Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3226 Re: Šta trenutno čitate?
ja se borim s karamazovima

- alibaba_i_30_godina
#3227 Re: Šta trenutno čitate?
Nisam procitao svu listu jer previse ih ima. Sam sam preletio preko nekih naziva.Nadinka wrote: Nisam ja ni rekla da je ovaj spisak neki imperativ, ja ga gledam na nacin da mi da ideju za citanje, ako sama dosad nisam naisla na neke pisce ili nisam cula za neka djela..cisto, u ovom moru neke beletristike i romana i svega, mislim da nije lose imati neke preporuke, vodice, bas kao sto gledamo po forumima i slicnim sajtovima preporuke i ideje za citanje..
Anyway..zanimaju me vase preporuke za one u mom prethodnom postu nabrojana pisce..
Nisam nikad nista citao od Kazuo Ishiguro, vidio sam da su neki forumasi postavljali neke njegove knjige pa cu mozda sad na sajmu jednu.
Koji vrstu knjiga volis da citas? Krimi, romanticne romane, fantastiku ili nesto drugo?
-
zijancer
#3228 Re: Šta trenutno čitate?
moje saucescekomi wrote:ja se borim s karamazovima![]()
![]()
prije 2-3 godine sam bila na istom mjestu i cijelo vrijeme me progonio onaj osjećaj kao kad pokušavam rasklopiti usisivač s pogrešne strane
- pustopoljina
#3229 Re: Šta trenutno čitate?
samo zapocela:

Ljudmila Ulitzkaja
Die Lügen der Frauen

Ljudmila Ulitzkaja
Die Lügen der Frauen
-
tambura
#3230 Re: Šta trenutno čitate?

zavrsio
i poceo citati

-
tambura
#3231 Re: Šta trenutno čitate?
Svakako preporucujem svima ko nije pročitao Posljednji Bašeskijin zapis, ja bih ovu knjigu stavio kao lektiru u osnovne škole, čisto da se zna kakav je bio odnos Turske spram nas, a sigurno se nishta nije promjenio ni nakon toliko vremena. Vjerujem da bi se puno manje slavila pobjeda Turske i da bi se puno manje poistovjecivali sa turcima.
- Nadinka
#3232 Re: Šta trenutno čitate?
Nisam procitao svu listu jer previse ih ima. Sam sam preletio preko nekih naziva.NeyDan wrote:Nadinka wrote: Nisam ja ni rekla da je ovaj spisak neki imperativ, ja ga gledam na nacin da mi da ideju za citanje, ako sama dosad nisam naisla na neke pisce ili nisam cula za neka djela..cisto, u ovom moru neke beletristike i romana i svega, mislim da nije lose imati neke preporuke, vodice, bas kao sto gledamo po forumima i slicnim sajtovima preporuke i ideje za citanje..
Anyway..zanimaju me vase preporuke za one u mom prethodnom postu nabrojana pisce..
Nisam nikad nista citao od Kazuo Ishiguro, vidio sam da su neki forumasi postavljali neke njegove knjige pa cu mozda sad na sajmu jednu.
Koji vrstu knjiga volis da citas? Krimi, romanticne romane, fantastiku ili nesto drugo?[/quote
Lista je ogromna
Ja nisam zanrovski orijentisana, citala sam bas raznoliku literaturu, u fazama, od beletristike, krimi itd..Volim procitati zanimljivu i dobru knjigu, sad bas razmisljam da uzmem po jednu od ovih nabrojanih da vidim kako mi se svidjaju..u zadnje vrijeme sam bila dosta na Murakamiju, PAmuku, Tariq Aliju, Maaloufu, pa sam uzela Rushdie, Saramago, Kundera, Zafon, tako..saram
- Nadinka
#3233 Re: Šta trenutno čitate?
anais_nin wrote:odlicna knjigaleki_20 wrote:Hakawatiija dva puta procitala
Hm..kako sma fulala do sad ove komentare,kupila je na proslom sajmu, ali nikako mi se nije dalo procitati je..moracu sad
-
callmethebreeeze
#3234 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam poceo citao mkjuvanaNadinka wrote:***Kazuo Ishiguro, Ian McEwan, J.M. Coetzee, Mario Vargos Llosa, Ismail Kadare, Amélie Nothomb
Eh tu je neki spisak pisaca koje nisam bas nista citala, a sad razmatram da ponesto kupim i procitam..
Koga ste citali, kakvo je vase misljenje, prijedlog koje djelo da uzmem za pocetak od pojedinih?
- Nadinka
#3235 Re: Šta trenutno čitate?
Hvala!! Evo cekam kraj radnog vremena i trcim na sajam, nadam se da cu naci nesto od ovih koje si komentarisao!callmethebreeeze wrote:ja sam poceo citao mkjuvanaNadinka wrote:***Kazuo Ishiguro, Ian McEwan, J.M. Coetzee, Mario Vargos Llosa, Ismail Kadare, Amélie Nothomb
Eh tu je neki spisak pisaca koje nisam bas nista citala, a sad razmatram da ponesto kupim i procitam..
Koga ste citali, kakvo je vase misljenje, prijedlog koje djelo da uzmem za pocetak od pojedinih?i moram reci da je enduring love jedan od najljepsih romana koje sam procitao, pogotovo uvod. kutzi je isto sjajan, disgrace preporucujem. od kadarea sam citao knjigu koja se zove april nesto i jako mi se dopao nacin pisanja, ove ostale nisam citao.
-
Luisa
#3236 Re: Šta trenutno čitate?
Eat Pray Love by Elizabeth Gilbert
- Ravenn
#3237 Re: Šta trenutno čitate?
Tlo pod njenim nogama, Rushdie
- Nadinka
#3238 Re: Šta trenutno čitate?
Ja sam je progutalaRavenn wrote:Tlo pod njenim nogama, Rushdie
- Nadinka
#3239 Re: Šta trenutno čitate?
Trenutno:

Iz jedne recenzije: Kakve li lakrdije na ovim stranicama!! Koliko crnog humora! Selo postaje karikatura sela, odnos između dva ljudska bića ne može se nazivati odnosom u punom smislu riječi. Ni ljubavi, ni prijateljstva, ni suosjećanja (empatije), tek mržnja, neprijateljstvo i osjećaj moranja, dužnosti kojom se mora ispuniti uloga žene, majke i rodilje, rasplodnog predmeta bez osjećaja kojem želje nisu dozvoljene.
Uz nju:

Lagana, citljiva..
Iz jedne recenzije: Kakve li lakrdije na ovim stranicama!! Koliko crnog humora! Selo postaje karikatura sela, odnos između dva ljudska bića ne može se nazivati odnosom u punom smislu riječi. Ni ljubavi, ni prijateljstva, ni suosjećanja (empatije), tek mržnja, neprijateljstvo i osjećaj moranja, dužnosti kojom se mora ispuniti uloga žene, majke i rodilje, rasplodnog predmeta bez osjećaja kojem želje nisu dozvoljene.
Uz nju:

Lagana, citljiva..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3240 Re: Šta trenutno čitate?
nije problem stil ili radnja sve je fino... osim one scene na zabavi prije uhićenja tu me smorila knjigazijancer wrote:moje saucescekomi wrote:ja se borim s karamazovima![]()
![]()
prije 2-3 godine sam bila na istom mjestu i cijelo vrijeme me progonio onaj osjećaj kao kad pokušavam rasklopiti usisivač s pogrešne strane
međutim zaista previše stranica za naše vrijeme... ovo se nekad čitalo za 3-4 dana ali sada se zaista uz dužno štovanje prema klasiku nema vremena
ja ovo čitam kao da je izlazilo u nastavcima... poglavlje ili dva dnevno... od prvog aprila čitam do danas pročitano 500+ stranica
-
callmethebreeeze
#3241 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam vise puta hvatao zalet i na brzinu savladam 200-300 stranica, i stanem i onda mi bude ofirno sto pravim pauzu, pa opet krenem i sve tako.komi wrote:nije problem stil ili radnja sve je fino... osim one scene na zabavi prije uhićenja tu me smorila knjigazijancer wrote:moje saucescekomi wrote:ja se borim s karamazovima![]()
![]()
međutim zaista previše stranica za naše vrijeme... ovo se nekad čitalo za 3-4 dana ali sada se zaista uz dužno štovanje prema klasiku nema vremena![]()
ja ovo čitam kao da je izlazilo u nastavcima... poglavlje ili dva dnevno... od prvog aprila čitam do danas pročitano 500+ stranica
- Loulou
#3242 Re: Šta trenutno čitate?
Meni je na polici već godinama...Ravenn wrote:Tlo pod njenim nogama, Rushdie
-
callmethebreeeze
#3243 Re: Šta trenutno čitate?
ja nista od rusdija nisam do kraja mogao procitati, a probao sam djecu ponoci i stihove. sve mi je nekako kao bolivudski film. ali, ipak, kontam da mu moram dati sansu. tlo pod njenim nogama je, ako me sjecanje ne vara, dobilo dosta lose kritike, pa nisam ni pookusavao da citam.Loulou wrote:Meni je na polici već godinama...Ravenn wrote:Tlo pod njenim nogama, RushdieNikako da se nakanim...
- Nadinka
#3244 Re: Šta trenutno čitate?
Ja sam juce razmisljala da uzmem Djecu noci, ali odustala, nisam ni ja toliko odusevljena
- gonič zmajeva
#3245 Re: Šta trenutno čitate?
početak i kraj mogu proči ali ostatak knjige je gomila loše napisanih gluposti.Nadinka wrote:Da li je neko citao:
Naisla sam na dobre kritike pa planirala naci da procitam, kakvo ej vase misljenje?
mislim na otmjenost ježa.
-
katamaran101
#3246 Re: Šta trenutno čitate?
Trenutno čitam "Šta trenutno čitate?" na forumu sarajevo-x.com-a 
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#3247 Re: Šta trenutno čitate?
Trenutno citam

- Soul_Sista
#3248 Re: Šta trenutno čitate?
mogu ti poslati "tlo pod njenim nogama" (na svedskom) postom i ne moras mi je vracaticallmethebreeeze wrote:ja nista od rusdija nisam do kraja mogao procitati, a probao sam djecu ponoci i stihove. sve mi je nekako kao bolivudski film. ali, ipak, kontam da mu moram dati sansu. tlo pod njenim nogama je, ako me sjecanje ne vara, dobilo dosta lose kritike, pa nisam ni pookusavao da citam.Loulou wrote:Meni je na polici već godinama...Ravenn wrote:Tlo pod njenim nogama, RushdieNikako da se nakanim...
-
callmethebreeeze
#3249 Re: Šta trenutno čitate?
nemoj mi nista slati, pogotovo te smarace. ionako imam i previse knjizurina. 
- jedna
#3250 Re: Šta trenutno čitate?
Poljubi djevojke - Paterson. Po knjizi rađen i film sa Morgan Freemanom. Dobra knjiga, a dobar i film. Napeto.
Prije toga Elizabet Berg - Kaži kada. Super zabavno. Opuštajuće
Prije toga Elizabet Berg - Kaži kada. Super zabavno. Opuštajuće