Meni je mnogo neprijatnije kada se na finalnom prilazu na SJJ zimi, uz malo turbulentnog drmusanja aviona, pogleda kroz lijevi prozor, pa se vidi sva sirina groblja Vlakovo...
Avio kompanije all about
- drndalo
#3226 Re: Avio kompanije all about
Vec smo razglabali na nekim ranijim stranicama o tome, Sa-Ze dolina je uz rijeku Bosnu, dakle magla je na istom stepenu vjerovatnoce kao i u SA... SJJ kada je pravljen, bio je na kraju grada, i nije bio usred naseljenog mjesta... Kasnije tolerisanje divlje gradnje nas je dovelo gdje jesmo... I prilicno je reprezentativan u odnosu na vecinu ostalih stvari u ovoj zemlji...
Meni je mnogo neprijatnije kada se na finalnom prilazu na SJJ zimi, uz malo turbulentnog drmusanja aviona, pogleda kroz lijevi prozor, pa se vidi sva sirina groblja Vlakovo...
-
komentar2
#3227 Re: Avio kompanije all about
Ne znam je li urbana legenda (laž) ili istina da je Sarajevski aerodrom jedan od težih za sletiti u Europi?
drndalo wrote:Vec smo razglabali na nekim ranijim stranicama o tome, Sa-Ze dolina je uz rijeku Bosnu, dakle magla je na istom stepenu vjerovatnoce kao i u SA... SJJ kada je pravljen, bio je na kraju grada, i nije bio usred naseljenog mjesta... Kasnije tolerisanje divlje gradnje nas je dovelo gdje jesmo... I prilicno je reprezentativan u odnosu na vecinu ostalih stvari u ovoj zemlji...
- drndalo
#3228 Re: Avio kompanije all about
Ma hajde bogati, samo dirkaju neke dugmice i ono samo sleti... 
-
komentar2
#3229 Re: Avio kompanije all about
Daj Bogati objašnjenje ovih skraćenica
FreeSol2 wrote:Nije urbana legenda, npr. Lufthansa ima svoju posebnu posadu koja na simulatoru radi slijetanje na SJJ, bez obzira na IFR mora se proci i VFR procudera za svaki slucaj.
A ovo za autoput je savrsen plan koji svaka razvijenija drzava pravi, pa onda povezivanje zeljeznickim saobracajem, metro itd., ali mi u cijeloj drzavi imamo 40km autoputa, ne rade nam vozovi, tramvaji u raspadu, tako da je smijesno pricati o autoputevima u BiH i inace razvoju, potrebno je puno drugih unaprjedjenja napraviti na drzavnom nivou pa onda ulagati u zrakoplovni saobracaj, koji je za razliku od pomenutih saobracaja na puno boljem polozaju.
A za izgradnju novog aerodroma koji bi morao biti veci po nekom planu i da ima minimalno CATII ili 4E kategoriju potrebno je puno puno miliona o kojima foteljasi ne bi ni razmisljali. Sve se moze kad se ima dobra "pozadina" koja bi gledala kako u buducnosti preko infrastrukture ostvariti profit, a ne samo da se u sadasnjosti "zavrne" sto vise novca i da te boli briga za buducnost.
Dovoljan dokaz je sto "foteljasi" nisu sposobni da otvore "nase" nebo, da mi kontrolisemo zracni prostor. Imamo kontrolore koji su skolovani za to, a sjede bez posla, imamo opremu koja bezveze propada, a godisnje se mora praviti "update" i opreme i kontrolora...
- drndalo
#3230 Re: Avio kompanije all about
SJJ = Medjunarodni "putnicki" kod Sarajevskog aerodroma
IFR = Instrument Flight Rules, pojednostavljeno, letenje po instrumentima, uz pomoc elektronskih uredjaja za navigaciju...
VFR = Visual Flight Rules, letenje iskljucivo po onome sto vidis, i udaljenost od zemlje i drugih letjelica...
CAT II = Srednja mogucnost "slijepog" instrumentalnog (ILS) prilaza aerodromu pri slijetanju, gdje je CAT I najlosija varijanta, a CAT III najbolja, sa 3 podkategorije u kojima je "a" najlosija, "b" najbolja i trenutno u svijetu najvisa, a "c" je jos u teoriji...
IFR = Instrument Flight Rules, pojednostavljeno, letenje po instrumentima, uz pomoc elektronskih uredjaja za navigaciju...
VFR = Visual Flight Rules, letenje iskljucivo po onome sto vidis, i udaljenost od zemlje i drugih letjelica...
CAT II = Srednja mogucnost "slijepog" instrumentalnog (ILS) prilaza aerodromu pri slijetanju, gdje je CAT I najlosija varijanta, a CAT III najbolja, sa 3 podkategorije u kojima je "a" najlosija, "b" najbolja i trenutno u svijetu najvisa, a "c" je jos u teoriji...
- macan prvi
#3231 Re: Avio kompanije all about
Ovo boldirano je tacno, bar za evropske destinacije: jako cesto se dogodi recimo da je karta iz Beca za Sarajevo skuplja od karte iz neke druge destinacije preko Beca za Sarajevo. Razlog? Konkurencija, odnosno manjak iste na direktnoj liniji Bec-Sarajevo koju je potpuno poklopio Austrian. Zato je dolazak Nikija na bh. trziste odlicna vijest, ako se ostvari.janisjoplin wrote:"Kao što je spomenuto u izvještaju 2011 pripremljenog od strane drzavnog revizora, kompanija je gubila vise prije dolaska Turkisha, a to je zbog Jeta".
Potreban nam je nacionalni prijevoznik ne da bi se hranio naš "nacionalni" identitet niti za profit.
Transport je generator ili „gorivo“ za ekonomiju jedne zemlje. Da li se ova zemlja nalazi preko cross-country/continent glavnog toka kopnenog prijevoza? Da li imamo luku? Da li imamo autoceste diljem zemlje? Znate li da nakon zaustavljanja operacija BH Airlinesa za Bec, koja je bila prosjecna cijena Austrian Airlinesa, Adrie ili Croatia Airlines? Uvijek veća od bilo kojeg europskog ili preko Atlantskog odredišta!
- macan prvi
#3232 Re: Avio kompanije all about
Ja sjedim uvijek na desnoj strani, vide se planine boljedrndalo wrote:Vec smo razglabali na nekim ranijim stranicama o tome, Sa-Ze dolina je uz rijeku Bosnu, dakle magla je na istom stepenu vjerovatnoce kao i u SA... SJJ kada je pravljen, bio je na kraju grada, i nije bio usred naseljenog mjesta... Kasnije tolerisanje divlje gradnje nas je dovelo gdje jesmo... I prilicno je reprezentativan u odnosu na vecinu ostalih stvari u ovoj zemlji...
- macan prvi
#3233 Re: Avio kompanije all about
Koliko mi je poznato ranije su bili planovi o povezivanju Aerodroma i grada tramvajem. To je trenutno, naravno, naucna fantastika za ovakav grad/drzavu i za pocetak bi bilo dobro da taj isti aerodrom postavi na svoju stranicu informaciju o tome kako doci da grada na drugi nacin osim taksijem, al dobro, bolje da ne trazimo previse 
- ljubav_aha
#3234 Re: Avio kompanije all about
Da li si vido moje fotke iz knjige o SJJ approachFreeSol2 wrote:Nije urbana legenda, npr. Lufthansa ima svoju posebnu posadu koja na simulatoru radi slijetanje na SJJ, bez obzira na IFR mora se proci i VFR procudera za svaki slucaj.
-
fluidni
#3235 Re: Avio kompanije all about
Hehe, kolega, "update" INDRA-inog SW još nije rađen...jest da se svako malo dorađuje u skladu s našim zahtjevima, tj. nije nikad napravljen kako je zamišljen. Kontrolori...pa još nisu do kraja obučeni iako jesu mogli biti...FreeSol2 wrote:Nije urbana legenda, npr. Lufthansa ima svoju posebnu posadu koja na simulatoru radi slijetanje na SJJ, bez obzira na IFR mora se proci i VFR procudera za svaki slucaj.
A ovo za autoput je savrsen plan koji svaka razvijenija drzava pravi, pa onda povezivanje zeljeznickim saobracajem, metro itd., ali mi u cijeloj drzavi imamo 40km autoputa, ne rade nam vozovi, tramvaji u raspadu, tako da je smijesno pricati o autoputevima u BiH i inace razvoju, potrebno je puno drugih unaprjedjenja napraviti na drzavnom nivou pa onda ulagati u zrakoplovni saobracaj, koji je za razliku od pomenutih saobracaja na puno boljem polozaju.
A za izgradnju novog aerodroma koji bi morao biti veci po nekom planu i da ima minimalno CATII ili 4E kategoriju potrebno je puno puno miliona o kojima foteljasi ne bi ni razmisljali. Sve se moze kad se ima dobra "pozadina" koja bi gledala kako u buducnosti preko infrastrukture ostvariti profit, a ne samo da se u sadasnjosti "zavrne" sto vise novca i da te boli briga za buducnost.
Dovoljan dokaz je sto "foteljasi" nisu sposobni da otvore "nase" nebo, da mi kontrolisemo zracni prostor. Imamo kontrolore koji su skolovani za to, a sjede bez posla, imamo opremu koja bezveze propada, a godisnje se mora praviti "update" i opreme i kontrolora...
- ljubav_aha
#3236 Re: Avio kompanije all about
3/3/'12 aero klub sarajevo
posebno za moje forumashe Toto , muha_sa
http://www.youtube.com/watch?v=84Pc8DKO ... ture=share
posebno za moje forumashe Toto , muha_sa
http://www.youtube.com/watch?v=84Pc8DKO ... ture=share
- ljubav_aha
#3237 Re: Avio kompanije all about
streberu jedandrndalo wrote:SJJ = Medjunarodni "putnicki" kod Sarajevskog aerodroma
- macan prvi
#3238 Re: Avio kompanije all about
Ispade da Turkish Airlines svugdje trazi profit, a jedino je u Bosnu dosao iz humanitarnih razloga
SASTANAK O BH AIRLINESU
Od Vlade traže pare, a para nema
Bijedić je kazao da se Turci čvrsto drže svoga stava da nisu došli zbog profita nego da pomognu (![]()
![]()
)
Situacija u bh. nacionalnoj aviokompaniji bila je tema sastanka federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra prometa i komunikacija FBiH Envera Bijedića sa predstavnicima Turkish Airlinesa, BH Airlinesa i turskim ambasadorom u BiH Ahmetom Jildizom.
Kako nam je nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi FBiH kazao federalni ministar prometa i komunikaicja Enver Bijedić, BH Airlines je opterećen velikim dugovanjima prema stranim dobavljačima i traži se način kako da se prevaziđe to stanje.
On je istakao da je Vlada FBiH dosta toga uradila u prošloj godini za BH Airlines, a i u ovoj godini su kompaniji već uplaćena dva miliona KM po osnovu subvencija i četiri miliona od putničke takse, ako ni to ne bude dovoljno, tražiće se način da se kompaniji još više pomogne. Međutim, trenutno Vlada FBiH nema novca kojim bi mogla pomoći BH Airlinesu.
Bijedić je kazao da se Turci čvrsto drže svoga stava da nisu došli zbog profita nego da pomognu, ali isto tako traže od Vlade FBiH da obezbijedi dodatna sredstva, kojih ona trenutno nema.
Na kraju, zaključeno je kako menadžment BH Airlinesa treba novom Nadzornom odboru dostaviti izvještaj poslovanju u prošloj i plan za ovu godinu, kako bi se znalo tačno stanje u kompaniji, te je izražena spremnost za nastavak saradnje sa Turkish Airlinesom.
(Oslobodjenje)
Dakle BH Airlines masovno otkazuje letove zadnjih dana jer humanitarna pomoc kasni. Ili je pala magla?
- drndalo
#3239 Re: Avio kompanije all about
Ma ja sam ti bona Direktor Aerodroma Sarajevo ( u sjeni...), i cim "moji" dodju na vlast, ili pomre ostalih 4517 precih kandidata, ja cu zasjesti u fotelju, i dovescu vam razne kompanije, za razne destinacije, teci ce med i mlijeko, Wi-Fi ce biti besplatan (donacija BH Gulicom), imacemo najjeftiniji JET-A1 u Evropi, i kompanije ce maksuz slijetati kod nas samo da natankaju prije poskupljenja...ljubav_aha wrote:streberu jedandrndalo wrote:SJJ = Medjunarodni "putnicki" kod Sarajevskog aerodroma
CAT II = Srednja mogucnost "slijepog" instrumentalnog (ILS) prilaza aerodromu pri slijetanju, gdje je CAT I najlosija varijanta, a CAT III najbolja, sa 3 podkategorije u kojima je "a" najlosija, "b" najbolja i trenutno u svijetu najvisa, a "c" je jos u teoriji...![]()
da li letis ili letis iskljucivo na FSX
-
janisjoplin
#3240 Re: Avio kompanije all about
Kakav profit u BH Airlinesu?macan prvi wrote:Ispade da Turkish Airlines svugdje trazi profit, a jedino je u Bosnu dosao iz humanitarnih razloga
SASTANAK O BH AIRLINESU
Od Vlade traže pare, a para nema
Bijedić je kazao da se Turci čvrsto drže svoga stava da nisu došli zbog profita nego da pomognu (![]()
![]()
)
Situacija u bh. nacionalnoj aviokompaniji bila je tema sastanka federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra prometa i komunikacija FBiH Envera Bijedića sa predstavnicima Turkish Airlinesa, BH Airlinesa i turskim ambasadorom u BiH Ahmetom Jildizom.
Kako nam je nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi FBiH kazao federalni ministar prometa i komunikaicja Enver Bijedić, BH Airlines je opterećen velikim dugovanjima prema stranim dobavljačima i traži se način kako da se prevaziđe to stanje.
On je istakao da je Vlada FBiH dosta toga uradila u prošloj godini za BH Airlines, a i u ovoj godini su kompaniji već uplaćena dva miliona KM po osnovu subvencija i četiri miliona od putničke takse, ako ni to ne bude dovoljno, tražiće se način da se kompaniji još više pomogne. Međutim, trenutno Vlada FBiH nema novca kojim bi mogla pomoći BH Airlinesu.
Bijedić je kazao da se Turci čvrsto drže svoga stava da nisu došli zbog profita nego da pomognu, ali isto tako traže od Vlade FBiH da obezbijedi dodatna sredstva, kojih ona trenutno nema.
Na kraju, zaključeno je kako menadžment BH Airlinesa treba novom Nadzornom odboru dostaviti izvještaj poslovanju u prošloj i plan za ovu godinu, kako bi se znalo tačno stanje u kompaniji, te je izražena spremnost za nastavak saradnje sa Turkish Airlinesom.
(Oslobodjenje)![]()
Dakle BH Airlines masovno otkazuje letove zadnjih dana jer humanitarna pomoc kasni. Ili je pala magla?
Evo necu govoriti o avio biznisu...samo da navedem neke cifre. Znaš li da je do sada Turkish dao BH Airlinesu 20 mil. Eura. I ako budu nekad mogli poslovati sa dobitkom, koliko ce im trebati godina da povrate samo ovih 20 mil Eura ulozenih?!!!
Jedino da se nekim carobnim stapicem ovo trziste od pola miliona stanovnika pretvori u profitabilno trziste.
Cak ni Croatia Airlines, Jat, Adria ne mogu da pokriju milionske gubitke.
Drugo, BIH ima multilateralni ugovor sa citavom Evropom sto u prevodu znaci:
Citava Evropa bez ikakvih ogranicenja moze da udje na nase trziste. Sto znaci da BH Airlines kao drzavna avio kompanija(tj domaci proizvod) nije ni po cemu zasticena. Prema tome i to pada u vodu...korist od drzavne avio kompanije koja nema nikakve prednosti...otvorena konkurenciji. Nezasticena kao domaci proizvod.
Pogledaj malo okolo...ko to hoce da ulaze u BiH uzmes li u obzir sjajnu politicku situaciju?FDI-foreign direct investment...Gdje su? Ko se imalo rayumije u ekonomiju zna da u zemlju gdje je komplikovana politicka situacija niko nece da ulaze. Samo su u zadnje vrijeme turske firme tu...ulazu i to je cinjenica.
- drndalo
#3241 Re: Avio kompanije all about
Na osnovu cega tvrdis da su ulozili 20 mil. EUR pravih para, i imas li kakve dokaze o tome...? Ja nemam, pa ne znam tacno... Ono sto znam je da su bili ofarbali 2 aviona u boje BH Airlinesa, oba sa Turskim registracijama, naravno jedan za drugim, ne istovremeno, pa je to znaci bilo da su doveli jedan avion ovdje... OK, to je bio uslov tendera, medjutim, fali nam prica o tome kako je bilo rijeseno vlasnistvo tog aviona, jer je koliko se sjecam u tenderu pisalo da strateski partner MORA dovesti jedan mlazni avion u imovinu firme... Cinjenica da je avion ostao u turskom registru, mi govori da nije bio knjizen ovdje, vec dole, da li kao vlasnistvo ili lizinig, manje je bitno... Ako je bio lizing, ko je placao ratu za taj lizing...? Ko zna sta su ovi ludjaci iz BH Airlinesa i Vlade potpisali sa turcima, ipak su tu turci puno bolji igraci od nase buranije...?
Za multilateralu nisi u pravu, to kod nas jos ne zivi, tj. na djelu su samo bilaterale... Potrazi jedan-dva moja posta prije 10-20 strana o "otvorenom nebu", i gdje sam sta iskopao oko toga...
Ne zaboravi da i Vlada par puta godisnje doznaci BH Airlinesu po 2, 4, 6 mil. za letenje, pa nije bas sve do Turaskih altruista...
Za multilateralu nisi u pravu, to kod nas jos ne zivi, tj. na djelu su samo bilaterale... Potrazi jedan-dva moja posta prije 10-20 strana o "otvorenom nebu", i gdje sam sta iskopao oko toga...
Ne zaboravi da i Vlada par puta godisnje doznaci BH Airlinesu po 2, 4, 6 mil. za letenje, pa nije bas sve do Turaskih altruista...
- ljubav_aha
#3242 Re: Avio kompanije all about
"pomre"drndalo wrote:Ma ja sam ti bona Direktor Aerodroma Sarajevo ( u sjeni...), i cim "moji" dodju na vlast, ili pomre ostalih 4517 precih kandidata, ja cu zasjesti u fotelju, i dovescu vam razne kompanije, za razne destinacije, teci ce med i mlijeko, Wi-Fi ce biti besplatan (donacija BH Gulicom), imacemo najjeftiniji JET-A1 u Evropi, i kompanije ce maksuz slijetati kod nas samo da natankaju prije poskupljenja...ljubav_aha wrote:streberu jedandrndalo wrote:SJJ = Medjunarodni "putnicki" kod Sarajevskog aerodroma
CAT II = Srednja mogucnost "slijepog" instrumentalnog (ILS) prilaza aerodromu pri slijetanju, gdje je CAT I najlosija varijanta, a CAT III najbolja, sa 3 podkategorije u kojima je "a" najlosija, "b" najbolja i trenutno u svijetu najvisa, a "c" je jos u teoriji...![]()
da li letis ili letis iskljucivo na FSX
i svi avioni na otpadu mogu se reciklirati za namjestaj
http://inhabitat.com/motoart-recycles-a ... rniture-1/
-
janisjoplin
#3243 Re: Avio kompanije all about
Multilateralni ugovor postoji 100%...potpisan.drndalo wrote:Na osnovu cega tvrdis da su ulozili 20 mil. EUR pravih para, i imas li kakve dokaze o tome...? Ja nemam, pa ne znam tacno... Ono sto znam je da su bili ofarbali 2 aviona u boje BH Airlinesa, oba sa Turskim registracijama, naravno jedan za drugim, ne istovremeno, pa je to znaci bilo da su doveli jedan avion ovdje... OK, to je bio uslov tendera, medjutim, fali nam prica o tome kako je bilo rijeseno vlasnistvo tog aviona, jer je koliko se sjecam u tenderu pisalo da strateski partner MORA dovesti jedan mlazni avion u imovinu firme... Cinjenica da je avion ostao u turskom registru, mi govori da nije bio knjizen ovdje, vec dole, da li kao vlasnistvo ili lizinig, manje je bitno... Ako je bio lizing, ko je placao ratu za taj lizing...? Ko zna sta su ovi ludjaci iz BH Airlinesa i Vlade potpisali sa turcima, ipak su tu turci puno bolji igraci od nase buranije...?
- drndalo
#3244 Re: Avio kompanije all about
Kada, i od koga ? Kada je ratifikovan u EU ? Bez toga nema nista... Potrazi sta sam pisao, to jeste bila situacija od >1 godine, ali koliko dugo nismo imali Vladu, nista se nije (jos) promijenilo...
Jer da jeste, kompanija za koju sam istrazivao, ne bi jos uvijek morala imati "non-objection letter", za letove iz BiH za svaku drugu EU zemlju, osim zemlje iz koje su...
Evo ti i link na @macanprvi raspitivanje o Open sky agreement-u BiH-EU...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3150
Jer da jeste, kompanija za koju sam istrazivao, ne bi jos uvijek morala imati "non-objection letter", za letove iz BiH za svaku drugu EU zemlju, osim zemlje iz koje su...
Evo ti i link na @macanprvi raspitivanje o Open sky agreement-u BiH-EU...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3150
- ljubav_aha
#3245 Re: Avio kompanije all about
s ozbirom na konstatna pitanja o letovima,link sadrzi info 24sata o letovima na SJJ
http://data.flight24.com/airports/sjj/
http://data.flight24.com/airports/sjj/
-
CungaLunga
#3246 Re: Avio kompanije all about
kakvih kretena ima...
-
janisjoplin
#3247 Re: Avio kompanije all about
Postoje javne informacije o tome koliko je ulozeno. U totalnoj vrijednosti 20 mil Eur a od tih 20 mil veliki dio je ulozen u kesu, drugi dio u lizing, odrzavanje, vremensko povecanje kapitala itd.drndalo wrote:Na osnovu cega tvrdis da su ulozili 20 mil. EUR pravih para, i imas li kakve dokaze o tome...? Ja nemam, pa ne znam tacno... Ono sto znam je da su bili ofarbali 2 aviona u boje BH Airlinesa, oba sa Turskim registracijama, naravno jedan za drugim, ne istovremeno, pa je to znaci bilo da su doveli jedan avion ovdje... OK, to je bio uslov tendera, medjutim, fali nam prica o tome kako je bilo rijeseno vlasnistvo tog aviona, jer je koliko se sjecam u tenderu pisalo da strateski partner MORA dovesti jedan mlazni avion u imovinu firme... Cinjenica da je avion ostao u turskom registru, mi govori da nije bio knjizen ovdje, vec dole, da li kao vlasnistvo ili lizinig, manje je bitno... Ako je bio lizing, ko je placao ratu za taj lizing...? Ko zna sta su ovi ludjaci iz BH Airlinesa i Vlade potpisali sa turcima, ipak su tu turci puno bolji igraci od nase buranije...?
Malo me bunis s ovi pitanjem vezano za vlasnistvo aviona. Prvo vidim da znas da je avion uzet na lizing kao i svugdje a onda pitas u cijem je vlasnistvu?!!!
Ako znas nesto o lizingu koji moze biti operativni ili finansijski, onda bi trebao znati da kod ovakve vrste lizinga tj operativnog (naseg Airbusa ), nakon isteka perioda lizinga, korisnik vraća predmet lizinga davaocu lizinga.
A sada cu ti to objasniti u slucaju Airbusa koji te zanima.
Airbus je u operativnom lizingu sto znaci da niti Turkish Airlines niti vlada nisu vlasnici Airbusa nego treca strana(davaoc lizinga).Avioni se inace uzimaju na ovaj nacin zbog opadanja vrijednosti(amortizacije) aviona jer ako radis drugacije tj. na osnovu finansijskog lizinga i sl,na kraju te dodje "skuplje pita nego tepsija".
Sto bi dalje znacilo da avion ne pripada niti nama niti Turkishu nego trecoj strani.
Avion je trenutno na regularnom odrzavanju kao i ATRovi.
Zasto nisu ovdje?Vrlo jednostavno. Procitaj u novinama...nismo platili dugove kompanijama koje odrzavaju avione pa ih drze u zalogu.
Jel mislis pravno da Turci mogu da koriste avion? Ne, nazalost taj avion stoji kada stoji ne iskoristen samo pravi trosak kako nama(vladi) tako i Turkishu. Koliki trosak stvarno ne znam. Taj trosak ce platiti i Turkish i Vlada.
Dalje pitao si za registraciju...Koliko znam avion jeste registrovan tamo (sto nema nikakve veze sa vlasnistvom kako sam i objasnila) jednostavno uvijek kreni logicki od troska.
Dalje pogledaj na sajtu ECAA i vidjeces da postoji multilateralni ugovor BiH sa citavom Evropom, u kojem je nase trziste otvoreno konkurenciji tj. nasa Nacionalana avio kompanija nije ni po cemu zasticena.
Ako ne nadjes ugovor, posalji mi mail pa cu ti ga poslati da vidis. Skinula sam ga u pdfu sa ECAA mrsko mi sad da kopam ali ako ne nadjes sibni mi mail.
I da kako si rekao, imamo samo jedan Jet koji prema revizorskom izvjestaju 2011 vlada nece da finansira a kamo li drugi o kojem govoris
- drndalo
#3248 Re: Avio kompanije all about
Malo si ti tu udrobila svega...
Ali OK... Oko lizinga mi ne moras pricati detalje, toliko znam... Ono sto ne znam su tacni detalji dogovora oko ove 319-ke ovdje... Jedan od uslova ulaska strateskog partnera u BH Airlines je bio unos mlaznog aviona (max. 10 godina starog) u IMOVINU firme... Dakle, ne lizingovanje aviona, osim u slucaju (po meni) da je adekvatna kompenzacija (dokapitalizacija) uradjena cash-om, umjesto unosa letjelice u tu firmu... O toku novca necu, jer nemam podatke... Oba mlazna aviona o kojima govoris, nisam spominjao kao jedan i drugi, nego kao jedan za drugim... Prvo je jedno vrijeme letio B737-400, pa je nakon nekog vremena zamijenjen sa ovim A319...
Registracija aviona je bitna, jer bez obzira na formalno vlasnitvo nad avionom lizing kuce, ono nosi potvrdu plovidbenosti letjelice, koju u ovom slucaju daje BH Direkcija za civ. avijaciju... Ako smo rizicna ratna zona za osiguranje, sto nam AT7 nisu registovani u Austriji, Hypo Lizngu bi to onda bio manji rizik, a BH Airlinesu jeftiniji trosak ? Koliko sam ja uspio iskopati, BH AIrlines A319 sa turskom registracijom Nijemci nisu pustali da leti za FRA, pa smo stalno "guslali" sa AT7... Pa se umjesto 1.5 sat, SJJ-FRA letio 2.5 sata... Zato sto BiH i Njemacka imaju bilateralni sporazum, a Turska sa Njemackom ne upada u to... Vise detalja nemam...
Multilaterala nije ziva... Jos uvijek... Meni trebalo, ja i pismeno trazio, i dobio informacije, izmedju ostalog i u BiH direkciji za civ. zrakoplovstvo... Zadnja info je bila da je potpisano, od BiH mislim i ratifikovano, ali od nekoliko zemalja clanica EU nije... Pa se onda valjda i nasi inate i ne primjenjuju dio koji kaze:"Deklaracijom koju je Bosna i Hercegovina potpisala u Strazburu, obavezala se da ce ovaj gore pomenuti sporazum primjenjivati na administrativnoj osnovi, dakle, da nece svojim procedurama, postupcima, itd. sprjecavati primjenu sporazuma."
Da si kliknula na link koji sam ranije stavio, vidjela bi napismeno odgovor, koji je @macanprvi dobio iz EU(EC) na konkretan upit "Dje je ba zapelo"... Elem, zapelo je s otvaranjem neba, a kad ce se otpetljati, ne znam, a volio bih da znam...
Ali OK... Oko lizinga mi ne moras pricati detalje, toliko znam... Ono sto ne znam su tacni detalji dogovora oko ove 319-ke ovdje... Jedan od uslova ulaska strateskog partnera u BH Airlines je bio unos mlaznog aviona (max. 10 godina starog) u IMOVINU firme... Dakle, ne lizingovanje aviona, osim u slucaju (po meni) da je adekvatna kompenzacija (dokapitalizacija) uradjena cash-om, umjesto unosa letjelice u tu firmu... O toku novca necu, jer nemam podatke... Oba mlazna aviona o kojima govoris, nisam spominjao kao jedan i drugi, nego kao jedan za drugim... Prvo je jedno vrijeme letio B737-400, pa je nakon nekog vremena zamijenjen sa ovim A319...
Registracija aviona je bitna, jer bez obzira na formalno vlasnitvo nad avionom lizing kuce, ono nosi potvrdu plovidbenosti letjelice, koju u ovom slucaju daje BH Direkcija za civ. avijaciju... Ako smo rizicna ratna zona za osiguranje, sto nam AT7 nisu registovani u Austriji, Hypo Lizngu bi to onda bio manji rizik, a BH Airlinesu jeftiniji trosak ? Koliko sam ja uspio iskopati, BH AIrlines A319 sa turskom registracijom Nijemci nisu pustali da leti za FRA, pa smo stalno "guslali" sa AT7... Pa se umjesto 1.5 sat, SJJ-FRA letio 2.5 sata... Zato sto BiH i Njemacka imaju bilateralni sporazum, a Turska sa Njemackom ne upada u to... Vise detalja nemam...
Multilaterala nije ziva... Jos uvijek... Meni trebalo, ja i pismeno trazio, i dobio informacije, izmedju ostalog i u BiH direkciji za civ. zrakoplovstvo... Zadnja info je bila da je potpisano, od BiH mislim i ratifikovano, ali od nekoliko zemalja clanica EU nije... Pa se onda valjda i nasi inate i ne primjenjuju dio koji kaze:"Deklaracijom koju je Bosna i Hercegovina potpisala u Strazburu, obavezala se da ce ovaj gore pomenuti sporazum primjenjivati na administrativnoj osnovi, dakle, da nece svojim procedurama, postupcima, itd. sprjecavati primjenu sporazuma."
Da si kliknula na link koji sam ranije stavio, vidjela bi napismeno odgovor, koji je @macanprvi dobio iz EU(EC) na konkretan upit "Dje je ba zapelo"... Elem, zapelo je s otvaranjem neba, a kad ce se otpetljati, ne znam, a volio bih da znam...
In reply to your queries adressed to the cabinet of Vice-President Mr Kallas regarding the state of ratification and application of the ECAA Agreement by Bosnia and Herzgovina, I would like to inform you about the following:
Bosnia and Herzegovina has already ratified the ECAA Agreement between the EU, its Member States and the Western Balkan States on the establishment of a European Common Aviation Area (ECAA[1]).
However, this Agreement has not entered into force as not all the Member States of the EU have ratified it (Belgium, Denmark, Ireland). Nevertheless, the Parties have agreed to apply the relevant requirements of the Agreement on a administrative basis in order to benefit especially from its market access provisions.
[1]Multilateral Agreement between the European Community and its Member States, the Republic of Albania, Bosnia and Herzegovina, the Republic of Bulgaria, the Republic of Croatia, the former Yugoslav Republic of Macedonia, the Republic of Iceland, the Republic of Montenegro, the Kingdom of Norway, Romania, the Republic of Serbia and the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo on the Establishment of a European Common Aviation Area (ECAA), signed in 2006.
Last edited by drndalo on 09/03/2012 14:08, edited 1 time in total.
-
edina2
#3249 Re: Avio kompanije all about
Drndalo idi na ovaj link i naci ces multuilateralni ugovor;)drndalo wrote:Malo si ti tu udrobila svega...
http://www.cad.gov.rs/docs/onama/ECAA%20-%20ENg.pdf
- drndalo
#3250 Re: Avio kompanije all about
E moj @Free, dosta dugo sam se toga naslusavao, pa cu vjerovati kada vidim... Doduse, moji podaci govore slicno, ali mene su guje grizle, pa i u jogurt pusem... Hajd' ti znaj sta sve nama moze pasti na pamet... Npr. hipotetski smjena direktora Direkcije, pa se npr. ne mogu 2 godine dogovoriti oko toga, pa nema ko potpisati, pa....
Elem, ovo je odavno moglo funkcionisati, ali ne funkcionise...
Elem, ovo je odavno moglo funkcionisati, ali ne funkcionise...