Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
statixx
#32201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Eno dijele kod Mcdonaldsa, malocas bas uzeo.
-
Hakiz
#32202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisu ni imali pravu priliku. Tek kada je dobiju možemo sa sigurnosti reći šta će biti. A svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica.neon-x wrote:U poredjenju sa ucescem u organiziranom kriminalu svih ostalih stranaka ovo njihovo mi izgleda simpaticno.
Kada već koristim pravne analogije, upotrijebiću sljedeću: Koliko ja znam zvučni i video zapis nisu dokazi na sudu. Ali su indicija da tu nešto ima i da se treba time pozabaviti.
Tako da stvari koje je sabina1 spomenula treba shvatiti kao indiciju.
A još da dodam da glasači nisu sudije. Glasač kod odlučivanja koga će zaokružiti nije ograničen zakonom o krivičnom postupku i ostalim zakonima koji određuju šta je prihvatljivo kao dokaz itd, kao što bi sudija trebao biti. Pa u skladu sa gornjom analogijom, glasačima i zvučni i video zapis ne moraju biti samo indicije, mogu ih prihvatiti kao dokaze.
Opet ja o imidžu, baš sam dosadan, zar ne kolega kluz?
Govorio sam često o tome da isti mentalitet (mentalitet ljudi sa istog područja) ne može u 9 stranaka da stvori jednu vrstu ljudi a u desetoj drugačiju itd, i neću ponavljati.
Zato hoću da iskoristim ovu priliku da zlurado likujući, ili tačnije (ne)izgubljenih iluzija, kažem
"Told you so".
-
neon-x
#32203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne vidim u clanstvu NS profile za neki veliki kriminal. Za uhljebljenje, status u drustvu i priliku za soljenjem pameti obicnim smrtnicima da. Moze se zivjeti sa tim, jer svaka druga stranka je puna kriminogenih profila.Hakiz wrote:Nisu ni imali pravu priliku. Tek kada je dobiju možemo sa sigurnosti reći šta će biti. A svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica.neon-x wrote:U poredjenju sa ucescem u organiziranom kriminalu svih ostalih stranaka ovo njihovo mi izgleda simpaticno.
- kmirsad
#32204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Smješne su mi objave, koliko koji parlamentarac ima platu.
Ko god to bio... imat će istu toliku... koliku je imao i prethodnik-
Ne znam ima li neki koji radi pro bono.
Ko god to bio... imat će istu toliku... koliku je imao i prethodnik-
Ne znam ima li neki koji radi pro bono.
-
Hakiz
#32205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne kažem ni ja da su ljudi u NS-u skloni kriminalu. Nisu ni svi ljudi iz drugih, potvrđeno kriminalnih, stranaka kriminalni. Ali, činjenica je da su ljudi oportunisti, da će iskoristiti priliku kada je imaju.
Nije slučajno nastala izreka: Daj čovjeku vlast da vidiš kakav je.
Evo, da spomenem Baroš. Neću tvrditi da je urađeno išta protivzakonito, ali ako je neko spreman iskoristiti ljude na takav način, ako dođe na vlast, ne mora biti kriminalan, ali ima sjajnu priliku donositi zakone i propise koji će takve, a i ko zna kakve druge, stvari učiniti apsolutno legalnim.
A takve na vlasti već imamo.
Meni je to jedan od glavnih razloga zašto ne dajem glas Radončiću, kako li bi on zakone i propise sebi prilagodio, strah me i pomisliti.
Nije slučajno nastala izreka: Daj čovjeku vlast da vidiš kakav je.
Evo, da spomenem Baroš. Neću tvrditi da je urađeno išta protivzakonito, ali ako je neko spreman iskoristiti ljude na takav način, ako dođe na vlast, ne mora biti kriminalan, ali ima sjajnu priliku donositi zakone i propise koji će takve, a i ko zna kakve druge, stvari učiniti apsolutno legalnim.
A takve na vlasti već imamo.
Meni je to jedan od glavnih razloga zašto ne dajem glas Radončiću, kako li bi on zakone i propise sebi prilagodio, strah me i pomisliti.
- kmirsad
#32206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Baroš nije na vlasti.
Nije čak ni na jednoj listi NS-a.
Znači neče ni biti vlast.
Baroš je član rukovodstva stranke.
Nije čak ni uposlenik stranke.Volonterski.
Vlast je u svojoj privatnoj firmi. Direktor i osnivač.
Plača poreze, doprinose.
Nema dugova po javnim prihodima.
Plača poreze, doprinose.
-
kluz franjo
#32207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kolega Hakiz,
cinizam i ironiju i volim i koristim rado kao jedan od komunikacijskih instrumenata.
Cinizam baš i ne cijenim, ako se koristi kao stalno opravdanje za sopstveno nečinjenje. A cinik je po defaultu uvijek u pravu.
Da iskoristim Vašu analogiju sa imidžima, indicijama i krivičnim pravom.
Nadam se da ne sporite da su "pravila igre" takva, da ćemo one-way-or-another opet imati zastupnike, ministre, vlade itd. Ili kako se ih se popularno želi strpati u istu kutiju - "uhljebe i lopove", koji će živjeti od naših para.
Sa visokog trona nadmoćnosti cinizma tvrdite da je lopov uvijek lopov, i da je svejedno da li se radi o pašteti u samoposluzi ili privatizacijskom tornju. Znate, sa aspekta moralne filozofije i imidžologije ste vjerovatno u pravu.
Ali sa aspekta konkretne štete i po društvo, ali i po individualni novčanik građanina, to su neuporedive stvari.
Ali ne kažete Vi samo da su svi isti, nego idete i korak dalje u zaključku. Vi kažete, da čak i ako postoji grupa uhljeba, koja još nema "krivični dosije", da eto postoje "indicije" koje ukazuju da će i oni biti "lopovi". Ergo i oni su lopovi kao i ovi ostali.
Problem ovog društva i njegovog kontinuiranog propadanja nisu ljudi koji pokušavaju da nešto učine, pa se možda i razočaraju.
Problem su između ostalih i oni, koji svoj strah od neuspjeha i razočarenja, prikrivaju maskom "filozofiranja i cinizma".
Kolega, lako je reći "I told you so!". Hoćete li izaći na izbore i glasati? Ili ćete meni prepustiti da Vam odaberem uhljeba i lopova?
cinizam i ironiju i volim i koristim rado kao jedan od komunikacijskih instrumenata.
Cinizam baš i ne cijenim, ako se koristi kao stalno opravdanje za sopstveno nečinjenje. A cinik je po defaultu uvijek u pravu.
Da iskoristim Vašu analogiju sa imidžima, indicijama i krivičnim pravom.
Nadam se da ne sporite da su "pravila igre" takva, da ćemo one-way-or-another opet imati zastupnike, ministre, vlade itd. Ili kako se ih se popularno želi strpati u istu kutiju - "uhljebe i lopove", koji će živjeti od naših para.
Sa visokog trona nadmoćnosti cinizma tvrdite da je lopov uvijek lopov, i da je svejedno da li se radi o pašteti u samoposluzi ili privatizacijskom tornju. Znate, sa aspekta moralne filozofije i imidžologije ste vjerovatno u pravu.
Ali sa aspekta konkretne štete i po društvo, ali i po individualni novčanik građanina, to su neuporedive stvari.
Ali ne kažete Vi samo da su svi isti, nego idete i korak dalje u zaključku. Vi kažete, da čak i ako postoji grupa uhljeba, koja još nema "krivični dosije", da eto postoje "indicije" koje ukazuju da će i oni biti "lopovi". Ergo i oni su lopovi kao i ovi ostali.
Problem ovog društva i njegovog kontinuiranog propadanja nisu ljudi koji pokušavaju da nešto učine, pa se možda i razočaraju.
Problem su između ostalih i oni, koji svoj strah od neuspjeha i razočarenja, prikrivaju maskom "filozofiranja i cinizma".
Kolega, lako je reći "I told you so!". Hoćete li izaći na izbore i glasati? Ili ćete meni prepustiti da Vam odaberem uhljeba i lopova?
- Revolucionar ★
#32208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ako je stranka spremna, i pored tolike medijske propagande o istom ( osnovane ), istog držati, ne ograđivati se i u krajnjoj liniji i izbaciti iz stranke, zasto da ne, onda na cemu da temeljim zakljucak da njegove stranacke kolege nisu spremni na iste radnje sutra kada budu izabrani? NS konstantno forsira imidz liberalne, dinamicne i fleksibilne stranke, sto je u principu najjednostavnije receno ubleha, jer su iznova i iznova padali na istim ispitima kao i ostale stranke ( vidi pod - Katarze Sabine Cudic da je jedan dan Bosanka, drugi Bosnjakinja - radi ulaska u Dom naroda, bijeli hljeb Haverica, kriminal Baroša, Gratzovo prodavanje glasa za izglasavanje Zakona o radu, unutarstranačka previranja zasnovana na osobnim odnosima njenih članova, price o tome kako ne zele pod svaku cijenu u vlast a predsjednik stranke se pozicinirao za nosioca i redovne liste i kompenzacione ... )kmirsad wrote:Baroš nije na vlasti.
Plača poreze, doprinose.
O NS-u van Sarajeva ne treba ni trositi rijeci. U mom okruzenju svaki od NS odbora je satelit neke druge stranke, primarno SDA. Ko zna situaciju na terenu, svjestan je toga
Last edited by Revolucionar ★ on 12/09/2018 13:42, edited 1 time in total.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#32209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
evo jedan savjet rukovodstvu naše stranke, budući da znam da pomno prate ovu temu.
neka pripreme 3 zakona na nivou kantona sarajevo, a koji se tiču reforme obrazovnog sistema i reforme zdravstvenog sistema, jedan zakon vezan za policiju, odnosno reformu sigurnosnog sistema, a na nivou fbih dva zakona, odnosno zakon o suzbijanju i uklanjanju rasne i nacionalne segregacije (dvije škole pod jednim krovom), te novi zakon o radu, da izmjene nekoliko članova (otkaz nakon 6 mjeseci odsustva, veća prava radnika, odnosno pravo na skupštinu/sindikat radnika u privatnom sektoru tj. privatnoj firmi i da se topli obrok i prijevoz ne oporezuju), i da instistiraju da se na nivou bosne i hercegovine uvede diferencirana stopa pdva, pa da npr. pdv za osnovne namirnice i gorivo bude 5%, a za alkohol i cigare 25%.
neka uđu u vlast i neka ovo bude uslov da se usvoji u roku od godine dana. ukoliko ih prevare, neka napuste vlast, ali će zato na sljedećim izborima na koljena baciti sve probosanske stranke.
neka pripreme 3 zakona na nivou kantona sarajevo, a koji se tiču reforme obrazovnog sistema i reforme zdravstvenog sistema, jedan zakon vezan za policiju, odnosno reformu sigurnosnog sistema, a na nivou fbih dva zakona, odnosno zakon o suzbijanju i uklanjanju rasne i nacionalne segregacije (dvije škole pod jednim krovom), te novi zakon o radu, da izmjene nekoliko članova (otkaz nakon 6 mjeseci odsustva, veća prava radnika, odnosno pravo na skupštinu/sindikat radnika u privatnom sektoru tj. privatnoj firmi i da se topli obrok i prijevoz ne oporezuju), i da instistiraju da se na nivou bosne i hercegovine uvede diferencirana stopa pdva, pa da npr. pdv za osnovne namirnice i gorivo bude 5%, a za alkohol i cigare 25%.
neka uđu u vlast i neka ovo bude uslov da se usvoji u roku od godine dana. ukoliko ih prevare, neka napuste vlast, ali će zato na sljedećim izborima na koljena baciti sve probosanske stranke.
-
kluz franjo
#32210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slažem se u potpunosti.malakh wrote:evo jedan savjet rukovodstvu naše stranke, budući da znam da pomno prate ovu temu.
Mislim da su neke od gore navedenih stvari već pripremili u izbornom programu.
Kojović je u nekom intervjuu spominjao listu nekih konkretnih zakona i njihovo usvajanje kao preduslov za učešće u vlasti.
Bilo bi lijepo da te zakone/uslove prije izbora konkretno navede i imenuje...
-
kluz franjo
#32211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kolega. Vrlo jednostavno.Revolucionar ★ wrote:...
Ne glasajte za kandidate NS.
Izađite na izbore i glasajte za onu stranku/listu/kandidate koji su po Vašoj procjeni bolji.
-
Hakiz
#32212 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
kluz franjo,
Razlika između lopova koji ukrade paštetu u samoposluzi i onoga koji ukrade milione iz budžeta je u prilici. Ovaj prvo je u situaciji da je pašteta jedino šta može ukrasti (a da ne prekrši kakav-takav moralni kod koji mu ne dozvoljava da ida u nasilje na primjer), ovaj drugi je u prilici da sa istim moralnim kodom (nenasilja) ukrade milione.
Treba prvog staviti na mjesto drugog pa vidjeti i onda biti siguran. Ali indicije su tu.
Osim ako ovaj prvi ne krade paštetu jer nikako drugačije ne može jesti taj dan, naravno.
Naprosto je nemoguće da ljudi koji dolaze sa ovih prostora i u jednoj su stranci budu puno različiti od ljudi sa ovih prostora u drugoj stranci. A indicije već postoje, da ne ponavljam već više puta spominjane primjere. Ako ne kriminala, a to onda, u suštni, laganja.
Uostalom, i religija i komunizam su primjeri institucija koje su imale plemenite ideje, koje su počeli ljudi koji su u početku žrtvovali sve za tu ideju i koje su pokazale da i takvi ljudi, spremni za žrtvu zbog ideje, kada dobiju moć, promijene se i počnu moć iskorištavati za lična zadovoljstva.
Nisam ja posebno pametno analitičan kada ove stvari pišem, to su stvari koje je istorija dokazala nebrojenim primjerima.
Hajte kolega kluz vi meni pokažite zašto misliti da će ljudi iz NS-a biti drugačiji od ljudi uopšte, a pogotovo od ljudi sa ovih područja. Koji su to primjeri koji nas mogu uvjeriti da ako neko iz NS-a dođe u situaciju neće ništa ukrasti, ili će ukrasti samo paštetu, ali nema šanse da zavuče ruku u budžet? Naravno ja sam uvjeren da takvi pojedinci u NS-u postoje, da neće ni pogledati paštetu, a kamoli je uzeti. Ali jedna lasta ne čini proljeće.
Uostalom, neće biti krađe, to sam siguran. Prvo će se napraviti zakoni koji će sve šta se uradi učiniti legalnim. Uostalom, to bih ja uradio da sam u prilici.
Kako sabina1 reče, glasati za individuu koja se čini u redu je OK, ali za cijelu stranku je odavno postalo upitno.
I opet, razlika između NS-a i SDA osim ideološki, u kriminalu koji NS nije počinila je u sljedećem: NS je obećavao da je drugačiji i da je promjena. Pa je ispalo da nije. VIše se čovjek razočara u nekoga ko obeća pa prevari nego u nekoga ko ili nije obećavao ili je odavno takav kakav jeste. Zato je i reakcija drugačija.
Što se tiče uhljebljenja. Nije problem što neko trči da se uhjebi ako će nakon tog uhljebljenja raditi svoj posao pošteno u korist nas. Ali kako da to znamo. Naravno, samo po indicijama, po imidžu, utisku koji taj budući uhljeb na nas ostavi. Kako drugačije imati ideju kako će nešto raditi neko ko nikada nije to radio?
Strah od razočarenja i neuspjeha skiven cinizmom. Dakle, tu ima jedan problem. Koliko smo do sada razočarenja imali u postsocijalističkom periodu? Koliko "spasilaca" nas je razočaralo? A čovjek uči iskustvom. Zato je ljestvica svaki put viša, i sve što indicira već viđeno mora probuditi sumnju. A nije da toga nema.
I na kraju. Pokušavati mi pokazati da nisam u pravu praveći moje stavove u suštini glupim ne funkcioniše. Nikada niko nikoga nije promijenio ako ga prvo nije ozbiljno shvatio (makar ta osoba bila neozbiljna, dječiji strahovi od babaroga jesu iracionalni, ali treba shvatiti da su djeci ozbiljni i stvarni), pa pronašao put da na način na koji ta osoba to može svariti promijeni tu osobu.
Da li ću izaći ili neću na izbore, i kako ću glasati, to će ostati privatna stvar.
Razlika između lopova koji ukrade paštetu u samoposluzi i onoga koji ukrade milione iz budžeta je u prilici. Ovaj prvo je u situaciji da je pašteta jedino šta može ukrasti (a da ne prekrši kakav-takav moralni kod koji mu ne dozvoljava da ida u nasilje na primjer), ovaj drugi je u prilici da sa istim moralnim kodom (nenasilja) ukrade milione.
Treba prvog staviti na mjesto drugog pa vidjeti i onda biti siguran. Ali indicije su tu.
Osim ako ovaj prvi ne krade paštetu jer nikako drugačije ne može jesti taj dan, naravno.
Naprosto je nemoguće da ljudi koji dolaze sa ovih prostora i u jednoj su stranci budu puno različiti od ljudi sa ovih prostora u drugoj stranci. A indicije već postoje, da ne ponavljam već više puta spominjane primjere. Ako ne kriminala, a to onda, u suštni, laganja.
Uostalom, i religija i komunizam su primjeri institucija koje su imale plemenite ideje, koje su počeli ljudi koji su u početku žrtvovali sve za tu ideju i koje su pokazale da i takvi ljudi, spremni za žrtvu zbog ideje, kada dobiju moć, promijene se i počnu moć iskorištavati za lična zadovoljstva.
Nisam ja posebno pametno analitičan kada ove stvari pišem, to su stvari koje je istorija dokazala nebrojenim primjerima.
Hajte kolega kluz vi meni pokažite zašto misliti da će ljudi iz NS-a biti drugačiji od ljudi uopšte, a pogotovo od ljudi sa ovih područja. Koji su to primjeri koji nas mogu uvjeriti da ako neko iz NS-a dođe u situaciju neće ništa ukrasti, ili će ukrasti samo paštetu, ali nema šanse da zavuče ruku u budžet? Naravno ja sam uvjeren da takvi pojedinci u NS-u postoje, da neće ni pogledati paštetu, a kamoli je uzeti. Ali jedna lasta ne čini proljeće.
Uostalom, neće biti krađe, to sam siguran. Prvo će se napraviti zakoni koji će sve šta se uradi učiniti legalnim. Uostalom, to bih ja uradio da sam u prilici.
Kako sabina1 reče, glasati za individuu koja se čini u redu je OK, ali za cijelu stranku je odavno postalo upitno.
I opet, razlika između NS-a i SDA osim ideološki, u kriminalu koji NS nije počinila je u sljedećem: NS je obećavao da je drugačiji i da je promjena. Pa je ispalo da nije. VIše se čovjek razočara u nekoga ko obeća pa prevari nego u nekoga ko ili nije obećavao ili je odavno takav kakav jeste. Zato je i reakcija drugačija.
Što se tiče uhljebljenja. Nije problem što neko trči da se uhjebi ako će nakon tog uhljebljenja raditi svoj posao pošteno u korist nas. Ali kako da to znamo. Naravno, samo po indicijama, po imidžu, utisku koji taj budući uhljeb na nas ostavi. Kako drugačije imati ideju kako će nešto raditi neko ko nikada nije to radio?
Strah od razočarenja i neuspjeha skiven cinizmom. Dakle, tu ima jedan problem. Koliko smo do sada razočarenja imali u postsocijalističkom periodu? Koliko "spasilaca" nas je razočaralo? A čovjek uči iskustvom. Zato je ljestvica svaki put viša, i sve što indicira već viđeno mora probuditi sumnju. A nije da toga nema.
I na kraju. Pokušavati mi pokazati da nisam u pravu praveći moje stavove u suštini glupim ne funkcioniše. Nikada niko nikoga nije promijenio ako ga prvo nije ozbiljno shvatio (makar ta osoba bila neozbiljna, dječiji strahovi od babaroga jesu iracionalni, ali treba shvatiti da su djeci ozbiljni i stvarni), pa pronašao put da na način na koji ta osoba to može svariti promijeni tu osobu.
Da li ću izaći ili neću na izbore, i kako ću glasati, to će ostati privatna stvar.
-
kluz franjo
#32213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dakle da skratimo priču...Hakiz wrote:kluz franjo,
...
Opet nećete izaći glasati, da bi ste drugima mogli reći "I told you so!"
Sve u redu. To je Vaše pravo.
O filozofiji morala i istoriji političke misli možemo nastaviti na pdf "Filozofija"
Budite pozdravljeni
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
#32214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
najbitnije je da uđu u vlast i institiraju na tome, odnosno na konkretnim stvarima, sa konkretnim prijedlozima. ukoliko koalicioni partneri budu kočili usvajanje, izlaze iz vlasti sa izgovorom da drugi to ne žele da usvoje. vjeruj mi, meni je to sasvim dovoljno da glasam za njim, jer su pokušali, konkretno. a sve je ovo itekako bitno i jedna solidna podloga za budućnost.kluz franjo wrote:Slažem se u potpunosti.malakh wrote:evo jedan savjet rukovodstvu naše stranke, budući da znam da pomno prate ovu temu.
Mislim da su neke od gore navedenih stvari već pripremili u izbornom programu.
Kojović je u nekom intervjuu spominjao listu nekih konkretnih zakona i njihovo usvajanje kao preduslov za učešće u vlasti.
Bilo bi lijepo da te zakone/uslove prije izbora konkretno navede i imenuje...
zakon o nacionalnoj i rasnoj segregaciji je već spreman i njega je dennis gratz gurao, dakle taj zakon imaju. damir marjanović sve češće u svojim izjavama spominje reformu obrazovanja i u njegovim izjavama obrazovanje je u fokusu, tako da pretpostavljam da i taj zakon imaju spreman.
zakon o policiji je malo komplikovaniji, jer je konkretno sarajevska policija u teškom defektu što se tiče specijalnih, udarnih i intervetnih jedinica (to je provjerena i 100% tačna informacija). pa onda u defektu sa kamerama, koje bi trebale biti postavljene na svakoj raskrsnici od ilidže do vijećnice, proces naplaćivanja i zastare kazni i tri tačke.
i po meni najvažniji zakon, to je zakon o pdv sistemu, odnosno uvođenje diferencirane stope pdva i da se jasno kvalificira najmanja stopa pdva i najveća i da se napravi jasna kvalifikacija šta gdje spada.
Last edited by malakh on 12/09/2018 14:24, edited 3 times in total.
-
Hakiz
#32215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Topli obrok i prevoz da postanu dio plate a ne da su posebne stavke. Dakle, ko je imao 500 KM platu, 200 KM topli obrok, 50 KM prevoz, sada ima samo platu u iznosu od 750 KM. Govorimo o neto. Firme koje imaju u svom sklopu restorane, ti restorani neka naplate ručak kao i svaki drugi restoran. S tim da ručak u tom restoranu može biti jeftiniji ako firma ne želi da radnici ručaju u restoranima izvan firme. Zar to nije tržišna i liberalna pozicija?malakh wrote:evo jedan savjet rukovodstvu naše stranke, budući da znam da pomno prate ovu temu.
Topli obrok ovakav kakav je, bio oprezovan ili ne, podložan je raznim manipulacijama i nepovoljan je za radnike.
Radnici u privatnim firmama imaju i po sadašnjim zakonima pravo i na sindikat i na vijeće uposlenika. Zašto se tako ne organizuju, to je druga priča.
I da inspekcije po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavama, kontrolišu provođenje svih zakona, a pogotovo zakona o radu.
Ali, preduslov za sve je nekorumpiranost tužilaštva i sudstva, A to je teško obećati.
U suštini se slažem.
Last edited by Hakiz on 12/09/2018 14:27, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#32216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne budite toliko sigurni.kluz franjo wrote:Dakle da skratimo priču...Hakiz wrote:kluz franjo,
...
Opet nećete izaći glasati, da bi ste drugima mogli reći "I told you so!"
- malakh
#32217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
u pravilu najjednostavnije je raditi po satnici, u koju ulaze rad radnika, topli obrok, prijevoz i pauza i onda se na kraju mjeseca sve obračuna i samo se plate doprinosi na taj obračunati iznos. puno pravičnije prema radnici, i još masu pozitivnijih stvari donosi. ali, to je za naše računovodstvene eksperte ipak malo komplikovaniji obračun plaće.Hakiz wrote:
Topli obrok i prevoz da postanu dio plate a ne da su posebne stavke. Dakle, ko je imao 500 KM platu, 200 KM topli obrok, 50 KM prevoz, sada ima samo platu u iznosu od 750 KM. Govorimo o neto. Firme koje imaju u svom sklopu restorane, ti restorani neka naplate ručak kao i svaki drugi restoran. S tim da ručak u tom restoranu može biti jeftiniji ako firma ne želi da radnici ručaju u restoranima izvan firme. Zar to nije tržišna i liberalna pozicija?
Topli obrok ovakav kakav je, bio oprezovan ili ne, podložan je aznim manipulacijama i nepovoljan je za radnike.
tako da je sad za sad najjednostavnije osloboditi poreza topli obrok i prijevoz.
-
kluz franjo
#32218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja bih malo promjenio redoslijed.malakh wrote: najbitnije je da uđu u vlast i institiraju na tome, odnosno na konkretnim stvarima, sa konkretnim prijedlozima. ukoliko koalicioni partneri budu kočili usvajanje, izlaze iz vlasti sa izgovorom da drugi to ne žele da usvoje. vjeruj mi, meni je to sasvim dovoljno da glasam za njim, jer su pokušali, konkretno. a sve je ovo itekako bitno i jedna solidna podloga za budućnost.
zakon o nacionalnoj i rasnoj segregaciji je već spreman i njega je dennis gratz gurao, dakle taj zakon imaju. damir marjanović sve češće u svojim izjavama spominje reformu obrazovanja i u njegovim izjavama obrazovanje je u fokusu, tako da pretpostavljam da i taj zakon imaju spreman.
zakon o policiji je malo komplikovaniji, jer je konkretno sarajevska policija u teškom defektu što se tiče specijalnih, udarnih i intervetnih jedinica (to je provjerena i 100% tačna informacija.
i po meni najvažniji zakon, to je zakon o pdv sistemu, odnosno uvođenje diferencirane stope pdva i da se jasno kvalificira najmanja stopa pdva i najveća i da se napravi jasna kvalifikacija šta gdje spada.
Najbitnije je da konkretne stvari proguraju.
Što se tiče PDV-a, ovo im stoji u izbornom programu:
Naša stranka se zalaže za uvođenje osnovne stope PDV-a od 19%, diferencirane stope PDV-a od 9% za lijekove, knjige i osnovne životne namirnice, povećanje praga za registraciju PDV obveznika na nivo od 100.000 KM i naplatu PDV-a nakon naplate fakture, ili barem do kraja mjeseca, a ne nakon što je sada slučaj do 10. u mjesecu.
- kmirsad
#32219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jebo lopove iz NS... eno stotine poštenih, čestitih ljudi na listama...kluz franjo wrote:Kolega. Vrlo jednostavno.Revolucionar ★ wrote:...
Ne glasajte za kandidate NS.
Izađite na izbore i glasajte za onu stranku/listu/kandidate koji su po Vašoj procjeni bolji.
-
Hakiz
#32220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Insistirati na plaćanju poreza isključivo nakon plaćanja fakture. Uzeti nekome porez prije nego što je naplatio ono šta se oporezuje, bilo do kraja mjeseca ili do 10, je za mene pljačka. A naročito ako onaj koji plaća porez radi posao za državu koja ga zavlači sa plaćanjem fakture koliko hoće. Ako se pobuni, ako traži da mu se plati, odmah mu inspekcije nađu milion mama i naplate ili kazne ili zatvore firmu.
- kmirsad
#32221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Počelo je to več odavno... to je omogučeno gotovo svim javnim preduzečima... Ima na netu lista...
- drug_profi
#32222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma da prostis jebo javna preduzeca, njima ne moze zafaliti, ali mali biznisi su vazda na rubu.
- kmirsad
#32223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Rudnici Kreka imaju po osnovu javnih prihoda drćavi dućni 190 000 000 (sto devedeset miliona) maraka
- drug_profi
#32224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A njihov je vlasnik JP EPBiH, koja je podijelila dividendu ove godine od pola tog iznosa, većinom istoj toj državi kojoj je zavisno drustvo Kreka d.o.o. duzno 190 milja.kmirsad wrote:Rudnici Kreka imaju po osnovu javnih prihoda drćavi dućni 190 000 000 (sto devedeset miliona) maraka
Dok recimo mali biznisi padaju radi nenaplacenih faktura na koje je morao biti placen pdv. Em si izgubio robu/vrijeme, em si ostao bez ulozenih para, em si morao platiti svoje radnike, em jos moras za to da platis i drzavi.
Ko moze opstati? Malo ko. Uglavnom samo lica povezana sa politickim strankama.
-
A_A_AKCIJA
#32225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mirso, fakat da malo staneš na loptu.kmirsad wrote:
E sa Titom bravaram su u Španiju krenuli tek nekolicina, najpoštenijih najčasnijih i naj hrabrijih... tako i u partizane... svi koji su 41-e krenuli iz udobnih, toplih kuča punih hrane u šumu, a mogli da ostanu u žandarima, ustašama, četnicima, hanđrovcima, domobranima,ljotičevcima, nedičevcima, pašičevcima... i udobno i rahat žive i dobijaju pološaje i kune... su imali muda ko lubenice... a karakter ko orački plug...
Tek su se 44. partzizani omasovili ka su se dupeuvlakači, spletkaroši, profiteri, dupelisci, poltroni i nehljebi dohavizali da im je vrijeme da skidaju šubare, ahmedije, mitre... i kame... i meču petokrake i kače bombe na opasače...
Nisam glasač NS, ali sam donedavno bio, a ovo gore što pišeš je upravo razlog zašto nisam. Čovječe, ti serbez ubaci hodžu i kardinala među četnike dupeuvlakače, spletkaroše, profitere, dupelisce, poltrone i nehljebe i stavi im kamu u ruke. Jedino ako sam šta propustio, pa je bila kakva jedinica hodža koljača, nekakve krvave ahmedije, u onom ratu, onda izvini.
Ovo ti govorim ovdje javno, jer vas ima previše koji tako razmišljate, maltene je postalo mainstream. Haverić ne može preko jezika prevaliti izraz Bošnjak, Forto je ostali, a sa Sabkom-ceker sam imao sličnu raspravu nekada na fb.
Ukratko, stranka za koju agituješ, neće dogurati nigdje, dok god ne prihvati da Bošnjak može biti Bošnjak, a poslije toga i musliman, a da može biti normalan i punopravan član. Ili to ili da se otvoreno u program NS stavi da osim političke, postoji i vjersko-misionarska platforma uvođenja ljudi upamet i ateizam, ili nacionalna, sa ciljem objašnjavanja Bošnjacima da bi trebali biti nešto drugo.
I prije si tulio o bogumilima i sličnim anahronizmima, proglašavao Bosance kao rješenje... Sve je to lijepo i ne želim da ti ispravljam tvoje zablude, svako ima pravo na njih. Ali pusti i ostale da ih imaju. U stranci liberalne provinijencije ovo nikako ne bi smio biti problem.
A stranka za koju agituješ bi takođe, trebala da se ogradi od tvojih stavova i stavova Haverića koji nema problem nazivati protivnike balijama, te potencijalnim glasačima malo energičnije pojasni da ako Peđa može biti Srbin i dobrodošao u NS kao takav, Falatar kao Hrvat, Haverić kao komunista koji negira naciju i uz to militantni ateista, Forto kao ostali, Sabina kao BogZnaŠta, Dino Mustafić kao Jugosloven, Muhamed kao Dennis, ti kao bogumil i Bosanac, gayevi, mooožda da se pojasni da i prosječan Bošnjo vulgaris koji klanja, posti, ima mjesta u stranci i da mu zbog toga ništa ne fali.
Možda to, ili da fakat svi još čekamo evoluciju politike sa ulične ideologije u nešto ozbiljnije, patimo se i i dalje se dijelimo po formulama: Bošnjak+musliman = SDA, kafana+ateista= SDP, NS...
Već znam u kojem će pravcu otići priča, ali samo ću ponoviti, pogledajte rezultate popisa. U KS, gdje se NS nada značajnom rastu, živi 80% Bošnjaka, koji su 90% muslimani. Sa ovom politikom se ne dobijaju izbori, jer SDA lijevom rukom rješava ovaj problem, nažalost. Znam, hajmo pričati o onome od čega se živi, rupama na cesti i gradskom prevozu.
Sve ovo je dokaz da u BiH skoro da ne postoji politička opcija koja razumije demokratiju i priznaje ljudska prava. Ovo o čemu ti pričaš i kako doživljavaš NS je jedan klub navijača koji preferiraju određeni stil života i nametali bi ga drugima prilično agresivno, jer duboko vjeruju da su u pravu. Jako malo veze sa politikom, a puno više sa furkom, lifestyleom, misionarstvom... Na ovim osnovama, legitimnija bi bila stranka vegetarijanaca, pankera, nepušača... I očigledno je da je BiH političko društvo na ovom nivou.
Onda otvoriš članak u kojem vođa evropskih pučana, u suštini soft desničara, drži bukvicu jednom Orbanu i skontaš da možda NS ima liberalnu ideju, ali ti Mirso, malo više bacaš na Orbana, kad je algoritam u pitanju:
Weber je Orbanu rekao da možda imaju različite zamisli o rješavanju migrantske krize, ali "ako općenito kažemo da se treba plašiti muslimana i općenito napadamo vjeroispovijest, onda radimo za džihadiste koji žele sukobe unutar naših društava. Evropski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu", rekao je čelnik pučana.