GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
paipan
#3226 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Od septembra 2011 jedna linija Donji Velesici 41a je tiho ukinuta. Nigdje obavjesti, a raspored jos uredno stoji! Odavno sam prestao kupovat kupone.Samo stanovnici tog naselja znaju kako je dolaziti od tamo kad je kisa i snijeg.
- GAU8
#3227 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Ma samo nek se ne puca....

-
Savjetnik Premijera
#3228 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Ovo su više nego strasne stvari, kompletno drustvo je otislo u sunovrat, i niko ne reaguje. Politicari zive u nekom svom svijetu(nedaj boze da nas smijene)a narod u totalnom beznadu. Do kad vidjecemo.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3229 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Zakon o javnom okupljanju Kanton Sarajevo:
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... anje_0.pdf
Koja se stranka/partija pojavi kao organizator javnog okupljanja dobiće glasove.
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... anje_0.pdf
Koja se stranka/partija pojavi kao organizator javnog okupljanja dobiće glasove.
Last edited by PipiDugaDevetka on 28/08/2012 11:19, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#3230 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Cekaj, sad voze samo u gornje Velesice?paipan wrote:Od septembra 2011 jedna linija Donji Velesici 41a je tiho ukinuta. Nigdje obavjesti, a raspored jos uredno stoji! Odavno sam prestao kupovat kupone.Samo stanovnici tog naselja znaju kako je dolaziti od tamo kad je kisa i snijeg.
Ali bitno da se gamad buni kada Centrotrans zeli preuzeti linije.
Glavni grad jedne drzave... supak najobicniji, supak svijeta.
-
TRŠ
#3231 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Od kada su Austro-Ugari postavili tram. prugu, nije se nista mijenjalo(na boljedječak sa šibicama wrote:Cekaj, sad voze samo u gornje Velesice?paipan wrote:Od septembra 2011 jedna linija Donji Velesici 41a je tiho ukinuta. Nigdje obavjesti, a raspored jos uredno stoji! Odavno sam prestao kupovat kupone.Samo stanovnici tog naselja znaju kako je dolaziti od tamo kad je kisa i snijeg.
Ali bitno da se gamad buni kada Centrotrans zeli preuzeti linije.
Glavni grad jedne drzave... supak najobicniji, supak svijeta.
-
susc_ovjek
#3232 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Gamad, djubrad, debili!
Pola otpustit, pola od onog drugo pola zatvorit, onim ostalim smanjit plate!
Ali, Centrotrans ne smije uzeti linije! To bi bila jos jedna pobjeda sistemskog unistavanja onog sto je NASE, zbog licnih interesa jedne familije...
Grad Sarajevo mora sam rijesiti problem i organizovat saobracaj!
Na prvi skup, protest ili bilo sta... se odmah odazivam i spreman sam pomoci koliko god mogu!
Pozz
Ali, Centrotrans ne smije uzeti linije! To bi bila jos jedna pobjeda sistemskog unistavanja onog sto je NASE, zbog licnih interesa jedne familije...
Na prvi skup, protest ili bilo sta... se odmah odazivam i spreman sam pomoci koliko god mogu!
Pozz
- O'zone
- Globalni moderator
#3233 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Ništa od ovoga, znam ja nas!susc_ovjek wrote:Gamad, djubrad, debili!
Pozz
Jedino ako se ne pridružiš GRAS-ovcima kad oni budu štrajkovali nakon uvođenja Centrontransa u linije
-
xarfaxusss
#3234 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Vidi ga sto se javlja direktno iz kancelarije GRASA! Poselami Kadica i pitaj ga hoce li i ove godine biti organizovano ciscenje pruge kad snijeg padne.susc_ovjek wrote:Gamad, djubrad, debili!
Pozz
- Naia
#3235 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Mene interesuje zaista, na koji nacin privuci paznju.
Iskreno briga me ko ce bit gradski prevoznik, moze i Mujo i GRAS i Centrotrans. Grad treba da obezbjedi prevoz, briga me za probleme GRAS-a, placala bih kartu svakom od njih. Ovo je sramota glavnog grada!
Iskreno briga me ko ce bit gradski prevoznik, moze i Mujo i GRAS i Centrotrans. Grad treba da obezbjedi prevoz, briga me za probleme GRAS-a, placala bih kartu svakom od njih. Ovo je sramota glavnog grada!
- Control panel
#3236 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
cuj nase. pa nije ti to babo kupio. to su gradjani decenijama placali i sad to vase.susc_ovjek wrote:Gamad, djubrad, debili!
Pozz
i ja sam branio Gras da im treba pruziti sanu. sad mislim da oni i da im se da 1000 sansi nece nista uraditi. naviklo da ne radi i tacka.
najbolje je brate rjesenj stecaj. poravnati i krenuti o nule.
ko je ovdje bitan Gras, Centrotrans ili gradjani?
mislim da odgovor nije tesko naci. i u tom pravcu Vlada KS treba da trazi rjesenje.
nema vise sentimenta ni prema kome. kada Gras nema senzibiliteta prema gradjanima sto bi gradjani imali prema Grasu.
Last edited by Control panel on 28/08/2012 15:18, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#3237 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Neka bolan sevap jeControl panel wrote:cuj nase. pa nije ti to babo kupio. to su gradjani decenijama placali i sad to vase.susc_ovjek wrote:Gamad, djubrad, debili!
Pozz
i ja sam branio Gras da im treba pruziti sanu. sad mislim da oni i da im se da 1000 sansi nece nista uraditi. naviklo da ne radi i tacka.
mislim da odgovor nije tesko naci. i u tom pravcu Vlada KS treba da trazi rjesenje.
nema vise sentimenta ni prema kome. kada Gras nema senziobiliteta prema gradjanima sto bi gradjani imali prema Grasu.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#3238 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
izdrzite jos malo,necemo jos dugo

u grasu je jedina konstanta broj radnika i solidne place,ostalo je sve u strmoglavom paduZbog višemjesečne rekonstrukcije pruge od Baščaršije do S-krivine na Marindvoru i otežanog odvijanja saobraćaja za vrijeme vanrednog stanja, kao i zbog snježnog vremena u februaru, preduzeće GRAS je u prvih šest mjeseci 2012. godine poslovalo s gubitkom od čak 9.240.398 KM!
Prihodi preduzeća od januara do juna bili su 22.316.082 KM, a rashodi 31.556.480 KM, navodi se u finansijskom izvještaju ove kompanije, koji je dostavljan Vladi KS i poslanicima u Skupštini.
- Kompanija je od prijevoza putnika zaradila 18.268.519 KM, a od reklamiranja, tehničkih pregleda, turističkih putovanja i rada kioska 980.598 KM. Za investicijske projekte GRAS je od Kantona dobio 1.967.774 KM. Za kupovinu energenata, rezervnih dijelova za vozila i inventar potrošeno je 30.357.494 KM, dok je za plaće i ostala primanja zaposlenika dato 20.475.345 KM - naveli su iz GRAS-a.
Preduzeće koje godinama grca u dugovima, zbog loše politike svih dosadašnjih direktora, ima na raspolaganju 311 vozila u voznom parku. Od toga je ispravno samo 190, od čega na ulicama Sarajeva građane dnevno prevoze 142 vozila.
U voznom parku samo 311 vozila
Tramvaja 89
Trolejbusa 61
Autobusa 114
Minibusa 47
-
Bodkin
#3239 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ovo sam vidio juce, 9 miliona eeej. pa ne znam sta napisati vise...znaci skoro 20 mil na godisnjem nivou i niko NISTA ne poduzima. meni je jasno da mozda ne moze biti profitabilno pa treba subvencija ali ovo je strahota. optimizacija rada?kontrola radnika? visak radnika? analiza troskova? strasno...
- _Saša_
#3240 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Po ovome oni samo za plate mjesecno isplate 3,4 miliona maraka. Pa koliko imaju zaposlenih? ako je 1800 KM po glavi (plata.topli, i doprinosi) po tome ima zaposlenih 1900 a a 142 vozila dnevno na ulici, recimo dva vozaca po vozilu, sta radi ostatak od 1600 ljudi? 
- anonimnaosoba
#3241 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
to sam i ja večeras čuo, kako će djeca u školu, kako će odrasli na posao, niko se to ne pita, a kad treba platiti kartu, kupon, to bi trebalo...Naia wrote:Javljam se vezano za jednu veoma kritičnu situaciju koja građane Sarajeva dovodi u nezavidan položaj i čini ih nedostojnim civilizovanog života.
KJKP GRAS je ukinuo veliki broj minibuskih linija u općini Stari Grad.
Ti minibusi ne voze već sedmicama, a otkazane vožnje nisu najavljene.
Mediji ne reaguju u zaštitu građana. Nisam nijednom čula potezanje pitanja i poziva na odgovornost zbog ispaštanja građana. Više puta sam se lično obraćala medijima, da pozovu na neke reakcije, bilo čije, vezano za taj problem.
Kritika nikome nije upućena kroz medije, između ostalog kroz portale koji bi trebali imati najbliže veze sa građanima u novom tehnološko-komunikacijskom vremenu.
U 21. stoljeću, živimo gore nego naši preci koji su uprezali kočije.
Kada nazovete GRAS za obrazloženje, oni počnu proizvoditi visoko-frekventne zvukove iz kojih svaku petu riječ u toj dreci možete razaznati i zaključiti da nemaju nikakvo opravdanje niti žele da ga daju. Zaključak: i oni su dobili upute da bi zaradili hljeb.
U silnoj nezaposlenosti građana Sarajeva, i oni koji imaju više sreće su ugroženi jer im grad nije obezbjedio osnovne uslove civilizovanog života.
Firme plaćaju karte za GRAS koje su neupotrebljive i pored kojih morate izdvajati veće sume novca za taksija da biste otišli na posao i vratili se kući.
Poslodavci ne tolerišu kašnjenja niti objašnjenja, a građani nemaju prava ni da traže objašnjenje GRAS-a za toliku zakržljalost iste firme.
Najtužnija činjenica je, što te minibuse koriste najviše ljudi koji sebi ne mogu izdvojiti deset maraka dnevno za prevoz u dva smjera. Sutra će djeci pored para za užine morati izdvajati ogromne sume da bi stigli na čas.
Objašnjenja nema ni sa jedne strane. Uostalom, zar ikome treba objašnjenje? Zar će ono ublažiti ukor poslodavca koji ne toleriše kašnjenja? zar uopšte trebamo pričati o nekakvom opravdanju grada Sarajeva koje ne može svojim građanima obezbjediti ugodan život priličan 21. stoljeću sa najosnovnijim potrebama?
Nekada imam osjećaj da ta firma nije u službi građana, već da im ona jednostavno čini uslugu, koju, kad povuče nemate prava da se zapitate zašto.
Ako je ovo još jedna politička igra, da nam prosvjetitelji i naši spasitelji političari obezbjede prevoz tik pred izbore (a oni su ga i ukinuli), dokle će taj način manipulisanja ići?
Hoćemo sutra očekivati da nam ukinu vodu, pa je puste pred izbore??
Dovedu građane pred rub egzistencije i onda dođu kao spasitelji.
Hoće li mi iko reći da li postoji način da se ovo suzbije, da se spriječi, da se čuje mali glas onih najugroženijih???
Ljudima je uskraćen uslov da idu na posao.
Djeci je uskraćen uslov da se obrazuju.
I niko se ne pita zašto, ili ni to nema prava???
-
A1B
#3242 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
jos cemo se mi dobro nacekati, nasaburati, dok oni nesto rijese
-
dresdener78
#3243 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da, GRAs pruža danas usluge u obimu od oko 30-40 % u odnosu na prijeratno vrijeme, ali broj uposlenika nije puno manji. To nije normalno da tamo nekoliko stotina ćika sjedi i pije kafu osam sata dnevno._Saša_ wrote:Po ovome oni samo za plate mjesecno isplate 3,4 miliona maraka. Pa koliko imaju zaposlenih? ako je 1800 KM po glavi (plata.topli, i doprinosi) po tome ima zaposlenih 1900 a a 142 vozila dnevno na ulici, recimo dva vozaca po vozilu, sta radi ostatak od 1600 ljudi?
Opet, politički problem: Političari duge godine "kupuju glasove" zapošljavanjem rođaka i "zahvaljnih birača" u GRAS-u. To je potvrdio i Kadić, koji je radije podnio ostavku - između ostalog - zbog napada takvih "zahvaljnih birača" udruženih u sindikatu.
Iz članka u Dnevnom Avazu, 23.12.2011. pod naslovom "Haris Kadić, direktor GRAS-a: Tačno je da
ima zapošljavanja rodbine!":
Poznata je priča da se u ovom preduzeću ljudi zapošljavaju po rodbinskim vezama.
Ima li GRAS viška radnika?
- Već pola godine imamo zabranu zapošljavanja i nismo nikome dali posao. Trenutno
imamo 1.833 radnika, što je za 170 manje nego 2010. godine. GRAS-u treba 2.000 ljudi, a
i sadašnji zaposlenici nisu dobro raspoređeni. Nedostaje nam vozača i radnika na
održavanju, a, s druge strane, imamo viška dispečera, radnika na sigurnosti saobraćaja i
drugih izmišljenih radnih mjesta. Po pravilu, 70 posto zaposlenika trebaju biti vozači i
radnici na održavanju, a 30 posto ostali. Sada je taj odnos oko 50:50.
Je li to produkt nepotizma u ovoj firmi?
- Sigurno da jeste. U preduzeću imamo familijarno vezanih ljudi, ali toga ima svugdje. Sve
dok nisam zabranio, svako jutro su me u firmi dočekivale majke da im zaposlim djecu. Ne
mogu reći jesu li nekome dali novac, ali, po njihovoj gorčini i aroganciji, vjerovatno su
nešto dali. Zaustavio sam zapošljavanje i tako će biti u narednih pola godine.
Nisam ja nikakav GRAS-ovac nego recimo strana budala ali iz daljine mi se čini da je Kadić bio jedini pametni čovjek koji je došao na tu funkciju direktora, koji je išao i protiv interesa sindikalista da se građanima olakša situacija (uključenje Centrotransa). A nema njega više jer nije odgovarao niti političarima, niti sindikalistima...
-
susc_ovjek
#3244 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Nemam pojma ko je Kadic, a ti si pametan... rodila te majka....xarfaxusss wrote:Vidi ga sto se javlja direktno iz kancelarije GRASA! Poselami Kadica i pitaj ga hoce li i ove godine biti organizovano ciscenje pruge kad snijeg padne.susc_ovjek wrote:Gamad, djubrad, debili!
Pozz
Gdje pokupi toliku pamet?
Last edited by susc_ovjek on 30/08/2012 11:14, edited 1 time in total.
-
susc_ovjek
#3245 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Jes ti corav, il' ti noge smrde?Control panel wrote:cuj nase. pa nije ti to babo kupio. to su gradjani decenijama placali i sad to vase.susc_ovjek wrote:Gamad, djubrad, debili!
Pozz
nema vise sentimenta ni prema kome. kada Gras nema senzibiliteta prema gradjanima sto bi gradjani imali prema Grasu.
Ako te zanima bas, javi se na pp pa cu ti rec gdje radim, cime se bavim, kolko skole imam i kakve veze imam, tj. nemam sa grasom.
NASE = gradjana Sarajeva. Ja sam gradjanin Sarajeva.
-
a.dis
#3246 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
proteklih mjeseci i ta preostala linija nije radila po 4-5 sati dnevno.paipan wrote:Od septembra 2011 jedna linija Donji Velesici 41a je tiho ukinuta. Nigdje obavjesti, a raspored jos uredno stoji! Odavno sam prestao kupovat kupone.Samo stanovnici tog naselja znaju kako je dolaziti od tamo kad je kisa i snijeg.
-
susc_ovjek
#3247 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
U sta jel' ubrajam?Superhik_ wrote:jel ubrajaš samo rođene sarajliiije, ili mogu i došle?susc_ovjek wrote:Jes ti corav, il' ti noge smrde?Control panel wrote: cuj nase. pa nije ti to babo kupio. to su gradjani decenijama placali i sad to vase.
Ako te zanima bas, javi se na pp pa cu ti rec gdje radim, cime se bavim, kolko skole imam i kakve veze imam, tj. nemam sa grasom.
NASE = gradjana Sarajeva. Ja sam gradjanin Sarajeva.
-
susc_ovjek
#3248 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Joj haj mi ti daj sevapa, svegati.... hahahaO'zone wrote:Neka bolan sevap jeControl panel wrote:cuj nase. pa nije ti to babo kupio. to su gradjani decenijama placali i sad to vase.susc_ovjek wrote:Gamad, djubrad, debili!
Pozz
nema vise sentimenta ni prema kome. kada Gras nema senziobiliteta prema gradjanima sto bi gradjani imali prema Grasu.
-
susc_ovjek
#3249 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!
Ubrajam sve one od 2007, odkad sam i sam gradjanin sarajeva (vidi kad sam doso na sa-x).Superhik_ wrote:u građane sarajevasusc_ovjek wrote:[
U sta jel' ubrajam?![]()
nego čujem da je magarcima skočila cijena zbog očekivanog kolapsa (ukoliko je uopće moguć kolaps kolapsiranog preduzeća) saobraćaja kada djeca krenu u školu.
Kad sam doso odmah me babo zaposlio u gras i gras je najbolje preduzece, imamo i cistace snijega i sve....europa nam zavidi.
Evo i tebe sam ubrojio..... samo u nesto drugo, ne smijem rec od administracije
-
goran16v
#3250 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
S obzirom na trenutno pitanje vecine u skupstini KS (odlazak poslanika iz SDP-a) Nasa stranka je postavila simpaticnu ucjenu koja otprilike glasi:
Podrsku Nase stranke u KS imace ona Vlada koja:
1. Proglasi stecaj i uvede prinudnu upravu u GRAS.
Podrsku Nase stranke u KS imace ona Vlada koja:
1. Proglasi stecaj i uvede prinudnu upravu u GRAS.