Paypal u Bosni i Hercegovini
Moderator: anex
-
Saka
#3226 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
OffTheWall, možeš i za BiH napraviti da li da ti PayPal ili banka radi proviziju: http://forum.klix.ba/internet-kupovina- ... l#p9250119
Uvijek bolje da banka radi.
-
OffTheWall
#3227 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ne, ne, govorimo o primanju, drugo je kada banka radi konverziju pri plaćanju, tada je PayPal kurs jako loš i bolje je koristiti bankin.Saka wrote:OffTheWall, možeš i za BiH napraviti da li da ti PayPal ili banka radi proviziju: http://forum.klix.ba/internet-kupovina- ... l#p9250119
No pri primanju je dosta često bolji kurs koji PP koristi nego naše banke
-
Saka
#3228 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Aha, OK. Mislim da ipak PayPal šalje u izvornoj valuti, a banka pretvori. Zato što kada imaš balance u više valuta dođe ti kao dvije različite uplate.
-
OffTheWall
#3229 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
E to je čudan dio.
Možeš odabrati kako da ti šalju, u domaćoj valuti ili u USD (nema opcije u control panelu nego se baš mora njima poslati mail da ti ručno promjene).Ja sam izričito tražio da šalju u domaćoj, tj. da oni vrše konverziju radi boljeg kursa i oni su rekli da su to uradili.No, kada pokusam prebaciti npr 100$, nema konverzije i i dalje stoji da salju USD -.-
Uglavnom, Medolinoo, ne brini ništa, nisu to neke ogromne razlike u tečaju, možda par KM.
Možeš odabrati kako da ti šalju, u domaćoj valuti ili u USD (nema opcije u control panelu nego se baš mora njima poslati mail da ti ručno promjene).Ja sam izričito tražio da šalju u domaćoj, tj. da oni vrše konverziju radi boljeg kursa i oni su rekli da su to uradili.No, kada pokusam prebaciti npr 100$, nema konverzije i i dalje stoji da salju USD -.-
Uglavnom, Medolinoo, ne brini ništa, nisu to neke ogromne razlike u tečaju, možda par KM.
-
Medolinooo
#3230 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
podesio sam da mi banka konvertuje, hvala svima punoSaka wrote:OffTheWall, možeš i za BiH napraviti da li da ti PayPal ili banka radi proviziju: http://forum.klix.ba/internet-kupovina- ... l#p9250119
-
OffTheWall
#3231 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
To sto si podesio se primjenjuje samo kod slanja, tj. kada ti nesto kupujes pa banka pretvara.Medolinooo wrote:podesio sam da mi banka konvertuje, hvala svima punoSaka wrote:OffTheWall, možeš i za BiH napraviti da li da ti PayPal ili banka radi proviziju: http://forum.klix.ba/internet-kupovina- ... l#p9250119
Tebe zanima konverzija pri primanju novca, a za to ces morati poslati mail PayPal supportu da namjeste da banka radi konverziju.
- _Reds_
#3232 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
OffTheWall wrote:E vidiš, tu ima mali zajeb, barem kod meneMedolinooo wrote:pa kako rade konverziju, jel naplacuju sta, po kojem kursujasmind wrote:Obavezno preko banke, paypal konverzija je zavala zescaizvinjavam se sto sam dosadan ali prvi put trerba da dobijem isplatu pa gledam sto bolje da prodjem, a ova pretrga na klixu je tako losa da nista ne mogu da nadjem
![]()
Kada povlacis USD preko PayPala na KM racun u BiH, ne pojavljuje se nikakva tecajna lista i ispada da PayPal salje dolare u banku, a banka ih prebacuje u KM prije prebacivanja na racun.
Kada se to radi sa kunama (HRK), imas opciju da odaberes dali hoces da PP vrsi konverziju ili banka (moras PP poslati email za ovo).Ako odaberes da ti oni rade, pri svakom povlacenju vidis tecajnu listu i preracunat iznos u kune koje ti dodju na racun.
PayPalu sam slao mail i oni govore da oni sami preracunaju u KM i tako salju, a banka govori da njim dolazi u USD i da oni prebacuju...Hebo lud zbunjenog...
Ma nemaš šta otkirvati,
Paypla šalje u dolarima uvije, znam kad dobijema refund, a banka to pretovri u KM.
Ako platim sa deviznom racuna, pa onda dobijem povratan na devizni u dolarima, pare dobijem u dolarima.
Tako da sigurno konverziju radi banka. Paypla uvijek salje dolare, ili valuka koja ti je uplacena, a normalno da ne mozes primiti dolare na tekuci racun.
-
OffTheWall
#3233 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Naravno da dolari ne mogu "leći" na tekući račun u lokalnoj valuti i da se moraju prvo pretvoriti, tema je tko vrši konverziju.Da uvijek šalje u USD nije istina jer kada se šalje u Hrvatsku šalje se u kunama._Reds_ wrote: Ma nemaš šta otkirvati,
Paypla šalje u dolarima uvije, znam kad dobijema refund, a banka to pretovri u KM.
Ako platim sa deviznom racuna, pa onda dobijem povratan na devizni u dolarima, pare dobijem u dolarima.
Tako da sigurno konverziju radi banka. Paypla uvijek salje dolare, ili valuka koja ti je uplacena, a normalno da ne mozes primiti dolare na tekuci racun.
- _Reds_
#3234 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ja govorim o BiH.OffTheWall wrote:Naravno da dolari ne mogu "leći" na tekući račun u lokalnoj valuti i da se moraju prvo pretvoriti, tema je tko vrši konverziju.Da uvijek šalje u USD nije istina jer kada se šalje u Hrvatsku šalje se u kunama._Reds_ wrote: Ma nemaš šta otkirvati,
Paypal salje u valuti u kojoj si primio novac, a banka izvrsi koverziju.
Primao sam ja i u australskim dolarima, eurima, futama, i uvijek mi lijepo u referenci pri uplati na banku pise koliko cega, ali novac leze samo u KM.
Paypal kao monetu nema KM, i ne moze ti neko poslati novac u KM.
HRK mislim da ima.
-
OffTheWall
#3235 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Hrvatska ima HRK 100%.
Što se tiče BiH, naravno, zato sam ja i iznad napisao:
Oboje se slazemo da to ne rade, pitanje je zašto govore da mogu
Što se tiče BiH, naravno, zato sam ja i iznad napisao:
No ono što je zanimljivo jest da PayPal podrska i nakon jako dugog dopisivanja tvrdi da mogu (i da to rade) slati novac u domaćoj valuti, tj. da ga oni pretvaraju u KM.i ispada da PayPal salje dolare u banku, a banka ih prebacuje u KM prije prebacivanja na racun
- _Reds_
#3236 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Pa vjerovatno zato sto u vecini valuta i salju, pa salju vise manje nego automatske i prethodno predefinirane mailove.OffTheWall wrote:Hrvatska ima HRK 100%.
Što se tiče BiH, naravno, zato sam ja i iznad napisao:No ono što je zanimljivo jest da PayPal podrska i nakon jako dugog dopisivanja tvrdi da mogu (i da to rade) slati novac u domaćoj valuti, tj. da ga oni pretvaraju u KM.i ispada da PayPal salje dolare u banku, a banka ih prebacuje u KM prije prebacivanja na racun
To sto pravila koja vaze za normalne zemlje, ne vaze i za BiH, to je nesto drugo.
-
OffTheWall
#3237 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ma koristim PayPal jako dugo vremena, znam na koji nacin im support radi, no to nije ovdje slucaj._Reds_ wrote:Pa vjerovatno zato sto u vecini valuta i salju, pa salju vise manje nego automatske i prethodno predefinirane mailove.OffTheWall wrote:Hrvatska ima HRK 100%.
Što se tiče BiH, naravno, zato sam ja i iznad napisao:No ono što je zanimljivo jest da PayPal podrska i nakon jako dugog dopisivanja tvrdi da mogu (i da to rade) slati novac u domaćoj valuti, tj. da ga oni pretvaraju u KM.i ispada da PayPal salje dolare u banku, a banka ih prebacuje u KM prije prebacivanja na racun
To sto pravila koja vaze za normalne zemlje, ne vaze i za BiH, to je nesto drugo.
Ovdje sam cak dobio pravu zivu osobu sa kojom sam "pricao" 6-7 dana (vezano i za druge neke stvari) i u barem 4-5 mailova tvrde da mogu raditi prevorbu i slati u domaćoj valuti (jer sam prije toga išao u banku i pitao u kojoj valuti novac "ulazi" banku ($) i vratio se njima sa odgovorom) no i dalje nema konverzije pri povlačenju.
100% nije generički odgovor no očito osoba nije upućena u to što govori.
-
SA 071
#3238 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Može pitanje?_Reds_ wrote:
Ma nemaš šta otkirvati,
Nisam dosada povlačio balans (pare) sa Paypal računa, nekih cca 70$, a tamo stoji da Paypal automatski svakog 1. prebacuje sredstva sa računa na karticu. Eh sad, da li će tih 70$ Paypal sam da mi prebaci na karticu koju sam tamo stavio kao primarnu i sa koje je dosada skidana lova kada sam kupovao stvari preko ebay-a i da li mi mogu leći pare na nju iako je u pitanju kreditna kartica? Takođe, interesuje me kada ću na Paypalu vidjeti da je balans 0$ tj. da su mi pare poslali, jer evo jutros sam provjeravao i pare su mi i dalje u balansu na Paypalu? Hvala unaprijed...
-
SA 071
#3239 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Svaka čast. Kod mene je Visa kreditna i ona je označena i kao primarna, a i da prima automatske transfere. Je li to znači da će mi na nju prebaciti lovu i ako jeste, kada se rade ti automatski transferi? Jer kod mene je u Paypal balansu još uvijek tih 70$?KvaziExpert wrote:mora ti biti označeno/podešeno na koju karticu idu uplate,...
evo situacije kod mene, primarna je kreditna MC, vise su jedna debitna jedna kreditna (revolving), automatic transfer ide na debitnu visu
-
SA 071
#3240 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ma tražio to tamo na stranici i nisam se mogao snaći, a znam da sam negdje čitao.KvaziExpert wrote:The automatic transfer will occur within the first 3 days of each month
Hvala još jednom...
-
malena_EU
#3241 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
...
Last edited by malena_EU on 08/04/2024 09:24, edited 1 time in total.
- _Reds_
#3242 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Kakav bankomat ?? Jesi verifikovala karticu na paypalu ?malena_EU wrote:Vjerovatno već ima negdje napisano ali, ali nemam vremena da iščitavam sve stranice.
Uzela sam prepaid karticu BBI, "provukla" kroz bankomat, ali na profilu dobijam sljedećeu poruku
"The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer's customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue."
Moram li obaviti neku transakciju ili je do banke?
-
SA 071
#3243 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Evo samo da prijavim da je lova juče prebačena sa Paypala i isti dan leglo na karticu kod nasSA 071 wrote:Ma tražio to tamo na stranici i nisam se mogao snaći, a znam da sam negdje čitao.KvaziExpert wrote:The automatic transfer will occur within the first 3 days of each month![]()
Hvala još jednom...
-
malena_EU
#3244 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
...
Last edited by malena_EU on 08/04/2024 09:25, edited 1 time in total.
-
quarterback
#3245 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
ail imam vremena da smaram drugemalena_EU wrote:nemam vremena da iščitavam sve stranice
procitaj ovo (ako imas vremena da citas)
http://forum.klix.ba/kupio-bih-nesto-sa ... 81292.html
-
malena_EU
#3246 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
...
Last edited by malena_EU on 08/04/2024 09:26, edited 2 times in total.
- madesa
#3247 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
je li vama kasni automatic transfer ?
- _Reds_
#3248 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Ne, leglo jos prije 2 dana.
- vjesticanametli
#3249 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
1 prebaceno aut. I odmah mi bilo raspolozivo.....
-
evgenijakina
#3250 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini
Pomagajte,Ja sam vam starija gospođa koja bi htela da se umeša u svet i gotovo odmah napravila problem. Pay pal mi je poslao poruku- Your credit card ending in XXx is no longer disabled. Please re-add this card to your PayPal account.. Dali trebam ponovo na komplet verifikaciju ili šta trebam da uradim. Nisam znala da trebam da unesem kod koji dobije banka pa sam morala paypalu da šaljem kopiju kartice.