Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

YouAreMyDestiny

#32376 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Advokati odbrane ne moraju prstom mrdnuti, imaju serviran slučaj i oslobađajuću presudu. Najlakši slučaj u karijeri.
bitangeIprinceze

#32377 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

klix wrote: 14/10/2022 08:55
bitangeIprinceze wrote: 14/10/2022 07:00
Možeš li pojasniti?
:-) E jbg, ako ono nisi u stanju shvatiti, onda.. 🤷
Nisam u stanju shvatiti, moze li pojasnjenje? Nista to e jbg
bitangeIprinceze

#32378 Re: Slučaj Dženan Memić

klix wrote: 14/10/2022 08:58 Advokati odbrane ne moraju prstom mrdnuti, imaju serviran slučaj i oslobađajuću presudu. Najlakši slučaj u karijeri.
Znas li da vec ima sljedeca optuznica? 8-)
kvinoja

#32379 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kvinoja »

Nastavljamo sa legendarnim izjavama iz "dnevnika":

"Mutap dalje opisuje da je oko 22 sata zvao Alisu, da je u to vrijeme sa suprugom Esmom gledao seriju “Sljedbenici”."

Najjači alibi ikad, neoboriv, nema veze što mu auto krstari mjestom događaja 2 puta (na javnom snimku) u kritično vrijeme. :D
martina01

#32380 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Ende? The End? Fine? Kraj?

Tužiteljstvo okončalo svoj dokazni postupak?? Zar je to sve tužiteljska gospodo Ćazime & Čamparo ili imade još ponešto u tužiteljskoj škrinjici, sehari? :-)

Zar ste na ovo spiskali par stotina tisuća maraka, saslušavali stotine, privodili desetine, hapsili, pritvarali, uključujući jednu trudnu mladu ženu i njeno nerođeno dijete u utrobi?

Nevjerojatno, ja se pripremila na krunske dokaze koji se izlažu na kraju iz psiholoških razloga, kojim se "zakucava" slučaj, "overava" kazali bi iz žestoki dečki Zemunskog klana, kad ono na kraju kao ključni dokazi čitanje "Zijadovog dnevnika" i "Tužne pisane ispovijesti jedne tada mlade romkinje iz tuđine".

Ne znam zašto, ali me je ova situacija zorno asocirala na YU komediju "(Štefica Cvek) u raljama života", kada legendarni Bata Živojinović satima pije i mezi i bahato najavljuje Štefici brutalne višesatne "aktivnosti" koje detaljno opisuje, potom zahrče sit i pijan. :-D

Da, može se zaključiti i bez dokaza odbrane, da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati optužnicu niti po jednoj točki.

Sada malo o "ključnim" dokazima tužilaštva koji su ostavljeni Sudu i javnosti za kraj dokaznog postupka optužbe: o (1) "Zijadovom dnevniku" i (2) "Tužnoj pisanoj ispovijesti jedne tada mlade romkinje iz tuđine".
uglavnomja

#32381 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

nije ona mlada romkinja iz tudjine nego jasmina, kcerka seferovica koja je bila u kombiju to vece
dala je iskaz prosle godie kad je napunila 18 i rekla da su bili na licu mjesta i da su kao udarili u nesto ...

e, onda se prije nekoliko mjeseci pojavljuje zasticena svjedokinja koja je ispricala da joj je, tad nepoznata, jasmiina ispricala svasta, ukljucujuci posjetu mutapa i poolicajca, ponudjene pare, skice blabla ...

i tad je pompezno njavljeno svjedocenje krunskog svjedoka, tj. jasmine licno, ali naravno kao zasticene svjedokinje

na zadnjem sudjenju su rekli da nema tog svjedoka, nedostupan, otisao u njemacku

i sad su to potrdili, udala se i zbrisala
a prije toga im uzela lovu :lol: (vec poznata prica o placenim svjedocima koje je "sud unistio" ili zbrisali)

e onda su uzelii njenu staru izjavu i dodali sta su htjeli jer znaju da ih ona nece tuziti

:-)

praviti "posao" sa porodicom koja je 99% kriva za smrt djeteta, porodicom u kojoj je majka bila po sigurnim kucama, i ona i djeca prebijana, u kojoj otac kupuje sinu djevojcicu za zenu, a onda je mlati i tjera da prosi, i to trudna ... otac alkoholicar ... svi redom se nalagali tokom sudjenja ...

ma uzor porodica :oops:

taman uz ostale kriminalce, dilere, lopove ... koji su svjedocili ili trebai svjedociti
martina01

#32382 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Hvala Vam na objašnjenju :)
YouAreMyDestiny

#32383 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Nema kako nisu ocrnili Mutape, te ovakvi, onakvi, prostituke i lopovi bla bla... Kad tamo njihovi svjedoci siledžije, ubice, alkosi...

Pa onda upetljana politika, a jedina osoba koja je u politici je Arijana.
Spit_fire

#32384 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Spit_fire »

denden wrote: 13/10/2022 21:46
Spit_fire wrote: 13/10/2022 17:28 Po mom skromnom misljenju kljucna greska ovog slucaja je sto se ide sa permisom "SVI SU KRIVI DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO"...a ko je inicijalno kriv odlucuju mediji i muriz/feraget...

Znaci mantra slucaja..muriz/ferager/avaz...lupe nesto, raja ogorcena politikom odma kaze "MA JES STO POSTO"...piritisak
medijw, sud istrazi, dokaze se da nema nista...pojo vuk magarca ide nova teorija....

Za vrijeme koje je sud i policija il ko vec potrosio na istrazivanje raznih malaskih prica koje nisu imale ni zrno sumnje mogo je rijesit slucaj tri puta a ne jedan....

Evo da vratimo temu na prvu stranicu i krenemo redom naci ce se najmanje 10 teorja za koje su muriz i raja na forumu ZIVOTIMA SVOJIM STAJALI IZA NJIH...kad su se pokazale da su netace samo gurnute u stranu....al jbg narod jes glup al njje bas toliko

Muriz i feraget su toliko izgubili kredibilitet da sad i da kazu istinu tesko bi im ko povjerovo bez nekog mega dokaza...jer sto bi..tvrdio si 10 puta da je nesto sto nije...

Posebna kritika medijima koji ne da nisu tacno izbjestavali nego su LAGALI, pravili monopol na informacije iz istrage i sa sudjenja....pravili senzacionalisticke naslove i teksotve koji su uglavnom bili ubleha...

Kakve se nebuloze desavaju u ovom slucaju najbolje govori cinjenica da ljudi za koje je dokazano da su pocinioci ili svjedoci tj bilo su na mjestu zlcoina..su izuzeti iz slucaja jer je Muriz reko da su nebitni
:thumbup:

I još bih dodao, kad se kaže Muriz i Feraget, da je tu ustvari samo Feraget. Vidjelo se to iz onog snimka ispred suda gdje su "Trbuhozborac Feraget" i "Muppet Muriz" (copyright by "Martin u Zagreb, Martina iz Zagreba :p).

I u pravu si, oni ne mogu stati, kad se jedna ubleha raskrinka, oni prave drugu, oba su davno prešli tačku mogućeg povratka, nema to nikakve veze sa stvarnošću niti sa istinom.

Muriz se ne bi mogao suočiti sa sobom, a Feraget ne bi radio sve što radi da mu je išta mimo ličnog interesa ikad bila opcija.
Evo ja stvarno necu da grijesim dusu, mozda je Muriz upravu, al
po svemu sto se do sad desavalo...je ne mogu da ne zakljucim da je 90% ifetovih stveri ubleha i lov na vjestice..

Takodjer sta ako se ispostavi sutra da nista od ovog sto su pricali godinama nije isitna i da je slucaj u sustini bio rijesen odma tj cigani ubice na ovaj il onaj nacin uz neke proceduralne grske...

...ako se ovo ispostavi tacnim hocel neko odgovarati za tolile godine laganja javnosti, unistavanja zivota i enormnog trosenja drzavnih resursa...?
martina01

#32385 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Dokaz Tužilaštva: "Dnevnik koji je vodio prvooptuženi Zijad Mutap od kritičnog datuma 8. februara 2016. godine do 15. novembra 2019. godine".

Ako sam dobro pohvatala sve njegove komentare, Muriz nije zadovoljan ovim "dokazom", drži da ga je Zijad manipulativno i neiskreno vodio, ali isto tako Muriz smatra da je ovim dokazom dodatno dokazano da nije bila prometna nezgoda, te da je izvršeno prikrivanje ubojstva na način da su Seferovići dobili novac da na sebe lažno preuzmu prometnu nezgodu koja je dovela do smrti Dženana, ali ne 200.00 KM, već "mnogo manje" ispravlja Muriz.

Evo kako to prenosi Raport od 13.10.2022.:

"“Objavljuje Avaz – uhvaćene ubice. 15. juna Senid kaže da je Ljubo (Seferović) dobio pare i da je obrukao sve Rome. Ako Ljubo bude priznao izaći će za 4 ili 5 godina, za to je dobio 150.000 da pokriva. Ubistvo se desilo-nesretan slučaj jedna Romkinja je ispričala. Ćato rekao Alisi da možda neće biti suđenja jer su Romi priznali. Šta sad Memići pogrešno vrijeme i pogrešno mjesto. Šapuće se da je Dženanovo ubistvo plaćeno 50.000 a da je Romima dato 200.000”, piše u dnevniku Mutapa između ostalog.""

Joj dokaza! :-)

Ne, nije ovo dokaz na kojem se može zasnovati pravilna i zakonita sudska odluka u bilo kojem predmetu, niti u ovom, neprijeporan je stav pravne struke, tako da će ga pretresno sudačko vijeće u cjelosti zanemariti, kao "irelevantan".

Pa čak da u njemu stoji napisano "da, ja Mutap Zijad ubio sam Dženana palicom po glavi" ili "Tajkun Budnjo Muamer je ubio Dženana palicom po glavi", nit' je dokaz za Sud da je Zijad ubojica, nit' da je to Muamer, već samo jedna od indicija za potrebe istrage koja je beskorisna na suđenju kao dokaz – indicija ako nije podržana jasnim direktnim dokazima, stav je struke.

Ovakav dokaz na kraju dokaznog postupka ukazuje na to kakav je Ćazim postao očajnik kada se koristi ovakvim "krunskim ključnim dokazima" na kraju provođenja svojih dokaza jer je valjda ovim dokazom htio efektno da "zakuca" svoj slučaj, a postigao doista suprotno kod (misleće) javnosti, time prije još manje kod suda i sudaca.

Ali, ovo pokreće pitanja o Murizu: ako je Muriz od početka siguran da je Ljubo uzeo novac (kaže MUriz manje od 200.00), zašto je Muriz tako duševan i blagonaklon prema Ljubi za cijelo vrijeme, uključujući i vrijeme podržavanja njegovog izostavljanja iz aktualne optužnice i aktuačne nove istrage? :-)
Ateista

#32386 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

Spit_fire wrote: 14/10/2022 10:46
denden wrote: 13/10/2022 21:46
:thumbup:

I još bih dodao, kad se kaže Muriz i Feraget, da je tu ustvari samo Feraget. Vidjelo se to iz onog snimka ispred suda gdje su "Trbuhozborac Feraget" i "Muppet Muriz" (copyright by "Martin u Zagreb, Martina iz Zagreba :p).

I u pravu si, oni ne mogu stati, kad se jedna ubleha raskrinka, oni prave drugu, oba su davno prešli tačku mogućeg povratka, nema to nikakve veze sa stvarnošću niti sa istinom.

Muriz se ne bi mogao suočiti sa sobom, a Feraget ne bi radio sve što radi da mu je išta mimo ličnog interesa ikad bila opcija.
po svemu sto se do sad desavalo...je ne mogu da ne zakljucim da je 90% ifetovih stveri ubleha i lov na vjestice..

Takodjer sta ako se ispostavi sutra da nista od ovog sto su pricali godinama nije isitna i da je slucaj u sustini bio rijesen odma tj cigani ubice na ovaj il onaj nacin uz neke proceduralne grske...

...ako se ovo ispostavi tacnim hocel neko odgovarati za tolile godine laganja javnosti, unistavanja zivota i enormnog trosenja drzavnih resursa...?
Ja fakat ne razumijem ovo pitanje. Vidim da nisi jedan od mutapovih botova, ali te ne kontam, jeli cinjenica da je dzenan ubijen? Jeli cinjenica da ubica nije pronadjen? Jeli cinjenica da je istraga tako cudno vodjena da je sigurno da je neko pokusao istu da ometa i da li je iko osudjen zbog toga? Ti fakat vjerujes da alisa ima amneziju i da ne zna sta se desilo?
Sud, advokati, tuzioci i ostali svakako uzimaju ogrombe pare za scoj nerad, neka rade i rjesavaju ovan slucaj. Sta ocekujes, da kazu - nismo nasli ni ubicu ni nwlogodavca, a ni one koji su ometali istragu, ali ipak obustavljamo sve?
Jasno mi je da bi to voljeli ovi mutapovci sa njihovim botovima.
martina01

#32387 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

4. Dokaz Tužilaštva:
"Iskaz zaštićene svjedokinje koja se odselila u Njemačku".

Hvala na objašnjenju forumaša @uglavnomja, ne sumnjam da nije tako kako mi je objasnio, ali evo kako to prenosi Raport od 13.10.2022.:
t

„„U sudnici je također pročitan i iskaz zaštićene svjedokinje koja se odselila u Njemačku i nije bilo mogućnosti da se pojavi pred vijećem.
Premlaćivanje Ljube Seferovića u policijskoj prostoriji
Prošlo je puo vremena od tog događaja. Ja sam tada bila dijete. Slabo se sjećam i od tada mi se svašta loše desilo u životu. Bila sam i u domu na Bjelavama s braćom i sestrama. Živjeli smo u Semizovcu u jako teškim uslovima. Nismo imali uslova ni da se okupam pa sam išla kod kćerke od komšije Muje. Sjećam se kada sam se s majkom vratila iz grada došla je policija i odvela majku. Na jednom uzvišenju su bili ljudi. Jedan od njih koji je imao rep, uhvatio me i odveo u policiju. Odveli su me u jednu prostoriju. Tu je bila moja majka i još neka žena-policajka.

U susjednoj prostoriji tukli su Ljubu, čula sam ga kako vrišti. Mama je bila vezana lisicama. Ta policajka mi je pribila glavu uz zid i tražila da priznam. Prijetila je da će me šamarati. Oca i majku su odveli u pritvor, a nas u Dom. U vrijeme ubistva sjećam se da smo išli Velikom Alejom i bili smo u kombiju. Odjednom je nešto lupilo. Nije se zaustavio. Mi smo bili nazad u kombiju, ali se sjećam da je majka rekla nešto kao „udario si auto“. Nisam vidjela šta se desilo. Tada nisam znala ni pisati. Nisam se znala ni potpisati, a tjerali su me da napišem prezime na izjavu”, pročitao je Hasanspahić iskaz zaštićene svjedokinje.""

Ako sam dobro shvatila ovo što je napisano, između ostalog što je pročitano, ovo je iskaz jednog djeteta koje je bilo kritične prilike u Velikoj Aleji na Ilidži, u kombiju koji je vozio Ljubo, na mjestu suvozača je bila njegova (vanbračna?) supruga Vasvija. Sjećamo se da je napisano da je u kombiju bilo djece, dakle više njih. Iz ovoga se ne može zaključiti da li je dotična njihovo zajedničko dijete ili jedno od njih dvoje, ili pak nije u srodstvu sa njima.

Zaključci, na osnovi komentara struke i stručnjaka:

1. Upitno je da li je ovaj dokaz zakonit. Ako je njihova kćerka, ili nekog od njih dvoje, prisjetimo se da je prvotna istraga bila protiv Ljube i Vasvije za ubojstvo, potom protiv Ljube za prometnu nezgodu sa smrtnom posljedicom. U oba slučaja djeca su oslobođena dužnosti svjedočenja protiv roditelja. Ali, valjda to ne smeta Ćazimu, Murizu, obrani. Možda to djete nije bilo u srodstvu sa Ljubom i Vasvijom pa je zakonit dokaz. Možda jeste, u konačnici je doista nebitno.

2. Ovim dokazom se potvrđuje da je LJUBO BIO U ALEJI KRITIČNE PRILIKE UPRAVLJAJUĆI KOMBIJEM I DA JE KOMBIJEM UDARIO U NEŠTO TOKOM VOŽNJE!!

Ovim pročitanim iskazom se djelomice podržava @dendenova teorija da je kritične prilike bila prometna nezgoda, ali nedostaje dio koji nam daje Vasvija kada je izjavila policiji da nije bila samo (lakša) prometna nezgoda, već da je tada Ljubo istrčao iz vozila, sukobio se sa pokojnim Dženanom, udario ga palicom , nakon čega su pobjegli, odvezli se sa lica mjesta?

Joj dokaza! :-)

Niti ovaj “dokaz” znači nešto bitno za presudu. Obrana nije mogla unakrsno ispitati ovu svjedokinju čiji je iskaz samo pročitan, što je jedno od osnovnih prava odbrane, tako da je dokazna snaga ovog dokaza “0 bodova.

Ali, ovim se takođe potvrđuje zaključak mnogih na temi kako je Vrhovni sud Federacije u zadnjoj presudi lukavo izbjegao da u obrazloženju presude konstatuje činjenicu da je kritične prilike Ljubo sa svojim kombi vozilom bio u Aleji!

Definitivno, već sada se može konstatirati, i bez dokaza obrane:

Optuženi, po svim tačkama optuženja:
not guilty!!!

Ende!!!
DaysleepeR

#32388 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by DaysleepeR »

malo ti se gubi hrvatski, pa se vrati
martina01

#32389 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Da, u pravu ste, ali to je posljedica toga kada se odselite i živite u drugoj multinacionalnoj sredini u kojoj se govori više naših lijepih jezika, narečja, lokalizama, mislim da nas to samo obogaćuje, uostalom, kažu u Rimu budi Rimljani/Rimljanka :)
uglavnomja

#32390 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

bajke za malu djecu

da svi advoati vezani za seferovice, ukljucujuci ifeta, a i sami seferovici, za sve ove godine ne spomenu da je policija fizicki maltretirala djevojcicu od 12-13 godina :D

de ba :zzzz:

jos jedno naknadno sjecanje poslije 5-6 godina

uglavnom se javlja kod ljudi kojima trebaju pare :oops:

izlevatila ih jasmina vice nego e.m. :izet:
DaysleepeR

#32391 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by DaysleepeR »

martina01 wrote: 14/10/2022 12:47 Da, u pravu ste, ali to je posljedica toga kada se odselite i živite u drugoj multinacionalnoj sredini u kojoj se govori više naših lijepih jezika, narečja, lokalizama, mislim da nas to samo obogaćuje, uostalom, kažu u Rimu budi Rimljani/Rimljanka :)
pogotovo je sasvim u tom svom kozmopolitizmu sasvim normalno biti zainteresiran za Zijada Mutapa i Muriza Memića, jelte?
Ateista

#32392 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 14/10/2022 12:41 malo ti se gubi hrvatski, pa se vrati
:lol:
ovo_malo_duse

#32393 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ovo_malo_duse »

Cim mi pocne post, nisam ja za ....ALI
Odma znas sta ce pisat...

Vidim botovi dosli sebi poslije suspenzija i saslusanja a neki su i tange obukli jest da im se ovaj Croatski ponekad omakne al haj, kad je BAL nek i hala gori...

Saga se nastavlja a sat kaze TIK TAK, TIK TAK...
tranquil

#32394 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tranquil »

Ateista wrote: 14/10/2022 11:18
Spit_fire wrote: 14/10/2022 10:46 Evo ja stvarno necu da grijesim dusu, mozda je Muriz upravu, al

Ja fakat ne razumijem ovo pitanje. Vidim da nisi jedan od mutapovih botova, ali te ne kontam, jeli cinjenica da je dzenan ubijen? Jeli cinjenica da ubica nije pronadjen? Jeli cinjenica da je istraga tako cudno vodjena da je sigurno da je neko pokusao istu da ometa i da li je iko osudjen zbog toga? Ti fakat vjerujes da alisa ima amneziju i da ne zna sta se desilo?
Sud, advokati, tuzioci i ostali svakako uzimaju ogrombe pare za scoj nerad, neka rade i rjesavaju ovan slucaj. Sta ocekujes, da kazu - nismo nasli ni ubicu ni nwlogodavca, a ni one koji su ometali istragu, ali ipak obustavljamo sve?
Ma zapravo njegovo razmišljanje (mislim na @Spit_fire ) mogu razumjeti, iako ga ne dijelim.

Slučaj se razvukao, Seferovići su oslobođeni u tri uzastopna procesa, a oni kojima je rješavanje slučaja posao, ne objavljuju još niti jedno novo ime.

Da, znamo da je pod novom istragom za ubistvo nekoliko imena, ali i dalje ne znamo ključne stvari: ko, kako i zašto.

Sasvim je normalno poslije ovih 6 godina biti umoran od slučaja, i pomisliti kako ne vodi nigdje, i da je inicijalna teorija možda bila tačna. Ljudima teško pada da nešto ostane neriješeno, nerasvijetljeno, jer takve stvari izazivaju nelagodu, pa će, u pokušaju da otklone tu nelagodu, početi da vjeruju i u teorije niže kvalitete, čak i one više puta osporene, samo ako ih se malo prepakuje.

I onda se pojavi neko kao denden - neću reći da je plaćenik, možda sve to radi iz vlastite glave, kao hobi, ali motiv njegovog pisanja nije bitan. I on pravi to prepakiranje potrošenih teorija: uvjerava nas da su svi pogriješili, da je čitavo vrijeme bila glupa proceduralna greška, pa su Seferovići oslobođeni.

I tako tri puta.

Da su ruski oligarsi ubili nekoga, i da postoje tako jasni dokazi da neki pametnjaković na Internetu može da sabere 2 i 2, i da dokaže njihovu krivicu, sumnjam da bi se čak i tada vodili ovako komični procesi gdje bi oni opet bili na kraju oslobođeni, zbog proceduralne greške.

I onda, ako je na kraju krajeva ipak bila proceduralna greška, pa shvatili su do sada, zašto onda nemamo još jedan proces? A nova istraga za ubistvo postoji, samo Ljube nema u njoj. Zašto, ako su shvatili proceduralnu grešku?

Nemamo nove istrage niti optužnice protiv Seferovića jer:
- Seferovići nisu krivi
- Proceduralna greška ne postoji, nego je konstrukcija nekog lika sa Interneta, i nema uticaja na stvarnost
- Teorija o krivnji Seferovića, osim problema sa proceduralnom greškom, pati od drugih ozbiljnih nedostataka - uzima u obzir samo mali broj činjenica koje se uklapaju, neke činjenice nateže, a većinu stvari u slučaju ignoriše, ako se ne uklapaju sa njom.

Ta teorija izgleda privlačno kada se pročita sama za sebe, jer se one stvari koje su u nju ugurane međusobno podupiru. Ali samo međusobno - čim se izađe iz okvira, čim se počne roviti po stvarima koje ta teorija ne pominje, teorija se podere kao truhla zavjesa.

U tu teoriju i dalje se ne mogu uklopiti neregularnosti vezane za slučaj. Osim, naravno, ako sve te neregularnosti nisu samo serija "slučajnosti", "nesposobnosti", čak i "bizarnosti", kako nam prodavači teorije "Ljubo ubica" vele.

Da ne pominjem kako imamo živog i zdravog svjedoka, koji tvrdi da se ne sjeća isključivo tih par sati (osim u onih par izuzetaka kada se sjećala), a čak je i ta dijagnoza amnezije toliko nakrpljena i kontradiktorna njenim vlasititim izjavama, da je u najmanju ruku sumnjiva, i vjerovatno lažna.

Ali 6 godina je puno, ljudi su umorni, i apsolutno shvatam da ne može svako da se udubi u slučaj i skonta zašto je teorija o Ljubi ubici šuplja.

Možda je šuplja, ali je Ljubo i dalje jedino jasno prezentirano ime. I tako će, barem do kraja tekuće istrage, i ostati. I onda umorni ljudi žele samo kraj - ako ne na sudu, a ono barem u svojoj glavi, proglasiće Ljubu krivcem koji nikada neće odgovarati za svoje djelo, i prestaće se zamarati ovom temom. Kognitivno zacjeljenje - dugogodišnji misterij riješen, pravda nije dostignuta, počinitelj na žalost slobodan.

I kao što sam rekao, razumijem takve stvari.

Ako se prezentira novo ime, i ako bude podloge za to, dakle ako slučaj ne bude vođen kao ovaj Ljubin, vjerujem da će se raspoloženje ljudi za ispravno rješavanje ovog slučaja ponovo vratiti.

U odgovoru na njegovo pitanje: Ako se ikada dokaže da je Ljubo ipak ubica, a neće, krivica za razvlačenje slučaja leži isključivo na Tužilaštvima, jer nisu spremili ubjedljiv slučaj. Sve što se dalje desilo: Murizovo i Ifetovo šaranje lijevo i desno, sve je to posljedica nakaradno vođenog inicijalnog slučaja. Bio ubica Ljubo ili neko drugi.

Prva optužnica je bila kao da se neko dijete igralo. Sve je bilo raštimano, izjave svjedoka, vještaka, rekonstrukcija, ništa s ničim. To je bio Dalidi Burzić najveći slučaj karijere. Spektakularno ga je zajebala, slučaj je pao, i poslije opet pao u žalbenom postupku.

Ona je unaprijeđena.

Ona je u međuvremenu suspendovana, baš zbog ovog slučaja, jer je postala predmet istrage. Ako se pokaže da nikakva zavjera ne postoji, i da je Ljubo ubica, ona će se vratiti na posao, kao da se ništa nije desilo, kao da nema nikakve njene krivice za situaciju.

A ima li?

Ako je Ljubo ubica, zašto je onda ona uopšte bila unaprijeđena? Jer ako je Ljubo ubica, oslobodila ga je na prvom mjestu Dalidina nesposobnost, ni Muriz, ni Ifet. Ako je Ljubo ubica, ona je nesposobna, a nju, pošto nije unaprijedio ni Ljubo ni Ifet, to je uradio neko kome nesposobnost ne smeta.

To njeno unaprijeđenje, da ne skačemo odmah na teorije zavjere, možda nema veze s ovim slučajem, ali pokazuje koliko je naivno očekivati da će se neko počešati za sve izgubljene godine.

Ili još gore, bacaće se ljaga po Murizu i Memićima, samo zato što nisu pristali na kriminalno loše pripremljenu optužnicu za Dženanove ubice.
Spit_fire

#32395 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Spit_fire »

Spit_fire wrote: 14/10/2022 10:46

Slazem se, al isto tako je cinjenica da ovdje nije bitna stvarna nego istina kakvu je neko zamislio ...

Takodjer ne mogu se oteti utisku da bi slucaj davno bio rijesen da nije ovolilog pritiska i ubleharenja...

Doslo se do te mjere da sutra neko pokaze snimak ubistva, snimak svih dogadjaja koji su usljedili nakon toga da bi Ifet reko (ukolilo se ne uklapa u zamisljeno) TO JE MONTAZA....

Isto tako cinjenica je da se u ovom slucaju trazi i istrazuje sve zivo osim onoga sto je najvaznije...ko je i zasto ubio dzenana
Ateista

#32396 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

tranquil wrote: 14/10/2022 13:58

Ma zapravo njegovo razmišljanje (mislim na @Spit_fire ) mogu razumjeti, iako ga ne dijelim.

Slučaj se razvukao, Seferovići su oslobođeni u tri uzastopna procesa, a oni kojima je rješavanje slučaja posao, ne objavljuju još niti jedno novo ime.

Da, znamo da je pod novom istragom za ubistvo nekoliko imena, ali i dalje ne znamo ključne stvari: ko, kako i zašto.

Sasvim je normalno poslije ovih 6 godina biti umoran od slučaja, i pomisliti kako ne vodi nigdje, i da je inicijalna teorija možda bila tačna. Ljudima teško pada da nešto ostane neriješeno, nerasvijetljeno, jer takve stvari izazivaju nelagodu, pa će, u pokušaju da otklone tu nelagodu, početi da vjeruju i u teorije niže kvalitete, čak i one više puta osporene, samo ako ih se malo prepakuje.

I onda se pojavi neko kao denden - neću reći da je plaćenik, možda sve to radi iz vlastite glave, kao hobi, ali motiv njegovog pisanja nije bitan. I on pravi to prepakiranje potrošenih teorija: uvjerava nas da su svi pogriješili, da je čitavo vrijeme bila glupa proceduralna greška, pa su Seferovići oslobođeni.

I tako tri puta.

Da su ruski oligarsi ubili nekoga, i da postoje tako jasni dokazi da neki pametnjaković na Internetu može da sabere 2 i 2, i da dokaže njihovu krivicu, sumnjam da bi se čak i tada vodili ovako komični procesi gdje bi oni opet bili na kraju oslobođeni, zbog proceduralne greške.

I onda, ako je na kraju krajeva ipak bila proceduralna greška, pa shvatili su do sada, zašto onda nemamo još jedan proces? A nova istraga za ubistvo postoji, samo Ljube nema u njoj. Zašto, ako su shvatili proceduralnu grešku?

Nemamo nove istrage niti optužnice protiv Seferovića jer:
- Seferovići nisu krivi
- Proceduralna greška ne postoji, nego je konstrukcija nekog lika sa Interneta, i nema uticaja na stvarnost
- Teorija o krivnji Seferovića, osim problema sa proceduralnom greškom, pati od drugih ozbiljnih nedostataka - uzima u obzir samo mali broj činjenica koje se uklapaju, neke činjenice nateže, a većinu stvari u slučaju ignoriše, ako se ne uklapaju sa njom.

Ta teorija izgleda privlačno kada se pročita sama za sebe, jer se one stvari koje su u nju ugurane međusobno podupiru. Ali samo međusobno - čim se izađe iz okvira, čim se počne roviti po stvarima koje ta teorija ne pominje, teorija se podere kao truhla zavjesa.

U tu teoriju i dalje se ne mogu uklopiti neregularnosti vezane za slučaj. Osim, naravno, ako sve te neregularnosti nisu samo serija "slučajnosti", "nesposobnosti", čak i "bizarnosti", kako nam prodavači teorije "Ljubo ubica" vele.

Da ne pominjem kako imamo živog i zdravog svjedoka, koji tvrdi da se ne sjeća isključivo tih par sati (osim u onih par izuzetaka kada se sjećala), a čak je i ta dijagnoza amnezije toliko nakrpljena i kontradiktorna njenim vlasititim izjavama, da je u najmanju ruku sumnjiva, i vjerovatno lažna.

Ali 6 godina je puno, ljudi su umorni, i apsolutno shvatam da ne može svako da se udubi u slučaj i skonta zašto je teorija o Ljubi ubici šuplja.

Možda je šuplja, ali je Ljubo i dalje jedino jasno prezentirano ime. I tako će, barem do kraja tekuće istrage, i ostati. I onda umorni ljudi žele samo kraj - ako ne na sudu, a ono barem u svojoj glavi, proglasiće Ljubu krivcem koji nikada neće odgovarati za svoje djelo, i prestaće se zamarati ovom temom. Kognitivno zacjeljenje - dugogodišnji misterij riješen, pravda nije dostignuta, počinitelj na žalost slobodan.

I kao što sam rekao, razumijem takve stvari.

Ako se prezentira novo ime, i ako bude podloge za to, dakle ako slučaj ne bude vođen kao ovaj Ljubin, vjerujem da će se raspoloženje ljudi za ispravno rješavanje ovog slučaja ponovo vratiti.

U odgovoru na njegovo pitanje: Ako se ikada dokaže da je Ljubo ipak ubica, a neće, krivica za razvlačenje slučaja leži isključivo na Tužilaštvima, jer nisu spremili ubjedljiv slučaj. Sve što se dalje desilo: Murizovo i Ifetovo šaranje lijevo i desno, sve je to posljedica nakaradno vođenog inicijalnog slučaja. Bio ubica Ljubo ili neko drugi.

Prva optužnica je bila kao da se neko dijete igralo. Sve je bilo raštimano, izjave svjedoka, vještaka, rekonstrukcija, ništa s ničim. To je bio Dalidi Burzić najveći slučaj karijere. Spektakularno ga je zajebala, slučaj je pao, i poslije opet pao u žalbenom postupku.

Ona je unaprijeđena.

Ona je u međuvremenu suspendovana, baš zbog ovog slučaja, jer je postala predmet istrage. Ako se pokaže da nikakva zavjera ne postoji, i da je Ljubo ubica, ona će se vratiti na posao, kao da se ništa nije desilo, kao da nema nikakve njene krivice za situaciju.

A ima li?

Ako je Ljubo ubica, zašto je onda ona uopšte bila unaprijeđena? Jer ako je Ljubo ubica, oslobodila ga je na prvom mjestu Dalidina nesposobnost, ni Muriz, ni Ifet. Ako je Ljubo ubica, ona je nesposobna, a nju, pošto nije unaprijedio ni Ljubo ni Ifet, to je uradio neko kome nesposobnost ne smeta.

To njeno unaprijeđenje, da ne skačemo odmah na teorije zavjere, možda nema veze s ovim slučajem, ali pokazuje koliko je naivno očekivati da će se neko počešati za sve izgubljene godine.

Ili još gore, bacaće se ljaga po Murizu i Memićima, samo zato što nisu pristali na kriminalno loše pripremljenu optužnicu za Dženanove ubice.
Slazem se, pogotovo za to ko je glavni krivac sto se ovo sve razvlaci i da to ne mogu biti muriz i ifet, cak i da oni sve ovo namjerno rade (otac ubijenog sina namjerno brani ubicu, treba ovo izgovoriti bas tim rijecima da neki shvate koliko lupaju) opet oni ne odlucuju ko je kriv, hoce li se optuznica podici i slicno, tako da je za sve krivo iskljucivo nase sudstvo.
Ateista

#32397 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

Spit_fire wrote: 14/10/2022 14:08

Slazem se, al isto tako je cinjenica da ovdje nije bitna stvarna nego istina kakvu je neko zamislio ...

Takodjer ne mogu se oteti utisku da bi slucaj davno bio rijesen da nije ovolilog pritiska i ubleharenja...

Doslo se do te mjere da sutra neko pokaze snimak ubistva, snimak svih dogadjaja koji su usljedili nakon toga da bi Ifet reko (ukolilo se ne uklapa u zamisljeno) TO JE MONTAZA....

Isto tako cinjenica je da se u ovom slucaju trazi i istrazuje sve zivo osim onoga sto je najvaznije...ko je i zasto ubio dzenana
Zavisi sta smatras pod rijesen slucaj, ako je rijesen slucaj samo da se neko osudi i ide dalje onda to jeste tacno. Ako govorimo o otkrivanju istine, onda se upravo zahvaljujuci murizu i njegovom pritisku doslo dovde dokle se doslo. Ne tvrdim da je u pravu sve sto kaze, ali je bio uporan i doslo je bar do optuznice za ometanje istrage, i to je nesto. Ne mislim ni da je najmanje bitno ko je ubio dzenana, ima tu puno toga sto mi ne znamo sta se desava i sta se istrazuje, samo je pitanje ima li dovoljno dokaza da se dokaze ko je pravi ubica, vjerovatno trenutno ima vise jasnih dokaza oko ometanja istrage i logicno da se to istrazuje, a to svakako moze dovesti i do novih informacija o ubici.
Mislim da bi vecina prihvatila presudu sa pravim i cvrstim dokazima, makar se ispostavilo da ubica jeste ljubo, ali ocito je da nema tih dokaza kad je vise puta oslobodjen.
martina01

#32398 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Svjestan je Muriz toga da će presuda biti oslobađajuća ako je suditi po ovoj njegovoj jučerašnjoj javnoj rezigniranoj izjavi:

"Valjda će se okončati i ovaj postupak. Ali ide drugi postupak, opet meni valja hodati po sudovima. Trajat će to još godinama. Ali evo nadam se uz Božiju pomoć da ću to sve izdržati i da ćemo na kraju dokazati kako se to stvarno desilo". :-)

Ali, na žalost Murizovu, kao i njegovih zanesenih autohipnotiziranih pristaša i pristašica, (netko bi kazao Murizovi botovi) nove optužnice nakon ove "nove istrage" neće biti.

Zašto? Objasnila sam to u nekim od mojih prethodnih postova pod naslovima "Nova istraga", da se ne ponavljam.

Naravno, nisam sretna zbog činjenice da ubojstvo neće biti razjašnjeno i krivci pravedno osuđeni.

Osim ukoliko se Ljubo Seferović ne "pritisne" da prizna ko mu je dao novac (manje od 200.00 KM kaže Muriz) da preuzme krivnju za smrt Dženana na sebe.

Gospodo bh. istražitelji i tužitelji, ako ne znate, nećete, ne smijete, sklonite se, idite u kut i ne mrdajte dok vas ne pozovu.

Predlažem da se odvoji nešto budžetskog novca i dovedu strani istražitelji (predlažem francuski, kad su uspjeli razbiti šifre mafijaške SKY aplikacije valjda će i ovaj predmet otpetljati). Jeftinije će biti od novih beskorisnih preskupih Murizovih jalovih iznuđenih istraga, Murizovih nezakonitih iznuđenih optužnica i Murizovih besmislenih iznuđenih suđenja.

Je li tako, tako je :-D
tranquil

#32399 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tranquil »

Mufide, opsjednut si Murizom. Sjedi, popij čaj, ujednači svoj dijalekat, i preusmjeri energiju na Tužiteljstva i druge državne organe koji su zakuhali situaciju.

Država je podbacila, a Muriz nije država.
bitangeIprinceze

#32400 Re: Slučaj Dženan Memić

Locked