Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#3226 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Otkud da je formentor samo 55 i to sa 190KS i 4drive
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
-
izbjeglica_iz_besmisla
#3229 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ovaj formentor za te pare moze samo biti na nekoj akciji, sad kako stize facelift model
EDIT: sad tek vidim da bas to pisete
EDIT: sad tek vidim da bas to pisete
-
citroen xm
#3230 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ovaj Kinez počinje sa 46000 sa istim motorom i mjenjačem kao i najskuplji, a u toj serijskoj opremi ima i panoramu. U interijeru izgleda kvalitetnije odrađen od Cupre. Tako da je razlika 10-15 hiljada između početnih verzija, a to nikako nije malo.
U suprotnom apsolutno niko ne bi kupio Kineza, neće ni ovako lako.
U suprotnom apsolutno niko ne bi kupio Kineza, neće ni ovako lako.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#3231 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Formentor je i dalje seat, mozdq napucan izvana i usminkan al zato je unutra plastika all the way.
- drndalo
#3232 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ali je zato u Kineza, drvo sandalovina, koza od alpake, zubi od morskog psa, i stof od angore...?
- Rockefeller
- konektovan
- pezzar
#3235 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Čim čovjek mora brinuti o periodu nakon isteka garancije, teško će se odlučiti da ga kupi. Pogledah ga u BCC juče, privlači masom opreme, motor i mjenjač obećavaju, iako je ta deklarisana potrošnja u stvarnosti vjerovatno za 2-3 litra veća (nema šanse 172 KS na 5,6 l benzina).
Činjenica je da dodatna oprema koju ima kod nekih ne možeš ni doplatiti, ima zanimljivih stvari kao što je potpuno autonomni parking, na mjestu koje ti možeš obliježiti na ekranu i on se tu parkira bez ljudske intervencije. Ima i snimanje za vrijeme trajanja vožnje sa svih strana vozila, a snimak se pohranjuje na SD karticu. Panoramski krov, električni gepek itd. Npr, Karoq da bi imao to sve bi koštao 70-ak milja (ako su neke stvari uopšte naručive).
Meni je recimo nejasno kako su u autu od 4380 mm dužine uspjeli dobiti samo 330 l gepeka?
Vjerovatno će cijene u proljeće malo još kalirati, ako ne krene prodaja kako su zamislili, a ostane na lageru ovih iz 2023 .god proizvodnje.
Glavni problemi su prodaja nakon garancije i održavanje nakon garancije, šta za dijelove ili si baš osuđen na cijene iz ovlaštenog? Mislim na potrošne dijelova, tipa pločice i sl. Ne razmišljam čak ni o većim problemima i kvarovima. Zamisli odeš kod njih da zamijeniš staro za novo i kažu ti: "Ne uzimamo Geely u zamjenu".
Činjenica je da dodatna oprema koju ima kod nekih ne možeš ni doplatiti, ima zanimljivih stvari kao što je potpuno autonomni parking, na mjestu koje ti možeš obliježiti na ekranu i on se tu parkira bez ljudske intervencije. Ima i snimanje za vrijeme trajanja vožnje sa svih strana vozila, a snimak se pohranjuje na SD karticu. Panoramski krov, električni gepek itd. Npr, Karoq da bi imao to sve bi koštao 70-ak milja (ako su neke stvari uopšte naručive).
Meni je recimo nejasno kako su u autu od 4380 mm dužine uspjeli dobiti samo 330 l gepeka?
Vjerovatno će cijene u proljeće malo još kalirati, ako ne krene prodaja kako su zamislili, a ostane na lageru ovih iz 2023 .god proizvodnje.
Glavni problemi su prodaja nakon garancije i održavanje nakon garancije, šta za dijelove ili si baš osuđen na cijene iz ovlaštenog? Mislim na potrošne dijelova, tipa pločice i sl. Ne razmišljam čak ni o većim problemima i kvarovima. Zamisli odeš kod njih da zamijeniš staro za novo i kažu ti: "Ne uzimamo Geely u zamjenu".
-
citroen xm
#3236 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Postoje ozbiljni i neozbiljni brendovi i zastupnici.
Mapple je bio katastrofa brend, a zastupnik možda i gori. Kupci su tako i prošli.
Geely je po svemu sudeći vrlo ozbiljan brend. Imaju salone i servisnu mrežu u sklopu Volvoa. A sve i da nisu znali, neko im je do sada rekao da u evropi moraju biti ozbiljni ako hoće uspjeh. Ne bih se zalijetao, ali mogla bi to biti dobra priča.
Mapple je bio katastrofa brend, a zastupnik možda i gori. Kupci su tako i prošli.
Geely je po svemu sudeći vrlo ozbiljan brend. Imaju salone i servisnu mrežu u sklopu Volvoa. A sve i da nisu znali, neko im je do sada rekao da u evropi moraju biti ozbiljni ako hoće uspjeh. Ne bih se zalijetao, ali mogla bi to biti dobra priča.
- konektovan
#3237 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Neuporedivo je ovo sad sa maple i drugim od prije 15-20 godina..
-
NediM17
#3238 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Maple je bio tasna-masna firma.
Slovenac ih nije mogao uvesti u SLO zbog euro norme, otvorio ovdje firmu, istusio kontingent auta "glupim Bosancima" i kapak.
To uopste nije bio pokusaj "ozbiljne price".
Takodje, sjetimo se Tate indice i iranskog Samanda.
Kao i Marutija pred rat.
Slovenac ih nije mogao uvesti u SLO zbog euro norme, otvorio ovdje firmu, istusio kontingent auta "glupim Bosancima" i kapak.
Kao i Marutija pred rat.
-
citroen xm
#3239 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Maruti je tada ipak imao ozbiljniji nastup.
Od svih posljeratnih propalih uvoza, meni je taj Samand najbolje izgledao. I danas vidim jednog, solidno izgleda.
Od svih posljeratnih propalih uvoza, meni je taj Samand najbolje izgledao. I danas vidim jednog, solidno izgleda.
- tramvajtrojka
#3240 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
I samand zar je neko fkt mislio da ce se moci uvoziti auta iz drzave koja je blokirana sankcijama i to da ih uvozi firma naziva sidzis 5bNediM17 wrote: ↑08/11/2024 15:42 Maple je bio tasna-masna firma.
Kao i Marutija pred rat.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#3241 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Da vam neko pokloni 50k KM i da za te novce kupite auto, ne bi ste ni pogledali bilo kojeg kineza. Da ne govorim da izvadite svoje pare 
-
Karikaturist
#3242 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Fala Bogu da Kinezi vjerovatno i nece ciljati nase ogromne i bogato trziste pa ce nas zaobici njihove skalamerije. 
-
citroen xm
#3243 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ja pričam o autima jer mi je njihov dolazak trenutno interesantniji od izlizane priče je li bolje 1.0 TSI ili 1.2 Pure tech i slično i o problemima evropskih proizvođača zvučnog imena.
Sam rekoh da sumnjam da bi u startu to kupio, ali nikada se ne zna. Da mi neko pokloni 50k KM opet u ovom trenutku ne bi kupio novo auto
Sam rekoh da sumnjam da bi u startu to kupio, ali nikada se ne zna. Da mi neko pokloni 50k KM opet u ovom trenutku ne bi kupio novo auto
-
giannibelif
#3244 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Realno, od svih novih marki na tržištu, Cupra se solidno pozicionirala, što zbog solidnog kvaliteta i grupacije iz koje dolazi, marketinga i što je pod kapom snažnog uvoznika koji nudi dobre finansijske ponude i finansiranja. Već dosta firmi uzima Formentor kao službena vozila za izvršne i ostale više funkcije svojih zaposlenika.
Last edited by giannibelif on 08/11/2024 20:08, edited 2 times in total.
- kravamuzara
#3245 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Jesi cuo da sad stavljaju remen u uljecitroen xm wrote: ↑08/11/2024 19:25 Ja pričam o autima jer mi je njihov dolazak trenutno interesantniji od izlizane priče je li bolje 1.0 TSI ili 1.2 Pure tech i slično i o problemima evropskih proizvođača zvučnog imena.![]()
Sam rekoh da sumnjam da bi u startu to kupio, ali nikada se ne zna. Da mi neko pokloni 50k KM opet u ovom trenutku ne bi kupio novo auto![]()
Neću reći nikad ali ja cu licno kineze izbjegavati dokle god je moguce, iz principa.
- tramvajtrojka
#3246 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
sta kad ti budu prodavali prepakovanog kineza sa mazda znakom hoces li ga i onda izbjegavatikravamuzara wrote: ↑08/11/2024 19:56Jesi cuo da sad stavljaju remen u uljecitroen xm wrote: ↑08/11/2024 19:25 Ja pričam o autima jer mi je njihov dolazak trenutno interesantniji od izlizane priče je li bolje 1.0 TSI ili 1.2 Pure tech i slično i o problemima evropskih proizvođača zvučnog imena.![]()
Sam rekoh da sumnjam da bi u startu to kupio, ali nikada se ne zna. Da mi neko pokloni 50k KM opet u ovom trenutku ne bi kupio novo auto![]()
![]()
Neću reći nikad ali ja cu licno kineze izbjegavati dokle god je moguce, iz principa.
- kravamuzara
#3247 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
I da ga hocu nemam ga gdje puniti.tramvajtrojka wrote: ↑08/11/2024 19:58sta kad ti budu prodavali prepakovanog kineza sa mazda znakom hoces li ga i onda izbjegavatikravamuzara wrote: ↑08/11/2024 19:56Jesi cuo da sad stavljaju remen u uljecitroen xm wrote: ↑08/11/2024 19:25 Ja pričam o autima jer mi je njihov dolazak trenutno interesantniji od izlizane priče je li bolje 1.0 TSI ili 1.2 Pure tech i slično i o problemima evropskih proizvođača zvučnog imena.![]()
![]()
Neću reći nikad ali ja cu licno kineze izbjegavati dokle god je moguce, iz principa.![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
izbjeglica_iz_besmisla
#3249 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Za plastiku u Cupri Formentor se mozete sprdati, al otidjite pa sjednite u njega. Samo kad mu u salonu novom novcatom otvorite vrata sjetit cete sta sam rekao o plastici. Odnosno namirisat cete.
Auto se meni izvana bas svidja, i motorizacija mu je OK, al unutra ruzna siva gola plastika dominira. Gore nego u octaviji koja je tu negdje po rangu kvalitete/cijene, nju su od 2020 bar malo pokusali uljuditi.
Stojim iza ovoga fakat, a vi slobodno nastavite i zajebavajte se.
Auto se meni izvana bas svidja, i motorizacija mu je OK, al unutra ruzna siva gola plastika dominira. Gore nego u octaviji koja je tu negdje po rangu kvalitete/cijene, nju su od 2020 bar malo pokusali uljuditi.
Stojim iza ovoga fakat, a vi slobodno nastavite i zajebavajte se.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#3250 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
zadnja stepenica u koncernu, ne znam sta se ocekuje, jedino je glupo porediti sa ozbiljnijim brendovima jer su seat/skoda kao jeftiniji i kao nude vise lol