Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stigla Mitsu FH-25VE, ostaje da je namontiram i pošteno istestiram.
- Hajlac
#3227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pošto i gdje je kupljena?piplica wrote:Stigla Mitsu FH-25VE, ostaje da je namontiram i pošteno istestiram.
Ne zaboravi dampere
- Kinaski
#3228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
bas nesto gledam na netu ove norveske radijatore, kontam njih uzeti.... koliko sam skontao da je mnogo isplativije da su non-stop ukljuceni, nego ukljucivati ih po potrebi... tj. mnogo vise se energije potrosi da se temepratura digne sa lupam 10 C nego sa 21.5 na 22 
Vidjet cu na racunu
Zanimaju me vasa iskustva
Vidjet cu na racunu
Last edited by Kinaski on 25/10/2014 23:16, edited 1 time in total.
- piplica
#3229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zagreb, 6250KN=1593KM, sa provratom će biti 5000KN=1275KM.Hajlac wrote:Pošto i gdje je kupljena?piplica wrote:Stigla Mitsu FH-25VE, ostaje da je namontiram i pošteno istestiram.
Ne zaboravi dampere
Mislim da je ovo solidna cijena?
-
channel10
#3230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa sta onda ovi nasi ovdje rade kad nam prodaju po 1900KMpiplica wrote:Zagreb, 6250KN=1593KM, sa provratom će biti 5000KN=1275KM.Hajlac wrote:Pošto i gdje je kupljena?piplica wrote:Stigla Mitsu FH-25VE, ostaje da je namontiram i pošteno istestiram.
Ne zaboravi dampere
Mislim da je ovo solidna cijena?
Jel bilo problema na granici, kako prodje
- piplica
#3231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prodaju maglu, na granici bez problema, "Imate šta za prijaviti NE, Hvala doviđenja!" 
- dječak sa šibicama
#3232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To je ista logika ko i sa elektro bojlerima. Kao, bolje i jeftinije ih je dogrijavati, nego paliti nakon sto se ohlade.Kinaski wrote:bas nesto gledam na netu ove norveske radijatore, kontam njih uzeti.... koliko sam skontao da je mnogo isplativije da su non-stop ukljuceni, nego ukljucivati ih po potrebi... tj. mnogo vise se energije potrosi da se temepratura digne sa lupam 10 C nego sa 21.5 na 22
Vidjet cu na racunu
Tu je bitna jedna stvar, zelis li stalno toplu vodu/prostoriju ili povremeno koristis. Ako si vecinu dana u kuci, onda jeste jeftinije, ako u stanu provedes 5/6 sati ili se kuci kupas jednom u tri dana i topla voda ti ne treba za druge potrebe, onda je logicno da je jeftinije gasiti.
-
channel10
#3233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da slucajno nisi vidio cijenu VEHZ verzije?piplica wrote:Prodaju maglu, na granici bez problema, "Imate šta za prijaviti NE, Hvala doviđenja!"
- piplica
#3234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemaju je u ponudi, ali sam zato napario oči, jer ja mislim prodaju svu aktuelnu modele TP koji se nalaze na tržištu.channel10 wrote:Da slucajno nisi vidio cijenu VEHZ verzije?piplica wrote:Prodaju maglu, na granici bez problema, "Imate šta za prijaviti NE, Hvala doviđenja!"
VEHZ model je za baš ekstremne uslove, a ove sve rade do -10 po nominalnoj snazi, tako da nema zime.
-
channel10
#3235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jest za ekstremne uvjete, ali sto je sigurno, sigurno jepiplica wrote:Nemaju je u ponudi, ali sam zato napario oči jer ja mislim prodaju sve i svašta, što se danas nalazi u ponudi od svih brendova.channel10 wrote:Da slucajno nisi vidio cijenu VEHZ verzije?piplica wrote:Prodaju maglu, na granici bez problema, "Imate šta za prijaviti NE, Hvala doviđenja!"
VEHZ model je za baš ekstremne uslove, a ove sve rade do -10 po nominalnoj snazi, tako da nema zime.
- piplica
#3236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
FH-35VE, prošle zime sam je namjerno ugasio naveče jer sam znao da će ujutro biti hladno, bilo je -13, počela je puhati jednako toplo kao i na 0 stepeni.
Tako da i ova radi posao.
-
summit
#3237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko vuce struje kod tebe 35ve ovih dana i kakvo ti je generalno iskustvo sa istom?Hvala, poz.piplica wrote:FH-35VE, prošle zime sam je namjerno ugasio naveče jer sam znao da će ujutro biti hladno, bilo je -13, počela je puhati jednako toplo kao i na 0 stepeni.
- piplica
#3238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Iskustva odlična.
Sve zavisi danas sam je tjerao na 31stepen,trebao brzo ugrijati prostor, pa povuče u početku 2000W.
Sada radi bebe držim na 23, pa je potrošnja 350-400W, grijem 40m2.
Sve zavisi danas sam je tjerao na 31stepen,trebao brzo ugrijati prostor, pa povuče u početku 2000W.
-
AmorJuve
#3239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ima li ko iskustva sa vaillant uredjajima za centralno grijanje, kupio sam nedavno kuću i zatekao isti. kako ga je najbolje korisititi? gasiti ili drzati uvijek upaljen? grije se donji sprat oko 56m2 na ovo grijanje. doista pojma nemam o ovoj spravici i svaka inf ce dobro doci. hvala
-
summit
#3240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala, ja ovih dana stavio 35 vehz pa se zadeverao, sara od 500-950W. Danas se malo smirila pa vti 500-600. Prije na istom mjestu bila nocria ali nije bila na mjeracu pa ne mogu porediti, a i bilo je (izgleda uobicajenih) problema oko ugradnje..piplica wrote:Iskustva odlična.
Za sada sto se tice rada puno ugodnija u prostoru od Nocrie.
Jeli ima neko sa 35vehz da je prezimio u Sarajevu?
- piplica
#3241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da nema potrebe za davanjem novca za VEHZ modele, ipak mi nismo toliko na sjeveru da bi zima drzala mjesecima u debelom minusu.summit wrote:Hvala, ja ovih dana stavio 35 vehz pa se zadeverao, sara od 500-950W. Danas se malo smirila pa vti 500-600. Prije na istom mjestu bila nocria ali nije bila na mjeracu pa ne mogu porediti, a i bilo je (izgleda uobicajenih) problema oko ugradnje..piplica wrote:Iskustva odlična.
Za sada sto se tice rada puno ugodnija u prostoru od Nocrie.
Jeli ima neko sa 35vehz da je prezimio u Sarajevu?
- dječak sa šibicama
#3242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad nisi kuci, drzi na najnizem, nemoj gasiti skroz.AmorJuve wrote:ima li ko iskustva sa vaillant uredjajima za centralno grijanje, kupio sam nedavno kuću i zatekao isti. kako ga je najbolje korisititi? gasiti ili drzati uvijek upaljen? grije se donji sprat oko 56m2 na ovo grijanje. doista pojma nemam o ovoj spravici i svaka inf ce dobro doci. hvala
Ovisi koliko se dnevno koristi, ali ispod 200 kaemova neces proci, mjesecno. Ovisi naravno o izolaciji, stolariji itd.
ako govorimo o plinu naravno... ako je struja u pitanju, ne znam koliko trosi
- dobojlija81
#3243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja ljetos nisam smio prozore preko dana otvorit,nego tek nekad navece i onda sa prvim suncem zamandalim pa se nekako izdrzalomanekenka u penziji wrote:Sobica od 15 m2. Imamo odlicnu fasadu ali je igrom slucaja ova sobica (samo ova) uradena stiroporom i iznutra (sto ne bih nikome preporucila jer je ljeti pakao unutra).
Temperatura je ovo pola mjeseca bila idealna tako da se konvektor palio otprilike oko 6min na svako sat (koliko sam mogla da upratim). Izmedu ostalog, soba nije pregrijavana jer kao sto sam prije vec pisala, potrebno je samo da odrzava mlaku temperaturu od 21° dok beba spava.
Ne znam sto su se pojedinci upalili kao kutnjaci.
Edit: posto mi se upucuju cestitke (hvala) a da se nisu ni procitali moji postovi, da opet napomenem da konvektor radi samo 8 sati dnevno.
elem,kod mene je cijeli sprat(zapravo visoko potkrovlje,gore rigips i ostalo sto ide)osim kupatila iznutra stiropor trojka, pa cigla,a vani je petica,razveo sam cijevi za klasicno grijanje,a sad kako citam bolja mi je ova solucija imam negdje cc 95 kvadrata,starci ispod mene loze kamin i trenutno se grijem na njihov odzak
- rovac13
#3244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
piplica wrote: Mislim da nema potrebe za davanjem novca za VEHZ modele, ipak mi nismo toliko na sjeveru da bi zima drzala mjesecima u debelom minusu.
VE model + grijac tacne ono da si siguran 100 %
-
channel10
#3245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A kako se grijati kad temepretura bude 5 dana -20 ili kao prije 2-3 zime, kad je bilo skoro mjesec dana velikih minusa (citaj preko -12, -13) ?
Da li uopste radi i da li moze tada ugrijati VE verzija?
- piplica
#3246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa može,njoj do -10 ne pada uopšte kapacitet (tako tvrde), na -15 grije deklarisanom snagom.channel10 wrote:A kako se grijati kad temepretura bude 5 dana -20 ili kao prije 2-3 zime, kad je bilo skoro mjesec dana velikih minusa (citaj preko -12, -13) ?
Da li je veca vjerovatnoca da ce biti 30 dana -15 ili manje (vise)?
I ti minusi su po noći, po danu i ako je stvarno hladno opet bude -5, u stvarno hladnim danima.
Ali sve je to relativno.
Inače, kako sam napisao, prošla zima, kod mene je imala najhladniji dan -13, nisam primijetio da ima problema.
Još i bolje, manja vlaga u zraku, manje defrosta....
-
channel10
#3247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mene samo zanima kako grije kad su ti veliki minusi jer u specifikaciji pise da radi do -15 zato pitam kako se klima za koju kazu da radi do - 15, kako se ponasa kad je napolju -20 ili - -22 kako je bilo prije dvije tri godine. Da li se iko grijao tada nekom od inverter klima i kako je sluzila, jer morate priznati da ona tada i treba da radi kad je najpotrebnija.
Ebes to sto ona radi odlicno u zadanim uslovima, ako ne radi onda kad je najpotrebnija. Jest da to moze potrajati samo 2-3 dana, ali ti ta 2-3 dana neces imati nikakvog grijanja i smrznut ces se.
Ebes to sto ona radi odlicno u zadanim uslovima, ako ne radi onda kad je najpotrebnija. Jest da to moze potrajati samo 2-3 dana, ali ti ta 2-3 dana neces imati nikakvog grijanja i smrznut ces se.
- piplica
#3248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemoj traziti opravdanje za svoju investiciju na nacin da se tjesis kako nisi pogriješio, tj. da si dao puno novca.channel10 wrote:Mene samo zanima kako grije kad su ti veliki minusi jer u specifikaciji pise da radi do -15 zato pitam kako se klima za koju kazu da radi do - 15, kako se ponasa kad je napolju -20 ili - -22 kako je bilo prije dvije tri godine. Da li se iko grijao tada nekom od inverter klima i kako je sluzila, jer morate priznati da ona tada i treba da radi kad je najpotrebnija.
Da se razumijemo, tvoj model je za polarne uslove rada i tu nema sumnje, radi se o TOP modelu, koliko sam ja do sada uspio da pronadjem, razlika je tom grijaču tacne koji VE model nema.
Koji je cini mi se snage od 150W, e sada kada bih na VE model stavio grijač od 150W mislim da bi bili bara-bara, moje subjektivno mišljenje.
E sada ako na -15 radi po deklarisanoj znazi, znavi da ce raditi i na -20, samo sa nesto manjom izlaznom snagom.
Ne brini, neces se smrznuti
- manekenka u penziji
#3249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja znam da cemo sa prvim viskom novca strugati zidove u toj sobici.dobojlija81 wrote:ja ljetos nisam smio prozore preko dana otvorit,nego tek nekad navece i onda sa prvim suncem zamandalim pa se nekako izdrzalomanekenka u penziji wrote:Sobica od 15 m2. Imamo odlicnu fasadu ali je igrom slucaja ova sobica (samo ova) uradena stiroporom i iznutra (sto ne bih nikome preporucila jer je ljeti pakao unutra).
Temperatura je ovo pola mjeseca bila idealna tako da se konvektor palio otprilike oko 6min na svako sat (koliko sam mogla da upratim). Izmedu ostalog, soba nije pregrijavana jer kao sto sam prije vec pisala, potrebno je samo da odrzava mlaku temperaturu od 21° dok beba spava.
Ne znam sto su se pojedinci upalili kao kutnjaci.
Edit: posto mi se upucuju cestitke (hvala) a da se nisu ni procitali moji postovi, da opet napomenem da konvektor radi samo 8 sati dnevno.nemam jos klimu
elem,kod mene je cijeli sprat(zapravo visoko potkrovlje,gore rigips i ostalo sto ide)osim kupatila iznutra stiropor trojka, pa cigla,a vani je petica,razveo sam cijevi za klasicno grijanje,a sad kako citam bolja mi je ova solucija imam negdje cc 95 kvadrata,starci ispod mene loze kamin i trenutno se grijem na njihov odzak,prolazi kroz moju kuhinju i dnevni..nije sad da sam u potkosulji al eto fali jedno 7-8 stepeni da bude taman,samo da li se sad isplati,imali ko mozda slicnu kvadraturu i konvektore,neku preporuku,iskustvo?
Zimi ce se unutrasnji stiropor u njoj sigurno isplatiti ali nije vrijedan onog pakla od ljetos.
-
channel10
#3250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma ne trazim opravdanje za toliku investiciju, nego samo ne zelim pogrijesiti pri izboru. Ono das toliki novac i opet se smrznes ( zadesi nas opet onakva zima ). Kako je krenulo, necu je kupiti ni ovu zimu jer stan nije gotov, a mislio sam uzeti fujitsu 12 ltca. Sad kad sam vidio ovo sto si ti uradio i po kojoj cijeni ( kupio u ZG ), vjerovatno cu i ja slicno uraditi kad bude trebalo. Samo me zanima ko ti je postavio klimu ( ovlasteni serviseri ) i da li si dobio ikakvu garanciju na ugradnju s obzirom da je klima kupljena u HR ?piplica wrote:Nemoj traziti opravdanje za svoju investiciju na nacin da se tjesis kako nisi pogriješio, tj. da si dao puno novca.channel10 wrote:Mene samo zanima kako grije kad su ti veliki minusi jer u specifikaciji pise da radi do -15 zato pitam kako se klima za koju kazu da radi do - 15, kako se ponasa kad je napolju -20 ili - -22 kako je bilo prije dvije tri godine. Da li se iko grijao tada nekom od inverter klima i kako je sluzila, jer morate priznati da ona tada i treba da radi kad je najpotrebnija.
Da se razumijemo, tvoj model je za polarne uslove rada i tu nema sumnje, radi se o TOP modelu, koliko sam ja do sada uspio da pronadjem, razlika je tom grijaču tacne koji VE model nema.
Koji je cini mi se snage od 150W, e sada kada bih na VE model stavio grijač od 150W mislim da bi bili bara-bara, moje subjektivno mišljenje.
E sada ako na -15 radi po deklarisanoj znazi, znavi da ce raditi i na -20, samo sa nesto manjom izlaznom snagom.
Ne brini, neces se smrznuti