Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Kal El

#3226 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Kal El »

Ne znam gdje da napišem,gdje svu svoju huju da istresem,nakon ovog pročitanog pisma :x :@ Najglupli razlog ikada!!
Moj komentar je pod nickom "Black"
Bolesnica, Sebična, UBICA!
Gdje je tu SRCEPARAJUĆE?! Možda nama jer nam je žao djeteta, a ne žene koja je ovo napisala!

SRCEPARAJUĆE: Pismo koje je majka napisala svojoj abortiranoj bebi : http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/849 ... ranoj-bebi

Sent from my LT26i using Tapatalk 4
seyo_84

#3227 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by seyo_84 »

Da se i ja prijavim ovdje i odmah pitam nesto :)
Imam bebu od 3 mjeseca i 8 dana,iskljucivo ga dojim od pocetka,od kako se rodio,tj.izasao iz bolnice kaki skoro pri svakom podoju.Da li je normalno to i dalje,sad kad je usao u 4.mjesec da toliko kaki?Inace po meni ok napreduje(Rodjen sa 4200,sa 3 mjeseca imao 6670gr)
safran

#3228 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

seyo_84 wrote:Da se i ja prijavim ovdje i odmah pitam nesto :)
Imam bebu od 3 mjeseca i 8 dana,iskljucivo ga dojim od pocetka,od kako se rodio,tj.izasao iz bolnice kaki skoro pri svakom podoju.Da li je normalno to i dalje,sad kad je usao u 4.mjesec da toliko kaki?Inace po meni ok napreduje(Rodjen sa 4200,sa 3 mjeseca imao 6670gr)
Hmmm, meni se čini da se to do sada trebalo malo lokalizovati. Mada, zavisi i od obilnosti i od konzistencije stolice. Ako nije tečna i baš obilna moglo bi to biti u redu (neki ljudi su rođene serilice). U svakom slučaju, napomeni to pedijatru pri sljedećoj kontroli pa će ti on/ona dati najbolji savjet. Znam da je ovdje neka mama imala sličnu situaciju i da je beba dobila probiotičke kapi (javiće se već).
vanad

#3229 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

moja kcerka je bila poguzija i kakila je sad pa sad...a svaki put kad kaki, sve joj izleti iz pelene na ledja...svaki put sam je morala citavu presvuci...i da, prestalo je tek sa uvodjenjem cvrste hrane...
radenska

#3230 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ja ocekivvala plusic ovog mjeseca ali nista :-)
vanad

#3231 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

radenska wrote:Ja ocekivvala plusic ovog mjeseca ali nista :-)
to je radi toga sto si ocekivala...ja sam kontala, ma nece to jos...kad ono iz prve :D
Alhemicarkaa

#3232 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

e baš me nervirate :twisted:
seyo_84

#3233 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by seyo_84 »

vanad wrote:moja kcerka je bila poguzija i kakila je sad pa sad...a svaki put kad kaki, sve joj izleti iz pelene na ledja...svaki put sam je morala citavu presvuci...i da, prestalo je tek sa uvodjenjem cvrste hrane...
Super,hvala ti...
Ma oko mene sva djeca nesto kake svako 2-3dana,a ja kontam ovaj moj ko golub,svaki cas sere,dobro je da ista u njemu ostane.
Alhemicarkaa

#3234 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

I moja je kakila iza svakog podoja. To je normalno za bebe koje su samo na mlijeku, naročito za isključivo dojenu djecu.

Šta nam je sa sarajevo_84? Je li se porodila?
Female_Sa

#3235 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

radenska wrote:Ja ocekivvala plusic ovog mjeseca ali nista :-)

Nista ne ocekuj, kad se opustis i prestanes razmisljati o tome, desit ce se.
Ja sam mislila da to bude od prve, medjutim, mjescima sam pokusavala, dizala noge u zrak, pila folacin (kazu pospjesuje zacece :roll: ), macinu travu (čaj), jela bademe, orahe itd. i nista. Pri tome da jos napomenem da sam potpuno zdrava, menstruacija svakih 28 dana, nikakvih upala, cista itd. Ali bila sam toliko psihicki opterecena zacecem i bebama. Bila sam u fazi kada sam umisljala da sam trudna jer mi se spavalo, gadila mi se neka hrana itd. Onda mi je sve to toliko dojadilo da sam nakon 10 mjeseci pokusavanja i maltretiranja muza rekla da vise nista necu da pijem, da necu da razmisljam o djeci itd. Sljedeci mjesec sam zatrudnila.

Prema tome, ne ocekuj, ne nadaj se, ne zeli previse i doci ce beba akoBogda. Zdravo se hrani, kreci se i uzivaj sa svojim suprugom. Zelim ti puno srece.
radenska

#3236 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma ja sam opsjednuta djecom :D PRvi put smo pokusavali 8 mjeseci, što kazes cim sam prestala razmisljati ostala sam trudna. Sad evo neka 4 mjeseca i nista :D mislila sam da lakse ide drugi put :D Prvi put osjecam da su mi grudi previse osjetljive i neke cudne bolove u donjem dijelu stomaka, a njih nisam umislila. Moram cekat 26. da vidim hocu li dobiti.

Ja koza jucer radila test a jos 8 dana do menstruacije, mozda je zato negativan :run:
_turpija_

#3237 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _turpija_ »

radenska wrote:Ma ja sam opsjednuta djecom :D PRvi put smo pokusavali 8 mjeseci, što kazes cim sam prestala razmisljati ostala sam trudna. Sad evo neka 4 mjeseca i nista :D mislila sam da lakse ide drugi put :D Prvi put osjecam da su mi grudi previse osjetljive i neke cudne bolove u donjem dijelu stomaka, a njih nisam umislila. Moram cekat 26. da vidim hocu li dobiti.

Ja koza jucer radila test a jos 8 dana do menstruacije, mozda je zato negativan :run:
Ima nas jos takvih :run: :run:

Mi pokusavamo vec 6 mjeseci, ja mislila stvarno sad cu ja iz prve uspjeti, jes klinca :evil:
Bas sam se nekako opteretila, znam da ne valja, al ne znam kako da posaljem mozak na pasu (valjda se tako kaze) :roll:
Svasta nesto umislim svakojakih simptoma, i onda ocepi :evil: ...
suza81

#3238 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Definitivno je kod zdravih parova psiha jako bitan faktor! Prvo dijete "pravili" skoro godinu dana :) svaka mjesecnica me rastuzi, racunala plodne dane, mislila da nesto fakat nije u redu s nama... Nedavno se opet prestanemo cuvati, kao ono hajd nece drugo barem za godinu, a ja ostanem trudna vec drugi mjesec :-)
bizet

#3239 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

u posljednjih 5 -6 godina bilo je nekoliko cuvanja od par mjeseci, dosadi iscekivati nafaku i prestanes se osjecati kao zensko kad se toliko trudis, pitala sam se sta sam ja to, osjecala kao neka nakaza valjda, pa mi onda pukne film, jer od sexa napravis cijelu filozofiju, i kazem cuvamo se idemo sad samo uzivati bice kad bude, svi nalazi uredni, kod oboje, i godinama nista, sve do momenta dok mi moj doktor nije preporucio umjetnu oplodnju jer eto nisam vise tako mlada, ili lapraskopski pregled jajovoda, da slucajno nema sta
12 dana prije zakazane operacije izostane menstruacija i evo masala nafake i za mene :D

sad sta znaci bice kad se opustis...za mene je to znacilo kad se napokon ozbiljno pokrenes da uradis nesto po tom pitanju :)
dama_u_crnom

#3240 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Beba mi stalno ima grceve, stara je mjesec dana i znam da je to normalno. Ali njoj se ti grcevi stalno javljaju, stalno place.. Ja je iskljucivo dojim, pa me zanima sta bih ja namirnice trebala izbjegavati u ishrani? I je li ima namirnica koje joj mogu pomoci da se to malo smanji. Hvala
kadinica

#3241 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

Nema, za grčeve nema lijeka, jednostavno će proći.

Postoje kapi i čajevi u apoteci, ali je meni pedijatrica rekla da oni djeluju samo na majku, da joj bude psihički lakše jer ima osjećaj da je pomogla djetetu. Isto kao i zubi, dok ne izrastu, boli.

Izbjegavaj hranu koja nadima - grah, grašak, kupus. Nastoj se opustiti, jedi laganiju hranu, pij dosta tečnosti i nastoj uvijek spavati kad beba spava. Ovo će olakšati, ali neće otjerati grčeve.
affidavit

#3242 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

dama_u_crnom wrote:Beba mi stalno ima grceve, stara je mjesec dana i znam da je to normalno. Ali njoj se ti grcevi stalno javljaju, stalno place.. Ja je iskljucivo dojim, pa me zanima sta bih ja namirnice trebala izbjegavati u ishrani? I je li ima namirnica koje joj mogu pomoci da se to malo smanji. Hvala
Grčevi će sami proći, to će ti svaka žena čija beba ih je imala reći. Moja beba je također znala imati grčevi cijeli dan, konstantne epizode vrištanja od ujutro do navečer, iskreno da ti kažem mislim da ni nakon 5 mjesec nisu prošli, samo su manjeg intenziteta. Samo da napomenem da sam jako često sumnjala da nije u pitanju neki drugi problem i nakon svih pregleda koji se obave kod pedijatra uslijedi dijagnoza- grčevi. Generalno dijetetu koje će imati grčeve teško da će nešto pomoći da oni nestanu, ali možeš pokušati sa nekim stvarima koje će da smanje epizode vrištanje, tipa sa 3 sata na 2 sata ili slično. Možeš probati čaj od komorača (moja beba ga nije htjela a ni dan danas neće), espumisan kapi (nama su jedno vrijeme pomagale a onda više nisu) i na kraju smo nabavili BioGaia kapi koje su se pokazale kao najdjelotvornije. Grčevi su i dalje bili tu, samo što je beba manje vrištala. Postoje i stvari vezane za hranjenje koje bebi mogu olakšati varenje- vodi računa da nije polegnuta dok jede, nakon hranjenja je par minuta i dalje drži u uspravnom položaju, otkrij koji je najlakši način da ti beba podrigne nakon jela. Ja najčešće stavim bebu na prsa tako da je njen stomak okrenut prema meni. Ako ne može da podrigne odmah, pokušaj ponovo za 15 minuta, pa ako ne može opet za 15, jer i sama ćeš upratiti da je plakanja manje ako je podrigivanje redovnije. Možeš koristiti i kim, prokuhaš ga i onda od te vode napraviš čaj (pošto ti isključivo dojiš) i ponudiš ga bebi. Za vrijeme plakanja ja sam bebu najdjelotvornije smirivala tako što je zamotam u pelenu da bude kao kiflica i onda je tako stavim na prsa, to je i dan danas najbolje smiri. Vidjećeš i sama ćeš naći svoj način da se nosiš s tim. Sretno vam. :)
affidavit

#3243 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Samo mali osvrt na priču trudilica :-D .
Nekada skoro sam razgovarala sa prijateljicom koja više od godinu dana pokušava ostati trudna i shvatila da jednostavno nema savjeta koji bi se mogao dati ženama koje pokušavaju, nego jednostavno svaka to mora proći na svoj način. Glede savjeta probaj da nemisliš o tome, kaže mi ona- to mi svi govore, ne misli o tome i opusti se, a ja se onda osjećam još gore jer mislim da svojom agresivnom psihom ne dam da se stvari dogode, to je kao da me boli zub i onda mi neko kaže da se opustim i ne mislim o tome. Kad bolje razmislim, stvarno ga i dođe tako. Tako, ostaje samo da se pokušava i po mogućnosti uživa u pokušajima. :wink:
Alhemicarkaa

#3244 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Nisam ništa htjela reči, stvarno sam se trudila da šutim, ali ne mogu. Da vam kažem nešto kao dugogodišnja trudilica, ta rečenica opusti se je jednaka kao da nekom ko ima rak kažete opusti se, kad se opustiš nestaće.
U medicini postoji jasna dijagnoza - sterilitet, i prema smjernicama SZO svrstava se u bolest, koja se liječi medicinskim putem (nikakvi Torabiji joge i slično).
Džaba, jednom trudilica, uvijek trudilica, opet se upalih ko kutnjak, a obećala sam sebi da neću. :(
Female_Sa

#3245 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Ja sam bila opsjednuta djecom i trudnocom. Gdje god bih otisla, vidjela bih neku trudnicu, sa kim god bih pricala, neko bi pominjao neciju tek rodjenu bebu ili neku trudnicu itd. i to me toliko opterecavalo. Mjesecima smo pokusavali i ja sam scene pravila kada bih dobila menstruaciju, zapadala u depresiju, osjecala se bespomocno. Onda kad sam zatrudnila, mislila sam da sam sve probleme rijesila, kocano beba, setnje, kolica, haljinice, mashnice itd. Medjutim, poslije poroda sam imala tako uzasa period (postporodjajna depresija, panicni napadi, anksioznost) da se jos uvijek oporavljam (gotovo pa tri godine). Sto je najveca tuga u ovoj prici, toliko zeljeno dijete jos nikada nisam sama vani izvela jer ne smijem, bojim se da cu dobiti panicni napad ili pasti u nesvijest, a dijete ce onda ostati samo nasred ulice.. :( :( :( :( :(
Hocu reci...toliko sam opsesivno zeljela dijete, a sad ne mogu sa njom uzivati. I koliko sam god prije plakala kad dobijem menstruaciju, toliko sad placem ako mi samo jedan dan menstruacija zakasni. Pocne me gusiti od pomisli da sam trudna.

Poenta je da se covjek treba truditi da ostane trudan (kao sto se i za sve u zivotu, uglavnom, treba truditi ukoliko zelis postici neki cilj) ali ne treba opsesivno zeljeti nesto i biti itme opterecen. Mislim da sto covjek nesto u zivotu previse zeli, toliko mu to "nesto" sve vishe "bjezi".
Female_Sa

#3246 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Alhemicarkaa wrote:Nisam ništa htjela reči, stvarno sam se trudila da šutim, ali ne mogu. Da vam kažem nešto kao dugogodišnja trudilica, ta rečenica opusti se je jednaka kao da nekom ko ima rak kažete opusti se, kad se opustiš nestaće.
U medicini postoji jasna dijagnoza - sterilitet, i prema smjernicama SZO svrstava se u bolest, koja se liječi medicinskim putem (nikakvi Torabiji joge i slično).
Džaba, jednom trudilica, uvijek trudilica, opet se upalih ko kutnjak, a obećala sam sebi da neću. :(

PA logicno je da ako neko ima dijagnozu steriliteta da se to treba lijeciti itd. Međutim, ovdje je neko pomenuo problem psihe, tj. situaciju kad je neko potpuno zdrav, a nema djece. Moj muz i ja smo potpuno zdravi ali mi je trebalo gotovo godina cijela da zatrudnim. A znam i jednu zenu koja 10 godina nije imala djece, potpuno zdrava i ona i suprug, i nakon sto je usvojila dijete, zatrudnila je sljedeci mjesec prirodno, bez problema, a imala je nekoliko bezupsjesnih oplodnji. Mislim da psiha takodjer ima velikog utjecaja na zacece.
CherryLips

#3247 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Bebac mi se zadnjih dana pravo znoji po glavici dok spava,malo sam citala po netu i to dodje kao mormalna pojava....al meni opet cudno,jastuk bude mokar kad se probudi...je li se vasim bebicama to desavalo?
Alhemicarkaa

#3248 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

jeste mojoj, samo glavica i kosica sva bivala mokra, trajalo nekoliko dana i kako došlo tako prošlo.
DaffyDuck

#3249 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by DaffyDuck »

to je normalno, moj i sad, cim zaspi po nosu se pojave kapljice znoja :-)
The Realist

#3250 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by The Realist »

CherryLips wrote:Bebac mi se zadnjih dana pravo znoji po glavici dok spava,malo sam citala po netu i to dodje kao mormalna pojava....al meni opet cudno,jastuk bude mokar kad se probudi...je li se vasim bebicama to desavalo?
Imali smo isti slučaj, glavica sva mokra i kao što Alhemičarkaa reče, samo prošlo.
Post Reply