Pretpostavljam da u registraciji firme mora imati navedeno tu vrstu djelatnosti a kako nema solucija je, opet pretpostavljam, da nadjete špeditera koji može uvesti za vas.anjusha wrote:Nadam se da je ovo prava tema za ovo pitanje. Znaci, dosla danas posiljka na carinu - ne mogu je cariniti, zadrzati ce je 48 sati i vratiti natrag. U pitanju je nesto sto bi se moglo svrstati kao medicinska oprema (sipke i sarafi za lomove u veterini) i moj muz, ciji je ovo problem, nema dozvolu za uvoz takvih stvari iako je pravno lice. NIkad nije ni pokusao da trazi dozvolu jer su mu do sad paketi ladno prolazili bez ikakvih problema. Plati carinu i dovidjenja. Ali sad odjednom ne moze. Veca je vrijednost u pitanju i njemu nije mrsko platiti carinu niti ostale troskove, samo da to dobije.
Pa ima li neko neku ideju kako se trazi to odobrenje za uvoz? Od koga? Moze li se to zavrsiti za 48 sati? ima li neki web sajt da pogledam? Ma ne znam ni gdje da gledam! Hvala!
CARINA U BiH
Moderator: anex
- JanuaryJones
#3226 Re: CARINA U BiH
- newklear
#3227 Re: CARINA U BiH
2016-11-29 07:54
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ
2016-11-28 14:34
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ
Je li ovo znači da je otišlo na carinu i da će otvarati i tražiti račun/izvod?
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ
2016-11-28 14:34
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ
Je li ovo znači da je otišlo na carinu i da će otvarati i tražiti račun/izvod?
- seoBIH
#3228 Re: CARINA U BiH
Otislo je na carinu, da li ce traziti, ili carinit prema katalogu ostaje da se vidi. Platit ces minimum 3,5KM, maksimum 35% vrijednosti artikla.
- _Reds_
#3229 Re: CARINA U BiH
Max i 45 posto.
Ja sam neki dan platio za stvaro od 100 KM, 45 KM dazbina nekakvih.
Ja sam neki dan platio za stvaro od 100 KM, 45 KM dazbina nekakvih.
- kafanski_covjek
#3230 Re: CARINA U BiH
http://forum.hardwarebase.net/viewtopic ... 25#p490473
by rainman
Eh ovako.. Danas sam otisao na carinu sa urednim racunom koji iznosi nesto malo preko 200 KM. Bio sam spreman platiti carinu i preuzeti paket, no zena na carini mi nije dala paket s navodom da je neka promjena od prije par dana kod njih i da paket mogu cariniti iskljucivo preko speditera.. Prosto nisam mogao vjerovari.. Spediterska usluga koju radi BH posta cijena iznosi 90KM + takse. Znaci moram platiti carinu + pdv + nekih 100 KM za speditera i taksu.. Nisu normalni.. Znaci izace me skuplja pita nego tepsija i uvozne dadzbine sa Spedicijom ce me izaci u vrijednosti same robe. Odbio sam speditirati preko bh poste i sada cu naci nekog povoljnijeg speditera. Valjda je to sada nesto novo sa njihove strane.. Treba se raspitati.. Sad mi paket jos uvijek stoji na carini.. Realno preko DHLa bi me jeftinije izaslo nego ovako. Ovo mi se nikada nije desilo... Znaci ja moram sada izletit pare oko 100KM samo da mi spedicija ode na carinu i digne paket.. Sranje.
- newklear
#3231 Re: CARINA U BiH
ali su sunčane naočale vrijednosti 7,34 dolara, zato me i čudi da ovo toliko dugo tamo stoji....seoBIH wrote:Otislo je na carinu, da li ce traziti, ili carinit prema katalogu ostaje da se vidi. Platit ces minimum 3,5KM, maksimum 35% vrijednosti artikla.
- seoBIH
#3232 Re: CARINA U BiH
Nazovi ih onda i provjeri problem. Ako su zaista te cijene, platit ces samo 3.5KM. Ako ne provjeris o cemu se radi rizikujes da se posiljka vrati posiljaocu.
- newklear
#3233 Re: CARINA U BiH
na koji broj se ovo provjerava? nisam nikad zvao pa ne znam...seoBIH wrote:Nazovi ih onda i provjeri problem. Ako su zaista te cijene, platit ces samo 3.5KM. Ako ne provjeris o cemu se radi rizikujes da se posiljka vrati posiljaocu.
- zlo zlo
#3234 Re: CARINA U BiH
a kakva je roba u paketu? to bi trebalo biti bitnokafanski_covjek wrote:http://forum.hardwarebase.net/viewtopic ... 25#p490473
by rainman
Eh ovako.. Danas sam otisao na carinu sa urednim racunom koji iznosi nesto malo preko 200 KM. Bio sam spreman platiti carinu i preuzeti paket, no zena na carini mi nije dala paket s navodom da je neka promjena od prije par dana kod njih i da paket mogu cariniti iskljucivo preko speditera.. Prosto nisam mogao vjerovari.. Spediterska usluga koju radi BH posta cijena iznosi 90KM + takse. Znaci moram platiti carinu + pdv + nekih 100 KM za speditera i taksu.. Nisu normalni.. Znaci izace me skuplja pita nego tepsija i uvozne dadzbine sa Spedicijom ce me izaci u vrijednosti same robe. Odbio sam speditirati preko bh poste i sada cu naci nekog povoljnijeg speditera. Valjda je to sada nesto novo sa njihove strane.. Treba se raspitati.. Sad mi paket jos uvijek stoji na carini.. Realno preko DHLa bi me jeftinije izaslo nego ovako. Ovo mi se nikada nije desilo... Znaci ja moram sada izletit pare oko 100KM samo da mi spedicija ode na carinu i digne paket.. Sranje.
- zubi
#3235 Re: CARINA U BiH
Gluho bilo... sve sto smo dosad placali + stoja???kafanski_covjek wrote:http://forum.hardwarebase.net/viewtopic ... 25#p490473
by rainman
- skafiskafsnjak
#3236 Re: CARINA U BiH
Carina ide za sve preko 50km ?
- skafiskafsnjak
#3237 Re: CARINA U BiH
kakva su vasa iskustva ? Koja je sansa da ocarine paket od 30 $ tj . 55 KM .... ?
-
cassius
#3238 Re: CARINA U BiH
Vece su sanse da ti to ne carine, da ces dobit samo da platis one 3,5 KM.skafiskafsnjak wrote:kakva su vasa iskustva ? Koja je sansa da ocarine paket od 30 $ tj . 55 KM .... ?
-
jahac96
#3239 Re: CARINA U BiH
rece mi drug da se zakon promijenio i da se sada moze kupiti i prenijeti postom roba vrijednosti 250KM. Ima li neko da mi ovo potvrdi?
- seoBIH
#3240 Re: CARINA U BiH
Nema, jer nije ni u proceduri. Jos je kao "prijedlog".
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#3241 Re: CARINA U BiH
Još uvijek je prijedlog do 200KM da se ne carine pošiljke.
- skafiskafsnjak
#3242 Re: CARINA U BiH
a jel istina da ti carine npr. ako na carinu u toku jedne sedmice stignu stvari preko 50KM ? bez obzira sto sam ja narucio u razmaku od 10 dana npr...
- SpecialOffer
#3243 Re: CARINA U BiH
Jeste, neki su vec imali takvih slucajeva. Ja licno nisam.skafiskafsnjak wrote:a jel istina da ti carine npr. ako na carinu u toku jedne sedmice stignu stvari preko 50KM ? bez obzira sto sam ja narucio u razmaku od 10 dana npr...
- skafiskafsnjak
#3244 Re: CARINA U BiH
Gdje mi zivimo u pm...zemlja apsurda.
Kao prvo, smijesna je cifra 50KM ...a ovo drugo je jos smijesnije. Jebote nije do mene kad ce neka stvar doci ... Nek traze izvod s paypala i vide kad sam sta i koliko platio ...
Kao prvo, smijesna je cifra 50KM ...a ovo drugo je jos smijesnije. Jebote nije do mene kad ce neka stvar doci ... Nek traze izvod s paypala i vide kad sam sta i koliko platio ...
- valjuga
#3245 Re: CARINA U BiH
Ajd da ovdje pitam,naručim telefon i dođe mi poštar da platim carinu i porez ali je telefon procijenjen 100 KM više nego što sam ga platio!!!
(Znači nije me niko ni pitao za račun koliko sam platio).
Kakve konkretno korake ja mogu poduzet??
Ako mogu ikakve ?
Hvala.
Inače,naručio sam telefon i poklonio ga i nije mi se dalo zajebavat s nikim,al ako treba naručiću sebi telefon i onda na tenane.....
Nit mi je žurba nit mi je do para.
(Znači nije me niko ni pitao za račun koliko sam platio).
Kakve konkretno korake ja mogu poduzet??
Ako mogu ikakve ?
Hvala.
Inače,naručio sam telefon i poklonio ga i nije mi se dalo zajebavat s nikim,al ako treba naručiću sebi telefon i onda na tenane.....
Nit mi je žurba nit mi je do para.
- seoBIH
#3246 Re: CARINA U BiH
Jesi preuzeo telefon?
Smijesan si ti. Procitaj sta u zakonu pise. Ne pise kada si narucio, vec pise da se carini kada stigne (sumira ako dodje vise posiljki). Nije da ih branim, samo provode ono sto pise u zakonu.skafiskafsnjak wrote:Gdje mi zivimo u pm...zemlja apsurda.
- valjuga
#3247 Re: CARINA U BiH
Ako je pitanje za mene onda DA preuzeo sam jer je poklon,pa mi se nije dalo natezati.seoBIH wrote:Jesi preuzeo telefon?
- seoBIH
#3248 Re: CARINA U BiH
Onda odgovor ide za tebe da ne mozes nista uraditi kada si preuzeo. Kada se desi da je carina izvrisla pogresnu procjenu, od postara uzmes priznanicu da je donosio telefon i sa njom se obratis carini, pismeno, ili usmeno telefonski.
- valjuga
#3249 Re: CARINA U BiH
Ali kolega,ja ću naručit ponovno telefon al za sebe.I tu već neće bit žurbe ni srkleta.seoBIH wrote:Onda odgovor ide za tebe da ne mozes nista uraditi kada si preuzeo. Kada se desi da je carina izvrisla pogresnu procjenu, od postara uzmes priznanicu da je donosio telefon i sa njom se obratis carini, pismeno, ili usmeno telefonski.
Znači kad dođe na poštu (Zna me poštar i kad treba plaćat on mene zovne da dođem jer mu mrsko nosit a i ja stanujem blizu)
ja odem i ak mi se ne svidi carinjenje ja kažem da hoću ponovno carinjenje????
- skafiskafsnjak
#3250 Re: CARINA U BiH
Nisam nista rekao protiv carinika...smijesan mi je zakon...i oni sto su ga izglasali...seoBIH wrote:Jesi preuzeo telefon?
Smijesan si ti. Procitaj sta u zakonu pise. Ne pise kada si narucio, vec pise da se carini kada stigne (sumira ako dodje vise posiljki). Nije da ih branim, samo provode ono sto pise u zakonu.skafiskafsnjak wrote:Gdje mi zivimo u pm...zemlja apsurda.