Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
znanje

Post by znanje »

vratnik wrote:Zahvaljujuci horozu mi je sad postalo jasno da je piramida djelo stranih obavjestajnih sluzbi, pa ljudi moji zar vi ne primjecujete da pola ovih piramidasa uopce ne poznaje nas jezik, a velika vecina ne dijeli nas smisao za humor. Meni je ovo sve sumnjivo pravo... Brinem se.
Na žalost, izgleda da itekako imamo razloga za brigu: državna televizija upravo je javila da je neko iz Travnika anonimno najavio održavanje protesta ispred Danske i drugih zapadnih ambasada u srijedu u Sarajevu, a znamo i s kojim povodom. Kad se sjetim koliko B-H talibane (na pr. El-bosniaco, po sopstvenom priznanju) boli što su pokretači peticije za zabranu piramidaške ublehe anonimni...

Travnik-Visoko. Terzić-Čengić. Andriću otpad - nama piramida. Hmm, isto?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
vratnik wrote:Zahvaljujuci horozu mi je sad postalo jasno da je piramida djelo stranih obavjestajnih sluzbi, pa ljudi moji zar vi ne primjecujete da pola ovih piramidasa uopce ne poznaje nas jezik, a velika vecina ne dijeli nas smisao za humor. Meni je ovo sve sumnjivo pravo... Brinem se.
Na ¾alost, izgleda da itekako imamo razloga za brigu: dr¾avna televizija upravo je javila da je neko iz Travnika anonimno najavio odr¾avanje protesta ispred Danske i drugih zapadnih ambasada u srijedu u Sarajevu, a znamo i s kojim povodom. Kad se sjetim koliko B-H talibane (na pr. El-bosniaco, po sopstvenom priznanju) boli ¹to su pokretaèi peticije za zabranu piramida¹ke ublehe anonimni...

Travnik-Visoko. Terziæ-Èengiæ. Andriæu otpad - nama piramida. Hmm, isto?

steta sto se nisi bavio fizikom... kako povezujes stvari.. vjerujem da bi do sada imali peripetum mobile i ujedinjenje svih sila....
Goran_35

Post by Goran_35 »

Prvo mora da savlada experiment sa ciglama i rernom,pa onda da nauci sta je skala ... :D E onda moze uci u osnove fizike,ali pod uslovom da takodje savlada gradivo o poredjenju :oops: naravno u istoj sklali :oops:
ludvig

Post by ludvig »

znanje wrote:
Na žalost, izgleda da itekako imamo razloga za brigu: državna televizija upravo je javila da je neko iz Travnika anonimno najavio održavanje protesta ispred Danske i drugih zapadnih ambasada...
Vidi, kopiraju te talibani :D

Ocito nisu vidjeli rezultate peticije :lol: :lol:
Last edited by ludvig on 07/02/2006 00:07, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

kekec wrote:Goran_35, ludvig i slicni. Pogledajte vase postove. Na sta oni lice. Na djecije prepirke tipa: "Vidi mu frizure" ili "Pogledaj mu usiju". Ni trunke ozbiljnosti, argumentovanosti. Pa vi "branite" nesto "velicanstveno". Vi branite tvrdnju o postojanosti piramida. A ponasate se kao balavci. Nema logike. :-)

S druge strane, da li ste se ikada upitali:
"KAKO JE MOGUCE DA O POSTOJANJU PIRAMIDE, I TO NE JEDNE, NEGO TRI, PET PIRAMIDA, NEMA NIGDJE
NIKAKVOG TRAGA
, NI U PISANIM ARHIVAMA, NI U PREDANJIMA, NI U LEGENDAMA, NIGDJE, NIGDJE."

Zar je moguce da nesto tako ogromno, znacajno, pa i velicanstveno, kao sto je, ne jedna, nego PET piramida,
ostane tako prikriveno i u tajnosti, da niko na ovome svijetu nije nasao neki trag.
Gospodo draga, nije piramida krecana (za one koji ne znaju,kamena piramida visoka nekoliko metara,
u kojoj se palio krecnjak u cilju dobijanja kreca, da je beznacajna, neupadljiva i da niko ne bi obratio paznju na nju.
Piramide su objekti, koji se dizu u cast nekoga velikog, znacajnog, bozanskog i koje se dizu da bi se o njima i znalo i pricalo. :)

Ovo pitanje nije "domaca zadaca", samo je putokaz za vase dalje razmisljanje, zakljucivanje i postupanje. :D
Pa dragi kekec :) to je tako davno bilo i jos potopljeno morem nekih trista godina (to je pretpostavka)

I ne treba da te cudi,jer ne zna se za mnoge stvari iz tako bliske proslosti.Recimo da u Bijeljini nisu bile porusene dzamije,nikada se nebi pronasala nekropola stecaka koji su godinama bili skriveni od ociju u zemlji pored dzamije...
Zapitas li se kako je to moguce i ko je zatrpao?I gdje je bila bogumilska hiza? ;)
kekec

Post by kekec »

Goran_35 wrote:
kekec wrote:Goran_35, ludvig i slicni. Pogledajte vase postove. Na sta oni lice. Na djecije prepirke tipa: "Vidi mu frizure" ili "Pogledaj mu usiju". Ni trunke ozbiljnosti, argumentovanosti. Pa vi "branite" nesto "velicanstveno". Vi branite tvrdnju o postojanosti piramida. A ponasate se kao balavci. Nema logike. :-)

"KAKO JE MOGUCE DA O POSTOJANJU PIRAMIDE, I TO NE JEDNE, NEGO TRI, PET PIRAMIDA, NEMA NIGDJE
NIKAKVOG TRAGA

Zar je moguce da nesto tako ogromno, znacajno, pa i velicanstveno, kao sto je, ne jedna, nego PET piramida,
ostane tako prikriveno i u tajnosti, da niko na ovome svijetu nije nasao neki trag.
Gospodo draga, nije piramida krecana (za one koji ne znaju,kamena piramida visoka nekoliko metara,
u kojoj se palio krecnjak u cilju dobijanja kreca, da je beznacajna, neupadljiva i da niko ne bi obratio paznju na nju.
Piramide su objekti, koji se dizu u cast nekoga velikog, znacajnog, bozanskog i koje se dizu da bi se o njima i znalo i pricalo. :)

Ovo pitanje nije "domaca zadaca", samo je putokaz za vase dalje razmisljanje, zakljucivanje i postupanje. :D
Pa dragi kekec :) to je tako davno bilo i jos potopljeno morem nekih trista godina (to je pretpostavka)

I ne treba da te cudi,jer ne zna se za mnoge stvari iz tako bliske proslosti.Recimo da u Bijeljini nisu bile porusene dzamije,nikada se nebi pronasala nekropola stecaka koji su godinama bili skriveni od ociju u zemlji pored dzamije...
Zapitas li se kako je to moguce i ko je zatrpao?I gdje je bila bogumilska hiza? ;)
Istina, sta djeca znaju sta je 300 kila. Znas li taj vic. :D
O kakvom moru ti pricas, shavizaj se. Znaci napravljena piramida/e, pa ih prekrilo more,
pa se more poslije 300 god povuklo, ostale piramide zatrpane sedimentima morskim... :lol: :lol:
Nekropola stecaka je samo jedno lokalno groblje i ne moze se porediti sa piramidama.
Nekropola ima na stotine, a piramida... :-)
Bogumilska hiza je obicna kuca, najvjerovatnije drvena, koja inace ima svoj vijek trajanja i to,
u ovim odnosima, beznacajan. :)

Bogami si slabo razmisljao. Grijesis jer si/ste sebi postavio/li nerealan cilj, a ne znas kako
do njega doci, te padas u zamke sopstvenog pisanja: :-D
to je tako davno bilo i jos potopljeno morem nekih trista godina (to je pretpostavka)
zoka

Post by zoka »

Kekec jesi ti sondirao nasu piramidu qrca?
Goran_35

Post by Goran_35 »

kekec wrote:
Goran_35 wrote:

NIKAKVOG TRAGA

Istina, sta djeca znaju sta je 300 kila. Znas li taj vic. :D
O kakvom moru ti pricas, shavizaj se. Znaci napravljena piramida/e, pa ih prekrilo more,
pa se more poslije 300 god povuklo, ostale piramide zatrpane sedimentima morskim... :lol: :lol:
Nekropola stecaka je samo jedno lokalno groblje i ne moze se porediti sa piramidama.
Nekropola ima na stotine, a piramida... :-)
Bogumilska hiza je obicna kuca, najvjerovatnije drvena, koja inace ima svoj vijek trajanja i to,
u ovim odnosima, beznacajan. :)

Bogami si slabo razmisljao. Grijesis jer si/ste sebi postavio/li nerealan cilj, a ne znas kako
do njega doci, te padas u zamke sopstvenog pisanja: :-D
to je tako davno bilo i jos potopljeno morem nekih trista godina (to je pretpostavka)
e pa ja ti ne mogu pomoci jer ocito ili ne zelis da shvatis ili ne shvatas? :-)

a i neda mi se presipati iz supljeg u prazno....

ps

Niti sam te pitao sta je hiza niti si mi trebao objasnjavati ,htio sam samo da te dam na razmisljanje pa da pomislis od kuda stecci pod zemljom a jos ni izbliza nisu stari kao piramide. I nisu bili potopljeni morem ;)
Macuser

Post by Macuser »

@Goran35, a i ostali

Naucite vec jednom!

Rastavljeno se pise:

Rijec ne u odricnim oblicima glagola, na primjer: ne znam, ne vjeruju, ne dolazimo, ne pitaj, ne moze; izuzetak su odricni glagoli: necu, nemam, nemoj, nisam.
kekec

Post by kekec »

Goran_35 wrote: Niti sam te pitao sta je hiza niti si mi trebao objasnjavati ,htio sam samo da te dam na razmisljanje pa da pomislis od kuda stecci pod zemljom a jos ni izbliza nisu stari kao piramide. I nisu bili potopljeni morem ;)
Evo dao si me na razmisljanje. :-)
Stecci su masivni, kameni blokovi, sa urezanim likovima, crtezima i sl, a imaju funkciju nadgrobnih spomenika. Tezina im se mjeri u tonama. Ako se nadje na mekanom ili poroznom zemljistu, a koje moze biti izlozeno periodicnim poplavama, vrlo je vjerovatno, da usljed vlastite tezine polako tone u zemlju.
Pogledaj sta vrijeme moze uraditi, a ovi stecci leze na tankom sloju zemlje, ispod je kamen:
Image

Istina volio bih vidjeti sliku tih stecaka u Bijeljini, pa tek onda o njima vise pisati. :o

Inace, stecci su vise karakteristicni za juznije podneblje u odnosu na polozaj Bijeljine,
sto moze znaciti da su ti u Bijeljini manjih dimenzija.
http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/stecci.html
Ali, nije ovo tema o steccima.

Eto ja razmisljao malo, a dokle si ti dosao sa:
NIKAKVOG TRAGA, NI U PISANIM ARHIVAMA, NI U PREDANJIMA, NI U LEGENDAMA, NIGDJE, NIGDJE." ....
:D
znanje

Post by znanje »

Goran_35 wrote:Prvo mora da savlada experiment sa ciglama i rernom,pa onda da nauci sta je skala ... :D E onda moze uci u osnove fizike,ali pod uslovom da takodje savlada gradivo o poredjenju :oops: naravno u istoj sklali :oops:
Što se tiče podmetanja piramidaša o mjerilu na ovoj slici, već sam vas podučio o čemu je tu riječ, no evo ne mrzi me da vam i ponovim (po ko zna koji put doduše, ali eto): Osmanagić tvrdi da je njegova piramida desetak puta veća od Keopsove, otud i obaveza da se bude korektan u uporedbi dvije situacije, one u Gazi i one u Visokom, sa deset puta manjim mjerilom.

Image
znanje

Post by znanje »

Macuser wrote:@Goran35, a i ostali

Naucite vec jednom!

Rastavljeno se pise:

Rijec ne u odricnim oblicima glagola, na primjer: ne znam, ne vjeruju, ne dolazimo, ne pitaj, ne moze; izuzetak su odricni glagoli: necu, nemam, nemoj, nisam.
Za razliku od naprednijih zemalja, kod nas kad daju državljanstvo novom državljaninu ne testiraju poznavanje službenog jezika. Tako da mislim da ti je uzalud trud, nisu oni došli da od nas šta nauče, nego da nama nameću svoje adete...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
Goran_35 wrote:Prvo mora da savlada experiment sa ciglama i rernom,pa onda da nauci sta je skala ... :D E onda moze uci u osnove fizike,ali pod uslovom da takodje savlada gradivo o poredjenju :oops: naravno u istoj sklali :oops:
©to se tièe podmetanja piramida¹a o mjerilu na ovoj slici, veæ sam vas poduèio o èemu je tu rijeè, no evo ne mrzi me da vam i ponovim (po ko zna koji put dodu¹e, ali eto): Osmanagiæ tvrdi da je njegova piramida desetak puta veæa od Keopsove, otud i obaveza da se bude korektan u uporedbi dvije situacije, one u Gazi i one u Visokom, sa deset puta manjim mjerilom.

Image
grijesis i ti i Semir.
deset puta vece.... po cemu? koji parametar?
jednostavnije pitanje u tom smislu je . napravi duplo vecu kocku.
ako ne kazes ... da li je duplo veca po zapremini, po povrsini ili po duzini stranice... onda ne mozes nista ni praviti.
u prevodu, dok Semir ne kaze jasno na sta je mislio, slike ne vrijede nicemu. osim ako neces istrazivati svaku opciju.
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:
znanje wrote:
Što se tiče podmetanja piramidaša o mjerilu na ovoj slici, već sam vas podučio o čemu je tu riječ, no evo ne mrzi me da vam i ponovim (po ko zna koji put doduše, ali eto): Osmanagić tvrdi da je njegova piramida desetak puta veća od Keopsove, otud i obaveza da se bude korektan u uporedbi dvije situacije, one u Gazi i one u Visokom, sa deset puta manjim mjerilom.

Image
grijesis i ti i Semir.
ako ne kazes ... da li je duplo veca po zapremini, po povrsini ili po duzini stranice... onda ne mozes nista ni praviti.
u prevodu, dok Semir ne kaze jasno na sta je mislio, slike ne vrijede nicemu. osim ako neces istrazivati svaku opciju.
Je li to neki novi biser? Taman kad pomisliš da su ispraznili bisernicu narodne mudosti... kad ono novo objašnjenje iz šešira.
znanje

Post by znanje »

ŠTETOČINA SKRNAVI DREVNE GROBNICE:

Image

ZAUSTAVIMO GA SADA: http://peticija.white.prohosting.com/
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
Sarafcina wrote:
znanje wrote: ©to se tièe podmetanja piramida¹a o mjerilu na ovoj slici, veæ sam vas poduèio o èemu je tu rijeè, no evo ne mrzi me da vam i ponovim (po ko zna koji put dodu¹e, ali eto): Osmanagiæ tvrdi da je njegova piramida desetak puta veæa od Keopsove, otud i obaveza da se bude korektan u uporedbi dvije situacije, one u Gazi i one u Visokom, sa deset puta manjim mjerilom.

Image
grijesis i ti i Semir.
Je li to neki novi biser? Taman kad pomisli¹ da su ispraznili bisernicu narodne mudosti... kad ono novo obja¹njenje iz ¹e¹ira.

fakat si arogantan koliko si tezak. jel to majke ti toliko tesko reci "u pravu si" ?
covjece to je matematika iz osmog osnovne. mogu shvatiti da se covjek zaleti... jbg desi se svima...ali ne mogu shvatiti da se naucnom radniku treba jos i obojiti. jer MORA on biti u pravu.

pa de tita ti pokazi mi dvije kocke, a da je jedna duplo veca od druge.. eto ne mora biti piramida i ne mora biti deset puta veca... de mi nadji kocku i onda nadji duplo vecu od nje, pa ces skontati o cemu pricam.
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:
znanje wrote:
Sarafcina wrote: grijesis i ti i Semir.
Je li to neki novi biser? Taman kad pomisliš da su ispraznili bisernicu narodne mudosti... kad ono novo objašnjenje iz šešira.

fakat si arogantan koliko si tezak. jel to majke ti toliko tesko reci "u pravu si" ?
covjece to je matematika iz osmog osnovne. mogu shvatiti da se covjek zaleti... jbg desi se svima...ali ne mogu shvatiti da se naucnom radniku treba jos i obojiti. jer MORA on biti u pravu.

pa de tita ti pokazi mi dvije kocke, a da je jedna duplo veca od druge.. eto ne mora biti piramida i ne mora biti deset puta veca... de mi nadji kocku i onda nadji duplo vecu od nje, pa ces skontati o cemu pricam.
Žao mi te je ali opet gradiš kule od karata: Osmanagić nikada nije ni u jednoj situaciji dao niti jednu izjavu koja nije kategorična. Tako, kad je pominjao veličinu njegove "piramide" govorio je o visini, koja spada u jednodimenzionalni Euklidov prostor, pa dakle tvoje insinuacije o 2-D i 3-D razmatranjima predstavljaju tvoje mlaćenje prazne slame.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
Sarafcina wrote:
znanje wrote: Je li to neki novi biser? Taman kad pomisli¹ da su ispraznili bisernicu narodne mudosti... kad ono novo obja¹njenje iz ¹e¹ira.

®ao mi te je ali opet gradi¹ kule od karata: Osmanagiæ nikada nije ni u jednoj situaciji dao niti jednu izjavu koja nije kategorièna. Tako, kad je pominjao velièinu njegove "piramide" govorio je o visini, koja spada u jednodimenzionalni Euklidov prostor, pa dakle tvoje insinuacije o 2-D i 3-D razmatranjima predstavljaju tvoje mlaæenje prazne slame.

jasta je :) ... a ti onda mjeris visinu sa slikama razlicite rezolucije
ali iz pticije perspektive :)

a ako visina poraste deset puta... onda sudeci po slikama koje poredis ti smatras da i dimenzija osnovice mora rasti linearno.... mojne me tjerati da ti to provlacim kroz matematiku... mislim da fakat nema potrebe.

jel ti fakat mislis da tu suplju mozes tek tako prodavat?
tones li tones ...
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:
znanje wrote:
Sarafcina wrote:

Žao mi te je ali opet gradiš kule od karata: Osmanagić nikada nije ni u jednoj situaciji dao niti jednu izjavu koja nije kategorična. Tako, kad je pominjao veličinu njegove "piramide" govorio je o visini, koja spada u jednodimenzionalni Euklidov prostor, pa dakle tvoje insinuacije o 2-D i 3-D razmatranjima predstavljaju tvoje mlaćenje prazne slame.

jasta je :) ... a ti onda mjeris visinu sa slikama razlicite rezolucije
ali iz pticije perspektive :)

a ako visina poraste deset puta... onda sudeci po slikama koje poredis ti smatras da i dimenzija osnovice mora rasti linearno.... mojne me tjerati da ti to provlacim kroz matematiku... mislim da fakat nema potrebe.

jel ti fakat mislis da tu suplju mozes tek tako prodavat?
tones li tones ...
Ne može se potonuti dublje od tebe nikako: ako je Osmanagić poistovjetio veličinu s visinom (kao što jeste) onda je nerealno očekivati da i dužina i širina nisu u realnosti porasle takođe za po 10-ak puta (zamisli kako bi to visoka a uska piramida bila da je on pod veličinom mislio samo na visinu!). On tako na pr. u jednom trenutku blaženoga ushićenja kaže "plato (dakle podnožje piramide) dužine od preko 450 m", što je samo tipični primjer izjave bosanskog barona Minhauzena. Dakle, fizikalno govoreći veličinu je uvećao za 1000 puta, ali pošto on nepovezano misli veličinu je u mnogo svojih javnih izjava poistovjetio samo sa 1-D prostorom (k'o i većina neukog svijeta). U tom smislu gornja slika je ispravna jer su mjerila data u odnosu 1:10 kao što po Osmanagiću i treba za linearne dimenzije, i to za sve (širina, dužina na slici, a onda, logično, i visina).

Opet si ful'o. Hajmo dalje... neki novi fol iz šešira?
Fair Life

Post by Fair Life »

znanje wrote:(...)
Opet si ful'o. Hajmo dalje... neki novi fol iz šešira?
Image
Nekad u "kaubojskim" filmovima u gradic dodje nekakva protuha, galamom okupi "gradjane"... popne se na ona svoja zaprezna kola i pocne sa prodajom eliksira... mladosti, plodnosti, protiv uroka... i slicnih tome.

A onda... na vrat na nos bjezi iz grada jer ako ga uhvate... ne gine mu grana pored puta.

Kod nas takvi prodavaci ublehe dodju i ostanu... cak ih mi i pozovemo.

Post by Zadig »

dolje s piramidom!

dolje s visocicom!

dolje s danskom!
Image

uh, cekaj, jesam li ovo fulio temu?
:D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Jesi fulio al'... ostavi.
morse

Post by morse »

ma piramidu je pravio moj rahmetli prapraprapraprapra dedo,
evo i dokaza, mislim nema sumnje.

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

morse wrote:ma piramidu je pravio moj rahmetli prapraprapraprapra dedo,

Image
Vidi se da ti dedo nije baratao internetom kao moj... pa da ti pomognem.

Image
morse

Post by morse »

Fair Life wrote:
morse wrote:ma piramidu je pravio moj rahmetli prapraprapraprapra dedo,

Image
Vidi se da ti dedo nije baratao internetom kao moj... pa da ti pomognem.

Image
e bas ti hvala fair life
haj sto sam prosuo koka kolju po tastaturi nego mi ni slicia od rahmetli praprapraprapra dede ne uspije.
Locked