Bilo nekad, vise nije tako.
Nasa djeca su sada navikla da im se ocjene poklanjaju. Sve same petice u osnovnoj.. pa kada dodju u srednju-sok i nevjerica.
Isto tako i bilo gdje vani gdje moras biti vunderkind da imas prosjek 5,0
Bilo nekad, vise nije tako.
Ma u srednjoj skoli je i kod nas uvijek bio sok i vjeverica. Proradi hormoni, vise se gleda u ogledalo nego u knjigu, vise se gleda za kolegicom nego u tablu, i eto, jadi mladog evila onomad, ali zato se citaju Mostarske kise.
od 1992 se ne traži mnogo u školama
Truba wrote: ↑05/02/2026 11:17od 1992 se ne traži mnogo u školama
a u KŠC-u negdje od 2012.
na maturi ne znaju što je atom
Ma zakucavaju jos uvijek, iz istog razloga, kod nas se uci gradivo ranije, i ranije na malo visem nivou. Nije sto smo nesto rodila majka pametnog Ivu.
Uzivaj u BiH... tvoja poenta je jasna.stubrijez wrote: ↑05/02/2026 11:12 [quote=tuitamo post_id=20177555 time=1770284095 user_id=24812
Evo iz mnogo prvih ruku
https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=casGC8JOO8E50hBS
Tesko. Podsjeti me sad na jednu anegdotudr_Evil wrote: ↑05/02/2026 11:40 eto ti ga![]()
Hoce li ikad Bosnjaci - i polazim od toga da ste Bosnjaci, isprika ako se neko tako ne osjeca, nauciti sjediti za istim stolom, ne slagati se, raspravljati, i na kraju se ne posvadjati![]()
Ono imamo razlicita misljenje, ali i dalje radimo i komuniciramo.
Ne treba nama SOA i DB pored nas ovakvih.
moimoi wrote: ↑05/02/2026 12:05Tesko. Podsjeti me sad na jednu anegdotudr_Evil wrote: ↑05/02/2026 11:40 eto ti ga![]()
Hoce li ikad Bosnjaci - i polazim od toga da ste Bosnjaci, isprika ako se neko tako ne osjeca, nauciti sjediti za istim stolom, ne slagati se, raspravljati, i na kraju se ne posvadjati![]()
Kada se neka zena progurala u redu.. druga se dere -sta se guras.. vidi ti kulture jbla m. svoju![]()
tuitamo wrote: ↑05/02/2026 07:23 Porodici je najbitnije da je zajedno. Da je blizu. To čini život. Ljubav i energija koja se tu dobija i razmijeni ne može nadoknaditi forum i stalni boravak na njemu ovih polu-izgubljenih duša tuđine.
Svi ljudi su prolazni u životu a porodica ostaje do kraja. Uzeti svojim roditeljima unuče iz života a djeci ljubav deda i nana ne opravdava nikakva veća plata ili veći standard. Raumijem one koje nemaju alternativu.
Imam poznanika koji je odveo djecu u sličnoj dobi. Katastrofa. Plač. Djeca se na kraju zaključala na odmoru u Bosni i nisu htjeli nazad u Njemačku. Na kraju on otišao sam. I ubrzo se vratio u BiH za stalno.
Nije vrijedno.
Nema problem sa diskusijom ali ovaj kretenski fazon ‚uzivaj u BiH‘ sa omalovaživačkim tonom zahtijeva veoma prostu uvredu.dr_Evil wrote: ↑05/02/2026 11:40 eto ti ga![]()
Zale se ljudi masovno na skolstvo svugdje. Svakako ce morati doci ozbiljna reforma cijelog koncepta nakon umjetne inteligencijeJohnnyS wrote: ↑05/02/2026 12:18 Ja ako bi zbog ičega selio, osim naravno lošeg izbora tjestenine i pelate, to bi bilo zbog školstva. Točno se vidi da su učitelji i učiteljice redovni članovi stranke. Odnosno, da budem precizniji, većina ovih koji nisu pred penziju. Ovdje mislim primarno na članstvo HDZa, ali nešto mi se čini da je tako i na školskim programima na drugim jezicima![]()
To je to. Ali ima tu dosta nijansi. Drug turcin mi je u holandiji pricao da je poslao malog u privatnu srednju. Kao holandjani su ksenofobi i malog ce poslati na neki tipa zanat ako ode u javnu skoluOzimician wrote: ↑05/02/2026 12:49 @Bodkin
Da, ovo jeste tako. Znam konkretan slučaj gdje je žena, visokoobrazovana, dovela dvoje djece iz BiH u Njemačku, kćerka bila 2. ili 3. razred gimnazije, njemački joj bio B2 u BIH, spremali se za selidbu, uglavnom nema šanse da upiše gimnaziju u Njemačkoj, rekli joj integrationsklasse - Mittelschule, pa onda može dalje napredovati, u suštini ako bude dobra i sve to prođe, može najranije sa 21-22 god. da upiše fakultet i opet pitanje koji i gdje.
Na kraju se dešava da njene vršnjakinje iz BiH završavaju bachelor, a ona tek upisuje faks. Teoretski bi se dakle moglo desiti (što se i dešava) da te vršnjakinje sa bachelorom u BiH se prebace na Master u Njemačku (ili nađu posao u Njemačkoj) i tako prestignu tu djevojku easy u svemu.
Za mene je ta djevojka u svakom slučaju preseljenjem - na gubitku.
Tako moj savjet je za one koji misle seliti - prije nego djeca krenu u školu. Što prije, to bolje.
Zar u Bosni moze gimnazija ako nemas 4-5 iz Bosanskog, a vec se od petog gledaju uvjerenja?
OK - taj dio bih i razumio. Ali da li mozes upisati gimnaziju ako si isao u skolu u Bosni, a imao 2 ili 3 iz bosanskog?moimoi wrote: ↑05/02/2026 13:14MozesSamo moras imati valjan razlog zasto ne izlazis na eksternu.
Recimo, da se vrnes nazad… djeca ti nikada u skoli nisu imala bhs.. ti ih opet mozes upisati u gim.
Tesko da mozes prvu, drugu i trecu.. al recimo petu mozes garantdr_Evil wrote: ↑05/02/2026 13:18OK - taj dio bih i razumio. Ali da li mozes upisati gimnaziju ako si isao u skolu u Bosni, a imao 2 ili 3 iz bosanskog?To sam htio da kazem. Helem proslo je godina otkad sam upisivao srednju, i sjecam se da su poprilicno bili kriteriji za upis, barem za nas obicne smrtnike koji nismo imali veze i vezice. Nemas dobru matematiku, bilo je idi ti lEpo na zanat sine.
Moze bidne da se promijenilo, helem nema djece, nas je ono prvo desetljece iza rata bilo rokica.