Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ali Kemal

#3226 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

skupljac_zeljeza wrote:SDA je bila pobjednik prvih demokratskih izbora u BiH i zašto nije mogla sama formirati vlast? Šta misliš?
Kako ce sama da formira vlast ako nema preko 50% :facepalm:
Banksy wrote:
Ali Kemal wrote:BiH ... niti je onakva kakva je bila, sadasnja Bosna i ona prije nisu iste drzave,
Genije ... :lol:
Pa dobro genije ti si tvrdio da bi Bosna saptom pala, pa sta se onda desilo, ako nema te Bosne vise?
Banksy wrote:
Ali Kemal wrote:
Banksy wrote: Tačno. Dokaz za to su krajnje neorganizirani Srbi u Srbiji pod MIloševićevim nenacionalnim SPS-om. :lol:
Tacno, sa Srbima nema zivota, sa jednim sjedis za stolom, pijes, jedes, a drugog drzis svezanog ispod stola, isto ti misle obadvojica :D
Jel tako :oops:
Izvalio si težu glupost, džaba okrećeš priču.
Nista ja ne okrecem, ti tvrdis da Bosnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu da pregovaraju, ja tvrdim da mogu, ako hoce ili ako ih neko natjera, a onda i mogu i hoce :D
skupljac_zeljeza wrote:SDA u početku je bila više pokret nego organizovana stranka sa jasno definisanim ekonomskim programom
Ova recenica je kolega totalno besmislena, a i ne odgovara cinjenicama. Stranka je bila jako organizovana, a ekonomski program nije imala nikakav, niti su bili sposobni za tako nesto u to vrijeme, a ni kasnije.
Ekonomski program je bio tipa mi smo za trzisnu ekonomiju i tako bez veze fraze, a u stvarnom zivotu njihovo ekonomsko djelovanje je bilo prvo sverc deviza, uvoz bez carine, pijace i sve ostalo sto obiljezava sivu ekonomiju gdje ljudi ne placaju porez i kradu drzavu.
I to je tebi patriotski :-)
Last edited by Ali Kemal on 09/09/2015 17:48, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#3227 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Ali Kemal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:SDA je bila pobjednik prvih demokratskih izbora u BiH i zašto nije mogla sama formirati vlast? Šta misliš?
Kako ce sama da formira vlast ako nema preko 50% :facepalm:
Da je imala i 60% da li je mogla formirati vlast bez predstavnika Srba i Hrvata? Pogledaj malo tada važeći Ustav BiH. Ni srpska ni hrvatska ni muslimanska....sjećaš se?

https://bs.wikipedia.org/wiki/Op%C4%87i ... ovini_1990.
skupljac_zeljeza

#3228 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Ali Kemal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:SDA u početku je bila više pokret nego organizovana stranka sa jasno definisanim ekonomskim programom
Ova recenica je kolega totalno besmislena, a i ne odgovara cinjenicama. Stranka je bila jako organizovana, a ekonomski program nije imala nikakav, niti su bili sposobni za tako nesto u to vrijeme, a ni kasnije.

Kada je SDA preuzela firme od komunista koji su bili u foteljama do izbora i kakvim tempom je išlo preuzimanje vlasti?
Gojeni H

#3229 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

zateznistub wrote:Ko njega shvata ozbiljno, treba da se preispita pod hitno!
:thumbup:

Ima jos par salonskih likova, ali on se istice. On misli ovde raja jos lici na Husu i Hasu iz viceva.
5 0 5

#3230 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:43, edited 1 time in total.
Gojeni H

#3231 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

5 0 5 wrote:
Gojeni H wrote: Ne znam sta zelis da kazes, da je rat u Bosni bio na nekom ostrvu, da prije tog rata nije bilo rata u Sloveniji i Hrvatskoj, a kasnije na Kosovu koje je vodila ista ekipa? Mislim, ne kontam poentu, nakon onih silnih klipova sa Gligorovom, Seseljem u Hrvatskoj, sta je pisac htio reci?
kako ne znas sta hocu da kazem? pa prije rata, a jos uvijek za vrijeme sfrj, nove stranke su se uprle svim silama da smijene dotadasnji sistem i partiju (kasnije stranku) na vlasti. nije bio mrzak ni sds, ni srpski nacionalizam, ni hrvatsko koketiranje sa ustastvom. sve je bilo bolje od kpbih. zar ne? pola godine poslije je poceo rat u hrvatskoj, a godinu nakon toga i u bih. islo je cak i dotle, da je covjek koji je dobio najveci broj glasova (od svih gradjana bosne i hercegovine) na prvim izborima, okrenuo ledja tim istim ljudima i svojoj drzavi, osnivajuci autonomnu pokrajinu, ulazeci u savez sa upravo tim rusilackim nacionalisstickim snagama o kojima si maloprije pisao. no, ni to nije bilo dovoljno, pa se poslije onakvog rata koji smo prezivjeli, (kasnije osudjeni) ratni zlocinac vraca u predsjednistvo drzave, za kojeg alija izetbegovic kaze, "postujem ga jer se on se borio za svoj narod". ovo ti se sve burazeru desava od ljeta 1990. do ljeta 1996. u cijelom tom periodu kpbih je mrtav a na vlasti i stranke i sistem koji je bio izlgasan u novembru '90. godine.
Zasto nasjedas na velikosrpsku propagandu? Glup nisi.

Na ovakvim temama necu uopste da ulazim u pricu o strankama, zato sto nijedna stranka nije mogla sprijeciti rat.
Rahmetli Durakovic nije mogao nista uciniti da sprijeci rat. Ne on, nego bilo ko.

Oduzmi samom sebi nekih 5-6 sati vremena jednog dana i pogledaj snimke RTB, RTVNS, i ostalih srpskih TV kuca.
Srpska propaganda je toliko nalozila ljude, a mediji toliko zatvorili srpsko drustvo, da NISTA DRUGO osim rata nije bilo opcija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3232 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:Pa, dobro, kako bi izgledala ta opcija 'pregovora'? Stvarno me zanima kako to neko vidi da je bilo moguće ispregovarati neratnu opciju za BiH? S kim, gdje, kako? I kako bi se situacija razvijala, s obzirom na sastav stanovništva? Ko bi se pridružio toj nenacionalnoj opciji? Zar nismo imali nenacionalnu opciju - reformiste?
+1

Evo da konkretizujemo: Sta je nudjeno u onom paketu po kojem je Alija trebao biti premijer te nove Jugoslavije?
zateznistub

#3233 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

piupiu wrote:Pa, dobro, kako bi izgledala ta opcija 'pregovora'? Stvarno me zanima kako to neko vidi da je bilo moguće ispregovarati neratnu opciju za BiH? S kim, gdje, kako? I kako bi se situacija razvijala, s obzirom na sastav stanovništva? Ko bi se pridružio toj nenacionalnoj opciji? Zar nismo imali nenacionalnu opciju - reformiste?
Taman da je greenpeace vladao Bosnom u ta doba, rata bi bilo!

Sve ostalo je suplja priča! Da ne kažem priča za mlađu grupu u vrtićima, jer bi i u starijoj rekli

"Daj, ba koga zezas..."!
Banksy

#3234 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

_BataZiv_0809 wrote:
+1
Evo da konkretizujemo: Sta je nudjeno u onom paketu po kojem je Alija trebao biti premijer te nove Jugoslavije?
Ostavimo eufemizme, Velike Srbije.

I kakav sad paket, kakav premijer? Prvi put čujem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3235 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Banksy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Cekamo ukljucenje nekog ko zna.
5 0 5

#3236 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:43, edited 1 time in total.
tzipiripi

#3237 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by tzipiripi »

5 0 5 wrote: i ja sam to napisao. durakovic nije mogao sprijeciti rat, ali je on bio apsolutni neprijatelj izetbegovicu. tj. tada je aliji bio blizi karadzicev sds nego durakovicev sdp. iako ga je taj sds godinu i po dana poslije gurnuo na autostradu pakla, kao sto mu je i porucio u skupstini. i mozda je to i sam alija znao 1990. prije prvih izbora. ali mu to nije smetalo da se s njima veze, kako bi izgurao durakovica iz jednacine.
:roll:
Stjepan Kljujić - "Zašto se raspala Jugoslavija" - http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45347.html
- "Taj je pristup urodio plodom, dobili smo izbore u deset općina gdje Hrvati nisu najbrojniji narod, devet gdje su drugi po brojnosti i Kotor Varoš gdje smo bili manjina. Kad je Radovan Karadžić vidio rezultate izbora u Kotor-Varoši, zvao je predsjednika SDS-a tamo i psovao mu majku kako nisu mogli dobiti izbore, a ovaj mu je odgovorio: “Gospodine predsjedniče, nemojte galamiti. Trebali ste doći kao onaj gospodin Kljujić, pa biste i vi možda dobili izbore.”
Jer, pazite, kad sam ja krenuo u kampanju, SDA još nije bila organizirana. Ja dođem u Kotor Varoš, moji se ljute na mene, jer prvo tražim efendiju da ga vidim.
Dođe on, vidim hoće da gradi džamiju, a ja njemu kažem ovako: “Ako HDZ ovdje pobijedi dobit ćeš džamiju, dobit ćeš još 100 ljudi na mobu, a dat ću ti i papire. Zauzvrat moraš okolo hodati da agituješ za HDZ. Ali, odmah da ti kažem, ja ti dajem besu, ali ti ne vjerujem, ja ću te kontrolirati.”
I stvarno sam imao dva - tri čovjeka koji su išli za njim, slušajući ga kako govori: “Glasajte za HDZ, dobit ćemo džamiju.”

Muhamed Čengić (bivši potpredsjednik Vlade Republike BiH) u feljtonu "Alija, što ti je to trebalo?!" piše:
- "Kada sam saznao da za svakog člana predsjedništva RBiH mogu da glasaju i Srbi i Muslimani i Hrvati i ostali, onda sam došao do zaključka da mi kao stranka možemo izabrati svih sedam članova Predsjedništva RBiH ako preporučimo našim biračima i glasačima za koga da glasaju. Izetbegović je rekao da ne želi srpskom i hrvatskom narodu birati funcionere.
Međutim, sedam dana nakon tog razgovora on je sa Radovanom Karadžićem i Stjepanom Kljujićem sazvao konferenciju za štampu na kojoj su sva trojica predložila svojim članovima i sipmatizerima ga glasaju za kandidate nacinalnih stranaka.
Time smo mi, ipak, odlučili da izaberemo i Srbima i Hrvatima upravo članove Predsjedništva: Biljana Plavšić je dobijala glasove u sredinama gdje je živjelo isključivo muslimansko stanovništvo. Da to nismo učinili sigurno ne bi bili izabrani kandidati SDS-a i HDZ-a u Predsjedništvo RBiH, a pitanje je da li bi i sam Izetbegović bio izabran."

Rat se nije mogao izbjeći ali je politika vodeće bošnjačke stranke bila kao da su je sami Dabić i Zlobo vodili. :-)
Drinski

#3238 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

Cengic ko da je pao s Marsa. Tacno je da se moglo glasati za vise clanova Predsjednistva, ali nije moglo za Skupstinu i ostale nivoe. Tu se vidi broj biraca po strankama. Durakovic ne bi prosao i bez tog dogovora.
Drinski

#3239 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Banksy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Cekamo ukljucenje nekog ko zna.
Nije bilo nikakvog predloga reforme, samo ponuda za predsjednicko mjesto. Valjda bi bio ikebana ko onaj prvi predsjednik - Dobrica Cosic.
Ali Kemal

#3240 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

_BataZiv_0809 wrote:Evo da konkretizujemo: Sta je nudjeno u onom paketu po kojem je Alija trebao biti premijer te nove Jugoslavije?
Koliko se sjecam nije trebao biti premijer nego predsjednik, ali evo i direktnog ucesnika u pregovorima Muhameda Filipovica:

http://www.nezavisne.com/index/kolumne/ ... azum/30644

Predložio sam da se ne razgovara o blagodeti položaja Muslimana u Srbiji nego o rješenju pitanja odnosa naših država. On se složio i odmah predožio da u smislu potvrde dobre volje i ozbiljnosti njihovog odnosa prema ovom sporazumu, kako je u Bosni i Hercergovini većina Muslimana, on predlaže da prvi predsjednik buduće države bude Alija Izetbegović, a da Bosna i Hercegovina bude jedinstvena vojna oblast u kojoj će služiti samo Bosanci i Hercegovci i da komandant te oblasti uvijek bude general koji je Musliman. Sve ovo je našlo snažnog odjeka u srpskoj, ali i bosanskoj javnosti, osobito ondje gdje Srbi i Muslimani žive pomiješani. Odnosi su relaksirali i svijet je odahnuo. Međutim, to se nikao nije svidjelo Tuđmanu, koji je Bosnu i Hercegovinu tretirao kao stratešku rezervu i želio je da Muslimani postanu tampon između Srba i Hrvata. Sa druge strane, neki desni krugovi u SDA su smatrali da je mala stranka Adila Zulfikarpašića i moja (svega tri poslanika u Skupštini) ovim pregovorima dobila silnu afirmaciju i da dobiva sve veću podršku muslimanske javnosti. Vjerojatno u tome treba tražiti razloge da se SDA i Alija Izetbegović odluče preko noći i bez ikakve najave da grubo i uz opasnost otvaranja nezaustavljive krize odnosa prekinu ove pregovore, diskvalificiraju mene i Adila i otvore onaj zloćudni tok zbivanja koji je uveo Bosnu i Hercegovinu u najteži i nakrvaviji rat u njenoj historiji. Najveća žalost je u tome što su svi učesnici rata, bez obzira na njihove planove i nade dobili mnogo manje nego su mogli dobiti ovim sporazumom.
prog321

#3241 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Pa mogla je BiH izbjeci rat, samo ako prizna Veliku Srbiju.
I da je Alija bio prvi predsjednik, ne bi promjenilo sitaciju gdje bi u drzavi bilo 80% Srba i 20% ostalih.
Zna se ko bi vladao.
5 0 5

#3242 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:42, edited 1 time in total.
prog321

#3243 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Pa to je san Velikosrba.
Bosnjaci i ostali nesrbi su prosli kroz raseljavanja , ubijanja, golgotu u prvoj Jugoslaviji gdje su Srbi vrsili krvave balove
Nije Bosnjacima na pamet padalo da potpisu jos jednu takvu drzavu. To bi bilo muslimansko lagano umiranje. Ako cemo vec umirati, neka onda bude sa praskom. I bilo je.
Fudo387

#3244 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

5 0 5 wrote:
prog321 wrote:Pa mogla je BiH izbjeci rat, samo ako prizna Veliku Srbiju.
I da je Alija bio prvi predsjednik, ne bi promjenilo sitaciju gdje bi u drzavi bilo 80% Srba i 20% ostalih.
Zna se ko bi vladao.
sta bi bilo kad bi bilo. tesko je sad spekulirati. ali jedna stvar mi pada na pamet. bez rata (pod uslovom da nije bilo rata, recimo) bi danas imali milion i po, dva miliona vise bosnjaka u bih. imali bi sav narod koji je zivio u istocnoj bosni, krajini, hercegovini, jos uvijek tamo. industrijske pogone i infrastrukturu isto. velike firme. kompanije ne bi izgubile svoj market na bliskom istoku. mozda smo mogli sacekati bolje politicke okolnosti (kao crna gora npr.) za osamostaljivanje. ali, ali...
Hajde sto bi mozda za sva vremena predao legitimitet da sam odlucujes o svojoj sudbini, pristao da budes apsolutna manjina u drzavi kojom predsjedava Seselj, Hrvati bi ti prije ili kasnije uzeli pola Bosne na ovaj ili onaj nacin, udario tapiju na granice banovina...itd.
Ali u moru gluposti, ona kako bi sacuvao velike firme koje bi se kasnije izborile za trziste na BI, a da ti nikad ne padne na pamet da je masa velikih firmi koje su ostale u toj drzavi danas gola kita...mislim, prosto neshvatljivo koliko naivnosti i plicaka.
Ali Kemal

#3245 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

prog321 wrote:Pa to je san Velikosrba.
Bosnjaci i ostali nesrbi su prosli kroz raseljavanja , ubijanja, golgotu u prvoj Jugoslaviji gdje su Srbi vrsili krvave balove
Nije Bosnjacima na pamet padalo da potpisu jos jednu takvu drzavu. To bi bilo muslimansko lagano umiranje. Ako cemo vec umirati, neka onda bude sa praskom. I bilo je.
Ovakvi i slicni komentari znace samo jedno, da sa Srbima nema zivota, tako da ne vrijede nikakvi sporazumi, niti postoji mogucnost miroljubivog rjesenja, nego rat do istrebljenja, pa sta bude :-)

Ne mogu da vjerujem da ljudi ovako razmisljaju 2015 godine.
jao_situacije

#3246 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by jao_situacije »

imali bi tržište u državama koje su razorene ratom :?
ja koliko vidim sve ove nesvrstane države su razjebane a velike vođe su ubijene
vjerovatno bi i bravar sličnu sudbinu doživio da nije umro
Mohamad Sissoko

#3247 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Ali Kemal wrote:
prog321 wrote:Pa to je san Velikosrba.
Ovakvi i slicni komentari znace samo jedno, da sa Srbima nema zivota, tako da ne vrijede nikakvi sporazumi, niti postoji mogucnost miroljubivog rjesenja, nego rat do istrebljenja, pa sta bude :-)

Ne mogu da vjerujem da ljudi ovako razmisljaju 2015 godine.

S ovakvim recimo, sigurno nema!

Image
5 0 5

#3248 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:36, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#3249 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

5 0 5 wrote:sta bi bilo kad bi bilo. tesko je sad spekulirati. ali jedna stvar mi pada na pamet. bez rata (pod uslovom da nije bilo rata, recimo) bi danas imali milion i po, dva miliona vise bosnjaka u bih. imali bi sav narod koji je zivio u istocnoj bosni, krajini, hercegovini, jos uvijek tamo.
Vidis ocigledno je da SDA, kao i njegovo biracko tijelo i simpatizere uopste to ne zanima. :oops:
Branioce Bosnjaka uopste ne zanima koliko ih ima, gdje su i sta rade. Njima je dovoljno ovoliko koliko ih je sada, da pridobiju njihove glasove i da gule bas te vlastite glasace, za sta me u sustini boli tuki, ali to rade i ostalim koji nisu za njih.
Pojedinac kao da ne postoji, sve se svelo na naciju, a i vjeru ne treba zanemariti, ko mislim drugacije i uputi bilo kakvu kritiku je napadnut sa svih strana.
To ce trajati jos najmanje desetak godina u najbolje slucaju i na kraju ce to sve da ode na smetljiste istorije, gdje i pripada!
Jedini je problem sto nama prodje zivot u tome, unistena mladost generacijama, mirna starost penzionerima, negdje tamo na dnu Evrope.
Last edited by Ali Kemal on 09/09/2015 21:48, edited 1 time in total.
5 0 5

#3250 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:36, edited 1 time in total.
Post Reply