omar little wrote:jeza u ledja wrote:omar little wrote:po toj logici vecina uspjesnih komicara su rasisti, bili crni ili bijeli. posao komicara je da preuvelicava, rasteze stereotipe i tabue zarad ismijavanja i ukazivanja na problem.
Pa kazem tanka je granica. Ne bave se svi komicari temama o rasi, ali moja poenta i jeste u tome da je rasizam mnogo siri pojam nego sto se misli. Pogotovo je problem ako se radi o promovisanju negativnih stereotipa.
ne bave, kao sto se ni svi muzicari ne bave drustveno angaziranim tekstovima. kada sam rekla vecina mislila sam na one komicare koji su angazirani u tom polju. moja granica u komediji je jedino izmedju uspjesno konstruiranog koncepta i egzekucije i neuspjesnog; pametnog i saljivog zapazanja i onog koje to nije. politickoj korektnosti nema mjesta u standup-u, da ima lenny bruce nikada ne bi bio lenny bruce, niti bi standup bio ono sto je danas.
rasizam je svasta, ali chris rock sigurno nije dio te price. ako ga ti tako vidis, okej, tvoja stvar. amerika je, ti si slobodan tako ga gledati, on je slobodan govoriti ono sto govori. no, sve je ovo daleko od teme, sta god da je ovdje na topiku tema.

Ma razumijem sve sto pises i slazemo se osim u karakterizaciji Chris Rocka. Ja samo znam kakav sam utisak stekao slusajuci ga u vrlo ogranicenim kolicinama. Koliko god ja pametovao o rasistima, slazem se u jednom sa nekima - da postoji odredjena doza prihvacene politicke nekorektnosti jedino kad su u pitanju manjine. No malo bijelih komicara se uopste bavi rasnim razlikama, a i zasto bi, kad zive u drustvu u kojem ih to ne definise front and center u kontekstu koji njima steti.
Nijedan bijelac ne moze praviti sale na racun crnaca na nacin na koji to radi Rock na racun bijelaca, a da ne bude optuzen za zesci rasizam. Sto se tice crnaca samih, ovdje se onda dalje postavlja pitanje da li oni koji nisu crnci uopste smiju komentarisati odnose medju crncima samima i probleme koje oni imaju u njihovoj zajednici, ne zbog rasizma, vec zbog nepoznavanja materije?
Ja mislim da mogu, donekle, dok god ne pucas glupave stereotipe zasnovane na rasizmu. Meni je recimo glupo ponavljanje "nigger" milion puta kad znam sasvim sigurno da ima jako puno crnaca kojim to smeta, nebitno da li je izgovorio bijelac ili crnac. Ja sam u par navrata namjerno gurao tu temu sa par prijatelja crnaca i nema sanse da se oni ne naljute uopste spominjanjem te rijeci, nebitno od strane koga. Meni je to smijesno, ali sto sad ja moram da provociram? Isto mi je glupo promovisanje ideje da crnci imaju a priori mentalni sklop koji po necemu ne valja. Ako Chris Rock tako misli i sali se na taj nacin, ne bih rekao da se mnogi crnci slazu sa njim. Nisu svi kao on.
U sustini mnogi ne zele da se stavljaju u grupe na osnovu gena zato sto je to neko odredio, pa makar to znacenje na povrsini bilo afirmativno. Evo recimo izraz Afroamerikanac je uveden kao politicki korektan, mislim da je u Censusu u jednom trenutku bio izbacen pojam "black", da bi u ovom zadnjem bio ponovo uveden kao alternativna opcija. Zasto, jer su se mnogi crnci bunili. Za neke je to opet bio oblik nekog rasizma. Eto ja kao iz Afrike pa sam po tome nesto gori valjda.
Helem...tanke su te linije, ali brate kad pocnes sa karakterizacijama kako ti puca ceif onda je to vec rasizam, smatrao se ti rasistom ili ne.
Inace, evo za sve ostale, uguglajte rijec "racism" i ovo gugl izbaci prvo:
"
the belief that all members of each race possess characteristics or abilities specific to that race, especially so as to distinguish it as inferior or superior to another race or races."
Znaci kad pricas o crncima kao ljudima sa odredjenim karakteristikama ili sposobnostima, zbog pripadnosti toj rasi - ti si po definiciji rasista. Po ovom drugom dijelu definicije ti bi pogotovo bio rasista (ne mislim na tebe). Tako da onda ispada da postoje latentni rasisti i pravi rasisti. Ovoj prvoj grupi vjerovatno pripadamo svi, neko manje, neko vise, koji nismo color-blind, a ovoj drugoj grupi svi koji misle da je neko a priori genetski bolji ili losiji, a vidjeli smo ih na ovoj temi mnogo.
Na kraju, sam pojam "rase" je retrogradan i u naucnim krugovima davno odbacen. "Rasa" kao bioloski pojam ne postoji. Postoje samo naucene vrijednosti i samoproklamovane pripadnosti odredjenoj grupi ljudi, izmedju ostalog i na osnovu boje koze. Ista je stvar u pojmovima gender vs sex. Uostalom, slicni problemi se sa rasnih odnosa mogu odnositi i na odnose medju polovima, na odnos zena prema muskarcima i obratno. Neke stvari koje zene rade i izjavljuju su prihvacene ili kritikovane, dok isto ne bi bio slucaj sa muskarcima kad bi radili i izjavljivali isto to.
Ja kao bijelac, muskarac, nemam nikakav problem sa prihvatanjem cinjenice da sam a priori privilegovan jer sam dio vecine koja kontrolise politiku i ekonomiju vijekovima. I nemam problem sa razlicitim standardima kad su u pitanju odredjene privilegije koje razlicite "manjine" imaju, mislim, preci cu preko toga. Medjutim, rasizam je rasizam, seksizam je seksizam i produbljivanjem karakterizacija kategorija drustva na osnovu njihovih genetskih predispozicija je kontraproduktivno. Ja mozda imam slicne privilegije, kao neki drugi bijelac, muskarac, ali ne znaci da sam isti kao on, ili da uopste imamo ista shvatanja ili razumijevanje tih privilegija.
Svi smo mi stigli iz Afrike i svi nasi preci su u jednom trenutku bili crni. Potrebno je manje od 100 generacija da se boja koze trajno pocne mijenjati, mijenjanjem geografskih paralela, bez uticaja suplemenata i vitamina. Sta uopste predstavlja boja koze? Nista, osim pobrkanih strahova u necijim glavama.
Sto se tice genetike u pitanju etnicke pripadnosti - pitam se da li ovi nasi Balkanjerosi ikad razmisljaju o tome da dolaze iz jedne od najzaostalijih regija Evrope, ne samo sad, vec kroz historiju. Pitam se kako se u njihovim glavama teorije o genetici ili pripadnosti kulturnom miljeu kojeg nasljedjuju od roditelja, slazu i definiraju? Misle li i oni o sebi da su a priori zaostali, skloni ljencarenju, zlocinima, kradji, korumpiranosti, alkoholu i generalnom anticivilizacijskom ponasanju, jer, nek budu uvjereni, tako ih isti ljudi koji su kao oni, samo iz drugih krajeva, posmatraju.
Rasizam, nacionalizam, fasizam, kao i konzervativizam, libertarijanizam, to su sve teorije i ideje pune rupa i kontradiktornosti, koje su sve u svojoj sustini zasnovane prije svega na zelji za odrzavanjem nadmoci privilegovanih i odrzavanjem statusa quo.
I sad ti to objasni nekome ko ovdje crta lubenice, bazene, juznjacke zastave, mase oruzjem, jiihaaa. Takve treba verbalno i institucionalno konstantno podsjecati da su ljudski sljam, zaostavstina kamenog doba.
PS: Jeste tema, jer se prica o svemu u Americi, konkretno sada o rasizmu, koji je opet u zizi interesovanja zbog skorasnjih desavanja.