Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3226 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

ja se borim s karamazovima 8) 8) 8)
alibaba_i_30_godina

#3227 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alibaba_i_30_godina »

Nadinka wrote: Nisam ja ni rekla da je ovaj spisak neki imperativ, ja ga gledam na nacin da mi da ideju za citanje, ako sama dosad nisam naisla na neke pisce ili nisam cula za neka djela..cisto, u ovom moru neke beletristike i romana i svega, mislim da nije lose imati neke preporuke, vodice, bas kao sto gledamo po forumima i slicnim sajtovima preporuke i ideje za citanje..
Anyway..zanimaju me vase preporuke za one u mom prethodnom postu nabrojana pisce..
Nisam procitao svu listu jer previse ih ima. Sam sam preletio preko nekih naziva.
Nisam nikad nista citao od Kazuo Ishiguro, vidio sam da su neki forumasi postavljali neke njegove knjige pa cu mozda sad na sajmu jednu.

Koji vrstu knjiga volis da citas? Krimi, romanticne romane, fantastiku ili nesto drugo?
zijancer

#3228 Re: Šta trenutno čitate?

Post by zijancer »

komi wrote:ja se borim s karamazovima 8) 8) 8)
moje saucesce
prije 2-3 godine sam bila na istom mjestu i cijelo vrijeme me progonio onaj osjećaj kao kad pokušavam rasklopiti usisivač s pogrešne strane
pustopoljina

#3229 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pustopoljina »

samo zapocela:
Image

Ljudmila Ulitzkaja
Die Lügen der Frauen
tambura

#3230 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tambura »

Image
zavrsio

i poceo citati

Image
tambura

#3231 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tambura »

Svakako preporucujem svima ko nije pročitao Posljednji Bašeskijin zapis, ja bih ovu knjigu stavio kao lektiru u osnovne škole, čisto da se zna kakav je bio odnos Turske spram nas, a sigurno se nishta nije promjenio ni nakon toliko vremena. Vjerujem da bi se puno manje slavila pobjeda Turske i da bi se puno manje poistovjecivali sa turcima.
Nadinka

#3232 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

NeyDan wrote:
Nadinka wrote: Nisam ja ni rekla da je ovaj spisak neki imperativ, ja ga gledam na nacin da mi da ideju za citanje, ako sama dosad nisam naisla na neke pisce ili nisam cula za neka djela..cisto, u ovom moru neke beletristike i romana i svega, mislim da nije lose imati neke preporuke, vodice, bas kao sto gledamo po forumima i slicnim sajtovima preporuke i ideje za citanje..
Anyway..zanimaju me vase preporuke za one u mom prethodnom postu nabrojana pisce..
Nisam procitao svu listu jer previse ih ima. Sam sam preletio preko nekih naziva.
Nisam nikad nista citao od Kazuo Ishiguro, vidio sam da su neki forumasi postavljali neke njegove knjige pa cu mozda sad na sajmu jednu.

Koji vrstu knjiga volis da citas? Krimi, romanticne romane, fantastiku ili nesto drugo?[/quote

Lista je ogromna :) Malo je cudno sto se cini mi se bazira dosta na istim piscima, tih nekoliko za koje sam bas i pitala, i mozda je vise sa engleskog govornog podrucja.
Ja nisam zanrovski orijentisana, citala sam bas raznoliku literaturu, u fazama, od beletristike, krimi itd..Volim procitati zanimljivu i dobru knjigu, sad bas razmisljam da uzmem po jednu od ovih nabrojanih da vidim kako mi se svidjaju..u zadnje vrijeme sam bila dosta na Murakamiju, PAmuku, Tariq Aliju, Maaloufu, pa sam uzela Rushdie, Saramago, Kundera, Zafon, tako..saram :)
Nadinka

#3233 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

anais_nin wrote:
leki_20 wrote:Hakawatii
odlicna knjiga :thumbup: ja dva puta procitala :D

Hm..kako sma fulala do sad ove komentare,kupila je na proslom sajmu, ali nikako mi se nije dalo procitati je..moracu sad :)
callmethebreeeze

#3234 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

Nadinka wrote:***Kazuo Ishiguro, Ian McEwan, J.M. Coetzee, Mario Vargos Llosa, Ismail Kadare, Amélie Nothomb
Eh tu je neki spisak pisaca koje nisam bas nista citala, a sad razmatram da ponesto kupim i procitam..
Koga ste citali, kakvo je vase misljenje, prijedlog koje djelo da uzmem za pocetak od pojedinih?
ja sam poceo citao mkjuvana :D i moram reci da je enduring love jedan od najljepsih romana koje sam procitao, pogotovo uvod. kutzi je isto sjajan, disgrace preporucujem. od kadarea sam citao knjigu koja se zove april nesto i jako mi se dopao nacin pisanja, ove ostale nisam citao.
Nadinka

#3235 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

callmethebreeeze wrote:
Nadinka wrote:***Kazuo Ishiguro, Ian McEwan, J.M. Coetzee, Mario Vargos Llosa, Ismail Kadare, Amélie Nothomb
Eh tu je neki spisak pisaca koje nisam bas nista citala, a sad razmatram da ponesto kupim i procitam..
Koga ste citali, kakvo je vase misljenje, prijedlog koje djelo da uzmem za pocetak od pojedinih?
ja sam poceo citao mkjuvana :D i moram reci da je enduring love jedan od najljepsih romana koje sam procitao, pogotovo uvod. kutzi je isto sjajan, disgrace preporucujem. od kadarea sam citao knjigu koja se zove april nesto i jako mi se dopao nacin pisanja, ove ostale nisam citao.
Hvala!! Evo cekam kraj radnog vremena i trcim na sajam, nadam se da cu naci nesto od ovih koje si komentarisao!
Luisa

#3236 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Luisa »

Eat Pray Love by Elizabeth Gilbert
Ravenn

#3237 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ravenn »

Tlo pod njenim nogama, Rushdie
Nadinka

#3238 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Ravenn wrote:Tlo pod njenim nogama, Rushdie
Ja sam je progutala :) Sad sam uzela Carobnicu iz Firence, al nesto me nije krenula..
Nadinka

#3239 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Trenutno:
Image

Iz jedne recenzije: Kakve li lakrdije na ovim stranicama!! Koliko crnog humora! Selo postaje karikatura sela, odnos između dva ljudska bića ne može se nazivati odnosom u punom smislu riječi. Ni ljubavi, ni prijateljstva, ni suosjećanja (empatije), tek mržnja, neprijateljstvo i osjećaj moranja, dužnosti kojom se mora ispuniti uloga žene, majke i rodilje, rasplodnog predmeta bez osjećaja kojem želje nisu dozvoljene.

Uz nju:
Image
Lagana, citljiva..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3240 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

zijancer wrote:
moje saucesce
prije 2-3 godine sam bila na istom mjestu i cijelo vrijeme me progonio onaj osjećaj kao kad pokušavam rasklopiti usisivač s pogrešne strane
nije problem stil ili radnja sve je fino... osim one scene na zabavi prije uhićenja tu me smorila knjiga
međutim zaista previše stranica za naše vrijeme... ovo se nekad čitalo za 3-4 dana ali sada se zaista uz dužno štovanje prema klasiku nema vremena :cry:
ja ovo čitam kao da je izlazilo u nastavcima... poglavlje ili dva dnevno... od prvog aprila čitam do danas pročitano 500+ stranica :D
callmethebreeeze

#3241 Re: Šta trenutno čitate?

komi wrote:
zijancer wrote:
moje saucesce
nije problem stil ili radnja sve je fino... osim one scene na zabavi prije uhićenja tu me smorila knjiga
međutim zaista previše stranica za naše vrijeme... ovo se nekad čitalo za 3-4 dana ali sada se zaista uz dužno štovanje prema klasiku nema vremena :cry:
ja ovo čitam kao da je izlazilo u nastavcima... poglavlje ili dva dnevno... od prvog aprila čitam do danas pročitano 500+ stranica :D
ja sam vise puta hvatao zalet i na brzinu savladam 200-300 stranica, i stanem i onda mi bude ofirno sto pravim pauzu, pa opet krenem i sve tako.
:D
Loulou

#3242 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Loulou »

Meni je na polici već godinama... :-? Nikako da se nakanim...
callmethebreeeze

#3243 Re: Šta trenutno čitate?

Loulou wrote:
ja nista od rusdija nisam do kraja mogao procitati, a probao sam djecu ponoci i stihove. sve mi je nekako kao bolivudski film. ali, ipak, kontam da mu moram dati sansu. tlo pod njenim nogama je, ako me sjecanje ne vara, dobilo dosta lose kritike, pa nisam ni pookusavao da citam.
Nadinka

#3244 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Ja sam juce razmisljala da uzmem Djecu noci, ali odustala, nisam ni ja toliko odusevljena
gonič zmajeva

#3245 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

Nadinka wrote:Da li je neko citao:
Image

Image

Naisla sam na dobre kritike pa planirala naci da procitam, kakvo ej vase misljenje?
početak i kraj mogu proči ali ostatak knjige je gomila loše napisanih gluposti.
mislim na otmjenost ježa.
katamaran101

#3246 Re: Šta trenutno čitate?

Post by katamaran101 »

Trenutno čitam "Šta trenutno čitate?" na forumu sarajevo-x.com-a :sax:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#3247 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Admir_1984 »

Trenutno citam

Image
Soul_Sista

#3248 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Soul_Sista »

callmethebreeeze wrote:
Loulou wrote:
ja nista od rusdija nisam do kraja mogao procitati, a probao sam djecu ponoci i stihove. sve mi je nekako kao bolivudski film. ali, ipak, kontam da mu moram dati sansu. tlo pod njenim nogama je, ako me sjecanje ne vara, dobilo dosta lose kritike, pa nisam ni pookusavao da citam.
mogu ti poslati "tlo pod njenim nogama" (na svedskom) postom i ne moras mi je vracati :D pokusala i smorila me ta knjiga na samom pocetku. nisam nista drugo od njega citala.
callmethebreeeze

#3249 Re: Šta trenutno čitate?

nemoj mi nista slati, pogotovo te smarace. ionako imam i previse knjizurina. :D
jedna

#3250 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jedna »

Poljubi djevojke - Paterson. Po knjizi rađen i film sa Morgan Freemanom. Dobra knjiga, a dobar i film. Napeto.
Prije toga Elizabet Berg - Kaži kada. Super zabavno. Opuštajuće
Post Reply