Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#3226 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:@konektovan gdje si radio servis?
206 servis. :)
:thumbup:,bas danas pogledam ulje ma ni dece potrosio nije,ali ponekad pogotovo ako je vlazno puhne malo plavkasto i to je to,al dizel je,bitno je da on nama vuce od 1500 do 3500 :mrgreen:
Nefs-i Mulhima

#3227 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nefs-i Mulhima »

Jedno pitanje za strucne ljudine :-D

Fiat Stilo 1.9 JTD 85kw

Odnedavno mi pocelo na boardu izbacivati gresku vezanu za "High oil pressure level" i "Oil pressure sensor failure". Eh sada, mislio sam da je otisao, dakako, senzor za pritisak ulja (buduci da je nadavno rađen mali servis a ulja ima knap), međutim, problem je što sam našao da mi "bali"/izbacuje ulje, šta već, na sljedećem spoju:

Image

- ilustrativno, ja genije nisam se sjetio da slikam :-) a jedva nađoh ovu slicicu... senzor pritiska ulja je dakako na drugom skroz mjestu...

Nakratko mi je izbacio check engine light, a dijagnostika (ćineska + FiatECU) izbacuje grešku: P0235 - Supercharging pressure (nisma primjetio probleme sa turbinom niti sa ubrzanjem)

E sad, šta je ovo na slici? Da znam koliko će balada na kraju koštati...

Još da dodam, nakon što uključim auto i izbaci navedene oil greške i isključim sve je normala, nestanu. Najčešće grešku izbaci na provom hladnom startu... Nisam obraćao preveliku pažnju dok mi ne izbaci 2x danas check engine :mrgreen:

EDIT:
majstoru neću moći do kraja sedmice, a bojim se da ne napravim kakvu havariju, jer me je plaho krenulo u posljendnje vrijeme :oops:
the_hooligan_ec

#3228 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

Pozdrav.
Potreban mi je savjet ko niakd dosad ... Naime radi se o renault megane II 1.4 16v autu na kojem je bivsi vlasnik skinuo katalizator i samo kasnije isti vratio prazan i zavario. Takodje odsjeko je zice lambda sonde a imam neke zice koje vise oko motora a ne podudara se boja tih zica i zica na sondi. vise na ispuhu koliko sam mogao primjetiti ima samo 1 lamda sonda iza katalizatora. Eh sad niti znam da li je ona u funkciji niti da li sad i ima funkciju ikakvu poslije vadjenja katalizatora.. Negdje sam citao da ona sad nema nikakve koristi pa me interesuje da li je to istina.Sta mi je sad isplativije i kako i gdje spojiti ako je to bolja opcija ili neki simulator se spominje a nisam nesto puno upoznat sa time pa mi samo strucno misljenje recite sta mi je najbolja i najisplativija opcija.. Auto kad upalim nemirno radi dize mi obrtaje ujutro nakon duzeg stajanja pa onda obori pa imam osjecaj da ce se ugasit a kad odma krenem u 1 brzini pocne ko trzat stucat sto bi se reklo i onda samo procepi i ide normalno.. potrosnja je po meni sad visoka 10l a nisam neki na gasu.. pozz svaki savjet dobro dosao
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3229 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

savjet je da odes kod nekoga ko se bavi renoima i da ti postavi pravu sondu
sve na kvadrat

#3230 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sve na kvadrat »

Situacija sljedeća...Golf 4, tdi, karavan. Zadnja desna vrata se neće da otključaju ni ručno ni na daljinski. Ostala rade normalno. Da li je moguće da je stradao motorić? Što je najgore ne mogu da skinem tapacirung da se provjeri stanje jer su ostala zaključana.
LeKo

#3231 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

sve na kvadrat wrote:Situacija sljedeća...Golf 4, tdi, karavan. Zadnja desna vrata se neće da otključaju ni ručno ni na daljinski. Ostala rade normalno. Da li je moguće da je stradao motorić? Što je najgore ne mogu da skinem tapacirung da se provjeri stanje jer su ostala zaključana.
Angažuj nekoga da povučenom drži unutrašnju šteku, a ti na centralnom zaključavanju vozačevih vrata probaj otključati/zaključati. Trebalo bi "upaliti".
NediM17

#3232 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Je li moguce da se senzor ABS-a "zaprlja" pa da ABS vise ne radi?

Nexia 1.5 16v, par dana se lampica palila gasila, dok sada nije skroz ostala upaljena, i naravno ABS ne radi. Rado bih ga skopcao na dijagnostiku, ali nazalost nema OBDII dzek, nego onaj neki stariji, tako da ostaje samo gatati.
supercali

#3233 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

otiso ti abs senzor
znaci samo mjenjanje
jer to sa zaprljanjem se desi jednom u 100000 slucajeva
kod tebe je davao posljednje znake sa tim paljenjem gasenjem dok nije skroz rikno
isie

#3234 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by isie »

Promjenio sam juče prekidac za stop svjetla jer je stari otišao , i desio mi se problem da mi lijevo stop svjetlo ne radi a desno radi , pozicije rade , rikverc , zmigavci sva svjetla rade osim tog lijevog stop svjetla , mislio sam da je do prekidača medjutim i kada spojim zice jedno radi promjenio sam i sijalicu i to dvije i opet ista stvar . rijec je o seat ibizi 6k model.
mahalas505

#3235 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

bitanga_sa_otesa wrote:savjet je da odes kod nekoga ko se bavi renoima i da ti postavi pravu sondu
Pa nije valjda da se mora biti "specijalista" za renola da se ovo popravi?
condy

#3236 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

sve na kvadrat wrote:Situacija sljedeća...Golf 4, tdi, karavan. Zadnja desna vrata se neće da otključaju ni ručno ni na daljinski. Ostala rade normalno. Da li je moguće da je stradao motorić? Što je najgore ne mogu da skinem tapacirung da se provjeri stanje jer su ostala zaključana.
Otisla je brava na tim vratima nemas sta provjeravati.Desava se. Najvaznije ti je otvorit vrata, probaj kako ti je rekao @leko ako ne uspijes odvezi ga u servis, da ti oni otvore vrata. Moze se skinuti tapacirung i kad su vrata zakljucana ali treba to radit neko ko je to vec radio da ti ne osteti tapacirung. Bravu ti je najbolje potrazit na autootpadu i to za zadnja desna vrata. Polovnu mozes naci do 100 KM, nova je dosta skuplja.
bitanga_sa_otesa

#3237 Re: Pitamo Mehanicare ?

mahalas505 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:savjet je da odes kod nekoga ko se bavi renoima i da ti postavi pravu sondu
pa taj ce znati koja ide sonda napamet i usput otkloniti greske softverski itd...i kaze se renoV :)
mahalas505

#3238 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

bitanga_sa_otesa wrote:
mahalas505 wrote:
pa taj ce znati koja ide sonda napamet i usput otkloniti greske softverski itd...i kaze se renoV :)
A to ne mozes vrlo brzo saznati u bilo kojoj pismenoj prodavnici auto dijelova? Nema potrebe da se zna napamet :) .
bitanga_sa_otesa

#3239 Re: Pitamo Mehanicare ?

dobro ako ti tako kazes
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3240 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mali_milojica »

mahalas505 wrote: A to ne mozes vrlo brzo saznati u bilo kojoj pismenoj prodavnici auto dijelova? Nema potrebe da se zna napamet :) .
Neka ti i oni tamo zamjene,ako je neka pismena prodavnica.
Covjek ti fino rece,otidji kod nekoga ko zna. Znat ce sta treba da se radi,kupi,postavi i cao. Sta se pravis pametan.
mahalas505

#3241 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

mali_milojica wrote:
mahalas505 wrote: A to ne mozes vrlo brzo saznati u bilo kojoj pismenoj prodavnici auto dijelova? Nema potrebe da se zna napamet :) .
Covjek ti fino rece,otidji kod nekoga ko zna. Znat ce sta treba da se radi,kupi,postavi i cao. Sta se pravis pametan.
Poenta je bila da se nadje odgovarajuci dio. A inace grad vrvi od majstora sto znaju sta treba da se uradi. Takodjer, mislim da je @bitanga jedan od pozitivnijih primjera, ali malo ga zeza to sto je ters covjek :D .
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3242 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mali_milojica »

mahalas505 wrote:
mali_milojica wrote:
Poenta je bila da se nadje odgovarajuci dio. A inace grad vrvi od majstora sto znaju sta treba da se uradi. Takodjer, mislim da je @bitanga jedan od pozitivnijih primjera, ali malo ga zeza to sto je ters covjek :D .
Nekad ga i razumijem sto je ters. S kakvim se zahtjevima majstori obicno susrecu,dobro su zdrave glave uopste.
Bez obzira,mozda na tvom autu mogu biti da su ugradjivane 2 razlicite sonde,dok se ne skine i ne vidi koja je,sve je bacanje graha.
Kazem,majstor,skine se,vidi se,kupi se,ugradi se,plati se,vozis. Tacno tim redoslijedom.
Warashii

#3243 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

mali_milojica wrote:dobro su zdrave glave uopste.
Bez obzira,mozda na tvom autu mogu biti da su ugradjivane 2 razlicite sonde,dok se ne skine i ne vidi koja je,sve je bacanje graha.
Kazem,majstor,skine se,vidi se,kupi se,ugradi se,plati se,vozis. Tacno tim redoslijedom.
Tako nekako sto se modela tice, moze biti a i ne mora, uvijek je najbolja opcija skidanje pa potraga za dijelom, svi koji su trazili dio samo po katalogu su kad tad ovo iskusili.
Kod tebe bi trebalo da je 0 258 006 046 Bosch kataloski broj sonde za sifre motora K4J 732;K4J 730; K4J 740.
A opet kako ti vele skidanje je najbolja opcija ;)
bitanga_sa_otesa

#3244 Re: Pitamo Mehanicare ?

mahalas505 wrote: Poenta je bila da se nadje odgovarajuci dio. A inace grad vrvi od majstora sto znaju sta treba da se uradi. Takodjer, mislim da je @bitanga jedan od pozitivnijih primjera, ali malo ga zeza to sto je ters covjek :D .
pa eto kad ti nisi ters i kad znas uradi covjeku :)
Kataklinger

#3245 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

mahalas505 wrote: Poenta je bila da se nadje odgovarajuci dio. A inace grad vrvi od majstora sto znaju sta treba da se uradi. Takodjer, mislim da je @bitanga jedan od pozitivnijih primjera, ali malo ga zeza to sto je ters covjek :D .
Više volim otić čojku koji je ters i koji zna nego nekom tamo razpekmeženom majstorčiću koji ti iznese narezanog suhog mesa i piće a ne zna bicikl popravit :lol:
Filter

#3246 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Filter »

pozz ljudstvo, kolega sa posla ima problem sa mjenjacem, ne moze da prebaci u parne (druga, cetvrta) brzine u voznji. lakse ide dok je auto u mirovanju.
ima se utisak kao da nesto "zvace" u mjenjacu :? vozilo je fiat punto, 2000. mali benzinac.
jel se neko sreo sa istim problemom i sta bi moglo biti?

hvala :)
Puf

#3247 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Puf »

Ej raja sta bi moglo ovo biti...

Ford Fiest 2006, benzin, 1.2 motor, 55kilovata, naime kada npr idem uz Bradinu, Rostovo, Makljen, doduse i po "ravnom" i kada mi je auto u 4 ili 5 brzini (idem oko 80 - 90 km/h) i kada dadnem gas malo jaci, samo mi se povecaju obrtaju motora bez da osjetim da previse "vuce" odnosno prima gas... to mi se nije prije desavalo, prije je normala primalo gas ili nisu skakali obrtaji, sad mi se obrtaju zakucaju a auto skroz slabo prima taj gas...

to je slucaj samo kad je auto u 4 i 5 brzini, nisam primjetio da se to desava u 3 brzini osim ako idem 30km/h u trecoj pa onda jaci gas dadnem, mozda se tad desi kad je u trecoj....

Ima li ko kakvu ideju sto se to desava?
johntra

#3248 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

set kvačila?
Puf

#3249 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Puf »

johntra wrote:set kvačila?
to je ono lamela fazoni ofo ono? U brdu mi starta fino, ne osjetim kad krecem da "proklizuje", nego samo tako u vecim brzinama...
johntra

#3250 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

nema veze to...kad si i da li si ikako mijenjao set? otiđi do majstora da ti to provjeri...
Post Reply