Bravo majstore....sve rečeno u jednom postu...Leo_alfa wrote:Kalorija je jedinica mjere. Ne znaci da ce tijelo na isti nacin provesti metabolizam proteina i masnoca ili recimo vitamina. Ako unosis mnogo kalorija taman da je to kroz voce samo, to ne znaci da ces se udebljati. Nesto sto nije masnoca se ne moze pretvoriti u masnocu, to ne ide tako.GreenWay wrote:Nije tacno. Kalorija je kalorija nema veze sta si pojeo/la.
Da bi funkcionisao potrebna je energija, dovoljno ti je da jedes voce u toku cijelog dana, pod uslovom da ga jedes dovoljno. I zadovoljio si svoje potrebe za energijom. Ali to ne znaci da je takva ishrana zdrava za organizam. Potrebno je unositi proteine, masti, vitamine, minerale, secere kao i adekvatnu kolicinu vode i vlakana u organizam kako bi "pazio" na normalno funkcionisanje organizma.
Masnoca koju tijelo "skladisti" je u stvari visak energije koja se unese, a ne sagori u toku dana. Tako da ako unosimo vece kolicine secera i masnoca, "potrositi" cemo secer (mozda ne sav ali onda sigurno poremetiti metabolizam, da li u manjoj mjeri ili u mjeri da obolimo je drugo pitanje) dok ce se masnoce "skladistiti". Ili jednostavno previse masnoca unosimo pa se zbog toga debljamo. Ali sigurno se nece secer "uhvatiti" oko stomaka, niti se secer moze pretvoriti u masnocu. Naravno ovo je mnogo komplikovanije, ali ugrubo predstavljeno ovakav je princip.
Jedini, po mom misljenju, normalan nacin gubljenja kilograma jeste naci pravi omjer izmedju kolicine energije koju unesemo u organizam (koja je u prvoj stavci dovoljna za nasu dob, spol i obuhvata sve nutrijente) i kolicine enrgije koju potrosimo u toku dana.
Razne dijete koje ljudi koriste mnogo mogu nastetiti organizmu, a da ljudi nisu ni svjesni, osim toga sto se pokazu neefikasne jer su u samom startu bazirane na pogresnim principima. Tijelo treba da ima zdrav ritam gubljenja kilograma, a sama dijeta ne treba da postoji kao odredjeni vremenski period. Mislim da je odricanje, krizanje dana u kalendaru i iscekivanje zavrsetka dijete pogresno jer se u stvari samo primoravamo na striktan rezim, a ne navikavamo se na nacin ishrane koji nam odgovara kako bi ga se mogli stalno pridrzavati.
Bitna stvar je i kondicija, ne trebamo svi biti atlete, ali da bi podrzali sve gore navedeno moramo biti fizicki aktivni. Ako izgubimo 10-tak kilograma nekom dijetom, bez ikakvog vjezbanja to sigurno nije dobro. Stanje organizma treba biti jako, ne mozemo to raditi na racun slabljenja imuniteta, taman da smo zadovoljni s postignutim izgledom.
I na kraju ove stvari su toliko individualne da se ne mogu sablonski preslikavati s jedne osobe na drugu.
Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
-
golman
#3226 Re: Mrsanje - nacini ?
- MedenoSrce
#3227 Re: Mrsanje - nacini ?
jos da je tacno
dobre masnoce trebaju organizmu da bi funkcionisao
secer organizmu ne treba, cak ni fruktoza
inzulinksa rezistencija i intolerancija na glukozu su masovne pojave
dobre masnoce trebaju organizmu da bi funkcionisao
secer organizmu ne treba, cak ni fruktoza
inzulinksa rezistencija i intolerancija na glukozu su masovne pojave
-
admir0711
#3228 Re: Mrsanje - nacini ?
Ti izvini al' ti nemas pojma.Leo_alfa wrote:Kalorija je jedinica mjere. Ne znaci da ce tijelo na isti nacin provesti metabolizam proteina i masnoca ili recimo vitamina. Ako unosis mnogo kalorija taman da je to kroz voce samo, to ne znaci da ces se udebljati. Nesto sto nije masnoca se ne moze pretvoriti u masnocu, to ne ide tako.GreenWay wrote:Nije tacno. Kalorija je kalorija nema veze sta si pojeo/la.
Da bi funkcionisao potrebna je energija, dovoljno ti je da jedes voce u toku cijelog dana, pod uslovom da ga jedes dovoljno. I zadovoljio si svoje potrebe za energijom. Ali to ne znaci da je takva ishrana zdrava za organizam. Potrebno je unositi proteine, masti, vitamine, minerale, secere kao i adekvatnu kolicinu vode i vlakana u organizam kako bi "pazio" na normalno funkcionisanje organizma.
Masnoca koju tijelo "skladisti" je u stvari visak energije koja se unese, a ne sagori u toku dana. Tako da ako unosimo vece kolicine secera i masnoca, "potrositi" cemo secer (mozda ne sav ali onda sigurno poremetiti metabolizam, da li u manjoj mjeri ili u mjeri da obolimo je drugo pitanje) dok ce se masnoce "skladistiti". Ili jednostavno previse masnoca unosimo pa se zbog toga debljamo. Ali sigurno se nece secer "uhvatiti" oko stomaka, niti se secer moze pretvoriti u masnocu. Naravno ovo je mnogo komplikovanije, ali ugrubo predstavljeno ovakav je princip.
Jedini, po mom misljenju, normalan nacin gubljenja kilograma jeste naci pravi omjer izmedju kolicine energije koju unesemo u organizam (koja je u prvoj stavci dovoljna za nasu dob, spol i obuhvata sve nutrijente) i kolicine enrgije koju potrosimo u toku dana.
Razne dijete koje ljudi koriste mnogo mogu nastetiti organizmu, a da ljudi nisu ni svjesni, osim toga sto se pokazu neefikasne jer su u samom startu bazirane na pogresnim principima. Tijelo treba da ima zdrav ritam gubljenja kilograma, a sama dijeta ne treba da postoji kao odredjeni vremenski period. Mislim da je odricanje, krizanje dana u kalendaru i iscekivanje zavrsetka dijete pogresno jer se u stvari samo primoravamo na striktan rezim, a ne navikavamo se na nacin ishrane koji nam odgovara kako bi ga se mogli stalno pridrzavati.
Bitna stvar je i kondicija, ne trebamo svi biti atlete, ali da bi podrzali sve gore navedeno moramo biti fizicki aktivni. Ako izgubimo 10-tak kilograma nekom dijetom, bez ikakvog vjezbanja to sigurno nije dobro. Stanje organizma treba biti jako, ne mozemo to raditi na racun slabljenja imuniteta, taman da smo zadovoljni s postignutim izgledom.
I na kraju ove stvari su toliko individualne da se ne mogu sablonski preslikavati s jedne osobe na drugu.
- Leo_alfa
#3229 Re: Mrsanje - nacini ?
Sad mozemo detaljisati, o uticaju zasicenih i nezasicenih masnih kiselina, podjeli ugljikohidrata, alergenima, dnevnom periodu odmaranja, stresu, ovisnostima (npr o cigarama), probavnim smetnjama (npr konstipacija) i milion drugih stvari koje uticu na nacin ishrane svake osobe. Ali u principu pocinjemo od onih osnovnih stvari koje dalje mi sami oblikujemo prema individualnom stanju organizma. Ni vodu nije bas pametno piti u kolicinama od 10 litara dnevno
. Zasto se onda odricati necega, kao sto su seceri, kada za to nema potrebe?
- Leo_alfa
#3230 Re: Mrsanje - nacini ?
@admir0711
Nema potrebe da se izvinjavas
, samo bi bilo interesantnije da napises u cemu se ne slazes.
Nema potrebe da se izvinjavas
Last edited by Leo_alfa on 03/04/2014 13:03, edited 1 time in total.
- shmizlica
#3231 Re: Mrsanje - nacini ?
nećeš vjerovati, kod mene funkcionišeCoCoLoCo wrote:ja sam cuo da je najbolji nacin ako se manje jede, al nemojte mi na rjec vjerovat
-
admir0711
#3232 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja te samo lijepo molim da vise ne pises o onom u sta nisi upucen. Ja sam zivi dokaz da sam jeduci ugljikohidrate(u koje spadaju i seceri) samo debljao. A otkako sam smanjio kolicinu ugljikohidrata(tu spadaju i seceri) a povecao unos masnoca(ali onih zdravih prirodnih) poceo sam gubiti kilograme. Na moju nesrecu imao sam ja takvih kao ti koji su me nagovarali da jedem voce i supe, i jeo sam. I bio sam gladan tako da sam napustao dijetu poslije 2-3 sedmice. A znas li zasto?
Jer unoseci ugljikohidrate u tijelo povecava se nivo secera (glukoze) u krvi sto dovodi do izlucivanja hormona inzulina. Inzulin tjera glukozu u stanice gdje se ona sprema u obliku glikogena (dugi razgranati nizovi glukoze). Covjek moze spremiti samo ogranicenu kolicinu glikogena, ostatak se pretvara u mast. Kako je inzulin jedan anabolni (izgradjujuci) hormon, tako se nakon popunjavanja spremista glikogenom, ostatak glukoze uz prisustvo inzulina pretvara u masnocu i talozi na tijelu. Kad kazemo da je inzulin anabolni izgradjujuci hormon hocemo reci da dokle god je razina inzulina u krvi visoka, nema razgradnje ni sagorijevanja masnoce, moguca je samo izgradnja – stvaranje i spremanje masti. Dakle, covjecje tijelo nema mogucnost spremanja ugljikohidrata kao sto moze spremati masti i proteine, vec sav visak ugljikohidrata koji se ne potrosi za trenutnu energiju pretvara u mast kao zalihu energije "za kasnije".
Ako imas vremena procitaj ovaj tekst sa bloga koji sam ti ispod ostavio, pa ces znati zasto se ne slazem sa tobom.
Pozz
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... rcima.html
Jer unoseci ugljikohidrate u tijelo povecava se nivo secera (glukoze) u krvi sto dovodi do izlucivanja hormona inzulina. Inzulin tjera glukozu u stanice gdje se ona sprema u obliku glikogena (dugi razgranati nizovi glukoze). Covjek moze spremiti samo ogranicenu kolicinu glikogena, ostatak se pretvara u mast. Kako je inzulin jedan anabolni (izgradjujuci) hormon, tako se nakon popunjavanja spremista glikogenom, ostatak glukoze uz prisustvo inzulina pretvara u masnocu i talozi na tijelu. Kad kazemo da je inzulin anabolni izgradjujuci hormon hocemo reci da dokle god je razina inzulina u krvi visoka, nema razgradnje ni sagorijevanja masnoce, moguca je samo izgradnja – stvaranje i spremanje masti. Dakle, covjecje tijelo nema mogucnost spremanja ugljikohidrata kao sto moze spremati masti i proteine, vec sav visak ugljikohidrata koji se ne potrosi za trenutnu energiju pretvara u mast kao zalihu energije "za kasnije".
Ako imas vremena procitaj ovaj tekst sa bloga koji sam ti ispod ostavio, pa ces znati zasto se ne slazem sa tobom.
Pozz
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... rcima.html
- Leo_alfa
#3233 Re: Mrsanje - nacini ?
@admir0711
Iskreno, svaka cast. Morao sam malo procackati po netu, ali nIsam imao pojma da na ovaj nacin dolazi do metabolizma glukoze. Samo u jednom nisi bio u pravu, a to je da ne pisem na temi, kako bih inace saznao za ovo
.
U svoju odbranu mogu samo reci da... nista ne mogu reci, evo naucio sam nesto novo, hvala
.
Iskreno, svaka cast. Morao sam malo procackati po netu, ali nIsam imao pojma da na ovaj nacin dolazi do metabolizma glukoze. Samo u jednom nisi bio u pravu, a to je da ne pisem na temi, kako bih inace saznao za ovo
U svoju odbranu mogu samo reci da... nista ne mogu reci, evo naucio sam nesto novo, hvala
-
admir0711
#3234 Re: Mrsanje - nacini ?
Meni je zao ako sam tebe uvrijedio, ali na pitanje tezine sam osjetljiv. Muku mucim sa viskom kilograma od 12 godine(znaci punih 13 godina) i ne zelim da neko navali na secere, a to mu u stvari odmaze. Ja sam na ovoj Lchf prehrani 2 mj. i izgubio sam 15 kg. Trebam jos toliko izgubiti(bar ja tako mislim). Kada i ako izmrsam na zeljeni nivo otici cu doktoru i izvaditi nalaze. Ukoliko bude sve uredu sa nalazima krvi preporucit cu svima da pokusaju ovaj rezim ishrane. pozz
- Leo_alfa
#3235 Re: Mrsanje - nacini ?
Ne uvrijedim ja se bas tako lako
. A bilo bi nista drugo nego glupo ne priznati kada pogrijesis. Niko ne moze sve znati, ljudi pisu o stvarima o kojima znaju ili su bar upuceni tako. Poslije je na nama da kriticki prihvatimo sta nam se servira.
Sto se ovoga tice nisam strucan uopste, ali mi se cini interesantna tema, a evo saznam nesto novo.
Kako god sretno sa rjesavanjem problema tezine
.
Sto se ovoga tice nisam strucan uopste, ali mi se cini interesantna tema, a evo saznam nesto novo.
Kako god sretno sa rjesavanjem problema tezine
- JaneEyre
#3236 Re: Mrsanje - nacini ?
koliko se sjećam mislim da sam ja prvi put na forumu pomenula ovakav način ishrane. Samo što me baš nervira to što ljudi odmah zaključuju da se radi o ishrani BEZ UGLJIKOHIDRATA. dakle, ne radi se o ishrani bez ugljikohidrata, naravno da su nam potrebni i ugljikohidrati radi pravilnog funkionisanja organizma, ali se radi o tome da unosimo manje ugljikohidrata od zvaničnih smjernica koje govore o tome da od našeg ukupnog unosa kalorija 60% mora poticati od ugljikohidrata. Dakle, ne NO CARB već LOW CARB:)admir0711 wrote:Ja sam pokusao stotinu i jedan nacin da smrsam. Smrsam par kilograma i opet se vratim na staro. Jednom slucajno otvorim ovu temu i vidim da neko preporucuje LCHF prehranu. To je bilo prije otprilike 2 mjeseca. Sada sam laksi 15 kg i imam zelju jos toliko smrsati. Moram napomenuti da nijednom nisam bio gladan za vrijeme ova 2 mjeseca.
@admire0711: drago mi je da ti je ovakav način ishrane pomogao:) pozdrav...
-
golman
#3237 Re: Mrsanje - nacini ?
Ovo što je Leo-Alfa napisao da je naglo mršanje sa nekakvim dijetama bez fizičke aktivnosti nezdravo,potpuno je tačno i istinito.A ko hoćeš da smršaš,to moraš činiti postepeno,uz balans fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. I ja isto imam iskustva sa debljanjem i mršanjem,ali otkako sam uz fizičku aktivnost(trčanje na traci i razne kardio vježbe)izgubio 8 kg za 3 mjeseca,od tada mi ne treba nikakva dijeta i ostali neprirodni načinji mršanja.Za mene su dijete samo mučenje organizma.admir0711 wrote:Meni je zao ako sam tebe uvrijedio, ali na pitanje tezine sam osjetljiv. Muku mucim sa viskom kilograma od 12 godine(znaci punih 13 godina) i ne zelim da neko navali na secere, a to mu u stvari odmaze. Ja sam na ovoj Lchf prehrani 2 mj. i izgubio sam 15 kg. Trebam jos toliko izgubiti(bar ja tako mislim). Kada i ako izmrsam na zeljeni nivo otici cu doktoru i izvaditi nalaze. Ukoliko bude sve uredu sa nalazima krvi preporucit cu svima da pokusaju ovaj rezim ishrane. pozz
- Indigont
#3239 Re: Mrsanje - nacini ?
Evo u cemu je kljuc: http://www.zdravosfera.com/kako-smanjiti-apetit/
prosto ko pasulj. Samo treba navike promijeniti. Ovaj tekst treba poslati svakome ko ima problema s tezinom.
prosto ko pasulj. Samo treba navike promijeniti. Ovaj tekst treba poslati svakome ko ima problema s tezinom.
-
Awalim
#3240 Re: Mrsanje - nacini ?
Pozdrav svima,
ja sam probala svaku metodu do koje sam došla , neke su bile više neke manje uspješne ali uvijek su mi se kile vraćale...
naposlijetku probam i tu 'liposukcijsku' ishranu/dijetu prije 4 mjeseca i prezadovoljna sam
sa 110kg sam skinula na 85kg i do sad nisam dobila niti grama, to je sve trajalo kratko, nisam bila gladna, nervozna, iscrpljena itd. Nedavno sam bila na ljekarskom i radila nalaze zbog novog posla i sve je u najboljem redu.
ja sam probala svaku metodu do koje sam došla , neke su bile više neke manje uspješne ali uvijek su mi se kile vraćale...
naposlijetku probam i tu 'liposukcijsku' ishranu/dijetu prije 4 mjeseca i prezadovoljna sam
sa 110kg sam skinula na 85kg i do sad nisam dobila niti grama, to je sve trajalo kratko, nisam bila gladna, nervozna, iscrpljena itd. Nedavno sam bila na ljekarskom i radila nalaze zbog novog posla i sve je u najboljem redu.
-
Jokericious
#3241 Re: Mrsanje - nacini ?
Je li ovo u zenskom rodu neko pise 110kg? Pa i 85 ti je preeevise.
- VenomousV
#3242 Re: Mrsanje - nacini ?
dzaba ishrana ako se ne vjezba, mogu samo zamisliti koliko je ostalo viska koze nakon gubitka 25kg
-
Awalim
#3243 Re: Mrsanje - nacini ?
sa drugim režimima nisam došla ni blizu 85 tako da je ok, a što se tiče vježbe i teretane redovna sam i nemam problem s 'viškom kože' 
- VenomousV
#3244 Re: Mrsanje - nacini ?
ako je tako
keep up the good work
keep up the good work
-
switty
#3245 Re: Mrsanje - nacini ?
Kakva je to ishrana? Moze malo vise info.?Awalim wrote:Pozdrav svima,
Svaka ti cast za gubitak kg, a najvaznije da si naucila da se kontrolises i da jedes ograniceno.
Sad nastavi jesti zdravu hranu umjereno, i malo vjezbaj- bar kuci
-
pakica_
#3246 Re: Mrsanje - nacini ?
podijeli mudrost i s ostatkom debelog svijeta, ne bilo ti zapovjedjenoAwalim wrote:sa drugim režimima nisam došla ni blizu 85 tako da je ok, a što se tiče vježbe i teretane redovna sam i nemam problem s 'viškom kože'
-
golman
#3247 Re: Mrsanje - nacini ?
Pa fazon i jeste u tome što se opustiš,prestaneš sa vježbanjem i pravilnom ishranom,pa se vrate kilogrami.Najvažnije je ostati dosledan...ni po koju cijenu ne prestajati...i onda je uspjeh zagarantovan.
-
Awalim
#3248 Re: Mrsanje - nacini ?
ja nisam bas strucna ali cu pokusati objasniti
dobila sam rezim ishrane, određeni unos kalorija i jedan preparat na bazi aminokiselina
naravno uz napomenu da su bolji rezultati ako idem u teretanu ili slicno
mislim da imaju FB stranicu, potrazi 'zdrava ishrana' ili 'liposukcijska ishrana'
najbolje od svega je sto nisam izgubila one nase zenske adute
dobila sam rezim ishrane, određeni unos kalorija i jedan preparat na bazi aminokiselina
naravno uz napomenu da su bolji rezultati ako idem u teretanu ili slicno
mislim da imaju FB stranicu, potrazi 'zdrava ishrana' ili 'liposukcijska ishrana'
najbolje od svega je sto nisam izgubila one nase zenske adute
- suncica24
#3249 Re: Mrsanje - nacini ?
Onaj, ne bih da kvarim optimisticno raspolozenje, ali... zenska vam prodaje maglu
(a sve da biste otisli na famoznu stranicu koja prodaje famozni put ka mrsanju)
- Alhemicarkaa
#3250 Re: Mrsanje - nacini ?
A ja se pitam šta ti radiš ovdje (trebala sam odmah pretpostaviti da utjeruješ pravdusuncica24 wrote:Onaj, ne bih da kvarim optimisticno raspolozenje, ali... zenska vam prodaje maglu![]()