Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#32276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 05/02/2026 10:26 I btw. nasa djeca se ne pate, obicno kad dodju iz naseg sistema mucenja djece u ovaj sistem bez ocjena zakucaju!
Bilo nekad, vise nije tako.
Nasa djeca su sada navikla da im se ocjene poklanjaju. Sve same petice u osnovnoj.. pa kada dodju u srednju-sok i nevjerica.
Isto tako i bilo gdje vani gdje moras biti vunderkind da imas prosjek 5,0
dr_Evil

#32277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 05/02/2026 10:38
dr_Evil wrote: 05/02/2026 10:26 I btw. nasa djeca se ne pate, obicno kad dodju iz naseg sistema mucenja djece u ovaj sistem bez ocjena zakucaju!
Nasa djeca su sada navikla da im se ocjene poklanjaju. Sve same petice u osnovnoj.. pa kada dodju u srednju-sok i nevjerica.
Ma u srednjoj skoli je i kod nas uvijek bio sok i vjeverica. Proradi hormoni, vise se gleda u ogledalo nego u knjigu, vise se gleda za kolegicom nego u tablu, i eto, jadi mladog evila onomad, ali zato se citaju Mostarske kise.

stubrijez

#32278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

[quote=tuitamo post_id=20177555 time=1770284095 user_id=24812
Evo iz mnogo prvih ruku

https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=casGC8JOO8E50hBS
[/quote]

Uzivaj u BiH... tvoja poenta je jasna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

od 1992 se ne traži mnogo u školama
a u KŠC-u negdje od 2012.

na maturi ne znaju što je atom
dr_Evil

#32280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 05/02/2026 11:17
od 1992 se ne traži mnogo u školama
a u KŠC-u negdje od 2012.

na maturi ne znaju što je atom

Ne ja - odmah da podvucem. Ali se sjecam kad sam isao u srednju da su na takmicenjima uvijek bilo kao idol KSC i druga bosnjacka. Onda nekim cudom smo vam mi iz provincije uzimali sve medalje iz matHematike par godina zaredom :D

Danas cesto sjednem sa drugom sta vam je medalje uzimao, ne samo vama nego i po olimpijadama. Nije mi jasno kako se zna vodit napit da ti pravo kazem :S Kako neko moze biti genije, a toliko glup za osnovne postavke zivota, nije da sam i ja nesto bolji, ali makar opstajem nekako :S
moimoi

#32281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa vidis po PISA testiranju kakvo nam je obrazovanje.
To da nasa djeca vani zakucavaju… bilo prije 30god.
dr_Evil

#32282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 05/02/2026 11:22 Pa vidis po PISA testiranju kakvo nam je obrazovanje.
To da nasa djeca vani zakucavaju… bilo prije 30god.
Ma zakucavaju jos uvijek, iz istog razloga, kod nas se uci gradivo ranije, i ranije na malo visem nivou. Nije sto smo nesto rodila majka pametnog Ivu.

PISA testiranje imali jedne godine, vidili ne znamo i kanili se. Rekao bih da je Hrvatska imala jedne godine, vidili ne znaju, pa nastavili i sad je sve bolje i bolje. Treba vremena da se svi prilagode za eksternu maturu, nastavnici prilagode planove, djeca nacin kako se uci, dok dodju tipski zadatci do svakoga da se nabuba sablon(volimo sablonsko ucenje). Garantujem da bi kroz 5 godina to izgledalo mnogo bolje.

Ali kao i svaki drugi segment drustva, niko ne zeli da talasa i da bas njegova stranka bude ta koja je uzrokovala neugodu, osim ako je za vlastiti dzep. Da ne kazem problematiku oko nadleznosti drzave vs entiteta vs kantona. Jos jedna komisija za komunikaciju nadleznosti nizih nivoa vlasti. Pa mi jos popis stanovnistva nismo zavrsili iz 2013-e.
tuitamo

#32283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

stubrijez wrote: 05/02/2026 11:12 [quote=tuitamo post_id=20177555 time=1770284095 user_id=24812
Evo iz mnogo prvih ruku

https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=casGC8JOO8E50hBS
Uzivaj u BiH... tvoja poenta je jasna.
[/quote]

:bih:
Možeš ti puno bolje od te wanna be pametan nesposobne replike.

Živim i uživam koliko mogu. Uz put te poserem.
dr_Evil

#32284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

eto ti ga :D

Hoce li ikad Bosnjaci - i polazim od toga da ste Bosnjaci, isprika ako se neko tako ne osjeca, nauciti sjediti za istim stolom, ne slagati se, raspravljati, i na kraju se ne posvadjati :D

Ono imamo razlicita misljenje, ali i dalje radimo i komuniciramo.

Ne treba nama SOA i DB pored nas ovakvih.
moimoi

#32285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 05/02/2026 11:40 eto ti ga :D

Hoce li ikad Bosnjaci - i polazim od toga da ste Bosnjaci, isprika ako se neko tako ne osjeca, nauciti sjediti za istim stolom, ne slagati se, raspravljati, i na kraju se ne posvadjati :D

Tesko. Podsjeti me sad na jednu anegdotu
Kada se neka zena progurala u redu.. druga se dere -sta se guras.. vidi ti kulture jbla m. svoju :D
dr_Evil

#32286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 05/02/2026 12:05

Tesko. Podsjeti me sad na jednu anegdotu
Kada se neka zena progurala u redu.. druga se dere -sta se guras.. vidi ti kulture jbla m. svoju :D
:thumbup: :thumbup:
Rugafet

#32287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

tuitamo wrote: 05/02/2026 07:23 Porodici je najbitnije da je zajedno. Da je blizu. To čini život. Ljubav i energija koja se tu dobija i razmijeni ne može nadoknaditi forum i stalni boravak na njemu ovih polu-izgubljenih duša tuđine.

Svi ljudi su prolazni u životu a porodica ostaje do kraja. Uzeti svojim roditeljima unuče iz života a djeci ljubav deda i nana ne opravdava nikakva veća plata ili veći standard. Raumijem one koje nemaju alternativu.

Imam poznanika koji je odveo djecu u sličnoj dobi. Katastrofa. Plač. Djeca se na kraju zaključala na odmoru u Bosni i nisu htjeli nazad u Njemačku. Na kraju on otišao sam. I ubrzo se vratio u BiH za stalno.
Nije vrijedno.
:lol:
tuitamo

#32288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Nema problem sa diskusijom ali ovaj kretenski fazon ‚uzivaj u BiH‘ sa omalovaživačkim tonom zahtijeva veoma prostu uvredu.

To je baš malobalijsko izražavanje.
JohnnyS

#32289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ja ako bi zbog ičega selio, osim naravno lošeg izbora tjestenine i pelate, to bi bilo zbog školstva. Točno se vidi da su učitelji i učiteljice redovni članovi stranke. Odnosno, da budem precizniji, većina ovih koji nisu pred penziju. Ovdje mislim primarno na članstvo HDZa, ali nešto mi se čini da je tako i na školskim programima na drugim jezicima :D
Bodkin

#32290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote: 05/02/2026 12:18 Ja ako bi zbog ičega selio, osim naravno lošeg izbora tjestenine i pelate, to bi bilo zbog školstva. Točno se vidi da su učitelji i učiteljice redovni članovi stranke. Odnosno, da budem precizniji, većina ovih koji nisu pred penziju. Ovdje mislim primarno na članstvo HDZa, ali nešto mi se čini da je tako i na školskim programima na drugim jezicima :D
Zale se ljudi masovno na skolstvo svugdje. Svakako ce morati doci ozbiljna reforma cijelog koncepta nakon umjetne inteligencije

A u evropi je solidan rizik da ako preselis u nekih srednjim teen godinama, da ne mozes u bolje skole i kasnije na faks (ako je to cilj).

O americi necemo. Tamo ako ne ides u privatno obdaniste vec nemas sansu za faks :D
Sanjarko

#32291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Zbog lopovluka, ima još razloga puno, ali najviše zbog lopovluka.

Majka jedva nekako za ovih 5, sada teče 6-ta godina vratila 6 ili 8 hiljada KM duga za režije, i nešto su izgleda proknjižili, ali nešto izgleda nisu.

A sav dug je vratila. Hajde sad to dokazuj na sudu.

Lopovlija zbog sistema i uređenja se množi, tjeraju i poštene u lopovska posla, a pošteni ni ne znaju da kradu.

Toliko.
Ozimician

#32292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@Bodkin

Da, ovo jeste tako. Znam konkretan slučaj gdje je žena, visokoobrazovana, dovela dvoje djece iz BiH u Njemačku, kćerka bila 2. ili 3. razred gimnazije, njemački joj bio B2 u BIH, spremali se za selidbu, uglavnom nema šanse da upiše gimnaziju u Njemačkoj, rekli joj integrationsklasse - Mittelschule, pa onda može dalje napredovati, u suštini ako bude dobra i sve to prođe, može najranije sa 21-22 god. da upiše fakultet i opet pitanje koji i gdje.

Na kraju se dešava da njene vršnjakinje iz BiH završavaju bachelor, a ona tek upisuje faks. Teoretski bi se dakle moglo desiti (što se i dešava) da te vršnjakinje sa bachelorom u BiH se prebace na Master u Njemačku (ili nađu posao u Njemačkoj) i tako prestignu tu djevojku easy u svemu.

Za mene je ta djevojka u svakom slučaju preseljenjem - na gubitku.

Tako moj savjet je za one koji misle seliti - prije nego djeca krenu u školu. Što prije, to bolje.
dr_Evil

#32293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozmi druze, bas je cudna ta tvoja Njemacka :S
Bodkin

#32294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 05/02/2026 12:49 @Bodkin

Da, ovo jeste tako. Znam konkretan slučaj gdje je žena, visokoobrazovana, dovela dvoje djece iz BiH u Njemačku, kćerka bila 2. ili 3. razred gimnazije, njemački joj bio B2 u BIH, spremali se za selidbu, uglavnom nema šanse da upiše gimnaziju u Njemačkoj, rekli joj integrationsklasse - Mittelschule, pa onda može dalje napredovati, u suštini ako bude dobra i sve to prođe, može najranije sa 21-22 god. da upiše fakultet i opet pitanje koji i gdje.

Na kraju se dešava da njene vršnjakinje iz BiH završavaju bachelor, a ona tek upisuje faks. Teoretski bi se dakle moglo desiti (što se i dešava) da te vršnjakinje sa bachelorom u BiH se prebace na Master u Njemačku (ili nađu posao u Njemačkoj) i tako prestignu tu djevojku easy u svemu.

Za mene je ta djevojka u svakom slučaju preseljenjem - na gubitku.

Tako moj savjet je za one koji misle seliti - prije nego djeca krenu u školu. Što prije, to bolje.
To je to. Ali ima tu dosta nijansi. Drug turcin mi je u holandiji pricao da je poslao malog u privatnu srednju. Kao holandjani su ksenofobi i malog ce poslati na neki tipa zanat ako ode u javnu skolu

Kad odes na master, isto ce te tjerati da ucis jezik prvo, iako su neki masteri ful na engleskom. I ja sam izgubio par godina zivota radi toga dok je moja raja uveliko radila. Sve to je investicija ali bi se moralo uzeti u obzir kod odluke

Ovo je sve od drzave do drzave naravno. Odes u US i nemas taj problem ali ti treba 150k samo da platis faks :D

I mislim da su ovo cak sekundarne stvari. Ta blizina porodice se ne moze kasnije u zivotu nadoknaditi. Kome je to bitno i ko se ne moze sa tim izboriti, ne treba ici
moimoi

#32295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

NeMre u svabelandu gimnazija ako nemas iz njem 4-5 ili ti ga 1-2. A oni, cini mi se, vec od 5. osnovne startaju sa srednjim skolama.
Tek nakon izvjesnog vremena, ako u realci polazes jako dobre rezultate, mozes se prebaciti u gim. Al mislim da opet gubis barem 1god
dr_Evil

#32296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 05/02/2026 13:07 NeMre u svabelandu gimnazija ako nemas iz njem 4-5 ili ti ga 1-2. A oni, cini mi se, vec od 5. osnovne startaju sa srednjim skolama.
Tek nakon izvjesnog vremena, ako u realci polazes jako dobre rezultate, mozes se prebaciti u gim. Al mislim da opet gubis barem 1god
Zar u Bosni moze gimnazija ako nemas 4-5 iz Bosanskog, a vec se od petog gledaju uvjerenja? :D
moimoi

#32297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 05/02/2026 13:09
moimoi wrote: 05/02/2026 13:07 NeMre u svabelandu gimnazija ako nemas iz njem 4-5 ili ti ga 1-2. A oni, cini mi se, vec od 5. osnovne startaju sa srednjim skolama.
Zar u Bosni moze gimnazija ako nemas 4-5 iz Bosanskog, a vec se od petog gledaju uvjerenja? :D
Mozes :D Samo moras imati valjan razlog zasto ne izlazis na eksternu.
Recimo, da se vrnes nazad… djeca ti nikada u skoli nisu imala bhs.. ti ih opet mozes upisati u gim.
dr_Evil

#32298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 05/02/2026 13:14
Recimo, da se vrnes nazad… djeca ti nikada u skoli nisu imala bhs.. ti ih opet mozes upisati u gim.
OK - taj dio bih i razumio. Ali da li mozes upisati gimnaziju ako si isao u skolu u Bosni, a imao 2 ili 3 iz bosanskog? :D To sam htio da kazem. Helem proslo je godina otkad sam upisivao srednju, i sjecam se da su poprilicno bili kriteriji za upis, barem za nas obicne smrtnike koji nismo imali veze i vezice. Nemas dobru matematiku, bilo je idi ti lEpo na zanat sine.

Moze bidne da se promijenilo, helem nema djece, nas je ono prvo desetljece iza rata bilo rokica.
moimoi

#32299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 05/02/2026 13:18
moimoi wrote: 05/02/2026 13:14

OK - taj dio bih i razumio. Ali da li mozes upisati gimnaziju ako si isao u skolu u Bosni, a imao 2 ili 3 iz bosanskog? :D To sam htio da kazem. Helem proslo je godina otkad sam upisivao srednju, i sjecam se da su poprilicno bili kriteriji za upis, barem za nas obicne smrtnike koji nismo imali veze i vezice. Nemas dobru matematiku, bilo je idi ti lEpo na zanat sine.

Moze bidne da se promijenilo, helem nema djece, nas je ono prvo desetljece iza rata bilo rokica.
Tesko da mozes prvu, drugu i trecu.. al recimo petu mozes garant :) tj ove slabije rangirane.
A hb stele rade i za prvu, drugu…
Uglavnom, ne znam osobu koja je zeljela u gim a da nije upisala. Tu je naravno i konstantni pritisak u osnovnoj na prof. Pa se barem na 4 nagura :D sto je vani mislim nemoguce.
dr_Evil

#32300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

@moimoi kako ih rangiraju? Na osnovu stare slave ili na osnovu broja upisane djece iz politickog vrJa?

Nikad nisam kuzio tu foru. Onomad iza rata za nas smrtnike po hrvatskom planu i programu ko bolji ce u Novu gimnaziju, a ovi malo slabiji u Staru. Sta mislis jel bilo kakve razlike realno? :D Osim sto je Nova bila malo vise centrirana prema ondasnjem centru grada :D

Srecom tehnike su bile samo po jedne, ovisno hoces li po federalnom planu i programu, ili po hrvatskom planu i programu :D
Post Reply