foton wrote:
Ja nisam sluga dogme i volim kad mi neko pruzi mogucnost da nesto naucim - opet ako cemo na bosanskom jeziku, kaze se apsolutno ili apsurd, ali kako rekoh, svako moze da pise i cita kako zna ili zeli, samo ce stepen nivoa komunikacije varirati...
Ja nisam naucnik, a volio bih da jesam. Mene ne intersuje taj biolog po imenu i prezimenu, ako ne lazes o njegovim tvrdnjama (a to je uzeto kao pretpostavka za ostatak teksta "na prvu"), onda (ni) on zaista nije reprezentativan primjer naucnika.
I hajde da definisemo dogmu, mozda imamo razlicito shvatanje te rijeci - ima nekoliko znacenja u zavisnosti od konteksta. Dogma, kako je ja vidim u ovoj diskusiji, je nedodirljivi princip na kojem se temelji odredjeno uvjerenje.
Jasno je da su religije dogmaticne, i kako nije realno osporiti tu tezu, ti pokusavas tu osobinu imputirati i nauci. I u nauci postoje osnovna nacela i principi, aksiomi itd, ali za razliku od religije, oni nisu nedodirljivi nego se stalno preispituju i usavrsavaju. Mozda Zemlja nije okrugla, ali dok imamo model koji kaze da jeste i da na osnuvu njega npr. saljemo satelite u orbitu, to je prihvatljiv model. Cim se pojavi bolji model, bice neko ko ce ga i prihvatiti. Postoje i modeli koji na razlicit nacin opisuju isti fenomen. Vrhovni autoritet u nauci ne postoji jer je dovoljan jedan naucnik koji ne priznaje tudji rad da vrhovni autoritet nestane. U vjeri nema vjernika koji ne priznaje Boga (ili ima? nisam o ovome razmislio.)
Nematerijalni dokazi su cesti u matematici ili visedimenzionalnim problemima. Opet dolazimi do diskusije po ovom pitanju mozda zbog razlicitih definicija dokaza. Dokaz je svodjenje hipoteze ili teorije na aksiome. Aksiomi su specificni i pretpostavljeni za odredjeni sistem, a promjenom aksioma se mijenjaju i zakljucci odnosno dokazi. Dokaz u nauci nije apsolutan nego vezan za model koji je opet podlozan promjenama.
Ja postujem religije i religiozne ljude, mnogi meni bliski ljudi vjeruju u Boga i nemam namjeru kao neki forumasi traziti nekonzistentnosti svetih knjiga - mi jednostavno imamo drugacije postavljen sistem shvatanja svijeta i to ce dugo ostati tako. Nauci nije cilj (kako naslov teme mozda nagovjestava) pokopati religiju. Nauci je cilj nauka, na dobrovoljnoj je bazi, ko hoce hoce, ko nece ne mora. Nauka je tezi izbor i teeeeeesko da ce u nasem vijeku biti izbor debele vecine. I nauka i vjera imaju svoju ulogu u drustvu, kad prestane potreba za ulogom, nestace i nesto od toga.
Pa koliko vidim,prvenstveno ti si sluga svog ega,jer iako tvrdiš da si kao spreman da učiš,ti radiš iz zadovoljštine sebi,upravo sve kontra.U suštini,robovanje egu i jeste suština ateizma.U ateizmu nema ništa kreativno,to leži u tome da je pozicija jednog ateiste uvijek na nuli,jer ne dozvoljava niti jednu činjenicu da se razmotri.Tako da je to čak i izašlo iz okvira bilo kakve dogme.Ili je ustvari ateizam jedina dogma.
Jok,ja ne govorim bosanski,ja govorim hercegovački,ja tebe ništa ne razumijem.Valjda ćeš skontati da je riječ stranog porijekla.
Pa ovisi,šta smatraš pod „naučnik“.
Jedan od nas dvojice laže,a vidjećemo ko laže.Evo pa vidi.Skrolaš dole,dogma izvan kršćanstva pa pod prirodne nauke.
https://de.wikipedia.org/wiki/Dogma
A ovdje
https://fr.wikipedia.org/wiki/Dogme je interesantno Sabatier-ovo mišljenje i ujedno moj odgovor na tvoj četvrti pasus.
Ti si neku knjižicu kao kritika religije pročitao, gdje si pokupio tu priču o dogmi,bez dalje da ispitaš i proširiš znanje,drugim riječima,imaš nešto kao kritički stav,koji nije tvoj,nego ispiranje mozga,zato ne dozvoljavaš da tvoja kritika bude kritički osmotrena.Naravno argumentovana kritika.
Ne postoje modeli nego postoje ljudi koji istu stvar različito vide,to si odatle pokupio,to ti jedna od onih izreka,a vrhovni autoritet,odnosno vrhovna istina isto postoji,jer postoji istina i laž,a samo se laž može izmišljati.To ti je takodjer izreka,ili citat,kako hoćeš.
Pa imaš ljudi koji i na osnovu satelita kažu, da se ne vidi da je Zemlja okrugla.Šta ti veliš?
Kad ti prof.složi kečinu iz matematike,al' fakat zaslužio si je

,pa onaj kec u dnevniku,ili šta već,jeli taj kec materijalan ili nematerijalan dokaz?
Je li poštuješ te bliske ljude zato što su religiozni ili to ima neku drugu pozadinu?
Naslov je samo tendeciozan i ništa ne govori.A i u upitnom je obliku.
Šta veliš,nauci je cilj nauka i to na dobrovoljnoj bazi.Izmislio sam novu izreku,po nauci se poznaju junaci.
Ako si iskren,nauka će te i uvesti u vjeru.Nauka otkriva što je već stvoreno i što već egzistira i radi po principu kreativnosti.