Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
radenska
#3226 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima li se to ovdje kupiti u sarajevu
-
mostarka_86
#3227 Re: Trudnjače i porodilje online
hej drage moje gdje ima kupiti vecih jednokratnih gacica vecih brojeva u dm sam gledala ali sam samo nasla mali broj 42 a meni ce veci trebat haha pa da mi pomognete pliz pliz
-
Lounge Act
#3228 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:36, edited 1 time in total.
-
mostarka_86
#3229 Re: Trudnjače i porodilje online
ne za djecu nego za trudnice porodilje mi trebaju
- otherside
#3230 Re: Trudnjače i porodilje online
imas u apotekama. ja sam kupila velicinu M u europharm apoteci u Merkatoru na Socijalnom.mostarka_86 wrote:ne za djecu nego za trudnice porodilje mi trebaju
pokazala mi je i L
-
belaj_cura
#3231 Re: Trudnjače i porodilje online
da se upisem u listu trudnica
... 26. sedmica, prva beba, strah na max. 
- Bihnela
#3232 Re: Trudnjače i porodilje online
mostarka_86 wrote:hej drage moje gdje ima kupiti vecih jednokratnih gacica vecih brojeva u dm sam gledala ali sam samo nasla mali broj 42 a meni ce veci trebat haha pa da mi pomognete pliz pliz
one su rastezljive..
za porodiliste i par dana kod kuce preporucujem pelene za odrasle..ja sam kupila par komada u apoteci, na komad sam uzimala..i pravo su prakticne za obilna korvarenja poslije poroda..ove pelene imaju i u DM-pakovanje
zene takodje kupe i jeftine pamucne gace na pijaci pa ih tretiraju ko klix
- LieToMe
#3233 Re: Trudnjače i porodilje online
Joj mene glava zabolila od svih detalja o kojima trebam misliti i voditi racuna
sreca pa sam spisak fino napravila pa cu da se zadam nekad krajem sljedeceg mjeseca (imam jos fore do porodjaja) pa da lagano krenem u soping (ulosci, klix gacice i sve one djidje za poslije poroda). Akicija nista nas ne smije iznenaditi se odlaze do daljneg zbog iznenadnih komplikacija 
-
nova_korisnica
#3234 Re: Trudnjače i porodilje online
cestitam!!! ako te tjesi, mnoge je zene strah...iz prostog razloga jer je to nesto novo i nepoznato...ali pokusaj ipak da uzivas u trudnoci i kasnije u majcinstvu...belaj_cura wrote:da se upisem u listu trudnica... 26. sedmica, prva beba, strah na max.
ja sam preko vikenda bila na kursu za pripremu za porodjaj...ako ima nesto kod tebe u gradu gdje zivis, obavezno otidji...
ja sam dobila mnogo korisnih informacija!
i ovdje takodjer mozes dobiti mnogo informacija
btw...moja se hanumica okrenula opet glavom prema gore
- CherryLips
#3235 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja jos nemam tih strahova,mislim da ce poceti kad udjem u termin...sad jos uzivam u trudnoci i svakom novom danu koji preguramo skupa ja i bebica 
-
duboka_misao
#3236 Re: Trudnjače i porodilje online
mislim da to postoji vec, ako zena MORA ici na posao onda muz ostaje sa bebom na porodiljskom,ali mislim da to niko ne praktikuje,evo ti malo ruzan copy clana zakona .kakavdanakneiskustvu wrote:mogu li kod nas muškarci,očevi na porodiljsko bolovanje,koliko se sjećam bilo je priče o usvajanju nekog zakona u vezi toga,a na netu nema ništa o tome?
ÄŒlan 55.
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete žena ima pravo na porođajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno.
Na osnovu nalaza ovlaÅ¡tenog lijeÄnika žena može da otpoÄne poroÄ‘ajno odsustvo 45 dana prije poroÄ‘aja, a obavezno 28 dana prije poroÄ‘aja.
Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaÅ¡tenog lijeÄnika, ne koristi poroÄ‘ajno odsustvo 28 dana prije poroÄ‘aja, ima pravo da te dane iskoristi poslije poroÄ‘aja.
Izuzetno, žena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.
ÄŒlan 56.
Otac djeteta, odnosno usvojilac može da koristi pravo iz Älana 55. st. 1. i 3. ovog zakona u sluÄaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako je iz opravdanih razloga sprijeÄena da koristi to pravo
-
duboka_misao
#3237 Re: Trudnjače i porodilje online
e sad sta mu dodje opravdani razlozi da se majka mora vratiti na posao, da je poslodavac supak koji zahtjeva otkazom da se vrati( pismena potvrda) ili da je njena plata veca od tvoje te samim tim iz socijalnih razloga se vraca na posao, trece neznam sta bi se moglo navesti.
- Cholina_Lokica
#3238 Re: Trudnjače i porodilje online
Zar nije nedavno usvojen onaj zakon da i otac ima pravo na 45 dana porodiljskog bez obzira ovo prethodno receno, jer je to iz starog porodicnog zakona 
-
duboka_misao
#3239 Re: Trudnjače i porodilje online
e to ne znam, ako nadjes dje copy mi da obradujem muza
- Cholina_Lokica
#3240 Re: Trudnjače i porodilje online
Ev sad gledam, zaHebala sam se haman, nije izgleda jos proslo parlament ili sta vec... Il sam ja nest pogresno skontala, ne znam sto mi je bilo u glavi da je vec prosao zakon da i ocevi mogu uz zenu dobiti porodiljski od 45 dana, i gdje sam to procitala... Sad nadjoh to oko parlamenta, i kao minimalno 42 dana moRe dobit, a ne skontah je li samo ako zena mora na posao, ili moRe kako godduboka_misao wrote:e to ne znam, ako nadjes dje copy mi da obradujem muza
-
duboka_misao
#3241 Re: Trudnjače i porodilje online
sjoooooooooooooooooj sta mi radis, sjoooj sta mi radis prvo me palis pa me onda gasis , sto bi rekla alka vuica?Cholina_Lokica wrote:Ev sad gledam, zaHebala sam se haman, nije izgleda jos proslo parlament ili sta vec... Il sam ja nest pogresno skontala, ne znam sto mi je bilo u glavi da je vec prosao zakon da i ocevi mogu uz zenu dobiti porodiljski od 45 dana, i gdje sam to procitala... Sad nadjoh to oko parlamenta, i kao minimalno 42 dana moRe dobit, a ne skontah je li samo ako zena mora na posao, ili moRe kako godduboka_misao wrote:e to ne znam, ako nadjes dje copy mi da obradujem muza
- Cholina_Lokica
#3242 Re: Trudnjače i porodilje online
Jbgduboka_misao wrote:
sjoooooooooooooooooj sta mi radis, sjoooj sta mi radis prvo me palis pa me onda gasis , sto bi rekla alka vuica?
-
duboka_misao
#3243 Re: Trudnjače i porodilje online
ma ostavio je godisnjeg ,nema druge .Cholina_Lokica wrote:Jbgduboka_misao wrote:
sjoooooooooooooooooj sta mi radis, sjoooj sta mi radis prvo me palis pa me onda gasis , sto bi rekla alka vuica?A fakat sam bila ubjedjena da je to na snazi
Hajd ba, moRe dobit 7 dana
- LieToMe
#3244 Re: Trudnjače i porodilje online
duboka_misao wrote:sjoooooooooooooooooj sta mi radis, sjoooj sta mi radis prvo me palis pa me onda gasis , sto bi rekla alka vuica?Cholina_Lokica wrote:Ev sad gledam, zaHebala sam se haman, nije izgleda jos proslo parlament ili sta vec... Il sam ja nest pogresno skontala, ne znam sto mi je bilo u glavi da je vec prosao zakon da i ocevi mogu uz zenu dobiti porodiljski od 45 dana, i gdje sam to procitala... Sad nadjoh to oko parlamenta, i kao minimalno 42 dana moRe dobit, a ne skontah je li samo ako zena mora na posao, ili moRe kako godduboka_misao wrote:e to ne znam, ako nadjes dje copy mi da obradujem muza
- kadinica
#3245 Re: Trudnjače i porodilje online
Porodiljski dopust za očeve biće regulisan izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji još nije usvojen (mislim da je prošao javnu raspravu i da je trebao sad nekada u proceduru).
Uglavnom, predviđeno je da roditelji mogu birati ko će korisiti pravo na porodiljski dopust, s tim da majka mora biti najmanje 42 dana sa bebom, nakon toga može nastaviti otac da koristi.
Uglavnom, predviđeno je da roditelji mogu birati ko će korisiti pravo na porodiljski dopust, s tim da majka mora biti najmanje 42 dana sa bebom, nakon toga može nastaviti otac da koristi.
- otherside
#3246 Re: Trudnjače i porodilje online
@kadinice, nesto mi tvoj nick "mirise" na znanje iz ove oblastikadinica wrote:Porodiljski dopust za očeve biće regulisan izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji još nije usvojen (mislim da je prošao javnu raspravu i da je trebao sad nekada u proceduru).
znas li slucajno planiraju li se neke izmjene odredbi koje se ticu porodiljske naknade, tacnije obaveza poslodavca?
-
duboka_misao
#3247 Re: Trudnjače i porodilje online
vi ste Ze do kanton ono jelle ? 80 % prosjecne platje u federaciji.
- otherside
#3248 Re: Trudnjače i porodilje online
ma naknada je oko 400 KM, malo vise mozda.
ali neke drzavne firme placaju ostatak iznosa do pune plate a neke ne.
zakon im je ostavio mogucnost da vrdaju.
stalno se najavljuju izmjene ovog zakona koji se odnosi na obaveze poslodavca.
ali nista se zasad ne desava...
ali neke drzavne firme placaju ostatak iznosa do pune plate a neke ne.
zakon im je ostavio mogucnost da vrdaju.
stalno se najavljuju izmjene ovog zakona koji se odnosi na obaveze poslodavca.
ali nista se zasad ne desava...
-
radenska
#3249 Re: Trudnjače i porodilje online
Moja prijateljica prima tu naknadu nekih 6 mjeseci i kaze da nikad nije primila isti iznos, ugl to je od 410 do 470 KM . Sad ne znam da li je uvijek tako. Ovo je za Sa
-
safran
#3250 Re: Trudnjače i porodilje online
Jeste - u KS svaki mjesec različito, s tim da ti u Rješenju stoji 360 KM fiksno. Tokom mog porodiljskog - u ljeto 2011 jedan mjesec se naknada opasno približila 500 KM, medjutim, opasnost je promptno otklonjena tako da se do kraja mog porodiljnog kretala između 430 i 480.