Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajlac

#3226 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

Ista situacija je i za jos gore PM2.5 cestice:
Otoka:
Image

Bjelave:
Image

USA Ambasada:
Image

Onda te konkretne mikrograme (ne kojekakve indekse zagadjenja) uporedite za drugim NAJZAGADJENIJIM gradovima na planeti:
Dhaka - PM2.5 jednake vrijednosti kao i Sarajevo Januar 2020-e:
http://aqicn.org/city/bangladesh/dhaka/us-consulate/
(New) Delhi - PM10 jednake vrijednosti kao i Sarajevo Januar 2020-e:
http://aqicn.org/city/delhi/pusa/

Sve vrijednosti, JEDNAKO KAO I U SARAJEVU, u 'ljubicastom', 'smedjem' i 'crnom' za januar...
Hajlac

#3227 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

"Urban PM2.5 levels under the EU Clean Air Policy Package"
https://ec.europa.eu/environment/air/pdf/TSAP_12.pdf

'Taaa ce ovi evropljani, kad smo mi imali tramvaj bla bla kad smo mi imali kanalizaciju bla bla... oni su bla bla :-)
General War

#3228 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by General War »

piupiu wrote: 18/01/2020 16:59
dječak sa šibicama wrote: 18/01/2020 16:55
Alles-Tamam wrote: 18/01/2020 12:56 Za 60 godina se više pomjerile tektonske plate prema naprijed nego društvena svijest žitelja BiH :(
Meni se cini da najvise pametuju nezitelji BiH, odnosno oni sto se ispalili pa sad pametuju kako je "vazda vako bilo"
Što reče jedan ovamo: "Mene je malo utješila ova informacija da je 50ih i 60ih bilo gore. Evo, potpuno sam sada smiren i dišem punim plućima." :lol:
evo...da se podsjetimo

shape of despair

#3229 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shape of despair »

Dajte još ovog klipa iz TLN koji put
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3230 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pitar sa Kariba »

"Naklapanja ovog..." slucajno Profesora Doktora :lol:
Valjda nije bačalor..... pa se njegova ne pika.
BadBoy

#3231 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Treba naprosto zabraniti svu priču koja počinje sa "Prije bilo..." Ta priča apsolutno ničemu ne služi osim da se skrene sa teme. Šta me boli briga kako je čak i prošle godine bilo. Treba gledati kako će biti naredne godine, jer i ova je već sada propala i ništa se ne može uraditi po ovom pitanju.

Taman i da je 109751 puta gore bilo tih famoznih 60tih, 70tih, 80tih, kakve to veze ima ako se mi TRENUTNO I SADA TRUJEMO.

Majke mi ovaj narod je tačno stao i ostao u 19. februaru 1984. godine.
Hajlac

#3232 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

BadBoy wrote: 18/01/2020 18:27 Treba naprosto zabraniti svu priču koja počinje sa "Prije bilo..." Ta priča apsolutno ničemu ne služi osim da se skrene sa teme. Šta me boli briga kako je čak i prošle godine bilo. Treba gledati kako će biti naredne godine, jer i ova je već sada propala i ništa se ne može uraditi po ovom pitanju.

Taman i da je 109751 puta gore bilo tih famoznih 60tih, 70tih, 80tih, kakve to veze ima ako se mi TRENUTNO I SADA TRUJEMO.

Jasno je da neki "strucnjaci" minimiziraju trenutno stanje zagadjenja koje je JEDNAKO KATASTROFALNO kao u drugim najzagadjenijim gradovima svijeta pricom o tome kako je "nekad bilo puno gore", i to bez da podastru jasne uporedive podatke koncentracije cestica.
Od ovog Aleksanda Knezevica do Taisovog sina iz Zoljevog "kriznog tima" sa onom gluposcu kako mjerenja u krugu Americke ambasade nisu relevantna jer koji kilometar dalje zracnom linijom postoji cevabdzinica koja "mnogo zagadjuje" :-) :roll:

A hiljade i hiljade privatnih lozista čumura, (mokrih) drva i cega sve ne od Huma pa do Velesica i Kosevskog + brdo saobracaja-starudija na cetiri i vise tockova okruzuje tu lokaciju US ambasade. I ono pod patronatom premijera Zolja smiruje narod supljom kako nisu alarmantna mjerenja od toga svega nabrojanog nego od jedne hebene cevabdzinice :run:
Last edited by Hajlac on 18/01/2020 18:48, edited 3 times in total.
elk

#3233 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by elk »

Utusise sa tln
BadBoy

#3234 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Hajlac wrote: 18/01/2020 18:41
BadBoy wrote: 18/01/2020 18:27 Treba naprosto zabraniti svu priču koja počinje sa "Prije bilo..." Ta priča apsolutno ničemu ne služi osim da se skrene sa teme. Šta me boli briga kako je čak i prošle godine bilo. Treba gledati kako će biti naredne godine, jer i ova je već sada propala i ništa se ne može uraditi po ovom pitanju.

Jasno je da neki "strucnjaci" minimiziraju trenutno stanje zagadjenja koje je JEDNAKO KATASTROFALNO kao u drugim najzagadjenijim gradovima svijeta pricom o tome kako je "nekad bilo puno gore", i to bez da podastru jasne uporedive podatke koncentracije cestica.
Razumijem ja to. Ali i dalje ne kontam kako to iko sa IQ-om većim od sobne temperature može uzeti kao "olakšavajuću okolnost". Šta kao, prije je bilo gore sad odjednom nije više zagađen zrak. WTF.

Ponavljam se, ali i da sutra izađu sa najtačnijim podacima kakvo je zagađenje bilo prije 20,30,40 i više godina, to ništa apsolutno ništa ne mijenja današnju situaciju. Treba pričati o narednim 1, 3, 5, 10 godina. Kako ćemo i na koji način minimizirati naš doprinos ovom zagađenju. Bez sci-fi teorija kupovine ventilatora, uređaja koji mogu pročistiti stadion ili smišljanje šala i šprdancija.
Hajlac

#3235 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

BadBoy wrote: 18/01/2020 18:46 Razumijem ja to. Ali i dalje ne kontam kako to iko sa IQ-om većim od sobne temperature može uzeti kao "olakšavajuću okolnost". Šta kao, prije je bilo gore sad odjednom nije više zagađen zrak. WTF.

Ponavljam se, ali i da sutra izađu sa najtačnijim podacima kakvo je zagađenje bilo prije 20,30,40 i više godina, to ništa apsolutno ništa ne mijenja današnju situaciju. Treba pričati o narednim 1, 3, 5, 10 godina. Kako ćemo i na koji način minimizirati naš doprinos ovom zagađenju. Bez sci-fi teorija kupovine ventilatora, uređaja koji mogu pročistiti stadion ili smišljanje šala i šprdancija.
Ma u pitanju je zapravo ona debilna logika - kad nam nista nije bilo '60-ih, 'ta nece ni danas :roll:

Primitivizam kakav samo Balkanci mogu iskonstruisati.

A usput ovi "strucnjaci" doajeni vole zabiberiti isto tako balkanskom debilnom pricom - 'ta stranci znaju, ne znaju oni to mjerit racunat nije to 'u nas' tako strasno kao u Indiji Bangladesu bla bla.

Fuj mentalitet izmisljanjem stotinu opravdanja za sto kolektivnu sto individualnu ODGOVORNOST za trovanje sugradjana i povrh svega NEZNANJE i nemanje svijesti o opasnosti ovolikog zagadjenja po ljudsko tijelo, a i po um jer dokazano ziva i olovo uticu na sposobnost razmisljanja, hormonalne zlijezde itd.

Btw, upravo iz ekoloskih razloga ne posjedujem auto i citav zivot svakodnevno iskljucivo bicikl koristim kao prevozno sredstvo, cak i zimi.
I najveci je paradoks da vise mene truju nesavjesni "sugradjani"(da ne lanem sta su zapravo...) nego one koji su bilo pjesaci bilo putuju autom(s smisljeno uklonjenim katalizatorom) a zato sto taj jelte ekoloski biciklist puno vise zraka unosi u pluca zbog povecane fizicke aktivnosti. :roll:
kox

#3236 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by kox »

Meni lično je krajnji primitivizam nazivanje profesora doktora Kneževića, Martina i Plamenka Taisa 'stručnjacima', vjerovatno na forumu imamo bolje.
I još njihovu priču karakterisati neprofesionalnim brbljanjem, naglabanjem i sl.
Možda su u pravu, možda nisu ali argument na nivou 'vidi mu glave' meni ne pije vode. Inače, u moru napisanog i izgovorenog u medijima u zadnje vrijeme na temu zagađenja zraka meni intervju Martina Taisa u kome čovjek lijepo objašnjava uzroke i načine borbe protiv istog ima najviše smisla.
zigzag

#3237 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Ali kakva je svrha seciranje čestica zagađenog zraka kad se zna šta je uzrok.

I prije par dana čujem ovo: Najveći bh trgovac peletom i raznim naftnim derivatima se grije na ugalj.
Kaže ništa ne zagrije kao ugalj. A sigurno je da se tu gleda i cijena.
Filadendron96

#3238 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Filadendron96 »

Želio bih da osobi koja je pokrenula ovu temu čestitam i jako mi je drago što sam je pronašao na ovom forumu. Može li mi neko stručno i realno objasniti koliku zaštitu mi može pružiti ova maska koja je na sniženju u OBI-ju i da li se isplati kupovati:
Image
Hajlac

#3239 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

Filadendron96 wrote: 19/01/2020 01:14 Želio bih da osobi koja je pokrenula ovu temu čestitam i jako mi je drago što sam je pronašao na ovom forumu. Može li mi neko stručno i realno objasniti koliku zaštitu mi može pružiti ova maska koja je na sniženju u OBI-ju i da li se isplati kupovati:
Image
Moze pruziti solidnu, ALI pod uslovom da prijanja uz lice kruzno po rubovima uz prilagodjavanje oblika one metalne plocice obliku tj. konturi nosa + pod uslovom da se ne koristi dugo tj. puno puta. Takve maske su po specifikacijama doslovno klix tj. proizvodjaci ne preporucuju ponovno koristenje, bilo da je koristena sat vremena ili 12 sati, prvenstveno zbog brzog ponistavanja antibakterijskih i antivirusnih svojstvara FFP2 i FFP3 maski.

Ali za ovu nasu situaciju gdje je bitna filtracija smoga, moze se nekoliko dana koristiti (max do 10) - dok ne pocne trajno smrditi na dim i ne promijeni boju iz bijele ka sivoj...
Last edited by Hajlac on 19/01/2020 03:42, edited 1 time in total.
Hajlac

#3240 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

kox wrote: 18/01/2020 20:38 Meni lično je krajnji primitivizam nazivanje profesora doktora Kneževića, Martina i Plamenka Taisa 'stručnjacima', vjerovatno na forumu imamo bolje.
I još njihovu priču karakterisati neprofesionalnim brbljanjem, naglabanjem i sl.
Možda su u pravu, možda nisu ali argument na nivou 'vidi mu glave' meni ne pije vode. Inače, u moru napisanog i izgovorenog u medijima u zadnje vrijeme na temu zagađenja zraka meni intervju Martina Taisa u kome čovjek lijepo objašnjava uzroke i načine borbe protiv istog ima najviše smisla.
Profesor doktor Knezevic ni jedan konkretan podatak o kolicini stetnih cestica nije naveo za usporedbu nekad-i-sad. Sve samo pametovanje u stilu Ma sta ONI(Evropa/Svijet) znaju o tome koje su vrijednosti alarmantne, kritikovanje semantike i pojmova u javnom diskursu itd.
Mislim stvarno, ne govoriti o konkretnim vrijednostima tj. cinjenicama nego ispravljati ljude kako se ne kaze zagadjenje nego zagadjenost :-) :roll:
Nije zagadjenost veca od dozvoljene nego je eto granicna vrijednost zagadjenosti :-) :-)

Sve mu se svelo na - svi oni dizu paniku nepotrebno, ovo nije nista kako je bilo, utvrdjene granicne vrijednosti kolicine cestica kao i indeks zagadjenosti nista ne znace, u javnost kantoni, zavodi i NVO direktno plasiraju podatke sa mjernih stanica umjesto valjda tajnog prosljedjivanja profesorima doktorima da uz jutarnju kaficu 'pretabire' i donesu svoj sud o tome kakvo je stanje :-) (transparentnost NULA), nismo mi ko tamo neki Banglades (jok nikako) itd. 400 mikrograma PM2.5 je 400 mikrograma, i tamo i ovdje.

I vrhunac baljzganja u jeku ovoliko dugotrajnog i uzasno smrdljivog, nagrizajuceg smoga profesor doktor pribjegava demagogiji i spekulacijama izjavom: "njima odgovara stvaranje panike oko zagađenosti kako bi se skrenula pažnja sa drugih stvari, kao što je korupcija"

Mislim WTF, koncentracije PM cestica u Sarajevu JEDNAKE kao u svega nekoliko najzagadjenijih gradova svijeta poput Delhija a strucnjak iz date oblasti vice "drz'te lopova" :roll: Nikad mi ranijih zima nije ovoliko odjeca smrdila na dim nakon vracanja kuci kao zadnjih 10-ak dana!
Image

Martin je, za razliku od profesora doktora, makar (i napokon) konkretno rekao i priznao da je zagadjenje kod nas drasticno vece od onog u evropskim gradovima i da je ALARMANTNO.
Ali i on je podgrijao ovu glupu pricu kako je nekad bilo puno vece zagadjenje onim nemogucim usporedjivanjem SATNIH 400 sa DNEVNIH 3.000 PM10 cestica... kruske i jabuke :roll:

Plamenkov biser o cevabdzinici je sramotan jer je imao za cilj dezavuisanje javnosti od strane prethodne vlade tadasnjeg premijera Zolja(s kojim je bio na konferenciji za javnost) u jeku 'stanja uzbune' pokusajem diskreditovanja KATASTROFALNIH rezultata mjerenja sarajevskog zraka od strane stanice americke amb., dok su za ove mjerne stanice pod 'domacom sapom' plasirane visestruko nize vrijednosti - sve do prosle godine tj. ove nove vlade i uvodjenja reda u tu pricu oko mjernih stanica/instrumenata, njihovog odrzavanja itd.
Vrlo je indikativno da se tek u 2019-oj pocinju poprilicno slagati rezultati mjerenja "domacih" sa americkom stanicom.

Iz licnog stalnog kretanja preko Otoke znam da prethodnih zima stanica na Otoci nije odrazavala stvarno lose stanje na toj lokaciji tj. smrad i koncentraciju dima...

I gradjani treba da vjeruju tim profesorima doktorima ...
Last edited by Hajlac on 19/01/2020 09:51, edited 3 times in total.
Ci-Nick

#3241 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

Sjeba nam vjetar temu ili bukvalno, ode tema niz vjetar. :run:
muha_sa

#3242 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

Ci-Nick wrote: 19/01/2020 08:25 Sjeba nam vjetar temu ili bukvalno, ode tema niz vjetar. :run:
sad ce kuknjava na vjetar :lol:
Ci-Nick

#3243 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

muha_sa wrote: 19/01/2020 08:26
Ci-Nick wrote: 19/01/2020 08:25 Sjeba nam vjetar temu ili bukvalno, ode tema niz vjetar. :run:
sad ce kuknjava na vjetar :lol:
Ne možemo mi bez kuknjave.
Zemlja sa najviše kuknjave i najmanje demonstracija.
avenija

#3244 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avenija »

Kod nas jest puhnuo ali u Sarajvu nije :mrgreen:
Ci-Nick

#3245 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

avenija wrote: 19/01/2020 10:30
Kod nas jest puhnuo ali u Sarajvu nije :mrgreen:
stići će brzo i do Sarajeva, ovo je sjeverac pa ako ide 6 km na sat eto ga i u Sarajevu sa desetak sati zakašnjenja.
neko_sa_strane

#3246 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Kada je neko pomenuo katalizatore u decembru sam vidio oglas zaljepljen na ogradi mosta na Skenderiji u kojem taj neko piše da otkupljuje katalizatore ostavivši broj mobitela.
JanuaryJones

#3247 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JanuaryJones »

neko_sa_strane wrote: 19/01/2020 11:46 Kada je neko pomenuo katalizatore u decembru sam vidio oglas zaljepljen na ogradi mosta na Skenderiji u kojem taj neko piše da otkupljuje katalizatore ostavivši broj mobitela.
Ima takav znak i pored Heco pijace.
BadBoy

#3248 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Hajlac wrote: 19/01/2020 02:31
Sve mu se svelo na - svi oni dizu paniku nepotrebno, ovo nije nista kako je bilo, utvrdjene granicne vrijednosti kolicine cestica kao i indeks zagadjenosti nista ne znace, u javnost kantoni, zavodi i NVO direktno plasiraju podatke sa mjernih stanica umjesto valjda tajnog prosljedjivanja profesorima doktorima da uz jutarnju kaficu 'pretabire' i donesu svoj sud o tome kakvo je stanje :-) (transparentnost NULA), nismo mi ko tamo neki Banglades (jok nikako) itd. 400 mikrograma PM2.5 je 400 mikrograma, i tamo i ovdje.
Iskreno, ista je situacija i sa Energetskom zajednicom. Mi smo potpisali taj nesretni ugovor, preuzeli te obaveze i sad kad god nam ljudi kažu da smo debili i da neispunjavamo svoje obaveze naša glavna odbrana je "Ali vi nemate prave podatke", "Šta priča Janez", "Evropa je kurva oni hoće da nam prodaju skuplju struju itd."

Na tematskoj sjednici o stanju u energetskom sektoru svi su se fokusirali samo na to kako je Kopač zaboga imao pogrešne podatke o BiH. A šta mislite odakle mu ti podaci? Nije ih on usnio prije sjednice. A kad kreneš skupljati podatke u BiH, skontaš da, ili nema podataka, ili su isti skupljeni bez ikakvog reda i metodologije.

Sveopća katastrofa i jad.
probook

#3249 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by probook »

Negdje procitah kao nije cumur najveci problem i prije se lozio. E pa evo vam jedan primjer iz Hercegovine gdje skoro i nemamo problema sa zrakom:

Negdje u 10. ili 11. mjesecu uvece (nema vjetra nikako) dolazim u jedno naselje gdje ima nekih 40 kuca mislim. Izlazim iz auta, smrdi nesto ko djavo. Ulazim u kucu, sjedam i pitam ove ljude sta ovo vani ovako smrdi, kazu oni "suti, ovde 2 kuce loze cumur, kad naloze a nema vjetra ne moze se disati niti prozora otvoriti od smrada".

E sad zamislite u Sarajevu gdje nema vjetra i strujanja zraka kad hiljade i hiljade ljudi naloze cumur :run:
nekome

#3250 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nekome »

TZ ~100, ZE ~80, SA ~200
Post Reply