Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shandrprcSA

#3226 Re: mobilni radari tj kamere

Post by shandrprcSA »

kokuz_sa wrote:Danas bi suvozac..i zaustavi nas policija..presretaci, parkirani..
Vozac vozio 7 iznad ogranicenja..

I ovaj mu govori..ma daj neces mi kaznu radi tog pisat..
Kaze moram..vec si u protokol usao..
I sada nam pokazuje..
Jedan policajac nisani radarom..
A drugi drzi neku uredjaj na kojem pokazuje podatke..
I zuto neko auto vozi normalno nije isnad ogranicenja..
Al izadje mu upozorenje da je vec auto pod prekrsajem..
I na uredjaju se prikazase slike..proslo auto kroz crveno (neki grad izvan Sa) i uslikao ga radar.

To me ono bas ostavilo zatecenim..
Nisam znao da imaju toliko naprednu tehniku..
Znam da kamera sada ima po svim gradovima, ali da si tako uvezani :shock:

Hajde za SPARTU sam znao da odmah kaze jesil registrovan..al ovo ovako..skidam kapu im
tolerancija je 10 a uredjaj je...

https://forum.klix.ba/zobs-p15632593.html#p15639635
escobar__

#3227 Re: mobilni radari tj kamere

Post by escobar__ »

Naslovnica wrote:Ima radara itekako na nebuloznim lokacijama, tamo gdje im je zicer, a ne gdje je potreban.
Kada ste zadnji put vidjeli radar u blizini neke škole?!
Ali su zato redovni u nekim vukojebinama koje se nazivaju naseljenim mjestima (a tamo negdje na proplanku dvije izgorene kuće i znak da je naseljeno mjesto).
Tipičan primjer nebulonog radara je onaj na području Buloga, pa oni silni radari prema Olovu i Kladnju, gdje se nacale na jedinom pravcu gdje se može izvršiti sigurno preticanje šlepera iza kojih se stvore kilometarske kolone, nebulozni radari na "brzoj" cesti Ilidža-Blažuj, itd...
Ali nikada pored škole, nikada.
Naravno, pa cilj radara ovdje je da se namakne keš, a ne da brine o sigurnosti. Taj na relaciji Olovo-Kladanj je jedan od primjera takvih, od O. Luka do Kladnja praktično nit ima naselja nit generalno života na toj cesti ali je radar redovno tu.

Također u Olovskim lukama, ti kroz čitavo naselje bukvalno možeš proći 150 km/h, a da budeš nekažnjen uz uslov da si na samom izlazu iz naselja (prema Tuzli) usporio jer radar jedino tu i postavljaju.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3228 Re: mobilni radari tj kamere

Post by mk ultra »

noviclan wrote:Kakoba 5 za nije tolerancija +-10, fakat se ti dobro posrbili cuo sam da u majci srbiji ako je ogranicenje 60km/h mozete zaustaviti zato sto si isao 62
Nisam ni ja vjerovao, jos je dobio slip isprintan koliko je vozio... a vjerovatno kad bi krenuo u pricu i dokazivanje, doslo bi do provjere datuma na flasteru u prvoj pomoci :lol:

Smećarska posla, 50kmh voziti na nekim dionicama puta je apsolutna besmislica, nit je naselje nit je uzak put, ali brinu se za sigurnost
Jbt dnevno vidim 5 jebeno opasnih prekrsaja koji nisu prekoracenje brzine, ali jbg tu se vec mora potruditi :-)
kokuz_sa

#3229 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kokuz_sa »

shandrprcSA wrote:
kokuz_sa wrote:Danas bi suvozac..i zaustavi nas policija..presretaci, parkirani..

I sada nam pokazuje..
I na uredjaju se prikazase slike..proslo auto kroz crveno (neki grad izvan Sa) i uslikao ga radar.

Hajde za SPARTU sam znao da odmah kaze jesil registrovan..al ovo ovako..skidam kapu im

To 10 macku o rep..47 vozeno..

Toleranciju odredjuje onaj ko upravlja dionicom na kojoj se vozi..tj ta policijska uprava..
Inace je to 10 do 100km i 10% preko 100km..
Ali nema pravila..pa tako znaju postaviti stacionarni da slika na 42..
shandrprcSA

#3230 Re: mobilni radari tj kamere

Post by shandrprcSA »

ako ti tako kazes
vjeshalica

#3231 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

mk ultra wrote:I mom su kolegi prije mjesec pisali kaznu za 5kmh prekoračenje na Romaniji...

Koji je sad tu fazon, jel fkt hoce da se toliko umrtvi saobracaj... :run:
Ma jaaa
Romanija je inace bezveze lokacija komplet od Podromanije pa nadalje
vjeshalica

#3232 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

I sada nam pokazuje..

Jesi vidio
Nema vise bjezanije od kamere
Sta ce tek oni sto se smiju presretacima misleci da ce se neko sa njima utrkivat hhhh samo radit treba
To je super stvar jer nema podvala ni nista samo slika i fajront djaci
Naslovnica

#3233 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote:
mk ultra wrote:I mom su kolegi prije mjesec pisali kaznu za 5kmh prekoračenje na Romaniji...

Koji je sad tu fazon, jel fkt hoce da se toliko umrtvi saobracaj... :run:
Ma jaaa
Romanija je inace bezveze lokacija komplet od Podromanije pa nadalje
Niti jedna lokacija nije bezveze lokacija za vožnju, ali je itekako bezveze lokacija za postavljanje radara.
I pored toga, lole gore piče s Golfovima dvojkama, nerigistrovanim, bez tablica, znaju se sa policijom, samo blicnu i Bog ti pomog'o.
Radarske kontrole trebaju biti tamo gdje su zaista potrebne zbog prevencije (škole, naseljena mjesta, opasne dionice), a nikako tamo gdje je nekome palo na pamet da postavi znak ograničenja 50 ili 60, nigdje kuće, nigdje živa roba. To su te nebuloze koje meni idu na Q.
Za preko 20 godina vozačkog iskustva platio sam dvije kazne zbog brzine. Jednu u Potocima prije mostara, ograničenje 40, niđe veze. Kriv, platio. Druga kazna u Gladnom polju, ograničenje meščini 50 ili 60, ja vozio 62. Kriv, platio.
I to je to.
Ja zaista nisam "brzac" i drugi sudionici u saobraćaju nemaju problem sa mojim ponašanjem u istom, ali kao uzornom vozaču, ova ograničenja i nebulozne radarske kontrole zaista postaju iritantne i, da ne kažem, opasne.
U Malešićima radar na autoputu, fino piše ograničenje 110, vozi lola 110-115 i pljus na kočnicu, spušta ga na 90-100. Kod aerodroma ograničenje 60, svi normalno voze i onada po kočnici na 40. Na Stupu ista priča, vozim najnormalnije 60, i najednom grupa debila vozi 45 mosta, pa onda po udare po gasu nakon radara. Sve debil do debila.
vjeshalica

#3234 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

Dakle stacionarni radar nema efekta jer lole nastavljuju po starom znaci varijanta rokanja presretacima je najbolji lijek za tumor bezobrazluka ;)
Naslovnica

#3235 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Naslovnica »

I sada nam pokazuje..

Što se tiče ovog dijela sa uvezanošću sistema i kaznama, svaka čast, samo naprijed!
Naslovnica

#3236 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote:Dakle stacionarni radar nema efekta jer lole nastavljuju po starom znaci varijanta rokanja presretacima je najbolji lijek za tumor bezobrazluka ;)
Stacionarni radar itekako ima efekta - tamo gdje je taj efekat potreban da se učini.
Na Aerodromskoj cesti je ašćare postavljen da buba kazne i ništa više.
Onaj na Mostarskom raskršću je super, tamo je škola, priključak iz Vlakova, kružni, vazda neka gungula - apsolutno podržavam.
Stacionarni na izlasku iz Blažuja prema Ilidži - niđe veze. Kategorisana brza cesta. Umjesto da stane drot i klepa pješake koji prelaze preko ograde, oni nađu za shodno da postave radar. Da ne govorim o onom radaru koji često budee na 60km/h na ulasku u Blažuj iz pravca Ilidže, onaj kod AQUA-e. Ono je takav bezobrazluk i kriminal, fuj!
moee

#3237 Re: mobilni radari tj kamere

Post by moee »

kokuz_sa wrote:
shandrprcSA wrote:

I sada nam pokazuje..

To 10 macku o rep..47 vozeno..

Toleranciju odredjuje onaj ko upravlja dionicom na kojoj se vozi..tj ta policijska uprava..
Inace je to 10 do 100km i 10% preko 100km..
Ali nema pravila..pa tako znaju postaviti stacionarni da slika na 42..
''Novčana kazna u iznosu od 50,00 KM predviđena je za slijedeće prekršaje:

1. vozač koji se vozilom na cesti kreće brzinom koja je za više od 10 do 20 km/h veća od dozvoljene brzine''

ZOBS ne poznaje prekoračenje brzine manje od 10km/h i niko nema osnova da napiše bilo kakvu kaznu za takva prekoračenja. Bez obzira o kojoj je policijskoj upravi riječ, ZOBS je donešen na nivou BiH.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3238 Re: mobilni radari tj kamere

Post by un1ted »

Nisam isčitao sve zakone ili neke dodatke u PC-u, ali nekako ne mogu da vjerujem da bi policajci u presretaču koji napišu desetine naloga radili svjesno i time rizikovali višestruke sudske sporove. Da ih ima glupih, ima, ali toliko, ne bih rekao. 95% sam siguran da postoji neki podzakonski akt ili nešto.
Throttle

#3239 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Throttle »

Pa na osnovu cega ti napisu prekoracenje manje od 10kmh?
azdralovic

#3240 Re: mobilni radari tj kamere

Post by azdralovic »

jednostavno je , uslikajte nalog koji su ti napisali pa vidi po kojem clanu si kaznjen.
studiorum_tuzlaensis

#3241 Re: mobilni radari tj kamere

Post by studiorum_tuzlaensis »

un1ted wrote:Nisam isčitao sve zakone ili neke dodatke u PC-u, ali nekako ne mogu da vjerujem da bi policajci u presretaču koji napišu desetine naloga radili svjesno i time rizikovali višestruke sudske sporove. Da ih ima glupih, ima, ali toliko, ne bih rekao. 95% sam siguran da postoji neki podzakonski akt ili nešto.
a ja sam 100% siguran da podzakonski akt ne može biti u sukobu sa Zakonom. Zakon se može dopuniti i izmijeniti, ali to ovdje sigurno nije urađeno. +

Ako je tako kao što kažeš, onda svako selo nek odredi svoju granicu prekoračenja :)

Ovi gore što su platili kaznu za 67 i 42, to su vas drotovi na pricu uzeli, a oni potpisali da su prihvatili odgovornost. Policija ima pravo na to, da nagovara i da te laže u cilju istrage i prizanja odgovornosti, a ako ti pristaješ na kaznu, onda nema problema, plati je! ;) :)
vjeshalica

#3242 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

Throttle wrote:Pa na osnovu cega ti napisu prekoracenje manje od 10kmh?
Mozda je bilonograniceno 30+10
Herr Flick

#3243 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Herr Flick »

Tako je mene zaustavio jedan sa rucnim radarom, ogr bilo 60 ja vozio 68 i zaustavi me i kaze vozio si 68 gdje 60 ogr sta cemo sad, ja reko nista pustit ces me da idem, a on se krevelji, mislio od mene cenera na kafu, e kurcinu moju ces dobit
escobar__

#3244 Re: mobilni radari tj kamere

Post by escobar__ »

Od Tuzle do Sarajeva se nagledam kaskadera kako pretiču u krivinama (puna linija), brze vožnje, traktora, zaprežnih vozila, kurčeva, palčeva, vozim maksimalno pazeći na zakonske propise i druge učesnike u saobraćaju i "skine" me radar ispred tunela u Olovu jer sam na dionici gdje je ograničenje 70 (i gdje nema nigdje žive duše) vozio 82 km/h.

Tu su vozači haman opasniji od onih belih lala što sijeku punu liniju. :lol:
vjeshalica

#3245 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

Pa imao si toleranciju od 10 kmh sta je problem
azdralovic

#3246 Re: mobilni radari tj kamere

Post by azdralovic »

escobar__ wrote:Od Tuzle do Sarajeva se nagledam kaskadera kako pretiču u krivinama (puna linija), brze vožnje, traktora, zaprežnih vozila, kurčeva, palčeva, vozim maksimalno pazeći na zakonske propise i druge učesnike u saobraćaju i "skine" me radar ispred tunela u Olovu jer sam na dionici gdje je ograničenje 70 (i gdje nema nigdje žive duše) vozio 82 km/h.

Tu su vozači haman opasniji od onih belih lala što sijeku punu liniju. :lol:
osim kada je u pitanju ogranicenje brzine pred tunelom :) ili zakon malo manje vrijedi za dionice gdje nema zive duse ?
escobar__

#3247 Re: mobilni radari tj kamere

Post by escobar__ »

Nije mi bila poenta nadjebavat se oko očiglednog prekršaja niti sam to sporio, samo govorim o tome kako i policija griješi stavljajući fokus na neke relativno sigurne i za vožnju ugodne dionice dok se na dijelovima sa katastrofalnim uslovima prave čuda na cesti.
azdralovic

#3248 Re: mobilni radari tj kamere

Post by azdralovic »

escobar__ wrote:Nije mi bila poenta nadjebavat se oko očiglednog prekršaja niti sam to sporio, samo govorim o tome kako i policija griješi stavljajući fokus na neke relativno sigurne i za vožnju ugodne dionice dok se na dijelovima sa katastrofalnim uslovima prave čuda na cesti.
pa davno smo zakljucili da nije poenta sigurnost saobracaja nego namicanje para...
muz66

#3249 Re: mobilni radari tj kamere

Post by muz66 »

Evo javno, postat cu seljak koji vozi 40 preko ogranicenja, prestize kolonu, na punoj, ulijece u makazice. Pa ne moze vise ovako jebo mu ja mater. Gdje god podjes, 300 debila/50km. Ne ostaje nista nego derati i nadati se najboljem. A spustite jos ogranicenja i pokitite sto vise radara. Govna plava.
NediM17

#3250 Re: mobilni radari tj kamere

Post by NediM17 »

Bas me zanima ima li kakva statistika o saobracajnim nesrecama od unazad 20 godina, bas da vidimo sta su postigli radarima, osim sto pune budzet?!

Stavi stacionarne na sva kriticna mjesta ako ti je cilj sigurnost saobracaja. Mani se mobilnih radara i haraca.

Na nekim dionicama cak izgledas kao neka curica koja je tek polozila ili dedo od 80 godina ako postujes ogranicenja, tacno i sam sebi pocnes smetati.

Ovo je fuj sta rade. Nikada se nije moralo sporije voziti, a auta i gume nikada bolji nisu bili.
I onda se na kraju jos pravi kontraefakat, ovi sto se trude voziti po ogranicenju i nece da placaju harac isprovociraju ovakve kaz @muz66 (sto u neku ruku razumijem), i eto ti sranja na cesti u najavi.

Sve je to jedna obicna kurcina i glupost, kompletna masinerija za otimanje novca. Ima znatno gorih prekrsaja nego li prekoracenja od 10, 20 pa i 30km/h, ali najlakse je implementirati masinu koja mjeri brzinu i puni budzet. Poso lahak a parali.

Sjedu u klimatiziran auto, jedu vruce cevape i kolu iz hladjenog pretinca, a ovamo masina zaradjuje platu. FUJ!
Post Reply