Cak ni po ovom zakonu ne mogu proci kroz crveno, ne moze ni hitna niti vatrogasci (prije su vozila pod pratnjom imala cak i prednost nad vozilima hitne i vatrogasaca dok nisu prije godinu dvije promijenili)JThomas wrote:ali bitno je reći ja promašio i osjećati se malo bolje.
elem, ako policija dodjeljuje pratnju, recimo delegaciji našeg premijera, predsjedavajućeg predsjedništva i stranog šefa države koji je došao u posjetu...jasno je da ona mora imati principijelno ovlaštenje da privremeno "suspenduje" obični saobraćaj, da bi bezbjedno takvu delegaciju ispratila od tačke a do tačke b. i operativni je policijski rad kako će to uraditi - ali on mora principijelno moći proći i kroz crveno i prekoračiti brzinu ako se za tim ukaže potreba. jer je tu visoki javni interes da na tu delegaciju neko ne baci bombu. da ne pripuca na aleksandra vučića neko kome je oca skinuo snajper. ili neki napaćeni borac nakon protesta da ne pripuca na ministra za boračka pitanja.
naravno da i policija to ovlaštenje mora savjesno koristiti (i da se cijeli institut mora ograničeno koristiti, sigurno dosta ograničenije nego u našoj stvarnosti) - ali joj se mora dozvoliti da ako procijeni da treba, zaobiđe kolonu i prekorači brzinu. principijelno to svugdje ima, i treba da ima.
a još je jasnije da ministrov obični vozač nema takvo ovlaštenje, nego da folira.
U slucajevima ugrozenosti / vanrednim situacijama naravno da se mora ostaviti prostor (a naravno i da se podrazumjeva) da se vozila pod pratnjom oslobode svih saobracajnih restrikcija.
Medjutim opet se vracamo do (jednaki pred zakonom) - kako si jednak pred zakonom ako nekome je zakon drugaciji tj. oslobodjen je od istog.Iako je isti formiran radi sigurnosti vozila pod pratnjom (tj izuzece istog) on se koristi kako bi neko mogao prije da stigne do svoje destinacije. Opet ostavljanje prostora da neko sam sebi odlucuje sta je sigurno ali sta ne - posebno u slucajevima kada nisu u opasnosti tj nisu napadnuti ne znam meni i nije nesto bas "jednako"
Jeste mnogo mi je bitno da kazem da si promasio...