Irak

Post Reply
Grican

#3226 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Grican »

Arsene Wenger wrote:Al najjače mi je kako Amerikanci hladno posmatraju kako jedna grupica brutalnih terorista osvaja Irak za čiju okupaciju su iskeširali milijarde dolara i dali hiljade života američkih vojnika... Ono kao nije njihov problem, ne mogu da se miješaju... :lol:
Pa zasto bi ni ratovali protiv svoje kreacije,zasto bi ratovali protiv onih koje su obucavali u Turskoj i Jordanu za potrebe rata u Siriji,zasto bi ratovali protiv onih kome salju oruzje da se bore protiv Assada,nema smisla i logicnosti :D
Rampage

#3227 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Ako je vjerovati Klix-ovim izvorima...

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/irak- ... /140805105
dragma
Vozim: Pješe

#3228 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by dragma »

Challenger__

#3229 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Hoće li se Obuma oglasiti povodom toga? Ili onaj psihopata Biden? Ili Konjska Faca Kerry? Vrijedi li 500 Kurda kao jedan izraelski vojnik??

...
Rampage

#3230 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Gledaj AlJazeere - "Borci" Islamske države??? Očito da definicija riječi "borac" nije svugdje ista...
jastuk1

#3231 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Naravno da nije, kao što ni definicija civila nije. Sve životinje su jednake, ali su neke ipak jednakije.... Ništa novo. :zzzz:
Rampage

#3232 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Ubijeni Kurdi su civili ili vojnici?
Challenger__

#3233 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Rampage wrote:

Gledaj AlJazeere - "Borci" Islamske države??? Očito da definicija riječi "borac" nije svugdje ista...
Znaju oni koristiti i odvratnije kovanice. Bivša Hayatova "zvijezda" ih naziva "aktivistima organizacije Islamska država".
Rampage

#3234 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Bijaše tako i na ovim našim prostorima, ne tako davno, jedna vojska koja je svoje pripadnike nazivala, koje li ironije - "časnici", a koja je posebno bila "časna" prema civilima Srednje Bosne...

Znam da je off topic, ali ovo "Borci Islamske države..." me podsjetilo na to...
General War

#3235 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by General War »

Challenger__ wrote:Hoće li se Obuma oglasiti povodom toga? Ili onaj psihopata Biden? Ili Konjska Faca Kerry? Vrijedi li 500 Kurda kao jedan izraelski vojnik??

...
Kakve veze imaju Irak i Kurdi sa Izraelskim vojnikom :-)

"...The State Department said Sunday that it was "actively monitoring the situation" in Sinjar and Tal Afar, and said that the United States is supporting both Iraqi security forces and Peshmerga forces in the fight against the Islamic State.
"The assault over the past 48 hours on territories along the border of the Iraqi Kurdistan Region and focusing on towns and villages populated by vulnerable minorities, demonstrates once again that this terrorist organization is a dire threat to all Iraqis, the entire region and the international community," State Department spokeswoman Jen Psaki said in a statement."
CNN.
Hafis

#3236 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Hafis »

Rampage wrote:Bijaše tako i na ovim našim prostorima, ne tako davno, jedna vojska koja je svoje pripadnike nazivala, koje li ironije - "časnici", a koja je posebno bila "časna" prema civilima Srednje Bosne...
Nešto si ti tu pobrkao u pojmovima.
Znam da je off topic, ali zbog ispravke netočnog navoda
Rampage

#3237 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Hafis wrote:
Rampage wrote:Bijaše tako i na ovim našim prostorima, ne tako davno, jedna vojska koja je svoje pripadnike nazivala, koje li ironije - "časnici", a koja je posebno bila "časna" prema civilima Srednje Bosne...
Evo upravo si TI dokaz da sam itekako u pravu. Da se slučajno nisi našao u ovom mom postu?

Ono što je odlika kako jedne tako i drugo vojske koje su predmet mog posta je nedostatak OBRAZA. Kako jedne tako i druge spodobe ne pokazuju ni jedan jedini trun grižnje savjesti... po tome su identični...
Hafis

#3238 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Hafis »

Rampage wrote:
Hafis wrote:
Evo upravo si TI dokaz da sam itekako u pravu. Da se slučajno nisi našao u ovom mom postu?

Ono što je odlika kako jedne tako i drugo vojske koje su predmet mog posta je nedostatak OBRAZA. Kako jedne tako i druge spodobe ne pokazuju ni jedan jedini trun grižnje savjesti... po tome su identični...
Eno imaš temu o Prudskom sporazumu ili tako nešto, pa bujrum tamo o tome...
Ovdje pričamo o ISIS-u i Mosulu i nemoj trolati :twisted:
Rampage

#3239 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Ja trolam? TI si se nakačio na moj post, zar ne?

Ontopic - što se tiče bradatih spodoba koje čine ova zlodjela, odavno su nadmašili one za koje sam ja mislio da se ne mogu nadmašiti a koji sebe, koje li ironije, nazivaše "časnicima" jedne vojske koja je ordinirala ovim prostorima u toku agresije na BiH.
Hafis

#3240 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Hafis »

Rampage wrote:Ja trolam? TI si se nakačio na moj post, zar ne?

Ontopic - što se tiče bradatih spodoba koje čine ova zlodjela, odavno su nadmašili one za koje sam ja mislio da se ne mogu nadmašiti a koji sebe, koje li ironije, nazivaše "časnicima" jedne vojske koja je ordinirala ovim prostorima u toku agresije na BiH.
Znam i ja vojsku koja se, koje li ironije nazivala ''vitezovima'' pa bi se i njima tijekom ordiniranja omakao poneki sitni masakarčić. Ma šta znam ....bio čak na uviđaju.

Nego kume, pusti te svoje frustracije i kani se stvari koje nemaju veze s temom.
Rampage

#3241 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Moje frustracije :lol: ?

Trebamo li se opet vraćati na činjenicu ko je u našem dijalogu počeo prvi pokazivati očigledne znakove frustracije, ti ili ja:)?

I, još jednom, ja sam čitavo vrijeme on topic, samo što ti, kao branitelj određenih subjekata koje sam spomenuo, jednostavno to ne možeš da prihvatiš... a to je opet tvoj problem, ne moj :)
statixx

#3242 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by statixx »

Some of the most vulnerable could not withstand the weekend offensive. Almost 70 children between the ages of one month and four died of thirst or hunger, said Dakheel.

The U.N. children's agency said families who fled the area are in immediate need of urgent assistance, including up to 25,000 children stranded in mountains.

"The reported deaths of 40 children from minority groups who were displaced from Sinjar city and district by armed violence are of extreme concern," UNICEF said in a statement.

"According to official reports received by UNICEF, these children from the Yazidi minority died as a direct consequence of violence, displacement and dehydration over the past two days."

Sinjar district's estimated population of 308,000 includes about 150,000 children, said UNICEF.

When the Islamic State swept into northern Iraq, the U.S.-trained army virtually crumbled. Thousands of soldiers fled.

http://www.reuters.com/article/2014/08/ ... UV20140805
Opetja033

#3243 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Jezidi su posebno omiljena meta zbog svoje religije. Naime, u principu radi se o obozavaocima Djavola (Melek Taus/Andjeo Paun). Smatraju da Djavo/Sejtan nije izvor zla vec sam covjek.
To naravno bode u oci cak i liberalne pripadnike mainstreem religija, onda se moze zamisliti sta to znaci ovima iz IS-a. Ima onaj poznati video iz 2007. godine koji je obisao svijet - kada su jezidi kamenovali do smrti djevojcicu od 17 godina jer se zarucila za Sunnita i jer je presla na Islam. To je bilo 07. aprila 2007. Nakon toga je krenula odmazda:
Samo 15-tak dana poslije toga sunnitski pobunjenici su oteli autobus pun putnika i provjeravali licne karte. Sunnite, shijje i krscane su izbacili iz autobusa a 23 jezida (koliko ih je bilo u autobusu) su odveli do nekog napustenog objekta, postrojili uz zid i strijeljali. To je bio pocetak masakra nad njima. 14. augusta iste godine izvedeni su koordinirani napadi autobombama u jezidskim naseljima, sto je rezultiralo smrcu 796 osoba. To je drugi teroristicki napad po broju zrtava u historiji, poslije 11/7.

Po procjenama UN-a, nakon pada Sinjara u okolnim planinama se krije izmedju 35-50 000 jezidskih civila koji su u potpunosti sa svih strana okruzenima pripadnicima IS-a. Al Jazeerini izvori javljaju da ih je vec 30-tak umrlo od gladi i iznemoglosti. Radi se uglavnom o onim najsiromasnijim koji nisu imali automobile kojima bi pobjegli do kurdskih podrucja u Iraku i Siriji.

Odnos IS-a prema sunitima koji se ne slazu sa njima, sitima, sufijama je enciklopedijski primjer humanizma poredeci sa onim sta ce raditi jezidima. Na ove prve grupe gledaju kao na frakcije koje su bile islamske i koje su skrenule sa pravog puta, nudeci im zastitu ako se pokaju i prihvate "pravi" Islam. Slicna stvar je i sa krscanima: primi Islam, placaj dziziju ili umri. Dakle ipak im se omogucava legalan boravak u njihovim podrucjima, naravno to je pakao od zivota. Ali i to je jack pot u odnosu na odnos prema jezidima. Tu su alternative: bjezi ili umri.

Prema jezidskim izvorima 85% ukupne populacije jezida zivi u tom podrucju (Sinjar i Nejneva provincija) i ovo je udarac od kojeg se ta zajednica nece moci oporaviti u buducnosti.
Last edited by Opetja033 on 06/08/2014 09:13, edited 1 time in total.
daxon

#3244 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by daxon »

nanosu wrote:Ovo ako su muslimani ja sam traktor:
Ma jok ba, to su pripadnici hare - krišne :roll:
Arteta

#3245 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arteta »

KumAli wrote:Ja realno navijam za sijite iako sam sunit. Ovi Sijiti tbi trebali da pregaze ove talibane iz isisa. Tuzno je vidijeti arapsku glupost. Kako se muslimani ubijaju medjusobno. I jedni i drugi arapi. To je za mene neshvatljivo.
Divljaci.
Arteta

#3246 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arteta »

Cekajte, i Baghdadi je ubaceni Jevrej medju muslimane?
Kikibombona

#3247 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Jezidi su posebno omiljena meta zbog svoje religije. Naime, u principu radi se o obozavaocima Djavola (Melek Taus/Andjeo Paun). Smatraju da Djavo/Sejtan nije izvor zla vec sam covjek.
To naravno bode u oci cak i liberalne pripadnike mainstreem religija, onda se moze zamisliti sta to znaci ovima iz IS-a. Ima onaj poznati video iz 2007. godine koji je obisao svijet - kada su jezidi kamenovali do smrti djevojcicu od 17 godina jer se zarucila za Sunnita i jer je presla na Islam. To je bilo 07. aprila 2007. Nakon toga je krenula odmazda:
Samo 15-tak dana poslije toga sunnitski pobunjenici su oteli autobus pun putnika i provjeravali licne karte. Sunnite, shijje i krscane su izbacili iz autobusa a 23 jezida (koliko ih je bilo u autobusu) su odveli do nekog napustenog objekta, postrojili uz zid i strijeljali. To je bio pocetak masakra nad njima. 14. augusta iste godine izvedeni su koordinirani napadi autobombama u jezidskim naseljima, sto je rezultiralo smrcu 796 osoba. To je drugi teroristicki napad po broju zrtava u historiji, poslije 11/7.

Po procjenama UN-a, nakon pada Sinjara u okolnim planinama se krije izmedju 35-50 000 jezidskih civila koji su u potpunosti sa svih strana okruzenima pripadnicima IS-a. Al Jazeerini izvori javljaju da ih je vec 30-tak umrlo od gladi i iznemoglosti. Radi se uglavnom o onim najsiromasnijim koji nisu imali automobile kojima bi pobjegli do kurdskih podrucja u Iraku i Siriji.

Odnos IS-a prema sunitima koji se ne slazu sa njima, sitima, sufijama je enciklopedijski primjer humanizma poredeci sa onim sta ce raditi jezidima. Na ove prve grupe gledaju kao na frakcije koje su bile islamske i koje su skrenule sa pravog puta, nudeci im zastitu ako se pokaju i prihvate "pravi" Islam. Slicna stvar je i sa krscanima: primi Islam, placaj dziziju ili umri. Dakle ipak im se omogucava legalan boravak u njihovim podrucjima, naravno to je pakao od zivota. Ali i to je jack pot u odnosu na odnos prema jezidima. Tu su alternative: bjezi ili umri.

Prema jezidskim izvorima 85% ukupne populacije jezida zivi u tom podrucju (Sinjar i Nejneva provincija) i ovo je udarac od kojeg se ta zajednica nece moci oporaviti u buducnosti.
Ovaj ISIL ce cista bolest, njihova ideologija je genocidna!

Religije u svom osnovu podsticu na genocid. Pravi vjernici su dobri i Bogu dragi, nevjernici dehumanizirani i Bogu odvratni. Zbog toga ovakve i slicne zvjeri sa lakocom ubijaju druge i drugacije.

Dok religije postoje bice i vjerskih fanatika koji ce klati u ime iste te religije.

ISIL je maksimalno monstruozan, okrutan, genocidan...... Jadan onaj ko zivi pod njihovom vlascu.
Opetja033

#3248 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Jezidi su posebno omiljena meta zbog svoje religije. Naime, u principu radi se o obozavaocima Djavola (Melek Taus/Andjeo Paun). Smatraju da Djavo/Sejtan nije izvor zla vec sam covjek.

Ovaj ISIL ce cista bolest, njihova ideologija je genocidna!

Religije u svom osnovu podsticu na genocid. Pravi vjernici su dobri i Bogu dragi, nevjernici dehumanizirani i Bogu odvratni. Zbog toga ovakve i slicne zvjeri sa lakocom ubijaju druge i drugacije.

Dok religije postoje bice i vjerskih fanatika koji ce klati u ime iste te religije.

ISIL je maksimalno monstruozan, okrutan, genocidan...... Jadan onaj ko zivi pod njihovom vlascu.
S tim sto je komunizam (u osnovi militantno antireligijski i ateisticki) u zadnjih 100 godina ubio vise nevinih ljudi nego svi zlocini u Bozije ime - zajedno. Dakle sa druge se strane moze reci: dok je komunizma, bice i fanatika koji ce klati, ubijati, silovati u ime te ideologije.
Rampage

#3249 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Vjerovatno ćemo ubrzo znati kakva je budućnost ISIL-a, obzirom da su njihovi gospodari upravo okončali agresiju na Gazu te se sada mogu okrenuti svom slijedećem projektu.

A sumnjam da je ISIL neki njihov dugoročan projekat, vjerovatno će ih koristiti još neko vrijeme za ostvarenje svojih kratkoročnih ciljeva...
Hafis

#3250 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Hafis »

Opetja033 wrote: S tim sto je komunizam (u osnovi militantno antireligijski i ateisticki) u zadnjih 100 godina ubio vise nevinih ljudi nego svi zlocini u Bozije ime - zajedno. Dakle sa druge se strane moze reci: dok je komunizma, bice i fanatika koji ce klati, ubijati, silovati u ime te ideologije.
To je to. Komunizam je ideologija koja je trenutno najveća prijetnja po svjetski mir.
Samo u ovom sukobu ne kontam koji su komunisti.
Post Reply