Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

channel10

#32351 Re: Zeničani

Post by channel10 »

clio_dci120 wrote:
moet-perignon wrote:[

ako si vozic vidio na trgu bana jelacica, onda grijesis. radi se o turistickom vozicu, a nisam sklon povjerovati da igdje ima vozic za dostavu. missim... trebala bi onda biti i teretna zeljeznicka stanica za pretovar roba iz dostavnih dostavnjaka raznih firmi u vozic.
Mislio sam na drumski vozic ili kako to vec zovu, ne bukvalno na voz.

clio, objektivno, stvarno su te nalijepili na ovom forumu. :)
da nisi Ramu spomenuo, vjerovatno bismo te svi lisili bilo kakve greske i kolokvijalnih izraza.
ovako te cijedimo svi kao bubuljicu, i priznajem da smo te ugnjavili. :)[/quote]

Ma joj briga me, kada ti nista ne mogu normalno prigovoriti, onda te dotuku gramatikom.
Davno sam prosao period pisanja pismenih sastava, gdje je trebalo biti sve na mjestu, ne pada mi na pamet da pri pisanju na forumu gledam pravopisne izraze.

Meni su gori sto niko od njih nije na ulici prisao Raminom sinu i rekao mu da se tako ne parkira. Nego, svi lete da se rukuju i ponizno klimaju glavom.

Ja ako podrzim Ramu, podrzim ga iz interesa, ne sto vjerujem u ideale. I ne stidim se to reci. Briga me. Samo sto ovdje drugi nece da priznaju da i oni agitiraju za druge stranke. Barem njih 80%.[/quote]
Ti si navodno fakultetski obrazovan. Morao bi znati kako se nesto pise. I kad se onda zenicki faks (osim masinskog) izjednaci sa travnickim ili onim iz Kiseljaka, onda ide drvlje i kamenje.
A nisi jedini, jer je tu recimo i moet. I njemu po koja izleti...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32352 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Kako imate izrazen talenat za usrat temu.
Tempo
ZeModerator

#32353 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
onda cemo svi biti frustrirani i puknuti k'o kokice.
ramo& sons su samo simptom. problemi su dublji i veci. iskreno, mislim da nam nema spasa.
Tempo
ZeModerator

#32354 Re: Zeničani

Post by Tempo »

_BataZiv_0809 wrote:Kako imate izrazen talenat za usrat temu.
do mene je. ja sam zasro.
moet-perignon

#32355 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:koristi, koristi, nije frka. mene malo ti navodnici nerviraju zato sto je to trend, skoro kao davanje roda rodno neutralnim imenicama. pilotkinja, pjesakinja, borkinja and my favorite frontmenka.
hvala sto dopustas. :)
mislim da je zadnji ili potonji trend skroz ok, i vazan. iako je osobno ne koristim, ali postoji razradjena teorija o tome koja ima smisla i trebalo bi da se postuje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32356 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Tempo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Kako imate izrazen talenat za usrat temu.
do mene je. ja sam zasro.
To bi bilo malo neposteno za tvrditi. :D
moet-perignon

#32357 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
moet-perignon wrote:
onda cemo svi biti frustrirani i puknuti k'o kokice.
ramo& sons su samo simptom. problemi su dublji i veci. iskreno, mislim da nam nema spasa.
dok god postoji kriticna masa, a postoji, mogu se oni jednom dobrom strukturom lijepo istisnuti. vidim i znam te ljude, tu masu,
i nije mali broj. samo se skrivaju i zbog toga su postali apaticni.
Tempo
ZeModerator

#32358 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:koristi, koristi, nije frka. mene malo ti navodnici nerviraju zato sto je to trend, skoro kao davanje roda rodno neutralnim imenicama. pilotkinja, pjesakinja, borkinja and my favorite frontmenka.
mislim da je zadnji ili potonji trend skroz ok, i vazan. iako je osobno ne koristim, ali postoji razradjena teorija o tome koja ima smisla i trebalo bi da se postuje.
ma gdje ok. to je mrtvi preskriptivizam, propisivanje.

https://www.b92.net/kultura/vesti.php?y ... id=1313748
moet-perignon

#32359 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
moet-perignon wrote:
ma gdje ok. to je mrtvi preskriptivizam, propisivanje.

https://www.b92.net/kultura/vesti.php?y ... id=1313748

hvala na clanku. ovdje vise nije pitanje gramaticke ispravnosti, vec oznacavanja i uvazavanja jednog roda.
napisi formalno pismo ili neki esej na njemackom jeziku, od lektora ces dobiti uvijek pitanje ili prijedlog za ispravku da jasno naznacis da se radi o pilotu ili pilotkinji, pjesaku ili pjesakinji.
Tempo
ZeModerator

#32360 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:

hvala na clanku. ovdje vise nije pitanje gramaticke ispravnosti, vec oznacavanja i uvazavanja jednog roda.
napisi formalno pismo ili neki esej na njemackom jeziku, od lektora ces dobiti uvijek pitanje ili prijedlog za ispravku da jasno naznacis da se radi o pilotu ili pilotkinji, pjesaku ili pjesakinji.
jebi ga, procitaj pazljivije. pise ti sve tamo.
moet-perignon

#32361 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
moet-perignon wrote:

jesam. i objektivno ima smisla. takodjer ne mogu da smetnem s uma studije koje su dokazale da su ova rodna oznacavanja dosta vazna, da bi se uvazio rod.
u ovom tekstu ima dosta falogocentricnih granica i zbog toga su njihovi argumenti kruti, i naizgled opravdani.
posto je siroko polje znanosti, ovi su trebali uzeti druge elemente u obzir da bi svoje obrasce malo ucinili fleksibilnim.
opravdanja su im dosta vojnicki obrazlozena, bez namjere da stvari sagledaju sire, i dopuste drugim teorijama da oblikuju jezik.
Tempo
ZeModerator

#32362 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:
moet-perignon wrote:

jesam. i objektivno ima smisla. takodjer ne mogu da smetnem s uma studije koje su dokazale da su ova rodna oznacavanja dosta vazna, da bi se uvazio rod.
u ovom tekstu ima dosta falogocentricnih granica i zbog toga su njihovi argumenti kruti, i naizgled opravdani.
posto je siroko polje znanosti, ovi su trebali uzeti druge elemente u obzir da bi svoje obrasce malo ucinili fleksibilnim.
opravdanja su im dosta vojnicki obrazlozena, bez namjere da stvari sagledaju sire, i dopuste drugim teorijama da oblikuju jezik.
:mrgreen:

uvazen je rod. pise ti sve. procitaj jos koji put. jbg, ja sam procito deset puta. od toga sad tri puta,
moet-perignon

#32363 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:uvazen je rod. pise ti sve. procitaj jos koji put. jbg, ja sam procito deset puta. od toga sad tri puta,

nisu to dobro izveli. ili su nespretni, ili samo perfidni.
u jednom od primjera su potpuno naivno uzeli engleski jezik kao primjer, a on ne moze biti mjera za nas jezik, kao ni njemacki ili bilo koji drugi.
po njihovom obrazlozenju, ne bismo trebali da persiramo, jer u engleskom jeziku to ne postoji.
sljedeci put nekom emeritusu cu dobaciti: djes' ba, drug!?
Tempo
ZeModerator

#32364 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:uvazen je rod. pise ti sve. procitaj jos koji put. jbg, ja sam procito deset puta. od toga sad tri puta,

u jednom od primjera su potpuno naivno uzeli engleski jezik kao primjer, a on ne moze biti mjera za nas jezik, kao ni njemacki ili bilo koji drugi.
po njihovom obrazlozenju, ne bismo trebali da persiramo, jer u engleskom jeziku to ne postoji.
nemoj se ti vise bavit sociolingvistikom.
moet-perignon

#32365 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
moet-perignon wrote:

nemoj se ti vise bavit sociolingvistikom.
zasto da ne? cijenit cu da mi obrazlozis.

i da, mislim da si mnogo otvoreniji nego sto se doimas. pausalni prijedlozi me podsjecaju na one nase profesore poput Safica ili njemu slicne koji su, priznat ces, dosta bili uskogrudni. mrzilo ih je da se maknu od obrazaca za koje su mislili da su konacni, i onda su bez razloga ponizavali druge ucenike.

daj, nismo mi od te sorte.

budi ljubazan, i kazi mi zasto ne bi trebalo da se bavim sociolingvistikom?
Tempo
ZeModerator

#32366 Re: Zeničani

Post by Tempo »

nemas osnovna predznanja, ali ok, bavi se. evo ti i literatura:

http://www.znaci.net/00002/420.pdf
moet-perignon

#32367 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:nemas osnovna predznanja, ali ok, bavi se. evo ti i literatura:

http://www.znaci.net/00002/420.pdf

opet nije dovoljno i eticki da tako iznosis zakljucke. Snjezanine radove vec godinama imam i na policama, a ne u pdf-u.
ti vjerovatno ne razumijes sto tacno govorim, koristim elemente iz razlicitih oblasti da obrazlozim problematiku o kojoj govorimo.
takodjer priznajem da ne koristim revonosno taj "trend", ali razumijem zbog cega se upotrebljava.

molim te ljubazno da mi obrazlozis zasto mislis da nemam osnovna predznanja?
smartXL

#32368 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Hajde to preko privatnih poruka :D
Tempo
ZeModerator

#32369 Re: Zeničani

Post by Tempo »

steko sam utisak da nisi nista shvatio iz teksta sa b92, pa racunam sa su ti mozda blize tehnicke ili prirodne nauke od drustvenih.
jesi li procito ista od tih snjezaninih knjiga koje imas?
Tempo
ZeModerator

#32370 Re: Zeničani

Post by Tempo »

smartXL wrote:Hajde to preko privatnih poruka :D

moet je dobar tip, ima osjecaj za pravdu i za gradjansko. vrijedi se potruditi oko njega, a mozda i mi ostali nesto naucimo. dobro, osim onog dostavnjaka. on nece nista naucit.
moet-perignon

#32371 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:steko sam utisak da nisi nista shvatio iz teksta sa b92, pa racunam sa su ti mozda blize tehnicke ili prirodne nauke od drustvenih.

bilo bi uredu da si procitao moj komentar. naizgled su im obrazlozenja su objektivna, ali dosta su kruta. gotovo da si ne dopustaju da budu malo fleksibilni.
s obzirom cime se bavim, ne bi ni trebalo da znam za Kordicku, ali igrom slucaja su me cak odveli na jedno od njenih otvoenih predavanja u Njemackoj.
i dakako da mi je poznat njen rad.
iako igram za njen tim kad su posrijedi studije koje pise, ali ne bi trebalo da se njeni materijali stavljaju u ovaj kontekst koji ti preko b92 nastojis
pokazati kao nesto razumno.
moet-perignon

#32372 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:

moet je dobar tip, ima osjecaj za pravdu i za gradjansko. vrijedi se potruditi oko njega, a mozda i mi ostali nesto naucimo. dobro, osim onog dostavnjaka. on nece nista naucit.

nemoj, Tempo, tih fazona. nije iskreno, i pomalo je maligno. i dalje stojim iza svoje tvrdnje da si covjek koji ima sira shvatanja, ali kao da su te ogrebali pa tako inficirali, ove nase skole gdje su profesori potpuno bezrazlozno ponizavali ucenike, jer im, eto, nije bio dan.
prvi i pravi primjer je Safic, kojeg su, kao Fudu, smatrali bogom bosanskog ili srpskohrvarskog, a tip je bio obicni primitivac koji je, na zalost, to prenio na djecu koju je poducavao. pa danas kad ih gledas, ponasaju se isto kao on.

nisi ti od tog materijala. nemoj se ponasati kao ti shupci.
Tempo
ZeModerator

#32373 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:steko sam utisak da nisi nista shvatio iz teksta sa b92, pa racunam sa su ti mozda blize tehnicke ili prirodne nauke od drustvenih.

bilo bi uredu da si procitao moj komentar. naizgled su im obrazlozenja su objektivna, ali dosta su kruta. gotovo da si ne dopustaju da budu malo fleksibilni.
s obzirom cime se bavim, ne bi ni trebalo da znam za Kordicku, ali igrom slucaja su me cak odveli na jedno od njenih otvoenih predavanja u Njemackoj.
i dakako da mi je poznat njen rad.
iako igram za njen tim kad su posrijedi studije koje pise, ali ne bi trebalo da se njeni materijali stavljaju u ovaj kontekst koji ti preko b92 nastojis
pokazati kao nesto razumno.
bugarski i ekipa oko njega su u istom timu sa snjezanom kordic. poenta clanka sa b92 je u tome da se jezik ne moze nasilno mijenjati zbog navodne rodne neravnopravnosti. genericki muski rod je sasvim dovoljan, a tamo imas i primjere. upravo kod snjezane kordic imas ta objasnjenja o nasilnim promjenama u jeziku i o tome sta ona donose. tacnije sta odnose.
a zavidim ti na tome sto si bio na njenom predavanju. ona je tako sjajna zena.
Tempo
ZeModerator

#32374 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:

nemoj, Tempo, tih fazona. nije iskreno, i pomalo je maligno. i dalje stojim iza svoje tvrdnje da si covjek koji ima sira shvatanja, ali kao da su te ogrebali pa tako inficirali, ove nase skole gdje su profesori potpuno bezrazlozno ponizavali ucenike, jer im, eto, nije bio dan.
prvi i pravi primjer je Safic, kojeg su, kao Fudu, smatrali bogom bosanskog ili srpskohrvarskog, a tip je bio obicni primitivac koji je, na zalost, to prenio na djecu koju je poducavao. pa danas kad ih gledas, ponasaju se isto kao on.

nisi ti od tog materijala. nemoj se ponasati kao ti shupci.
ne ne, stvarno mislim to sto sam rekao. jos ranije sam zapazio neke tvoje postove kao korektne i ljutske. ovo sto smo upali raspravu o temo koja nije ni tvoja ni moja struka nema veze sa tim.
moet-perignon

#32375 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:ote]ne ne, stvarno mislim to sto sam rekao. jos ranije sam zapazio neke tvoje postove kao korektne i ljutske. ovo sto smo upali raspravu o temo koja nije ni tvoja ni moja struka nema veze sa tim.

onda prihvatam to kao kompliment, jer dolazi od tebe. u nekim komentarima ostavio utisak da si osoba na mjestu i kriticna masa o kojoj
stalno pisem da postoji, zbog toga tvoj komentar uvazavam kao kompliment.
Post Reply