Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- insomnia78
#3226 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja nekako cenim da mlada puca na budzet a tu ne jebe CV
-
iz zadnje klupe
#3227 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma i to za CV
izadje oglas, firma beton, vlasnik strani, traze po kvalifikacijama i iskustvu ko da sam ja pisao za sebe
Cisto da ne dozvolim iznenadjenja, odem na sajt gdje prodaju Cv template, kupim izvrstan profesionalan, pripremim se, prodjem sva testiranja, na razgovoru pitanje koje sam naveo u Cv-u, hajd rekoh slucajnost, medjutim drugo, trece, ja ljubazno odgovorim i dodah onako nonsalantno " kako sam vec naveo u CV", on mrtav hladan , ma nismo pogledali
Nisam prosao
izadje oglas, firma beton, vlasnik strani, traze po kvalifikacijama i iskustvu ko da sam ja pisao za sebe
Cisto da ne dozvolim iznenadjenja, odem na sajt gdje prodaju Cv template, kupim izvrstan profesionalan, pripremim se, prodjem sva testiranja, na razgovoru pitanje koje sam naveo u Cv-u, hajd rekoh slucajnost, medjutim drugo, trece, ja ljubazno odgovorim i dodah onako nonsalantno " kako sam vec naveo u CV", on mrtav hladan , ma nismo pogledali
Nisam prosao
- P308
#3228 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja sam isto tako nasao profesionalan template, uredio ga da izgleda bas pristojno, napisao lijepo motivaciono pismo i redom slao (i isao licno) u preko 300 firmi (mnogi ne znaju ni nabrojati toliki broj firmi. Nisam ni ja znao, ali me 3 godine biroa natjeralo da saznamiz zadnje klupe wrote:Ma i to za CV![]()
Cisto da ne dozvolim iznenadjenja, odem na sajt gdje prodaju Cv template, kupim izvrstan profesionalan, pripremim se, prodjem sva testiranja, na razgovoru pitanje koje sam naveo u Cv-u, hajd rekoh slucajnost, medjutim drugo, trece, ja ljubazno odgovorim i dodah onako nonsalantno " kako sam vec naveo u CV", on mrtav hladan , ma nismo pogledali![]()
Nisam prosao
U medjuvremenu sam volontirao i radio na ugovor o djelu (oboje putem preporuke - da, volontirao sam sa stelom, vjerovali ili ne
- cendlerbing
#3229 Re: Jadi nas nezaposlenih
Djeluje mi da se stvarno trudiš a čak i priznaješ svoje mane. Svaka čast i sretno ti.
Kod nas svako očekuje nekog s iskustvom sve dok na poziciju ne treba doći neko "nečiji". E, onda može i bez iskustva.
Kod nas svako očekuje nekog s iskustvom sve dok na poziciju ne treba doći neko "nečiji". E, onda može i bez iskustva.
-
zippoo87
#3230 Re: Jadi nas nezaposlenih
to je tocendlerbing wrote:Djeluje mi da se stvarno trudiš a čak i priznaješ svoje mane. Svaka čast i sretno ti.![]()
kod nas u Gr sam cuo da je vlasnik firme otpustio radnicu koja je bila odlicna,da bi tu zaposlio osobu od nekog svog partnera,sa kojim posluje ,iako ta nova osoba nije ni priblizno kompetentna kao ova...uradio je ovo svjesno i na svoju stetu,samo da zadovolji tog partnera
ova djevojka ni kriva ni duzna dobila otkaz
a kada smo se vec dotakli kvalifikacija i znanja...tek to je cirkus...kada pisu oglase ,to trazi naucnika iz NASE i trazi od tebe da si uvijek dostupan,da radis svaki dan,cak i praznicima a kada se dodje do plate...e onda ide,pa znate nismo mi Njemacka,ova bransa bas i nije isplativa,tamo ovamo...i uvijek isto...bio sam na desetinama razgovora,sve isto...i na kraju kada vidim koga zaposle,mrak mi na oci padne...znaci pogaze sve one svoje principe i uslove koje su trazili na oglasu...nije mi jasno sto sebi otezavaju
sposobnosti i znanje kod bosanskog "gazde" su zadnja rupa na sviralu...a i kada ih imas,neces ih naplatiti...jer oni misle da samo oni smiju sve znati ,niko ne smije biti sposobniji od njih...ako jesi,dobiti ces nogu
-
iz zadnje klupe
#3231 Re: Jadi nas nezaposlenih
Moje neko viđenje nazalost, nakon što sam bio i prošao dosta konkursa, da je nas bar 99% zamjenjivo, bez obzira na kvalifikacije i stvarnu ili umišljenu vrijednost, i da se firmama više isplati zaposliti duduka bez znanja, ako će im se to politički isplati ili neka druga veza( kum, jaran, itd..), nisam vidio da je neka firma zbog takve kadrovske politike propala ,a ona 1% nezamenjivih dobro čuvaju ( njih ne zaposljavaju preko konkursa i oglasaa kada smo se vec dotakli kvalifikacija i znanja...tek to je cirkus...kada pisu oglase ,to trazi naucnika iz NASE i trazi od tebe da si uvijek dostupan,da radis svaki dan,cak i praznicima a kada se dodje do plate...e onda ide,pa znate nismo mi Njemacka,ova bransa bas i nije isplativa,tamo ovamo...i uvijek isto...bio sam na desetinama razgovora,sve isto...i na kraju kada vidim koga zaposle,mrak mi na oci padne...znaci pogaze sve one svoje principe i uslove koje su trazili na oglasu...nije mi jasno sto sebi otezavaju
- cendlerbing
#3232 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja sam prilično naivna po prirodi ali su me iskustva naučila da poslodavcima ni riječ ne vjerujem dok se u djela ne uvjerim. Tako je i sa trenutnim poslodavcem. Imaju tako divnu ponudu da je prosto nevjerovatno da sve što su rekli bude istinito. 
-
iz zadnje klupe
#3233 Re: Jadi nas nezaposlenih
Otprilike to ide ovako tamo gdje konkurs nije namješten ili fiktivan .:
1. U firmi X ukaze se potreba za radnikom na određenoj poziciji
2. Gazda ili HR odjeljenje pripreme i objave oglas-konkurs (u ovoj fazi oni zaista traže ono što piše u oglasu)
3. Po objavi oglasa kreću telefonski pozivi, prijatelji, poslovni partneri
4. Kreću testiranja po redoslijedu, ti prodjes, budes najbolji, bićeš pozvan na sljedeći krug, budu ti se nada, ali pojma nemaš šta se zapravo iza brda valja
5. Telefonski pozivi gazdi se nastavljaju, i on počinje da vaga, tu se svaka usluga pamti i naplaćuje
6. Ako nije baš neka pozicija od koje ovisi opstanak firme, gazdi nije problem da prelomi
7. Izvinite, ali smo našli kandidata koji bolje odgovara našim potrebama, ostaćete u našoj bazi podataka
2. Gazda ili HR odjeljenje pripreme i objave oglas-konkurs (u ovoj fazi oni zaista traže ono što piše u oglasu)
4. Kreću testiranja po redoslijedu, ti prodjes, budes najbolji, bićeš pozvan na sljedeći krug, budu ti se nada, ali pojma nemaš šta se zapravo iza brda valja
5. Telefonski pozivi gazdi se nastavljaju, i on počinje da vaga, tu se svaka usluga pamti i naplaćuje
6. Ako nije baš neka pozicija od koje ovisi opstanak firme, gazdi nije problem da prelomi
7. Izvinite, ali smo našli kandidata koji bolje odgovara našim potrebama, ostaćete u našoj bazi podataka
-
hurmasica
#3234 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ako nista za ovih 10p godina cv sam dovela do savrsenstva i to sa istinitim podacima a ne laznim...iskoristila sam vrijeme pa sam pohadjala.kojekakve edukacije i kurseve ali izgleda to ne pije vode.Cookie85 wrote:Sredi CV , motivacijsko, jer kad otvori CV i nije sredjen, zanimljiv... odmah ce odbijenicu poslati, da si ne znam ni ja koliko dobra u tom poslu. Iskreno mislim da je 60% do posla kakav ti je CV.hurmasica wrote:Vec 10 godina bezuspjesno trazim posao, sa diplomom visokog obrazovanja. Dva puta mi se ukazala prilika da radim, jednom po isteku ugovora na odredjeno vrijeme mi ugovor nije produzen jer nisam imala stelu, a drugi put sam dobila otkaz da bi se napravilo radno mjesto za drugu osobu koja je imala jacu vezu od mene.
Davno sam prestala brojati odbijenice, najcesce mi se ne bi ni javili nakon razgovora za posao.
Eh obzirom da mi je u trazenju posla proslo 10 godina u kojima je covjek najproduktivniji, ima najvise motivacije, zelje, ambicije da nesto postigne mogu samo reci da se smatram propalim slucajem, nesposbnim za rad.
Sta uopste sada uciniti sa sobom? Kako zivjeti dalje, cemu se nadati?
Da li se karijera moze zapoceti na pragu cetrdesetih godina? Vrijeme prebrzo prolazi...
A za tih 10 godina mogla ili jesi ,naucila mnoge stvari koje se traze danas, napises u CV da znas, imas iskustva (slazes malo) kad prodjes razgovor, snalazis se, hvala Bogu, danas doci do potrebne informacije je veoma lako.
Takodjer, nadjes par firmi koje ne posluju vise, a odgovaraju tvom profilu posla, napises da si radila tu i firma propala ne postoji vise, tako poslodavac nece vidjeti nekoga ko nije radio - 10 + godina.
Oba posla.koja sam radila dobila sam preko stele ni jedan preko konkursa ali nisu mi stele bile dovoljno mocne jbg
-
walk_M-A-N
#3235 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nisam pratio temu ali čini se da se ovo uklapa.
Kao, nema posla. Ima gdje se stvarno radi i stvara.
Ali, teško je pošteno zaraditi hljeb, bolje u državnoj službi. Recimo „koordinator za saradnju sa vjerskim zajednicama“.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/77 ... 80_km.html
Ali, teško je pošteno zaraditi hljeb, bolje u državnoj službi. Recimo „koordinator za saradnju sa vjerskim zajednicama“.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/77 ... 80_km.html
https://www.klix.ba/biznis/posao/najtra ... /180416087I pored velike nezaposlenosti bh. stanovništva, oni koji nemaju radno mjesto odbijaju poslove u voćarstvu i povrtarstvu, koji su za naše uslove dobro plaćeni, te su naši voćari primorani da uvoze radnu snagu iz Srbije, pa čak i iz Bugarske i Rumunije.
Šivači, stolari, bravari, prodavači, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari... čine top-listu najtraženijih zanimanja, pokazuju analiza potreba tržišta rada u FBiH u 2018. godini.
Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika u 2018. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14 posto, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15 posto. Povećana je i potreba za nekvalificiranim radnicima (NK) za 12,4 posto.
-
zippoo87
#3236 Re: Jadi nas nezaposlenih
problem je sto su ovo i najmanje placena zanimanja a neka od ovih (npr.bravar,tesar,stolar,zavarivac) nisu uopste zanimanja koja moze bilo ko sa puta raditi a na plati su itekako potcijenjeniwalk_M-A-N wrote:Nisam pratio temu ali čini se da se ovo uklapa.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/77 ... 80_km.htmlhttps://www.klix.ba/biznis/posao/najtra ... /180416087I pored velike nezaposlenosti bh. stanovništva, oni koji nemaju radno mjesto odbijaju poslove u voćarstvu i povrtarstvu, koji su za naše uslove dobro plaćeni, te su naši voćari primorani da uvoze radnu snagu iz Srbije, pa čak i iz Bugarske i Rumunije.Šivači, stolari, bravari, prodavači, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari... čine top-listu najtraženijih zanimanja, pokazuju analiza potreba tržišta rada u FBiH u 2018. godini.
Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika u 2018. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14 posto, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15 posto. Povećana je i potreba za nekvalificiranim radnicima (NK) za 12,4 posto.
po meni ,bravari su vrhunski majstori i svaki bi trebao imati 1000+ platu,zavarivaci takodjer,stolari isto...pod stolari ne mislim one sto slazu nesto u fabrici,nego prave stolare
problem je sto svi ti koji najvise kukaju kako nema radnika,daju najlosije uslove i najmanje plate,na losem su glasu i logicno da niko nece kod njih a kada ih pitas da podignu platu i poboljsaju uslove...tu svaka prica prestaje...lakse im je i dalje kukati i raditi po svom...davati minimalac,pa neka se svaki dan mijenjaju radnici
svakodnevno cujem neke nove price,kako je tesko naci radnike a jedno 5% je pocelo da povecava platu a i to individualno,kada najavis da odlazis vani za vecu platu,onda se oni ponude da povecaju platu za 100-200 KM i to je to
najveci problem je sto su se svi oni obogatili na ledjima radnika,davajuci male plate ili ne davajuci ih nikako i ne uplacujuci radnicima doprinose...i onda je njima svako povecanje plate radnicima teret,oni to tako gledaju i kontaju da je to direkto uzimanje njihovih para i davanje radniku
ja ne poznajem firmu u Gracanici (ne kazem da i nema takva) koja cijeni radnike i koja to i pokazuje,na bilo koji nacin...
evo najnovija stvar koju su "gazde" dogovorile u Gracanici je povecanje cijena kafe,mineralne vode i jela za 0,5-1 KM a neka jela su i vise poskupila
istina je da su neki vratili kafu na marku ali oni najveci ( TC Etna ) je ostavio,iako zaradjuju odlicno i nikakve potrebe za tim nije bilo
takodjer i pizze poskupile kod njih,mineralna,mislim da su i sokovi i tako...cisto lihvarenje i bogacenje a radnicima plata 600 KM,od toga barem 200 bude u bonovima koje opet kod njega u marketu moras potrositi
-
walk_M-A-N
#3237 Re: Jadi nas nezaposlenih
Danas 12 mjesta, od toga 6 varilaca i 4 pilana. Realno.Ci-Nick wrote:http://www.fzzz.ba/oglasi/
Evo, ima oglasa,.. traži se,.. 14 informatičara,... jedan oštrač i jedan cerficirani računovođa.
Široka ponudu obezbijedilo njih preko 1000 uposlenih u FZZZ.
Znsči oni IT zaposleni
Hvala ljudima koji su omogućili tu ponudu.
Ne čudi da ih je 1.000, kakva im je organizacija: direktor, izvršni direktor, pomoćnici direktora, šef Ureda direktora, rukovodioci sektora..
To bi mogao biti vic, pita nezaposleni kako se zaposliti. Kaže mu jedan iz ovih zavoda za zapošljavanje: uradi što i mi.Helena Loncar, Ravnateljica
Kenan Reso, Izvrsni direktor
Velida Drasko, Pomocnik direktora
Bože Bago, Predstojnik Ureda
Haris Culjevic, Strucni saradnik za informisanje
Omer Korjenic, Rukovodilac sektora za zaposljavanje
Dijana Ducanovic, Rukovodilac sektora za pravne i opce poslove
Sead Pita, Rukovodilac sektora za ekonomske poslove, evidencije i informacione tehnologije
Snjezana Dedic, Rukovodilac Sektora za upravljanje projektima finansiranim iz fondova EU i drugih dostupnih fondova
Sve je snaga volje. Prvo lijepiš plakate i nosiš kišobran, a onda te Stranka stavi da mjesto sa zvučnim imenom.
- cendlerbing
#3238 Re: Jadi nas nezaposlenih
Tužno je kad shvatiš da je poslodavcu teža njegova marka nego osjećaj da ima dobrog radnika. Nekako se gotovo svaki vodi politikom da je pun biro nezaposlenih a ne razmišlja koliko je njemu isplativije, na duže staze, da ima stalnog, vrijednog i radnika u kojeg može imati povjerenja i da se takav ne nalazi tek tako, čak i pored toliko nezaposlenih ljudi.
- insomnia78
#3239 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ruku na srce ljudi tek izasli iz skole, sa fakulteta su beskorisni. Isti kurac ko i uzeti nekog od pocetka, sa ulice
- cendlerbing
#3240 Re: Jadi nas nezaposlenih
U pravu si. Ja sam se na prvom poslu prvi dan osjećala kao da apsolutno ništa ne znam.insomnia78 wrote:Ruku na srce ljudi tek izasli iz skole, sa fakulteta su beskorisni. Isti kurac ko i uzeti nekog od pocetka, sa ulice
Svako radno iskustvo razvija tvoje sposobnosti da učiš brže vremenom.
- victom
#3241 Re: Jadi nas nezaposlenih
slažem se.cendlerbing wrote:Tužno je kad shvatiš da je poslodavcu teža njegova marka nego osjećaj da ima dobrog radnika. Nekako se gotovo svaki vodi politikom da je pun biro nezaposlenih a ne razmišlja koliko je njemu isplativije, na duže staze, da ima stalnog, vrijednog i radnika u kojeg može imati povjerenja i da se takav ne nalazi tek tako, čak i pored toliko nezaposlenih ljudi.
Međutim i mi moramo da shvatimo da je poslodavac = robovlasnik, jer mora da se takmiči sa konkurencijom, koja koristi tešku materijalnu situaciju radnika.
Trenutno je sve kulminiralo, da ljudi idu u potrazi za boljim životim.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:13, edited 2 times in total.
-
mali_balon
#3242 Re: Jadi nas nezaposlenih
Svasta bi se moglo rec na ovoj temi....bio sam od jedan od glavnih "kukaca" kako su me zvali....helem ne kukam vise radim
....nista bez stele...evo godinu u 4 mjeseca radim u relanom sektoru prvo na poslu koji nikad ni u snu nisam mislio da cu radit...a evo prije 3 dana poceo radit u istoj firmi na radnom mjestu koje je nidze veze za prijasnjim i za koje se nikad nisam skolovao i kako dublje ulazim u materiju posla lici mi na astrofiziku.....ali kako mi rekose niko se nije naucen rodio tu smo mi i firma sa resursima da ti pomognemo da naucis i da te obucimo.....ali imas 3 mjeseca da sve naucis i da znas ko bukvar......
Tako da svaki pravi menager direktor gazda....zna da taj novi radnik nema pojma o poslu, ako prima novog radnika, i da ce ga trebat naucit poslu. Ako hoce radnika sa iskustvom onda mora "krasti" radnika od konkurencije a to iziskuje pare a davanje para najvise boli.
Tako da svaki pravi menager direktor gazda....zna da taj novi radnik nema pojma o poslu, ako prima novog radnika, i da ce ga trebat naucit poslu. Ako hoce radnika sa iskustvom onda mora "krasti" radnika od konkurencije a to iziskuje pare a davanje para najvise boli.
- cendlerbing
#3243 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma isti posao kad počneš raditi, samo u drugoj firmi, moraš se učiti. Samo je razlika kako uči i snalazi se neko ko ima radnog iskustva od nekoga ko nema ama baš nikakvog.
- medvjed23
#3244 Re: Jadi nas nezaposlenih
ne bih se začudio kad bi iza ovog teksta o voćnjacima stajala priča slična onoj o malinama.. bila je, onomad, aktuelna kuknjava: uslovi rada odlični, al niko neće da bere maline, neće ljudi da rade, sve lijeno.. i trajalo je to, sve do:
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... vno/197121
- triconja
#3245 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne vjerujem da je to moglo tek tako od novinara krenut, mislim ta prica da je to super isplativo, jer znam da su iz sda (u vecinski "muslimanskim" [il ti ga bosnjackim] mjestima) dolazili i drzali predavanja kako i sta oko malina. Znaci nekom je bilo u cilju da se nesta uradi, najvjerovatnije nesta u vezi poticaja i tako to. Mislim da ima caka kad hoces poticaj da moras imat na sebi zemlju i da si prijavljen kao poljoprivrednik i da nesta uplacujes. Znaci maestralan potez vlastelina, raja se ko uvijek ufatila za ideju da ce dobit hljeba bez motike i eto. Ne uspijevaju dzaba one razne piramida i ponzijeve sememedvjed23 wrote:ne bih se začudio kad bi iza ovog teksta o voćnjacima stajala priča slična onoj o malinama.. bila je, onomad, aktuelna kuknjava: uslovi rada odlični, al niko neće da bere maline, neće ljudi da rade, sve lijeno.. i trajalo je to, sve do:
Sljedeci na listi su orasi jer su se mnogi "pametni" poljoprivrednici odlucili na to (naravno poslije nekog vremena ispiranja mozga od strane srpskih medija, to je kod njiha tamo popularno). I eto opet zajebancije i kukanja za 10 godina kad oras pocme davat orase
- triconja
#3246 Re: Jadi nas nezaposlenih
E jel neko stvarno misli da se na selima i na plantazama daju dnevnice koje su vece od 20-25 maraka?

-
Cookie85
#3247 Re: Jadi nas nezaposlenih
To je super, ali kao sto sam ranije rekao, navedi neke poslove da si radila, jer kad se vidi da nisi radila 10godina, poslodavac ce se zapitati ZASTO? i nece te pozvati na razgovor.hurmasica wrote:
Ako nista za ovih 10p godina cv sam dovela do savrsenstva i to sa istinitim podacima a ne laznim...iskoristila sam vrijeme pa sam pohadjala.kojekakve edukacije i kurseve ali izgleda to ne pije vode.
Oba posla.koja sam radila dobila sam preko stele ni jedan preko konkursa ali nisu mi stele bile dovoljno mocne jbg
Takodjer CV mjenjas/prepravljas od posla koji zahtjeva, ne smijes biti prekvalifikovana, a ni ne kvalifikovana. Tako namjestas da odgovara savrseno za tu poziciju.
Ako si prekvalifikovana za neku poziciju , nece te pozvati jer smatra da se neces dugo zadrzati (mala plata ili neki drugi faktor), a ako si ne kvalifikovana, jbga.
Zato dobro pazi kad predajes CV.
- Thorgerson
#3248 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja da sam privatnik, nikad ne bih zaposlio nekoga SAMO zbog usluge, rodbinske ili neke druge veze.iz zadnje klupe wrote:Otprilike to ide ovako tamo gdje konkurs nije namješten ili fiktivan .:
Obicno se takvi ljudi pokazu kao promasaj. I onda ih je belaj otpustiti.
Ono sto ja znam i sto sam vidio u dosadasnjim firmama u kojima sam radio i radim. Proces zaposljavanja ide ovim tokom:
- Pojavi se potreba za uposlenikom - ako je neka visa pozicija, narocito - rjesava se interno. Dakle, uzima se neki uposlenik koji je zasluzio unapredjenje i on se stavlja za tu poziciju - za njegovu se raspisuje konkurs.
- Iako i prije samog konkurse, ponovo, interno se svako priupita da li ima nekoga da PREPORUCI. Dakle, to je samo preporuka koja je samo 1+ i nista vise.
- Onda na razgovor dodju i preporuke i ovi sa konkursa i odabere se uposlenik.
Mislim ovo sam vidio i dozivio i sam u 90% slucajeva. Mislim ne mora znaciti da je to pravilo. Bude naravno i rodjaka i toga, ali kazem 4 od 5 takvih su fule i samo stvaraju problem.
-
zippoo87
#3249 Re: Jadi nas nezaposlenih
ovo mogu i ja potvrditi a na neke poslove sam dolazio upravo preko ovakvih internih preporukaThorgerson wrote: Ja da sam privatnik, nikad ne bih zaposlio nekoga SAMO zbog usluge, rodbinske ili neke druge veze.
Obicno se takvi ljudi pokazu kao promasaj. I onda ih je belaj otpustiti.
Ono sto ja znam i sto sam vidio u dosadasnjim firmama u kojima sam radio i radim. Proces zaposljavanja ide ovim tokom:
- Pojavi se potreba za uposlenikom - ako je neka visa pozicija, narocito - rjesava se interno. Dakle, uzima se neki uposlenik koji je zasluzio unapredjenje i on se stavlja za tu poziciju - za njegovu se raspisuje konkurs.
- Iako i prije samog konkurse, ponovo, interno se svako priupita da li ima nekoga da PREPORUCI. Dakle, to je samo preporuka koja je samo 1+ i nista vise.
- Onda na razgovor dodju i preporuke i ovi sa konkursa i odabere se uposlenik.
Mislim ovo sam vidio i dozivio i sam u 90% slucajeva. Mislim ne mora znaciti da je to pravilo. Bude naravno i rodjaka i toga, ali kazem 4 od 5 takvih su fule i samo stvaraju problem.
i ja ne bih zaposljavoa rodbinu samo zato sto je rodbina...a ako je kvalifikovan,rekao bi mu,ovdje si radnik i nisi mi rodjak,nemoj zloupotrebljavati to,pa ako prihvati,neka radi
- ExNihilo
#3250 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zapošljavanje preko veze se u privatnom sektoru se obično javlja kada je vlasnička funkcija odvojena od upravljačke. Drugim riječima, kada direktor nije istovremeno i vlasnik. S jedne strane, jer je lako tuđim k...apitalom gloginje mlatit, a s druge strane jer imamo menadžere koji se ne mogu nazvati ni priučenim.
Kada je vlasnička i upravljačka funkcija skoncentrirana u jednoj osobi - tu se svakako bliža rodbina prvo uvaljuje na administrativne i direktorske funkcije, pa se ništa ne šteli.
Kada je vlasnička i upravljačka funkcija skoncentrirana u jednoj osobi - tu se svakako bliža rodbina prvo uvaljuje na administrativne i direktorske funkcije, pa se ništa ne šteli.