SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#32401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Motociklista teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190630011

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/49 ... tociklista

Teška saobraćajna nesreća u Tarčinu: Poginuo motociklista
noviclan

#32402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Haris.ba wrote:Danas dva puta u 10 minuta izletise pjesaci na cestu. Nigdje pjesackog. Isto zombiji.

A na Stupu moras voziti 50. Jucer baba 80 godina usitnila od gazprom pumpe na drugu stranu. 6 traka i tramvajska. Da se pitam, zid dva metra visok bih postavio.

A policajac cuci u Luzanima, pise kazne za voznju jednosmjernom gdje sudara nije bilo 50 godina. Neka.

A u Pejtonu gdje je sudar svake dvije sedmice sjede u kafani i ispunjavaju tiket.
I ne daj Boze koga zakacis ti si kriv sto oni prelaze na mjestima gdje nije dozvoljeno nidje veze isto ko bmwejdzija sto je pritvoren sto se cica spotakao bazio mimo pjesackog na obali
salik79

#32403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

Haris.ba wrote: A policajac cuci u Luzanima, pise kazne za voznju jednosmjernom gdje sudara nije bilo 50 godina. Neka.
Neka "cuci", nije "cuc'o" najmanje zadnjih petnaest godina. Vazda sam "donji" kada mi neko naleti iz jednosmjerne, jer, Boze moj, ja se ukljucujem, "sto ne gledam!?". Neki dan mi nekakvo dijete, koje direktno gleda u znak jednosmjerne ulice, veli da ulica odatle nije jednosmjerna.:-) Kada mi je digao zivac, pa malo povisih ton, pozvavsi ga da izadje iz auta i da zajedno pogledamo znak, veli: "Nemoj mi se derat!". Sta da mu covjek kaze, ili uradi? A udesa je bilo, i to podosta, samo, haman, nisi upoznat.

Kada sam se zalio drotu, veli mi lik da su to "vecinom stanari naselja", pa kao - gdje ce im pisati kazne :-) :roll: Rekoh ja njemu: "Nista onda, odoh po gradu i kantonu vozati jednosmijernim ulicama, jer, ipak, ja sam stanovnik ovog grada i kantona." Gleda lik u mene i ne odgovara. :roll:

Vise puta sam apelovao i na PU Ilidza i na drotove pojedinacno da, ili posalju dopis ministarstvu da se ukinu jednosmijerne, ili da sprovode zakon. Jer, jednostavno, ne zelim biti budala koja ce postovati propise i, uz to, biti "donji".
FrozenCastle

#32404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by FrozenCastle »

Ubila se žena. :(((((( Znam je lično i ne mogu da vjerujem. Užas. Imala je zdravstvenih problema ali nije ništa radikalno što ne kubure i drugi za ovakav korak ako je to bio razlog. :((((

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/49 ... adala-zena
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190630020
noviclan

#32405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

salik79 wrote:
Haris.ba wrote: A policajac cuci u Luzanima, pise kazne za voznju jednosmjernom gdje sudara nije bilo 50 godina. Neka.
Neka "cuci", nije "cuc'o" najmanje zadnjih petnaest godina. Vazda sam "donji" kada mi neko naleti iz jednosmjerne, jer, Boze moj, ja se ukljucujem, "sto ne gledam!?". Neki dan mi nekakvo dijete, koje direktno gleda u znak jednosmjerne ulice, veli da ulica odatle nije jednosmjerna.:-) Kada mi je digao zivac, pa malo povisih ton, pozvavsi ga da izadje iz auta i da zajedno pogledamo znak, veli: "Nemoj mi se derat!". Sta da mu covjek kaze, ili uradi? A udesa je bilo, i to podosta, samo, haman, nisi upoznat.

Kada sam se zalio drotu, veli mi lik da su to "vecinom stanari naselja", pa kao - gdje ce im pisati kazne :-) :roll: Rekoh ja njemu: "Nista onda, odoh po gradu i kantonu vozati jednosmijernim ulicama, jer, ipak, ja sam stanovnik ovog grada i kantona." Gleda lik u mene i ne odgovara. :roll:

Vise puta sam apelovao i na PU Ilidza i na drotove pojedinacno da, ili posalju dopis ministarstvu da se ukinu jednosmijerne, ili da sprovode zakon. Jer, jednostavno, ne zelim biti budala koja ce postovati propise i, uz to, biti "donji".
Pa brate dragi sevap kupiti jedno vozilo za udesa pa mozes zaraditi cifru samo ga dobro nabijes kada udje u jednosmjernu on kriv 100% ti lovu od osiguranja uzmes i laganini cekamo iducu zrtvu
noviclan

#32406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

FrozenCastle wrote:Ubila se žena. :(((((( Znam je lično i ne mogu da vjerujem. Užas. Imala je zdravstvenih problema ali nije ništa radikalno što ne kubure i drugi za ovakav korak ako je to bio razlog. :((((

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/49 ... adala-zena
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190630020
E gledaj stolice gdje nadju ovi strumpfovi vezati traku zar nemaju cucnj neki stalak za vezanje trake
salik79

#32407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

noviclan wrote:
salik79 wrote:

Pa brate dragi sevap kupiti jedno vozilo za udesa pa mozes zaraditi cifru samo ga dobro nabijes kada udje u jednosmjernu on kriv 100% ti lovu od osiguranja uzmes i laganini cekamo iducu zrtvu
Vidis, o tome nisam razmisljao :mrgreen: :thumbup:

Cudo se firauni, do sada, nisu toga dosjetili. Oni su inventivni po pitanju "guzovace". Moram im predloziti :lol:
Haris.ba

#32408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

salik79 wrote:

Neka policajca. Ali, je tu haman suvišan gledajući druge crne tačke. To je problem.

A za stanare ti je rekao jer u Lužanima ima dosta guzonja, pa džaba piše. Još ga šef naruži. Ali, to je druga tema.
salik79

#32409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

Haris.ba wrote:
salik79 wrote:

Neka policajca. Ali, je tu haman suvišan gledajući druge crne tačke. To je problem.

A za stanare ti je rekao jer u Lužanima ima dosta guzonja, pa džaba piše. Još ga šef naruži. Ali, to je druga tema.
Nije suvisan. Svjedocio sam brojnim udesima. A, sto je najgore, niko ne bude kaznjen, izmedju ostalog, sto je vozio jednosmijernom.

Pa, ako zakon/propisi ne vazi za sve, onda nam i ne treba.
славянин

#32410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

salik79 wrote:
Nije suvisan. Svjedocio sam brojnim udesima. A, sto je najgore, niko ne bude kaznjen, izmedju ostalog, sto je vozio jednosmijernom.

Kako je isti kada politicara u pasatu voze 140 na sat preko karaule sve po zakonu...
salik79

#32411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:

Kako je isti kada politicara u pasatu voze 140 na sat preko karaule sve po zakonu...
Nije po zakonu.
славянин

#32412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

salik79 wrote:
Nije po zakonu.
) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju. (2) Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka
https://advokat-prnjavorac.com svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom. (3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
Aha dobro.
JThomas

#32413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

samo pod pratnjom policije. a oni to vrlo često u stvarnosti rade i bez nje. vozač samo uključi one blinkere i jebe mater raji što neće da se sklone, ili se po njegovoj procjeni nedovoljno brzo sklanjaju...
славянин

#32414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

ozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.
Sada oni nabiju blinkere na sluzbeno vozilo i eto ga vozilo samo sebi pratnja...
JThomas

#32415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

u samoj odredbi ja ne vidim problem. ali se i ona obilno krši i zloupotrebljava. svijet ne zna da mu se ne mora skloniti bez pratnje policije, da nije to to, a policija i ako se drzne da zaustavi ide "znaš ti ko sam ja"...
славянин

#32416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

JThomas wrote:u samoj odredbi ja ne vidim problem. ali se i ona obilno krši i zloupotrebljava. svijet ne zna da mu se ne mora skloniti bez pratnje policije, da nije to to, a policija i ako se drzne da zaustavi ide "znaš ti ko sam ja"...
Cak iako izuzmemo da su nasli sebi "sivu zonu" pa kada montiraju blinkere smatraju se pratnja/vozilo pod pratnjom u jednom.Cinjenica je da zakon itekako nije isti - cijela postavka je da zakon tj. ogranicenja su postavljena kako bi obezbijedila sigurnost u saobracaju tj. opasno je voziti preko ogranicenja,preticati kolone itd. I onda na ogranicenju 60 proleti politicar sa pratnjom pored kolone i to pri brzini od 100+ .. sve po zakonu :D
JThomas

#32417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

nije ni siva zona, zakon je jasan, vozilo pod dodijeljenom pratnjom policije ili vojne policije. i dalje u zakonu ono se zove vozilo pod pratnjom policije, i u testovima za vozački. ta formulacija nikakve dileme ne ostavlja. upravo za taj slučaj kad mu jeste dodijeljena pratnja on ima blinkere da se vidi da je dio te kolone, i treba da ih ima. kad ih koristi bez te pratnje, to je čisto kršenje i zloupotreba. ali ko da mu kaže i ko da ga sankcioniše u ovoj državi.

jasno je da je to nekad neophodno, za najviše delegacije, šefove stranih država, za hitne slučajeve, za "rizične" slučajeve i goste. po procjeni policije, ona dodjeljuje tu pratnju i sprovodi mimo redovnog saobraćaja nekoga kome iz nekog razloga treba posebna zaštita. to ima svugdje i u samom propisu nije problem, nego u kršenju i zloupotrebi.
salik79

#32418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:
Nije po zakonu.
) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju. (2) Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka
https://advokat-prnjavorac.com svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom. (3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
Aha dobro.
Da, pod pratnjom policije, ili vojne policije. Koliko takvih vidjas da preticu po Karauli sa 140 km/h na sat? Vazda su to lole (kojekakvi ministrici) s ugradjenim "blinkerima" ispod haube.
salik79

#32419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

JThomas wrote:nije ni siva zona, zakon je jasan, vozilo pod dodijeljenom pratnjom policije ili vojne policije. i dalje u zakonu ono se zove vozilo pod pratnjom policije, i u testovima za vozački. ta formulacija nikakve dileme ne ostavlja. upravo za taj slučaj kad mu jeste dodijeljena pratnja on ima blinkere da se vidi da je dio te kolone, i treba da ih ima. kad ih koristi bez te pratnje, to je čisto kršenje i zloupotreba. ali ko da mu kaže i ko da ga sankcioniše u ovoj državi.

jasno je da je to nekad neophodno, za najviše delegacije, šefove stranih država, za hitne slučajeve, za "rizične" slučajeve i goste. po procjeni policije, ona dodjeljuje tu pratnju i sprovodi mimo redovnog saobraćaja nekoga kome iz nekog razloga treba posebna zaštita. to ima svugdje i u samom propisu nije problem, nego u kršenju i zloupotrebi.
Sustina svega.
славянин

#32420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

Ok evo izuzeti cemo da se voze jedno auto sa blinkerima i to racunaju auto pod pratnjom.

Dali je zakon jednak ako neko moze da vozi iznad dozvoljene brzine,pretice kolone itd iako zakon je formiran kako bi se postovala ogranicenja koja garantuju/pokusavaju isto- sigurnost u saobracaju.
JThomas

#32421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

zakon je jasan, a oni guraju muda pod bubrege. nije to auto pod pratnjom. upravo jedan od tehničkih razloga za takvo regulisanje jeste što "obični" vozač po pravilu nije obučen (niti ima obavezu da bude) da vozi kao hitna pomoć, ili kao policijska pratnja, pa mu ona "čisti put" naprijed i nazad. bez takve pratnje on je obični učesnik u saobraćaju. sve mimo toga je kršenje zakona. ali ko u nas ministru da to kaže.
славянин

#32422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

JThomas wrote:zakon je jasan, a oni guraju muda pod bubrege. nije to auto pod pratnjom. upravo jedan od tehničkih razloga za takvo regulisanje jeste što "obični" vozač po pravilu nije obučen (niti ima obavezu da bude) da vozi kao hitna pomoć, ili kao policijska pratnja, pa mu ona "čisti put" naprijed i nazad. bez takve pratnje on je obični učesnik u saobraćaju. sve mimo toga je kršenje zakona. ali ko u nas ministru da to kaže.
Promasio si poentu mog pitanja.

Pricam eto sada o hipoteticki vozilo sa politicarom + vozilo za pratnju. Obilaze kolonu od 5 auta brzinom od 120 kmh gdje je ogranicenje 60 kmh - i to sve po zakonu.
JThomas

#32423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

možda ja uopšte ne odgovaram tim postom na tvoje pitanje.
славянин

#32424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

JThomas wrote:možda ja uopšte ne odgovaram tim postom na tvoje pitanje.
Mozda :D , vodio sam se hronologijom od pocetka diskusije oko "zakon je jednak za sve" - medjutim ocito da je malo "jednakiji" u nekim slucajevima :D

Zasto se osvrcem na ovo , pa ok oko nekih drugih stvari i slicno ali ako imamo zakon o saobracaju sa svojim znakovima,ogranicenjima i slicno koja su postavljeno kako bi se omogucilo sigurno ucestvovanje u saobracaju do neke mjere,znaci imala neka sigurnost na cest - imas dio zakona koji izuzima odredjene. Mislim da je kriticni dio tog clana : ,
pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

E sada je tu rupcaga jer .. ko definise dali ugrozavaju ili ne ? kako se definise ? Sami sebi definisu ti koji voze ....
JThomas

#32425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ali bitno je reći ja promašio i osjećati se malo bolje.

elem, ako policija dodjeljuje pratnju, recimo delegaciji našeg premijera, predsjedavajućeg predsjedništva i stranog šefa države koji je došao u posjetu...jasno je da ona mora imati principijelno ovlaštenje da privremeno "suspenduje" obični saobraćaj, da bi bezbjedno takvu delegaciju ispratila od tačke a do tačke b. i operativni je policijski rad kako će to uraditi - ali on mora principijelno moći proći i kroz crveno i prekoračiti brzinu ako se za tim ukaže potreba. jer je tu visoki javni interes da na tu delegaciju neko ne baci bombu. da ne pripuca na aleksandra vučića neko kome je oca skinuo snajper. ili neki napaćeni borac nakon protesta da ne pripuca na ministra za boračka pitanja.

naravno da i policija to ovlaštenje mora savjesno koristiti (i da se cijeli institut mora ograničeno koristiti, sigurno dosta ograničenije nego u našoj stvarnosti) - ali joj se mora dozvoliti da ako procijeni da treba, zaobiđe kolonu i prekorači brzinu. principijelno to svugdje ima, i treba da ima.

a još je jasnije da ministrov obični vozač nema takvo ovlaštenje, nego da folira.
Post Reply