Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#3226 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote: Slonovo uho posij oko 15 marta i taman ce ti oko 20 maja biti za rasadjivanje ali prethodno stavi sjeme u one kupke sto sam pisao ako nemas trava u mlijeko minimum24h
Pošto ja nemam trava, veliš da može i u obično mlijeko iz trgovine?
Ono što se još sjeti dok ovo pišem jesu i one mliječne afere pa sam u dvoumici o korisnostni mlijeka punog XY stvari. :(

Uzmi cajeve kamilicu,nanu i druge i eto ti sve za kupke.
kerima1

#3227 Re: Bášča

Post by kerima1 »

moji jadnici se kisele 4 dana u trulexu,ko malo sjeme nabubrilo.danas cu ga posijati sta cu mu ja. :cry:
Ratarka

#3228 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar, evo redom:
plastenik je 5sirine i 6 duzine, razmak bih voljela takav da svemu mogu prici, a posto sada mogu da racunam na to da cu povaditi sto imam trenutno kad budu gotovi novi rasadi, onda mogu pratiti tvoje upute
posijala sam, prepisacu jer samo neke znam kako izgledaju i u prirodi, vecinu nemam pojma, (dio je poceo da nice, dio ne)
paradajz: vol.srce, coct.supersweet i juce jabucar
paprike: soroksari, kalifornijsko cudo, feferon zuti
patlidzan jajcevec
salata: majska kraljica i leda
u kesicama imam jos slonovo uho i somborku, nisam to posijala jos
i imam jos cca 20 kesica raznih, od graska mislim 3 vrste, buranije, graha, niskog, visokog, mrkvi, persuna, tikvica, krastavica, bamnje, prokulica, zacinskih trava....da u najmanju ruku sijem dva tri dunuma :)
danas je stanje posijanog 01.03 ovakvo:

Image
majcina dusica

Image
coct. paradajz

Image
volovsko srce

Image
salata
lady_di

#3229 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote:Ratarka, možel slika tvog plastenika?

Lady_di: dobro nam došla. Samo pitaj što nije jasno ako nema odgovora na predhodnim stranicama. Skupa ćemo nešto sastaviti. :)
Hvala na dobrodošlici
Brate Mu'mine ja sam bez moje svile ostala prije nekoliko mjeseci, odnijela je smrt velikom brzinom :sad: . Dok je bila živa ja sam u principu bila radna snaga (uglavnom plijevljenje i zaljevanje) kao i ostatak moje porodice, ništa nismo mislili svojom glavom i radili smo kako nam se kaže, pri tom sam zaboravila da je smrt bliža od kragne na košulji...Ove godine sam bila skoro odlučila da ništa ne sijemo, ali nekako me stid, koliko se ona svih prošlih godina otkad smo kupili zemlju trudila da nam dokaže i pokaže koliko je bolje svoje, proizvedeno svojim trudom i radom, nego ono kupljeno na pijaci koje potiče ko zna od kud. I u svemu tome naletim na ovom forumu na ovu temu i čitajući, nekako sam dobila elan i želim da sijem pa šta Bog da.
lady_di

#3230 Re: Bášča

Post by lady_di »

vrtlar wrote:
lady_di wrote:Da se prijavim u FSR :-D , ako dopuštate naravno.

Pratim vas i iščitavam sve od prvog posta, imam bezbroj pitanja ali trudim se da nađem odgovore na prethodnim stranicama. Uglavnom, tema i sadržaj je za 10!

A forumasi su za jedan :mrgreen: :D
Dobro nam dosla i dobro nam ostala e sad da te primimo u FSR treba se odrzati radnicki savjet pa cemo ti javiti.Nece biti problema za primanje mi volimo nove forumasice :D :mrgreen: .Sve se vrti oko zena pa zasto ne bi i tema o basti.
vrtlar
A ko piše sadržaj?Kako tema i sadržaj može biti za 10, a oni koji ih pišu za jedan?
Poslije odluke radničkog savjeta pošalji poruku (a jesi li ti predsjednik da tražim štelu) :)
Ratarka

#3231 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:
vrtlar wrote:
lady_di wrote:Da se prijavim u FSR :-D , ako dopuštate naravno.

Pratim vas i iščitavam sve od prvog posta, imam bezbroj pitanja ali trudim se da nađem odgovore na prethodnim stranicama. Uglavnom, tema i sadržaj je za 10!

Dobro nam dosla i dobro nam ostala e sad da te primimo u FSR treba se odrzati radnicki savjet pa cemo ti javiti.Nece biti problema za primanje mi volimo nove forumasice :D :mrgreen: .Sve se vrti oko zena pa zasto ne bi i tema o basti.
vrtlar
A ko piše sadržaj?Kako tema i sadržaj može biti za 10, a oni koji ih pišu za jedan?
Poslije odluke radničkog savjeta pošalji poruku (a jesi li ti predsjednik da tražim štelu) :)
krenuh da ti kazem da smo mi (ja nagovorila co'eka) kuuuuupili zemlju jer me citanje ovoga navelo da od balkona nacinim njivu, pa kako to bas i nije islo otisla sam korak dalje. a kako ti imas i nekog iskustva i preduslove - ne cudi mi da si dosla na ideju da ipak ides u taj poduhvat, ali onda ti mene lijepo zbuni ovim "za deset i za jedan", pa stelama, pa ovo ono....mozda sam jos nesto htjela da kazem ali sad vise ne znam :)
lady_di

#3232 Re: Bášča

Post by lady_di »

Dobro nam dosla i dobro nam ostala e sad da te primimo u FSR treba se odrzati radnicki savjet pa cemo ti javiti.Nece biti problema za primanje mi volimo nove forumasice :D :mrgreen: .Sve se vrti oko zena pa zasto ne bi i tema o basti.[/quote]
vrtlar
Poslije odluke radničkog savjeta pošalji poruku (a jesi li ti predsjednik da tražim štelu) :)[/quote]

krenuh da ti kazem da smo mi (ja nagovorila co'eka) kuuuuupili zemlju jer me citanje ovoga navelo da od balkona nacinim njivu, pa kako to bas i nije islo otisla sam korak dalje. a kako ti imas i nekog iskustva i preduslove - ne cudi mi da si dosla na ideju da ipak ides u taj poduhvat, ali onda ti mene lijepo zbuni ovim "za deset i za jedan", pa stelama, pa ovo ono....mozda sam jos nesto htjela da kazem ali sad vise ne znam :)[/quote]

Pa to je zato što me vrtlar zezao da nisam pohvalila forumaše nego samo temu i sadržaj iste, i da mora odlučivati radnički savjet o tome da li ćete me primiti u FSR :) Hajd kad se sjetiš šta si htjela reći...
Ratarka

#3233 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:A forumasi su za jedan :mrgreen: :D
vrtlar
Poslije odluke radničkog savjeta pošalji poruku (a jesi li ti predsjednik da tražim štelu) :)[/quote]

krenuh da ti kazem da smo mi (ja nagovorila co'eka) kuuuuupili zemlju jer me citanje ovoga navelo da od balkona nacinim njivu, pa kako to bas i nije islo otisla sam korak dalje. a kako ti imas i nekog iskustva i preduslove - ne cudi mi da si dosla na ideju da ipak ides u taj poduhvat, ali onda ti mene lijepo zbuni ovim "za deset i za jedan", pa stelama, pa ovo ono....mozda sam jos nesto htjela da kazem ali sad vise ne znam :)[/quote]
Ratarka

#3234 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ma znaaaam, salim se :)
nisu ni mene jos primili, ne mozes preko reda ;)
safran

#3235 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:ma znaaaam, salim se :)
Nisi popunila aplikaciju - 3 primjerka: generalnom sekretaru, precjedniku i jedan a/a :D
Nego, Ratarko, ovo što ti je izvirilo se već isteglilo a na nekoj ranijoj slici sam vidjela prozor sa roletnom - diži roletnu inače ti sve ode nebu pod oblake a to nije dobro. Dok sjeme ne proklija bitna je temperatura i vlaga a kada se pojavi zeleno tkivo najbitniji ograničavajući faktor ti je svjetlost.
Ratarka

#3236 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Nisi popunila aplikaciju - 3 primjerka: generalnom sekretaru, precjedniku i jedan a/a :D
Nego, Ratarko, ovo što ti je izvirilo se već isteglilo a na nekoj ranijoj slici sam vidjela prozor sa roletnom - diži roletnu inače ti sve ode nebu pod oblake a to nije dobro. Dok sjeme ne proklija bitna je temperatura i vlaga a kada se pojavi zeleno tkivo najbitniji ograničavajući faktor ti je svjetlost.
molim da mi se formulari dostave, iste popunjavam i saljem promptno :D
a ove roletne se ne mogu dici, samo mogu da ih otvorim ili zatvorim, a znala sam da ce neko od vas koji znate kako to ide to da mi kaze, ali nemam drugu opciju :( mogu samo da se nadam da cu ovim "usmjeravanjem" roletni na neki nacin da pomognem... imas li neku drugu ideju?
safran

#3237 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
safran wrote:
molim da mi se formulari dostave, iste popunjavam i saljem promptno :D
a ove roletne se ne mogu dici, samo mogu da ih otvorim ili zatvorim, a znala sam da ce neko od vas koji znate kako to ide to da mi kaze, ali nemam drugu opciju :( mogu samo da se nadam da cu ovim "usmjeravanjem" roletni na neki nacin da pomognem... imas li neku drugu ideju?
Nemam - svjetla jednostavno moraš imati inače se biljke istegle pa im se slabo razvija mehaničko tkivo i budu slabašne. Čak im i to bočno osvjetljenje nije idealno - naravno, najbolje je odozgo ali u ovoj fazi bi i ovaj položaj uz sami prozor bio OK - ali ne sa roletnama. Ja imam potkrovlje i krovne prozore koji su idealni ali imam i dvogodišnje čudovište koje svugdje mora gurnuti svoj nosić ili prstić ili šakicu ..... pa se i ja patim ove godine. Odoh malo pogledati opet onaj prozor.
EDIT: Pogledala - možeš podići posude tako da barem zemlja bude u nivou sa donjim rubom prozorskog stakla - to će sigurno pomoći.
Mu'min

#3238 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:ali imam i dvogodišnje čudovište koje svugdje mora gurnuti svoj nosić ili prstić ili šakicu
Jučer onaj moj zijanćer svojim plastičnim čekićem uskopo posudicu sa makedonskim paprikama. :shock: :-)
Sreća, samo 1 sjemenka nikla i nju nije mogo dohvatiti, pošto je bila odmaknuta na kraj posudice. :-D

Eto sem vanjskih neprijatelja biljaka, imam i unutrašnjeg naprijatelja. :)
Ratarka wrote:krenuh da ti kazem da smo mi (ja nagovorila co'eka) kuuuuupili zemlju jer me citanje ovoga navelo da od balkona nacinim njivu, pa kako to bas i nije islo otisla sam korak dalje.
Bravo Ratarka, pravo mi drago kad čujem da je ova tema bilo nekakom sebeb da napravi pozitivnu stvar. :)
Mu'min

#3239 Re: Bášča

Post by Mu'min »

lady_di wrote: Hvala na dobrodošlici
Brate Mu'mine ja sam bez moje svile ostala prije nekoliko mjeseci, odnijela je smrt velikom brzinom :sad: . Dok je bila živa ja sam u principu bila radna snaga (uglavnom plijevljenje i zaljevanje) kao i ostatak moje porodice, ništa nismo mislili svojom glavom i radili smo kako nam se kaže, pri tom sam zaboravila da je smrt bliža od kragne na košulji...Ove godine sam bila skoro odlučila da ništa ne sijemo, ali nekako me stid, koliko se ona svih prošlih godina otkad smo kupili zemlju trudila da nam dokaže i pokaže koliko je bolje svoje, proizvedeno svojim trudom i radom, nego ono kupljeno na pijaci koje potiče ko zna od kud. I u svemu tome naletim na ovom forumu na ovu temu i čitajući, nekako sam dobila elan i želim da sijem pa šta Bog da.
Insan tek kad izgubi nešto spozna vrijednost istog.
Dok je svila radila sve je bilo "logično, usput, tamam..."
I nisi jedina koja se prepustila tom "raskošu" da majci svu brigu predaš. Al i to je životna škola.
Eto sada imaš probnu godinu pa bujrum pokaži da hoćeš a rezultati i znanje dolaze sa vremenom.
Mu'min

#3240 Čili

Post by Mu'min »

Zbog nezadovoljstva rezultatima klijavosti paprika jučer sam ponovno presadio veći dio sorti, tačnije 17 sorti paprika.
4 sorte slatkih i 13 sorti ljutih mada je kod ljutih bilo više manje čiščenje starih i sumljivih sjemena tako da je to malo uvećana brojka sa manjim očekivanjima.

A isto tako sinoć sam prepikirao Jalapeno iz 1. runde, evo slikice.
15 komada sam uspio prepikirati.
Image
Ratarka

#3241 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran, super, to mogu da uradim, danas cu sve ispremjestat na "stepenice", hvala! a posto svakli dan slikam sve da mogu pratiti (rekla si prosle godine da pisem u tefter sve sto radim, pa ko pravi ucenik slusam), onda cu i ovo da zabiljezim, pa cemo vidjeti dalje, mozda onaj balkonski plastenik bude bolaj opcija za jedno mjesec dana, sad je rano...

mumin, ove tvoje slike me inspirisu, jedva cekam da bar salatu ovako presadim :)
hrastov žižak

#3242 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

evo da i ja podnesem neki izvještaj. Prvo sam posijao paprike prije 10ak dana kad sam i patlidžan. Paradajz pomalo sijem zadnjih pet dana, dvije vrste cherrya, yellow pear, black plum (hvala opet cvijetnoj oazi), i snow white. Volovsko srce i jabučar ću kupiti rasade, to nisam želio sijati i gubit prostor, kad svakako mogu kupit provjeren rasad. Salata je uveliko nikla i uskoro ću je presaditi, špinat se oporavio od zime, raste brzo i već sam nabrao par kila. Posadio malo crvenog luka. Bijeli luk, kojeg sam posijao mnogo jesenas, nastavlja sa rastom. Danas ide nešto mrkve i graška, prilike su dobre i žao mi je da to ne posijem ranije; malo mraza ne bi im trebalo mnogo škodit. Trebo bih ovih dana i crvenog kupusa posijat. Uglavnom, uživam u početku proljeća :D
kerima1

#3243 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Jučer onaj moj zijanćer svojim plastičnim čekićem uskopo posudicu sa makedonskim paprikama.
:lol: :lol: :lol:
moj rovi sad za sad vani po neustihanom mjestu,sve sto sam posijala u case dignuto je da ne moze dokuciti. :-D
kerima1

#3244 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ova bi sorta odlicno prosla u prodaji kod seoskih bosanaca :D Image
Mu'min

#3245 Bosanski paradajz. :)

Post by Mu'min »

kerima1

to je tzv."krkan" kojeg u Bosni svi fale i haman vole.
Ne znam u čemu je razlika ako biljka da 5x po 1 kg ili 50 paradajzi po 100gr.
Mu'min

#3246 Krompir.ba

Post by Mu'min »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pr ... osan-posao
https://www.facebook.com/krompir.ba?ref=ts&fref=ts

Prodaja organskog povrća kao unosan posao
7 mart 2013 Izmijenjeno 17:43 CET
Za grupu mladih bh. poduzetnika, hobi je postao biznis, u čijem su razvoju pomogle društvene mreže.

Pokrenuti posao nije jednostavna odluka, a grupi mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine to je predstavljalo izazov. Odlučili su se baviti organskom proizvodnjom, dok su im društvene mreže pomogle u razvijanju biznisa.

Rad se uvijek isplati, priča Amel Mukača, dok istovara namirnice iz kombija. On je sa bratom i nekoliko prijatelja pokrenuo posao prodaje organskog povrća koje dostavljaju na kućnu adresu.

Sve je počelo kao hobi, koji je prerastao u dobru poslovnu priliku, navodi novinar Al Jazeere iz Sarajeva Aksel Zaimović.

Dostupni su 24 sata, a narudžbe uglavnom primaju online i zadovoljni su onim što su postigli.

Dok je više od 50 posto mladih u BiH bez posla, a poticaja od države gotovo da nema, on i njegovi prijatelji zarade dovoljno da pokriju troškove studiranja.

„Koncept ovog biznisa leži na upotrebi neiskorištenih potencijala. Amel kaže da su prilike svuda, samo ih treba znati prepoznati“, ističe Zaimović.

Jedna od njih je u poljoprivredi, jer je cijeli projekat zasnovan isključivo na organskoj proizvodnji i trenutno sarađuju sa 15 farmera.

Kućna dostava

Projekat je dobio „like“ i od Facebooka. Velikan društvenih mreža uvrstio ih je na svoje Studio stranice, kao prvi brend iz Bosne i Hercegovine koji na inovativan način upotrebljava ovu platformu.

„Odlučili smo se koristiti online platformu jer smo saznali da 71 posto internet korisnika u BiH koristi Facebook i na taj način smo vidjeli priliku da preko toga dođemo do naših krajnjih korisnika“, kazao je Jasmin Mehić, analitičar društvenih mreža iz Etrade.ba.

Riječ je o korisnicima uzrasta od 18 do 35 godina kojima, na kućnu adresu, tri puta sedmično, dolaze paketi.

„Trudimo se da budemo kvalitetni, da usluga bude kvalitetna, da budemo tačni i da ono povrće koje mi dostavimo da ljudi mogu iskoristiti sve, a da ne kažu trulo je, nije uredu. Zaista, volimo da radimo ono što bi mi želili, da nama neko donese tu korpu“, ističe Amel Mukača, osnivač stranice krompir.ba.

Put do ovog, kako kažu, skromnog uspjeha, nije bio jednostavan. Bilo je potrebno uložiti mnogo truda i posvećenosti kako bi se na kraju mogli očekivati dobri rezultati.

Mukača želi biti primjer da u BiH postoji nova generacija mladih ljudi koji ne čekaju da neko drugi za njih osigura bolji život - već stvar uzimaju u svoje ruke.

Izvor: Al Jazeera
safran

#3247 Re: Bosanski paradajz. :)

Post by safran »

Mu'min wrote:kerima1

Razlika je u "viđu mene" :D
Ratarka

#3248 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ova moja salata je otisla bas nebu pod oblake, da je pikiram pa sta bude?
Banksy

#3249 Re: Krompir.ba

Post by Banksy »

Momci su dobro uradili marketing, no mene zanima kako možemo znati da je povrće koje nude doista organsko, ko obavlja odgovarajuće kontrole tih poljoprivrednih proizvođača i ko uopće izdaje ''potvrde'' da bi u javnost i sličan posao mogli krenuti ovako''organski'' cerificirani?
kerima1

#3250 Re: Bosanski paradajz. :)

Post by kerima1 »

safran wrote:
Mu'min wrote:kerima1

Razlika je u "viđu mene" :D
Grijesis Safran,njih uopste ne zanima natjecanje prije bi se to reklo za nas forumase.ljudima sa sela nisu bitne sorte nitu,ukus.njima vazno kad doobro nadjubre da ispadnu atomici od paradajza i ostalog povrca.
Post Reply