BAK-eV wrote: ↑27/02/2025 10:50
Bosnjaci u SFRJ i SRBiH su bili u malo boljem polozaju od Crnaca u JA.
Sve fabrike sto su se pravile, pravile se za naseljavanje Srba - njima i radno mjesto i polozaj a nama sto ostane.
Kakav je to status, ako ti drzava ne priznaje nacionalno ime i maternji jezik?
Hoces malo bolju poziciju, nisi smio osunetiti dijete, zena nije smjela nositi maramu osim ako je cistacica.
Ako ti hoces da sebe reduciras na nivo zivotinje i vazno ti je da imas sta pojest, popit i poklopit je tvoj izbor ali nije dokaz da je jednom narodu bilo dobro.
Sve fabrike sta su se pravile su imale broj zaposlenih koji je odrazavao etnicku sliku tog kraja, pa tako i rukovodioce. Onog trena kad si dobio veci broj skolovanih Bosnjaka povecao se i broj rukovodioca, nemoj da se pravimo naivni.
Nacionalno ime i maternji jezik je nestao za vrijeme Austrije jer su begovi tako odlucili radi svoje dobiti, za vrijeme Kraljevine su samo trazili povrat agrara, a ime nije bilo bitno. U Titovu Jugu si usao kao vjerska skupina, a onda ti je Juga dala pravo da se afirmises kao poseban narod, i dala pravo na odvajanje BIH od Juge kao republike.
VJerske slobode nisu se odnosile samo na Bosnjake. Promasena prica.
Dakle, imas mnogo razloga za napasti Jugu, ali ove tvoje price su u rangu jugonostalgicarskih "mogao si spavat na klupi". Jugoslavija je skolovala Bosnjake, dopustila im da se izbore da su poseban narod, stavila ih u vrh politike pa nije Dzema bio Srbin, i de facto nam dala drzavu. A sve to nakon sto su begovi rekli "ja sam Srbin elhamdulilah, i de mi sad onu moju zemlju"