a u Indiji, tokom britanske kolonizijacije, su vecina sluga u kucama muskarciBloo wrote:Odgledah.sekerbay wrote:Ma ja ba, vodiš se onom koja kaže da će više puta ponovljena laž postati istinom.
A onome ko želi da nauči, evo jedan kratki video u kojem je za nekih 5 min. objašnjeno kako pravi islam tretira ženu.
Ne znam koja žena zdravog razuma može misliti da joj je ovim dat povlašten položaj. Ovo što on tumači (mada na prvu izgleda kao nešto pozitivno za žene) je NEPRIMJENJIVO u moderno doba. Ja ne sjedim kući 24/7.
Žena ne mora da služi u kući ako muž može da priušti sluškinju/čistacicu
Ako ne može da priušti/onda žena have to serve![]()
Hajmo mali update
Muž i žena su oboje zaposleni danas (ne u doba kad je ovo pisano)
Naravno da je čistaćica luksuz, te da se ne može unajmiti danas svaki dan, već za npr. generalke
Žena u skladu sa gore navedenim mora da služi u kući jer nema čistaćice jer tako piše iako radi 8 do 10 sati na dan
who the fuck danas ima servants u Bosni npr? Možda neki šeik na Ilidži
Cooked food and baked bread - da to prenesdemo u moderno doba - treba da joj donese kuhanu hranu i gotov hljeb (da ne bi ona kuhala)- i on i ona mogu da donesu gotovu kuhanu hranu kad krenu sa posla kući, ali da se čovjek tako stalno hrani nije baš isplativo, jeftinije je kuhati kući. Ko će kuhati?
Btw uopšte ne skontah onaj dio sa odjećom...
Islam - pitanja i odgovori
- Connaisseur Karlin
#3226 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Bloo
- Globalna šefica
#3227 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mislim da su razlozi za većinom muške sluge kod Britanaca ipak kultorološki (Indija je to)Connaisseur Karlin wrote: a u Indiji, tokom britanske kolonizijacije, su vecina sluga u kucama muskarci
Mada da mi muž nabavi muškog slugu, bila bih zadovoljna, sluškinja ne može da premješta ormare svake sedmice da usisa ispod
-
sekerbay
#3228 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dokaži. Naš kak kaže prijatelj milanConnaisseur Karlin wrote:Kuran
Ma znam, al mi je crnjak da te ispravljam. Jednostavno sam zaljubljen u tvoje postove. Ovo ozbiljno. Onako borbena i kocoperna, vidi se da tipkaš pod emocijama, ili si po prirodi onako stabilna, otresita žena.Bloo wrote:uopšte ne skontah
Al haj, barem neš...
Itekako je primjenjivo. Ljudi skidaju tiranske režime, a da se ne mogu izboriti za jedan zakon.Bloo wrote:Ovo što on tumači (mada na prvu izgleda kao nešto pozitivno za žene) je NEPRIMJENJIVO u moderno doba.
Drugo, potražnja diktira cijenu.
Recimo da ja svojim radnicima dajem preko 20 maraka po satu i to sam dobro prošo jer drugi za istu djelatnost daju i više.
Zamisli da sad žene ostanu kod kuće
Kakva bi bila borba poslodavaca za svakog radnika i koliko bi satnice skočile
Dakle, zarađivali bi dovoljno.
E sad, ako se neka odluči za neki usputni poslić koji bi joj donosio neku kintu, muž ne smije zatražiti te pare.
On nju mora izdržavati, a ona će svoju lovu trošiti na šoping il šta god poželi.
Poenta je u tome da nema prisile. Šta god da radi, žena radi dobrovoljno. Nema ono, moram skuhati, moram oprat. Njemu: Jaro, ako nisi u stanju da angažuješ pomoćnicu, slobodno zasuči rukave.Bloo wrote:Muž i žena su oboje zaposleni danas (ne u doba kad je ovo pisano)
Naravno da je čistaćica luksuz, te da se ne može unajmiti danas svaki dan, već za npr. generalke
Žena u skladu sa gore navedenim mora da služi u kući jer nema čistaćice jer tako piše iako radi 8 do 10 sati na dan
Pa poslanik, s.a.v.s je i šio, i kuho, i prao.
Mislim da je ibn hazm malo pretjerao. Kaže da odjeća mora biti skrojena po mjeri, jok ono iz radnje gdje su rukavi dugi a recimo struk preuzak. Kaže da mora po mjeri.Bloo wrote:uopšte ne skontah onaj dio sa odjećom.
Primamljiva misao, ili?Bloo wrote:Mada da mi muž nabavi muškog slugu, bila bih zadovoljna, sluškinja ne može da premješta ormare svake sedmice da usisa ispod
Vidiš kako se lahko uklopiti u islamski sistem.
- zagortenej
#3229 Re: Islam - pitanja i odgovori
Arapski običaji, arapska religija.Bloo wrote:Ovo iz videa možda fercera u zemljama gdje žene ne smiju da rade i moraju da budu kući, a muž je dovoljno bogat da joj uzme sluškinju, pa se ona može pozivati na ova tumačenja.
- Connaisseur Karlin
#3230 Re: Islam - pitanja i odgovori
da, to je i poanta, kulturoloski ralzoziBloo wrote:Mislim da su razlozi za većinom muške sluge kod Britanaca ipak kultorološki (Indija je to)Connaisseur Karlin wrote: a u Indiji, tokom britanske kolonizijacije, su vecina sluga u kucama muskarci
Mada da mi muž nabavi muškog slugu, bila bih zadovoljna, sluškinja ne može da premješta ormare svake sedmice da usisa ispod
sve religije i jesu skup raznih obicaja i kultura, zato sa postavila primjer
- Connaisseur Karlin
#3231 Re: Islam - pitanja i odgovori
od kad su muske sluge za zene u kucama dio islamskog sistema, ali konkretno i iskljucivo islamskog sistemasekerbay wrote:Primamljiva misao, ili?Bloo wrote:Mada da mi muž nabavi muškog slugu, bila bih zadovoljna, sluškinja ne može da premješta ormare svake sedmice da usisa ispod
Vidiš kako se lahko uklopiti u islamski sistem.
-
sekerbay
#3232 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ako je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem poslat cijelom čovječanstvu i ako je tu vjeru primilo oko dvije milijarde insana širom svijeta, onda su prihvatili i te "običaje" (pravila) tako da su ista automatski postala njihovazagortenej wrote:Arapski običaji, arapska religija.Bloo wrote:Ovo iz videa možda fercera u zemljama gdje žene ne smiju da rade i moraju da budu kući, a muž je dovoljno bogat da joj uzme sluškinju, pa se ona može pozivati na ova tumačenja.
Nigdje ne napisah da moraju biti muškarci. Primamljiva je ideja o slugamaConnaisseur Karlin wrote:od kad su muske sluge za zene u kucama dio islamskog sistema, ali konkretno i iskljucivo islamskog sistema
- Connaisseur Karlin
#3233 Re: Islam - pitanja i odgovori
ali jesmo Bloo i jasekerbay wrote:Nigdje ne napisah da moraju biti muškarci. Primamljiva je ideja o slugamaConnaisseur Karlin wrote:od kad su muske sluge za zene u kucama dio islamskog sistema, ali konkretno i iskljucivo islamskog sistema
sluga je musko, asluzavka je zensko
pa ti si musliman, ne moze sluga biti u tvojoo kuci sa zenom
-
sekerbay
#3234 Re: Islam - pitanja i odgovori
Žensko, moram dvaput ponavljat

Kažem, osvrnuo sam se na samu ideju upošljavanja sluga, niš više.
- Connaisseur Karlin
#3235 Re: Islam - pitanja i odgovori
ali kakve veze sluge imaju veze sa islamskim sistemomsekerbay wrote:Žensko, moram dvaput ponavljat![]()
pises, kao da ih nije bilo prije Islama
-
sekerbay
#3236 Re: Islam - pitanja i odgovori
IndirektneConnaisseur Karlin wrote:kakve veze sluge imaju veze sa islamskim sistemom
Neko je upitao o pravima žene u islamu i ja sam odgovorio
- Connaisseur Karlin
#3237 Re: Islam - pitanja i odgovori
nema nikakve vezesekerbay wrote:IndirektneConnaisseur Karlin wrote:kakve veze sluge imaju veze sa islamskim sistemom
Neko je upitao o pravima žene u islamu i ja sam odgovorio
ravnopravna prava zena u Islamu, kao ni u Krscnastvu ili Judaizmu jednostatvno ne postoje
-
sekerbay
#3238 Re: Islam - pitanja i odgovori
Biži bona, ako bi se iko trebo žalit, onda su to muškiConnaisseur Karlin wrote:ravnopravna prava zena u Islamu
Nema zajedničke kase, samo njegova
Ženke štekaju lovu i troše na svoje ćejfove.
Nema rada. Hudnik mora jal zaposlit pomoćnicu, jal zasukat rukave.
Ne mora kuhat ni prat.
A ako mu nekad prekipi pa je nazove pogrdnim imenima il optuži za nešto, otišo je u klinac
Dok čitaš suru nur, obuzme te jeza.
Ako je optužiš za nemoral a ne privedeš četiri svjedoka, bolje da te nema
- Connaisseur Karlin
#3239 Re: Islam - pitanja i odgovori
o kojim zenama pises ?sekerbay wrote:Biži bona, ako bi se iko trebo žalit, onda su to muškiConnaisseur Karlin wrote:ravnopravna prava zena u Islamuzaštićene ste bolje nego jevrejski lobisti u americi
Nema zajedničke kase, samo njegovai ona se harči.
Ženke štekaju lovu i troše na svoje ćejfove.
Nema rada. Hudnik mora jal zaposlit pomoćnicu, jal zasukat rukave.
Ne mora kuhat ni prat.
A ako mu nekad prekipi pa je nazove pogrdnim imenima il optuži za nešto, otišo je u klinac
Dok čitaš suru nur, obuzme te jeza.
Ako je optužiš za nemoral a ne privedeš četiri svjedoka, bolje da te nemapostoji opasnost da budeš izopćen iz društva. Osim toga, dobiješ 80 vrućih pride
-
sekerbay
#3240 Re: Islam - pitanja i odgovori
Svakoj u pravom islamskom braku.Connaisseur Karlin wrote:o kojim zenama pises ?
Moreš i ti.
- Connaisseur Karlin
#3241 Re: Islam - pitanja i odgovori
tvoj opis nema nikave veze sa islamskim brakomsekerbay wrote:Svakoj u pravom islamskom braku.Connaisseur Karlin wrote:o kojim zenama pises ?
Moreš i ti.
- zagortenej
#3242 Re: Islam - pitanja i odgovori
Taj “pravi“ islam je nešto slično postojanju drekavca-mnogi tvrde da postoji, ali ga još niko nije vidio.
Oni koji su ga navodno vidjeli, nisu među živima.
Oni koji su ga navodno vidjeli, nisu među živima.
-
sekerbay
#3243 Re: Islam - pitanja i odgovori
Et ti znaš kakav je pravi islamski brakConnaisseur Karlin wrote:tvoj opis nema nikave veze sa islamskim brakom
Udaj se za vjernika koji dobro poznaje svoju vjeru, pa ćeš vidjeti ima li il nema
- Connaisseur Karlin
#3244 Re: Islam - pitanja i odgovori
ali vjernici misle da su zene niza bica, procitja postove Irsara i slicnih na temi , kao i na onoj tamo mojoj temi o submisivnosti zenesekerbay wrote:Et ti znaš kakav je pravi islamski brakConnaisseur Karlin wrote:tvoj opis nema nikave veze sa islamskim brakom
Udaj se za vjernika koji dobro poznaje svoju vjeru, pa ćeš vidjeti ima li il nema
-
sekerbay
#3245 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam njihov advokat niti sam čitao šta su pisali, ali to nije islamski, naprotiv! To je zabranjeno i pomislitiConnaisseur Karlin wrote: ali vjernici misle da su zene niza bica
- Connaisseur Karlin
#3246 Re: Islam - pitanja i odgovori
pa to im religija objasnjavasekerbay wrote:Nisam njihov advokat niti sam čitao šta su pisali, ali to nije islamski, naprotiv! To je zabranjeno i pomislitiConnaisseur Karlin wrote: ali vjernici misle da su zene niza bica
-
sekerbay
#3247 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima i toga. Pazi, i isis ima opravdanje za (ne)djela koja čine. Kažu, sve po kur'anu i sunetu.Connaisseur Karlin wrote:pa to im religija objasnjava
Što se tiče osnova islama, onoga što će te spasiti kako na ovom, tako i na onom svijetu, to možeš sam.
Ali, ako ideš dublje, onda je pogubno ako to radiš sam, a još pogubnije ako imaš lošeg učitelja.
To je propast.
Pa sam poslanik, s.a.v.s je upozorio na te vjeroučitelje rekavši da se za svoj ummet više plaši od njih nego od dedžala.
Ps.
Daj mi link teme na kojoj to piše, to da su žene niža bića
-
zijancer
#3248 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovo štima pod uslovom da je na fer osnovi.sekerbay wrote: Itekako je primjenjivo. Ljudi skidaju tiranske režime, a da se ne mogu izboriti za jedan zakon.
Drugo, potražnja diktira cijenu.
Recimo da ja svojim radnicima dajem preko 20 maraka po satu i to sam dobro prošo jer drugi za istu djelatnost daju i više.
Zamisli da sad žene ostanu kod kuće
Kakva bi bila borba poslodavaca za svakog radnika i koliko bi satnice skočile![]()
Recimo, u ratu, nema radne obaveze ni za jednu profesiju
Ako nije tako, imaš problem nagomilavanja profita u pojedinim rukama, što dalje komplikuje stvari, i dovodi do toga da uglavnom đubrad imaju šansu.
-
sekerbay
#3249 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da, društvo neograničene solidarne odgovornosti.zijancer wrote:Recimo, u ratu, nema radne obaveze ni za jednu profesiju , a za preživjele obezbijediti jednake uslove za obrazovanje.
Ko radi neka se i bogati. Dakle, radom ili unovcavanjem ideja. Gomilanje bogatstva izrabljujuci druge, nebitno na koji način, mora se sankcionisati.zijancer wrote:Ako nije tako, imaš problem nagomilavanja profita u pojedinim rukama, što dalje komplikuje stvari, i dovodi do toga da uglavnom đubrad imaju šansu.
Islam ima odgovor za sve
Zato i ne čudi da u tolikoj islamskoj državi na čelu sa omerom ibn abdulazizom, r.a. nisi imao insana kojem bi dao sadaku.
-
zijancer
#3250 Re: Islam - pitanja i odgovori
general u vatru s vojnicima, a ne izmicaus. 
..pa sa akademske distance
..pa sa akademske distance