Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- M e m o
#3226 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja nisam ni rekao da znam sve
možda si i u pravu za zimsku kontinetalku
u svakom slučaju ne mislim nove kupovat za 2-3 godine, a dotle ko zna koji će novi modeli izaći, kako Continentala, tako i drugih brandova, i šta će pokazat novi testovi, pa otom potom, bumo tad tabirili i birali
možda si i u pravu za zimsku kontinetalku
u svakom slučaju ne mislim nove kupovat za 2-3 godine, a dotle ko zna koji će novi modeli izaći, kako Continentala, tako i drugih brandova, i šta će pokazat novi testovi, pa otom potom, bumo tad tabirili i birali
-
Sa_u_srcu
#3227 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam te gume skinuo juce, dunlop winter sport i mogu ti reci da nisam nikako zadovoljan tom gumom...a mnogi je hvale...mene je razocarala i toliko postaje bucna nakon druge sezone sa se to ne moze izdrzatiM e m o wrote:zimske Dunlop SP winter response http://www.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?d ... 0&dsco=145
ali sljedeći izbor je Continental SIGURNO
ljetne Michelin energy saver
oboje dimenzije 195/65 R 15
za tvoju dimenziju, očigledno se po svim testovima pokazala najbolja Nokian
i to i sa cijenom
pa ako ima gdje, kupi bez razmišljanja TU gumu
- M e m o
#3228 Re: Dolazi zima - zimske gume
pazi, jel ti bila winter response ili winter 4D
ja nemam nikakvih problema s bukom,
a stara je evo 5 godina
kod mene je response i ova šara

ja nemam nikakvih problema s bukom,
a stara je evo 5 godina
kod mene je response i ova šara

-
Sa_u_srcu
#3229 Re: Dolazi zima - zimske gume
winter sport...nesto...sad ti ne bih znao tacno reci sta...ali fakat bucnije gume ja nisam imao, i ja vise nikad ne bih dunlop izabrao samo radi toga...
I nisu me bas nesto ni drzale na cesti 3 i 4 godinu, tako da iz licnog iskustva, za moj tip voznje ta guma mi je pravo losa...a u vrhu na tim testovima...
Ljetne su kod mene 17 i vozim contisport 5 i odlicne su, ali nisam htio da i zimske budu continental...vidjet cemo kako se ponasa michelin...ali je bolji od dunlopa sto posto...
I nisu me bas nesto ni drzale na cesti 3 i 4 godinu, tako da iz licnog iskustva, za moj tip voznje ta guma mi je pravo losa...a u vrhu na tim testovima...
Ljetne su kod mene 17 i vozim contisport 5 i odlicne su, ali nisam htio da i zimske budu continental...vidjet cemo kako se ponasa michelin...ali je bolji od dunlopa sto posto...
-
didgeridoo
#3230 Re: Dolazi zima - zimske gume
Neko je vec pitao, sta je sa onim, za nas ovdje, egzoticnijim markama i ponudama - fulda, nokian, yokohama, itd.? Trosi li neko ovo?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3231 Re: Dolazi zima - zimske gume
neš sam hodo po unitradeu i gledao kako majstori rade
zamijetio sam da nema unutrasnjih guma
definitivno nisam bio na nastavi kad se to učilo

zamijetio sam da nema unutrasnjih guma
definitivno nisam bio na nastavi kad se to učilo
- M e m o
#3232 Re: Dolazi zima - zimske gume
ova druga ti je winter sport 4DSa_u_srcu wrote:winter sport...nesto...sad ti ne bih znao tacno reci sta...ali fakat bucnije gume ja nisam imao, i ja vise nikad ne bih dunlop izabrao samo radi toga...
ja imam response, zadovoljan sam, buke nikakve
gotovo je sad ako si mišelin kupioSa_u_srcu wrote: Ljetne su kod mene 17 i vozim contisport 5 i odlicne su, ali nisam htio da i zimske budu continental...vidjet cemo kako se ponasa michelin...ali je bolji od dunlopa sto posto...
ali si fakat Nokian trebo, u toj dimenziji ubjedljivo potukla konkurente na svim testovima i apsolutno cijenom povoljna
eto nekom drugom preporuka ko se dvoumi šta da kupi
-
rekla-kazala
#3233 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni je pas lutalica progrizao Continental premuim contact, upravo bočni zid.ado-šampion wrote:Pazi se Memo, kazu da Continental ima problema s bocnim zidom.A to ne pise na ADAC testovima.
Sad sam na Dunlop Sport BluResponse i sve pohvale za gumu. Osjetim da imam bolji kontakt sa cestom.
Često vozim jednu veliku uzbrdicu/nizbricu i tu su mi se kad je mokro češće aktivirali ASR i ABS sa continental-kama.
-
noviclan
#3234 Re: Dolazi zima - zimske gume
naci conti kita od gume (penjane po trotoarima 0 bodova) ako sam dobro skontaoado-šampion wrote:Bilo je na ovoj temi, slobodno malo prelistraj. Ako ti je mrsko ukucaj u google Continental sidewall issues pa vidi sta ce ti izbaciti. Meni vala mrsko traziti za tebe. Uglavnon radi se o tome da se bocni zid u mnogim slucajevima kod Continental guma pokazao pravo slab, i to ne samo na nasim cestama, jer ima primjera i vani, a manifestuje se tim sto brzo dolazi do pojave bubrega ili pucanja gume.M e m o wrote:u kojem smislu "problemi s bočnim zidom"
i ko kaže ? žene u brijačnicama
Da ne bude suplja, i ja imam Continental Premium Contact, ali kad sam uzimao zimske zbog tog ali i drugih razloga (trajnost, izdrzljivost), uzeo sam Michelin umjesto Continentala.
Moj Memo, ako si pregledao nekoliko testova novih guma, ne znaci da znas sve o gumama.
ja sam imao pik na continental ts850, sta onda uzeti ako je otpao conti micgelin a4 ili a5, goodyear ug9 ili dunlop 3d unaprijed hvala usput dimenzije su 195 65 15
-
Sa_u_srcu
#3235 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisam ni ja neki strucnjak za te gume al ono sto sam ja skontao bar kod ovih nasih domacih strucnjaka i prodavaca....Michelin i Continental...pa par mjesta pa tek onda ovi ostali...sad ce se opet neki strucnjaci javiti ali ja sam fakat vozio dunlop 4 sezone...i meni je to kurac guma, da mi nije mrsko sada ici u garazu sada bih vam uslikao saru dunlopa da vidite...dakle sara je drama na gumi...ali koje je to brujanje i deformacija i koliko me puta prosle godine bacila na onakvoj zimi, tj, nikakvoj...pa to je nevjerovatno...al opet neko drugi ce imati neko drugacije iskustvo...
Kupi MIchelin alpin 5...da se zajedno tjesimo ako pogrijesimo...
-
noviclan
#3236 Re: Dolazi zima - zimske gume
haha ma kontao sam uzeti continental al me pravo jeba ovaj zid a ovaj kontingent mi je u makbelu a a5 kod brace srba u total tradeu isarajevo 115KMSa_u_srcu wrote:Nisam ni ja neki strucnjak za te gume al ono sto sam ja skontao bar kod ovih nasih domacih strucnjaka i prodavaca....Michelin i Continental...pa par mjesta pa tek onda ovi ostali...sad ce se opet neki strucnjaci javiti ali ja sam fakat vozio dunlop 4 sezone...i meni je to kurac guma, da mi nije mrsko sada ici u garazu sada bih vam uslikao saru dunlopa da vidite...dakle sara je drama na gumi...ali koje je to brujanje i deformacija i koliko me puta prosle godine bacila na onakvoj zimi, tj, nikakvoj...pa to je nevjerovatno...al opet neko drugi ce imati neko drugacije iskustvo...
-
Sa_u_srcu
#3237 Re: Dolazi zima - zimske gume
divi ovdje... http://www.majagume.ba trebalo bi da je jeftinije 120 michelin 115 continental
-
noviclan
#3238 Re: Dolazi zima - zimske gume
michelin skuplji 5km od sba a continental jeftiniji 1km medjutim maja daje 3 godine garancije na continental pa valjda taj bocni zid ne prosvira nakon trece godineSa_u_srcu wrote:divi ovdje... http://www.majagume.ba trebalo bi da je jeftinije 120 michelin 115 continental
-
Sa_u_srcu
#3239 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma gdje ce prosvirati...sava ne prosvira a ne continental...normalno da prosvira drafterima.... 
- M e m o
#3240 Re: Dolazi zima - zimske gume
ipak je to drugačija šara nego kod mene,Sa_u_srcu wrote:winter sport...nesto...sad ti ne bih znao tacno reci sta...ali fakat bucnije gume ja nisam imao, i ja vise nikad ne bih dunlop izabrao samo radi toga...
u drugim aspektima je očigledno dobra pa dobija tako visoke ocjene, iako je eto bučna
dobro je da si predstavio tu manu te gume da drugi znaju

Dunlop winter response

-
ado-šampion
#3241 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne mora znaciti da je kita od gume. Imas na ovim stranicama licnih iskustava s TS830 i TS850 koje su poderane a nisu imale problema s bocnim zidom. Ali definitivno treba na to obratiti paznju. Ja sam napisao gore sta sam ja uzeo - Michelin, i to preporucujem drugima. Razlika u cijeni u toj dimenziji Michelina u odnosu na Continental je 6-7 maraka, Conti je 115, Michelin je 122-123, u Maji, buraz moj uzeo prije mjesec i nesto.noviclan wrote:naci conti kita od gume (penjane po trotoarima 0 bodova) ako sam dobro skontaoado-šampion wrote:Bilo je na ovoj temi, slobodno malo prelistraj. Ako ti je mrsko ukucaj u google Continental sidewall issues pa vidi sta ce ti izbaciti. Meni vala mrsko traziti za tebe. Uglavnon radi se o tome da se bocni zid u mnogim slucajevima kod Continental guma pokazao pravo slab, i to ne samo na nasim cestama, jer ima primjera i vani, a manifestuje se tim sto brzo dolazi do pojave bubrega ili pucanja gume.M e m o wrote:u kojem smislu "problemi s bočnim zidom"
i ko kaže ? žene u brijačnicama
Da ne bude suplja, i ja imam Continental Premium Contact, ali kad sam uzimao zimske zbog tog ali i drugih razloga (trajnost, izdrzljivost), uzeo sam Michelin umjesto Continentala.
Moj Memo, ako si pregledao nekoliko testova novih guma, ne znaci da znas sve o gumama.
ja sam imao pik na continental ts850, sta onda uzeti ako je otpao conti micgelin a4 ili a5, goodyear ug9 ili dunlop 3d unaprijed hvala usput dimenzije su 195 65 15
Ja sam se prije nekih 8-9 godina raspitivao za Nokian jer su tad bile povoljne u odnosu na ostale i bile dobre na testovima. Tad ih je drzao Anet kod bivseg Strojorada na Grbavici. Znam da tad uopste nisu bile jeftine ali dosta jeftinije nego ostale, mislim prije svega zbog toga sto je par vecih prodavnica poznatih brendova drzalo monopol i samim tim i visoke cijene.didgeridoo wrote:Neko je vec pitao, sta je sa onim, za nas ovdje, egzoticnijim markama i ponudama - fulda, nokian, yokohama, itd.? Trosi li neko ovo?
Sad sam vidio da ih drzi Guma M i da zimske u mojoj dimenziji kostaju koliko u Maji kosta Continental.
Ja sam odustao od Nokiana zato sto nisam bio siguran koliko su dobre dugorocono, a nisu bile toliko jeftinije (kao sto vidim nisu ni sad). Kako sam pisao na prethodnim stranicama, testovi govore dosta ali ne govore sve. Ako nije neka aman-zaman usteda, ja bih uvijek isao na top marke, Michelin, Conti, GY, Dunlop, Bridgestone, s tim da je Bridgestone kod nas malo teze naci a u skladu s tim je dosta skup.
- drug_profi
#3242 Re: Dolazi zima - zimske gume
S tim da bi za odabir gume u nasem podneblju trebalo akcent staviti na ponasanje na mokrom i suhom asfaltu. Rijetko cete voziti po neociscenoj cesti a i tad cete zbog drugih morati ici onako kako njihove gume dozvoljavaju.
-
ado-šampion
#3243 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo tako. Najbitnije ponasanje na mokrom, i bljuzgavici, mada ni ponasanje na snijegu/ledu nije za odbaciti, pogotovo jer su kod nas ceste prljave sto pospjesuje pojavu poledice. To sto jedna guma izvuce uz Vratnik, a druga ne moze nije nikakav argument. Bitnije je da je sigurna u svakodnevnici, mokro, suho, poledica, i upravo tu su najvece prednosti boljih guma u odnosu na losije.drugi profil wrote:S tim da bi za odabir gume u nasem podneblju trebalo akcent staviti na ponasanje na mokrom i suhom asfaltu. Rijetko cete voziti po neociscenoj cesti a i tad cete zbog drugih morati ici onako kako njihove gume dozvoljavaju.
-
noviclan
#3244 Re: Dolazi zima - zimske gume
@ado-šampion
nista tebra onda ne gine michelin e sada a4 ili a5
-
citro
#3245 Re: Dolazi zima - zimske gume
He, he, he.Sa_u_srcu wrote:ma gdje ce prosvirati...sava ne prosvira a ne continental...normalno da prosvira drafterima....
Meni Sava nikada nije prosvirala, a Continental je mnogima....
- drug_profi
#3246 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nasuprot tvojoj izjavi ja znam vise bubrega na savi nego na continentalu. Vise raje i jeste na savi pa je logicno. Ali nije logicno da ti tvrdis da kao znas da conti puca ko balon. Budi iskren prema sebi ne moras prema nama pa revi koliko stvarno si vidio takvih guma. Pusti price iz druge ruke.
-
ado-šampion
#3247 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne vjerujem da ima vise igdje uzeti A4.noviclan wrote:@ado-šampion
- M e m o
#3248 Re: Dolazi zima - zimske gume
ne leti pred rudu, 115 KM
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume?d=1& ... &b=65&c=15
u dimenziji 195/65 15 alpine 4 se pokazala i bolja na adac testu od alpine 5
http://www.bswireless.hr/lifestyle/3310 ... u-20112012

http://www.cijenaguma.ba/auto-gume?d=1& ... &b=65&c=15
u dimenziji 195/65 15 alpine 4 se pokazala i bolja na adac testu od alpine 5
http://www.bswireless.hr/lifestyle/3310 ... u-20112012
- M e m o
#3249 Re: Dolazi zima - zimske gume
buka u ukupnoj ocjeni ADAC testa učestvuje samo sa 5%M e m o wrote:ipak je to drugačija šara nego kod mene,Sa_u_srcu wrote:winter sport...nesto...sad ti ne bih znao tacno reci sta...ali fakat bucnije gume ja nisam imao, i ja vise nikad ne bih dunlop izabrao samo radi toga...
u drugim aspektima je očigledno dobra pa dobija tako visoke ocjene, iako je eto bučna
dobro je da si predstavio tu manu te gume da drugi znaju
otuda 4D prolazi u vrh, jer druge "važnije" osobine imaju prednost nad bukom...bar po ADAC-u

Last edited by M e m o on 20/11/2014 12:12, edited 1 time in total.
- Haris033
#3250 Re: Dolazi zima - zimske gume
drugi profil wrote:Nasuprot tvojoj izjavi ja znam vise bubrega na savi nego na continentalu. Vise raje i jeste na savi pa je logicno. Ali nije logicno da ti tvrdis da kao znas da conti puca ko balon. Budi iskren prema sebi ne moras prema nama pa revi koliko stvarno si vidio takvih guma. Pusti price iz druge ruke.
Continental -> guma No1!