MyTao wrote:ABH017 wrote:MyTao wrote:
poredis nesto sto je fiksno sa onim sto ima varijacije. Dvije totalno razlicite stvari. Bice da ti ne kontas o cemu ja pricam...
Ne poredim ništa. Samo kažem da se radi o kompleksima, a ne o vjeri.
mores li mi ponoviti o cemu ti pricas? sta je bilo to sto sam ja rekao da ti pocnes o kompleksima?
Moj argument je kada se neko pridrzava vjerskim propisima onda je on vjernik, sta sad kompleksi?? o cemu ti pricas covjece??
Ti poduplani upitnici ti neće pomoći ni u čemu, pa ni u pokušaju dokazivanja da ja ne znam o čemu pišem, a da ti znaš.
Ljudske osobine (vjerovao ti ili ne) imaju svi ljudi, bez obzira da li se deklarišu kao vjernici ili ne. Pokušavaš da dokažeš da su ekstremi u vjeri, oni koji su pravi, iskreni vjernici, a da su oni, koji su umjereni, malo manje vjernici od ovih prvih.
Svako ko imalo poznaje psihologiju i ko se ikad družio sa ta dva tipa vjernika, shvatit će o čemu pišem, pa i moju usporedbu sa nacionalnim ekstremima, jer je riječ o istoj, ljudskoj, osobini.
Naime, tvoja osnovna podjela vjernika koju pokušavaš podvaliti, već dugo vremena na ovom pdf-u, je na "prave" i "krive" vjernike. Ideologiji, koju zastupaš i slijepo braniš ovdje, odgovara situacija da su ekstremi "pravi" vjernici, jer u tom slučaju možeš da opravdaš sve bljuvotine koje pišeš o vjeri. Čak si meni u par navrata rekao da nisam vjernik, već samo glumim.
Tvoji "pravi" vjernici su oni koji slijepo slijede Muhammeda a.s. u svakom njegovom postupku (naravno, takvi se, uglavnom, zadržavaju na formalnom slijeđenju, jer je to ono što je za okolinu vidljivo), pokušavajući da ga u tom slijeđenju i preteknu, ako je ikako moguće. Takvi su, većinom, u vjeru ušli nakon totalno suprotnog života, od onog kojim danas žive. Da bi dokazali da su i oni vjernici, kao i ostali, imaju potrebu za dokazivanjem svom šejhu, džemaatu, društvu, pa i Allahu dž.š. U tom dokazivanju su spremni da idu toliko daleko, da su spremni i da poginu, da bi dokazali da su oni istinski vjernici. Ako si dobronamjeran, normalan sagovornik, shvatit ćeš. Znam ih, koji su na glas izgovarali molitve da poginu, a kad sam ih budio na sabah, htjeli su da se potuku sa mnom, jer smo bili sami i nije baš bio pri svijesti. Šta tebi to govori? Ili da poduplam??
Je li to taj tvoj "pravi" vjernik??
S druge strane, imamo "krive" vjernike, koji su godinama u svom džematu, čije vrline i mane poznaju svi. Svi se međusobno znaju i dovoljno su upoznati jedni sa drugima, tako da nemaju potrebe za dokazivanjem i takmičenjem jedni pred drugima. Nemaju potrebe da ikome dokazuju da su muslimani (osim, izgleda, tebi i takvima kao ti

), jer svi znaju da oni to jesu. Nemaju potrebu da zagrću pantalone ili puštaju bradu, da pokažu nekome kako oni lijepo klanjaju, haman k'o Poslanik. Zbog toga i jesu umjereni i nemaju potrebe da se dokazuju u formalizmu, već u dobročinstvu i čistoti duše. Nemaju potrebu da budu ekstremni, već da budu ono što jesu.
Eh, sad ti opet nastavi po svome, kako ja ne znam o čemu pišem, i kako me ne razumiješ. Kako ja, i ovakvi kao ja, glumimo da smo muslimani. Kako, u stvari, i ne znamo da nismo muslimani. Sve da bi dokazao, kako je vjera zlo.