Nema predavanja.Oni bi najradije da sakriju manjkavosti sistema i njihov nerad.Treba jasno reći i svaki dan po portalima iznositi njhov nerad.Vršiti pritisak na njih kao što su i oni vršili na nas.PeroVelikiZdero wrote:Jos 10 dana da se rjesi nasa situacija.
Onda ce nam ostati ili plati ili ne plati pa onda snosi posljedice od kamata, do krivicnih prijava, gonjanja po sudovima, blokiranja racuna...
Bem im misa
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
DexterTZ
#3226 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- Norm
#3227 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...pitao sam ja i kako sad da popunim ovaj ams obrazac, jer imaju kvadratici za period (dan/mjesec) a traze od mene godisnji izvjestaj...objasnjenje je da napisem samo godinu i da popunim ostalo za tu godinu (tri obrasca za tri godine)...medjutim kada se svede racunica, prihodi od ove vrste poreza na jad i bijedu uopste nece biti veliki koliku su zbrku i paniku napravili...i naravno koliko su svojih zaposlili da ovo sve obrade...velike ribe i dalje plivaju...bosanka hercegovic wrote:Porezna neće da bude fer pa da prizna da Ministarstvo finansija nije blagovrmeno i na adekvatan način uredilo pravilnicima ovu oblast. Zakon u globalu definiše da se na dohodak fizičkih lica plaća porez po stopi od 10%, da su oni imali čvrst propis u rukama, izašli bi oni u ranijim godinama sa ovim pozivom, a ne sad, nabrzaka, pred izbore i nakon što je usvojen ovaj falšavi AMS-1035, koji je samo unio pometnju građanimaun1ted wrote:Jedino sto se moze dobiti na "nepostojanje obrasca" jeste molba da se plati u ratama. To bi trebalo odobriti, ostalo ne.
-
neon-x
#3228 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Dobro ovo Damir radi. Prije svega za sebe i svoju politicki karijeru ali i za freelancere koje predstavlja i mogao bi predstavljati sutra u skupstini. Realno, skupstinska stolica za koju se sprema je puno bolja opcija za njega od nacelnike s proslih izbora. Ako nista dobice prostor da palamudi i da im zagorcava zivot.
-
kiligonzales
#3229 Re: Freelancing
Rekoh ti radim za privatnika, tako da nemam problema koje ti imas. Samo trebamo biti iskreni, ko nema matematiku tesko ce ista raditi regularno tj. po psu.DJ Babo wrote:
sto se tice mene, u pravu si.... da ne mogu zaraditi dovoljno kao obrtnik, radio bih kao fizicko lice po ugovoru o djelu. ali i takav rad nikoga ne amnestira od obaveze placanja poreza.
kad sam se osamostalio, radio sam manjim dijelom kratko vrijeme na crno. kad sam vidio da posao ide, prijavio sam se i u potpunosti usao u legalne okvire.
nama nedostaje odgovornosti. pozivamo se na neplacanje poreza kod drugih, a sami necemo da ga placamo. ti budi prvi i uplacuj porez, pa onda slobodno prozivaj druge sto ne placaju i s punim pravom pokreni socijalni bunt.... ali kod nas su "buntovnici" oni koji ni sami nisu preuzeli odgovornost (ranije taksisti, juce "borci" i evo danas i freelanceri...)
sto se tice zakonskog rjesenja "problema" freelancera, mislim da je dosadasnje zakonsko rjesenje, a koje nisu postovali freelanceri niti ga je provodila poreska uprava, najjednostavnije i najbolje.
freelanceri rade za inostranstvo kao fizicka lica (bez registrovanja djelatnosti), uz potpisan bilo kakav ugovor koji se kod nas tretira kao ugovor o djelu. da ne bude zabune, svi freelanceri sigurno "potpisu" nekakav ugovor prije nego sto im neko da posao iz inostranstva, makar nekim klikom kojim prihvataju nekakve uslove
posto u 99,99% takvih ugovora troskove poreza i doprinosa snosi izvrsilac posla, za uplate koje primaju freelanceri trebaju uplatiti porez od 10%, nakon odbijanja paušalnog iznosa rashoda od 20% (uz dostavljanje prijave poreskoj). cak mislim da je i ovaj iznos rashoda od 20% u nekim slucajevima visok ako se radi o intelektualnom radu gdje prakticno nema nikakvih materijalnih troskova, ali ostaju troskovi struje, grijanja, itd. itd., svega sto se moze smatrati utrosenim u prilog izvsenog rada. u svakom slucaju mora postojati odbitak na ime rashoda i 20% je sasvim ok. ako su troskovi (znatno) veci, onda i tu postoji rjesenje, osnovati obrt ili doo, sto onda uozbiljuje posao i donosi prava i socijalnu sigurnost u vidu penzionog i zdravstvenog
mislim da je ovakvo rjesenje SASVIM HUMANO i prema onima koji zaradjuju male iznose, jer ce na njih platiti srazmjerno manje poreza. ako je nekome za mjesec dana ostalo cistih 500 KM zarade, posteno je da plati 50 KM poreza, isto kao sto i neko ko zaradi 10000 KM mora platiti 1000 KM poreza. samo sto smo mi naucili da ne dajemo drzavi (odnosno zajednici), uz razne izgovore
jedina problematicna stavka je taj doprinos za zdravstveno, ali kao sto su ljudi na drugoj temi objasnili, to je stavljeno da se pojacaju fondovi zdravstvenog osiguranja i destimulise zloupotreba ugovora o djelu, i to kaci svakog ko potpise ugovor o djelu ovdje ili u inostranstvu. u svakom slucaju bi najpostenije bilo da se to ne placa ako se vec ne ostvaruje pravo na zdravstveno.
summa sumarum, dosadanje rjesenje je sasvim OK, jer je opterecenje za fizicko lice koje zaradjuje iz inostranstva zaista malo, daleko manje nego za obrtnika ili doo
problem je sto su ljudi navikli da rade na crno ili u toj nekoj sivoj zoni, jer zivimo u takvoj drzavi.
necu da ulazim u pricu o tome gdje odlaze te pare. zivimo u vrlo korumpiranom drustvu, ali smo ga sami napravili takvim. treba poci prvo od sebe, i onda cista obraza izaci na ulicu i najebati se majke lopovima u odijelima
sto se tice buducnosti, daj Boze da ovo predlozeno rjesenje sa progresivnim poreznim stopama donese hajra ikome
njime se destimulisu najsposobniji ljudi u drzavi, a to su ljudi koji zaposljavaju druge.
sto vise zaradjujes, drzava ti progresivno sve vise uzima, odnosno uzima ti vise nego onima manje sposobnim.
cilj poreske politike treba biti da najvise podstice one koji najvise donose privredi i zajednici, a to su ljudi koji imaju firme i zaposljavaju druge. kod nas je poreska politika na zalost, prvo, sredstvo za punjenje budzeta i, drugo, sredstvo za kupovinu socijalnog mira
Bogme i taksisti i borci imaju vise kredibiliteta, pa i freelanceri nego neki koji se kod nas pozivaju na zakon i politicari su sa privatnim firmama.
Na krivo je nasadjeno drustvo koje siromaha krivi kad ukrade, a ne krivi nekoga bogatuna.
Ko na upworku, odesku ili nekom od servisa potpise ikakav ugovor?
Po meni je sramotno nekome ko godisnje zaradi 5000-7000 preko neta uzeti 10% dobiti, ako su mu je to jedini izvor zarade. Znam da zivim u BiH i da sit gladnog ne vidi, ali to je bespotrebno deranje koze populaciji koja ne zivi nego prezivljava.
Ne kontas ti da neki nebi nikako radili da nema rada na crno, kako bi zivjeli da sve cekaju da im bude po PS. Drzava ce im dati socijalu? Da ce im kurac. Mi pricamo kao da je u BiH nezaposlenost 2,5% pa su takva rijesenja pravedna. Nek posalju poresku i zapecate objekat kakvom stranackom guzonji koji ima stotine hiljada duga vode prema drzavi. Sto ja kazem lako je na sirotinji kurac ostriti, udari onog ko vec ima.
Citav zivot kuburim sa privatnicima, znam sve kakvih ima, ali kod nas drzava nije tu da pomogne istom kad posrne, vec da mu na startu prebije noge, pa ako ustane ustane. Na kraju se sve to odbija preko ledja radnika, pa i poslodavaca.
-
nekome
#3230 Re: Porez na dohodak na freelancing?
....
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:50, edited 1 time in total.
- victom
#3231 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Isović me podsjeća na Ratka kad je bila afera Ebay. Samo papagajiše neistine koje su mu šefovi napisali na papir, a mediji smotani da pitaju prava pitanja.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:12, edited 2 times in total.
-
nekome
#3232 Re: Porez na dohodak na freelancing?
....
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:50, edited 1 time in total.
-
glockov kolac
#3233 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bekto duguje 10 miliona poreza
E moj Šerife
-
bosanka hercegovic
#3234 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ovdje je najveći problem retoraktivnost...DexterTZ wrote:Nema predavanja.Oni bi najradije da sakriju manjkavosti sistema i njihov nerad.Treba jasno reći i svaki dan po portalima iznositi njhov nerad.Vršiti pritisak na njih kao što su i oni vršili na nas.PeroVelikiZdero wrote:Jos 10 dana da se rjesi nasa situacija.
Onda ce nam ostati ili plati ili ne plati pa onda snosi posljedice od kamata, do krivicnih prijava, gonjanja po sudovima, blokiranja racuna...
Bem im misa
da je porezna ranije izasla u javnost šta i kako sa ovom vrstom oporezivanja,
sigurna sam da bi 99% omladine otkidalo od ino primitka i plaćalo porez...
a sad se poreza nagomilalo,
ljudi potrošili crkavicu i sve se pretvorilo u egzistencijalni problem velike većine mladih,
koji se tipkajući danonoćno po tastaturi bore protiv neimaštine, nezaposlensoti, neredovnih plaća svoijih roditelja,
mizernih penzija svojih baka i deka, bore se da svima pomognu da se prezivi, bore se da ostanu u svojoj domovini,
na svome pragu gdje su prvi put proplakali i nebo ugledali...
porezna sigurno nije razmišljala na ovakav socijalno-patriotski način kad je svojim retroaktinim pozivom udarila na najmladju,
ali i najintegentniju skupinu na kojoj BH dražava mora i treba da ostane...
jer džaba sve ako nema podmlatka..džaba i novci i porezi..i zemlja i resursi i sve...
Last edited by bosanka hercegovic on 03/08/2018 18:11, edited 1 time in total.
- ferratilis
#3235 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Citam pravilnik Unicredit banke, i jedino sam nasao da podatke moraju dijeliti sa amerckom IRS, nigdje nije navedena nasa zemlja

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3236 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ne duguje on samo porezglockov kolac wrote:Bekto duguje 10 miliona porezaE moj Šerife
duzan je on i bogu i narodu...
-
bosanka hercegovic
#3237 Re: Porez na dohodak na freelancing?
.
Last edited by bosanka hercegovic on 03/08/2018 18:19, edited 1 time in total.
-
bosanka hercegovic
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3239 Re: Porez na dohodak na freelancing?
nebosanka hercegovic wrote:
Šta? Ni zekjat ne daje?
mene više to nervira, jer ne smiju ući u Bektu i pitati za porez, Gras, i milion drugih drzavnih i privatnih firmi, plate u kovertama u 90% firmi u FBiH itd
ali će zato pokazati zube frilenserima
smiju li zatvoriti TT auto u lukavici (prijašnji Tea T koji je dužan preko 100k carine) i koliko je takvih, zavale jednu firmu, na temelju iste otvore novu i opet
smiju li efendiji dati fiskalnu kasu
kad to sve učine, ja sam za sve
kad bude jednako svima
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3240 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ma. bolan čim frilenseri uplate porez počinje pravna država i sve će da se uredimk ultra wrote:nebosanka hercegovic wrote:
Šta? Ni zekjat ne daje?
mene više to nervira, jer ne smiju ući u Bektu i pitati za porez, Gras, i milion drugih drzavnih i privatnih firmi, plate u kovertama u 90% firmi u FBiH itd
smiju li zatvoriti TT auto u lukavici (prijašnji Tea T koji je dužan preko 100k carine) i koliko je takvih, zavale jednu firmu, na temelju iste otvore novu i opet![]()
kad bude jednako svima
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3241 Re: Porez na dohodak na freelancing?
kakav dokaz? potvrda od doktora da te neće liječiti dok ne uplatiš ostatak?nekome wrote:
Imaš li dokaz (da se nema pravo na to iako se uplaćuje po ug. o djelu, da je vid poreza a ne osiguranje)?
ovo ti govorim iz ličnog iskustva. onaj ko je na ugovoru o djelu, nije osiguranik ZZO-a.
-
nekome
#3242 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vjerujem ja da je to tako. Ali zašto? Po kojim propisima ljudi koji uplaćuju zdr. po ugovoru o djelu nemaju pravno na zdr. osig. Možemo li iskopati zašto je to tako?
-
bosanka hercegovic
#3243 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U Zakonu o doprinosima, cini mi se clan 10a kaze da se isplatilac obustavlja i uplacuje 4% doprinosa za zdravsteno osiguranje na teret OSIGURANIKA...pitanje za 1000 KM....ko je osiguranik, ako zapravo u ovom slucaju nije osiguranik i nema pravo za zdravstveno osiguranje, a uplacuje za zdravstveno osiguranje, iz kog razloga ove sto moraju uplatiti 4% zakonodavac zove osiguranicima(sto ih jednostavno nije nazvao obveznicima, jer prema Zakonu o zdr. osiguranju osiguranik ima pravo na lijecenje)....cini mi se da je neko ovdje podobro dokucio Izetove masuzije....Chmoljo wrote:kakav dokaz? potvrda od doktora da te neće liječiti dok ne uplatiš ostatak?nekome wrote:
Imaš li dokaz (da se nema pravo na to iako se uplaćuje po ug. o djelu, da je vid poreza a ne osiguranje)?
ovo ti govorim iz ličnog iskustva. onaj ko je na ugovoru o djelu, nije osiguranik ZZO-a.
-
bedakb
#3244 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nista to, samo selektivnomk ultra wrote:nebosanka hercegovic wrote:
Šta? Ni zekjat ne daje?
smiju li zatvoriti TT auto u lukavici (prijašnji Tea T koji je dužan preko 100k carine) i koliko je takvih, zavale jednu firmu, na temelju iste otvore novu i opet![]()
kad bude jednako svima
- Norm
#3245 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Iz banke u kojoj imam racun tvrde i kunu se da nikada nisu zaprimili nikakav zahtjev PU za podatke, te im samim tim nisu ni dali iste cak se iskreno cude (ili dobro glume) kad sam ih upitao za to...Treba postaviti pitanje odkud im i ko im je te podatke dao?ferratilis wrote:Citam pravilnik Unicredit banke, i jedino sam nasao da podatke moraju dijeliti sa amerckom IRS, nigdje nije navedena nasa zemlja![]()
PayPal? Cisto sumnjam...insideri iz banaka? Famelija pozaposljavana stelama?
-
bosanka hercegovic
#3246 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Centralna banka BiH preko nje idu sve transakcijeNorm wrote:Iz banke u kojoj imam racun tvrde i kunu se da nikada nisu zaprimili nikakav zahtjev PU za podatke, te im samim tim nisu ni dali iste cak se iskreno cude (ili dobro glume) kad sam ih upitao za to...Treba postaviti pitanje odkud im i ko im je te podatke dao?ferratilis wrote:Citam pravilnik Unicredit banke, i jedino sam nasao da podatke moraju dijeliti sa amerckom IRS, nigdje nije navedena nasa zemlja![]()
-
Rimes87
#3247 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cisto sumnjam da Centralna banka ima uvid u sve transakcije komercijalnih banaka. Pa nismo u Sj. Koreji. Ili jesmo?bosanka hercegovic wrote:Centralna banka BiH preko nje idu sve transakcijeNorm wrote:Iz banke u kojoj imam racun tvrde i kunu se da nikada nisu zaprimili nikakav zahtjev PU za podatke, te im samim tim nisu ni dali iste cak se iskreno cude (ili dobro glume) kad sam ih upitao za to...Treba postaviti pitanje odkud im i ko im je te podatke dao?ferratilis wrote:Citam pravilnik Unicredit banke, i jedino sam nasao da podatke moraju dijeliti sa amerckom IRS, nigdje nije navedena nasa zemlja![]()
- ferratilis
#3248 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sjecam se dobro da su mi u Unicredit banci rekli da su licni podaci "apsolutno zasticeni". Ponavljam, a p s o l u t n o 
-
she+
#3249 Re: Porez na dohodak na freelancing?
i meni su rekli da me ne kosta nista uvodjenje mobilnog bankarstva
al zato poslije u ugovoru procitah da je cenera ako hocu ukinut
elem, znam da centralna banka ima jedinstveni registar za kredite i za transakcije poslovnih subjekata, za obicne gradjane ne vjerujem da mogu imati
a inace, ovaj iz porezne je u nekom od tih intervjua rekao da su podatke pribavili od obavjestajnih podataka SIPE, no i to smo ustanovili da je suhveli jer su banke njima duzne prijavljivati iznose od 30.000 KM.. mada ne znam, vjerovatno mogu sta god da im djeluje sumnjivo
iako to nista u sustini ne mijenja stvari, mene bas interesuje kako je isla ta cijela procedura izmedju njih
al zato poslije u ugovoru procitah da je cenera ako hocu ukinut
elem, znam da centralna banka ima jedinstveni registar za kredite i za transakcije poslovnih subjekata, za obicne gradjane ne vjerujem da mogu imati
a inace, ovaj iz porezne je u nekom od tih intervjua rekao da su podatke pribavili od obavjestajnih podataka SIPE, no i to smo ustanovili da je suhveli jer su banke njima duzne prijavljivati iznose od 30.000 KM.. mada ne znam, vjerovatno mogu sta god da im djeluje sumnjivo
iako to nista u sustini ne mijenja stvari, mene bas interesuje kako je isla ta cijela procedura izmedju njih
-
DexterTZ
#3250 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Treba istaknuti da je okidač 30 000KM u jednoj transakciji ili više njih npr 10 000 u tri transakcije koje se mogu dovesti u vezu a ne 30 000 KM za tri godine..Zamisli tog teroristu koji svaki mjesec 400-1000KM prebacuje sebi.Pa prije bi umro od gladi nego što bi organizovao napad.To piše ja mislim kod svakog na ugovoru sad ne znam kako je od banke do banke.she+ wrote:i meni su rekli da me ne kosta nista uvodjenje mobilnog bankarstva
al zato poslije u ugovoru procitah da je cenera ako hocu ukinut![]()