Dobar, mrki banovicki ugalj, doduse onaj sto kradu sa vagona, i što sakupljaju na odlagalištima, i nije samo pelet jeftin kad se kupuje van sezone i drva se mogu naci po 45KM, kao i ugalj po 80-90un1ted wrote:Kakav je to ugalj od 80KM
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
boshniak
#3226 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
boshniak
#3227 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije baš da provjeravam moralnu stranu prodavaca i porijeklo uglja, bitno mi je da gori, vjerujem da ni vi ne bi provjeravali pelet i tražili fiskalni racun da vam ga neko nudi po 250KM bez placanja unaprijedmirzasut wrote:Nisu samo peletari zakinuti mutnim poslovimaboshniak wrote: A mi ugljari samo moramo da se tuširamo češće, ehh kad se sjetim da sam za dlaku kupio kotao na pelet. Lijepi moj ugalj kupio ga ljetos po 80KM od prijevoznika iz banovica![]()
![]()
Mrki banovićki ugalj za 80 KM se može dobiti od prevoznika koji od svakog transporta skinu po malo, i kada se nakupi približna količina ide ovako... bez priče o kvaliteti i količini... važno da je crn i da je jeftin.
Naravno ti si na dobitku, a oni koji su platili ugalj po redovnoj cijeni od 175 KM su zakinuti. Takođe se ugalj po toj cijeni može dobiti od onih koji ga kradu sa traka, transportera na kopovima ili ga vade površinski iz zemlje i taj nije kvalitetan.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3228 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nikad ne bih kupio ukradenu stvar 
Sto se tice uglja, kvalitetan ugalj nisi mogao naci ispod 170km u junu/julu.
-
boshniak
#3229 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ugalj je sad ispod 150KM, bez prijevoza, i ja sam kupio bez prijevoza.un1ted wrote:Nikad ne bih kupio ukradenu stvar
-
betametazon
#3230 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ovdje je sad bitnije koliko kosta ugalj i da li je ukraden od teme cijena peleta.
Zanemaren je moj prethodni post da se sad nudi pelet za narednu godinu po 320 KM.
Inace imam jedno konkretno pitanje - sa budzetom 1.200 KM sta da radim, da kupim cca 3 tone peleta ili da kupim par konvektora i placam struju? Trenutno nemam nikakvu drugu alternativu, radi se o manjoj kuci na dvije etaze a invertwr klime ne dolaze u obzir jer mi je to neprakticno i skupo (morao bih u svaku sobu stavit po jednu i opet sta sa kupatilima...)
Zanemaren je moj prethodni post da se sad nudi pelet za narednu godinu po 320 KM.
Inace imam jedno konkretno pitanje - sa budzetom 1.200 KM sta da radim, da kupim cca 3 tone peleta ili da kupim par konvektora i placam struju? Trenutno nemam nikakvu drugu alternativu, radi se o manjoj kuci na dvije etaze a invertwr klime ne dolaze u obzir jer mi je to neprakticno i skupo (morao bih u svaku sobu stavit po jednu i opet sta sa kupatilima...)
-
shilje
#3231 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Lafat Kalesija otvara fabriku peleta negdje do proljeca sljedece godine a mozda i prije tako mi rekose serviseri njihovi danas.
-
betametazon
#3232 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I sta ce to promjenit? Bice 350 na ljeto, 450 najesen...shilje wrote:Lafat Kalesija otvara fabriku peleta negdje do proljeca sljedece godine a mozda i prije tako mi rekose serviseri njihovi danas.
- Maraschino
#3233 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kalesija ce imati 2 proizvodjaca, Sekovici u blizini, Gracanica vec ima 3, Kovan u Olovu...nesto tu nece da stima.betametazon wrote:I sta ce to promjenit? Bice 350 na ljeto, 450 najesen...shilje wrote:Lafat Kalesija otvara fabriku peleta negdje do proljeca sljedece godine a mozda i prije tako mi rekose serviseri njihovi danas.
- triconja
#3234 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Lignit sa primjesama cumuraun1ted wrote:Kakav je to ugalj od 80KM
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#3235 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako se prije grijalo ? Meni je suludo plaćati pelet 400+ KM , dvostruko skuplje od drva a tek nešto malo komfornije.betametazon wrote: Inace imam jedno konkretno pitanje - sa budzetom 1.200 KM sta da radim, da kupim cca 3 tone peleta ili da kupim par konvektora i placam struju?
Konvektore treba dobro dimenzionisati spram prostorija i birati kvalitetnije - sa kvalitetnim termostatom jer im od toga žestoko zavisi potrošnja. Takođe treba podesiti dobro temperature po prostorijama jer jedan stepen viška puuno znači.
Ako ostane ovakva situacija ja dodajem etažni kamin na drva u dnevni boravak a peć na pelet konzerviram za bolja vremena
I briket trenutno ima pristojnu cijenu oko 250 KM/t ( tona mjenja 3 metra drva) pa i to nije loša opcija.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#3236 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koliko ti treba peleta za sezonu? Ja sam probao sve opcije struja (konvektori), plin (plinske peci) drva+drveni briketi i na kraju pelet. Doduse meni treba samo 3 tone peleta za sezonu pa mi nema nista isplativije. Dobar konvektor Atlantic ili Bosch je minimum 200KM do 300KM i opet troše poprilicno. Ja sam samo sa peletom prolazio ispod hiljade KM za sezonu. Ne bih više drva nipošto, osim ne daj Boze nevolje kak`e....betametazon wrote: Inace imam jedno konkretno pitanje - sa budzetom 1.200 KM sta da radim, da kupim cca 3 tone peleta ili da kupim par konvektora i placam struju?
-
kikkan
#3237 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kakva je ovo lancana reakcija... ja jos nisam uspio dobiti pelet iz Bosanskog Novog / Novi Grad a dogovorio se sa njima još početkom Avgusta. Poslije toga se čuo sa njima jos X puta gdje svaki put kažu biće za sedmicu-dvije 
Nedostatak invertera je što ih moraš imati dobro raspoređene ako se radi o kući kako bi pokrio cijeli prostor.
Isto je sa kupatilima, tu ne možeš riješiti stvar osim dodatnim konvertorima/grijalicama.
Prednost invertera je što puno brže zagriju prostor, imaš hlađenje tokom ljeta
Lično dajem prednost peletu i radijatorima i možda je to stvar navike, ali u svakom slučaju ako cijene peleta ostanu ovakve onda živjela struja
Ja imam alternativu sa inverterima, grije vrlo brzo a kako će se odraziti na račun za struju, vidjet ćemo polovinom Novembra. Mislim da će čak izaći povoljnije u odnosu na pelet sa trenutnim njegovim cijenama.betametazon wrote:Ovdje je sad bitnije koliko kosta ugalj i da li je ukraden od teme cijena peleta.
Nedostatak invertera je što ih moraš imati dobro raspoređene ako se radi o kući kako bi pokrio cijeli prostor.
Isto je sa kupatilima, tu ne možeš riješiti stvar osim dodatnim konvertorima/grijalicama.
Prednost invertera je što puno brže zagriju prostor, imaš hlađenje tokom ljeta
Lično dajem prednost peletu i radijatorima i možda je to stvar navike, ali u svakom slučaju ako cijene peleta ostanu ovakve onda živjela struja
- golfiista
#3238 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
De ba ne lupajte. Pričate o cijenama energenata za grijanje na samom početku grijne sezone. Sačekajte kraj februara, mart i kraj aprila, pa onda pričajte o cijenama. Na kraju krajeva, nije nuklearno gorivo, to je otpad, piljevina, halo ba. Pa to skoro da se može u kućnoj radinosti proizvesti.
Jel prošle godine pelet bio 600 KM po toni? Jeste. Jel u martu bio 220 KM po toni? Jeste. Zdravo, prijatno.
Jel prošle godine pelet bio 600 KM po toni? Jeste. Jel u martu bio 220 KM po toni? Jeste. Zdravo, prijatno.
-
tcz
#3239 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nurkic pumpa Zivinice 6KM vreća.
-
maliq53
#3240 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Inverter klime svakako za 1200 KM ne mozes uzeti a da su kvalitetne.Mozes neke kineze uzeti i to dvije klime mozda ali ne nadaj se dobrom grijanju...betametazon wrote:Ovdje je sad bitnije koliko kosta ugalj i da li je ukraden od teme cijena peleta.
Konvektori su isto ko i kvarcne grijalice ili uljani oni radijatori...Ako su ti konvektori dobro skuplji od ovih uljanih radijatora onda bolje uzmi ove radijatore jer isto je sve to u pet deka...Za 1kw potrosene struje daje isto toliko toplote i nema tu nekog pametovanja...
-
maliq53
#3241 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bio je on u martu ispod 300KM samo sto ga niko nije mogao uzet, vec kao fol narucis pa ce doci nekad.Nazoves ljude gdje su sa narudzbom, oni se prave blentavi i tako ostanes da pjevas borbene...golfiista wrote:De ba ne lupajte. Pričate o cijenama energenata za grijanje na samom početku grijne sezone. Sačekajte kraj februara, mart i kraj aprila, pa onda pričajte o cijenama. Na kraju krajeva, nije nuklearno gorivo, to je otpad, piljevina, halo ba. Pa to skoro da se može u kućnoj radinosti proizvesti.
- Pitarrr82
#3242 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam narucio 15. aprila, 25 aprila dostavljeno, cijena bila 250KM...
-
mirzasut
#3243 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moramo biti svjesni da će se tržište peleta urediti, proces koji je već počeo... Neće biti sezone za kupnju po višoj ili nižoj cijeni, ovi preprodavači tipa Hifa i sl. će to urediti na način da će peleta uvijek biti, cijenom koja će se stabilizovati prema potrošačkoj moći... vjerovatno negdje oko 350 KM/t. Uostalom, čak i ugalj nema izrazitu on/off sezonu kupnje, tako da je ovo realno očekivati.golfiista wrote:De ba ne lupajte. Pričate o cijenama energenata za grijanje na samom početku grijne sezone. Sačekajte kraj februara, mart i kraj aprila, pa onda pričajte o cijenama. Na kraju krajeva, nije nuklearno gorivo, to je otpad, piljevina, halo ba. Pa to skoro da se može u kućnoj radinosti proizvesti.
-
mirzasut
#3244 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nagađam da bi to trebalo da bude zaokruženi proces sa prodajom peći Stillmetal... nešto što otprilike radi i Kovan. Prodaja peleta za korisnike kotlova Stillmetal, sa pristojnim cijenama. Time bi zaštitili proizvodnju kotlova tj ako pelet cijenom ode u tačku svi će odustati od pelet grijanja i kupovine kotlova.betametazon wrote:I sta ce to promjenit? Bice 350 na ljeto, 450 najesen...shilje wrote:Lafat Kalesija otvara fabriku peleta negdje do proljeca sljedece godine a mozda i prije tako mi rekose serviseri njihovi danas.
-
boshniak
#3245 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Slazem se, ko ima dobru izolaciju i mogucnosti inverter je isplativ. Jel to racun 220KM sa uracunatom potrosnjom cijelog domacinstva ili samo za invertere.Scuffy Dogs wrote:350x6=2100KM+potrošnja struje(sezona grijanja od Novembra do Maja), pa totalno neisplativo, u mene 4 invertera ne potroše toliko, najveći račun bio 220KM u januaru 2017.
220x6=1320KM, ni sa cijenom od 250KM po toni pelet nije isplativ za razliku od invertera.
- CaneBos
#3246 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa ne znam na sta potrosis 6 tona peleta?! 3-3.5 tone peleta su prosjek za zimu za kucu normalne velicine.Scuffy Dogs wrote:350x6=2100KM+potrošnja struje(sezona grijanja od Novembra do Maja), pa totalno neisplativo, u mene 4 invertera ne potroše toliko, najveći račun bio 220KM u januaru 2017.mirzasut wrote:cijenom koja će se stabilizovati prema potrošačkoj moći... vjerovatno negdje oko 350 KM/t.
220x6=1320KM, ni sa cijenom od 250KM po toni pelet nije isplativ za razliku od invertera.
-
tcz
#3247 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
koja je cijena invertera i koliko ih treba za 80m2?Scuffy Dogs wrote: Kompletna potrošnja, više struje mi potroši mašina za veš, mašina za suđe i bojler nego 4 invertera, i sa lošom izolacijom nema šanse da dođe račun veći od 280-300KM ko grije non-stop.
-
sabanss
#3248 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Haj mi molim te navedi jedan razlog da koristim pelet po 350 KM/t umjesto plina / struje?mirzasut wrote: Moramo biti svjesni da će se tržište peleta urediti, proces koji je već počeo... Neće biti sezone za kupnju po višoj ili nižoj cijeni, ovi preprodavači tipa Hifa i sl. će to urediti na način da će peleta uvijek biti, cijenom koja će se stabilizovati prema potrošačkoj moći... vjerovatno negdje oko 350 KM/t. Uostalom, čak i ugalj nema izrazitu on/off sezonu kupnje, tako da je ovo realno očekivati.
- rovac13
#3249 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sto je sad ta hebena piljevina 500 KM.
Ajd i to nego ne mozes je naci ko da je zlato.
Meni od prve izbaci tona peleta 241 € u njemackoj

Vidis kako je to njemacka iznivelisala.
Litar loz ulja skuplji 2,5 puta od peleta.
Litar loz ulja ima vise toplotne energije 2 puta nego 1 kg peleta.....tu valjda se misli na njihov kvalitetan pelet.
Ako bi im kvalitet peleta bio kao kod nas,onda bara-bara.
Ajd i to nego ne mozes je naci ko da je zlato.
Meni od prve izbaci tona peleta 241 € u njemackoj

Vidis kako je to njemacka iznivelisala.
Litar loz ulja skuplji 2,5 puta od peleta.
Litar loz ulja ima vise toplotne energije 2 puta nego 1 kg peleta.....tu valjda se misli na njihov kvalitetan pelet.
Ako bi im kvalitet peleta bio kao kod nas,onda bara-bara.
-
mirzasut
#3250 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
toure123 wrote:mirzasut wrote:Moramo biti svjesni da će se tržište peleta urediti, proces koji je već počeo... Neće biti sezone za kupnju po višoj ili nižoj cijeni, ovi preprodavači tipa Hifa i sl. će to urediti na način da će peleta uvijek biti, cijenom koja će se stabilizovati prema potrošačkoj moći... vjerovatno negdje oko 350 KM/t. Uostalom, čak i ugalj nema izrazitu on/off sezonu kupnje, tako da je ovo realno očekivati.golfiista wrote:De ba ne lupajte. Pričate o cijenama energenata za grijanje na samom početku grijne sezone. Sačekajte kraj februara, mart i kraj aprila, pa onda pričajte o cijenama. Na kraju krajeva, nije nuklearno gorivo, to je otpad, piljevina, halo ba. Pa to skoro da se može u kućnoj radinosti proizvesti.
Haj sad reci da se zajebavas, jer u protivnom necu smatrat da si ikako pri pameti i da si normalan. Halo bolan , HALO, TO JE JEBENA PILJEVINA!!!
Pricamo o energentu cija cijena u EU ne prelazi 280 KM po toni. O kakvih 350 KM/t ti pricas?
Hajvanu jedan glupi !
Odmah da vam kažem da se ne zajebavam!sabanss wrote:Haj mi molim te navedi jedan razlog da koristim pelet po 350 KM/t umjesto plina / struje?mirzasut wrote: Moramo biti svjesni da će se tržište peleta urediti, proces koji je već počeo... Neće biti sezone za kupnju po višoj ili nižoj cijeni, ovi preprodavači tipa Hifa i sl. će to urediti na način da će peleta uvijek biti, cijenom koja će se stabilizovati prema potrošačkoj moći... vjerovatno negdje oko 350 KM/t. Uostalom, čak i ugalj nema izrazitu on/off sezonu kupnje, tako da je ovo realno očekivati.
Ranije sam napisao da trenutno koristim pelet, ali da imam od ranije priključen kotao na ugalj, pa i 2 t mrkog uglja...
Ja ne namjeravam koristiti pelet po cijeni od 350 KM/t, ali će ih biti koji mogu (platiti), moraju (već su se uhvatili u kolo i platili instalaciju ili su im drugi energentni isto tako nedostupni ili skupi).
Uostalom, svjedoci smo da ljudi kupuju pelet po cijenama od oko 400 KM/t, pa i naši forumaši ovde?
LP pozdravi i za Vas!