nema više zajzezanja
Sirija vol. 2
- KUZNETSOV
#3226 Re: Sirija vol. 2
nema više zajzezanja
- madner
#3227 Re: Sirija vol. 2
Napokon pravi ciljevi za Tomahawke. 
- Kikibombona
#3228 Re: Sirija vol. 2
Veoma zanimljiv intervju sa komadantom Jabhat al-AkradOpetja033 wrote:
Lupetas gluposti po obicaju.
FSA arapske grupe: 7000 boraca
Al Sanadid: 9000 boraca
Al Sanadid su sada dio Sirijske Arapske Koalicije (arapski dio SDF-a ) i pod komandom su FSA.
FSA Jabhat al Akrad (Kurdi ali pod komandom FSA): 7-8000 boraca.
Pa ti sada sam izracunaj.
https://rojavareport.wordpress.com/2014 ... commander/
Pod cijom je kontrolom Al Sanadid?
Oni su pod kontrolom vodstva plemena Shammar koje u Rojavi fenomenalno kotira. Njihove vodje su na rukovodecim pozicijama. Te koalicije su savez jedinica, niko tu nije pod komandom nekoga...
-
Kaligula I
#3229 Re: Sirija vol. 2
'Israel won't down a Russian warplane if it enters its air space'_BataZiv_0809 wrote:Meni je jako indikativno da Izrael otvara zracni prostor za ruske avioneKaligula I wrote:
...mislim da jeste...ja čak mislim da je dogovor negdje pri kraju...ovi veliki pregovaraju o finesama...
http://www.jpost.com/Middle-East/Israel ... ace-435493
...evo, to je to...sve je vise i vise onih koji Rusima nude ruku suradnje u borbi protiv ISIL-a samo je Erdo nesto 'antiprotivan'...ali ja ga razumijem, covjek ima jake razloge
...naravno sve u ime snova o neoosmanlijskom carstvu u kojima Erdo sebe vidi kao repliku Sulejmana Veličanstvenog...o haremu i vinu necemo...
- tututuuuu
#3230 Re: Sirija vol. 2
Komentar na Youtubu:KUZNETSOV wrote:
nema više zajzezanja
Sergey P. prije 7 sati
Nice! the Kurds need some of these too...
I bas tako... Najelegantnije za Ruse a ujedno najgore za Brkicu Popušlića je samo Kurde naoruzavat.
- tututuuuu
#3231 Re: Sirija vol. 2
Taj Erdogan je bas odvratan tip. Evo ovo sad pravdanje kako eto nisu znali da je ruski avion u pitanju pa ga kao ne bi rusili dovoljno govori kako tip nema kicme (ima zato brčićeKaligula I wrote:'Israel won't down a Russian warplane if it enters its air space'_BataZiv_0809 wrote:Meni je jako indikativno da Izrael otvara zracni prostor za ruske avioneKaligula I wrote:
...mislim da jeste...ja čak mislim da je dogovor negdje pri kraju...ovi veliki pregovaraju o finesama...
...evo, to je to...sve je vise i vise onih koji Rusima nude ruku suradnje u borbi protiv ISIL-a samo je Erdo nesto 'antiprotivan'...ali ja ga razumijem, covjek ima jake razloge...Turska je glavni logisticar ISIL-u, jer sve ide preko nje, a ponajvise ljudstvo-borci...i bivsi ISIL-ovci to potvrđuju...doduse Turci zauzvrat dobiju pojeftinu naftu...
...naravno sve u ime snova o neoosmanlijskom carstvu u kojima Erdo sebe vidi kao repliku Sulejmana Veličanstvenog...o haremu i vinu necemo...
- KUZNETSOV
#3232 Re: Sirija vol. 2
S-400 Rusi tesko da ce nekome i prodati kamol' da Kurde djaba naoruzavaju, takodje treba bog te pito koliko vremena za nekog čobanina kurda da nauci koristiti nesto ovakvo sofisticirano...tututuuuu wrote:Komentar na Youtubu:KUZNETSOV wrote:
nema više zajzezanja
Sergey P. prije 7 sati
Nice! the Kurds need some of these too...![]()
I bas tako... Najelegantnije za Ruse a ujedno najgore za Brkicu Popušlića je samo Kurde naoruzavat.
- KUZNETSOV
#3233 Re: Sirija vol. 2
spreman je S-400 i za tomahawke, no problemmadner wrote:Napokon pravi ciljevi za Tomahawke.
- Opetja033
#3234 Re: Sirija vol. 2
Sirijsku Arapsku Koaliciju su prvobitno formirale jedinice FSA i pripadnici lokalnih plemena (njih sam zaboravio spomenuti u proslom komentaru) na novooslobodjenim teritorijama.Kikibombona wrote:Veoma zanimljiv intervju sa komadantom Jabhat al-AkradOpetja033 wrote:
Lupetas gluposti po obicaju.
FSA arapske grupe: 7000 boraca
Al Sanadid: 9000 boraca
Al Sanadid su sada dio Sirijske Arapske Koalicije (arapski dio SDF-a ) i pod komandom su FSA.
FSA Jabhat al Akrad (Kurdi ali pod komandom FSA): 7-8000 boraca.
Pa ti sada sam izracunaj.
https://rojavareport.wordpress.com/2014 ... commander/
Pod cijom je kontrolom Al Sanadid?![]()
Oni su pod kontrolom vodstva plemena Shammar koje u Rojavi fenomenalno kotira. Njihove vodje su na rukovodecim pozicijama. Te koalicije su savez jedinica, niko tu nije pod komandom nekoga...
Glavnu rijec su vodile FSA jedinice. Al Sanadid se naknadno prikljucio. Ne znam da se ista promijenilo u medjuvremenu.
Inace pleme Shammar ima dugu tradiciju ratovanja sa selefijama/vehabijama. Ratuju hamam dva stoljeca. Vodje plemena je bila kraljevska porodica Ar Rashid a prijestolnica Rijad. Shammarska drzava je bila najjaca arapska drzava sve dok pocetkom proslog stoljeca Saudi nisu zauzeli Rijad i protjerali porodicu Ar Rashid i unistili drzavu plemena Shamar. Jedno od rijetkih plemena koje i dan danas fanaticno gleda na krvne veze.
-
Kaligula I
#3235 Re: Sirija vol. 2
http://www.forbes.com/sites/dougbandow/ ... e-as-ally/
http://www.kurir.rs/planeta/rusi-raznel ... ak-2035007
...preselio i on na ahiret...brigadnog generala Rašida Bakdaša stigla ga kazna u istim opancima...
http://www.kurir.rs/planeta/rusi-raznel ... ak-2035007
...preselio i on na ahiret...brigadnog generala Rašida Bakdaša stigla ga kazna u istim opancima...
Last edited by Kaligula I on 27/11/2015 02:52, edited 1 time in total.
-
Kaligula I
#3236 Re: Sirija vol. 2
tututuuuu wrote:
(ima zato brčiće)
...Erdo je covjek bez stava, a covjek bez stava vrijedi onoliko koliko i novcanica bez zlatne niti...
...sto je covjek bez brkova?...
-
Seawolf
#3237 Re: Sirija vol. 2
Po treći put pišem na ovoj temi: Ovo na snimku nisu dijelovi sistema S-400, nego sistema S-300P.KUZNETSOV wrote:
nema više zajzezanja
Na snimku, na 0:01 sekundi je prikazan 36D6 (NATO kodni naziv: TIN SHIELD) osmatrački radar sistema S-300P. Na 0:16 sekundi je prikazan transporter-lanser 5P85S, također sistema S-300P.
Kada negdje vidite ovaj mobilni osmatrački radar:

i ovo transportersko-lansirno vozilo sa projektilima:

e, tek onda ste vidjeli komponente sistema S-400.
Do tada, nemojte pričati o oružju, koje ne znate ni prepoznati.
- tututuuuu
#3239 Re: Sirija vol. 2
ma to je jasno... ali nije S400 jedino oruzje na svijetu kojim se Kurdi mogu naoruzavati, pa tako mislim da ni ovaj komentator nije mislio doslovno, vec pravac u kojem bi Rusija sad trebala ici.KUZNETSOV wrote:S-400 Rusi tesko da ce nekome i prodati kamol' da Kurde djaba naoruzavaju, takodje treba bog te pito koliko vremena za nekog čobanina kurda da nauci koristiti nesto ovakvo sofisticirano...tututuuuu wrote:Komentar na Youtubu:KUZNETSOV wrote:
nema više zajzezanja
Sergey P. prije 7 sati
Nice! the Kurds need some of these too...![]()
- ioannes
#3240 Re: Sirija vol. 2
Nema to veze sa protekcijom.Grean wrote:Ima on u vlasti sunita i druza ali pogledaj strukturu na primjer vazduhoplovstva, sve sami manjinski Alaviti a pjesadija sunitska. Situacija kao sa JNA s tim da je tu makar bio vecinski narod u pitanju. Meni tu smrdi na protekciju.Arteta wrote: U Basharovoj vlasti imas i sunita i alawita i sijita i krscana i druza.
Da li ti je palo na pamet da Sirijci ne zele sunitski islamsku drzavu nego sekularnu gdje ce sve religije biti sto ravnopravnije?
Alawitska vojna tradicija u Siriji ima drugi razlog,ona je utvrđena još prije hafeza al assada gdje su alawiti bili marginalizirani . Alawitski puk je bio masovno siromasan i jedina nada na "besplatnu" Školu i veću edukaciju je bio put kroz vojnu karijeru, tada su alawiti mahom pravili karijere u vojsci i pogotovo zrakoplovstvu i sve da su htjeli vecina se nije imala od cega platiti da se rijesi vojne sluzbe
- Mlohavi
#3241 Re: Sirija vol. 2
Sjever Alepa, samoubilacki napad na 13. diviziju. Po reakciji ovih iza kamere da se zakljuciti da je ovaj idiot stigao do mete.
Last edited by Mlohavi on 27/11/2015 07:46, edited 1 time in total.
- salik79
#3242 Re: Sirija vol. 2
Ti, ili si glup, ili namjerno izvrces moje rijeci, jer nepismen nisi. De ponovo procitaj, pa mi citiraj gdje sam to ja rekao da sam bio, ili bilo ko od pomenutih, u Iranu na obuci?!! Tebe, i da su ikog slali u Iran na obuku, a nisu, ne bi mogli - jer je ocito iz tvog upisa da si u ratu Bosnu na vijestima vidjo, a pitanje je da li si i rodjen bio. Jer, kako objasniti da na moj upis o vojnoj obuci, ustrojavanju sigurnosno-obavjestajne sluzbe, ti povezes da je neko u ratu u Iran isao?! Jedino ako rata i Bosne ocima tada vidio nisi. Dalje, u tom kontekstu spominjes Hizbullah i Palestinu?! Hajde sto nisi upucen u ratna desavanja u Bosni, o Teherijanovom nevjerovatnom angazmanu, o vrhunskim instruktorima-borcima iz Irana i Libana (Hizbullah) i njihovom angazmanu na teritoriji BiH, u odbrani BiH, nego si totalni laik po pitanju aktuelnih svjetskih vojno politickih zbivanja. Kako, inace, objasniti tvoje povezivanje Hizbullaha i PalestineGeneral War wrote:Sta ti je cinjenica, to sto kazes da si bio na obuci u iranu i da nije bilo vjerske indoktrinacije, sto mene ne poslasesalik79 wrote:iznio sam cinjenice, bujrum demantuj!salik79 wrote: Ne, neko drugi je to povezao, a svi znamo ko, iako je i laiku jasno da to veze s vezom nema. Istina je da su ti, koji su Iran za terorizam optuzivali, upravo oni koji nam glavosjece (a sa njima spijune, otprilike kao i kod Isisa) u Bosnu upumpase '93., kada ni vrabac nije mogao uci neprimjecen, u cilju bacanja ljage na casnu ulogu ARBiH, u odbrani domovine...Jedan bradonja kolje i glave reda u sanduk, a drugi ga snima. Pogodi za koju obavjestajnu sluzbu radi snimatelj!? Da ti pomognem - za dva dana BBC pusta snimak u eter...
Istina je da nam je Iran organizovao i obavjestajno-sigurnosni aparat, kao sto je istina da su nam pruzili izuzetnu vojnu obuku (moji prijatelji, sve bivsi pripadnici odreda Lasta, mi odgovorno tvrde da bez njihove obuke vrlo brzo bi svi izginuli, jer su isli srcem, a nakon njihove obuke se na prste mogu nabrojati oni koji su poginuli, a nema u kakvim akcijama nisu bili), ali nas nisu oni ucili terorizmu, za to je, ipak, bio neko drugi zaduzen...
Uostalom, navedi mi jedan jedini zlocin koji je u ratu neki Iranac, ili Hizbullahovac, pocinio?!! Samo jedan!? Ako ne znas, navedi mi barem jednu vojnu formaciju, u kojoj su bili, a da je neki ratni zlocin pocinila?! Neces, jer ga nije ni bilo. Obucavali su nas za casnu borbu i tako se i borili, dok su upravo ovi - koji kasnije proganjase Irance - dovukarili bjelosvjetski olos koji je, uglavnom, bio tu da spijunira i cini zlocine. Cast izuzecima...?
Da je cinjenica da Hezbolah nije napravio zlocine...recimo u plaestini?
Da je cinjenica da je oruzje cekalo istovar dok se Alija ne rijesi alispahica,Cengica kako bi ga dobili od amerikanaca..zato sto ga nevole?
Da nije Amerika precutno dozvolila dotur oruzja preko hrvatske iz Irana...inace iran bi vec nekako to poslao drugacije...itd itd
"laste" slale pripadnike na obuku u Iran? To Vikic nije pomenuo...da nisu Seve...ili bas Laste?
Ameri su Aliji, nakon rata, doslovno postavili ultimatum - ili mi, ili Iranci! Nema tu nikakve mudrologije. Iranci su bili svjesni naseg polozaja i nisu postavljali nikakva daljnja pitanja, tj nisu nam htjeli stvarati probleme, te se povukli (uostalom, vec su bili izvrsili svoju duznost po pitanju odbrane BiH).
I da jos jednom ponovim pitanje (citiram samoga sebe) sada kada sam te uputio da su ti instruktori i borci u u ratu djelovali u BiH, u nasim jedinicama:
Uostalom, navedi mi jedan jedini zlocin koji je u ratu neki Iranac, ili Hizbullahovac, pocinio?!! Samo jedan!? Ako ne znas, navedi mi barem jednu vojnu formaciju, u kojoj su bili, a da je neki ratni zlocin pocinila?! Neces, jer ga nije ni bilo. Obucavali su nas za casnu borbu i tako se i borili, dok su upravo ovi - koji kasnije proganjase Irance - dovukarili bjelosvjetski olos koji je, uglavnom, bio tu da spijunira i cini zlocine. Cast izuzecima...
- arzuhal
#3243 Re: Sirija vol. 2
Jel se to i Izarel se uključuje, zajedno s Rusijom i Iranom, u borbu protiv tzv. ID?Kaligula I wrote: 'Israel won't down a Russian warplane if it enters its air space'
...evo, to je to...sve je vise i vise onih koji Rusima nude ruku suradnje u borbi protiv ISIL-a samo je Erdo nesto 'antiprotivan'...ali ja ga razumijem, covjek ima jake razloge...Turska je glavni logisticar ISIL-u, jer sve ide preko nje, a ponajvise ljudstvo-borci...i bivsi ISIL-ovci to potvrđuju...doduse Turci zauzvrat dobiju pojeftinu naftu...
- Kikibombona
#3244 Re: Sirija vol. 2
Ih Salik, trebas saslusati sta kaze druga strana.
Zijad Ljakic tvrdi da bi Srbi jos '93 ostali bez goriva da nije Irana, da su u sustini Srbi imali veliku i konkretnu pomoc a Bosnjaci mrvice. Te mrvice su bacane kako bi se uz njih dijelila siitska ideologija. Kaze Ljakic, iranska drzava je napravila pedesetogodisnji plan o izvozu revolucije i taj period jos nije gotov. Tvrdi da su sufije u BiH iransko kukavicije jaje. Kaze, ne moze Perzijanac, sija iz Irana, doci i reci, vi trebate biti sije, trebate pljuvati pravedne halife i vrijedjati majku vjernika. Ne, sije su kao svoga igraca odabrali nekoga ko je poznat bosanskim muslimanima... I tako, kaze Ljakic, sufije pomalo i na suptilan nacin promoviraju siizam.

- salik79
#3245 Re: Sirija vol. 2
Kikibombona wrote:Ih Salik, trebas saslusati sta kaze druga strana.Zijad Ljakic tvrdi da bi Srbi jos '93 ostali bez goriva da nije Irana, da su u sustini Srbi imali veliku i konkretnu pomoc a Bosnjaci mrvice. Te mrvice su bacane kako bi se uz njih dijelila siitska ideologija. Kaze Ljakic, iranska drzava je napravila pedesetogodisnji plan o izvozu revolucije i taj period jos nije gotov. Tvrdi da su sufije u BiH iransko kukavicije jaje. Kaze, ne moze Perzijanac, sija iz Irana, doci i reci, vi trebate biti sije, trebate pljuvati pravedne halife i vrijedjati majku vjernika. Ne, sije su kao svoga igraca odabrali nekoga ko je poznat bosanskim muslimanima... I tako, kaze Ljakic, sufije pomalo i na suptilan nacin promoviraju siizam.
Zike je car!
- arzuhal
#3246 Re: Sirija vol. 2
Ključne iranske isporuke oružja i vojnih materijala na visočki aerodrom stigle su krajem 1994. i u periodu maj - juli 1995. godine. Posebno iranske isporuke u ovom posljednjem periodu rata, presudno su uticale na promjenu vojnog i političkog odnosa snaga u BiH. Brojni analitičari vjeruju da je upravo tako osnažena Armija BiH bila jedan od glavnih preduvjeta za nekoliko mjeseci kasnije postignuti mirovni i politički sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH. Uostalom, i bivši američki ambasador u Hrvatskoj Peter Galbraith je, tokom po njega neugodne istrage, Kongresu izjavio da je iransko oružje omogućilo promjenu situacije na bojištu i početak mirovnih pregovora. "Zašto ne pišete o visočkom aerodromu? Avioni tamo slijeću sve vrijeme i mi mislimo da su američki!", govorili su kanadski vojnici u visočkoj bazi UN-a zapadnim novinarima u jesen 1995. godine.Kikibombona wrote:Ih Salik, trebas saslusati sta kaze druga strana.Zijad Ljakic tvrdi da bi Srbi jos '93 ostali bez goriva da nije Irana, da su u sustini Srbi imali veliku i konkretnu pomoc a Bosnjaci mrvice. Te mrvice su bacane kako bi se uz njih dijelila siitska ideologija. Kaze Ljakic, iranska drzava je napravila pedesetogodisnji plan o izvozu revolucije i taj period jos nije gotov. Tvrdi da su sufije u BiH iransko kukavicije jaje. Kaze, ne moze Perzijanac, sija iz Irana, doci i reci, vi trebate biti sije, trebate pljuvati pravedne halife i vrijedjati majku vjernika. Ne, sije su kao svoga igraca odabrali nekoga ko je poznat bosanskim muslimanima... I tako, kaze Ljakic, sufije pomalo i na suptilan nacin promoviraju siizam.
http://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67-2 ... 582.htm#g1
Ir0n
- Kikibombona
#3247 Re: Sirija vol. 2
Ja sam zaista u nedoumici kada su u pitanju selefijski autoriteti u BiH. Da li oni zaista vjeruju u to sto govore ili svjesno obmanjuju.
Kazu da je laganje veliki grijeh...
- Em2r
#3248 Re: Sirija vol. 2
Kako se pravilno kaze, irak ili iran?
- salik79
#3249 Re: Sirija vol. 2
Kikibombona wrote:Ja sam zaista u nedoumici kada su u pitanju selefijski autoriteti u BiH. Da li oni zaista vjeruju u to sto govore ili svjesno obmanjuju.![]()
Neki vjeruju, a neki su placeni da vjeruju i naravno obmanjuju
Grebe se njima za grijeh...Ritualna klanja su daleko veci grijeh...
- Kikibombona
#3250 Re: Sirija vol. 2
I Dodik je iranski igrac. Perfidno BiH poredi sa Iranom a Sarajevo sa Teheranom.salik79 wrote:Kikibombona wrote:Ja sam zaista u nedoumici kada su u pitanju selefijski autoriteti u BiH. Da li oni zaista vjeruju u to sto govore ili svjesno obmanjuju.![]()
Neki vjeruju, a neki su placeni da vjeruju i naravno obmanjuju![]()
Grebe se njima za grijeh...Ritualna klanja su daleko veci grijeh...