
Post Reply