Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

clio_dci120

#32326 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

ExNihilo wrote:Ne zna pričati maternji jezik, ne zna odvojiti rječcu "ne" od glagola, dakle pravopis petog osnovne, gaji poseban senzibilitet prema šupcima, pa po temi abolira političke i ljudske veličine poput Isaka Rame i Duvnjaka, vrhunac intelektualne rasprave raspredanje o Instagram strašilima i "ko vozi ono auto", misli da je seksizam duhovit, po forumu se raspituje za imena konobarica i uposlenica kladionice jer nema hrabrosti da im se obrati sam.

Dajte čovjeku titulu seljobera godine.
E to mi za Duvnjaka nije jasno...de mi quote gdje sam njega abolirao?
moet-perignon

#32327 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
moet-perignon wrote:dostavnjak bi bio tvorbeni morfem, ako me gimnazija cemu nacila.
svi znamo na sto je on mislio, bez obzira sto klix i avaz i slicna zutila imaju bisera.

no budimo otvorenog uma, i znamo da je jezik poput gume, stalno se mijenja i oblukuje.
da nije tako, na ovom forumu bismo kao u Antigoni ili Odiseju imali spjevove, nakon nekog monologa i dijaloga.
no danas, hvala Bogu, imamo zargone i skracenice i tonu gramatickih oblika, da se mozemo razumjeti.

tako da, ne cjepidlacimo, razumjeli smo sto je clio htio da kaze dostavnjakom, ili terencem.
naravno da sam ga razumio. nisam glup. ipak, upotreba takvih termina ga diskredituje kao sagovornika, jer kakav mentalni sklop koristi termin dostavnjak i sta takav ima govoriti o bilo cemu.
evo npr. i ovo tvoje poredjenje jezika i gume.. ja bih rekao da je jezik ziva materija i da se stalno mijenja i evoluira.

jeste, to je cesto kolokvijalan izraz kod onih sto su zavrsili anglistiku ili knjizevnost. doslovice su svi, kao da su prepisivali ista predavanja govorili: jezik je ziva materija.

jasno je da je taj opis ispravan i koncizan. no, takodjer slobodno mogu upotrijebiti izraz "guma", jer daje slikovitiji prikaz o tome koliko je jezik elastican, i da ima svoj kontinuum i u tome je njegova carolija, jer nikad ne znas sto ce se od njega postati sutra.
dakle, od Shakespeara pa do danas nas izrazaj je drastican, ali bogat.

postoji i kreolizacija jezika, koji je po meni najfantasticnija forma, koja u ovom globlanom svijetu poptuno spaja razlicite kulturne izrazaje, misli, obicaje u jednu cjelinu koju svi koristimo. primjer tome je jazz i hip hop, da uprostim s primjerima.

kapiram da clio ima drukciji izrazaj, ali objektivno, i ja gnjecim ovdje sa svojim 'stilskim' izrazajima i opet niko, ali niko da me barem diskredituje ili ucestvuje u postenom dijalogu sa mnom, i zaista stvorimo neku cjelinu i da grad postane grad, a ne neka ofucana kasaba.
clio_dci120

#32328 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ma ovog Nihila je zabolilo to sto sam napisao da je otjeran iz firme gdje je radio...I pola ljudi koji ga znaju kazu da je bio totalni osobenjak i ne pada im na pamet da rade sa takvim likom. Zna se sve moj Nihilo, glavna si tema po IT firmama.
Tempo
ZeModerator

#32329 Re: Zeničani

Post by Tempo »

clio_dci120 wrote:
moet-perignon wrote:[

ako si vozic vidio na trgu bana jelacica, onda grijesis. radi se o turistickom vozicu, a nisam sklon povjerovati da igdje ima vozic za dostavu. missim... trebala bi onda biti i teretna zeljeznicka stanica za pretovar roba iz dostavnih dostavnjaka raznih firmi u vozic.
Mislio sam na drumski vozic ili kako to vec zovu, ne bukvalno na voz.

clio, objektivno, stvarno su te nalijepili na ovom forumu. :)
da nisi Ramu spomenuo, vjerovatno bismo te svi lisili bilo kakve greske i kolokvijalnih izraza.
ovako te cijedimo svi kao bubuljicu, i priznajem da smo te ugnjavili. :)[/quote]

Ma joj briga me, kada ti nista ne mogu normalno prigovoriti, onda te dotuku gramatikom.
Davno sam prosao period pisanja pismenih sastava, gdje je trebalo biti sve na mjestu, ne pada mi na pamet da pri pisanju na forumu gledam pravopisne izraze.

Meni su gori sto niko od njih nije na ulici prisao Raminom sinu i rekao mu da se tako ne parkira. Nego, svi lete da se rukuju i ponizno klimaju glavom.

Ja ako podrzim Ramu, podrzim ga iz interesa, ne sto vjerujem u ideale. I ne stidim se to reci. Briga me. Samo sto ovdje drugi nece da priznaju da i oni agitiraju za druge stranke. Barem njih 80%.[/quote]

nije problem u pravopisu. nego u govoru i jeziku. pisanje je svakako samo nacin na koji se govor prenosi na papir. jbg, ako ne znas, onda ne znas i to je podnosljivo, ali ti sustinski imas problem sa izrazavanje, sa fondom rijeci, sa osjecajem za estetiku i sa verbalizovanjem misli.

raminom sinu ne prilazimo iz dva razloga. prvi je taj sto nam to nije zanimanje, a drugi je to sto se bojimo. ovi sto lete da se sa njim rukuju i ponizno klimaju glavom, a koji ti se toliko gade, si valjda ti licno i personalno, ti koji se ne stidis javno reci da takve stvari radis iz interesa. ima u nasem jeziku nekoliko pridjeva koji to opisuju: ulizica, poltron ili kako bi ovi dostavnjak rekli, uvlakac, ljudi sa podanickim mentalitetom.
clio_dci120

#32330 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Sve to njima u lice reci. Bit ce ti lakse. Lako ti ih je naci, znas gdje su.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32331 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ako im ne smije rec u facu nije upravu. Logicno.
clio_dci120

#32332 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa ja ne bi sjedio i kukao preko foruma i pljuvao ih na svakome koraku, ovako u vrituelnom svijetu, Odes i saspes u facu. I Duvnjaku i Rami kazes da su supci, a ne preko foruma. Bas papanski i jadno, i bez muda sto bi se reklo.
Tempo
ZeModerator

#32333 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:

jeste, to je cesto kolokvijalan izraz kod onih sto su zavrsili anglistiku ili knjizevnost. doslovice su svi, kao da su prepisivali ista predavanja govorili: jezik je ziva materija.

jasno je da je taj opis ispravan i koncizan. no, takodjer slobodno mogu upotrijebiti izraz "guma", jer daje slikovitiji prikaz o tome koliko je jezik elastican, i da ima svoj kontinuum i u tome je njegova carolija, jer nikad ne znas sto ce se od njega postati sutra.

postoji i kreolizacija jezika, koji je po meni najfantasticnija forma, koja u ovom globlanom svijetu poptuno spaja razlicite kulturne izrazaje, misli, obicaje u jednu cjelinu koju svi koristimo. primjer tome je jazz i hip hop, da uprostim s primjerima.

kapiram da clio ima drukciji izrazaj, ali objektivno, i ja gnjecim ovdje sa svojim 'stilskim' izrazajima i opet niko, ali niko da me barem diskredituje ili ucestvuje u postenom dijalogu sa mnom, i zaista stvorimo neku cjelinu i da grad postane grad, a ne neka ofucana kasaba.
mozes ti upotrijebit koji god hoces izraz. to je normalno. student ili profesor engleske knjizevnosti se izrazava na jedan nacin, a pijacar na drugi i po stilu uvjek mozes vidjeti ko je ko pa se onda odrediti kako ces se postaviti prema sagovorniku.
u ovoj tvojoj recenici ciji sadrzaj nisam u stanju komentarisati, guma ide bez znakova navoda, elasticnost jezika vjerovatno postoji kao kategorija, ali se ona moze odnositi na sposobnost jezika da iste stvari govori na razlicite nacine, kontinuum se na nasem jeziku kaze kontinuitet, globalno i svijet su sinonimi, tako da nije potrebno pisati ili izgovoriti obe rijeci. ovo sa sekspirom i drasticnim izrajajem stvarno nisam razumio.
clio_dci120

#32334 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa i ti si pijacar onda, inace bi pisao Sekspir, a ne sekspir. Ili bi napisao ime u originalu, a ne bi prevodio. Pijacaru.. :lol:
ExNihilo

#32335 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

clio_dci120 wrote:Ma ovog Nihila je zabolilo to sto sam napisao da je otjeran iz firme gdje je radio...I pola ljudi koji ga znaju kazu da je bio totalni osobenjak i ne pada im na pamet da rade sa takvim likom. Zna se sve moj Nihilo, glavna si tema po IT firmama.
Druže, ja sam mostarskim šupcima javno rekao da su i zašto su šupci. S druge strane, ti si ovdje pisao kako gledaš da Duvnjaka lijepo pozdraviš jer ne znaš kada ti može valjati u životu. Isto si ponovio za Isaka Ramu nekoliko postova iznad ovog.

I sada bih se, kao, ja trebao stidjeti svog stava, a ti ponositi? Čovječe, ti si personifikacija same srži seljoberskog oportunizma našeg društva
Last edited by ExNihilo on 13/04/2019 20:38, edited 1 time in total.
clio_dci120

#32336 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ali za razliku od tebe ne pisem ovdje po forumu kako su ovakvi i onakvi. U tome je bitna razlika. ;-) Ako im ne govorim javno, ne istresam se ni na forumu.
Last edited by clio_dci120 on 13/04/2019 16:17, edited 1 time in total.
Tempo
ZeModerator

#32337 Re: Zeničani

Post by Tempo »

clio_dci120 wrote:Sve to njima u lice reci. Bit ce ti lakse. Lako ti ih je naci, znas gdje su.
nisam ja nigdje ni rijeci napiso o rami i sinovima, ali da jesam i dalje im to ne bih smio reci u lice.
smartXL

#32338 Re: Zeničani

Post by smartXL »

clio_dci120 wrote:Pa ja ne bi sjedio i kukao preko foruma i pljuvao ih na svakome koraku, ovako u vrituelnom svijetu, Odes i saspes u facu. I Duvnjaku i Rami kazes da su supci, a ne preko foruma. Bas papanski i jadno, i bez muda sto bi se reklo.

Što ti neki dan nisi sasuo u lice onom iz SDA što je parkirao vozilo na trotoaru, a žena sa kolicima se kretala saobracajnicom. :D
clio_dci120

#32339 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

To sam napisao cisto iz zeze da suknem kamenom i casualsu. Ne sa namjerom prozivanja. :D
Tempo
ZeModerator

#32340 Re: Zeničani

Post by Tempo »

clio_dci120 wrote:Pa i ti si pijacar onda, inace bi pisao Sekspir, a ne sekspir. Ili bi napisao ime u originalu, a ne bi prevodio. Pijacaru.. :lol:

ne pratis radnju. pisanje je nacin da se rijeci prenesu na papir. i da, naravno, postoje pravila. jedno od pravila u istocnoj varijanti srpskohrvatskog jezika, a kojom su pisali nasi najvece pisci, je da se strana imena pisu onako kako se izgovaraju. velika slova izbjegavam dok kucam.
a bliska mi je pijaca, nema gopvora. nisam zbog toga ulizica i ne patim od sindroma podanickog mentaliteta.
Tempo
ZeModerator

#32341 Re: Zeničani

Post by Tempo »

ExNihilo wrote: Čovječe, ti personifikacija same srži seljoberskog oportunizma našeg društva
:thumbup:
ovako se tzreba izrazavati.
moet-perignon

#32342 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

clio, nije to poenta. tip je gore lijepo objasnio, nije nas zadatak da ono ramino deriste upozoravamo kako i gdje treba da parkira. ipak za to postoje sluzbena lica. smijemo uputiti kritiku MUP-u kojeg, uzgred budi receno, placamo i oni doslovice nista ne cine.
ne cine i kada ih pozovem da maknu onaj shljam sto pusta glasno muziku iz nekog lokala. iako je isti lokaln od mene udaljen, ali osjecam GRADJANSKU duznost da prijavim licima koja placam za to. i nikada, ali nikada ne posalju patrolu. cak se udruzimo iz susjedstva i pritisnemo tog dispecera, i on
nas se ismijava. od muskog do zenskog glasa, od visokog do dubokog baritona i nista - NULA reakcija.
duznost je tim licima da dodju na nasu prijavu i maknu taj shljam.
no kasnije su se pripitomili, jer smo slali prijavu.
ali citav proces moramo izvrsiti, da bi se nesto konacno desilo.

u konacnici, zbog takvog uzurpiranog sistema, imamo ramina derista u ministarstvu i zbog glorificiranja gradonacelnika (i proslog i sadasnjeg) do nivoa bozanstva, mi imamo karikaturu od grada.

hej, ja se ne sjecam kad mi je bilo 20 ko je bio gradonacelnik. to su za mene bila obicna sluzbena lica. od Huse poceli smo da racunamo da su to
neke vazne figure, a potpuno nebitne figure koje bi samo trebali da rade svoj posao.

doima se kao da pisem "salatu rijeci", ali poenta ovoga je da su se vrijednosti izoblicile, i zato danas imas raminog propalicu koji ti siledzijski pakira auto na pjesackom prijelazu, a policija prolazi.

i jedan vrlo ozbiljan problem je sto si ti skoro tvrdio da je Ramo "cestit i posten" covjek, to je kao kad su Nijemci govorili da je Hitler dobar covjek i vole cvijece i poeziju i ponekad nacrta Alpe, a zapravo je jednu populaciju htio manijacki eliminisati sa lica Zemlje.

trebas objektivno sagledati stvari, inace ce nam poput najezde pacova doci ramo i ramini.
ExNihilo

#32343 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

clio_dci120 wrote:Ali za razliku od tebe ne pisem ovdje po forumu kako su ovakvi i onakvi. U tome je bitna razlika. ;-) Ako im ne govorim javno, ne istresam se ni na forumu.
Pa ti konobarice žicaš po forumu, ni za to hrabrosti nemaš, a kamoli da staneš na crtu hercegovačkim tajkunima.
Last edited by ExNihilo on 13/04/2019 20:39, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#32344 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

ExNihilo wrote:
clio_dci120 wrote:Ma ovog Nihila je zabolilo to sto sam napisao da je otjeran iz firme gdje je radio...I pola ljudi koji ga znaju kazu da je bio totalni osobenjak i ne pada im na pamet da rade sa takvim likom. Zna se sve moj Nihilo, glavna si tema po IT firmama.
Druže, ja sam mostarskim šupcima javno rekao da su i zašto su šupci. S druge strane, ti si ovdje pisao kako gledaš da Duvnjaka lijepo pozdraviš jer ne znaš kada ti može valjati u životu. Isto si ponovio za Isaka Ramu nekoliko postova iznad ovog.

I sada bih se, kao, ja trebao stidjeti svog stava, a ti ponositi? Čovječe, ti personifikacija same srži seljoberskog oportunizma našeg društva

šta mislite,zna li stariji isak šta je oportunizam,magistar je ?
Tempo
ZeModerator

#32345 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:clio, nije to poenta. tip je gore lijepo objasnio, nije nas zadatak da ono ramino deriste upozoravamo kako i gdje treba da parkira. ipak za to postoje sluzbena lica. smijemo uputiti kritiku MUP-u kojeg, uzgred budi receno, placamo i oni doslovice nista ne cine.
ne cine i kada ih pozovem da maknu onaj shljam sto pusta glasno muziku iz nekog lokala. iako je isti lokaln od mene udaljen, ali osjecam GRADJANSKU duznost da prijavim licima koja placam za to. i nikada, ali nikada ne posalju patrolu. cak se udruzimo iz susjedstva i pritisnemo tog dispecera, i on
nas se ismijava. od muskog do zenskog glasa, od visokog do dubokog baritona i nista - NULA reakcija.

u konacnici, zbog takvog uzurpiranog sistema, imamo ramina derista u ministarstvu i zbog glorificiranja gradonacelnika (i proslog i sadasnjeg) do nivoa bozanstva, mi imamo karikaturu od grada.

hej, ja se ne sjecam kad mi je bilo 20 ko je bio gradonacelnik. to su za mene bila obicna sluzbena lica. od Huse poceli smo da racunamo da su to
neke vazne figure, a potpuno nebitne figure koje bi samo trebali da rade svoj posao.

doima se kao da pisem "salatu rijeci", ali poenta ovoga je da su se vrijednosti izoblicile, i zato danas imas raminog propalicu koji ti siledzijski pakira auto na pjesackom prijelazu, a policija prolazi.

i jedan vrlo ozbiljan problem je sto si ti skoro tvrdio da je Ramo "cestit i posten" covjek, to je kao kad su Nijemci govorili da je Hitler dobar covjek i vole cvijece i poeziju i ponekad nacrta Alpe, a zapravo je jednu populaciju htio manijacki eliminisati sa lica Zemlje.

trebas objektivno sagledati stvari, inace ce nam poput najezde pacova doci ramo i ramini.

dosli su. sad ce samo metastazirat.
moet-perignon

#32346 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
moet-perignon wrote:

mozes ti upotrijebit koji god hoces izraz. to je normalno. student ili profesor engleske knjizevnosti se izrazava na jedan nacin, a pijacar na drugi i po stilu uvjek mozes vidjeti ko je ko pa se onda odrediti kako ces se postaviti prema sagovorniku.
u ovoj tvojoj recenici ciji sadrzaj nisam u stanju komentarisati, guma ide bez znakova navoda, elasticnost jezika vjerovatno postoji kao kategorija, ali se ona moze odnositi na sposobnost jezika da iste stvari govori na razlicite nacine, kontinuum se na nasem jeziku kaze kontinuitet, globalno i svijet su sinonimi, tako da nije potrebno pisati ili izgovoriti obe rijeci. ovo sa sekspirom i drasticnim izrajajem stvarno nisam razumio.

nemoj se truditi da me ispravljas. pod navodnim znacima stavljam gumu, jer smatras da je upitno da ju koristim kao metaforu. i ako je jezik ziva materija, onda ces biti toliko siroke ruke, i dopustiti da koristim ovaj izrazaj, a da pri tome ne cjepidlacis. kontinuum se odavno preuzeo, i gotovo da nema publikacije ili teksta u kojem se, na nasem jeziku, on zvanicno ne koristi. hvala na lektorisanju za globalno i svijet, i u slucaju da pisem neki tekst, vjerovatno bi se desilo neko ponavljanje koje bi lektor sugerisao da ispravim.
sudeci po tvojem odnosu prema jeziku i njegovim granicama, jasno je da ne razumijes primjer shakesperovskog jezika i danas koji se dosta razlikuju.

i uzgred, ovo mi nije profesija, ali imam dovoljno skole da dovoljno baratam sa nasim jezikom (i drugim), i da se ne osjecam inhibirano kada me neko nastoji ispraviti.
moet-perignon

#32347 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
moet-perignon wrote:clio, nije to poenta. tip je gore lijepo objasnio, nije nas zadatak da ono ramino deriste upozoravamo kako i gdje treba da parkira. ipak za to postoje sluzbena lica. smijemo uputiti kritiku MUP-u kojeg, uzgred budi receno, placamo i oni doslovice nista ne cine.

nece, ako se malo potrudimo. ako prestanemo da idemo na stranice salivena onila, ili ako prestanemo da uvazavamo vijecnike kao neke bitne figure.
potpuno nevazni ljudi i svaki njihov doprinos je nevazan za covjecanstvo. cak i onaj seoski doktor koji je struku stavio u stranu, pokazuje koliko je jak u svome poslu. dobra mu je odluka, bolje da bude bude na klupi nego da lijeci. i iskreno osobno me Kozlic iznenadjuje. ne poznajem ga dovoljno dobro, ali sudeci po njegovim projektima poput Eidosa, i tekstovima koje pise ne mogu reci da je sda-ovska seljacina. cisti heidegerovski fenomen.
Tempo
ZeModerator

#32348 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:

nece, ako se malo potrudimo. ako prestanemo da idemo na stranice salivena onila, ili ako prestanemo da uvazavamo vijecnike kao neke bitne figure.
potpuno nevazni ljudi i svaki njihov doprinos je nevazan za covjecanstvo. cak i onaj seoski doktor koji je struku stavio u stranu, pokazuje koliko je jak u svome poslu. dobra mu je odluka, bolje da bude bude na klupi nego da lijeci. i iskreno osobno me Kozlic iznenadjuje. ne poznajem ga dovoljno dobro, ali sudeci po njegovim projektima poput Eidosa, i tekstovima koje pise ne mogu reci da je sda-ovska seljacina. cisti heidegerovski fenomen.
nisam optimista.
moet-perignon

#32349 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote: trebas objektivno sagledati stvari, inace ce nam poput najezde pacova doci ramo i ramini.

dosli su. sad ce samo metastazirat.[/quote]

potpuno nevazni ljudi i svaki njihov doprinos je nevazan za covjecanstvo. cak i onaj seoski doktor koji je struku stavio u stranu, pokazuje koliko je jak u svome poslu. dobra mu je odluka, bolje da bude bude na klupi nego da lijeci. i iskreno osobno me Kozlic iznenadjuje. ne poznajem ga dovoljno dobro, ali sudeci po njegovim projektima poput Eidosa, i tekstovima koje pise ne mogu reci da je sda-ovska seljacina. cisti heidegerovski fenomen.[/quote]

nisam optimista.[/quote]

onda cemo svi biti frustrirani i puknuti k'o kokice.
Tempo
ZeModerator

#32350 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:
moet-perignon wrote:

nemoj se truditi da me ispravljas. pod navodnim znacima stavljam gumu, jer smatras da je upitno da ju koristim kao metaforu. i ako je jezik ziva materija, onda ces biti toliko siroke ruke, i dopustiti da koristim ovaj izrazaj, a da pri tome ne cjepidlacis. kontinuum se odavno preuzeo, i gotovo da nema publikacije ili teksta u kojem se, na nasem jeziku, on zvanicno ne koristi. hvala na lektorisanju za globalno i svijet, i u slucaju da pisem neki tekst, vjerovatno bi se desilo neko ponavljanje koje bi lektor sugerisao da ispravim.
sudeci po tvojem odnosu prema jeziku i njegovim granicama, jasno je da ne razumijes primjer shakesperovskog jezika i danas koji se dosta razlikuju.

i uzgred, ovo mi nije profesija, ali imam dovoljno skole da dovoljno baratam sa nasim jezikom (i drugim), i da se ne osjecam inhibirano kada me neko nastoji ispraviti.
koristi, koristi, nije frka. mene malo ti navodnici nerviraju zato sto je to trend, skoro kao davanje roda rodno neutralnim imenicama. pilotkinja, pjesakinja, borkinja and my favorite frontmenka.
Post Reply