Ako mislis da je Bosna neefikasna i neproduktivna, skokni malo do Skandinavije, pa ces da vidis socijalizam 1o1, 10 pise 1 kopa, a vidi vraga opet uspjesno.mistek wrote: ↑26/02/2025 16:31 Pa i to je čak mitologija o zaposlenosti. Možeš dati ljudima po kašiku da kopaju, imat ćeš zaposlenost, ali neproduktivnost ogromnu. To i danas imaš u državnim kompanijama, jer smo to naslijedili iz SFRJ. I danas realno treba smanjiti broj zaposlenih barem za 20% da bi se dosegao neki minimalan nivo produktivnosti.
Ja vam opet kažem, bez da uopšte ulazimo u zaključke bilo bolje, bilo lošije, subjektivno mišljenje, nekome bolje ovo, nekome ono, veća šteta bila tad ili sad:
- Pogledajte GDP per capita SR Bosne i Hercegovine 1990. Jedino Albanija i Turska imaju manji u Evropi. Postoje još 2-3 države s manjim GDP per capita od Jugoslavije, a većim od BiH.
- Pogledajte prosječnu platu, inflaciju, u svemu je SRBiH/SFRJ na samom dnu.
- Pogledajte stopu kriminala, broj ubistava, koji god klinac hoćete - po svemu na puno lošijoj poziciji nego danas (a da ne pričamo poređenje tad-sad).
A kad pričate "subjektivno" i bez brojeva, pitanja su vrlo jednostavna:
- Jesam li ja bez partije mogao biti direktor preduzeća za gradnju cesta u BiH?
- Jesam li ja, bez veze sa partijom i ovim direktorom iznad, mogao dobiti posao montaže ograde na autocesti?
- Jesu li ugovori o izgradnji bili transparentni i je li fakat mislite da se tad milioni nisu uzimali za to?
Ova trenutna država je sve osim država, smijurija, leglo najprimitivnijeg kriminala u kontekstu zadovoljenja najprimitivnijih potreba. Jugoslavija je bila više država, jer smo neuki za demokratiju. Ali, Jugoslavija je bila smijurija u okvirima u kojim je se danas hvali. I ne postoji NIKO u BiH ko bi se danas 2 dana vratio u Jugoslaviju. Odnosno, postoji, dok se ne bi vratio. Kad bi se vratio, skontao bi koliko je to besmisleno bilo, samo se nije znalo i nije shvatalo (i tu imate egzaktne podatke na internetu o tome koliko su se neki događaji medijski sramotno izvještavali, pa od najvećeg broja štrajkova u Evropi u Jugoslaviji, izvještavalo se o mizernom procentu njih i sl.).
Da ti odgovorim, nisi bez partijske mogao biti direktor, ali si mogao naravno dobiti posao bez partijske i bez veze i dogurati do nekog nivoa. Ugovori su bili transparenti sa opstine na drzavno preduzece, i nisu se uzimali milioni, kralo se sibicarski sto ce reci materijala direktoru za vikendicu na moru.
Tvoj GDP capita je upitan. Najveci dio plate svake drzave ode na stanovanje, sad u taj svoj GDP ukljuci besplatan stan, pa cemo da pricamo. Ako si ukljucio onda halali i prosvijetli me.