Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gradina

#3226 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by gradina »

@Bellica jedno pitanje, vidim da si u ovome 1000%
kako recimo se tretiraju zgrade gdje je recimo BH Telecom jedan od etažnih vlasnika. Prilikom potpisivanja međuvlasničkih ugovora njihovi pravnici odbijaju da potpišu jer u mome gradu nema certificiranog Upravitelja, te se vade na to.
ja sam mišljenja da oni moraju potpisati ovaj ugovor, mada ima tamo gdje kada 51% potpišu ugovor na njih se automatski odnose obaveze..
Neće da potpišu jer onda ne mogu da plačaju svoje obaveze u mome gradu/kantonu je 0.33KM po kvadratnom metru.
I još jedno pitanje, stanarka, vlasnik u Njemačkoj, ima pdostanare koji plaćaju njoj kiriju. Ona ne plaća ništa nama, kako ovo riješiti? Sud ili čekati da se oraspoloži.
hvala na odgovoru.
Bellica

#3227 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

gradina wrote:@Bellica jedno pitanje, vidim da si u ovome 1000%
kako recimo se tretiraju zgrade gdje je recimo BH Telecom jedan od etažnih vlasnika. Prilikom potpisivanja međuvlasničkih ugovora njihovi pravnici odbijaju da potpišu jer u mome gradu nema certificiranog Upravitelja, te se vade na to.
ja sam mišljenja da oni moraju potpisati ovaj ugovor, mada ima tamo gdje kada 51% potpišu ugovor na njih se automatski odnose obaveze..
Neće da potpišu jer onda ne mogu da plačaju svoje obaveze u mome gradu/kantonu je 0.33KM po kvadratnom metru.
I još jedno pitanje, stanarka, vlasnik u Njemačkoj, ima pdostanare koji plaćaju njoj kiriju. Ona ne plaća ništa nama, kako ovo riješiti? Sud ili čekati da se oraspoloži.
hvala na odgovoru.
Oni ne moraju potpisati zapisnik, ako etazni vlasnici u procentu od 51% poptisu izbor upravitelja, BH Telecom se tretira isto ka o i svi ostali EV, placa odrzavanje i prima usluge. Ako se radi o zajednickom prostoru koji ste prodali BH Telecomu, onda su vam taj prosotor trebali platiti, vama EV i nikome drugom. Ako su ga ranije otkupili, onda vam nisu duzni placati nista osim naknade za odrzavanje zgrade. JEsu li oni vama podstanari ili vlasnici prostora? Ako su podstanari onda ne mogu ni poptisati zapisnik, u tom slucaju vam placaju stanarinu-ako je prostor zajednicki, a ako ima nekog drugog vlasnika onda njemu placaju stanarinu. Ako su vlasnici prostora onda placaju sve kao i jedan vlasnik stana. U Sarajevu hvala Bogu nema problema s poslovnim prostorima oni uglavnom potpisu.
gradina

#3228 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by gradina »

hvala, ali ja sam ovo naglasio: u mome gradu nema certificiranog Upravitelja.
mi smo od nas 9 - 8 potpisali medjuvalsnicki ugovor.
BH Telecom je etažni valsnik poslovnog prostora. Iz razloga nepostojanaj Upravitelja se vade da ne mogu potpisati ugovor jer ne mogu uplačivati to što ih sleduje.
Ja pak mislim da su dužni potpisati ugovor i da od tog datuma (a svakako mi smo potpsiali) teku njihova zaduženja pakd tad.
Mi smo recimo dobili rješenje općineske inspkecije za sanaciju krova. I tu smo sve pokušali, mi uradili krov i njima sotavili dio - potkrov. I nikad nisu. Ja im objsašnjavao da mogu oni i tender za taj dio posla ali jok.
Kako od ove tražiti novce jer m iskupljmao po 0.27 KM po kvadratnom metru i polazem na knjizicu u banci.
Najbliži Upravitelj u Zenici.
hvala
infinity2

#3229 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by infinity2 »

Molim vas ako neko zna da mi odgovori da li u jednoj zgradi koja ima dva ulaza/haustora mogu biti dva kućepazitelja tj predstavnika etažnih vlasnika ili mora biti jedan za oba ulaza?

Hvala!!
Bellica

#3230 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

infinity2 wrote:Molim vas ako neko zna da mi odgovori da li u jednoj zgradi koja ima dva ulaza/haustora mogu biti dva kućepazitelja tj predstavnika etažnih vlasnika ili mora biti jedan za oba ulaza?

Hvala!!
Napisala sam Vam na PP.
Bellica

#3231 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

gradina wrote:hvala, ali ja sam ovo naglasio: u mome gradu nema certificiranog Upravitelja.
mi smo od nas 9 - 8 potpisali medjuvalsnicki ugovor.
BH Telecom je etažni valsnik poslovnog prostora. Iz razloga nepostojanaj Upravitelja se vade da ne mogu potpisati ugovor jer ne mogu uplačivati to što ih sleduje.
Ja pak mislim da su dužni potpisati ugovor i da od tog datuma (a svakako mi smo potpsiali) teku njihova zaduženja pakd tad.
Mi smo recimo dobili rješenje općineske inspkecije za sanaciju krova. I tu smo sve pokušali, mi uradili krov i njima sotavili dio - potkrov. I nikad nisu. Ja im objsašnjavao da mogu oni i tender za taj dio posla ali jok.
Kako od ove tražiti novce jer m iskupljmao po 0.27 KM po kvadratnom metru i polazem na knjizicu u banci.
Najbliži Upravitelj u Zenici.
hvala
Mogu li znati koji je grad u pitanju? Koliko ja znam, svaki kanton ima svoj zakon o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada, kojem kantonu pripadate po tom zakonu radite i birate upravitelje iz tog kantona jer su certificirani od strane Ministarstva stambene politike. Nemozete ih nikako natjerati dok ne ispostujete zakonsku proceduru. Jeste red da i oni placaju, ali ako ne radite po zakonu koji je donijelo MInistarstvo nikoga ne mozete primorati da radi bilo sta, odnosno da placa bilo sta.
gradina

#3232 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by gradina »

Tešanj je u pitanju. Imamo taj Zakon i tu je predviđeno da održavanje zgrade etažni vlasnici predaju Upravitelju koji je certificiran. I tih upravitelja nema u Tešnju, već ima u Zenici, Kaknju...
Ali kad sam donio u BH Telecom međuvlasnički ugovor BH Telecomu oni su odmah odbili jer kažu: KO JE UPRAVITELJ? Ja im fino rekao da prvo moramo potpisati ovaj ugovor, možda i ovjeriti pa tek tražiti upravitelja...
Kada smo renovirali krov oni nisu učestvovali pa smo njima ostavili njihov dio. A ima jedan član u kojemu se kaže, član 19.
..izvođenje hitnih popravki , te investicionih radova, moraju se povjeriti samo specijaliziranim i za te poslove registriranim subjektima UKOLIKO TE POSLOVE NE MOŽE OBAVITI UPRAVITELJ....
Dakle, i ovdje se moglo po ovome prećutati i uraditi... Mi smo radili sa firmom koja ima ovu djealtnost, sklopili ugovor i platili.
E sad, kako da imaš Upravitelja iz Zenice, pokvari se interfon ja njega moram zvati, umjesto kao ja sada telefon i čovjek dođe u roku pola sata..... Ništa, izgleda da moramo čekati.
E sad ja obavljam tog predstavnika etažnih vlasnika, sad čitam da treba i meni neki certifikat. Da li ja mogu i dalje ovo obavljati ili? Da me još neko ne kazni što nisam kompetentan? Naravno, radim bez nadoknade, jer sam i u prvoj zgradi tako radio.
Hvala
Bellica

#3233 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

gradina wrote:Tešanj je u pitanju. Imamo taj Zakon i tu je predviđeno da održavanje zgrade etažni vlasnici predaju Upravitelju koji je certificiran. I tih upravitelja nema u Tešnju, već ima u Zenici, Kaknju...
Ali kad sam donio u BH Telecom međuvlasnički ugovor BH Telecomu oni su odmah odbili jer kažu: KO JE UPRAVITELJ? Ja im fino rekao da prvo moramo potpisati ovaj ugovor, možda i ovjeriti pa tek tražiti upravitelja...
Kada smo renovirali krov oni nisu učestvovali pa smo njima ostavili njihov dio. A ima jedan član u kojemu se kaže, član 19.
..izvođenje hitnih popravki , te investicionih radova, moraju se povjeriti samo specijaliziranim i za te poslove registriranim subjektima UKOLIKO TE POSLOVE NE MOŽE OBAVITI UPRAVITELJ....
Dakle, i ovdje se moglo po ovome prećutati i uraditi... Mi smo radili sa firmom koja ima ovu djealtnost, sklopili ugovor i platili.
E sad, kako da imaš Upravitelja iz Zenice, pokvari se interfon ja njega moram zvati, umjesto kao ja sada telefon i čovjek dođe u roku pola sata..... Ništa, izgleda da moramo čekati.
E sad ja obavljam tog predstavnika etažnih vlasnika, sad čitam da treba i meni neki certifikat. Da li ja mogu i dalje ovo obavljati ili? Da me još neko ne kazni što nisam kompetentan? Naravno, radim bez nadoknade, jer sam i u prvoj zgradi tako radio.
Hvala

Posto u svom gradu nemate certificiranog upravitelja, onda je jedini nacin taj koji sada imate. U Sarajevu je bilo isto tako, skupljali smo novac za popravke, a onda su uveli upravitelje. Sad ce se garant javiti pristalice starog sistema gdje im je bilo lakse ici od vrata do vrata i skupljati ta sredstva, nego ovako, dobiju racune, plate i sa tog zajednickog racuna se placaju radovi po stubistu. Dobro bi bilo da vam to sve rade certificirane firme da mozete uzeti racun.
Certifikat treba, ali ne znam sto ce tebi ako nemate upravitelja. Nece te niko kazniti samo ti radi svoj posao. Kad uvedu upravitelje onda ces imati gdje da odes i polazes. Ako hoces, otidji ti u Ministarstvo stambene politike za vas kanton pa polazi ili ih nazovi i pitaj. Uglavnom, niko te nece kaziti, slobodno ti radi kao i do sada.
gradina

#3234 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by gradina »

Hvala, a d otada šta ću sa BH Telecomom i ovom koja živi u Njemačkoj, ubire stanarinu a ne daje lovu? AKo smo mi potpisnici 51% i na nju se odnosi kao i na BH Telecom?
Je l ito znači da ja vodim dugovanja, pa ako se nekad pojavi Upravitelj ide se s dugom kod njega ili oni ispočetka?
Mi smo svi dobili rješenje opinske inspekcije i BH Telecom i mi svi da moramo renovirati krov. BH Telecom se izvukao, a vjeruj koliko imaju para mogli bi cijel uzgradu novu fasadu.
Tešanj ima preko 50 000 stanovnika, a brata bratu preko 30 000 mobitela!!!! pa neka je po 10 KM 300 000 KM iz Tešnaj ode njima, svako množenje sa većom cirfom ode do MILIONA!!!!!!!!!!!!!!! I šta je njima recimo 20 000KM..... Ništa, a ovamo k'o fol: DRUŠTEVN OODGOVORNA FIRMA......
HVALA JOŠ JEDNOM
Bellica

#3235 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

gradina wrote:Hvala, a d otada šta ću sa BH Telecomom i ovom koja živi u Njemačkoj, ubire stanarinu a ne daje lovu? AKo smo mi potpisnici 51% i na nju se odnosi kao i na BH Telecom?
Je l ito znači da ja vodim dugovanja, pa ako se nekad pojavi Upravitelj ide se s dugom kod njega ili oni ispočetka?
Mi smo svi dobili rješenje opinske inspekcije i BH Telecom i mi svi da moramo renovirati krov. BH Telecom se izvukao, a vjeruj koliko imaju para mogli bi cijel uzgradu novu fasadu.
Tešanj ima preko 50 000 stanovnika, a brata bratu preko 30 000 mobitela!!!! pa neka je po 10 KM 300 000 KM iz Tešnaj ode njima, svako množenje sa većom cirfom ode do MILIONA!!!!!!!!!!!!!!! I šta je njima recimo 20 000KM..... Ništa, a ovamo k'o fol: DRUŠTEVN OODGOVORNA FIRMA......
HVALA JOŠ JEDNOM
A imate li nadlezno ministarstvo za ova pitanja? Ja ti mogu reci kako je u Sarajevu, ali za Tesanj odnosno zenicko-dobojski kanton nisam sigurna. Ne znam na osnovu cega ih duzis, ako ste potpisali neki interni ugovor to je izmedju vas, koliko znam, zakon se odnosi samo na zgrade s upraviteljem. Provjeri ti to s nadleznim ministarstvom da ne duzis bezveze nekoga ako nema zakonskog osnova.
GarfieldLover

#3236 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by GarfieldLover »

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Last edited by GarfieldLover on 31/03/2017 14:46, edited 1 time in total.
Sandra N.

#3237 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Sandra N. »

Upravitelji samo uzimau novac, a nista ne rade - bar je tako u mojoj zgradi...
Garden of illusion

#3238 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

GarfieldLover wrote:Da pokušam ponovo aktuelizirati pitanje/problem ulaza u kom živim...možda neko bude imao pametan prijedlog :-D

Zgrada na Grbavici, 5 ulaza, svaki 4 sprata plus nadogradnja, nema lifta. Godinama bili bez upravitelja (ulaz u kom zivim), placali 5KM mjesecno po stanu teti koja je dolazila subotom da ocisti. Onda izabrali OKI-ja. Bili relativno zadovoljni, naplata preko 60% (sto je bezveze, jer ima samo 12 stanova u ulazu!). Odjednom obavjestenje da moraju svi ulazi imati istog upravitelja a posto su 2 vec imali Sarajevostan, 2 nikoga, a mi OKI-ja, predjemo svi na Sarajevostan. Usluga losa, ali to naravno ne opravdava neplacanje. Prestaju placati jos neki stanari (navodno nezadovoljni uslugom) i na kraju placaju 4 stana od 12... Povuci-potegni, ja nepozvana i neizabrana glasnogovornica se dopisujem sa upraviteljem, kopiram prepiske i ubacujem stanarima u sanducice... Epilog - U julu prosle godine prestaju da nam ciste stubiste 'jer nije dovoljna naplata'. Prepiskom sam stigla i do nadleznog ministarstva, oni kontaktirali upravitelja, upravitelj isto odgovorio i njima (nema para - nema ciscenja), ja uredno dobila kopije svih tih prepiski...i nikom nista. Evo vec godinu dana nemamo upravitelja, niko ni ne cisti a kamo li sta drugo. Par stanara ocisti ispred svojih vrata a ostatak ulaza kao u filmovima horora - paucina visi sa plafona, pod nogama slipa prljavstina, uzas...

Sorry za (pre)dugacak post, ali skupilo mi se :mrgreen:
Ima li iko kakav prijedlog?
Prijedlog je jednostavan, plaćajte da bi imali uslugu. Niti jedan upravitelj vam neće vršiti nikakvu uslugu ukoliko istu ne želite da platite ili imate jako loš stepen naplate od kojeg se ne mogu finansirati ni najosnovniji radovi na održavanju. Oprosti ako zvučim grubo ali činjenica je da sve što tražite morate i da platite. Stanje u kojem ste trenutno su izazvali stanari koji ne plaćaju ono što su obavezni da bi vam svima bilo dobro a ne upravitelj. Svi upravitelji će uraditi sve za pare, bez para neće niko ništa raditi. Kreni od sebe, da li bi ti čistila besplatno svoje ulaze, eto onako, jer živiš tu? :wink:
GarfieldLover

#3239 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by GarfieldLover »

Sve je to lijepo, ali mogu li JA natjerati nekoga da plati? Zar nije upravitelj u obavezi da nekako naplati potrazivanja (sudom ili kako vec)? Zar zaista JA (i ostala 3 stana koji placaju) moramo da ispastamo za 8 neplatisa?
P.S. Ja vec redovno metem i brisem jedan sprat, radi sebe i svog djeteta :-D
Garden of illusion

#3240 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Upravitelj je u zakonskoj obavezi da vrši utuženje stanara, i dok je upravitelj a i onda kad prestane biti upravitelj na nekom ulazu, odnosno kad dođe do promjene upravitelja. Upravitelji to rade i obavezni su izvršiti uplatu naplaćenih sredstava novom upravitelju. Nakon utuženja od strane upravitelja sve ostalo je do suda i bez sudske presude ne može doći do naplate zaostalih dugovanja za redovno održavanje. Problem je jer je sud poprilično zatrpan tužbama i iste se sporo realizuju. Ali naprosto procedura je takva.
Inače, ti i ostali stanari koji plaćaju zaista ispaštate zbog neplaćanja drugih stanara, činjenično stanje koje ne ide na ruku ni upravitelju ni etažnom vlasniku koji izvršava svoje obaveze. Zaista problem koji vam niti jedan upravitelj ne može riješiti, svi ste vlasnici zgrade koju bi trebali zajedno održavati i zajedno plaćati sve ono što je potrebno za ugodno življenje u njoj. Pojedinci ne žele da učestvuju u održavanju zajedničkih elemenata zgrade i dok ne uđe u kolektivnu svijest šta znači življenje u zgradi zajedničkog stanovanja dolaziće do toga da ispaštaju ljudi koji plaćaju svoje obaveze. Nažalost.
Bellica

#3241 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:Upravitelj je u zakonskoj obavezi da vrši utuženje stanara, i dok je upravitelj a i onda kad prestane biti upravitelj na nekom ulazu, odnosno kad dođe do promjene upravitelja. Upravitelji to rade i obavezni su izvršiti uplatu naplaćenih sredstava novom upravitelju. Nakon utuženja od strane upravitelja sve ostalo je do suda i bez sudske presude ne može doći do naplate zaostalih dugovanja za redovno održavanje. Problem je jer je sud poprilično zatrpan tužbama i iste se sporo realizuju. Ali naprosto procedura je takva.
Inače, ti i ostali stanari koji plaćaju zaista ispaštate zbog neplaćanja drugih stanara, činjenično stanje koje ne ide na ruku ni upravitelju ni etažnom vlasniku koji izvršava svoje obaveze. Zaista problem koji vam niti jedan upravitelj ne može riješiti, svi ste vlasnici zgrade koju bi trebali zajedno održavati i zajedno plaćati sve ono što je potrebno za ugodno življenje u njoj. Pojedinci ne žele da učestvuju u održavanju zajedničkih elemenata zgrade i dok ne uđe u kolektivnu svijest šta znači življenje u zgradi zajedničkog stanovanja dolaziće do toga da ispaštaju ljudi koji plaćaju svoje obaveze. Nažalost.
Pa ljudi ne placaju zato sto nisu zadovoljni, ne bih ni ja. Jer dok upravitelj uzme svoju naknadu (za to ne mezo biti da nema novca), dok naplati svoje troskove, za EV odnosno ulaz ne ostane nista. Neka se malo zaduze, neka urade nekada nesto besplatno, pa i sitnicu, neka suradjuju s predstavnikom...ima nacina ako hoce da rade, a ovdje iz ovog slucaja vidim da nece.
Garden of illusion

#3242 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellice ti kao predstavnik znaš da upravitelj uzima svoj postotak isključivo od stanara koji su uplatili naknadu za određeni mjesec i da ne naplaćuje nikakve svoje troškove osim radova koji su naručeni ili eventualno tužbi koje mora platiti sudu. Zašto bi upravitelj radio nešto besplatno na ulazu? Koji to upravitelj radi? Odnos upravitelj-stanari je interesni odnos u kojem stanari plaćaju za tražene usluge kao i za bilo koju drugu uslugu u bilo kojoj drugoj grani ekonomije.
Od tebe ne očekujem stav da ljudi ne plaćaju zato što nisu zadovoljni, znamo i ti i ja da je zakonska obaveza plaćanje i da će svaki upravitelj poletiti da uradi nešto jer svi žive od posla koji obave ako isti mogu naplatiti u dogledno vrijeme.
Pitala sam i forumašicu prije, a i tebe pitam, kad smo kod besplatnih usluga, da li bi ti čistila ulaz u kojem živiš besplatno? Ne mislim na brisanje dijela ispred svojih vrata, mislim na cijeli haustor.Znamo i ti i ja da ne bi, teško da postoji osoba u gradu koja bi to radila a pojedini očekuju od upravitelja da upravo to rade samo zato jer nema novca na računu stanara. To je problem stanara nije problem upravitelja.A realno kad bi se neko našao da dobrovoljno i besplatno čisti svoj haustor, (svoje suvlasništvo između ostalog) stanari bi i na mjesečnom i na godišnjem nivou uštedjeli puno novca za neke druge radove.
Kad bi upravitelj čistio ulaze i čekao naplatu naloga u nedogled bio bi u problemu. Zamisli da je čišćenje jednog haustora cca 70,00KM mjesečno, a recimo da cca 30 ulaza koje održava ima lošu naplatu i da čeka na naplatu r.naloga, na mjesečnom nivou on gubi 2 100,00KM a na godišnjem 25 200,00KM. To su velika sredstva a čišenje je samo jedna od usluga koje upravitelj obavlja. Jedan, dva,pet ulaza bez sredstava nisu problem, više od toga jeste kao i činjenica da ima puno ljudi koji održavanje zgrade još uvijek doživljavaju na neozbiljan način i na štetu stanara koji plaćaju i svoj i njihov komfor u zajedničkim dijelovima zgrade.
Bellica

#3243 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:Bellice ti kao predstavnik znaš da upravitelj uzima svoj postotak isključivo od stanara koji su uplatili naknadu za određeni mjesec i da ne naplaćuje nikakve svoje troškove osim radova koji su naručeni ili eventualno tužbi koje mora platiti sudu. Zašto bi upravitelj radio nešto besplatno na ulazu? Koji to upravitelj radi? Odnos upravitelj-stanari je interesni odnos u kojem stanari plaćaju za tražene usluge kao i za bilo koju drugu uslugu u bilo kojoj drugoj grani ekonomije.
Od tebe ne očekujem stav da ljudi ne plaćaju zato što nisu zadovoljni, znamo i ti i ja da je zakonska obaveza plaćanje i da će svaki upravitelj poletiti da uradi nešto jer svi žive od posla koji obave ako isti mogu naplatiti u dogledno vrijeme.
Pitala sam i forumašicu prije, a i tebe pitam, kad smo kod besplatnih usluga, da li bi ti čistila ulaz u kojem živiš besplatno? Ne mislim na brisanje dijela ispred svojih vrata, mislim na cijeli haustor.Znamo i ti i ja da ne bi, teško da postoji osoba u gradu koja bi to radila a pojedini očekuju od upravitelja da upravo to rade samo zato jer nema novca na računu stanara. To je problem stanara nije problem upravitelja.A realno kad bi se neko našao da dobrovoljno i besplatno čisti svoj haustor, (svoje suvlasništvo između ostalog) stanari bi i na mjesečnom i na godišnjem nivou uštedjeli puno novca za neke druge radove.
Kad bi upravitelj čistio ulaze i čekao naplatu naloga u nedogled bio bi u problemu. Zamisli da je čišćenje jednog haustora cca 70,00KM mjesečno, a recimo da cca 30 ulaza koje održava ima lošu naplatu i da čeka na naplatu r.naloga, na mjesečnom nivou on gubi 2 100,00KM a na godišnjem 25 200,00KM. To su velika sredstva a čišenje je samo jedna od usluga koje upravitelj obavlja. Jedan, dva,pet ulaza bez sredstava nisu problem, više od toga jeste kao i činjenica da ima puno ljudi koji održavanje zgrade još uvijek doživljavaju na neozbiljan način i na štetu stanara koji plaćaju i svoj i njihov komfor u zajedničkim dijelovima zgrade.

Znam ja to sve, ali mislim da me nisi shvatila. Naime, kod mene se jednom godisenje uradi masinsko ciscenje ulaza i to besplatno, zasto, ne znam, vjerovatno jer ljudi znaju kako da odradjuju posao upravitelja. A neke firme nisu u stanju da rade ni za novac i to ono sto im je zakonska obaveza. Ako trebam odgovoriti da li bih cistila ulaz, bi pod uvjetom da svake sedmice neko drugi od komsija cisti besplatno nase stubiste i da se mijenjamo. Bez obzira sto je slaba naplativost, upravitelj ne da taj ulaz drugom upravitelju koji mozda ima vise radnika, koji mozda ima strucnije saradnike...vise vole da se ljudi pate kod njih i njihovom neradu nego da rade ili ih puste da idu kod druge firme na odrzavanje. Neka gube tako im i treba kad nece nista da rade. Nisam ni ja placala HETIG-u pa mi je mama zavrsila na sudu, platila sam sav dug kad smo presli kod drugog upravitelja i sve je prebaceno na novi racun nase zgrade.
Innovation

#3244 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Garden of illusion wrote:Bellice ti kao predstavnik znaš da upravitelj uzima svoj postotak isključivo od stanara koji su uplatili naknadu za određeni mjesec i da ne naplaćuje nikakve svoje troškove osim radova koji su naručeni ili eventualno tužbi koje mora platiti sudu. Zašto bi upravitelj radio nešto besplatno na ulazu? Koji to upravitelj radi? Odnos upravitelj-stanari je interesni odnos u kojem stanari plaćaju za tražene usluge kao i za bilo koju drugu uslugu u bilo kojoj drugoj grani ekonomije.
:thumbup:
Charuga
Globalni moderator

#3245 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Charuga »

Bellica wrote:Znam ja to sve, ali mislim da me nisi shvatila. Naime, kod mene se jednom godisenje uradi masinsko ciscenje ulaza
Pozdrav, opet ja.

Ovaj put nije vezano za potpise nego bas za ovo sto si spomenula. Ja hocu da uradim generalku zgrade tj. haustora i stubista. Sta ti znaci ovo masinsko ciscenje i koja ti je firma to radila?
Garden of illusion

#3246 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Znam ja to sve, ali mislim da me nisi shvatila. Naime, kod mene se jednom godisenje uradi masinsko ciscenje ulaza i to besplatno, zasto, ne znam, vjerovatno jer ljudi znaju kako da odradjuju posao upravitelja. A neke firme nisu u stanju da rade ni za novac i to ono sto im je zakonska obaveza. Ako trebam odgovoriti da li bih cistila ulaz, bi pod uvjetom da svake sedmice neko drugi od komsija cisti besplatno nase stubiste i da se mijenjamo. Bez obzira sto je slaba naplativost, upravitelj ne da taj ulaz drugom upravitelju koji mozda ima vise radnika, koji mozda ima strucnije saradnike...vise vole da se ljudi pate kod njih i njihovom neradu nego da rade ili ih puste da idu kod druge firme na odrzavanje. Neka gube tako im i treba kad nece nista da rade. Nisam ni ja placala HETIG-u pa mi je mama zavrsila na sudu, platila sam sav dug kad smo presli kod drugog upravitelja i sve je prebaceno na novi racun nase zgrade.
Znači ne bi preuzela na sebe sav posao od kojeg nemaš zarade ili bi ga ravnomjerno podijelila na ostale stanare a živiš u toj zgradi i suvlasnik si iste. Razumno i OK je odluka, ali upravitelj nema mogućnost preraspodjele besplatnog posla na druge upravitelje i neće sam raditi taj posao bez nadoknade.
Upravitelj ne može "dati" drugom upravitelju neki ulaz jer izbor ne vrše upravitelji već etažni vlasnici većinskom odlukom.

Dalje, Bellice niko nije doveo u pitanje kvalitet tražene usluge, u ovom slučaju konkretno čišćenja ulaza, već čišćenja kojeg uopće nema jer se isto nema čime platiti. I zašto zbog toga ispaštaju stanari koji plaćaju.Naziv upravitelja nije nikakav razlog niti opravdanje za neplaćanje, već loš izgovor neplatiša za neplaćanje onog što zakon propisuje. Svi upravitelji će obezbijediti sve što je u njihovoj moći da završe određeni posao ako isti mogu naplatiti odnosno ako stanari u velikom broju plaćaju svoje obaveze.Ljudi od toga imaju direktnu zaradu.Isto kao kad bi ja odbila plaćanje poreza državi jer je na vlasti stranka s čijom se politikom ja ne slažem, nigdje veze, zna se šta se platiti mora a postoje i izbori i reizbori za traženje mojih prava i ostvarenje mojih zamisli. Plati pa traži nešto, između ostalog i promjenu upravitelja ako se smatra da je neko u stanju ponuditi jeftiniju, bržu i bolju uslugu. Namjerno ne navodim jer je upravitelj loš, jer takvih nema, ima samo ulaza koji su loši i stanara koji ne plaćaju.
Bellica

#3247 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:
Bellica wrote: Znam ja to sve, ali mislim da me nisi shvatila. Naime, kod mene se jednom godisenje uradi masinsko ciscenje ulaza i to besplatno, zasto, ne znam, vjerovatno jer ljudi znaju kako da odradjuju posao upravitelja. A neke firme nisu u stanju da rade ni za novac i to ono sto im je zakonska obaveza. Ako trebam odgovoriti da li bih cistila ulaz, bi pod uvjetom da svake sedmice neko drugi od komsija cisti besplatno nase stubiste i da se mijenjamo. Bez obzira sto je slaba naplativost, upravitelj ne da taj ulaz drugom upravitelju koji mozda ima vise radnika, koji mozda ima strucnije saradnike...vise vole da se ljudi pate kod njih i njihovom neradu nego da rade ili ih puste da idu kod druge firme na odrzavanje. Neka gube tako im i treba kad nece nista da rade. Nisam ni ja placala HETIG-u pa mi je mama zavrsila na sudu, platila sam sav dug kad smo presli kod drugog upravitelja i sve je prebaceno na novi racun nase zgrade.
Znači ne bi preuzela na sebe sav posao od kojeg nemaš zarade ili bi ga ravnomjerno podijelila na ostale stanare a živiš u toj zgradi i suvlasnik si iste. Razumno i OK je odluka, ali upravitelj nema mogućnost preraspodjele besplatnog posla na druge upravitelje i neće sam raditi taj posao bez nadoknade.
Upravitelj ne može "dati" drugom upravitelju neki ulaz jer izbor ne vrše upravitelji već etažni vlasnici većinskom odlukom.

Dalje, Bellice niko nije doveo u pitanje kvalitet tražene usluge, u ovom slučaju konkretno čišćenja ulaza, već čišćenja kojeg uopće nema jer se isto nema čime platiti. I zašto zbog toga ispaštaju stanari koji plaćaju.Naziv upravitelja nije nikakav razlog niti opravdanje za neplaćanje, već loš izgovor neplatiša za neplaćanje onog što zakon propisuje. Svi upravitelji će obezbijediti sve što je u njihovoj moći da završe određeni posao ako isti mogu naplatiti odnosno ako stanari u velikom broju plaćaju svoje obaveze.Ljudi od toga imaju direktnu zaradu.Isto kao kad bi ja odbila plaćanje poreza državi jer je na vlasti stranka s čijom se politikom ja ne slažem, nigdje veze, zna se šta se platiti mora a postoje i izbori i reizbori za traženje mojih prava i ostvarenje mojih zamisli. Plati pa traži nešto, između ostalog i promjenu upravitelja ako se smatra da je neko u stanju ponuditi jeftiniju, bržu i bolju uslugu. Namjerno ne navodim jer je upravitelj loš, jer takvih nema, ima samo ulaza koji su loši i stanara koji ne plaćaju.
Ne znam kojim rijecima da ti objasnim da bi me shvatila. Ja sam po cijele dane u ovom poslu i znam dobro sta govorim. Ako ulaz ima 3500 KM na racunu, a upravitelj odbija iz nekog razloga meni jos nepoznatog da odradi neki posao u ulazu, a koji BTW izgleda kao da je 1993. kako onda upravitelj nije kriv nego EV koji placaju. Ti ljudi mozda placaju da ne bi isli na sud, mozda im kultura ne dozvoljava da ne plate, mozda su samo razumjeli da se to mora platiti i placaju, kako god, ulaz uzas, sredstva na racunu, upravitelj nece da vrsi usluge, kad ih ljudi zamijene, odbijaju raskinuti ugovor o odrzavanju i navode nekakve smijesne razloge, pozivaju se na clanove zakona i sl. Posto pratis temu, znas da sam ja prosle godine dijelila misljenje s tobom po ovom pitanju, ali na terenu je slika skroz drugacija i zato sada imam ovakav stav.
Ako se vratimo na problem ove gospodje oko ciscenja, ne moze biti da niko ne plati, ne mogu oni ne izvrsavati usluge samo zato sto 30% ljudi ne placa, ali dok oni uzmu za osiguranje i svoju proviziju, nerijetko se desi da i PEV-a ostave bez naknade (ne znam kako smiju po zakonu, ali eto), kao nema novca za ciscenje. Kako onda takav upravitelj odrzava lift, hidrofleks, da ne govorim o nekim usminkanim radovima koje ja radim tipa krecenja, farbanja ulaznih vrata, zamjene tastature interfona i sl. ili o nekim skupljim poput popravki krova, osposobljavanje protiv pozarne zastite i sl?
Garden of illusion

#3248 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:Ne znam kojim rijecima da ti objasnim da bi me shvatila. Ja sam po cijele dane u ovom poslu i znam dobro sta govorim. Ako ulaz ima 3500 KM na racunu, a upravitelj odbija iz nekog razloga meni jos nepoznatog da odradi neki posao u ulazu, a koji BTW izgleda kao da je 1993. kako onda upravitelj nije kriv nego EV koji placaju. Ti ljudi mozda placaju da ne bi isli na sud, mozda im kultura ne dozvoljava da ne plate, mozda su samo razumjeli da se to mora platiti i placaju, kako god, ulaz uzas, sredstva na racunu, upravitelj nece da vrsi usluge, kad ih ljudi zamijene, odbijaju raskinuti ugovor o odrzavanju i navode nekakve smijesne razloge, pozivaju se na clanove zakona i sl. Posto pratis temu, znas da sam ja prosle godine dijelila misljenje s tobom po ovom pitanju, ali na terenu je slika skroz drugacija i zato sada imam ovakav stav.
Ako se vratimo na problem ove gospodje oko ciscenja, ne moze biti da niko ne plati, ne mogu oni ne izvrsavati usluge samo zato sto 30% ljudi ne placa, ali dok oni uzmu za osiguranje i svoju proviziju, nerijetko se desi da i PEV-a ostave bez naknade (ne znam kako smiju po zakonu, ali eto), kao nema novca za ciscenje. Kako onda takav upravitelj odrzava lift, hidrofleks, da ne govorim o nekim usminkanim radovima koje ja radim tipa krecenja, farbanja ulaznih vrata, zamjene tastature interfona i sl. ili o nekim skupljim poput popravki krova, osposobljavanje protiv pozarne zastite i sl?
Nisam upoznata sa tom situacijom, možda si je spomenula ranije na temi ali ne vidjeh, sorry. O kojim radovima je riječ? Kako odbijaju uraditi nešto ukoliko je to zajednički element zgrade? Ima li ikakvo objašnjenje? Koji je upravitelj u pitanju ako nije tajna? U svakom slučaju postoji Ministarstvo i inspekcija, neko mora riješiti problem ako je situacija takva.
Što se tiče promjene upravitelja znaš i sama da se ne može promjeniti ukoliko cijela građ.cjelina ne da saglasnost od bar 51% a niko neće prepustiti ulaz drugom upravitelju bez borbe svim realnim i ne realnim sredstvima, tržište je takvo.
Tvoje i moje mišljenje oko ove teme se ne razlikuje bitno, možda samo u nijansama i nekad u pristupu rješavanja problema. :wink:
Bellica

#3249 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:
Bellica wrote:Ne znam kojim rijecima da ti objasnim da bi me shvatila. Ja sam po cijele dane u ovom poslu i znam dobro sta govorim. Ako ulaz ima 3500 KM na racunu, a upravitelj odbija iz nekog razloga meni jos nepoznatog da odradi neki posao u ulazu, a koji BTW izgleda kao da je 1993. kako onda upravitelj nije kriv nego EV koji placaju. Ti ljudi mozda placaju da ne bi isli na sud, mozda im kultura ne dozvoljava da ne plate, mozda su samo razumjeli da se to mora platiti i placaju, kako god, ulaz uzas, sredstva na racunu, upravitelj nece da vrsi usluge, kad ih ljudi zamijene, odbijaju raskinuti ugovor o odrzavanju i navode nekakve smijesne razloge, pozivaju se na clanove zakona i sl. Posto pratis temu, znas da sam ja prosle godine dijelila misljenje s tobom po ovom pitanju, ali na terenu je slika skroz drugacija i zato sada imam ovakav stav.
Nisam upoznata sa tom situacijom, možda si je spomenula ranije na temi ali ne vidjeh, sorry. O kojim radovima je riječ? Kako odbijaju uraditi nešto ukoliko je to zajednički element zgrade? Ima li ikakvo objašnjenje? Koji je upravitelj u pitanju ako nije tajna? U svakom slučaju postoji Ministarstvo i inspekcija, neko mora riješiti problem ako je situacija takva.
Što se tiče promjene upravitelja znaš i sama da se ne može promjeniti ukoliko cijela građ.cjelina ne da saglasnost od bar 51% a niko neće prepustiti ulaz drugom upravitelju bez borbe svim realnim i ne realnim sredstvima, tržište je takvo.
Tvoje i moje mišljenje oko ove teme se ne razlikuje bitno, možda samo u nijansama i nekad u pristupu rješavanja problema. :wink:
Takvih ulaza je u Sarajevu koliko hoces. O bilo kakvim radovima, krecenje, popravke na liftu, osposobljavanje podruma, protiv pozarna zastita, bravarski radovi... Ne znam kako odbijaju, samo znam da odbijaju. Nemaju objasnjenje, kazu "doci ce neko" i nikada se niko ne pojavi. Nije tajna koji je upravitelj tri su u pitanju na tri razlicite lokacije, ali ne znam je li prikladno da pisem javno :) Stanari rijese problem tako sto ih promijene (uz moju pomoc) :-D u procentu od 51% se izjasne, MSP izda rjesenje u kojem stoji da je uredu, ali evo konkretno u jednom mom ulazu vec skoro puna tri mjeseca odbijaju potpisati raskid zajednickog ugovora, sredstva im nisu prebacili, ljudi su krenuli s 0, a 99% EV su placali odrzavanje. U MSP kazu da su se izjasnili u rjesenju, samnom nece da razgovaraju, morala sam ih zaduziti da bi im se interfon popravio jer stari upravitelj nije htio da napravi, nece da potpise raskid ugovora, novi upravitelj je popravio i to na zaduzenje, pa ce ako Bog da i platiti, ustvari, mislim da su dosada vec platili jer je avgust skoro prosao.
Znam da se ne razlikuje bitno, samo ti mozda nisi na terenu onoliko kao ja sada pa ne znas kako to sve tamo izgleda. Dok sam i ja samo od kuce tumacila zakon i svoju suradnju s upraviteljem, svoje komsije i njihovo placanje, imala sam isti stav kao ti sada. Ali kad sam vidjela sta se sve radi...
predstavnik

#3250 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by predstavnik »

Pozdrav,

interesuje me ima li neko iskustva s Elektrodistribucijom odnosno njihovim trafo stanicama koe se nalaze u zgradama. Naime oni ne plaćaju nakandu uz obrazlozenje da trafo stanica nije stan, poslovni prostor ili garaza?

Ima li neko prijedloge?
Post Reply