budza wrote:Novak20 wrote:Šalu na stranu.
Assadov režim čini ratni zločin prema civilima vlastite zemlje, nije u redu. Istovremeno brani sebe, državu, nezavisnost, sekularizam, prava vjerskih i nacionalnih manjina bez ambicije da širi sukob. Koliko je sam Assad kriv za sve što se desilo u Siriji znat će se za 30-ak godina ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.
S druge strane ISIS u ime uvrnute vjerske ideologije čini genocid, etničko čišćenje i ratne zločine sa srednjovjekovnom surovošću i ambicijom da čitav svijet podredi svom shvatanju života i vjere u Allaha. Kad vidim da neko odgaja djecu mlađu od 10 godina da sutra širom svijeta rade zločine kakve im rade i uredno propagiraju roditelji nemam trunku opravdanja za ove neljude i njihove fanove. Koji god da su.
vrlo tendeciozno pises. navijacki gledas na ovaj krvavi sukob bez trunke racio i nadasve politicki nekorektno razmisljanje imas.
asad brani samo mehanizam (sistem) koji je ustrojen vec vise od pet decenija.
taj sistem je zlocinacki: diktatura, nesloboda, ugljetavanje, progon, najtezi oblici zlocina protiv covecnosti.
problem sirije nije od juce, niti datira od samog basara.
on ne moze totalnoj vecini nametati sekularizam sa `uzmi ili ostavi`, jer to ne poznaje ni Islam, a ni demokratija.
u siriji zivi vise od 95 posto muslimana. ako je vecina za serijtsku drzavu, trebalo im se to omoguciti.
da je hteo da stiti drzavu i nezavisnost, bio bi mudriji.
sta cini ID mi ne znamo ni 1% o njima, osim onih par video gadosti koji su oni sami postavili. ako imas ista pouzdano sa terena (iz prve ruke), molim prosveti me.
odkud ti informacje da su oni pocinili genocid i druge teske oblike zlocina? daj mi malo vise o tome.
odsecanje glave vojniku nije humano iz danasnje perspektive, ali je ljudima koji su rat okusili , sasvim razumljivo i prihvatljivo u krajnjoj liniji.
licno mislim da nacin njihove egzikucije, vise ima propagandne namere, nego li sto pokazuje njihove divljacke manire. zapadni mediji (de/vb) su bas duboko uvereni da ID ima jednu jedinicu koja je zaduzena za ta sranja. znaci, ne rade svi to. niti su svi krivi.
zverstva koja su pocinili (licno sam video vadjenje organa i jos nesto slicno) jasno osudjujem i takav oblik varvarstva je nedopustiv onima koji sebe nazivaju muslimanima.
rat je sam po sebi surov. tako da teza o surovosto ID-a ne stoji. suroviji su asadovi eskadroni smrti koji iz daljine siju smrt nad civilima.
sto se teze koju cion mediji provlace o nekakvoj vladavini ID nad svetom: smesno je u to verovati, i o tome raspravljati.
to su patke, za naivne, koje siri zapad da bi imao izgovor za zlocine koje cine dole, te sirenje straha i panike medju ljudima.
duga je ovo prica...
licno sam uveren da sukob kontrolise politika teror izralela.
nadovezacu se na izjavu zlikovca netenjahua iz februara (o.g.) gde on za vojni radio kaze: "sukob muslimana za nas je dalekosezno dobar i odgovara nam trenutno stanje na terenu. ukoliko neka od frakcija znatno ojaca, do te mere da moze da ugrozi nase interese, mi cemo sa saveznicima blagovremeno reagovati!"
vec nakon 2 meseca, poceli su planovi napada na ID koja je tada imala od srednje-velikih gradova samo rakku.
pametnom je dosta...
asad dugorocno nema sansi, osim ako ga izrael ne zastiti.
danas imamo situaciju da licemerni zapad, koji je do pre mesec dana asada zvao krvolokom i diktatorom, rado slusa i prenosi njegove monologe.