hehehe...superneo7 wrote:evo ja cu se druziti s tobom
Zezam se...znas da smo mi raja pa je lahko naci drustvo
Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
selma91
#3226 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
-
selma91
#3227 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
hvala tinchy..... ove informacije su miod velikog znacajatinchy wrote:Samofinansirajući 1200 KM + troškovi dodatni i knjige računaj 1500 KM.selma91 wrote:zdravo svima...
ja sam iz crne gore,i zeljela bih upisati engleski jezik i knjizevnost.
ne vjerujem da mogu upasti na budzet,posto i nisam bila neki djak...al engleski mi bas solidno ide, i mislim da ce mi ici i na faxu...
e sad,ono sto me zanima, koliko kosta skolarina po godini,kao samofinansirajuci student?
jel ukinut prijemni? nesto sam cula,al nisam sigurna...
i mozete li mi reci kako ste vi zadovoljni tim smjerom?
i da li na faxu mogu naci dobro drustvo? iako nikoga necu poznavati? msm na pocetku![]()
![]()
Ove godine je bio ukinut, sad da li će ponovo vratiti prijemni ne znam...
Meni dobro, treba se malo i više raditi oko nekih predmeta ali samo na vrijeme učiti i to je to.
Možeš, rijetko ko i da se poznaje još od prije. Sve se to sredi kroz par dana, upoznaš se s većinom i kasnije odabireš sebi društvo i prijatelje
-
danimarko
#3228 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Zdravo svima!Javljam se iz Crne Gore,gdje sam zavrsila 3.godinu osnovnih studija za ruski jezik i knjizevnost (BA) na Filozofskom faxu u Nikšiću..Mislila sam da upisem vanredno 4.godinu na Filozofskom faxu u Sarajevu i kako su mi rekli iz studentske službe to je moguce i školarina nije visoka.Moram ici na predavanja jednom mjesecno a poslije toga cu moci normalno polagati ispite.To je super,ali me nekako malo frka pa me zanima da li iko od vas studira ruski jezik i da li vam je tezak,kakvi su profesori a kakvi ispiti? HVALA PUNOOOOOO!!!
P.S: Rekli su mi i da mi treba nostrifikacija diplome, ali mi samo recite gdje da zovem da se raspitam za to.Hvala!
P.S: Rekli su mi i da mi treba nostrifikacija diplome, ali mi samo recite gdje da zovem da se raspitam za to.Hvala!
- antropolog
#3229 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Здравствуйdanimarko wrote:Zdravo svima!Javljam se iz Crne Gore,gdje sam zavrsila 3.godinu osnovnih studija za ruski jezik i knjizevnost (BA) na Filozofskom faxu u Nikšiću..Mislila sam da upisem vanredno 4.godinu na Filozofskom faxu u Sarajevu i kako su mi rekli iz studentske službe to je moguce i školarina nije visoka.Moram ici na predavanja jednom mjesecno a poslije toga cu moci normalno polagati ispite.To je super,ali me nekako malo frka pa me zanima da li iko od vas studira ruski jezik i da li vam je tezak,kakvi su profesori a kakvi ispiti? HVALA PUNOOOOOO!!!
Studiram ruski prva godina, sve sto mogu reci za ruski i profesore na ruskom, sve u superlativima, profesorice, lektorice i asistentice su zaista super, sve pohvala za katedru, nasa katedra je mala po kvantitetu ali velika po kvalitetu
jako malo studenata ima, tako da se radi u manjim grupama, ako upises nemoj se iznenaditi ako vas bude npr. 2-3
profe su kvalitetne, susretljive, spremne pomoci izici u susret u svakom pogledu, mana je jedino sto je cijeli fakultet neorganiziran, ali nas odsjek je mali pa i nema nekih vecih problema. Ako te jos nesto zanima, tu sam slobodno pitaj
- Zatamnjena stakla
#3230 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ti sada ideš na master studij vjerovatno
Dođeš, predaš diplome i čekaš. Sigurno ih nema puno na master studiju
Kao što rekoše, male grupice studenata.
Sretno
-
beatfreak
#3231 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Moze li mi neko reci da li na anglistici postoje aprilski rokovi za knjizevnost i historiju ?
- antropolog
#3232 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Navodno uvijek budu ti apriliski rokovi, mada nije to bas toliko sigurno, ali uvijek budu, treba pisati peticiju, molbu ili tako nesto ali bude svake godine, sad opet ne treba se previse uzdati u to.navodno cak bude jedan rok u junu ili julu za 1. semestar ali sve je :S
-
Ambrozija
#3233 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Svake godine pricaju da nece biti i svake bude, eh sad, hoce li ova godina biti drugacije - saznat cemo uskoro. Istana je da bude i taj aprilski rok i jos jedan (barem je bilo prosle godine). Meni na svu srecu nisu trebali ali ove godine bi mozda trebaloantropolog wrote:Navodno uvijek budu ti apriliski rokovi, mada nije to bas toliko sigurno, ali uvijek budu, treba pisati peticiju, molbu ili tako nesto ali bude svake godine, sad opet ne treba se previse uzdati u to.navodno cak bude jedan rok u junu ili julu za 1. semestar ali sve je :S
-
beatfreak
#3234 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Svake godine pricaju da nece biti i svake bude, eh sad, hoce li ova godina biti drugacije - saznat cemo uskoro. Istana je da bude i taj aprilski rok i jos jedan (barem je bilo prosle godine). Meni na svu srecu nisu trebali ali ove godine bi mozda trebaloAmbrozija wrote:antropolog wrote:Navodno uvijek budu ti apriliski rokovi, mada nije to bas toliko sigurno, ali uvijek budu, treba pisati peticiju, molbu ili tako nesto ali bude svake godine, sad opet ne treba se previse uzdati u to.navodno cak bude jedan rok u junu ili julu za 1. semestar ali sve je :S
Nama govore da nece biti aprilskih rokova, mada ja nesto ne vjerujem u to..Hvala vam na odgovorima
- Rosebud_
#3235 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Jes, svake godine govore da nece bit aprilskih pa ipak budu. Neko je pitao za knjizevnost i historiju na anglistici... Za koju godinu? Ako se radi o historiji SAD-a kod Ksenije, prosle godine je bio aprilski rok ali je samo jedno polozilo. Nesto ona ne voli ove vanredne rokove. Za prvu godinu vec ne znam, Sanja... Moze bit svasta.
Nego, sta da ocekujemo od Ksenije i Ifete na Americkoj kulturi?
-
beatfreak
#3236 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Prva godina, SanjaRosebud_ wrote:Jes, svake godine govore da nece bit aprilskih pa ipak budu. Neko je pitao za knjizevnost i historiju na anglistici... Za koju godinu? Ako se radi o historiji SAD-a kod Ksenije, prosle godine je bio aprilski rok ali je samo jedno polozilo. Nesto ona ne voli ove vanredne rokove. Za prvu godinu vec ne znam, Sanja... Moze bit svasta.
- alica.k
#3237 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
daje sanja ove vanredne rokove, ako su na nivou fakulteta svi moraju dat.
i polozi ko uradi, nema jedno-dvoje
kod nje se samo treba opsirno pisati ispit, jer njoj je sve prekratko sto joj napises.
kod nje se samo treba opsirno pisati ispit, jer njoj je sve prekratko sto joj napises.
-
beatfreak
#3238 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Hvala ti puno , i uvjerila sam se za opsirno pisanje kod Sanjealica.k wrote:daje sanja ove vanredne rokove, ako su na nivou fakulteta svi moraju dat.
- Rosebud_
#3239 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Prosle godine, zimski semestar, na parcijali (historija SAD-a, kad je mijenjala Kseniju) mi je uzela 20 bodova (od ukupno 40) na eseju zato sto nisam napisala koje godine je osnovan Harvard, sto za tu temu koju sam odabrala i nije bilo vazno. Na tom istom ispitu je pogresno postavila jedno od pitanja (nosi 15 bodova), i poslije je ispalo kao 'ma mislila sam da cete skontat na sta sam mislila'. Toliko o Sanji.beatfreak wrote:Hvala ti puno , i uvjerila sam se za opsirno pisanje kod Sanjealica.k wrote:daje sanja ove vanredne rokove, ako su na nivou fakulteta svi moraju dat.
Sretno na ispitu, nadam se da ces polozit.
-
zergtales
#3240 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Da li postoji opcija da se prebacim na filozofski fakultet u ovoj zimskoj pauzi?
Koji smjerovi uopste imaju mjesta? Da li bi se uopste mogao snaci medju tim novim predmetima, cak i da imam sanse za prebacivanje?
unaprijed hvala

Koji smjerovi uopste imaju mjesta? Da li bi se uopste mogao snaci medju tim novim predmetima, cak i da imam sanse za prebacivanje?
unaprijed hvala
-
bull21
#3241 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Šta studiraš? Sve zavisi od razlike predmeta koju moraš položiti. Moja ti je preporuka da dođeš na fax i vidiš. Mislim da je svakim radnim danom, od 10 do 12. Dođi, uđeš u zgradu i umjesto da ideš uz stepenice prođeš samo i vidjeti češ studentsku službu. Tu imaš tete i šalter pa pitaš šta te zanima. Mislim da ti je ovo najbolja opcija da ti mi ne hlupamo ovde bezveze.
@rosebud: Sanja je nenormalna. Shvatam da se traži znanje, i nemam ništa protiv toga, ali ono šta ona traži ne nenormalno. Ispit uradiš 90% tačno i onda ti ona da sedmicu.
Nije mi toliko do te sedmice koliko do toga da znam da znam za više...
@rosebud: Sanja je nenormalna. Shvatam da se traži znanje, i nemam ništa protiv toga, ali ono šta ona traži ne nenormalno. Ispit uradiš 90% tačno i onda ti ona da sedmicu.
- alica.k
#3242 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ti i ja se znamo sigurnoRosebud_ wrote:Prosle godine, zimski semestar, na parcijali (historija SAD-a, kad je mijenjala Kseniju) mi je uzela 20 bodova (od ukupno 40) na eseju zato sto nisam napisala koje godine je osnovan Harvard, sto za tu temu koju sam odabrala i nije bilo vazno. Na tom istom ispitu je pogresno postavila jedno od pitanja (nosi 15 bodova), i poslije je ispalo kao 'ma mislila sam da cete skontat na sta sam mislila'. Toliko o Sanji.
Sretno na ispitu, nadam se da ces polozit.
a historiju VB i knjizevnost na prvoj godini sam jedva polozila. znaci, napisem tri dvolisnice, od kraja do kraja, i kaze ona meni da je to "very brief".
ali ona je meni nekako draga jer je dobar profesor, ne znam.
- Rosebud_
#3243 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Znamo, znamoalica.k wrote:ti i ja se znamo sigurnoRosebud_ wrote:Prosle godine, zimski semestar, na parcijali (historija SAD-a, kad je mijenjala Kseniju) mi je uzela 20 bodova (od ukupno 40) na eseju zato sto nisam napisala koje godine je osnovan Harvard, sto za tu temu koju sam odabrala i nije bilo vazno. Na tom istom ispitu je pogresno postavila jedno od pitanja (nosi 15 bodova), i poslije je ispalo kao 'ma mislila sam da cete skontat na sta sam mislila'. Toliko o Sanji.
Sretno na ispitu, nadam se da ces polozit.posto sam i ja na tu parcijalu izasla prosle godine. oborila me za 2 boda, i jos rekla "kolegice, da ste bolje ucili..."
a historiju VB i knjizevnost na prvoj godini sam jedva polozila. znaci, napisem tri dvolisnice, od kraja do kraja, i kaze ona meni da je to "very brief".
I meni su isto falila dva boda za prolaz tada. Da je postupila kako je trebala, jer je ona i pogrijesila, snizila bi kriterije zbog svoje greske u pitanju (nesto oko Plymoutha i Massachusettsa je bilo), prosle bismo
Kod mene je na prvoj bio Khan. Doduse i Ifeta, al je ipak bilo neuporedivo lakse nego kod Sanje. Ipak, uvijek bih prije odabrala Kseniju nego nju, nekako je Ksenija postenija prema studentima, boduje i gleda ono sto napises, a ne kao Sanja, ono sto ne napises
Pa i predavanja su kvalitetnija kod Ksenije, za historiju pricam. Sjecam se u zimskom semestru, kad je bila Sanja, na predavanjima i na vjezbama je samo listala one knjizurine i naizmjenicno govorila "you need to know this", "in detail, please", "this... you need to know"
-
beatfreak
#3244 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
alica.k wrote:ti i ja se znamo sigurnoRosebud_ wrote:Prosle godine, zimski semestar, na parcijali (historija SAD-a, kad je mijenjala Kseniju) mi je uzela 20 bodova (od ukupno 40) na eseju zato sto nisam napisala koje godine je osnovan Harvard, sto za tu temu koju sam odabrala i nije bilo vazno. Na tom istom ispitu je pogresno postavila jedno od pitanja (nosi 15 bodova), i poslije je ispalo kao 'ma mislila sam da cete skontat na sta sam mislila'. Toliko o Sanji.
Sretno na ispitu, nadam se da ces polozit.posto sam i ja na tu parcijalu izasla prosle godine. oborila me za 2 boda, i jos rekla "kolegice, da ste bolje ucili..."
Hvala, i ja se nadam da cu poloziti , a sad ste me malo prepali sa ovim njenim cjepidlacenjem, znam da je takva, ali da je bas! takva :/. Shit , ima da se ja napisem na ispitu,ali treba mi samo 6
- alica.k
#3245 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ahem, ja i kseniju volim makar mi je nekad nelogicnaRosebud_ wrote:Znamo, znamo![]()
I meni su isto falila dva boda za prolaz tada. Da je postupila kako je trebala, jer je ona i pogrijesila, snizila bi kriterije zbog svoje greske u pitanju (nesto oko Plymoutha i Massachusettsa je bilo), prosle bismo![]()
Kod mene je na prvoj bio Khan. Doduse i Ifeta, al je ipak bilo neuporedivo lakse nego kod Sanje. Ipak, uvijek bih prije odabrala Kseniju nego nju, nekako je Ksenija postenija prema studentima, boduje i gleda ono sto napises, a ne kao Sanja, ono sto ne napises![]()
Pa i predavanja su kvalitetnija kod Ksenije, za historiju pricam. Sjecam se u zimskom semestru, kad je bila Sanja, na predavanjima i na vjezbama je samo listala one knjizurine i naizmjenicno govorila "you need to know this", "in detail, please", "this... you need to know"
a sanjinu historiju i knjizevnost nisam ni polozila kod nje, vec kod khana i ifete. obarala me, blago receno na svakom roku. very brief, very brief. uvijek sam mislila da na ifetinom dijelu padam a ono na sanjinom :S
ma ne brini se, ona jest cjepidlaka al ti samo pisi in detailbeatfreak wrote:Hvala, i ja se nadam da cu poloziti , a sad ste me malo prepali sa ovim njenim cjepidlacenjem, znam da je takva, ali da je bas! takva :/. Shit , ima da se ja napisem na ispitu,ali treba mi samo 6
- antropolog
#3246 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ne znam, ne studiram anglistiku, ali kad vidim cure koje sa mnom studiraju eng. i franc. sto sve moraju znati i uciti, i kada čitam ovo, sve mi to djeluje tako freaky
i krajnje nepotrebno, i ja studiram 2 jezika imam slican predmet kao sto je Kultura i historija V.B. ali ni blizu kao sto je to kod vas na anglistici i još cu vam profe cijepidlake
-
bull21
#3247 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Jedno ozbiljno pitanje. Hoćemo mi imati fakulteta u ponedeljak? Trebali bi imati ispit al' kako je krenulo 
-
mini2
#3248 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
fakultet ne radi narednu sedmicu.bull21 wrote:Jedno ozbiljno pitanje. Hoćemo mi imati fakulteta u ponedeljak? Trebali bi imati ispit al' kako je krenulo
- Rosebud_
-
Ambrozija
#3250 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
zar 13.02. ne pocinju predavanja? Hocemo li uporedo imati i predavanja i ispite?