Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

MyTao

#3226 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:
Montana wrote:
tvoj stav o religiji se svodi na negativna zbivanja,prouzrokovana kroz extremiste.kao što rekoh..vjerovat treba u sebi i za sebe.to je mir.voli,ne laži,ne ubij,lajkaj :lol:
paradox je to da su religije = mir, a extremist = zlo

kako je moguce da su oni koji su ekstremni u svom vjerovanju losi? Ako je vjera mir onda ekstremisti trebaju biti ekstra mirni.. sto nije slicaj ni kod jedne religije. To ti govori da sto si dalji od vjere to si bolja osoba.
Zamjena teza.
Extremisti jesu takvi zato što žele biti veći kršćani od pape, veći muslimani od Muhammeda... Extremni Srbi iz Bosne su veći Srbi od cara Lazara, tako je isto sa svim ostalim extremima. To su bolesni iskompleksirani umovi, koji imaju potrebu za dokazivanjem pred drugima. To ne znači da su veći muslimani, kršćani ili židovi, šta god, od umjerenih i normalnih osoba. Jel ti stvarno vjeruješ, na osnovu ove tvoje logike, da je Franjo iz Širokog veći Hrvat od Zlatka iz Zagreba (ili šta god)?
Po toj tvojoj logici, fra Ante Starčević nit je katolik niti Hrvat. Ili bolji primjer Franjo Komarica. :-)
jao... mjesas kruske i jabuke... jedno je etnicka pripadnost drugo religija. nebo i zemlja.

Religija je skup pravila... ko god se pridrzava svim pravila je veci vjernik nego onaj koji se pridrzava manje... jedan Japanac moze biti musliman, ali bosanac nikada ne moze biti japanac...

stvarno cudan primjer.
Montana

#3227 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
ma jeste... jbt kao da vodim raspravu sa djetetom... cijeli tvoj argument je "ma nije" :roll:

Kao sto reko, ne ocekujem da promjenis misljenje, niti mi je to cilj, cisto da znas da lupas bezveze i da te prazne fraze vjera je ljubav, svjetlo, bog, bla bla su nista vise nego suplje fraze bez ikakvog znacenja.
pa šta da ti kažem?neću reći da grješiš al gledaš kritično bez pokušaja da na loptu staneš i svaki svoj argument protiv religije,dobro razmotriš.sve šta si na netu pročito,na tv,u novinama...nije to samo zdravo za gotovo uzet.sad se novinarstvom baviš..sve argumente provjeri,svoje mišljenje postaj a nemoj copi-past tog šta si pročito.ne može bit šupljak ako samo u bosni ima 97posto vjernika..a vas 3posto niste ništa..onda ste vi nova sekta.. :?
MyTao

#3228 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:
MyTao wrote:
ma jeste... jbt kao da vodim raspravu sa djetetom... cijeli tvoj argument je "ma nije" :roll:

Kao sto reko, ne ocekujem da promjenis misljenje, niti mi je to cilj, cisto da znas da lupas bezveze i da te prazne fraze vjera je ljubav, svjetlo, bog, bla bla su nista vise nego suplje fraze bez ikakvog znacenja.
pa šta da ti kažem?neću reći da grješiš al gledaš kritično bez pokušaja da na loptu staneš i svaki svoj argument protiv religije,dobro razmotriš.sve šta si na netu pročito,na tv,u novinama...nije to samo zdravo za gotovo uzet.sad se novinarstvom baviš..sve argumente provjeri,svoje mišljenje postaj a nemoj copi-past tog šta si pročito.ne može bit šupljak ako samo u bosni ima 97posto vjernika..a vas 3posto niste ništa..onda ste vi nova sekta.. :?
:roll:

Znaci tvoj drugi pokusaj je argument... dosta ljudi vjeruje, mora da tu ima nesto... OK. you win.
Montana

#3229 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
mirzaaa33 wrote:Rekoh ja da njihov bosanski nije naš bosanski. :izet:
ma lik dosao da siri mir, a odma u drugom postu se slaze da treba mlatiti homoseksualce :-) Misli jadnik ako je krscanin da se razlikuje od onih kozojebaca sa istoka... a ustvari ovi su najgori.

cccc...što kontaš da neki mir širim,samo sam se izjasnio na temu.dao ti povod da razmišljat počneš ;-)
Montana

#3230 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
Montana wrote:
MyTao wrote:

:roll:

Znaci tvoj drugi pokusaj je argument... dosta ljudi vjeruje, mora da tu ima nesto... OK. you win.
jok biseru...govorim ti koliko miliona ljudi mir i religiju prakticira.i govorim o duševnom miru...koja se religijom stiče. :wink:
MyTao

#3231 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:
MyTao wrote:
mirzaaa33 wrote:Rekoh ja da njihov bosanski nije naš bosanski. :izet:
ma lik dosao da siri mir, a odma u drugom postu se slaze da treba mlatiti homoseksualce :-) Misli jadnik ako je krscanin da se razlikuje od onih kozojebaca sa istoka... a ustvari ovi su najgori.

cccc...što kontaš da neki mir širim,samo sam se izjasnio na temu.dao ti povod da razmišljat počneš ;-)
Eh... ti mi dao povod da pocnem razmisljati :D Moras znati da gotovo svi ateisti dolazi iz vjere. Ne mozes ti meni nista reci o vjeri sto vec ne znam... i ja sam tako vjerovao da je religija mir, pa sam onda vidio sta religija radi meni narodu. Pa sam onda vjerovao tako ko ti, da je samo moja vjera ona prava... ali ako si iskren prema sebi i ne plasis se da postavis teska pitanja i svoju religiju stavis na test (ne vjeru, vec religiju) onda svatis da su sve religije iste...

Mogu ulaziti u detalje, ali SVE sto ima knjigu, ima pravila nikako ne moze biti pozitivna stvar, nevazno o cemu se radi... jedina pozitivna stvar za nas na svijetu je evolucija, znaci otvorenost da se konstantno mjenjamo... religija po definiciji zabranjuje to, nudi "odgovore" i nema potrebe da se evolviramo, rastemo, ucimo, istrazivamo... svi odgovori su tu, zivi i umri... samo zbog toga je zlo, cak i ako ignorisemo sve druge strahote koje donosi sa sobom.
MyTao

#3232 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:
jok biseru...govorim ti koliko miliona ljudi mir i religiju prakticira.i govorim o duševnom miru...koja se religijom stiče. :wink:
Pa naravno, to ne znaci da su mirni zbog religije... jeli stavrno vjerujes da sutra ostanemo svi bez religije da bi svi ti ljudi poceli ubijati?

Veliki broj ljudi ima i brkove, pa nisu svi ko Hitler i Staljin :) eto tako meni zvuci ovaj argument.

mi smo ovakvi kakvi jesmo zbog evolucije koja nam je dala savjest pa mozemo odluciti sta je moralno dobro za nas...
Montana

#3233 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
Eh... ti mi dao povod da pocnem razmisljati :D Moras znati da gotovo svi ateisti dolazi iz vjere. Ne mozes ti meni nista reci o vjeri sto vec ne znam... i ja sam tako vjerovao da je religija mir, pa sam onda vidio sta religija radi meni narodu. Pa sam onda vjerovao tako ko ti, da je samo moja vjera ona prava... ali ako si iskren prema sebi i ne plasis se da postavis teska pitanja i svoju religiju stavis na test (ne vjeru, vec religiju) onda svatis da su sve religije iste...

Mogu ulaziti u detalje, ali SVE sto ima knjigu, ima pravila nikako ne moze biti pozitivna stvar, nevazno o cemu se radi... jedina pozitivna stvar za nas na svijetu je evolucija, znaci otvorenost da se konstantno mjenjamo... religija po definiciji zabranjuje to, nudi "odgovore" i nema potrebe da se evolviramo, rastemo, ucimo, istrazivamo... svi odgovori su tu, zivi i umri... samo zbog toga je zlo, cak i ako ignorisemo sve druge strahote koje donosi sa sobom.
znam ja šta ti pričaš i sa te strane možemo vjeru prezirat...al smo na kraju..i ti i ja,na groblje išli,pokopavali...bogu/alahu se molili.
Montana

#3234 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
Montana wrote:
Pa naravno, to ne znaci da su mirni zbog religije... jeli stavrno vjerujes da sutra ostanemo svi bez religije da bi svi ti ljudi poceli ubijati?

Veliki broj ljudi ima i brkove, pa nisu svi ko Hitler i Staljin :) eto tako meni zvuci ovaj argument.

mi smo ovakvi kakvi jesmo zbog evolucije koja nam je dala savjest pa mozemo odluciti sta je moralno dobro za nas...
mogu to zamislit..sutra bez religije al onda nebi znao ko sam....a savjest nas specifičnom životinjom,u svemiru,čini.
aurora313

#3235 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Montana wrote:mogu to zamislit..sutra bez religije al onda nebi znao ko sam....a savjest nas specifičnom životinjom,u svemiru,čini.
Mere li to samo malo uže?

Image
RNG_25

#3236 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

MyTao wrote:Kao sto sam rekao, ti zivis u svijetu nekom gdje ti kao osoba, ne mozes analiticki i kriticki analizirati stvari i tako doci do hipoteze i zakljucka. Ja nisam u tom svijetu. Ja mogu uraditi to navedeno... mogu zakljuciti ko je vjernik i koliki je vjernik... Ne moram biti musliman da to uradim, nisam okovan tim da samo bog moze znati to... stvar je veoma jasna i cak prosta.

Ja nemam sta s tobom pricati ako ti ne mozes to da vidis... Ako pravila kazu klanjaj, idi na hadzdz, idi na teraviju, posti i tako dalje... a jedna osoba to radi, a druga ne... JA mogu zakljuciti ko je vjernik a ko ne... to je prosto kao 2+2... to sta je u necijem srcu :-) sta neko misli je nevazno... cista matematika. Ti, koji si okovan i to da samo bog moze znati nesto pa nista ne analiziras, ne testiras i ne mozes doci do tog zakljucka jer si robot, koji prati neka pravila po kojim ja ne zivim.

Ovo nije prvi put da mi muslimani ovdje pricaju kako se ne zna ko je pravi vjernik a ko ne... a stvar je ustvari veoma prosta za skontati...
Sad pričaš isto kao ekstremisti koje prozivaš. Naravno, suvišno je ponavljati da u samom islamu kao religiji, a pogotovo ako uzmemo njegov izvor, ne stoji da neko može drugog prozivati kao "nevjernika", čak i u slučaju da isti nikada ne klanja, posti i td.

Naravno, ovaj tvoj način razmišljanja - da se "prostom matematikom" može zaključiti ko je vjernik i zašto - upravo dijele svi muslimanski ekstremisti u zadnjih stoljeću-dva, pa promisli o tome malo.

Ako je jedan Muhammed mogao reći za jednu ženu koja "mnogo klanja, ali je osora prema komšijama" da je ista praktično "u vatri", šta bi tek rekao za današnje pomahnitale horde određenih muslimana koji ne samo da su osori prema komšijama, već prelaze svaku granicu u zlu i griješenju?

Ukratko, nisi u pravu, blago rečeno.
Montana

#3237 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

aurora313 wrote:
Montana wrote:mogu to zamislit..sutra bez religije al onda nebi znao ko sam....a savjest nas specifičnom životinjom,u svemiru,čini.
Mere li to samo malo uže?

Image

mmm..usko :P
ABH017

#3238 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
MyTao wrote: paradox je to da su religije = mir, a extremist = zlo

kako je moguce da su oni koji su ekstremni u svom vjerovanju losi? Ako je vjera mir onda ekstremisti trebaju biti ekstra mirni.. sto nije slicaj ni kod jedne religije. To ti govori da sto si dalji od vjere to si bolja osoba.
Zamjena teza.
Extremisti jesu takvi zato što žele biti veći kršćani od pape, veći muslimani od Muhammeda... Extremni Srbi iz Bosne su veći Srbi od cara Lazara, tako je isto sa svim ostalim extremima. To su bolesni iskompleksirani umovi, koji imaju potrebu za dokazivanjem pred drugima. To ne znači da su veći muslimani, kršćani ili židovi, šta god, od umjerenih i normalnih osoba. Jel ti stvarno vjeruješ, na osnovu ove tvoje logike, da je Franjo iz Širokog veći Hrvat od Zlatka iz Zagreba (ili šta god)?
Po toj tvojoj logici, fra Ante Starčević nit je katolik niti Hrvat. Ili bolji primjer Franjo Komarica. :-)
jao... mjesas kruske i jabuke... jedno je etnicka pripadnost drugo religija. nebo i zemlja.

Religija je skup pravila... ko god se pridrzava svim pravila je veci vjernik nego onaj koji se pridrzava manje... jedan Japanac moze biti musliman, ali bosanac nikada ne moze biti japanac...

stvarno cudan primjer.
Kompleksi su ljudska osobina, bez obzira na koji način se ispoljavali.
Ne kontaš se ti men'ščini u to.
MyTao

#3239 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
:?

poredis nesto sto je fiksno sa onim sto ima varijacije. Dvije totalno razlicite stvari. Bice da ti ne kontas o cemu ja pricam...
ABH017

#3240 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:

poredis nesto sto je fiksno sa onim sto ima varijacije. Dvije totalno razlicite stvari. Bice da ti ne kontas o cemu ja pricam...
Ne poredim ništa. Samo kažem da se radi o kompleksima, a ne o vjeri.
MyTao

#3241 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:
ABH017 wrote:

mores li mi ponoviti o cemu ti pricas? sta je bilo to sto sam ja rekao da ti pocnes o kompleksima?

Moj argument je kada se neko pridrzava vjerskim propisima onda je on vjernik, sta sad kompleksi?? o cemu ti pricas covjece??
mirzaaa33

#3242 Re: Svijet bez religija

Post by mirzaaa33 »

Veliki problem predstavlja što naši vjernici imaju prečesto romatičarski pogled na historiju islama i što ih se od početka uči tako. Nijedna historija nije se tako zaštitila od kritike i samokritike. Samokritike nema nikako a kritičari se ubijaju ili proganjaju za islamofobiju. Kad je ijedna muslimanska zemlja ili režim ili ulema odgovarala ili priznala zločine u prošlosti, napravila uspomenu na njih, izučavala, stavila u historijske knjige. Nema - zatrpali su svoju historiju a ostavili da kroz zemlju vire samo lijepe stvari čemu uče nove generacije. Ono što ima loše, a uglavnom je u hadisima, proglašava se nevjerodostojnim ili opravdava raznim stvarima i relativizira ili se jednostavno preskoči na drugu temu. Slično kao što se i danas radi sa ratovima u kojima učestvuju muslimani, predstavnici islama i muslimanske zemlje, sa terorističkim napadima.
ABH017

#3243 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
MyTao wrote:

mores li mi ponoviti o cemu ti pricas? sta je bilo to sto sam ja rekao da ti pocnes o kompleksima?

Moj argument je kada se neko pridrzava vjerskim propisima onda je on vjernik, sta sad kompleksi?? o cemu ti pricas covjece??
Ti poduplani upitnici ti neće pomoći ni u čemu, pa ni u pokušaju dokazivanja da ja ne znam o čemu pišem, a da ti znaš.
Ljudske osobine (vjerovao ti ili ne) imaju svi ljudi, bez obzira da li se deklarišu kao vjernici ili ne. Pokušavaš da dokažeš da su ekstremi u vjeri, oni koji su pravi, iskreni vjernici, a da su oni, koji su umjereni, malo manje vjernici od ovih prvih.
Svako ko imalo poznaje psihologiju i ko se ikad družio sa ta dva tipa vjernika, shvatit će o čemu pišem, pa i moju usporedbu sa nacionalnim ekstremima, jer je riječ o istoj, ljudskoj, osobini.
Naime, tvoja osnovna podjela vjernika koju pokušavaš podvaliti, već dugo vremena na ovom pdf-u, je na "prave" i "krive" vjernike. Ideologiji, koju zastupaš i slijepo braniš ovdje, odgovara situacija da su ekstremi "pravi" vjernici, jer u tom slučaju možeš da opravdaš sve bljuvotine koje pišeš o vjeri. Čak si meni u par navrata rekao da nisam vjernik, već samo glumim.
Tvoji "pravi" vjernici su oni koji slijepo slijede Muhammeda a.s. u svakom njegovom postupku (naravno, takvi se, uglavnom, zadržavaju na formalnom slijeđenju, jer je to ono što je za okolinu vidljivo), pokušavajući da ga u tom slijeđenju i preteknu, ako je ikako moguće. Takvi su, većinom, u vjeru ušli nakon totalno suprotnog života, od onog kojim danas žive. Da bi dokazali da su i oni vjernici, kao i ostali, imaju potrebu za dokazivanjem svom šejhu, džemaatu, društvu, pa i Allahu dž.š. U tom dokazivanju su spremni da idu toliko daleko, da su spremni i da poginu, da bi dokazali da su oni istinski vjernici. Ako si dobronamjeran, normalan sagovornik, shvatit ćeš. Znam ih, koji su na glas izgovarali molitve da poginu, a kad sam ih budio na sabah, htjeli su da se potuku sa mnom, jer smo bili sami i nije baš bio pri svijesti. Šta tebi to govori? Ili da poduplam??
Je li to taj tvoj "pravi" vjernik??
S druge strane, imamo "krive" vjernike, koji su godinama u svom džematu, čije vrline i mane poznaju svi. Svi se međusobno znaju i dovoljno su upoznati jedni sa drugima, tako da nemaju potrebe za dokazivanjem i takmičenjem jedni pred drugima. Nemaju potrebe da ikome dokazuju da su muslimani (osim, izgleda, tebi i takvima kao ti :D ), jer svi znaju da oni to jesu. Nemaju potrebu da zagrću pantalone ili puštaju bradu, da pokažu nekome kako oni lijepo klanjaju, haman k'o Poslanik. Zbog toga i jesu umjereni i nemaju potrebe da se dokazuju u formalizmu, već u dobročinstvu i čistoti duše. Nemaju potrebu da budu ekstremni, već da budu ono što jesu.

Eh, sad ti opet nastavi po svome, kako ja ne znam o čemu pišem, i kako me ne razumiješ. Kako ja, i ovakvi kao ja, glumimo da smo muslimani. Kako, u stvari, i ne znamo da nismo muslimani. Sve da bi dokazao, kako je vjera zlo.
MyTao

#3244 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
Ti poduplani upitnici ti neće pomoći ni u čemu, pa ni u pokušaju dokazivanja da ja ne znam o čemu pišem, a da ti znaš.
Ljudske osobine (vjerovao ti ili ne) imaju svi ljudi, bez obzira da li se deklarišu kao vjernici ili ne. Pokušavaš da dokažeš da su ekstremi u vjeri, oni koji su pravi, iskreni vjernici, a da su oni, koji su umjereni, malo manje vjernici od ovih prvih.
Svako ko imalo poznaje psihologiju i ko se ikad družio sa ta dva tipa vjernika, shvatit će o čemu pišem, pa i moju usporedbu sa nacionalnim ekstremima, jer je riječ o istoj, ljudskoj, osobini.
Naime, tvoja osnovna podjela vjernika koju pokušavaš podvaliti, već dugo vremena na ovom pdf-u, je na "prave" i "krive" vjernike. Ideologiji, koju zastupaš i slijepo braniš ovdje, odgovara situacija da su ekstremi "pravi" vjernici, jer u tom slučaju možeš da opravdaš sve bljuvotine koje pišeš o vjeri. Čak si meni u par navrata rekao da nisam vjernik, već samo glumim.
Tvoji "pravi" vjernici su oni koji slijepo slijede Muhammeda a.s. u svakom njegovom postupku (naravno, takvi se, uglavnom, zadržavaju na formalnom slijeđenju, jer je to ono što je za okolinu vidljivo), pokušavajući da ga u tom slijeđenju i preteknu, ako je ikako moguće. Takvi su, većinom, u vjeru ušli nakon totalno suprotnog života, od onog kojim danas žive. Da bi dokazali da su i oni vjernici, kao i ostali, imaju potrebu za dokazivanjem svom šejhu, džemaatu, društvu, pa i Allahu dž.š. U tom dokazivanju su spremni da idu toliko daleko, da su spremni i da poginu, da bi dokazali da su oni istinski vjernici. Ako si dobronamjeran, normalan sagovornik, shvatit ćeš. Znam ih, koji su na glas izgovarali molitve da poginu, a kad sam ih budio na sabah, htjeli su da se potuku sa mnom, jer smo bili sami i nije baš bio pri svijesti. Šta tebi to govori? Ili da poduplam??
S druge strane, imamo "krive" vjernike, koji su godinama u svom džematu, čije vrline i mane poznaju svi. Svi se međusobno znaju i dovoljno su upoznati jedni sa drugima, tako da nemaju potrebe za dokazivanjem i takmičenjem jedni pred drugima. Nemaju potrebe da ikome dokazuju da su muslimani (osim, izgleda, tebi i takvima kao ti :D ), jer svi znaju da oni to jesu. Nemaju potrebu da zagrću pantalone ili puštaju bradu, da pokažu nekome kako oni lijepo klanjaju, haman k'o Poslanik. Zbog toga i jesu umjereni i nemaju potrebe da se dokazuju u formalizmu, već u dobročinstvu i čistoti duše. Nemaju potrebu da budu ekstremni, već da budu ono što jesu.

Eh, sad ti opet nastavi po svome, kako ja ne znam o čemu pišem, i kako me ne razumiješ. Kako ja, i ovakvi kao ja, glumimo da smo muslimani. Kako, u stvari, i ne znamo da nismo muslimani. Sve da bi dokazao, kako je vjera zlo.
Ma ja i ti se ne razumijemo... Sve sto ja zelim reci je da mi kao ljudi mozemo suditi ko je vjernik a ko ne ako imam informacije o tome koliko se neko pridrzava religijskih pravila... To je sve. Ostajem pri tome...

Sve najbolje
r_faruk

#3245 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Montana wrote:
MyTao wrote:veoma si ogranicen vjerom, moras svatiti da postoji svijet iznad okova u kojim se ti nalazis, mene moja masta moze odvesti gdje god zeli, tebe ne
ovo si rng-25 reko......

pravi vjernik nije ograničen vjerom i nije u okovima.ima svoj religiozni svjet za sebe a živi uspješno u svjetu oko sebe.voli,ne laže,ne presuđuje,ne omalovažava...mir religije.

sve suprotno nema veze sa religijom.
onda niko od vjernika koji ucestvuju u ovoj temi nije pravi vjernik....
Towelie

#3246 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

r_faruk wrote:
Montana wrote:
MyTao wrote:veoma si ogranicen vjerom, moras svatiti da postoji svijet iznad okova u kojim se ti nalazis, mene moja masta moze odvesti gdje god zeli, tebe ne
ovo si rng-25 reko......

pravi vjernik nije ograničen vjerom i nije u okovima.ima svoj religiozni svjet za sebe a živi uspješno u svjetu oko sebe.voli,ne laže,ne presuđuje,ne omalovažava...mir religije.

Bas niko? I sta znaci ucestvovati na temi? Je li neko ko pise svaki dan, neko ko napise 2-3 posta nedeljno ili neko ko naleti jednom mesecno?
aurora313

#3247 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:...Tvoji "pravi" vjernici su oni koji slijepo slijede Muhammeda a.s. u svakom njegovom postupku (naravno, takvi se, uglavnom, zadržavaju na formalnom slijeđenju, jer je to ono što je za okolinu vidljivo), pokušavajući da ga u tom slijeđenju i preteknu, ako je ikako moguće. Takvi su, većinom, u vjeru ušli nakon totalno suprotnog života, od onog kojim danas žive. Da bi dokazali da su i oni vjernici, kao i ostali, imaju potrebu za dokazivanjem svom šejhu, džemaatu, društvu, pa i Allahu dž.š. U tom dokazivanju su spremni da idu toliko daleko, da su spremni i da poginu, da bi dokazali da su oni istinski vjernici. Ako si dobronamjeran, normalan sagovornik, shvatit ćeš. Znam ih, koji su na glas izgovarali molitve da poginu, a kad sam ih budio na sabah, htjeli su da se potuku sa mnom, jer smo bili sami i nije baš bio pri svijesti. Šta tebi to govori? Ili da poduplam??

U svakom vjerniku postoji nešto da je 'najispravniji' ili 'najobaviješteniji' koji, eto, vidi bolje od onog do sebe koji klanja. Zato sam jednom Smrčku pripisao da se obraća drugima kao da je kandidat za nekakvog novog proroka, da ne kažem poslanika.

Šta ostaje nejasno u gornjem je kako i sa kojim autoritetom ti vjeruješ ili osjećaš da znaš gdje bi trebao da bude jezičak na vagi oko 'pravog' ili valjda 'nepravog' vjernika.

Jednom si se ljutnuo na mene kada sam ti napisao onu ... kadija te tuži, kadija ti sudi. A ovo gore je eklatantan primjer shvatanja nekih pojedinaca.

I nemoj me na kraju krivo shvatiti da insinuiram da si nekakav negativac. Ali, nije li ovo baš čime se služe isilovci ili Boko Haram ili slični? Oni su ti koji misle da mogu da određuju šta je ispravno vjersko ponašanje a šta ne i po tom principu skidaju drugima glave.
ABH017

#3248 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Towelie wrote:
r_faruk wrote:
Montana wrote: ovo si rng-25 reko......

Bas niko? I sta znaci ucestvovati na temi? Je li neko ko pise svaki dan, neko ko napise 2-3 posta nedeljno ili neko ko naleti jednom mesecno?
Pa pošto nismo sigurni da Kuduzović, Pezo &Co.. dolaze na forum (poznalo bi se to namah), prema ubjeđenju forumaša @Mytao i njegovih istomišljenika, mi obični paćenici, koji mislimo da živimo Islam, u stvari lažemo sami sebe i sve oko sebe. Mi u stvari nismo muslimani, već se samo pretvaramo. :roll:
Montana

#3249 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

Towelie wrote: Bas niko? I sta znaci ucestvovati na temi? Je li neko ko pise svaki dan, neko ko napise 2-3 posta nedeljno ili neko ko naleti jednom mesecno?
jasniji primjer se nije mogo navest :thumbup:
mango bob

#3250 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Religije, one su unija, liga, sistem, to i znače. sve svjecke religije jesu samo jedna velika religija. Samo rade kao da su odvojene. I nisu uredu.
Šef im je :evil: i one samo zavađaju narode i sramote Svemogučeg. Svijet bez današnje religare, religije to jeste mnogih bio bi bolji. Te se religije politikom bave a mnogo manje duhovnošču. Nastanak tih religija ima svoje korijenje iz davnih vremena. Ali one nisu prijatelji Svemogučeg.
Samo narode jadne zavode. Ljudi vjeruju zbog njih i zbog političara da postoje nacije, narodi, granice, i ljudi vjeruju u tu iluziju. A to ne postoji.
To je iluzija nametnuta. Misliš imaju granice jer ih vidiš nacrtane na karti, ali ustvari tih granica nema. Sve je to iluzija. Kakva plemena, indijanci, muslimanci, katolicijanci, pravoslijanci, židovijanci, budistijanci, srbijanci, bosanci, hrvatijanci, marsovci :lol: sve je to iluzija. Bog je stvorio čovjeka i lijepopiše stvori Bog čovjeka. Ne neku vjeru, ili naciju. To su religije i elite podjelile.
Locked