Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Bodkin

#3226 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

o tome se i radi. kada se prica o drzavni i drzavnom dugu ( mmf i ostala sranja), tu drzava kroz proracun u budzetu izdvaja za servisiranje. taj postotak ne smije preci 3% budzeta (po eu standardima) i sa ovim probleme imaju grci, spanci ili italijani.stampanje drzavnih obveznica pa glavobolja kad dospiju. sama cifa visine duga ne govori nista. cak ni postotak u gdp-u. u austriji je otisao 10% gore na pocetku krizu kako bi amortizovali udar
vivaldi

#3227 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vivaldi »

Bodkin wrote:o tome se i radi. kada se prica o drzavni i drzavnom dugu ( mmf i ostala sranja), tu drzava kroz proracun u budzetu izdvaja za servisiranje. taj postotak ne smije preci 3% budzeta (po eu standardima) i sa ovim probleme imaju grci, spanci ili italijani.stampanje drzavnih obveznica pa glavobolja kad dospiju. sama cifa visine duga ne govori nista. cak ni postotak u gdp-u. u austriji je otisao 10% gore na pocetku krizu kako bi amortizovali udar

ma vrlo slozena tematika, zato se i jezim kad ugledam cenicku na tv - ekspert za finansije, kurs, privatizaciju, invetsicije, ma sve sto ti padne na pamet - mozes kompletan ekonmoksi fax ukinut kad se ona pojavi :skoljka:
OpusDei

#3228 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by OpusDei »

Urnebesno da covjek koji je na temi Desavanja u Srbiji pricao o tome kako je Srbija u zavidljivoj situaciji (vivaldi) ovdje govori o "strasnim problemima" Hrvatske :lol:
vivaldi

#3229 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vivaldi »

OpusDei wrote:Urnebesno da covjek koji je na temi Desavanja u Srbiji pricao o tome kako je Srbija u zavidljivoj situaciji (vivaldi) ovdje govori o "strasnim problemima" Hrvatske :lol:

joj jesi zajeban..sigurno si danas pobjego sa zadnja 2 casa
dalmatinka

#3230 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

OpusDei wrote:Urnebesno da covjek koji je na temi Desavanja u Srbiji pricao o tome kako je Srbija u zavidljivoj situaciji (vivaldi) ovdje govori o "strasnim problemima" Hrvatske :lol:
Pročitaj još jednom.
vivaldi

#3231 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vivaldi »

dalmatinka wrote:
Pročitaj još jednom.
ma stavoi poput njegovog dominiraju cijelim ovim regionom - ljudi koji misle da njihov vlastiti napredak vodi preko tudje crne hronike i koji ne znaju cinjenicno diskutovati. u principu ih ignorisem, pa i ne znam zasto mu odgovorih :D
kerima1

#3232 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kerima1 »

dalmatinka wrote:
kerima1 wrote:Zanima me da li je Hrvatska stvarno propala kako se pise,prica??
To ti je malo teže za shvatiti i nama koji živimo u HR. Ako ćemo vjerovati novinarima, mi smo već dva metra pod zemljom, međutim ako pogledaš malo oko sebe - baš i nije tako. Moje mišljenje je da su ljudi previše bombardirani katastrofičnim natpisima i da kukaju i više no što treba. Nezaposlenost je velika prema statistikama, ali opet s druge strane svakodnevno vidim ljude, s njima sam u kontaktu koji se bore na razne načine, rade sezonski, povremeno, čuvaju djecu, starce, obnavljaju maslinike i sade nove itd, itd. Ne znam što bih ti rekla, meni ne izgleda katastrofično ono što vidim, ali da je moglo puno drugačije, moglo je.
Ne znam stanje u Hrvatskoj zato i pitam.ovo sto si navela kako se snalaze vjeruj isto je i u Bosni.mada vjerujem da je ovdje daleko veca stalna nezaposlenost.I tacno je da se kuka previse,ja koga god iz Hrvatske pitam kakvo je stanje opisu mi ko da gledma Bosnu. :lol:
Bodkin

#3233 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
dalmatinka wrote:
Pročitaj još jednom.
ma stavoi poput njegovog dominiraju cijelim ovim regionom - ljudi koji misle da njihov vlastiti napredak vodi preko tudje crne hronike i koji ne znaju cinjenicno diskutovati. u principu ih ignorisem, pa i ne znam zasto mu odgovorih :D
ja njegov procitam samo kad ga neko citira :)

sto se tice strucnjaka, cenicka je solidan makroekonomista. mozda moze dobro analizirati situaciju. sto se tice udubljivanja u finansije, ne vjerujem nikome ko se naziva strucnjakom za vise od jedne vrste finansijskih instrumenata. toliko ih ima :)

OT hrvatska je negdje na sredini. u trenutnoj ekonomskoj situaciji i ne moze vise. ako se i kada popravi situacija u eu hrvatska ima potencijal da bude na dugi rok kao slovenija prije krize
animals

#3234 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by animals »

kerima1 wrote:
dalmatinka wrote:
kerima1 wrote:Zanima me da li je Hrvatska stvarno propala kako se pise,prica??
To ti je malo teže za shvatiti i nama koji živimo u HR. Ako ćemo vjerovati novinarima, mi smo već dva metra pod zemljom, međutim ako pogledaš malo oko sebe - baš i nije tako. Moje mišljenje je da su ljudi previše bombardirani katastrofičnim natpisima i da kukaju i više no što treba. Nezaposlenost je velika prema statistikama, ali opet s druge strane svakodnevno vidim ljude, s njima sam u kontaktu koji se bore na razne načine, rade sezonski, povremeno, čuvaju djecu, starce, obnavljaju maslinike i sade nove itd, itd. Ne znam što bih ti rekla, meni ne izgleda katastrofično ono što vidim, ali da je moglo puno drugačije, moglo je.
Ne znam stanje u Hrvatskoj zato i pitam.ovo sto si navela kako se snalaze vjeruj isto je i u Bosni.mada vjerujem da je ovdje daleko veca stalna nezaposlenost.I tacno je da se kuka previse,ja koga god iz Hrvatske pitam kakvo je stanje opisu mi ko da gledma Bosnu. :lol:
Nikad se nije bolje zivjelo u Bosni ni u Hrvatskoj..a navikli da kukaju, pa jebote svi imaju auto, kuce..nema auta koje se ne voza dolje..samo sto bi oni da zive ko Nijemci..pa onda moras raditi ko Nijemac, i sto je najvaznije i porez placati ko Nijemac, jer bez placanja poreza nema ni drzave..
vivaldi

#3235 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vivaldi »

Bodkin wrote:sto se tice strucnjaka, cenicka je solidan makroekonomista. mozda moze dobro analizirati situaciju. sto se tice udubljivanja u finansije, ne vjerujem nikome ko se naziva strucnjakom za vise od jedne vrste finansijskih instrumenata. toliko ih ima
ma ne znam sta da ti kazem, jednom dosta davno je negdje na tv-u dala tako neki djeciji povrsan komentar da mi je pala totalno, a onda je u jdnom trenutku nisi mogao skinuti sa tv gdje je samouvjereno drzala predavanje o svemu i svacemu - ona bi grcku spasila koliko sve zna...
Bodkin wrote:OT hrvatska je negdje na sredini. u trenutnoj ekonomskoj situaciji i ne moze vise. ako se i kada popravi situacija u eu hrvatska ima potencijal da bude na dugi rok kao slovenija prije krize
mislim bukvalno identicno. nesto malo losije od slovenije prije krize mislim da bio i nas domet da nije bilo rata, mada naravno mnogi ovdje lupetaju i prave poredjenja sa svicarskom da nije bilo rata iako imaju pred ocima sloveniju kao ubjedljivo najrazvijeniju ex yu republiku koja maltene nije imala rata, a pritom ponajbolje prosla kroz tranziciju od svih postkomunistickih zemalja pa je opet osjetno ispod eu prosjeka, a kamoli svice, ali haj sad..
kerima1

#3236 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kerima1 »

Nikad se nije bolje zivjelo u Bosni ni u Hrvatskoj..a navikli da kukaju, pa jebote svi imaju auto, kuce..nema auta koje se ne voza dolje..samo sto bi oni da zive ko Nijemci..pa onda moras raditi ko Nijemac, i sto je najvaznije i porez placati ko Nijemac, jer bez placanja poreza nema ni drzave.
I ovo je tacno hrvati od prije imaju komplex vise vrijednosti.Ne znam samo kako ce se oni nositi sa nadolazecim im strancima.Jedan od glavnih zahtjeva EU je da Hrvatska prima azilante.Bosna i da sve uslove eu ispuni da je prime u clanstvo,ovu zadacu nece nikako moci.Primjer deportacije stranaca iz Bh. :cry:
Sto se tice ljenosti tu smo svi balkanosi isti,samo bi kukali.
Bodkin

#3237 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
Bodkin wrote:sto se tice strucnjaka, cenicka je solidan makroekonomista. mozda moze dobro analizirati situaciju. sto se tice udubljivanja u finansije, ne vjerujem nikome ko se naziva strucnjakom za vise od jedne vrste finansijskih instrumenata. toliko ih ima
ma ne znam sta da ti kazem, jednom dosta davno je negdje na tv-u dala tako neki djeciji povrsan komentar da mi je pala totalno, a onda je u jdnom trenutku nisi mogao skinuti sa tv gdje je samouvjereno drzala predavanje o svemu i svacemu - ona bi grcku spasila koliko sve zna...
Bodkin wrote:OT hrvatska je negdje na sredini. u trenutnoj ekonomskoj situaciji i ne moze vise. ako se i kada popravi situacija u eu hrvatska ima potencijal da bude na dugi rok kao slovenija prije krize
mislim bukvalno identicno. nesto malo losije od slovenije prije krize mislim da bio i nas domet da nije bilo rata, mada naravno mnogi ovdje lupetaju i prave poredjenja sa svicarskom da nije bilo rata iako imaju pred ocima sloveniju kao ubjedljivo najrazvijeniju ex yu republiku koja maltene nije imala rata, a pritom ponajbolje prosla kroz tranziciju od svih postkomunistickih zemalja pa je opet osjetno ispod eu prosjeka, a kamoli svice, ali haj sad..
moze biti da je lupala. ona je profesor, navikla da njeni slusaoci ne hvataju greske nego da misle da je sve sto kaze tacno :-D

ma kakva svica. pa ne stizu je ni jedna austrija ili holandija. ja mislim da je nas domet malo bolje od hrvatske danas.
btw isto tako mislim da je za hrvatsku kao i za nas jedno od rjesenja regionalno ukrupnjivanje ( postoji li ova rijec? :-D ) dakle ex-yu berza, neki konzorcij u aero i zeljeznickom prevozu itd.sada hrvatska ide da joj brisel odlucuje tako da ovo pada u vodu ali eto :)
sredoje

#3238 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sredoje »

dalmatinka wrote:
To je zato sto je uz obalu zivot nesto laksi jer svi imaju povremena "olaksanja" sto kroz sezonu a sto kroz, kako kazes - rad na poljoprivredi. U ovoj krizi najvise su nastradali ljudi u gradovima, zaposleni, bez zemlje sa strane koju bi mogli obradjivati... Oni koji nisu izgubili posao, placa im je smanjena a vec su zaduzeni do grla, gora kombinacija je i da imaju kredit u "svicarcima"...

Otud dolaze katastroficni napisi u medijima.
nosara

#3239 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

DOMAGOJ MARGETIĆ govorio je jučer pred Antikorupcijskim odborom Europskog parlamenta. Njegovo izlaganje bilo je na temu geneze afere Hypo, ne samo u Hrvatskoj nego i na prostorima bivše Jugoslavije. Nakon njegovog izlaganja, europarlamentarci su mu postavili nekoliko pitanja.

Najviše ih je zanimalo je li Margetić na bilo koji način bio ugrožen otkrivanjem priče o aferi Hypo banka i kako Antikorupcijsko vijeće može utjecati na stanje u Hrvatskoj.

"Govoriti istinu u Hrvatskoj je vrlo opasno, istina je u Hrvatskoj jeftina, a laž skupa - ako pišete laži dobro ste plaćeni u Hrvatskoj, a ako pišete istinu suočavate se s velikim opasnostima", kazao je Margetić.

"Ako je istina da je sav taj novac akumuliran u razdoblju od 1990. do 2007. godine, i da je svaka Vlada znala što se događa, znači li to da Hrvatskom i dalje upravlja upravo taj novac, jer ako je to istina, onda ovo pitanje izlazi iz okvira nadležnosti Antikorupcijskog vijeća Europskog parlamenta", komentirao je jedan od članova odbora.

Margetić je odgovorio kako su sve Vlade u Hrvatskoj iste, odnosno da su sve "premazane mastima". Podsjetio je europarlamentarce i na slučaj brata premijera Milanovića, koji je dobio "sumnjivi" kredit u LHB banci i to baš u razdoblju kada je direktor te banke bio bivši direktor Hypo banke. Dodao je i da nikada nije naišao na suradnju državnih tijela.

"Niti jedan slučaj u Hrvatskoj se ne istražuje, a glavni krivac za to je sigurno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić! On mora javno priznati zašto ne istražuje korupciju i pranje novca u Hypo banci", rekao je Margetić.

Jednu zastupnicu zanimalo je smatra li Margetić da se stanje u Hrvatskoj od 2007. godine popravilo po pitanju borbe s korupcijom. Margetić joj je odgovorio kako se protiv njega i dalje u Hrvatskoj vodi pravna bitka zbog otkrivanje bankarske tajne te da je to jedan od najvećih problema u Hrvatskoj koji treba čim prije regulirati. Napomenuo je i da mnogi čelnici Hypo banke nikada nisu odgovarali za otkrivene malverzacije te da i danas obavljaju svoj posao kao da se ništa nije dogodilo, dok država s druge strane ne čini ništa da bi zaštitila novinare koji otkrivaju korupcijske afere u Hrvatskoj.

"Ako me pitate postoji li ikakva sumnja da se novac iz europskih fondova neće koristiti na ispravan način u Hrvatskoj - naravno da postoji, jer ne postoje jasni mehanizmi u kontroli korištenja tih sredstava", zaključio je Margetić.
nosara

#3240 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

visoke režije 'krive' za skuplju hranu

Novi udar na Zagrepčane: Povrće, voće, meso... cijene više i 30 posto!

Crne prognoze – Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata poručuju da će cijene hrane i dalje rasti

Kilogram salate po 30 kuna najviša je cijena zelenog povrća koju Jadranka Bunić pamti. Već dvadeset godina svaki drugi dan namirnice kupuje na tržnici Trešnjevka, a ovog proljeća neke si stvari prvi put ipak nije priuštila.

– Zaista je skupo. Sjećam se prošle godine kada je kilogram salate stajao 15 kuna. Na ostale tržnice ne idem, ali Trešnjevka je oduvijek bila na glasu kao najjeftinija, ako je i sada tako, kakva je onda tek situacija na drugim placevima – pita se Jadranka koja je jučer s tržnice odnijela pola kile paprike te kilogram šarenoga graha.
nosara

#3241 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Porazno istraživanje – čudom preživljavaju sa 100 kuna

'Vlado, umirovljenici si ne mogu priuštiti ni gaće od 10 kn na placu'

Prehrana im je vrlo siromašna, a na jelovniku vrlo rijetko imaju meso i druge kvalitetne namirnice, mjesečno za režije izdvajaju više od 70 posto mirovine, pokazalo je istraživanje udruge stanara V. Gorice
nosara

#3242 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Egzodus pilota: Kapetani Croatia Airlinesa bježe čak i u Albaniju

U potrazi za boljim radnim mjestom u inozemstvu, tvrde u sindikatu, najčešće su zbog socijalne nesigurnosti, ali i stalnih najava restrukturiranja kompanije, zbog čega se sprema i novi val iseljavanja.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3243 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

Definitivno nova moneta u RvaCkoj:
Image
kerima1

#3244 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kerima1 »

nosara wrote:
Egzodus pilota: Kapetani Croatia Airlinesa bježe čak i u Albaniju

U potrazi za boljim radnim mjestom u inozemstvu, tvrde u sindikatu, najčešće su zbog socijalne nesigurnosti, ali i stalnih najava restrukturiranja kompanije, zbog čega se sprema i novi val iseljavanja.
:lol: Za ovo si me Nosara nasmijao,ovo je vrhunac da ponizis Hrvate.U Albaniju zar je tamo ista bolje? :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3245 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

Nosrara ajd svrati na aktuelnu temu o "agresija ili građanski rat" rodijaci grizu sve u šesnaest treba mi pojačanje :D
Eöl Mornedhel

#3246 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Eöl Mornedhel »

Bodkin wrote: o tome se i radi. kada se prica o drzavni i drzavnom dugu ( mmf i ostala sranja), tu drzava kroz proracun u budzetu izdvaja za servisiranje. taj postotak ne smije preci 3% budzeta (po eu standardima) i sa ovim probleme imaju grci, spanci ili italijani.
? Šta ne sme da pređe 3%, servisiranje javnog duga kao udeo u budžetu ? Ukupnog javnog duga ili spoljnog javnog duga? BDW, koliko sam ja upoznat sa situacijom u Španiji javni dug nije toliki problem, bankarski sektor je na ivici likvidnosti + ekonomija je u dubokoj recesiji, 25% nezaposlenost , 50% među mladima.
kerima1 wrote:Ne znam samo kako ce se oni nositi sa nadolazecim im strancima. Jedan od glavnih zahtjeva EU je da Hrvatska prima azilante
? Ne kapiram, misliš da će u junu 200000 Somalijaca da navali u Hrvatsku ?
Bodkin wrote:dakle ex-yu berza
uhhh. Berza ima smisla u pre svega slobodnoj i zdravoj ekonomiji. Za ostatak regiona ne znam, ali je u Srbiji državni i društveni problem broj 1 potreba za opsežnim reformama pre svega u sferi administracije i ekonomije, berza jednog lepog dana kada ovde dođe liberalni kapitalizam* .

* - nisam siguran kakva je situacija u Hr, čitam povremeno Vuka Perišića i on često slično kuka, ono "država je na pola tranzicije, ni L od LK"
nosara

#3247 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

dalmatinka wrote:Evo jedan zanimljiv članak kojim bih se nadovezala na @vivaldija.
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... ijetu.html

P.S: Na kraju čanka se pojavljuje slijedeći link : http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... ijetu.html
Na toj karti smo još u zelenom - do kada ???? :D
:lol:
kerima1

#3248 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kerima1 »

? Ne kapiram, misliš da će u junu 200000 Somalijaca da navali u Hrvatsku ?
Vec sada imaju velik problem navalilo sa svih strana pa nemaju dovoljno smjestaja niti kampova.Ukucaj "problem azilanata u Kutini" "masovna tuca azilanata u Zagrebu"
Sve ce ovo doci i do nas,samo dok nas prime ozbiljno kao kandidate za eu.
Eöl Mornedhel

#3249 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Eöl Mornedhel »

kerima1 wrote: Vec sada imaju velik problem navalilo sa svih strana pa nemaju dovoljno smjestaja niti kampova.Ukucaj "problem azilanata u Kutini" "masovna tuca azilanata u Zagrebu"
Guglaj "Azilanti Bogovađa" ili "Azilanti Subotica", a Srbija 2 svetlosne godine od EU. Nema to veze sa EU, osim ako nepostoji neki EU propis za koji ne znam o obaveznoj kvoti azilanata.

edit: ili nešto 'vako http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/286966 ... -azilanata
kerima1

#3250 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kerima1 »

Eöl Mornedhel wrote:
kerima1 wrote: Vec sada imaju velik problem navalilo sa svih strana pa nemaju dovoljno smjestaja niti kampova.Ukucaj "problem azilanata u Kutini" "masovna tuca azilanata u Zagrebu"
Guglaj "Azilanti Bogovađa" ili "Azilanti Subotica", a Srbija 2 svetlosne godine od EU. Nema to veze sa EU, osim ako nepostoji neki EU propis za koji ne znam o obaveznoj kvoti azilanata.

edit: ili nešto 'vako http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/286966 ... -azilanata
Postoji skoro su dobili 10-tak zakona koje moraju sprovoditi probat cu ja naci pa postirati.Kao dobit ce ili su vec fondove od eu za strance imaju dobar program za to.
Post Reply