Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

channel10

#32301 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Tempo wrote:jedno je poplocavanje betonskom galanterijom u maloj dimenziji, a potpuno drugo poplocavanje masivnim ukrojenim kamenom na dobro pripremljenu podlogu.
A oni uvijek dobro pripreme podlogu :izet:

Samo asfalt jer za bolje i nismo.
Casual's

#32302 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Nivelacija wrote: gledao sam jucer na saliven intervju elvir bucalo sa fudom ispred bosanke...

i poce prica o cistoci, kaze fudo alba njemacka firma, medju najciscim gradovima za bh standarde, ja sam zadovoljan i slicno.
Nije li rekao na jednoj od sjednica GV da nece produziti ugovor sa ALBOM i da ce napraviti javno komunalno preduzece?
Sta je rec?
clio_dci120

#32303 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Zenica je jedan od najprljavijih, ako ne i najprljaviji grad...sloj prasine gdje god se okrenes. Cistoca ulica katastrofa, kao i odvoz smeca.
clio_dci120

#32304 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

channel10 wrote:Naravno clio :thumbup: . Valjda bi tada onaj tvoj uzor parkirao na oznaceno parking mjesto, a ne kao dole kod gimnazije kad parkira u zoni raskrsnice uz pjesacki prijelaz, a drotovi prolaze i nista.
Nesto si debelo pobrkao, ako mislis da mi je uzor. ;-)
clio_dci120

#32305 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Tempo wrote:
clio_dci120 wrote:
channel10 wrote:Nemoj da poplocavaju Boga ti. Još se nije rodio majstor koji je to popločavanje uradio kako treba.

Ja bas htio predložiti da urade nešto novo u Titovoj kod zenicanke (taj dio). Jučer prolazim tim dijelom i gledam gdje ću stati jer one ploče kupaju raju koja onda prolazi. Sve je otišlo u qrc.

A i ovo trčanje su mogli pomjeriti za zadnju trećinu Maja. Manja je vjerovatnoća da će biti hladno i da će padati kiša.

Zasto po svijetu, ili u blizoj okolini Duborvniku, Zagrebu ili Splitu nisu popucale poplocane setalisne zone i trgovi?
Zato sto nema stoke od novo komponavanih privrednika da se vozaju dostavnjacima i kamioncicima po tim zonama!
Ploce popucaju iskljucivo jer nisu predvidjen za saobracaj motornih vozila!
Pogledjaj samo onaj dio pored pekare AM, uvijek neki kombi i sl...
sta su to dostavnjaci?
https://autostart.24sata.hr/auto/ovo-je ... zistu-5241
Tempo
ZeModerator

#32306 Re: Zeničani

Post by Tempo »

dostavno vozilo, a ne dostavnjak. missim, odakle si ti?
Tempo
ZeModerator

#32307 Re: Zeničani

Post by Tempo »

clio_dci120 wrote:
Zasto po svijetu, ili u blizoj okolini Duborvniku, Zagrebu ili Splitu nisu popucale poplocane setalisne zone i trgovi?
Zato sto nema stoke od novo komponavanih privrednika da se vozaju dostavnjacima i kamioncicima po tim zonama!
Ploce popucaju iskljucivo jer nisu predvidjen za saobracaj motornih vozila!
Pogledjaj samo onaj dio pored pekare AM, uvijek neki kombi i sl...
novokomponovani, jedna rijec.
inace ploce se postavljaju po trgovima i setalistima, ali mogu izdrzati tezinu motornih vozila. cesto se mogu vidjeti dostavna vozila ili teska vozila komunalnih preduzeca na cvjetnom trgu, ili na trgu bana jelacica.
dakle, ploce pucaju zato sto smo fukara i nemamo para da to uradimo kako se radi u stabilnim zemljama. dalje, pucaju zato sto svako ko se uzdigne metar iznad fukare ima nagon da to pokaze cjelom svijetu tako sto ce dzipomn udarit na jeftinu betonsku galanterijsku nejač.
clio_dci120

#32308 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ja sam barem vidjao da dostavu vrse namjenskim vozicima, a ne dostavnim vozilima. Njima nije mjesto u pjesackim zonama.
clio_dci120

#32309 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Tempo wrote:

dostavno vozilo, a ne dostavnjak. missim, odakle si ti?
Iz Brnjica. Kao i ovi sa klixa. Oduvijek se koristio naziv dostavnjak.

https://www.klix.ba/auto/noviteti/mini- ... /120218135
Last edited by clio_dci120 on 13/04/2019 15:11, edited 2 times in total.
channel10

#32310 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Teško brate da sam nesto pobrkao ;)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32311 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Dobar primjer kako danasnji pseudonovinari zagadjuju javni diskurs. Cuj "dostavnjak".

Isto sto glupsonima sa Zenicabloga neko treba objasniti da je "saobracajka" zena pripadnica saobracajne policije a ne sinonim za saobracajnu nesrecu.
clio_dci120

#32312 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa nemoj klix svrstavati pod pseudonovinarstvo samo zbog upotrebe rijeci dostavnjak.

I novinari Jutarnjeg, Slobodne Dalamcije, svih auto revija iz Hrvatske, Srbije i BiH oduvijek su koristili naziv dostavnjak. Cak i ljudi koji se bave prodajom vozila. Uzmi neku auto reviju, pa pogledaj. Pod tim pojmom smatraju se manja privredna vozila nastala na sasiji putnickih vozila. Odnosno, dostavno vozilo moze biti i kamion od 25 tona, a oduvijek se znalo sta je dostavnjak.
Meni se vise dize kosa na glavi kad nedavno kaze drug kupio sam Kedi, hajd kontam VW, kad on ide sa Fiatom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32313 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

To je kolokvijalni govor. Mislim legitimno mi je da ga ti upotrebljavas na forumu, ali ne i da ga smatras ispravnim izrazom.
Throttle

#32314 Re: Zeničani

Post by Throttle »

A džip a nije Jeep :lol:
Tempo
ZeModerator

#32315 Re: Zeničani

Post by Tempo »

clio_dci120 wrote:Ja sam barem vidjao da dostavu vrse namjenskim vozicima, a ne dostavnim vozilima. Njima nije mjesto u pjesackim zonama.
ako si vozic vidio na trgu bana jelacica, onda grijesis. radi se o turistickom vozicu, a nisam sklon povjerovati da igdje ima vozic za dostavu. missim... trebala bi onda biti i teretna zeljeznicka stanica za pretovar roba iz dostavnih dostavnjaka raznih firmi u vozic.
moet-perignon

#32316 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

dostavnjak bi bio tvorbeni morfem, ako me gimnazija cemu nacila.
svi znamo na sto je on mislio, bez obzira sto klix i avaz i slicna zutila imaju bisera.

no budimo otvorenog uma, i znamo da je jezik poput gume, stalno se mijenja i oblukuje.
da nije tako, na ovom forumu bismo kao u Antigoni ili Odiseju imali spjevove, nakon nekog monologa i dijaloga.
no danas, hvala Bogu, imamo zargone i skracenice i tonu gramatickih oblika, da se mozemo razumjeti.

tako da, ne cjepidlacimo, razumjeli smo sto je clio htio da kaze dostavnjakom, ili terencem.
moet-perignon

#32317 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:
clio_dci120 wrote:Ja sam barem vidjao da dostavu vrse namjenskim vozicima, a ne dostavnim vozilima. Njima nije mjesto u pjesackim zonama.
ako si vozic vidio na trgu bana jelacica, onda grijesis. radi se o turistickom vozicu, a nisam sklon povjerovati da igdje ima vozic za dostavu. missim... trebala bi onda biti i teretna zeljeznicka stanica za pretovar roba iz dostavnih dostavnjaka raznih firmi u vozic.
ima u Dubrovniku, u Becu, Berlinu, ali u Njujorku ne mare za to - dovedu kamion do skladista i buce i ruce i potpuno ima sharm.
no zato im je beton k'o beton.
clio_dci120

#32318 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Tempo wrote:
Mislio sam na drumski vozic ili kako to vec zovu, ne bukvalno na voz.
moet-perignon

#32319 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

clio_dci120 wrote:
Tempo wrote:
Mislio sam na drumski vozic ili kako to vec zovu, ne bukvalno na voz.

clio, objektivno, stvarno su te nalijepili na ovom forumu. :)
da nisi Ramu spomenuo, vjerovatno bismo te svi lisili bilo kakve greske i kolokvijalnih izraza.
ovako te cijedimo svi kao bubuljicu, i priznajem da smo te ugnjavili. :)
Tempo
ZeModerator

#32320 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:
Tempo wrote:
ima u Dubrovniku, u Becu, Berlinu, ali u Njujorku ne mare za to - dovedu kamion do skladista i buce i ruce i potpuno ima sharm.
no zato im je beton k'o beton.
za dubrovnik je razumljivo jer se radi o starom gradu. vjerovatno je ista stvar i sa becom, a ja sam govorio o trgovima koji su poplocani zadnjih decenija.
clio_dci120

#32321 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

.
clio_dci120

#32322 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

moet-perignon wrote:[

Mislio sam na drumski vozic ili kako to vec zovu, ne bukvalno na voz.[/quote]

clio, objektivno, stvarno su te nalijepili na ovom forumu. :)
da nisi Ramu spomenuo, vjerovatno bismo te svi lisili bilo kakve greske i kolokvijalnih izraza.
ovako te cijedimo svi kao bubuljicu, i priznajem da smo te ugnjavili. :)[/quote]

Ma joj briga me, kada ti nista ne mogu normalno prigovoriti, onda te dotuku gramatikom.
Davno sam prosao period pisanja pismenih sastava, gdje je trebalo biti sve na mjestu, ne pada mi na pamet da pri pisanju na forumu gledam pravopisne izraze.

Meni su gori sto niko od njih nije na ulici prisao Raminom sinu i rekao mu da se tako ne parkira. Nego, svi lete da se rukuju i ponizno klimaju glavom.

Ja ako podrzim Ramu, podrzim ga iz interesa, ne sto vjerujem u ideale. I ne stidim se to reci. Briga me. Samo sto ovdje drugi nece da priznaju da i oni agitiraju za druge stranke. Barem njih 80%.
ExNihilo

#32323 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Ne zna pričati maternji jezik, ne zna odvojiti rječcu "ne" od glagola, dakle pravopis petog osnovne, gaji poseban senzibilitet prema šupcima, pa po temi abolira političke i ljudske veličine poput Isaka Rame i Duvnjaka, vrhunac intelektualne rasprave raspredanje o Instagram strašilima i "ko vozi ono auto", misli da je seksizam duhovit, po forumu se raspituje za imena konobarica i uposlenica kladionice jer nema hrabrosti da im se obrati sam.

Dajte čovjeku titulu seljobera godine.
Tempo
ZeModerator

#32324 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moet-perignon wrote:dostavnjak bi bio tvorbeni morfem, ako me gimnazija cemu nacila.
svi znamo na sto je on mislio, bez obzira sto klix i avaz i slicna zutila imaju bisera.

no budimo otvorenog uma, i znamo da je jezik poput gume, stalno se mijenja i oblukuje.
da nije tako, na ovom forumu bismo kao u Antigoni ili Odiseju imali spjevove, nakon nekog monologa i dijaloga.
no danas, hvala Bogu, imamo zargone i skracenice i tonu gramatickih oblika, da se mozemo razumjeti.

tako da, ne cjepidlacimo, razumjeli smo sto je clio htio da kaze dostavnjakom, ili terencem.
naravno da sam ga razumio. nisam glup. ipak, upotreba takvih termina ga diskredituje kao sagovornika, jer kakav mentalni sklop koristi termin dostavnjak i sta takav ima govoriti o bilo cemu.
evo npr. i ovo tvoje poredjenje jezika i gume.. ja bih rekao da je jezik ziva materija i da se stalno mijenja i evoluira.
clio_dci120

#32325 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Onda su diskreditovani i novinari iz cijelog regiona.

Koliko si ti sposoban, govori cinjenica da ti politiku kroje nepismeniji od tebe i ureduju ti sve apekte zivota! I zivis po zakonima koji nepismeniji od tebe donose! Bas mi sposoban...
Post Reply