SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

hladan.preminger

#32451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

muha_sa wrote:jebeš sve pravilnike i zakone ako cu nekog na duši nosit :-) :-)

zato--opreza nikad dovoljno vozio u gradu il van

to je razumljivo kod normalnih ljudi, ja mačku zgazio u donjem lapcu i bilo mi žao
drug_profi

#32452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

hladan.preminger wrote:
drug_profi wrote:Ima jedan član zakona, ali evo pustiću ovog pravnika da ga nađe...
hladan.preminger wrote:pa de izleti na autoput pa nam se javi sutra
Na autoputu nema pješačkih prelaza.

pa u prkršaju je, po tebi nema veze
Pješak je u prekršaju kad krene prelaziti cestu na pješačkom prelazu iako mu svjetlosnim signalom nije dozvoljen prolaz. Slažeš li se?
Pretpostavljam - da.
Vozač je i tad dužan da omogući neometan prolazak pješaku koji je zakoraNuo na zebru.
Kaže član 111. tačka 1. majke mi.
славянин

#32453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

drug_profi wrote:
Pješak je u prekršaju kad krene prelaziti cestu na pješačkom prelazu iako mu svjetlosnim signalom nije dozvoljen prolaz. Slažeš li se?
Pretpostavljam - da.
Vozač je i tad dužan da omogući neometan prolazak pješaku koji je zakoraNuo na zebru.
Kaže član 111. tačka 1. majke mi.
Znaci kod svakog pjesackog prelaza brzina vozila nebi trebala 10-15 kmh da prelazi nebitno sto je crveno svjetlo pjesaku to za svaki slucaj ako on odluci da predje.

Mislim zakonski zaista jeste tako...
drug_profi

#32454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Zakonski ti njega moras pustiti, kao sto bi zakonski drot njemu trebao napisati kaznu nakon toga.
Ali kod nas svi znaju "prava" pa se tako i ponasaju.
Uglavnom posljedica elementarnog primitivizma, bezobrazluka i nekulture.
славянин

#32455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

drug_profi wrote:Zakonski ti njega moras pustiti, kao sto bi zakonski drot njemu trebao napisati kaznu nakon toga.
Ali kod nas svi znaju "prava" pa se tako i ponasaju.
Uglavnom posljedica elementarnog primitivizma, bezobrazluka i nekulture.
Pa zato i kazem 10-15 kmh jer ako on odluci da predje preko crvenog , ti ako vozis 40-50-60 na sat vjerovatno ces ga udariti, i onda po zakonu ga ti nisi propustio.

Ili u slucaju saobracajne nesrece onaj koji prvi krsi pravilo i uzrokuje nesrecu tim je odgovoran (posebno ako se radi o prelasku preko crvenog svjetla) ? - Ne znam ozbiljno pitam.
hladan.preminger

#32456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

vozač je dužan zaustaviti vozilo ispred pješačkoga prijelaza kada mu (vozaču) je danim znakom zabranjen prolaz
gjde ovdje pješak može na crvenom prelaziti cestu ili na neobilježenim mjestima meni je nejasno
drug_profi

#32458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

hladan.preminger wrote:
vozač je dužan zaustaviti vozilo ispred pješačkoga prijelaza kada mu (vozaču) je danim znakom zabranjen prolaz
gjde ovdje pješak može na crvenom prelaziti cestu ili na neobilježenim mjestima meni je nejasno
Ova gore rečenica ima zarez pa nastavak:
a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač ne smije da ometa prolaz pješaka koji su već stupili na pješački prelaz.
Niko nije rekao da je pjesacima dozvoljen krenuti u prelazak na crveno.
Vrati se na moj početni post na kojem si se ukljucio u raspravu pa vidi o čemu govorim.

Ali pravnički polako, riječ po riječ. Ne preskači.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#32459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

Malo previše iskače ovih legalista. Vozim ovom ulicom godinama i svaki put usporim, ali kakvih sam se scena nagledao, ni najbolji profi vozač ne bi prošao bez posljedica.

Nemojte braniti toliko pješake, jednostavno ponekad imaju neočekivane poteze. Nemojte ni skakati sa zaključcima, jer mozda je do vozača, mozda je do pješaka, mozda je obostrano.

Iskreno, prelazak na crveno bih tretirao kao samoubistvo, te ne bih teretio vozača i da vozi tri puta brze nego sto je dozvoljeno, osim za prekoračenje brzine.
Naslovnica

#32461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

un1ted wrote:Malo previše iskače ovih legalista. Vozim ovom ulicom godinama i svaki put usporim, ali kakvih sam se scena nagledao, ni najbolji profi vozač ne bi prošao bez posljedica.

Nemojte braniti toliko pješake, jednostavno ponekad imaju neočekivane poteze. Nemojte ni skakati sa zaključcima, jer mozda je do vozača, mozda je do pješaka, mozda je obostrano.

Iskreno, prelazak na crveno bih tretirao kao samoubistvo, te ne bih teretio vozača i da vozi tri puta brze nego sto je dozvoljeno, osim za prekoračenje brzine.
Ne zaboravi da umjesto hipstera sa slušalicama u oba uha može da izleti i dijete "k'o bez mozga", pogotovu oko škole. Nije mi se jednom desilo da vidim loptu kako se kotrlja po cesti a koji momenat nakon toga klinac istrčava na ulicu ne gledajući ima li auta. Čim vidim loptu na cesti ja na kočnicu.
Dok sam vozio u Njemačkoj pješak je bio svetinja. Naravno, ne prelaze tamo gdje ne smiju, ali smiju preći tamo gdje u krugu od, mislim da je u pitanju 100m, nema obilježenog pješačkog prelaza. Čik stisni pa nemoj stati čim pješak pokaže i najmanju namjeru da pređe kolovoz. 8-)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#32462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

Sta bi bilo kad bi bilo. Moze i bebica ispuzati iz kolica.

Pričamo o osobama koje NAMJERNO i potpuno svjesno prelaze na crveno, ili mimo pješačkog, bez poveznice sa ovim slučajem, da ne budem pogrešno shvaćen.

Prema tome, svaki prelazak van pješačkog, ili prelazak na pješačkom uz crveno svjetlo bi trebalo okarakterisati kao pokušaj samoubistva. Šta je drugo ako nije to?
. Čik stisni pa nemoj stati čim pješak pokaže i najmanju namjeru da pređe kolovoz. 8-)
Čik pređi tamo gdje nije dopušteno, ili na crvenom :)
Naslovnica

#32463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

un1ted wrote:Sta bi bilo kad bi bilo. Moze i bebica ispuzati iz kolica.

Pričamo o osobama koje NAMJERNO i potpuno svjesno prelaze na crveno, ili mimo pješačkog, bez poveznice sa ovim slučajem, da ne budem pogrešno shvaćen.

Prema tome, svaki prelazak van pješačkog, ili prelazak na pješačkom uz crveno svjetlo bi trebalo okarakterisati kao pokušaj samoubistva. Šta je drugo ako nije to?
. Čik stisni pa nemoj stati čim pješak pokaže i najmanju namjeru da pređe kolovoz. 8-)
Čik pređi tamo gdje nije dopušteno, ili na crvenom :)
Namjerno ili ne, ja ne bih nikoga da imam na duši ako znam da sam mogao spriječiti da do toga dođe.
Svakodnevno smo svjedoci šta debili od pješaka rade na Stupu, i da li je rješenje gaziti ih, pod opaskom da su sami krivi? :-)
Što se tiče Njemačke, spomenuo sam da pješak može preći kolovoz na neoznačenom mjestu ako je najbliža zebra udaljena više od 100 ili 150m, ne znam tačno. Mislim da je sličan zakon i kod nas. Koliko ljudi kod nas stane da propusti pješaka zebri, a da ne spominjem puštanje na neoznačenom mjestu?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#32464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

JThomas

#32465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

i zakonski i ljudski, u kolikom god je pješak prekršaju ti moraš upotrijebiti sav razuman napor da ga ne udariš. tu nema priče.
insomnia78

#32466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

Opet bajke o njemackim soferima
un1ted

#32467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

JThomas wrote:i zakonski i ljudski, u kolikom god je pješak prekršaju ti moraš upotrijebiti sav razuman napor da ga ne udariš. tu nema priče.
Ko tvrdi suprotno? Ovdje je problem jer su pješaci izdvojeni iz svega, pa se kaze da si MORAO stati u svakoj situaciji,bez obzira na druge činjenice.

Da je zakon drugacij, pazili bi i pješaci i bilo bi manje problema.

Bio ja kriv pred zakonom ili ne, biti ću kriv u svojoj glavi, pa i za mačku. Problem je sto do te krivnje doprinesu i drugi koje pravdate.

Jos jednom, neovisno o ovom slučaju, jer ne znamo detalje.
Naslovnica

#32468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

insomnia78 wrote:Opet bajke o njemackim soferima
Nisu bajke. Tamo gdje sam ja vozio, Rheinland-Pfalz, Saar i tamo prema Lux, apsolutna većina vozača su upravo onakvi kakvim sam ih opisao.
SmokingMan

#32469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

bitanga_sa_otesa wrote:bravo debilu
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190701114
Svašta se naselilo.Odeš do Opijuma,pogledaš neuredni vozni park ispred zgrade i sve će ti biti jasno.
insomnia78

#32470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

Naslovnica wrote:
insomnia78 wrote:Opet bajke o njemackim soferima
Nisu bajke. Tamo gdje sam ja vozio, Rheinland-Pfalz, Saar i tamo prema Lux, apsolutna većina vozača su upravo onakvi kakvim sam ih opisao.
Reci to Šabanu
bitanga_sa_otesa

#32471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

SmokingMan wrote:
Svašta se naselilo.Odeš do Opijuma,pogledaš neuredni vozni park ispred zgrade i sve će ti biti jasno.
sta je opijum ? :?
SmokingMan

#32472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

bitanga_sa_otesa wrote:
SmokingMan wrote:
sta je opijum ? :?
Ma cafe-nargila brudah bar. :D
bitanga_sa_otesa

#32473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

SmokingMan wrote:
Ma cafe-nargila brudah bar. :D
ne zalazim po tim brudahausima :run:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

SmokingMan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:bravo debilu
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190701114
Pa niko normalan ne bi kupio stan na onoj lokaciji
Na Alipasinom mostu je jos gora, tamo su šminka brude... kakav je ono klošarluk :shock:
SmokingMan

#32475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

Slabo da gdje ima normalan kafić,većina ih se transformisala u hookah barove.Šteta dobrih djevojaka što zalaze tamo.
Post Reply